Review Corum Investments 2021: Vastgoedfonds Voor- en Nadelen
Review Corum Investments 2021: Vastgoedfonds Voor- en Nadelen
24 november 2019 
9 min. leestijd

Review Corum Investments 2021: Vastgoedfonds Voor- en Nadelen

Beste Happy Investor, dit artikel betreft een review over Corum Investments. Dit is een vastgoedfonds waarin je kan investeren. Als je vaker mijn artikels leest, weet je dat ik veelvuldig vastgoedfondsen analyseer. Zo heb ik positieve ervaringen met vastgoedfondsen, als ook positieve rendementen. Nu is Corum Investments een van de mogelijkheden voor wie wilt investeren in vastgoedfondsen. Deze review over Corum Investments gaat erover of het wel of niet een betrouwbaar fonds voor je geld is. Ik heb zelf op moment van schrijven nog geen investeringen lopen in dit vastgoedfonds. Eerst doe ik altijd goed onderzoek naar de voor- en nadelen, en vergelijk ik deze investeringsoptie met andere vastgoedfondsen waar ik ook reviews over schrijf.

Vastgoedfondsen zijn interessant voor de meer kleine belegger. Want vaak kan je al starten vanaf een klein bedrag, en loop je relatief weinig risico. Maar is dat ook zo bij dit vastgoedfonds? In deze Corum Investments review van 2021 vinden we het antwoord.

De laatste update is juli 2021. Laten we snel doorgaan!

Review: wat is Corum Investments vastgoedfonds?

Direct uit mijn Corum Investments Review blijkt al dat ze een van de grootste fondsen binnen Europa zijn. Ze zijn namelijk wereldwijd actief in 15 landen en 6 sectoren. Op zich is dit al wel interessant. Want spreiding betekent in de wereld van investeren vaak minder risico. Als je het geld spreidt, dan loop je minder risico wanneer een van de investeringen niet zo succesvol verloopt.

Bij Corum Investments hebben ze twee opties voor de belegger, namelijk Corum Origin en Corum XL. Laten we hier eens op inzoomen voor de verschillen en de voor- en nadelen.

Corum Origin vs. Corum XL, wat is een betere keuze?

Het gaat hier om twee verschillende portefeuilles in vastgoed. Corum Origin is duidelijk de grote broer van de twee. Zo heeft dit fonds al 1,8 miljard euro geïnvesteerd in 13 Europese landen. Het fonds is opgericht in 2012 en is actief in zes verschillende sectoren. Het uitgekeerde dividend is rond de 6 – 7%. Dit is redelijk goed, al heb ik uit persoonlijke ervaringen met beleggen in vastgoedfondsen ook tot 8% dividend gezien.

Het kleinere broertje genaamd Corum XL doet het wel iets beter qua dividend. Zo ligt hierbij het dividend wel eerder tegen de 7 – 8% aan, maar bevat wel iets meer risico. Het fonds is namelijk nog redelijk klein, met 500 miljoen geïnvesteerd vermogen. Ook is de spreiding minder: 9 landen en 4 sectoren. Dat betekent meer geografisch risico.

Update 2021: in vergelijking keert Corum iets lager dividend uit dan mijn andere beste vastgoedfonds. Het totaalrendement van Corum is echter wél hoger! Zo is het gemiddeld totaal rendement van Corum Origin ongeveer 7,5%, maar die van Corum XL is 8,5%.

Hieronder vertel ik meer over het rendement. Of klik hier voor actueel overzicht rendement.

Investeer een deel van je geld, anders word je letterlijk armer door de hoge inflatie!

Afhankelijk van je risico-aversie gehalte (sommige beleggers houden van hoge rendementen bij hoge risico’s, andere prefereren lage risico’s met lager rendement) maak je als belegger de keuze. Voor wie een beginnende belegger is en zijn spaargeld investeren wilt om het vermogen stabiel te laten groeien, zou de Corum Origin de beste keuze tussen de twee opties zijn. Natuurlijk is spreiding nog veel beter, waar ik je zo meer over vertel.

Dit is vrij eenvoudig, omdat je bij sparen armer wordt. De inflatie is namelijk hoger dan de spaarrente, wat betekent dat jouw geld ieder jaar minder waard wordt. Bij Corum Invesments kan je jouw geld passief investeren, en jaarlijks juist rijker worden dankzij een dividend van circa 7,5%. Het verschil met de spaarrente is dat jouw vermogen dus ieder jaar 7% toeneemt!

Hoe je het ook went of keert, beleggen in Corum Investments is sowieso een veel beter alternatief voor sparen. Lees hier waarom dat zo is

is corum investments betrouwbaar

Wat zijn de voor- en nadelen van Corum Investments (2021)?

Uit mijn review blijkt dat Corum Investments vastgoedfonds de volgende voordelen biedt:

  • >100 ervaren professionals in dienst, waardoor het een van de grootste vastgoedfondsen in Europa is.
  • Spreiding: de vastgoedportefeuille heeft goede spreiding over meer dan 15 landen en in 6 verschillende sectoren.
  • Klein bedrag: je kan starten vanaf 50 euro per maand
  • Maandelijks dividend uitbetaling

Tot zover redelijk positief over het vastgoedfonds Corum Investments. Maar ze hebben ook enkele nadelen:

  • Niet liquide: je kan niet eenvoudig je geld zomaar eruit halen. Update 2021: de uitstapkosten zijn momenteel 12%.
  • Rendementsdoelstelling: ze mikken op 6 tot 7% dividend per jaar. Dit is in verhouding gemiddeld, maar dienen we wel rekening te houden dat het fonds van Corum Investments heel gediversifieerd is waardoor het risico aanzienlijk lager is. Dit maakt het dan ook een echte passieve belegging voor de lange termijn.

Na het bekijken van de voor- en nadelen in deze review is Corum beslist een goede keuze. Wat ik vooral interessant vind is de spreiding die ze hanteren. Ze zijn actief in veel landen en ook nog eens meerdere sectoren. Dat is een goede tactiek waarmee je redelijk stabiel vermogen kan opbouwen.

Zelf heb ik ook positieve ervaringen met SynVest vastgoedfonds. Ook dit is een stabiel fonds, en de rendementen zijn vergelijkbaar. Daarbij is het wel zo dat Corum Investments een groter fonds is, waardoor je mag aannemen dat het risico iets lager ligt terwijl je toch een zeer mooi maandelijks dividend mag verwachten. Dat maakt Corum Investments een prima keuze als dividend belegging voor de lange termijn!

Meer informatie over hoe het werkt en hoeveel dividend je ontvangt bij Corum Investments? Klik hier voor meer informatie

Corum Investments review 2021 voor de behaalde rendementen

Hieronder vind je een overzicht van de rendementen uit het verleden. Let op: rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.

 

rendement-corum-investments-review

bron: https://corum-funds.nl/faq

En het dividend en totaal rendement van Corum XL uit het verleden:

review-corum-rendement

bron: https://corum-funds.nl/faq

Met name het fonds van Corum XL geeft een hoog totaal rendement. Dit fond is echter nog wel relatief jong en de behaalde resultaten uit het verleden zijn nog niet bepaald stabiel te noemen. Desalniettemin is dit een uitstekend rendement voor een 100% passieve belegging.

Goed om te weten: de frequentie van dividend uitkering is maandelijks.

Wat zijn de risico’s bij Corum Investments (2021)?

Net als ieder vastgoedfonds kent ook Corum Investments risico’s. De grootste risico’s zijn leegstand en waardedaling van vastgoed. Met name leegstand is het grootste risico. Immers, geen huurders betekent geen huurinkomsten. Derhalve is het cruciaal voor fondsen om een zo hoog mogelijke fill-rate te hanteren. Een fill-rate betekent de huurgraad.

Bij Corum Investments (review 2021) is momenteel gemiddeld 98% verhuurd voor gemiddeld 8 jaar. Dit is zeer positief en verlaagt het risico significant. Tevens geven ze aan dat ze, onder toezicht van het AFM, een “zeer” laag vermogen hebben. Hoe laag dit is, kan ik helaas niet verifiëren.

Een ander risico is de uitstapkosten. Anno 2021 hanteert Corum Investments een hoge uitstapkost van 12%. Dit betekent dat als jij besluit om je aandelen te verkopen, je 12% dient af te rekenen. Dit is een fors bedrag. Wat de actuele uitstapkosten zijn vind je in de brochure. Hoe dan ook, let er op dat als je wilt investeren in Corum Investments dat dit te allen tijde een lange termijn belegging is!

Ik zou je als tip willen geven om altijd de brochure te lezen voordat je gaat investeren. In de brochure staat de meest actuele informatie over belangrijke risico’s (zoals de uitstapkosten). Klik hier voor de brochure

Conclusie Review Corum Investments (2021): de beste keuze onder de vastgoedfondsen?

Mijn conclusie uit deze review is dat Corum Investments beslist een goede keuze is als vastgoedfonds. Daarom overweeg ik zelf wel om een deel van mijn vermogen te investeren in Corum Investments, maar dan een klein gedeelte ervan en langzaam opbouwen. Het andere gedeelte blijf ik investeren in mijn huidige vastgoedfonds van SynVest.

Ook heb ik een review over SynVest vastgoedfonds geschreven, waardoor je beide fondsen met elkaar kan vergelijken. Wat voor mij het belangrijkste verschil is, is het rendement. Bij SynVest ligt dit rendement rond de 8,3%, wat toch wel hoger is dan bij Corum Investments. En aangezien je beleggen doet vanwege het rendement en voor geld verdienen, is het een logische keuze. Wel is een nadeel aan SynVest dat je hoge uitstapkosten hebt als je eerder dan drie jaar wilt stoppen. Het volledige artikel vind je op mijn website (zoek ‘corum vs. synvest).

Update 2021: SynVest vastgoedfonds heeft momenteel een lager rendement als gevolg van de Covid-19 crisis. Daarmee is Corum Investments qua dividend meer betrouwbaar gebleken vanwege haar grote fonds. Meer informatie over hoe het werkt en hoeveel dividend je ontvangt bij Corum Investments? Klik hier voor meer informatie

Mijn advies is echter om zoveel mogelijk te spreiden. Zet nooit 100% van je geld op slechts een enkele investering. Rijk worden is redelijk eenvoudig wanneer je geduld hebt en je risico goed spreidt. Niet alleen over verschillende vastgoedfondsen, maar ook over verschillende beleggingsopties zoals aandelen, vastgoed, P2P-leningen, enzovoorts.

Tot slot kan je ook kiezen voor REITs. Dit zijn beursgenoteerde vastgoedfondsen die een hoger dividend leveren dan niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen. Via dit kennisartikel leer je alles over beleggen in REITs.

Over de schrijver
Opgevoed door een ondernemer, een master in Organisatiekunde en Strategie, en een passie voor beleggen en investeren. Mijn naam is Jorik Vermeulen, bedenker van de Happy Investors Mindset. Al jarenlang deel ik mijn filosofie over een gelukkiger leven met meer vrijheid, voldoening en financiele onafhankelijkheid. Daarbij help ik mensen om (financieel) meer succesvol te worden in Mindset & Rijkdom, met een specialisatie in lange termijn beleggen in aandelen en ETFs
Rob Stoutjesdijk
Door

Rob Stoutjesdijk

op 21 Sep 2020

Bedankt voor deze overzichtelijke review! Het enige belangrijke punt wat ik mis zijn de uitstapkosten die een schrikbarende 12% zijn ongeacht wanneer je uitstapt. Vergeleken met 2,5% bij Synvest is het nogal een verschil wat voor mij een belangrijke overweging is om voor Synvest te kiezen. Wat vindt jij?

Jorik-Vermeulen
Door

Jorik-Vermeulen

op 23 Sep 2020

Hallo Rob, dat is inderdaad erg hoog al is dit mogelijk een verandering. Normaliter neemt het % uitstapkosten per jaar af, zoals ook bij Synvest die het eerste jaar iets van 9%, het 2de jaar iets van 7% en het derde jaar iets van 2,5% uitstapkosten rekent. De uitstapkosten zijn inderdaad belangrijk en kost je in principe een jaar (of twee) aan rendement. Kortom, als die 12% inderdaad "ongeacht wanneer je uitstapt" is, dan is dat een scherpe aanvulling van je Rob! Groeten, Jorik

Reactie plaatsen

Mis het niet: download nu gratis 

het speciale rapport voor beleggen in carbon credits voor CO2-reductie. Potentieel enorme groeimarkt met +104,13% rendement in 2021

beleggen-carbon-credits

Word Financieel Vrij!

Meer Geld? Meer Vrijheid? Meer leven? Meld je aan op de Happy Investors Community. Krijg direct toegang tot onze bewezen strategie voor succesvol lange termijn beleggen. 

arrow_drop_up arrow_drop_down