Hoe het Beste Beginnen met Beleggen? 7 Stappen & Tips [2023]
Hoe het Beste Beginnen met Beleggen 2021? 7 Stappen & Tips
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
02/08/2020
14 min

Hoe het Beste Beginnen met Beleggen [2023]? 7 Stappen & Tips

02/08/2020
14 min

Beste Happy Investor, hoe kan je het beste beginnen met beleggen? Goede vraag! Er zijn ontelbaar veel opties, en er valt nog zoveel te leren. Waar begin je met beleggen in 2023? Hoe doe je dat? Begin ik met aandelen, of start ik met ETF beleggen? Of misschien vastgoed? Er zijn veel mogelijkheden.

In dit artikel geef ik je antwoord op de vraag hoe je het beste kan beginnen met beleggen. Ik neem je mee met een aantal stappen die je gaan helpen om succesvol te starten met jouw eerste beleggingen. Bovendien geef ik bij iedere stap essentiële tips om je kans op succes te verhogen.

Laten we beginnen met beleggen!

In 7 stappen het beste beginnen met beleggen [2023]

Na het lezen van deze 7 stappen weet je exact hoe je het beste kan beginnen met beleggen. En mocht het dan nog niet duidelijk zijn? Stel dan je vragen in een reactie onderaan dit artikel zodat ik je verder mag helpen.

1. Beginnen met beleggen doe je door te starten met de basis: bepaal je doel

hoe beginnen met beleggen

Met alles waarbij je start, zal je moeten bepalen wat het doel is. Bij iedere marathon, heb je een finish. Bij ieder begin met beleggen, heb je een financieel einddoel. Het is heel belangrijk om te weten waar en wanneer je de finish behaalt. Immers, zonder finish heb je geen richting en geen besef van vooruitgang (hoelang duurt het nog?). Uiteindelijk breekt dat je motivatie. Deze finish is het doel dat je wilt bereiken. En om te weten wat je doel is, zal je eerst willen nadenken over wanneer je succesvol bent met beleggen. Op welk moment kan je jezelf in de spiegel aankijken en denken “nu ben ik heel succesvol, ik heb mijn doel behaald”? Dit bijzondere moment is het doel dat je wilt behalen.

Succes en doelen bepalen is relatief en persoonlijk. Iedereen heeft een eigen definitie van succes. Hoewel er duidelijke stappen voor doelen bereiken zijn, is het moment van succes voor iedereen anders.

Hoe zit dat bij jou: waarom wil je beginnen met beleggen? Wanneer ben je succesvol? Wil je gaan beleggen voor de fun, voor een extra financiële buffer, of wil je miljonair worden?

Een tip hierbij is om te beginnen met de waarom. Waarom wil je beginnen met beleggen? Schrijf de waarom op en probeer hier een heel concreet doel aan te hangen binnen een bepaalde tijd (bijvoorbeeld een geldbedrag dat je wilt). Dit is zeer belangrijk, want jouw doel bepaalt ook hoe je moet gaan beleggen.

Wil je op korte termijn miljonair worden? Dan zal je heel risicovol moeten gaan beleggen en hoog rendement behalen.

Heb je nog twintig jaar de tijd en wil je gewoon meer financiële vrijheid? In dit laatste geval kan je starten door te beleggen met weinig risico. (en zeer waarschijnlijk meer genieten van de weg ernaar toe 😉).

2. Zelf beginnen met beleggen of laten uitbesteden

Een tweede belangrijke vraag bij beginnen met beleggen is of je het zelf wilt gaan doen, of dat je beleggen wilt uitbesteden. Dit is afhankelijk van je doel. Wil je geen omkijken hebben naar je beleggingen, en gewoon ieder jaar (hopelijk) een paar procent rendement opstrijken? In dat geval kan je het beter uitbesteden. Een voorbeeld hiervan is de BinckBank Comfort. Maar dit is zeker niet de enige optie. Denk bijvoorbeeld ook aan vastgoedfondsen.

Zelf heb ik ook een beleggingsportefeuille. Dit is een mix van voornamelijk aandelen en ETFs. De reden voor mij om te beginnen met beleggen in aandelen en ETFs was omdat ik het heel leuk vindt. Vandaag de dag vind ik het nog steeds super interessant. Ik vind dat wel een voorwaarde om succesvol te beginnen met beleggen: als je iets leuk vindt zal je er meer aandacht aanbesteden, en zo word je er beter in.

Ik beleg zelf al jaren bij DEGIRO. Lees hier alles over mijn DEGIRO ervaringen en hoe het werkt. Ik kan je dit platform 100% aanbevelen om te beginnen met beleggen.

beginnen met beleggen beste beleggingsapp

De voor- en nadelen van zelf beleggen vs. uitbesteden van beleggen

hoe beginnen met beleggen

Persoonlijk heb ik een sterke voorkeur voor zelf beleggen, maar ik ben er dan ook al jaren mee bezig. Voor sommige mensen kan het veel interessanter zijn om je geld te laten beleggen. Zo heeft laten beleggen een aantal voordelen ten opzichte van zelf beginnen met beleggen.

 • Bij laten beleggen heb je er geen omkijken naar. Het kost geen tijd.
 • Ook heb je geen kennis nodig. Experts beleggen jouw geld.

Het grote voordeel van laten beleggen is dus eigenlijk dat je wel kan genieten van het rendement zonder hiervoor tijd te investeren. Nadelen hieraan zijn dat je hiervoor een onkostenvergoeding betaalt aan de experts. Ook zal je nooit zoveel leren als wanneer je zelf gaat investeren. Bovendien kan je bij zelf beleggen hogere rendementen halen. Tevens kan je eigenlijk hetzelfde doen als deze experts, zonder de onkostenvergoeding te betalen. Je moet alleen nog leren hoe ze dat doen (tipje van de sluier: ETFs en Mixfondsen 😉).

Tot slot, in al mijn kennisartikels over geld verdienen en beleggen schrijf ik altijd heel enthousiast over de rendementen die je kan verdienen. Maar besef wel goed dat je ook veel geld kan verliezen met beleggen. Wie stom handelt, zal ook stom beloond worden… Lees daarom dit artikel helemaal af om je kans tot succes bij beginnen met beleggen te verhogen.

3. Beginnen met beleggen begint met onderzoek, heel veel onderzoek

Als je zelf wilt beginnen met beleggen, dan begint dit met het doen van onderzoek. Net zoals met alles, zal je alleen beter en beter worden door te blijven leren. Kennis is macht. Daarom is mijn logische advies aan beginnende beleggers om klein en voorzichtig te beginnen. Dit begint met het volgen van indexfondsen zoals de S&P 500 of de Nederlandse AEX index (note: zelf vind ik de U.S. veel interessanter om te beleggen 😉). Zo is de indexfonds van S&P 500 een grote “mand” met daarin de 500 grootste bedrijven van Amerika. Als je belegt in S&P 500, koop je dus indirect aandelen in al deze 500 bedrijven.

hoe beginnen met beleggen

Naast indexfondsen is het essentieel om je te verdiepen in beleggen. Dit doe je door de markt te volgen en te lezen. Goede bronnen van informatie hiervoor zijn Investing.com en Investopedia.com. Ook zal je principes achter beleggen moeten leren. Denk aan termen als Value Investing, PE-Ratio, Koers/Winst-ratio, enzovoorts. Als je deze termen begrijpt, ben je beter in staat om in te schatten of een specifiek aandeel (bedrijf) een interessante belegging is. Een favoriet boek hiervoor is The Intelligent Investor. Dit boek kan je gratis downloaden op het Internet.

Als laatste kan je ook kennisplatforms over beleggen lezen. Mijn website is hier een voorbeeld van. Zo kan je mij volgen via de nieuwsbrief voor een maandelijkse update van de nieuwste kennisartikels omtrent investeren, geld verdienen, geld besparen, en alles wat gerelateerd is aan het bereiken van financiële onafhankelijkheid. Daarbij schrijf ik altijd uitgebreide kennisartikels over bepaalde onderwerpen: hoe het werkt, wat je ermee kan, et cetera. Door diep in de materie te gaan, leer je het meeste.

Tip: een goed begin is cruciaal voor financieel succes

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

 • Cursus Financiële Onafhankelijkheid – met €200 per maand financieel vrij worden
 • Cursus Beginnen met Beleggen – hoger rendement én later risico
 • Cursus ETF & Dividend – beter dan gemiddeld beleggen in ETFs & dividend
 • Aandelen abonnement – unieke aandelen met potentieel x5 – x10 rendement
 • Happy Investors Community – krijg alle HIM cursussen + aandelen abonnement +  coaching + community met 75% korting.

Meer weten over deze cursussen en aandelen abonnementen? Lees hier alles over de cursussen beleggen.

4. Bepaal hoeveel risico je wilt nemen

Een belangrijke les bij beginnen met beleggen is dat rendement en risico altijd in verhouding tot elkaar staan. Als je een hoger rendement wilt, zal je ook bereid moeten zijn om meer risico te nemen. Meer risico betekent of een hogere kans tot meer geld verdienen of een hogere kans tot meer geld verliezen (en misschien wel alles). Het nemen van hoger risico in ruil voor hoger rendement is dus niet altijd de beste keuze. Dit alles hangt af van wat jouw doel is, zoals besproken in stap 1. Hoeveel geld wil je vergaren met beleggen? En binnen welk tijdspad?

Mensen die op korte termijn rijk willen worden dankzij beleggen, zullen hele risicovolle keuzes moeten maken. Zij zullen bijvoorbeeld 100% van hun kapitaal investeren, zonder een buffer over te houden. Als je het mij vraagt, is dat zo verstandig. Je moet alleen beleggen met geld dat je kan missen. Wat je in feite nooit meer nodig hebt.

Een voorbeeld: koop geen nieuwe auto van 30.000 euro, maar een tweedehands voor 10.000 euro. Investeer de overige 20.000 euro, en wie weet kan je over 5 jaar gratis een nieuwe auto kopen dankzij het rendement. Maar goed, nog even terugkomen op risicovol beleggen. Een typisch voorbeeld hiervan is door 100% te beleggen in groeiaandelen . Begrijp mij goed: ik beleg ook in groeiaandelen, maar niet de volle 100%! De truc is om een beleggingsportefeuille op te stellen waarbij je het risico zoveel mogelijk spreidt.

5. Bepaal wat voor soort beleggingen je wilt beginnen

Stel dat je gaat solliciteren. Of je gaat zelf een bedrijfje oprichten. Dan begin je toch ook niet aan iets waar je totaal geen verstand en geen passie voor hebt? Zo werkt het dus ook bij beginnen met beleggen. Er zijn vele soorten beleggingen, ieder met haar voor- en nadelen en interessante ontwikkelingen. Zo vind je hieronder een overzicht van verschillende type beleggingen:

 1. Beleggen in aandelen (individueel)
 2. ETFs (Exchange Traded Funds, wat een grote verzamelmand van aandelen is)
 3. Particuliere leningen, ook wel P2P-Lending
 4. Beleggen in vastgoedfondsen
 5. REITs (Real Estate Investment Funds, wat beursgenoteerde vastgoedfondsen zijn)
 6. Fysiek vastgoed (panden, huizen, …)
 7. Commodities: goud, zilver, graan, koffie, et cetera
 8. Investeren in Bitcoin en andere cryptocurrency
 9. Complexe beleggingen voor gevorderden: futures, opties, CFD’s, et cetera

Op mijn website vind je meer dan 400 artikels over succesvol beleggen in aandelen, ETFs, vastgoed, et cetera. Ga naar “kennisartikels” en zoek op het onderwerp waarover je meer wilt weten.

Mijn tip voor beginnende beleggers: start met een beleggingstype waar je affiniteit mee hebt. En idealiter ook al wat kennis over hebt. Je kan altijd nog je beleggingsportefeuille uitbreiden met andere soort beleggingen. In feite is dat ook van essentieel belang om je risico te spreiden. Maar begin met iets wat je leuk vindt en waar je kennis mee hebt. Zo heb je een grotere kans op een succesvolle start.

6. Start zo snel mogelijk, met hele kleine bedragen

Voordat je kan starten, zal je wel stap 1 t/m 5 moeten doornemen. Met name het doen van onderzoek en jezelf verdiepen in hoe beleggen werkt is belangrijk. Toch moet je ook weer niet te lang wachten met beleggen, want juist door experimenteren kan je veel bijleren. Zie het een beetje als je theoretische kennis toepassen in de praktijk. Je kan wel alle verkeersregels uit het boekje leren, maar je zal ze ook moeten toepassen op de weg.

Een leuke manier om heel snel te starten met beleggen zonder risico is met het beursspel van RTL Z. Dit is een spel waarbij je start met een fictief kapitaal van 100.000 euro. Vervolgens kan je deze beleggen in de actuele aandelenmarkt. Om je kans op succes te verhogen bij beginnen met beleggen, is mijn advies om minstens 6 maanden het beursspel te spelen. Leer de markt kennen, en blijf je verdiepen door het lezen van boeken en kennisartikels over beginnen met beleggen.

Een andere idee wat nog beter is dan het beursspel, is door te starten met echt beleggen met kleine bedragen. Stel dat je 500 euro kan als verloren kan beschouwen, dan zou dat een mooi startkapitaal zijn waarmee je kan experimenteren. Het grote voordeel hiervan is dat je beter gaat nadenken over de beleggingen die je doet. Want ja, je wilt je 500 euro liever niet verliezen. Bij het beursspel van RTL Z speel je met gratis geld waardoor het minder realistisch is. Hierdoor maak je andere keuzes dan wanneer je eigen geld op spel staat.

Mijn beste tip voor experimenteren met beleggen is via de online broker DEGIRO. Hier kan je heel goedkoop aandelen aan- en verkopen. Je investeert met echt geld, maar de transactiekosten zijn heel laag. Daardoor kan je op een laagdrempelige manier kennismaken met beleggen. Binnen Nederland is BinckBank dan weer de goedkoopste in Nederlandse aandelen beleggen. DEGIRO is juist de goedkoopste voor internationaal beleggen zoals in het groeiland van de Verenigde Staten.

Meer weten? Klik hier voor de vergelijking tussen DEGIRO vs. BinckBank voor de juiste keuze voor jou.

Een andere optie voor commissievrij beleggen is eToro:

beginnen met beleggen in aandelen

7. Blijf continue leren en stap dan groter in

Na stap 6 heb je slechts het eerste begin tot beleggen gemaakt. De reis is dan nog maar net begonnen. Beleggen moet je dan ook zien als een lange reis op weg naar je bestemming (het doel). Zoals met iedere reis, helpt het als je ervan geniet. Geniet van de leermomenten, en zie het als een kans om nog beter te worden. Ongetwijfeld zal je ook missers maken, en hier en daar geld verliezen door negatief rendement. Maar je zal ook beslist positieve rendementen behalen. Zie het als een groot leerproces om alsmaar beter en beter te worden.

Op het moment dat je steeds meer kennis krijgt en feeling met de markt hebt, dan wordt het tijd om groter in te kopen. Denk hierbij aan een periode vanaf 6 maanden tot misschien wel twee jaar. Beleg alleen meer als je zeker bent van jezelf. Als je jezelf comfortabel voelt. En hoe beter je wordt, hoe leuker het ook gaat worden. Het zal een manier worden voor structureel meer inkomen genereren. Zodat jij en je gezin meer financiële vrijheid zullen hebben, waarbij je dankzij minder financiële stress meer kan genieten van het echte leven.

Een laatste tip wat betreft groter instappen (dus meer beleggen) is om te wachten tot een grote dip. Vaak gaat de aandelenmarkt jarenlang omhoog. Eens in de zoveel jaar komt er dan een grote dip waarbij de aandelenmarkt met 10, 20 of zelfs 40% inzakt. Wanneer je zeker bent van je kennis en kunde, en er doet zich zo’n grote dip voort, grijp dan die kans.

Tips voor het beste beginnen met beleggen

Op mijn website zal je nog heel veel meer kennisartikels ontdekken met tips over beleggen. Maar om het artikel af te maken zal ik hieronder toch een paar specifieke tips geven voor beginnen met beleggen.

1. Kies voor de lange termijn

Ga altijd voor de lange termijn. Kijk naar je maandelijkse in- en uitgaven. Bepaal hoeveel geld je maandelijks overhoudt dat je eigenlijk wel kan missen. Het geld wat je kan missen, kan je dan net zo goed beleggen. Beleg in iets waar jij in gelooft dat dit de komende 10, 15 of zelfs 25 jaar zal blijven toenemen. Koop het, en blijf het vasthouden tot dat het een enorme pot met geld is geworden (over de lange termijn). Deze tactiek noemt men de Buy & Hold, afkomstig van de populaire belegger Warren Buffet. Ik zeg niet dat dit de allerbeste manier van beleggen is, maar in ieder geval wel een hele goede manier voor beginnen met beleggen.

2. Gediversifieerde beleggingsportefeuille is de sleutel tot risicospreiding

Stel dat je gaat gokken in een paardenrace. Als er 8 paarden mee doen, en jij zet je geld op 1 paard. Dan heb je in principe een kans van 1 op 8 om te winnen. Maar als dit paard haar been breekt, ben je klaar. Stel nu dat je op 2 paarden gokt. In dit geval heb je een kans van 2 op 8 om te winnen. Als een van de twee paarden wint, is je winst lager. Maar je hebt wel een grotere kans op winnen.

Bovenstaand voorbeeld is niet de perfecte vergelijking met beleggen, maar het werkt wel een beetje hetzelfde. Bij beleggen kan je investeren in de aandelenmarkt, in particuliere leningen, in vastgoed, in commodities, et cetera. Stel dat jij 100% van je geld belegt in aandelen, dan ben je afhankelijk van de aandelenmarkt. Stel nu dat je 50% in aandelen investeert, 25% in particuliere leningen (P2P) en 25% in vastgoedfondsen. In dit geval heb je een beleggingsportefeuille gemaakt met daarin meerdere types beleggingen. Als in dit geval de aandelenmarkt crasht, zal je nog steeds rendement maken uit de andere investeringen binnen de P2P-markt en vastgoed.

Met andere woorden: spreid je kansen. Investeer in meerdere type beleggingen om niet te afhankelijk te worden.

970x250

3. Probeer niet de markt te timen

Als je een beginnende belegger bent moet je vooral niet proberen de markt te timen. De praktijk leert dat dit vaak slecht afloopt. Wat je daarentegen wel kan doen is jezelf blijven verdiepen in de markt. Wanneer stijgt de markt? Wanneer komt er een dip? Welke nieuwsberichten of economische cijfers brengen deze stijgingen en dalingen teweeg? Met andere woorden: eerst moet je leren begrijpen hoe het systeem (de markt) werkt, alvorens je er gebruik van kan maken.

Alhoewel je niet de markt moet timen als beginnende belegger, heb ik wel een belangrijke vuistregel voor je: koop wanneer de markt daalt, en verkoop wanneer de markt stijgt. Dit noemen ze ook wel Buy the Dip. Ik kan je verzekeren dat dit veel moeilijker is dan je denkt 😉.

4. Blijf dichtbij je kennis

Dit blijft een gouden regel bij beleggen. Investeer nooit geld in iets dat je niet kent. Als je niet weet hoe iets werkt, kan je ook niet bepalen of het een goed toekomstperspectief heeft. Vooral bij aandelen werkt dit zo. Er komen steeds meer technologiebedrijven. De een nog meer spectaculair dan de ander. Het is dan zeer verleidelijk om hier geld in te stoppen. Maar als je niet weet hoe ze hun geld verdienen, dan beleg je zonder kennis. Nu kan je natuurlijk wel beleggen in groeimarkten en groeibedrijven zoals in de technologiesector. Maar verdiep je er eerst in. Zorg dat je 100% begrijpt hoe ze hun geld verdienen en wat hun toekomstperspectief is.

5. Voorkom typische valkuilen voor beginnende beleggers

Doorheen dit kennisartikel hebben we veel tips behandelt over hoe je het beste kan beginnen met beleggen. Voor beginnende beleggers zijn er heel veel valkuilen. De meeste hebben te maken met emoties. Beleggen is namelijk een rationele activiteit. Wie zijn emoties niet onder controle kan houden, zal beslist fouten gaan maken. Echter, wie rationeel blijft nadenken (logica, berekeningen, feiten, …) zal de hoogste kans tot succes hebben.

Als je hier meer over wilt weten kan je dit artikel lezen met daarin de 8 grootste valkuilen voor beginnende beleggers.

Hiermee zijn we aan het einde gekomen van dit kennisartikel over hoe je het beste kan beginnen met beleggen. Ik hoop dat je het zeer nuttige informatie vond, en dat je nu weet hoe je het beste kan starten. Mocht je hier nog vragen over hebben, stel ze dan hieronder in een reactie. Dan helpen we elkaar verder. Tot slot zou ik het zeer waarderen als je dit artikel wilt delen met je vrienden. Ook kan je mij volgen via Social Media en/of via de nieuwsbrief, voor als je op de hoogte wilt blijven van meer van dit soort artikels over beleggen.

Reacties
Categorieën