Exporo Review: Makkelijk Online Vastgoed Beleggen voor Beginners
Exporo Review: Makkelijk Online Vastgoed Beleggen voor Beginners
Beleggen in Vastgoed
Happy Investors
Beleggen in Vastgoed
02/05/2020
10 min

Exporo Review: Makkelijk Online Vastgoed Beleggen voor Beginners

02/05/2020
10 min

Beste Happy Investor, hier gaan we het hebben over Exporo review. Waarom is een Exporo review nodig? Het probleem bij vastgoed is helaas wel dat je hier veel vermogen voor nodig hebt, en ook specifieke vastgoedkennis. Maar met innovatieve concepten zoals Exporo is dat verleden tijd. Dit artikel betreft een volledige review over Exporo, wat een makkelijke manier van online vastgoed beleggen is voor beginners.

Let op: na review en ervaringen met Exporo kan ik concluderen dat dit niet het beste vastgoedfonds is. In dit artikel gaan we Exporo vergelijken vind je het beste alternatief.

De inhoudsopgave van dit artikel is:

 1. Wat is Exporo en waar staan ze voor
 2. Exporo review: hoe werkt het concept
 3. Wat zijn de onderscheidende voordelen van Exporo
 4. Het rendement en risico’s
 5. Vergelijking: Exporo vs. andere vastgoed beleggingen
 6. Conclusie Exporo review

Laten we snel doorgaan!

Wat is Exporo en waar staan ze voor?

exporo vastgoedfonds review

Exporo is een investeringsmaatschappij in vastgoed. Sinds eind 2019 hebben ze een online vastgoedfonds opgericht. Uit mijn review over Exporo blijkt dat ze oorsprong een Duitse onderneming is, met in totaal 220 vastgoedobjecten in Duitsland. De keuze voor Duitsland is niet gek. Duitsland is een typisch huurland, waarbij zowel particulieren als bedrijven eerder een huis of pand huren dan zelf kopen. Daarom zijn vastgoed beleggingen in Duitsland over het algemeen interessanter dan in Nederland. Sinds 2019 is het innovatieve platform van Exporo ook beschikbaar voor Nederland. Hierdoor is het voor Nederlanders heel toegankelijk en eenvoudig om via Exporo in Duits vastgoed te beleggen. Zoals we hieronder in dit review artikel zullen ontdekken, is Exporo een prima manier tot rijk worden voor beginners. Zo kan je via dit platform al investeren in vastgoed met weinig geld. Daar straks meer over!

In deze review over Exporo zal ik ook enkele kerncijfers over dit online vastgoed platform behandelen. Zo zijn ze al sinds 2015 marktleider in digitale vastgoedinvesteringen in Duitsland. Momenteel hebben ze meer dan 570 miljoen geïnvesteerd kapitaal, verspreid over 220 panden en huizen, en hebben ze meer dan 200 werknemers in dienst. Het geïnvesteerde kapitaal is groter dan vele andere vastgoedfondsen die ik tot nu toe ben tegen gekomen. Dit bedrag is belangrijk. Want in principe is het zo dat hoe groter het fonds, hoe minder risico je hebt. Dat is niet alleen zo bij vastgoed.

Ook bij aandelen advies is een van de belangrijkste adviezen om je risico zoveel mogelijk te spreiden. Wat betreft met vastgoed, betekent dit dat je niet 100% moet inzetten op slechts een enkel vastgoedfonds. Spreid je geld over meerdere vastgoedfondsen en alternatieve vastgoedbeleggingen! Hieronder kom ik daarop terug wanneer we Exporo vergelijken met andere vastgoedfondsen.

Exporo Review: hoe het concept werkt

Ben je al bekend met passief inkomen? Geld investeren is een van de beste vormen van passief inkomen, maar voor vele nog onbereikbaar. Maar na deze review over Exporo zal je daar anders over denken. Hun concept is namelijk gericht op kleine beleggers om toe te treden tot de Duitse vastgoedmarkt en te genieten van rendementen. Als startende belegger kan je via het online vastgoed platform van Exporo al beleggen vanaf 1.000 euro. Dit vraagt geen extra kosten of tijdsinvesteringen. Het enige wat je eigenlijk hoeft te doen is een account aanmaken en een vastgoedobject kiezen waarin je wilt investeren.

hoe werkt exporo review

Hierboven zie je hoe het proces tot rendement verloopt. Als je een account aanmaakt via Exporo, kan je zelf een vastgoed pand of huis kiezen waarin je gaast investeren. Vanaf dat moment, zal je beloond worden in de vorm van rendement. Het is namelijk zo dat het Duitse vastgoed waarin je investeert wordt verhuurd aan particulieren. Deze particulieren betalen huur aan Exporo, die daarvan alle kosten aftrekt zoals een winstpercentage, onderhoud, bankrente, aflossing, et cetera. Hetgeen dat overblijft wordt uitgekeerd aan de investeerders, dat zijn wij, in de vorm van rendement.

Wat zijn de unieke voordelen van Exporo?

Als je vaker mijn website leest weet je dat ik vele kennis- en reviewartikels schrijf over beleggen in vastgoedfondsen. Exporo is dus lang niet de enige keuze voor particulieren die willen beleggen in vastgoedfondsen. Daarom is het goed om in deze review over Exporo te kijken naar de onderscheidende voordelen van dit fonds. Wat maakt Exporo uniek? Hieronder vind je mijn analyse.

 1. Een heel groot voordeel is dat je jouw aandelen in vastgoed via het handelsplatform van Exporo kan doorverkopen. Kijk, bij vrijwel alle vastgoedfondsen is het een lange termijn investering. Als jij geld investeert, en je wilt dit binnen 1 tot meestal 3 jaar weer terughalen, dan betaal je vaak een soort van procentuele vergoeding. Dit noemen ze de uitstapkosten. Uit deze Exporo review blijkt echter dat je jouw belangen kan verkopen via het platform, waardoor je niet langer uitstapkosten hebt maar zelfs extra winst kan maken op je vastgoedbelegging. Dit principe maakt het online vastgoed platform van Exporo zeer flexibel!
 2. Exporo is het grootste online vastgoed platform in Nederlandse beleggers
 3. Dit is het enigste vastgoed platform dat gebruik maakt van blockchain technologie voor maximale transparantie in kosten en opbrengsten van je belegging.
 4. Bij Exporo ben je heel flexibel: je kan zelf kiezen in welke vastgoedobjecten je geld wilt investeren.
 5. Geen extra kosten!
 6. Tot slot, ze hebben de laagste instapdrempel voor startende beleggers. Je kan al starten vanaf 1.000 euro, wat aanzienlijk lager is dan bij andere vastgoedfondsen (zo heeft SynVest na Exporo degene met de laagste instapdrempel die 2.500 euro is). Dankzij deze lage instapdrempel kan je in vele verschillende vastgoedobjecten investeren om je risico’s te spreiden.

Voordelen zijn leuk en interessant. Maar bij beleggen draait het om hoog rendement behalen. Hierbij zijn twee factoren relevant, namelijk het % rendement en de risico’s. Bij Exporo ligt het rendement rond de 4 – 5%, omdat het een relatief veilige investering is.

Een geschikt alternatief voor Exporo wanneer je hoger rendement wilt is Corum Investments. Ook dit is een zeer interessant en gediversifieerd vastgoedfonds met een hoog verwacht maandelijks dividend tussen de 6 tot 8%. Lees hier de Corum Investments review met nodige informatie over deze kans tot spreiding in de vastgoedmarkt en als lange termijn dividend belegging!

Rendement en Risico’s

exporo voordelen vastgoedfonds

Instagram @beautifullpllaces

Rijk worden met beleggen is niet zonder risico. Dit geldt voor aandelen, investeren in particuliere leningen, goud, olie, en ga zo maar door. Bij beleggen kan je de inzet verliezen. Daarom is het noodzaak om te zoveel mogelijk risico te spreiden, maar wel je rendement zo hoog mogelijk te houden. Ik adviseer daarom ook altijd om niet alleen te spreiden binnen de vastgoed, maar om naast vastgoed je portefeuille aan te vullen met andere beleggingen zoals in de aandelenmarkt, P2P-Lending, et cetera.

Bij deze Exporo review is dit niet anders. Je zal altijd risico lopen. Maar zolang dit voor jou aanvaardbaar risico is, is het acceptabel mits je de gewenste rendementen hiervoor ontvangt. Bij Exporo trachten ze het risico te verkleinen door de volgende focuspunten:

 1. Ze laten hun particuliere investeerders beleggen in vastgoed met hoge overwaarde
 2. Er is sprake van meer zekerheid dankzij een externe pandhouder (wat ze trust noemen)
 3. De marktwaarde laten ze beoordeling door zowel eigen vastgoedexperts als externe taxateur
 4. Ze hebben een focus op gunstig gelegen vastgoed met potentieel

Met name het investeren in vastgoed met hoge overwaarde is een interessante manier van risico verkleinen. Doordat Exporo zekerheden probeert in te bouwen, zijn bijgevolg de kosten wat hoger. Het gevolg hiervan is dat het rendement wat lager ligt in vergelijking tot alternatieve investeringen zoals P2P-Lending. Daartegenover staat dan weer relatief minder risico. Zo ligt het verwachte rendement bij Exporo tussen de 4 tot 6%. Houd daarbij goed in gedachte dat je er geen enkel omkijken naar hebt. Je investeert eenmalig een bedrag, en de rest wordt door de werknemers van Exporo geregeld. Dat maakt het een mooie aanvulling tot passief inkomen.

Vergelijking van Exporo met andere vastgoedfonds beleggingen

vergelijking exporo vastgoedfonds

Exporo is slechts een van de manieren tot rijk worden met vastgoed. Zo is Exporo een soort van vastgoedfonds. Naast vastgoedfondsen heb je ook nog de optie tot zelf investeren in vastgoed (door koop en verkoop van huizen en appartementen) en investeren in REITs. Dit laatste betreft beursgenoteerde vastgoedfondsen, wat weer een aantal interessante voordelen heeft ten op zichtte van niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen. In deze Exporo review beperken we ons tot het vergelijken van Exporo met andere Nederlandse vastgoedfondsen. Voor meer informatie over REITs kan je het kennisartikel beleggen in REITs lezen.

Op mijn website vind je vele reviews over vastgoedfondsen terug. Dit betreft de volgende vastgoedfondsen:

 1. SynVest
 2. Annexum
 3. Corum Investments
 4. The Sandt

De bovenstaande vastgoedfondsen zijn toegankelijk voor Nederlandse beleggers. Na deze review over Exporo mag dit online vastgoed platform daar beslist bij aansluiten. Als we Exporo vergelijken op basis van rendement, dan biedt het een vergelijkbaar tot iets lager rendement dan bijvoorbeeld Corum Investments. Bij deze laatste ligt het gemiddeld jaarlijks rendement rond de 6 tot 8%. Bij Exporo is dit 4 tot 5%, afhankelijk van je keuzes.

Een geschikt alternatief voor Exporo wanneer je hoger rendement wilt is dus Corum Investments. Ook dit is een zeer interessant en gediversifieerd vastgoedfonds met een hoog verwacht maandelijks dividend. Het dividend is circa 7 – 9% per jaar.

Lees hier alles over Corum Investments met nodige informatie over deze kans tot spreiding in de vastgoedmarkt en als lange termijn dividend belegging!

Qua risico lijkt Exporo een iets betere keuze waarbij het risico wat lager ligt. Dit komt vooral doordat je bij Exporo kan beleggen in grote vastgoedobjecten met hoge overwaarde. Ook is Exporo qua kapitaalwaarde een groter fonds dan SynVest en Annexum. Corum Investments daarentegen is dan weer nog groter, en heeft ook een iets hoger rendement. Dit is dan ook de beste keuze. The Sandt is een heel klein vastgoedfonds en de minst goede keuze in dit geval.

Al met al zijn SynVest en Corum Investments betere keuzes voor een significant hoger rendement.

Is Exporo een betouwbaar vastgoedfonds voor online investeren?

Keurmerken maakt Exporo betrouwbaar

Hierboven zie je alle keurmerken die Exporo heeft vergaard over de afgelopen jaren. Zo hebben ze een award van de Federal Association Crowdfunding e.V. Deze partij keert jaarlijks het keurmerk uit aan bedrijven die zich bijzonder goed inspannen om haar investeerders in de markt te beschermen. Met andere woorden: om dit keurmerk te verkrijgen dient Exporo zeer goed vooronderzoek te doen voor haar vastgoedpanden. Ook zal Exporo heel transparant moeten zijn in wat zij aanbieden. Dit keurmerk is daarom een positief teken dat Exporo betrouwbaar is.

Een andere onderscheiding die ze hebben gekregen, is die van het ratingplatform eKomi. Op dit platform scoort Exporo zeer hoog. Ze hebben namelijk (op moment van schrijven) 97,24% positieve beoordelingen op basis van 651 reviews van huidige klanten.  Ook is Exporo getest op haar betrouwbaarheid door het keurmerk TUV Saarland. Deze organisatie toetst bedrijven op verantwoordelijkheid en de naveling van de veiligheidsvoorschriften in overeenstemming met de normen van de BSI.

Samengevat is Exporo een betrouwbaar vastgoedfonds die zich inspant om haar investeerders te beschermen en transparant te informeren over de voor- en nadelen van de vastgoedbeleggingen.

Voorbeelden van vastgoedpanden waarin je kan investeren via het Exporo platform

voorbeeld vastgoed beleggen Exporo

voorbeeld vastgoed beleggen Exporo

Hierboven zie je slechts twee recente voorbeelden van vastgoedpanden waarin je kan beleggen vanaf het Exporo platform. Uit mijn review blijkt dat er veel van dit soort vastgoedpanden zijn waarin je kan investeren. Minimaal 2 tot 3 nieuwe panden komen er iedere maand bij. Zodra een pand 100% is gefinancierd, zal deze komen te vervallen als optie. Wat zeer nuttige informatie is, is om te zien wat de jaarlijkse netto huurinkomsten zijn en wat de marktwaarde van het pand is. Andere cruciale informatie is het percentage verhuurd. Dit is de filling rate. De filling rate geeft aan hoeveel kamers er verhuurd zijn binnen een appartement of vastgoedpand. Hoe hoger dit tegen de 100% aan ligt, hoe aanzienlijk lager het risico tot faillissement komt te liggen.

Dit maakt Exporo nu zo uniek. De vastgoedpanden die zij presenteren als beleggingsoptie op het platform zijn vaak tot 100% verhuurd. Nu kan er altijd van alles gebeuren, maar een 100% verhuurstatus is zo veilig als het maar kan op gebied van deze ene parameter. Bovenstaande panden zijn slechts twee voorbeelden. Zo komen ook andere vastgoedobjecten naar voren op het Exporo platform. Een voorbeeld hiervan is een compleet politiebureau dat een huurcontract van minimaal 15 jaar had. Hierin investeren betekent dat de investering voor 15 jaar gewaarborgd is. Een ander voorbeeld is een kinderdagverblijf in hartje centrum van Hamburg. En weer een ander voorbeeld is een bureaugebouw in Frankfurt. Al deze panden hebben vaste huurcontracten, en dat is nu net waarom ik na deze Exporo review zo enthousiast ben geworden over dit online vastgoedplatform!

Conclusie Exporo Review: een innovatief online vastgoed platform voor beginnende beleggers

Mijn conclusie na deze review over Exporo is dat ik beslist enthousiast ben over dit online vastgoed platform. Het is een innovatieve speler binnen de vastgoedmarkt, die investeren in vastgoed toegankelijk maakt voor beginnende beleggers. Ook maken ze een einde aan een van de grootste nadelen aan vastgoedfondsen, namelijk dat je uitstapkosten moet betalen wanneer je geld wilt terughalen. Dankzij het handelsplatform van Exporo kan je nu zelfs winst maken op je vastgoedaandelen, in plaats van hierover kosten te betalen. Qua rendement vind ik Exporo niet beter scoren dan anderen, maar eerder vergelijkbaar. Niettemin hebben ze dus wel een paar echt unieke voordelen waardoor Exporo een hele interessante keuze is voor de startende beleggers.

Bedenk goed dat je kansen moet spreiden. Dat betekent dat je niet 100% op Exporo moet inzetten als enige vastgoedfonds belegging. Spreid je geld nog minstens een ander vastgoedfonds of een REITs ETF. En blijf ook verder spreiden door een deel van je kapitaal te investeren in de aandelenmarkt en P2P. Dankzij deze risicospreiding zal je financieel rijker worden en kunnen genieten van passief rendement.

Dit was het einde van de Exporo review. Vond je het waardevol? En wat zijn jouw ervaringen met Exporo? Laat het mij weten in een reactie hieronder. Voor meer van dit soort kennisartikels over investeren, financiële vrijheid bereiken, geld verdienen, et cetera, kan je mij volgen via de nieuwsbrief of Social Media.

Reacties
Categorieën