Review Corum Investments [2023] Vastgoedfonds Voor- en Nadelen
Review Corum Investments 2021: Vastgoedfonds Voor- en Nadelen
Geld Verdienen
Happy Investors
Geld Verdienen
11/24/2019
7 min

Review Corum Investments [2023] Vastgoedfonds Voor- en Nadelen

11/24/2019
7 min

Beste Happy Investor, dit artikel betreft een review over Corum Investments. Dit is een vastgoedfonds waarin je kan investeren. Wij schrijven veelvuldig reviews en ervaringen over vastgoedfondsen, waaronder Corum Investments. Nu is Corum Investments een van de mogelijkheden voor wie wilt investeren in vastgoedfondsen. Deze review over Corum Investments gaat erover of het wel of niet een betrouwbaar vastgoedfonds is. Ook delen we onze Corum Investments ervaringen.

Vastgoedfondsen zijn interessant voor de meer kleine belegger. Want vaak kan je al starten vanaf een klein bedrag, en loop je relatief weinig risico. Maar is dat ook zo bij dit vastgoedfonds? In deze Corum Investments review van 2023 vinden we het antwoord.

Laten we snel doorgaan!

Review: wat is Corum Investments vastgoedfonds?

Uit onze Corum Investments Review blijkt dat ze een van de grotere vastgoedfondsen binnen Europa zijn. Ze zijn wereldwijd actief in 15 landen en 6 sectoren. Interessant. Want spreiding betekent in de wereld van investeren vaak minder risico. Diversificatie leidt tot risicospreiding, en uit onze Corum Investments review en ervaring blijkt dat zij hier goed rekening mee houden.

Bij Corum Investments hebben ze twee opties voor de belegger, namelijk Corum Origin en Corum XL. Laten we hier eens op inzoomen voor de verschillen en de voor- en nadelen.

Corum Origin vs. Corum XL, wat is een betere keuze?

De Corum Investments review kunnen we bekijken vanuit twee verschillende beleggingsproducten. Corum Origin is het grootste vastgoedfonds in vergelijking tot Corum XL. Zo heeft dit fonds al >5 miljard euro geïnvesteerd in 13 Europese landen. Het fonds is opgericht in 2012 en is actief in zes verschillende sectoren. Het uitgekeerde dividend is rond de 6 – 7%. Dit is redelijk goed, al heb ik uit persoonlijke ervaringen met beleggen in vastgoedfondsen ook tot 8% dividend gezien.

Het kleinere vastgoed fonds genaamd Corum XL doet het wel iets beter qua dividend. Zo ligt hierbij het dividend wel eerder tegen de 7 – 8% aan, maar bevat wel iets meer risico. Het fonds is namelijk iets kleiner, met >1,5 miljard geïnvesteerd vermogen. Ook is de spreiding minder: 9 landen en 4 sectoren. Dat betekent meer geografisch risico.

Update 2023 Corum review: in vergelijking keert Corum iets lager dividend uit dan mijn andere beste vastgoedfonds. Het totaalrendement van Corum is echter wél aantrekkelijk hoog. Zo is het gemiddeld totaal rendement van Corum Origin ongeveer 7,5%, maar die van Corum XL is 8,5%. In 2022 was het resultaat van Origin echter 11,01% en die van XL circa 9,14%. Let echter goed op de uitstapkosten. De actuele status staat vermeld in brochure.

Hieronder vertellen we meer over het rendement. Of klik hier voor actueel overzicht rendement.

vastgoedfondsen-vergelijker

Waarom beleggen bij Corum Investments? Review op voordelen en rendement

In een notendop samengevat biedt Corum Investments vastgoedfonds enkele voordelen, waaronder:

 • Passief beleggen in vastgoed, zonder zelf vastgoed kopen en te beheren
 • Maandelijkse potentiële dividenduitkering wat voort komt uit de huuropbrengsten
 • Potentieel maandelijks dividend herinvesteren
 • Maandelijks beleggen vanaf 50 euro (vanaf één aandeel)
 • Keuze uit 2 vastgoedfondsen: Origin en XL
 • Totaal bruto rendement 2022: 11,01% voor Origin en 9,14% voor XL (dividend uitkering en aandelenkoersstijging).
 • Bruto dividend rendementen behaald in 2022: 6,88% voor Origin en 5,97% voor XL
 • Waardestijging aandeel in 2022: 4,13% voor Origin en 3,17% voor XL
 • Investeren vanaf 195 euro in CORUM XL
 • Al 6,5 miljard fondsvermogen
 • Gespreid beleggen met vastgoed in 6 sectoren, verspreid over 17 landen wereldwijd.
 • Voor alle beleggingsdoelen: Financiele vrijheid, (klein)kinderen, pensioen aanvullen, of eigen vermogensopbouw.
 • Zowel privé als zakelijk beleggen is mogelijk.
 • Rendementsdoelstellingen al 10 jaar lang behaald of overstegen

Bekijk hier alle voordelen. Download de brochure voor de meest actuele informatie over kosten, risico's en opbrengsten.

Investeer een deel van je geld, anders word je letterlijk armer door de hoge inflatie!

Afhankelijk van je risico-aversie gehalte (sommige beleggers houden van hoge rendementen bij hoge risico’s, andere prefereren lage risico’s met lager rendement) maak je als belegger de keuze. Voor wie een beginnende belegger is en zijn spaargeld investeren wilt om het vermogen stabiel te laten groeien, zou de Corum Origin de beste keuze tussen de twee opties zijn. Natuurlijk is spreiding nog veel beter, waar ik je zo meer over vertel.

Dit is vrij eenvoudig, omdat je bij sparen armer wordt. De inflatie is namelijk hoger dan de spaarrente, wat betekent dat jouw geld ieder jaar minder waard wordt. Bij Corum Invesments kan je jouw geld passief investeren, en jaarlijks juist rijker worden dankzij een dividend van circa 7,5%. Het verschil met de spaarrente is dat jouw vermogen dus ieder jaar 7% toeneemt!

Hoe je het ook went of keert, beleggen in Corum Investments is sowieso een veel beter alternatief voor sparen. Lees hier waarom dat zo is

is corum investments betrouwbaar

Wat zijn de voor- en nadelen van Corum Investments (2023)?

Uit mijn review blijkt dat Corum Investments vastgoedfonds de volgende voordelen biedt:

 • >100 ervaren professionals in dienst, waardoor het een van de grootste vastgoedfondsen in Europa is.
 • Spreiding: de vastgoedportefeuille heeft goede spreiding over meer dan 15 landen en in 6 verschillende sectoren.
 • Klein bedrag: je kan starten vanaf 50 euro per maand
 • Maandelijks dividend uitbetaling

Tot zover redelijk positief over het vastgoedfonds Corum Investments. Maar ze hebben ook enkele nadelen:

 • Niet liquide: je kan niet eenvoudig je geld zomaar eruit halen. Update: de uitstapkosten zijn momenteel 12%, wat zeer hoog is. Zie brochure.
 • Rendementsdoelstelling: ze mikken op 6 tot 7% dividend per jaar. Dit is in verhouding gemiddeld, maar dienen we wel rekening te houden dat het fonds van Corum Investments heel gediversifieerd is waardoor het risico aanzienlijk lager is. Dit maakt het dan ook een echte passieve belegging voor de lange termijn.

Na het bekijken van de voor- en nadelen in deze review is Corum beslist een goede keuze. Wat ik vooral interessant vind is de spreiding die ze hanteren. Ze zijn actief in veel landen en ook nog eens meerdere sectoren. Dat is een goede tactiek waarmee je redelijk stabiel vermogen kan opbouwen.

Zelf heb ik ook positieve ervaringen met SynVest vastgoedfonds. Ook dit is een stabiel fonds, en de rendementen zijn vergelijkbaar. Daarbij is het wel zo dat Corum Investments een groter fonds is, waardoor je mag aannemen dat het risico iets lager ligt terwijl je toch een zeer mooi maandelijks dividend mag verwachten. Dat maakt Corum Investments een prima keuze als dividend belegging voor de lange termijn!

Meer informatie over hoe het werkt en hoeveel dividend je ontvangt bij Corum Investments? Klik hier voor meer informatie

Corum Investments review voor de behaalde rendementen

Hieronder vind je een overzicht van de rendementen uit het verleden. Let op: rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.

rendement-corum-investments-review

bron: https://corum-funds.nl/faq

En het dividend en totaal rendement van Corum XL uit het verleden:

review-corum-rendement

bron: https://corum-funds.nl/faq

Met name het fonds van Corum XL geeft een hoog totaal rendement. Dit fond is echter nog wel relatief jong en de behaalde resultaten uit het verleden zijn nog niet bepaald stabiel te noemen. Desalniettemin is dit een uitstekend rendement voor een 100% passieve belegging.

Goed om te weten: de frequentie van dividend uitkering is maandelijks.

Wat zijn de risico’s bij Corum Investments?

Net als ieder vastgoedfonds kent ook Corum Investments risico’s. De grootste risico’s zijn leegstand en waardedaling van vastgoed. Met name leegstand is het grootste risico. Immers, geen huurders betekent geen huurinkomsten. Derhalve is het cruciaal voor fondsen om een zo hoog mogelijke fill-rate te hanteren. Een fill-rate betekent de huurgraad.

Bij Corum Investments (review 2023) is momenteel gemiddeld 98% verhuurd voor gemiddeld 8 jaar. Dit is zeer positief en verlaagt het risico significant. Tevens geven ze aan dat ze, onder toezicht van het AFM, een “zeer” laag vermogen hebben. Hoe laag dit is, kan ik helaas niet verifiëren.

Een ander risico is de uitstapkosten. Vanaf 2022 hanteert Corum Investments een hoge uitstapkost van 12%. Dit betekent dat als jij besluit om je aandelen te verkopen, je 12% dient af te rekenen. Dit is een fors bedrag. Wat de actuele uitstapkosten zijn vind je in de brochure. Hoe dan ook, let er op dat als je wilt investeren in Corum Investments dat dit te allen tijde een lange termijn belegging is!

Ik zou je als tip willen geven om altijd de brochure te lezen voordat je gaat investeren. In de brochure staat de meest actuele informatie over belangrijke risico’s (zoals de uitstapkosten). Klik hier voor de brochure

Conclusie Review Corum Investments: de beste keuze onder de vastgoedfondsen?

Mijn conclusie uit deze review is dat Corum Investments beslist een goede keuze is als vastgoedfonds. Op termijn beschouwen wij Corum Investments en andere vastgoedfondsen als een prima investering voor de lange termijn. Dat is natuurlijk wel indien we streven naar diversificatie en passief beleggen. Immers, met aandelen en/of hoger-risico investeringen zoals een eigen vastgoedpand kopen, kunnen we uiteraard een hoger rendement behalen.

Uit onze Corum review en ervaringen blijkt dit echter een prima keuze te zijn voor beginnende- en passieve beleggers die tevreden zijn met een gemiddeld netto rendement van circa 6 - 8%.

Download de brochure voor de meest actuele informatie.

Update 2023: SynVest vastgoedfonds heeft momenteel een lager rendement als gevolg van de Covid-19 crisis. Daarmee is Corum Investments qua dividend meer betrouwbaar gebleken vanwege haar grote fonds. Meer informatie over hoe het werkt en hoeveel dividend je ontvangt bij Corum Investments? Klik hier voor meer informatie

Mijn tip is echter om zoveel mogelijk te spreiden. Zet nooit 100% van je geld op slechts een enkele investering. Sterker nog, 20% per fonds is al veel. Rijk worden is redelijk eenvoudig wanneer je geduld hebt en risico goed spreidt. Niet alleen over verschillende vastgoedfondsen, maar ook over verschillende beleggingsopties zoals aandelen, vastgoed, P2P-leningen, enzovoorts.

Tot slot kan je ook kiezen voor REITs. Dit zijn beursgenoteerde vastgoedfondsen die een hoger dividend leveren dan niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen. Via dit kennisartikel leer je alles over beleggen in REITs.

Reacties
Categorieën