Review Annexum: wel of geen goed vastgoedfonds belegging?
Review Annexum: wel of geen goed vastgoedfonds belegging?

Review Annexum: wel of geen goed vastgoedfonds belegging?

In dit artikel lees je mijn review over Annexum Vastgoedfonds. Als je vaker op mijn financiële kennisblog komt, weet je dat ik veel schrijf over geld verdienen en beleggen. Daarbij heb ik positieve ervaringen met beleggen in vastgoedfondsen. Nu is Annexum een Nederlands fonds en daarom wordt het tijd voor een review. Hierbij heb ik de centrale vraag of Annexum wel of geen goede vastgoedfonds belegging is. Kort samengevat gaan we in dit artikel kijken naar de volgende punten:

 1. Wat is Annexum?
 2. Waarom beleggen in Annexum (en waarom niet)? De voor- en nadelen
 3. Vergelijking Annexum met andere vastgoedfondsen
 4. Conclusie

Lees verder.

Wat is het Annexum Vastgoedfonds?

Annexum is als bedrijf opgericht in 2000, met als doel beleggen in vastgoed bereikbaar te maken voor particuliere beleggers zoals wij. Uit mijn review blijkt al snel dat ze een ruim aanbod aan allerlei verschillende beleggingsfondsen hebben. Alles is gerelateerd aan vastgoed, waarbij ze specifieke segmenten hebben aangebracht. Momenteel hebben ze fondsen in de volgende segmenten:

 • Kantoorvastgoed
 • Winkels en supermarktenvastgoed
 • Woningenvastgoed
 • Zorgvastgoed (zorgtehuizen)
 • Overige

De gedachtegoed achter hun aanbod is dat je als belegger kan kiezen in welk segment je wilt beleggen. Als je bijvoorbeeld veel affiniteit hebt met woningen, dan kan je daar specifiek voor kiezen. Zelf heb ik het zo nog niet eerder gezien. Meestal heb je een groot overkoepelend vastgoedfonds zoals Corum Investments, waarbij het totale bedrag wordt verspreid over de verschillende segmenten. Bij Annexum hebben ze dat dus uit elkaar gehaald, en kan je als belegger zelf de keuze maken in welk vastgoedsegment je wilt investeren.

Persoonlijk vind ik de zorgvastgoed wel interessant. Hedendaags is er een gigantische verontrustende trend van vergrijzing. De vergrijzing speelt als sinds de vorige eeuw, maar het lijkt nu echt serieuze vormen aan te nemen. Over twintig jaar zal de vergrijzing een serieus probleem worden. Zo legt het onderstaande filmpje uit wat voor soort veranderingen zich nu al ontwikkelen. Nu voor beleggers is deze trend zeer interessant. Allereerst door te investeren in zorgvastgoed zoals zorgtehuizen, en anderzijds door woningen en winkelvastgoed in de steden. Dat wordt ook duidelijk uit het filmpje van hieronder: de steden worden alsmaar drukker, terwijl de ouderen achterblijven in de dorpen.

vastgoedfondsen-vergelijker

Waarom beleggen in Annexum? De voor- en nadelen

Een voordeel aan Annexum is de specialisatie van de verschillende segmenten. Dit gebeurt per project. Wanneer er een project open staat, zoals bijvoorbeeld een woningproject, dan kan je hier als particuliere belegger op inschrijven. Dit noemen ze emissie: uitgifte van nieuwe aandelen die je als particulier kan kopen. In ruil hiervoor krijg je uiteraard rendement. Door deze specifieke benadering zou je kunnen kiezen voor vastgoedfonds Annexum, wanneer je dus wilt beleggen in een specifiek vastgoedproject.

Een ander voordeel aan beleggen bij Annexum is dat het puur Nederlandse vastgoedprojecten betreft. Dit is heel dichtbij huis, waardoor het zelfs zo kan zijn dat ze een nieuw vastgoedproject bij jou in de buurt starten. Dit heeft als voordeel dat je de buurt kan verkennen, waardoor je beter kan inschatten of het wel of geen goed project is. Maar aan de andere kant wil je eigenlijk liever een vastgoedfonds waarin je kan beleggen zonder zorgen, omdat ze altijd de juiste projecten kiezen. Of dat bij Annexum het geval is, kan ik helaas niet beoordelen.

Meer nadelen dan voordelen bij dit vastgoedfonds

Uit mijn review over Annexum, als ook mijn ervaringen met beleggen in vastgoedfondsen, ervaar ik helaas meer nadelen dan voordelen bij Annexum in vergelijking tot andere beleggingsfondsen. Een nadeel aan Annexum is dat het zeer verspreid is. Ze werken echt per project. Er is te veel keuze, te veel aanbod. En tegelijkertijd is er ook geen aanbod, want als je te laat bent voor de emissie dan kan je niet meer deelnemen. De intentie van dit bedrijf is dat ze je op maat kunnen adviseren, maar doordat ze zoveel spreiden krijg je een bundel van allerlei kleine vastgoedfondsen. Enerzijds is dit een stukje specialisatie en maatwerk vanuit het bedrijf, voor bijvoorbeeld als je enkel in kantoren of juist zorgvastgoed wilt investeren, maar anderzijds geeft een klein vastgoedportefeuille juist meer risico op geld verliezen.

Andere nadelen zijn:

 • Hoge instapkosten (emissie): soms wel vanaf 50.000 euro…
 • Laag verwacht rendement t.o.v. andere vastgoedfondsen: circa 6-8%
 • Weinig aanbod aan specifieke projecten: als je te laat bent voor de emissie, kan je niet meer deelnemen
 • Uitkering 2 keer per jaar in plaats van maandelijks

Opvallend vind ik dat Annexum zichzelf positioneert als vastgoed beleggingen bereikbaar maken voor particulieren, maar dat ze (relatief) hoge instapkosten hanteren. Rijk worden met vastgoed is ook mogelijk voor de beginnende belegger, maar bij dit fonds heb je wel een erg hoog startkapitaal nodig. Gelukkig zijn er andere vastgoedfondsen waarmee je ook als beginner rijk kan worden.

laten-beleggen-vergelijker-2022

Beginnen op de beste beleggingsplatformen is het halve werk

Wil jij weten wat de allerbeste beleggingsplatformen zijn? Klik dan nu op deze link naar de beste beleggingsplatformen vergelijken. Hierin lees je mijn onafhankelijke vergelijking van de beste online brokers voor aandelen, en ook voor vastgoed en particuliere leningen. Want spreid je kansen over meerdere markten en beleg dus niet enkel in alleen de aandelenmarkt. Ook is het goed om je geld te spreiden over meerdere beleggingsplatformen voor bescherming van je geld (wat tot 100.000 euro is beschermd bij faillissement). Mis deze onafhankelijke vergelijking dus niet! Voorkom dat je een slechte keuze maakt, en klik op de link hierboven voor de uitgebreide vergelijking.

Review Vergelijking Annexum met andere vastgoedfondsen

Zoals hierboven aangegeven heb ik ervaring met andere vastgoedfondsen dan Annexum. Dit maakt het voor mij gemakkelijker om Annexum met de rest te vergelijken, maar niet objectiever. Daarbij komt uit deze review over Annexum dat ik helaas meer nadelen dan voordelen zie. Uiteraard is alles relatief, want je vergelijkt nieuw aanbod met het huidige aanbod. Maar als Annexum geen goede keuze is, welk vastgoedfonds is dan wel een goede keuze?

Wanneer het aankomt op geld investeren zal je de juiste keuzes moeten maken. Je kan je geld immers maar een keer uitgeven. Daarbij zou het een ramp zijn wanneer je geld verliest, maar het zou ook zonde zijn als je minder hoog rendement maakt dan had gekund. Wanneer ik kritisch kijk naar het investeren in vastgoedfondsen, dan geef ik de voorkeur aan een laag risicogehalte tegen een mooi rendement. Tot op heden heb ik de beste ervaringen met het vastgoedfonds genaamd Synvest. Dit fonds investeert in Duits vastgoed, met specifiek in supermarkten en discounterwinkels rondom grote steden. Daarbij werken ze met lange termijn huurcontracten van 5 tot 15 jaar. Dit is dan ook mijn beste beleggingstip voor niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen. Je leest er alles over in mijn review over en ervaringen met Synvest.

Tip: naast vastgoedfondsen zoals Annexum kan je ook kiezen voor REITs. Dit zijn beursgenoteerde vastgoedfondsen die een hoger dividend leveren dan niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen. Via dit kennisartikel leer je alles over beleggen in REITs.

commissievrij-beleggen-etf

Conclusie Annexum Review

Deze review over Annexum vastgoedbelegging is niet zo rooskleurig. Wellicht ligt dat aan mijn referentiekader. Het is namelijk niet zo dat Annexum een slechte keuze is, maar in vergelijking tot andere vastgoedfondsen zijn er wel betere keuzes. Betere keuzes met een hoger rendement tegen een lager risico. Toch biedt Annexum wel een leuk aanbod aan specifieke vastgoedprojecten waar je als Nederlandse particuliere belegger aan kan deelnemen.

Ik hoop dat je deze review als nuttig hebt ervaren. Laat het mij zeker weten in een reactie hieronder als je verdere vragen hebt. Of wellicht wil je jouw ervaringen met Annexum met ons delen? Wat de keuze ook is, beleg altijd met geld dat je kan missen. Investeren is nooit zonder risico. Vastgoedfondsen dus ook niet. De sleutel tot succes is om zoveel mogelijk te spreiden, want wie niet investeert mist de grootste kans uit zijn of haar leven. Beleggen is namelijk de beste weg naar financiële vrijheid. Hierbij zijn vastgoedfondsen slechts een van de opties is. Ook P2P Lending en beleggen in aandelen zijn beleggingstactieken die je zeker moet opnemen in je beleggingsportefeuille. Immers, risico spreiden is zeer verstandig, en dat doe je ook door je geld te verspreiden over verschillende investeringsmogelijkheden.

Over de schrijver
Opgevoed door een ondernemer, een master in Organisatie en Strategie, en een passie voor beleggen en duurzaamheid. Mijn naam is Jorik Vermeulen, bedenker van de Happy Investors. Ik deel mijn filosofie over een gelukkiger leven met meer vrijheid, voldoening en financiële onafhankelijkheid. Daarbij help ik mensen op weg naar financiële vrijheid en hopelijk een duurzaam leven.
Reactie plaatsen

Wil je succesvol beleggen?

Wil je graag beginnen met beleggen en wil je leren van onze 8+ jaar beleggersexpertise? 

Maak een gratis adviesgesprek in

Gratis Boeken & Cursussen

Voorkom fouten die 80% van alle beleggers maken. Download onze gratis boeken en cursussen voor succesvol beleggen. Van het e-boek 'Succesvol ETF Beleggen' tot aan gratis beleggingsstrategie en rekentools. Bekijk alle downloads.
gratis-boek-etf-beleggen

Beleggingsplatformen

Heb je nog geen beleggingsaccount? Kies voor een beleggingsaccount met lage kosten voor beleggen in aandelen & ETF's. Dit bespaart ieder jaar tot honderden euro's (of meer) aan transactiekosten. Wij beleggen via DEGIRO & eToro. Bezoek de brokers voor meer informatie omtrent het actuele aanbod.
periodiek-beleggen-vergelijking