arrow_drop_up arrow_drop_down

Review Corum Investments vastgoedfonds met voor- en nadelen

Dit artikel betreft een review over Corum Investments. Dit is een vastgoedfonds waarin je kan investeren. Als je vaker mijn artikels leest, weet je dat ik veel beleg in een vastgoedfonds. Zo heb ik positieve ervaringen met vastgoedfondsen, als ook positieve rendementen. Nu is Corum Investments een van de mogelijkheden voor wie wilt investeren in vastgoedfondsen. Deze review over Corum Investments gaat erover of het wel of niet een betrouwbaar fonds voor je geld is. Ik heb zelf op moment van schrijven nog geen investeringen lopen in dit vastgoedfonds. Eerst doe ik altijd goed onderzoek naar de voor- en nadelen, en vergelijk ik deze investeringsoptie met andere vastgoedfondsen waar ik ook reviews van doe.

Vastgoedfondsen zijn een onderdeel van de totale investeringsmogelijkheden tot vastgoed. Zo is rijk worden met vastgoed een goede beleggingstactiek, zeker voor wie al veel geld heeft. Maar juist vastgoedfondsen zijn interessant voor de meer kleine belegger. Want vaak kan je al starten vanaf een klein bedrag, en loop je relatief weinig risico. Maar is dat ook zo bij Corum Investments? In deze review vinden we het antwoord.

Review: wat is Corum Investments vastgoedfonds?

Direct uit mijn Corum Investments Review blijkt al dat ze een van de grootste fondsen binnen Europa zijn. Ze zijn namelijk wereldwijd actief in 15 landen en 6 sectoren. Op zich is dit al wel interessant. Want spreiding betekent in de wereld van investeren vaak minder risico. Als je het geld spreidt, dan loop je minder risico wanneer een van de investeringen niet zo succesvol verloopt. Bij Corum Investments hebben ze twee opties voor de belegger, namelijk Corum Origin en Corum XL. Laten we hier eens op inzoomen.

Corum Origin vs. Corum XL, wat is een betere keuze?

Het gaat hier om twee verschillende portefeuilles in vastgoed. Corum Origin is duidelijk de grote broer van de twee. Zo heeft dit fonds al 1,8 miljard euro geïnvesteerd in 13 Europese landen. Het fonds is opgericht in 2012 en is actief in zes verschillende sectoren. Het uitgekeerde dividend is rond de 7%. Dit is niet slecht, maar uit mijn persoonlijke ervaringen met beleggen in vastgoedfondsen behaal ik zelf rond de 8 tot 9%. Daarmee scoort Corum Investments dus minder goed. Maar het kleinere broertje genaamd Corum XL doet het wel iets beter qua rendement. Zo ligt hierbij het rendement wel eerder tegen de 8% aan, maar bevat het ook meer risico. Het fonds is namelijk nog redelijk klein, met 500 miljoen geïnvesteerd vermogen. Ook is de spreiding minder: 9 landen en 4 sectoren. Dat betekent meer risico.

Afhankelijk van je risico-aversie gehalte (sommige beleggers houden van hoge rendementen bij hoge risico’s, andere prefereren lage risico’s met lager rendement) maak je als belegger de keuze. Voor wie een beginnende belegger is en zijn spaargeld investeren wilt om het vermogen stabiel te laten groeien, zou de Corum Origin de beste keuze tussen de twee opties zijn. Dit is vrij eenvoudig, omdat je bij sparen armer wordt. De inflatie is namelijk hoger dan de spaarrente, wat betekent dat jouw geld ieder jaar minder waard wordt. Bij Corum Invesments kan je jouw geld passief investeren, en jaarlijks juist rijker worden dankzij een dividend van circa 7,5%. Het verschil met de spaarrente is dat jouw vermogen dus ieder jaar 7% toeneemt!

Hoe je het ook went of keert, beleggen in Corum Investments is sowieso een veel beter alternatief voor sparen. Lees hier waarom dat zo is

Wat zijn de voor- en nadelen van Corum Investments?

Uit mijn review blijkt dat Corum Investments vastgoedfonds de volgende voordelen biedt:

  • >100 ervaren professionals in dienst, waardoor het een van de grootste vastgoedfondsen in Europa is.
  • Spreiding: de vastgoedportefeuille heeft goede spreiding over meer dan 15 landen en in 6 verschillende sectoren.
  • Klein bedrag: je kan starten vanaf 50 euro per maand
  • Maandelijks dividend uitbetaling

Tot zover redelijk positief over het vastgoedfonds Corum Investments. Maar ze hebben ook enkele nadelen:

  • Niet liquide: je kan niet eenvoudig je geld zomaar eruit halen. Hoe dat precies werkt lees je terug in hun brochure. Maar goed, passief beleggen in vastgoed doe je wel voor de lange termijn dus het zou geen nadeel hoeven te zijn.
  • Rendementsdoelstelling: ze mikken op 6 tot 8% dividend per jaar. Dit is in verhouding gemiddeld, maar dienen we wel rekening te houden dat het fonds van Corum Investments heel gediversifieerd is waardoor het risico aanzienlijk lager is. Dit maakt het dan ook een echte passieve belegging voor de lange termijn.

Na het bekijken van de voor- en nadelen in deze review is Corum beslist een goede keuze. Wat ik vooral interessant vind is de spreiding die ze hanteren. Ze zijn actief in veel landen en ook nog eens meerdere sectoren. Dat is een goede tactiek waarmee je redelijk stabiel vermogen kan opbouwen. Zelf heb ik ook positieve ervaringen met SynVest vastgoedfonds en Exporo. Ook dit is een stabiel fonds, en de rendementen zijn vergelijkbaar. Daarbij is het wel zo dat Corum Investments een groter fonds is, waardoor je mag aannemen dat het risico iets lager ligt terwijl je toch een zeer mooi maandelijks dividend mag verwachten. Dat maakt Corum Investments een prima keuze als dividend belegging voor de lange termijn!

Meer informatie over hoe het werkt en hoeveel dividend je ontvangt bij Corum Investments? Klik hier voor meer informatie.

Conclusie Review Corum Investments: de beste keuze onder de vastgoedfondsen?

Mijn conclusie uit deze review is dat Corum Investments beslist wel een goede keuze is als vastgoedfonds. Daarom overweeg ik zelf wel om een deel van mijn vermogen te investeren in Corum Investments, maar dan een klein gedeelte ervan en langzaam opbouwen. Het andere gedeelte blijf ik investeren in mijn huidige vastgoedfonds van SynVest. Ook heb ik een review over SynVest vastgoedfonds geschreven, waardoor je beide fondsen met elkaar kan vergelijken. Wat voor mij het belangrijkste verschil is, is het rendement. Bij SynVest ligt dit rendement rond de 8,3%, wat aanzienlijk hoger is dan bij Corum Investments. En aangezien je beleggen doet vanwege het rendement en voor geld verdienen, is het een logische keuze. Wel is een nadeel aan SynVest dat je hoge uitstapkosten hebt als je eerder dan drie jaar wilt stoppen. Als je iets meer flexibiliteit wilt (zonder vroegtijdige uitstapkosten), dan kan je je eens verdiepen in deze review over Exporo. Exporo is een persoonlijke favoriet met een interessant beleggingsconcept in grote Duitse huurpanden die vrijwel volledig verhuurd zijn. Dit bevat nog lager risico, maar bijgevolg ook lager rendement.

Update 2020: SynVest vastgoedfonds heeft momenteel een lager rendement als gevolg van de Covid-19 crisis. Daarmee is Corum Investments qua dividend meer betrouwbaar gebleken vanwege haar grote fonds. Meer informatie over hoe het werkt en hoeveel dividend je ontvangt bij Corum Investments? Klik hier voor meer informatie.

Mijn advies is echter om zoveel mogelijk te spreiden. Zet nooit 100% van je geld op slechts een enkele investering. Rijk worden is redelijk eenvoudig wanneer je geduld hebt en je risico goed spreidt. Beleggen met weinig risico is dan ook alleen mogelijk wanneer je zoveel mogelijk je geldt doet spreiden. Niet alleen over verschillende vastgoedfondsen, maar ook over verschillende beleggingsopties zoals aandelen, vastgoed, P2P-leningen, enzovoorts. Tot slot kan je ook kiezen voor REITs. Dit zijn beursgenoteerde vastgoedfondsen die een hoger dividend leveren dan niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen. Via dit kennisartikel leer je alles over beleggen in REITs.

Over de schrijver
Opgevoed door een ondernemer, afgestudeerd in Masteropleidingen over Management en Strategie, en een passie voor beleggen en investeren. Mijn naam is Jorik Vermeulen, bedenker van de Happy Investors Mindset community. Sluit jij je aan bij onze reis naar Financiële Vrijheid?
Reactie plaatsen

Voorkom dat je het gratis boek "Meer Geld Verdienen in Minder Tijd" misloopt!

Mijn boek Meer Geld Verdienen in Minder Tijd telt bijna 100 pagina's met duidelijke en concrete tips over hoe je veel meer geld in minder tijd kan verdienen. Dit is inclusief stappenplan en, uit onderzoek bewezen, de beste tactieken om dit te bereiken. Om mijn kennis en ervaringen met jou te delen, mag je het boek gratis downloaden via onderstaande button. Enjoy!
50%
Download Gratis