Hoe het Beste Beginnen met Beleggen [2025]? 7 Stappen & Tips
Beste Happy Investor, hoe kan je het beste beginnen met beleggen? Goede vraag! Er zijn ontelbaar veel opties, en er valt nog zoveel te leren. Waar begin je met beleggen in 2025? Hoe doe je dat? Begin ik met aandelen, of start ik met ETF beleggen? Of misschien vastgoed? Er zijn veel mogelijkheden.
In dit artikel geef ik je antwoord op de vraag hoe je het beste kan beginnen met beleggen. Ik neem je mee met een aantal stappen die je gaan helpen om succesvol te starten met jouw eerste beleggingen. Bovendien geef ik bij iedere stap essentiële tips om je kans op succes te verhogen.
Laten we beginnen met beleggen!
In 7 stappen het beste beginnen met beleggen [2025]
Na het lezen van deze 7 stappen weet je exact hoe je het beste kan beginnen met beleggen. En mocht het dan nog niet duidelijk zijn? Stel dan je vragen in een reactie onderaan dit artikel zodat ik je verder mag helpen. Wellicht leuk om te weten: de initiele versie van deze blogpost is van een paar jaar geleden. In de tussentijd is mijn vermogen met honderden duizenden euro's toegenomen. Dit is echter alleen mogelijk door eerst veel jaren te investeren, kennis op te doen, en vooral geduld hebben zodat vermogen kan renderen. De sneeuwbal begint klein. Ook bij mij. Maar op een gegeven moment versnelt de sneeuwbal, die groter en groter wordt. Totdat deze vanuit zichzelf rolt. Je doel is bereikt: vermogen werkt voor jou. En als je de kosten / levenstandaard stabiel houdt, zal je vermogen steeds meer toenemen simpelweg omdat het rendement hoger is dan je uitgaven. De enige manier om dit te bereiken is echter door 100% erin te geloven en met 100% toewijding. Dit klinkt eenvoudig, maar uit mijn praktische ervaring in het begeleidingen van honderden beginnende beleggers blijkt dit een uitdaging te zijn.
Verreweg de belangrijkste tip bij beginnen met beleggen is dit: Begin. Begin zo vroeg mogelijk. En wat je absoluut niet moet doen, is stoppen. "Never interrupt [compounding] unnecessarily, zoals Charlie Munger ons leert.
83% van jullie die onze waardevolle gratis blogs volgen delen onze content niet met vrienden. Als een van onze blogs je ooit heeft geholpen, zou je ons dan een plezier willen doen a.u.b? Deel onze blogpost via de deelknop bovenaan dit artikel, of abonneer jezelf op Happy Investors Youtube kanaal. Dit helpt ons bedrijf groeien. Hoe meer wij groeien, hoe meer tijd en geld we kunnen investeren in hogere kwaliteit blogs en video’s.
1. Beginnen met beleggen doe je door te starten met de basis: bepaal je doel
Met alles waarbij je start, zal je moeten bepalen wat het doel is. Bij iedere marathon, heb je een finish. Bij ieder begin met beleggen, heb je een financieel einddoel. Het is heel belangrijk om te weten waar en wanneer je de finish behaalt. Immers, zonder finish heb je geen richting en geen besef van vooruitgang (hoelang duurt het nog?). Uiteindelijk breekt dat je motivatie. Deze finish is het doel dat je wilt bereiken. En om te weten wat je doel is, zal je eerst willen nadenken over wanneer je succesvol bent met beleggen. Op welk moment kan je jezelf in de spiegel aankijken en denken “nu ben ik heel succesvol, ik heb mijn doel behaald”? Dit bijzondere moment is het doel dat je wilt behalen.
Succes en doelen bepalen is relatief en persoonlijk. Iedereen heeft een eigen definitie van succes. Hoewel er duidelijke stappen voor doelen bereiken zijn, is het moment van succes voor iedereen anders.
Hoe zit dat bij jou: waarom wil je beginnen met beleggen? Wanneer ben je succesvol? Wil je gaan beleggen voor de fun, voor een extra financiële buffer, of wil je miljonair worden?
Een tip hierbij is om te beginnen met de waarom. Waarom wil je beginnen met beleggen? Schrijf de waarom op en probeer hier een heel concreet doel aan te hangen binnen een bepaalde tijd (bijvoorbeeld een geldbedrag dat je wilt). Dit is zeer belangrijk, want jouw doel bepaalt ook hoe je moet gaan beleggen.
Wil je op korte termijn miljonair worden? Dan zal je heel risicovol moeten gaan beleggen en hoog rendement behalen.
Heb je nog twintig jaar de tijd en wil je gewoon meer financiële vrijheid? In dit laatste geval kan je starten door te beleggen met weinig risico. (en zeer waarschijnlijk meer genieten van de weg ernaar toe 😉).
2. Zelf beginnen met beleggen of laten uitbesteden
Een tweede belangrijke vraag bij beginnen met beleggen is of je het zelf wilt gaan doen, of dat je beleggen wilt uitbesteden. Dit is afhankelijk van je doel. Wil je geen omkijken hebben naar je beleggingen, en gewoon ieder jaar (hopelijk) een paar procent rendement opstrijken? In dat geval kan je het beter uitbesteden. Maar let wel op: je geld uitbesteden door laten beleggen is een kostbare zaak. En deze partijen leveren zelden een hoger rendement. Dit betekent dat je nettorendement lager is, je minder financieel vrij wordt, en dus geld op tafel laat liggen. Dit terwijl je zelf eenvoudig kan beginnen met beleggen.
Ik begon met beleggen op mijn 23ste. In het begin neemt niemand je serieus. Met veel inzet is het echter mogelijk om veel kennis op te doen. Kennis die je kan inzetten in skills. In mijn geval: een goede belegger worden, met een specialisme in ETF's en aandelen. Op mijn 30st werd ik financieel vrij. Nu, meer dan 10 jaar later op mijn 33ste, is mijn vermogen aanzienlijk gegroeid. Voor mijn 40ste zal ik financieel onafhankelijk zijn. Dit roep ik al jaren, echter heeft bewijsvorming tijd nodig. Rendement neemt steeds sneller toe, dankzij het rente-op-rente effect (compound interest). Dit gebeurt echter wel alleen als zowel de Mindset als beleggingsstrategie een goede fundering hebben.
Tip voor beleggingsplatformen: Wij beleggen zelf via DEGIRO en Interactive Brokers. Die eerste omdat we daar lang geleden bij zijn begonnen, en de tweede is voor zakelijk beleggen. Het kan echter zijn dat een andere broker beter bij jouw past. Bekende en betrouwbare spelers zijn bijvoorbeeld Mexem, eToro, Freedom24, et cetera, om slechts enkele voorbeelden te noemen. Vergelijk zelf en doe goed onderzoek. En let op dat je jouw geld met beleggen kan verliezen, dus wees verstandig.
De voor- en nadelen van zelf beleggen vs. uitbesteden van beleggen
Persoonlijk heb ik een sterke voorkeur voor zelf beleggen, maar ik ben er dan ook al jaren mee bezig. Voor sommige mensen kan het veel interessanter zijn om je geld te laten beleggen. Zo heeft laten beleggen een aantal voordelen ten opzichte van zelf beginnen met beleggen.
- Bij laten beleggen heb je er geen omkijken naar. Het kost geen tijd.
- Ook heb je geen kennis nodig. Experts beleggen jouw geld.
Het grote voordeel van laten beleggen is dus eigenlijk dat je wel kan genieten van het rendement zonder hiervoor tijd te investeren. Nadelen hieraan zijn dat je hiervoor een onkostenvergoeding betaalt aan de experts. Ook zal je nooit zoveel leren als wanneer je zelf gaat investeren. Bovendien kan je bij zelf beleggen hogere rendementen halen. Tevens kan je eigenlijk hetzelfde doen als deze experts, zonder de onkostenvergoeding te betalen. Je moet alleen nog leren hoe ze dat doen (tipje van de sluier: ETFs en Mixfondsen 😉).
Tot slot, in al mijn kennisartikels over geld verdienen en beleggen schrijf ik altijd heel enthousiast over de rendementen die je kan verdienen. Maar besef wel goed dat je ook veel geld kan verliezen met beleggen. Wie stom handelt, zal ook stom beloond worden… Lees daarom dit artikel helemaal af om je kans tot succes bij beginnen met beleggen te verhogen.
3. Beginnen met beleggen begint met onderzoek, heel veel onderzoek
Als je zelf wilt beginnen met beleggen, dan begint dit met het doen van onderzoek. Net zoals met alles, zal je alleen beter en beter worden door te blijven leren. Kennis is macht. Daarom is mijn logische advies aan beginnende beleggers om klein en voorzichtig te beginnen. Dit begint met het volgen van indexfondsen zoals de S&P 500 of de Nederlandse AEX index (note: zelf vind ik de U.S. veel interessanter om te beleggen 😉). Zo is de indexfonds van S&P 500 een grote “mand” met daarin de 500 grootste bedrijven van Amerika. Als je belegt in S&P 500, koop je dus indirect aandelen in al deze 500 bedrijven.
Naast indexfondsen is het essentieel om je te verdiepen in beleggen. Dit doe je door de markt te volgen en te lezen. Goede bronnen van informatie hiervoor zijn Investing.com en Investopedia.com. Ook zal je principes achter beleggen moeten leren. Denk aan termen als Value Investing, PE-Ratio, Koers/Winst-ratio, enzovoorts. Als je deze termen begrijpt, ben je beter in staat om in te schatten of een specifiek aandeel (bedrijf) een interessante belegging is. Een favoriet boek hiervoor is The Intelligent Investor. Dit boek kan je gratis downloaden op het Internet.
Als laatste kan je ook kennisplatforms over beleggen lezen. Mijn website is hier een voorbeeld van. Zo kan je mij volgen via de nieuwsbrief voor een maandelijkse update van de nieuwste kennisartikels omtrent investeren, geld verdienen, geld besparen, en alles wat gerelateerd is aan het bereiken van financiële onafhankelijkheid. Daarbij schrijf ik altijd uitgebreide kennisartikels over bepaalde onderwerpen: hoe het werkt, wat je ermee kan, et cetera. Door diep in de materie te gaan, leer je het meeste.
Tip voor ETF’s: wil je hoger rendement behalen met aandelen? Bekijk eens onze ETF alerts met koop- en verkoopsignalen, maandelijkse TOP ETF’s, en frequente updates over interessante ETF’s.
4. Bepaal je risicoprofiel: hoeveel risico wil je nemen?
Onze definitie van risico bij beleggen is de kans op permanente geldverlies.
Een belangrijke les bij beginnen met beleggen is dat rendement en risico altijd in verhouding tot elkaar staan. Als je een hoger rendement wilt, zal je ook bereid moeten zijn om meer risico te nemen. Meer risico betekent of een hogere kans tot meer geld verdienen of een hogere kans tot meer geld verliezen (en misschien wel alles). Het nemen van hoger risico in ruil voor hoger rendement is dus niet altijd de beste keuze. Dit alles hangt af van wat jouw doel is, zoals besproken in stap 1. Hoeveel geld wil je vergaren met beleggen? En binnen welk tijdspad?
Mensen die op korte termijn rijk willen worden dankzij beleggen, zullen hele risicovolle keuzes moeten maken. Zij zullen bijvoorbeeld 100% van hun kapitaal investeren, zonder een buffer over te houden. Als je het mij vraagt, is dat zo verstandig. Je moet alleen beleggen met geld dat je kan missen. Wat je in feite nooit meer nodig hebt.
Een voorbeeld: koop geen nieuwe auto van 30.000 euro, maar een tweedehands voor 10.000 euro. Investeer de overige 20.000 euro, en wie weet kan je over 5 jaar gratis een nieuwe auto kopen dankzij het rendement. Maar goed, nog even terugkomen op risicovol beleggen. Een typisch voorbeeld hiervan is door 100% te beleggen in groeiaandelen . Begrijp mij goed: ik beleg ook in groeiaandelen, maar niet de volle 100%! De truc is om een beleggingsportefeuille op te stellen waarbij je het risico zoveel mogelijk spreidt.
5. Bepaal wat voor soort beleggingen je wilt beginnen
Stel dat je gaat solliciteren. Of je gaat zelf een bedrijfje oprichten. Dan begin je toch ook niet aan iets waar je totaal geen verstand en geen passie voor hebt? Zo werkt het dus ook bij beginnen met beleggen. Er zijn vele soorten beleggingen, ieder met haar voor- en nadelen en interessante ontwikkelingen. Zo vind je hieronder een overzicht van verschillende type beleggingen:
- Beleggen in aandelen (individueel)
- ETFs (Exchange Traded Funds, wat een grote verzamelmand van aandelen is)
- Particuliere leningen, ook wel P2P-Lending
- Beleggen in vastgoedfondsen
- REITs (Real Estate Investment Funds, wat beursgenoteerde vastgoedfondsen zijn)
- Fysiek vastgoed (panden, huizen, …)
- Commodities: goud, zilver, graan, koffie, et cetera
- Investeren in Bitcoin en andere cryptocurrency
- Complexe beleggingen voor gevorderden: futures, opties, CFD’s, et cetera
Mijn tip voor beginnende beleggers: start met een beleggingstype waar je affiniteit mee hebt. En idealiter ook al wat kennis over hebt. Je kan altijd nog je beleggingsportefeuille uitbreiden met andere soort beleggingen. In feite is dat ook van essentieel belang om je risico te spreiden. Maar begin met iets wat je leuk vindt en waar je kennis mee hebt. Zo heb je een grotere kans op een succesvolle start.
Tip voor aandelen: wil je hoger rendement behalen met aandelen? Bekijk dan eens onze analyses van groei aandelen, value aandelen en dividend aandelen.
6. Start zo snel mogelijk, met hele kleine bedragen
Voordat je kan starten, zal je wel stap 1 t/m 5 moeten doornemen. Met name het doen van onderzoek en jezelf verdiepen in hoe beleggen werkt is belangrijk. Toch moet je ook weer niet te lang wachten met beleggen, want juist door experimenteren kan je veel bijleren. Zie het een beetje als je theoretische kennis toepassen in de praktijk. Je kan wel alle verkeersregels uit het boekje leren, maar je zal ze ook moeten toepassen op de weg.
Een leuke manier om heel snel te starten met beleggen zonder risico is met het beursspel van RTL Z. Dit is een spel waarbij je start met een fictief kapitaal van 100.000 euro. Vervolgens kan je deze beleggen in de actuele aandelenmarkt. Om je kans op succes te verhogen bij beginnen met beleggen, is mijn advies om minstens 6 maanden het beursspel te spelen. Leer de markt kennen, en blijf je verdiepen door het lezen van boeken en kennisartikels over beginnen met beleggen.
Een andere idee wat nog beter is dan het beursspel, is door te starten met echt beleggen met kleine bedragen. Stel dat je 500 euro kan als verloren kan beschouwen, dan zou dat een mooi startkapitaal zijn waarmee je kan experimenteren. Het grote voordeel hiervan is dat je beter gaat nadenken over de beleggingen die je doet. Want ja, je wilt je 500 euro liever niet verliezen. Bij het beursspel van RTL Z speel je met gratis geld waardoor het minder realistisch is. Hierdoor maak je andere keuzes dan wanneer je eigen geld op spel staat.
Of wellicht wil je beginnen met vastgoed of andere investeringen? Wanneer je eenvoudig en passief wilt beleggen in vastgoed, bekijk dan eens Nederlandse vastgoedfondsen zoals SynVest, Corum Investments, en Vondellaan Vastgoed. Dit kan een mooie aanvulling zijn op een gediversifieerde beleggingsportfolio. Ook Capler, een fonds voor niet-beursgenoteerde bedrijven, kan mogelijk interessant zijn.
7. Weet wanneer je moet stoppen met beleggen
Beginnen met beleggen is vrij eenvoudig. Het is echter net zo belangrijk om te weten wanneer je moet stoppen met beleggen als wanneer je moet beginnen. Voor lange termijn beleggers is het doel vaak financieel onafhankelijk worden, bijvoorbeeld voor je pensioen of een ander groot levensdoel. Maar hoe weet je wanneer je genoeg hebt?
Hier zijn een paar richtlijnen:
- Ken je doel en houd eraan vast: Stel een concreet financieel doel, zoals een bepaald bedrag dat je nodig hebt om comfortabel te leven zonder te werken. Zodra je dat doel hebt bereikt, kun je je beleggingsstrategie aanpassen of zelfs stoppen met beleggen.
- Overweeg je risicoprofiel aan te passen: Als je voldoende vermogen hebt opgebouwd, hoef je niet langer dezelfde risico's te nemen als toen je begon. Je kunt overstappen naar veiligere investeringen, zoals obligaties of dividend-ETF's, om je vermogen te behouden.
- Beleggen is een middel, geen doel: Het doel van beleggen is niet om eeuwig door te gaan, maar om een middel te zijn voor jouw levensdoelen. Als je genoeg hebt om te genieten van het leven dat je wilt, is het prima om te stoppen of af te bouwen.
- Blijf flexibel: De markt kan veranderen, net als jouw levenssituatie. Houd je plan in de gaten en wees bereid om aanpassingen te maken als dat nodig is.
Succesvol beleggen gaat niet alleen om rendement behalen, maar ook om weten wanneer je kunt stoppen en genieten van het resultaat van je inspanningen. Beleggen is een reis, niet de eindbestemming.
Over Happy Investors: De financiele wereld kent talloze voorbeelden van misbruik, belachelijk hoge kosten, en gedupeerde mensen. Met name banken en dure beleggingsfondsen rekenen véél geld zonder aantoonbaar beter te presteren dan een simpele, goedkope en passieve belegging. Laat je niet misleiden!
Bij Happy Investors geloven we dat iedereen de kans verdient om financiële vrijheid te bereiken. Onze missie is om (beginnende) beleggers te begeleiden in simpel met vertrouwen beleggen. Wij combineren onze kostbare databronnen en beleggingsexpertise met toegankelijke, betaalbare diensten die helpen jouw rendement te verhogen. Geen onnodige kosten, wel maximale waarde. Samen bouwen we aan jouw financiële toekomst: simpel en betaalbaar.
Wil je financieel vrij worden en heb je behoefte aan eerlijke begeleiding? Neem met ons contact op of meld je aan op onze community.