Review Corum Investments vastgoedfonds voor- en nadelen
arrow_drop_up arrow_drop_down
Review Corum Investments vastgoedfonds voor- en nadelen
24 november 2019 

Review Corum Investments vastgoedfonds voor- en nadelen

Beste Happy Investor, dit artikel betreft een review over Corum Investments. Dit is een vastgoedfonds waarin je kan investeren. Als je vaker mijn artikels leest, weet je dat ik veelvuldig vastgoedfondsen analyseer. Zo heb ik positieve ervaringen met vastgoedfondsen, als ook positieve rendementen. Nu is Corum Investments een van de mogelijkheden voor wie wilt investeren in vastgoedfondsen. Deze review over Corum Investments gaat erover of het wel of niet een betrouwbaar fonds voor je geld is. Ik heb zelf op moment van schrijven nog geen investeringen lopen in dit vastgoedfonds. Eerst doe ik altijd goed onderzoek naar de voor- en nadelen, en vergelijk ik deze investeringsoptie met andere vastgoedfondsen waar ik ook reviews over schrijf.

Vastgoedfondsen zijn een onderdeel van de totale investeringsmogelijkheden tot vastgoed. Zo is rijk worden met vastgoed een goede beleggingstactiek, zeker voor wie al veel geld heeft. Maar juist vastgoedfondsen zijn interessant voor de meer kleine belegger. Want vaak kan je al starten vanaf een klein bedrag, en loop je relatief weinig risico. Maar is dat ook zo bij Corum Investments? In deze review vinden we het antwoord.

Review: wat is Corum Investments vastgoedfonds?

Direct uit mijn Corum Investments Review blijkt al dat ze een van de grootste fondsen binnen Europa zijn. Ze zijn namelijk wereldwijd actief in 15 landen en 6 sectoren. Op zich is dit al wel interessant. Want spreiding betekent in de wereld van investeren vaak minder risico. Als je het geld spreidt, dan loop je minder risico wanneer een van de investeringen niet zo succesvol verloopt. Bij Corum Investments hebben ze twee opties voor de belegger, namelijk Corum Origin en Corum XL. Laten we hier eens op inzoomen.

Corum Origin vs. Corum XL, wat is een betere keuze?

Het gaat hier om twee verschillende portefeuilles in vastgoed. Corum Origin is duidelijk de grote broer van de twee. Zo heeft dit fonds al 1,8 miljard euro geïnvesteerd in 13 Europese landen. Het fonds is opgericht in 2012 en is actief in zes verschillende sectoren. Het uitgekeerde dividend is rond de 7%. Dit is niet slecht, maar uit mijn persoonlijke ervaringen met beleggen in vastgoedfondsen behaal ik zelf rond de 8 tot 9%. Daarmee scoort Corum Investments dus minder goed. Maar het kleinere broertje genaamd Corum XL doet het wel iets beter qua rendement. Zo ligt hierbij het rendement wel eerder tegen de 8% aan, maar bevat het ook meer risico. Het fonds is namelijk nog redelijk klein, met 500 miljoen geïnvesteerd vermogen. Ook is de spreiding minder: 9 landen en 4 sectoren. Dat betekent meer risico.

Afhankelijk van je risico-aversie gehalte (sommige beleggers houden van hoge rendementen bij hoge risico’s, andere prefereren lage risico’s met lager rendement) maak je als belegger de keuze. Voor wie een beginnende belegger is en zijn spaargeld investeren wilt om het vermogen stabiel te laten groeien, zou de Corum Origin de beste keuze tussen de twee opties zijn. Dit is vrij eenvoudig, omdat je bij sparen armer wordt. De inflatie is namelijk hoger dan de spaarrente, wat betekent dat jouw geld ieder jaar minder waard wordt. Bij Corum Invesments kan je jouw geld passief investeren, en jaarlijks juist rijker worden dankzij een dividend van circa 7,5%. Het verschil met de spaarrente is dat jouw vermogen dus ieder jaar 7% toeneemt!

Hoe je het ook went of keert, beleggen in Corum Investments is sowieso een veel beter alternatief voor sparen. Lees hier waarom dat zo is 

Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

  • Leer succesvol lange termijn beleggen. Sluit je aan bij de Happy Investors Community en ontvang 1-on-1 persoonlijke coaching voor 100% garantie op leren hoe je financieel onafhankelijk wordt (en dus met vervroegd pensioen). Klik hier voor meer informatie over financieel onafhankelijk worden
  • Begin op het beste en meest goedkope beleggingsplatform. Klik hier voor de beleggingsplatformen vergelijker en ontdek wat de beste keuze is om op te starten met beleggen
  • Spreid je kansen en investeer een deel van je geld in vastgoedfondsen voor 100% passief inkomen en jaarlijks 6 tot 8% dividend. Klik hier voor de vastgoedfondsen vergelijker voor de beste keuze

Blijf leren, blijf groeien. Dat is de manier om succesvol en rijk te worden!

Wat zijn de voor- en nadelen van Corum Investments?

Uit mijn review blijkt dat Corum Investments vastgoedfonds de volgende voordelen biedt:

  • >100 ervaren professionals in dienst, waardoor het een van de grootste vastgoedfondsen in Europa is.
  • Spreiding: de vastgoedportefeuille heeft goede spreiding over meer dan 15 landen en in 6 verschillende sectoren.
  • Klein bedrag: je kan starten vanaf 50 euro per maand
  • Maandelijks dividend uitbetaling

Tot zover redelijk positief over het vastgoedfonds Corum Investments. Maar ze hebben ook enkele nadelen:

  • Niet liquide: je kan niet eenvoudig je geld zomaar eruit halen. Hoe dat precies werkt lees je terug in hun brochure. Maar goed, passief beleggen in vastgoed doe je wel voor de lange termijn dus het zou geen nadeel hoeven te zijn.
  • Rendementsdoelstelling: ze mikken op 6 tot 8% dividend per jaar. Dit is in verhouding gemiddeld, maar dienen we wel rekening te houden dat het fonds van Corum Investments heel gediversifieerd is waardoor het risico aanzienlijk lager is. Dit maakt het dan ook een echte passieve belegging voor de lange termijn.

Na het bekijken van de voor- en nadelen in deze review is Corum beslist een goede keuze. Wat ik vooral interessant vind is de spreiding die ze hanteren. Ze zijn actief in veel landen en ook nog eens meerdere sectoren. Dat is een goede tactiek waarmee je redelijk stabiel vermogen kan opbouwen. Zelf heb ik ook positieve ervaringen met SynVest vastgoedfonds en Exporo. Ook dit is een stabiel fonds, en de rendementen zijn vergelijkbaar. Daarbij is het wel zo dat Corum Investments een groter fonds is, waardoor je mag aannemen dat het risico iets lager ligt terwijl je toch een zeer mooi maandelijks dividend mag verwachten. Dat maakt Corum Investments een prima keuze als dividend belegging voor de lange termijn!

Meer informatie over hoe het werkt en hoeveel dividend je ontvangt bij Corum Investments? Klik hier voor meer informatie

Conclusie Review Corum Investments: de beste keuze onder de vastgoedfondsen?

Mijn conclusie uit deze review is dat Corum Investments beslist wel een goede keuze is als vastgoedfonds. Daarom overweeg ik zelf wel om een deel van mijn vermogen te investeren in Corum Investments, maar dan een klein gedeelte ervan en langzaam opbouwen. Het andere gedeelte blijf ik investeren in mijn huidige vastgoedfonds van SynVest. Ook heb ik een review over SynVest vastgoedfonds geschreven, waardoor je beide fondsen met elkaar kan vergelijken. Wat voor mij het belangrijkste verschil is, is het rendement. Bij SynVest ligt dit rendement rond de 8,3%, wat toch wel hoger is dan bij Corum Investments. En aangezien je beleggen doet vanwege het rendement en voor geld verdienen, is het een logische keuze. Wel is een nadeel aan SynVest dat je hoge uitstapkosten hebt als je eerder dan drie jaar wilt stoppen. Als je iets meer flexibiliteit wilt (zonder vroegtijdige uitstapkosten), dan kan je je eens verdiepen in deze review over Exporo. Exporo heeft een  interessant beleggingsconcept in grote Duitse huurpanden die vrijwel volledig verhuurd zijn. Dit bevat een lager risico dan Corum, maar geeft bijgevolg ook lager rendement.

Update 2021: SynVest vastgoedfonds heeft momenteel een lager rendement als gevolg van de Covid-19 crisis. Daarmee is Corum Investments qua dividend meer betrouwbaar gebleken vanwege haar grote fonds. Meer informatie over hoe het werkt en hoeveel dividend je ontvangt bij Corum Investments? Klik hier voor meer informatie

Mijn advies is echter om zoveel mogelijk te spreiden. Zet nooit 100% van je geld op slechts een enkele investering. Rijk worden is redelijk eenvoudig wanneer je geduld hebt en je risico goed spreidt. Beleggen met weinig risico is dan ook alleen mogelijk wanneer je zoveel mogelijk je geldt doet spreiden. Niet alleen over verschillende vastgoedfondsen, maar ook over verschillende beleggingsopties zoals aandelen, vastgoed, P2P-leningen, enzovoorts. Tot slot kan je ook kiezen voor REITs. Dit zijn beursgenoteerde vastgoedfondsen die een hoger dividend leveren dan niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen. Via dit kennisartikel leer je alles over beleggen in REITs.

Over de schrijver
Opgevoed door een ondernemer, een master in Organisatiekunde en Strategie, en een passie voor beleggen en investeren. Mijn naam is Jorik Vermeulen, bedenker van de Happy Investors Mindset. Al jarenlang deel ik mijn filosofie over een gelukkiger leven met meer vrijheid, voldoening en financiele onafhankelijkheid. Daarbij help ik mensen om (financieel) meer succesvol te worden in Mindset & Rijkdom, met een specialisatie in lange termijn beleggen in aandelen en ETFs
Rob Stoutjesdijk
Door

Rob Stoutjesdijk

op 21 September 2020

Bedankt voor deze overzichtelijke review! Het enige belangrijke punt wat ik mis zijn de uitstapkosten die een schrikbarende 12% zijn ongeacht wanneer je uitstapt. Vergeleken met 2,5% bij Synvest is het nogal een verschil wat voor mij een belangrijke overweging is om voor Synvest te kiezen. Wat vindt jij?

Jorik-Vermeulen
Door

Jorik-Vermeulen

op 23 September 2020

Hallo Rob, dat is inderdaad erg hoog al is dit mogelijk een verandering. Normaliter neemt het % uitstapkosten per jaar af, zoals ook bij Synvest die het eerste jaar iets van 9%, het 2de jaar iets van 7% en het derde jaar iets van 2,5% uitstapkosten rekent. De uitstapkosten zijn inderdaad belangrijk en kost je in principe een jaar (of twee) aan rendement. Kortom, als die 12% inderdaad "ongeacht wanneer je uitstapt" is, dan is dat een scherpe aanvulling van je Rob! Groeten, Jorik

Reactie plaatsen

Mis het niet: download gratis 

E-boek & Trainingen

E-boek financiele onafhankelijkheid bereiken

Mis nooit meer unieke groeiaandelen

Sluit je aan op de Happy Investors Community en krijg direct toegang tot al mijn exclusieve beleggingsrapporten met unieke groeiaandelen voor (potentieel) 300% rendement of hoger