Review Annexum: wel of geen goed vastgoedfonds belegging?
Review Annexum: wel of geen goed vastgoedfonds belegging?
Beleggen in Vastgoed
Happy Investors
Beleggen in Vastgoed
12/17/2019
6 min

Review Annexum: wel of geen goed vastgoedfonds belegging?

12/17/2019
6 min

In dit artikel lees je een review over Annexum Vastgoedfonds. Op Happy Investors schrijven we regelmatig over geld verdienen en beleggen. Ons doel is om jou te helpen naar financiele vrijheid. Het al dan niet investeren in Annexum valt onder dit doel. Zo hebben wij positieve ervaringen met beleggen in vastgoedfondsen. Ideaal voor risicospreiding. Ook vormt het passief inkomen. Het dividend is niet altijd even hoog, maar er zijn wel interessante opties. Nu is Annexum een Nederlands fonds en daarom wordt het tijd voor een review. Hierbij heb ik de centrale vraag of Annexum wel of geen goede vastgoedfonds belegging is. Kort samengevat gaan we in dit artikel kijken naar de volgende punten:

 1. Wat is Annexum?
 2. Waarom beleggen in Annexum (en waarom niet)? De voor- en nadelen
 3. Vergelijking Annexum met andere vastgoedfondsen
 4. Conclusie

Lees verder.

Wat is het Annexum Vastgoedfonds?

Annexum is als bedrijf opgericht in 2000, met als doel beleggen in vastgoed bereikbaar te maken voor particuliere beleggers zoals wij. Een Annexum review leert ons dat ze een ruim aanbod aan allerlei verschillende beleggingsfondsen hebben. Alles is gerelateerd aan vastgoed, waarbij ze specifieke segmenten hebben aangebracht. Momenteel hebben ze fondsen in de volgende segmenten:

 • Kantoorvastgoed
 • Winkels en supermarktenvastgoed
 • Woningenvastgoed
 • Zorgvastgoed (zorgtehuizen)
 • Overige

De gedachtegoed achter hun aanbod is dat je als belegger kan kiezen in welk segment je wilt beleggen. Als je bijvoorbeeld veel affiniteit hebt met woningen, dan kan je daar specifiek voor kiezen. Dit is een andere aanpak dan "overkoepelende" vastgoedfondsen als SynVest of Corum Investments. Bij die partijen kan je geld investeren wat wordt belegd in de totale vastgoedportfolio. Bij Annexum hebben ze dat dus uit elkaar gehaald, en kan je als belegger zelf de keuze maken in welk vastgoedsegment je wilt investeren. Dit geeft voor- en nadelen en is de overweging waard.

Persoonlijk vind ik zorgvastgoed interessant. Hedendaags is er een gigantische verontrustende trend van vergrijzing. De vergrijzing speelt als sinds de vorige eeuw, maar het lijkt nu echt serieuze vormen aan te nemen. Over twintig jaar zal de vergrijzing een serieus probleem worden. Zo legt het onderstaande filmpje uit wat voor soort veranderingen zich nu al ontwikkelen. Nu voor beleggers is deze trend zeer interessant. Allereerst door te investeren in zorgvastgoed zoals zorgtehuizen, en anderzijds door woningen en winkelvastgoed in de steden. Dat wordt ook duidelijk uit het filmpje van hieronder: de steden worden alsmaar drukker, terwijl de ouderen achterblijven in de dorpen.

Al met al biedt Annexum interessante vastgoedprojecten om te investeren. Let daarbij goed op de verhouding van risico, kosten en potentieel rendement. Vergelijken met andere vastgoedfondsen is uiteraard slim. 

vastgoedfondsen-vergelijker

Waarom beleggen in Annexum? De voor- en nadelen

Een voordeel aan Annexum is de specialisatie van de verschillende segmenten. Dit gebeurt per project. Wanneer er een project open staat, zoals bijvoorbeeld een woningproject, dan kan je hier als particuliere belegger op inschrijven. Dit noemen ze emissie: uitgifte van nieuwe aandelen die je als particulier kan kopen. In ruil hiervoor krijg je uiteraard rendement. Door deze specifieke benadering zou je kunnen kiezen voor vastgoedfonds Annexum, wanneer je dus wilt beleggen in een specifiek vastgoedproject.

Een ander voordeel aan beleggen bij Annexum is dat het puur Nederlandse vastgoedprojecten betreft. Dit is heel dichtbij huis, waardoor het zelfs zo kan zijn dat ze een nieuw vastgoedproject bij jou in de buurt starten. Dit heeft als voordeel dat je de buurt kan verkennen, waardoor je beter kan inschatten of het wel of geen goed project is. Maar aan de andere kant wil je eigenlijk liever een vastgoedfonds waarin je kan beleggen zonder zorgen, omdat ze altijd de juiste projecten kiezen. Of dat bij Annexum het geval is, kan ik helaas niet beoordelen.

Tot slot kennen bepaalde vastgoedprojecten van Annexum een relatief hoog rendement. Wel is het zo dat eventuele kosten moeten worden afgetrokken. Het is daarom verstandig om dit eerst goed in beeld te krijgen. Neem desnoods contact met hen op voor meer informatie.

Nadelen bij Annexum

Al met al blijkt uit onze review over Annexum dat het en prima aanbieder van vastgoedfondsen is. Ze zijn gespecialiseerd en hebben een groot netwerk. De ervaring leidt tot meer interessante vastgoedprojecten. Maar uiteraard kent ook Annexum nadelen.

Nadelen zijn:

 • Hoge instapkosten (emissie): vaak vanaf 10.000 euro en soms vanaf 50.000 euro
 • Instappen per vastgoedproject is niet altijd even handig
 • Weinig aanbod aan specifieke projecten: als je te laat bent voor de emissie, kan je niet meer deelnemen
 • Uitkering 2 keer per jaar in plaats van maandelijks

Opvallend vinden we dat Annexum zichzelf positioneert als vastgoed beleggingen bereikbaar maken voor particulieren, maar dat ze (relatief) hoge instapkosten hanteren. Rijk worden met vastgoed is ook mogelijk voor de beginnende belegger, maar bij dit fonds heb je wel een erg hoog startkapitaal nodig. Gelukkig zijn er andere vastgoedfondsen waarmee je ook als beginner rijk kan worden.

Indien je een groter startkapitaal hebt kan Annexum een goede keuze zijn. Onderzoek eerst de risico's en potentiele baten. Investeer louter met geld dat je kan missen. Het is per definitie een lange termijn investering, en er bestaat risico tot geld verlies.

laten-beleggen-vergelijker-2022

Beginnen op de beste beleggingsplatformen is het halve werk

Wil jij weten wat de allerbeste beleggingsplatformen zijn? Klik dan nu op deze link naar de beste beleggingsplatformen vergelijken. Hierin lees je mijn onafhankelijke vergelijking van de beste online brokers voor aandelen, en ook voor vastgoed en particuliere leningen. Want spreid je kansen over meerdere markten en beleg dus niet enkel in alleen de aandelenmarkt. Ook is het goed om je geld te spreiden over meerdere beleggingsplatformen voor bescherming van je geld (wat tot 100.000 euro is beschermd bij faillissement). Mis deze onafhankelijke vergelijking dus niet! Voorkom dat je een slechte keuze maakt, en klik op de link hierboven voor de uitgebreide vergelijking.

Review Vergelijking Annexum met andere vastgoedfondsen

Zoals hierboven aangegeven heb ik ervaring met andere vastgoedfondsen dan Annexum. Dit maakt het voor mij gemakkelijker om Annexum met de rest te vergelijken, maar niet objectiever. In essentie komt het erop neer dat je beter zelf de vastgoedfondsen kan vergelijken. Annexum heeft een prima aanbod, wat op sommige vlakken afwijkt van andere fondsen. Dit kent specifieke voor- en nadelen. Het is uiteraard jouw verantwoordelijkheid om te bepalen wat bij je past.

Op onze website vind je meerdere reviews over vastgoedfondsen. Naast Annexum is er een hele reeks van aanbieders. Zo zit Cortese voornamelijk in zorgvastgoed. Vondellaan Vastgoed zit meer in particuliere woningen. En andere fondsen als SynVest investeren in een totaal portfolio met meer spreiding. 

Tip: naast vastgoedfondsen zoals Annexum kan je ook kiezen voor REITs. Dit zijn beursgenoteerde vastgoedfondsen die een hoger dividend leveren dan niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen. Via dit kennisartikel leer je alles over beleggen in REITs.

commissievrij-beleggen-etf

Conclusie Annexum Review

Deze review over Annexum vastgoedbelegging is opzich positief. Annexum biedt een leuk aanbod aan specifieke vastgoedprojecten waar je als Nederlandse particuliere belegger aan kan deelnemen. Een aandachtspunt is om te letten op de emissiekosten en het instaptarief. Ook risico kan een aandachtspunt zijn bij kleinere vastgoedprojecten. Het potentieel rendement is doorgaans vrij aantrekkelijk, maar helaas bieden vastgoedfondsen nooit garanties.

Ik hoop dat je deze review als nuttig hebt ervaren. Laat het mij zeker weten in een reactie hieronder als je verdere vragen hebt. Of wellicht wil je jouw ervaringen met Annexum met ons delen? Wat de keuze ook is, beleg altijd met geld dat je kan missen. Investeren is nooit zonder risico. Vastgoedfondsen dus ook niet. De sleutel tot succes is om zoveel mogelijk te spreiden, want wie niet investeert mist de grootste kans uit zijn of haar leven. Beleggen is namelijk de beste weg naar financiële vrijheid. Hierbij zijn vastgoedfondsen slechts een van de opties is. Ook P2P Lending en beleggen in aandelen zijn beleggingstactieken die je zeker moet opnemen in je beleggingsportefeuille. Immers, risico spreiden is zeer verstandig, en dat doe je ook door je geld te verspreiden over verschillende investeringsmogelijkheden.

Reacties
Categorieën