Aandelen advies 2020: Beleggingsportefeuille Jaar Evaluatie
Aandelen advies 2020: Beleggingsportefeuille Jaar Evaluatie
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
12/23/2019
14 min

Aandelen advies 2020: Beleggingsportefeuille Jaar Evaluatie

12/23/2019
14 min

Een jaar vol beleggen en investeren is voorbij gevlogen. Als je vaker mijn kennisartikels leest, weet je dat ik op weg ben naar financiële onafhankelijkheid. Momenteel in fulltime dienst, en in mijn vrijetijd werk ik aan het opbouwen van passief inkomen. Daarnaast pas ik manieren van geld investeren toe om extra inkomsten te genereren. Dit alles met als doel om uiteindelijk genoeg vermogen op te bouwen waarmee ik mijn maandelijkse kosten kan dekken. Niet omdat ik rijk wil worden, dat is niet wat ik ambieer. Wel ambieer ik financiële vrijheid. Een staat waarin ik zelf kan kiezen of wel of niet ga werken. Weet dat ik in mijn vakanties volle bak werk aan mijn websites. Het is dus niet een kwestie van niet willen werken, maar wel een kwestie van zelf bepalen waaraan je werkt en wanneer.

Ik hoop dat jij je gaat aansluiten bij onze gezamenlijke weg naar financiële vrijheid. Je bent echt niet de enige, verre van. Ook is er niks om voor te schamen. Wie een paar jaartjes wat zuiniger leeft, en dit extra vrijkomend kapitaal investeert, kan daarna een leven lang minder zuinig leven 😉. Dat is het principe achter investeren, en daarom beleg ik mijn geld in onder meer aandelen, vastgoedfondsen en P2P leningen. Dit specifieke artikel gaat over aandelen advies 2020.

In dit artikel zal ik je mijn beleggingsresultaten van 2019 met je delen. Ik ben alles behalve een super belegger, maar ben wel in staat om te leren van fouten en verbeterpunten. Wellicht kan jij hier ook van leren of kan je dankzij dit advies beginnersfouten bij beleggen voorkomen. Bij beleggen heb je namelijk altijd het risico om geld te verliezen. Laten we dus snel doorgaan naar het aandelen advies 2020 om dat te voorkomen!

Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

  • Leer succesvol lange termijn beleggen. Sluit je aan bij de Happy Investors Community en ontvang 1-on-1 persoonlijke coaching voor 100% garantie op leren hoe je financieel onafhankelijk wordt (en dus met vervroegd pensioen). Klik hier voor meer informatie over financieel onafhankelijk worden
  • Begin op het beste en meest goedkope beleggingsplatform. Klik hier voor de beleggingsplatformen vergelijker en ontdek wat de beste keuze is om op te starten met beleggen
  • Spreid je kansen en investeer een deel van je geld in vastgoedfondsen voor 100% passief inkomen en jaarlijks 6 tot 8% dividend. Klik hier voor de vastgoedfondsen vergelijker voor de beste keuze
  • Let op: day trading en crypto beleggen is extreem risicovol en leidt vaker tot verlies dan winst. Wil je toch hiermee starten? Volg dan een cursus, omdat dit je een hoop geld verlies kan besparen. Klik hier voor het vergelijken van de beste day trading cursus in Nederland.
  • Nog beter is om te kiezen voor succesvol lange termijn beleggen. Klik hier voor de Happy Investors beleggen leerplatform + 1-op-1 coaching voor succesvol lange termijn beleggen met gemiddeld 8 – 14% jaarlijks rendement.

Blijf leren, blijf groeien. Dat is de manier om succesvol en rijk te worden!

Evaluatie van mijn beleggingsportefeuille in 2019 voor aandelen advies 2020

Laten we eerst kijken naar de aandelen die heel goed zijn gegaan in 2019 qua rendement in percentage. Hiervan vind je een overzicht op de onderstaande afbeelding. Veel van deze bedrijven ben ik tegengekomen na aandelen advies op website zoals Forbes.com, onder de categorie Money. Daar komt wel vaker aandelen advies op, maar niet altijd van even goede kwaliteit. Niettemin zitten er soms wel slim advies bij, en zo raak ik dan ook bekend met nieuwe, interessante aandelen.

Onderstaand overzicht zijn de beste presterende aandelen qua percentage. Het beste aandeel met +138% rendement in 2019 was Roku. Roku is een disruptor, een bedrijf dat een nieuwe industrie aanboort ofwel een huidige industrie “stoort” (disrupt) omdat ze een nieuwe succesvolle innovatie hebben toegepast. Later zal ik nog wel een artikel schrijven over hoe je aandelen kan vinden net als Roku. Dat heeft namelijk met disruptieve innovatie te maken. Je mag je altijd inschrijven op mijn nieuwsbrief voor nieuwe kennisartikels. Voor nu gaan we even door naar twee interessante aandelen genaamd Ballard Power Systems en Plug Power. Deze bedrijven zijn interessant omdat ze de markt van waterstof als brandstof aan het ontwikkelen zijn. Waterstof heeft mogelijk een hele grote toekomst mits het schone energie kan worden. Zeker met de toenemende klimaatmaatregelen (voor onze toekomst), worden aandelen in deze sector interessant. Hetzelfde telt voor elektrisch rijden (batterijen, auto’s, et cetera). Dit soort innovaties zijn misschien niet de veiligste manier voor structureel meer inkomen genereren, maar wel een hele leuke die zeer goed kunnen uitpakken.

Commissievrij beleggen in CFD’s aandelen, cryptomunten, indexfondsen & meer

Wil je commissievrij beleggen in CFD’s aandelen, cryptomunten, indexfondsen, forex, commodities en meer? Bekijk dan eens het platform van Skilling. Zij hebben professionele trading tools voor CFD handelen als een pro. Meer hierover lees je in deze Skilling review.

skilling-aandelen-cfd-review

Mijn best presterende aandelen (2019/2020)

Hierboven zie je de best presterende aandelen van 2019 binnen mijn beleggingsportefeuille. Hieronder kom ik terug op de grootste leerpunten. Want je denkt nu wellicht dat dit een goed resultaat is (9.400 euro koerswinst in een jaar), maar dit had echt veel beter moeten zijn. Ik maakte alleen een enorme beginnersfout waar jij nu van kan leren (en hopelijk ik zelf ook… 😉).

Als aandelen advies 2020 aan mijzelf ben ik van plan om deze aandelen (en nog wat andere) vast te houden. Ik heb ze gekocht voor het toekomstperspectief. Buy & Hold, volgens de tactiek van Warren Buffet. Dat wil zeggen dat ik nog een 5 tot 10 jaar zal wachten alvorens ik flink kan cashen. Alleen is mijn plan voor nu wel om eerst op de grotere aandelen (Amedysis, Nvidia, …) de 100% te behalen, en dan de helft ervan te verkopen. Op die manier heb ik in feite “gratis” aandelen, en kan ik mijn initiële inzet niet meer verliezen. Niet alleen geeft dat enorm veel peace of mind, maar dit zou het beleggen ook extra leuk maken.

Een van de allerbelangrijkste leerpunten voor beleggen is om de dip te kopen. Dit lees je over al terug: buy the dip. Maar het is niet zo eenvoudig. Met name voor mensen zoals ik die behoorlijk ongeduldig kunnen zijn. Maar het is juist de kracht om te ontspannen als de aandelenmarkt stijgt. Als je rendement maakt, kan je dit langzaam afromen en iedere keer 10, 20 of 50% winst pakken. Vervolgens bouw je een potje met geld op. En dan wanneer de markt sentimenteel wordt en er irrationele koersverliezen komen van 20 – 40%, kunnen wij de dip kopen. Bedrijven (aandelen) met groot toekomstperspectief opkopen in de dip, geeft voor hoge koerswinsten. Van alle aandelen in de afbeelding hierboven, heb ik alleen LambWeston en JD.com in de dip gekocht. Ik heb geleerd van mijn fouten, wat je hieronder gaat lezen. Met als gevolg hoge rendementen vanaf dag 1.

Beginnen op de beste beleggingsplatformen is het halve werk

Wil jij weten wat de allerbeste beleggingsplatformen zijn? Klik dan nu op deze link naar de beste beleggingsplatformen vergelijken. Hierin lees je mijn onafhankelijke vergelijking van de beste online brokers voor aandelen, en ook voor vastgoed en particuliere leningen. Want spreid je kansen over meerdere markten en beleg dus niet enkel in alleen de aandelenmarkt. Ook is het goed om je geld te spreiden over meerdere beleggingsplatformen voor bescherming van je geld (wat tot 100.000 euro is beschermd bij faillissement). Mis deze onafhankelijke vergelijking dus niet! Voorkom dat je een slechte keuze maakt, en klik op de link hierboven voor de uitgebreide vergelijking.

Belangrijkste leerpunten voor beleggen in aandelen 2019

Soms haal ik het in andere artikels wel eens aan: ik had echt een mega beginnersfout gemaakt toen ik begon met beleggen (in aandelen). Het was ergens september 2018. Maandenlang had ik onderzoek gedaan, terwijl ik bewust was van alle goede beleggingstips zoals: spreiding, in de dip kopen, value beleggen (P/E-ratio e.d.), en nog eens spreiding. Ondanks al deze kennis nam desalniettemin de emotie de overhand. Ik wilde namelijk snel geld verdienen. Ik werd ongeduldig (dat is mijn grootste valkuil bij beleggen). Dus wat deed ik? Ik kocht vol aandelen, alles binnen een dag. Nu had ik meestal (heel) goed onderzoek gedaan naar de bedrijven, waarbij ik de jaarbalansen, de strategische positie en het lange termijn perspectief beoordeel. Dit is iets wat ik goed kan: de toekomstige strategische positie van bedrijven inschatten, en dus bepalen of ze over 5 jaar een bepalende marktspeler zijn/worden/blijven.

Maar ik zag iets totaal niet aankomen. Ik had onbewust signalen gemist. Marktsignalen van te hoge waarderingen en dus te hoge prijzen. En dat met name in de technologie sector, juist deze groeisector waar ik zo graag in wilde investeren omdat hier de toekomst ligt. Denk aan videochips, datacenters, cybersecurity, A.I. en service platforms. In mijn redernatie zou ik deze aandelen kopen voor 5 tot 10 jaar. En dat is nog steeds zo. Maar ik maakte de enorme beginnersfout om ongeduldig te zijn. Want nog geen 3 weken na het moment dat ik mijn aandelen kocht, zakte de totale aandelenmarkt zo’n 20 tot 40% in elkaar. Bijgevolg had ik een koersverlies van -5.000 euro. Ik raakte niet in paniek, want ik wist dat ik goede analyses had gedaan en de toekomst had gekocht. Maar als ik 4 weken later had gekocht, had ik nu geen 9.000 maar > 30.000 koerswinst.

Belangrijkste leerpunten voor aandelen advies 2020

Ja, ik weet het. Bovenstaande klinkt zo logisch: zoveel mogelijk spreiden onder groeiende aandelen met groot toekomstperspectief, en koop ze in de dip. De praktijk leert dat dit steeds moeilijker wordt wanneer je er dieper in raakt. Hoe meer kennis je vergaart over zeer aantrekkelijke aandelen, hoe sterker de neiging tot direct kopen wordt. Hoe dan ook, fouten maken is niet erg zolang je ervan leert. Dat doe ik zelf ook, en zie met bepaalde aandelen (zie boven) direct grote winsten vanaf het eerste moment. In 2020 heb ik mijzelf het volgende aandelen advies gegeven, om deze trend positief door te trekken:

Minder risico nemen met beleggen: spreiding en ETF’s

Toen ik in 2018 begon, wist ik dat ik aandelen ging kopen om 5 of 10 jaar vast te houden. Ik investeerde vooral in de technologie. Maar vanaf 2020 ga ik minder risico nemen met aandelen. Dit enerzijds door meer spreiding. Naast technologie ook andere sectoren met toekomstperspectief, zoals voeding en health care. Naast spreiding ga ik ook minder individuele aandelen kopen. Dat is nogal risicovol. Omdat ik nu dichter bij mijn doel van financiële vrijheid komt, stap ik meer en meer over naar beleggen in ETF’s en dividendaandelen. Dit is ook mijn advies voor mensen die zelf beleggen voor pensioen (op een veilige manier)

Kwaliteit boven kwantiteit: de 20 strippenkaart van Warren Buffet

Wat ik niet goed heb gedaan in 2019 was dat ik een paar aandelen heb gekocht zonder goed onderzoek te verrichten. Onder goed onderzoek versta ik een volledige bedrijfsanalyse. Naast de jaarbalans zijn andere zaken van belang (of juist belangrijker). Denk aan de organisatie, het leiderschap, de strategische marktpositie, het verdienmodel, de innovatiegraad en de lange termijn strategie. Er is een regel van Warren Buffet die iets met 20 strippenkaart wordt genoemd. Even los van de juiste bewoording, is de essentie dat je in je hele leven maar 20 aandelen zou mogen kopen. Als je deze regel aanhoudt, betekent dat je zeer selectief wordt in welk aandeel je gaat kopen. En dat is goed, want je wilt natuurlijk investeren in het beste bedrijf met de grootste marktkansen. Daarom gaat kwaliteit boven kwantiteit. Hierbij wederom rekening houden met “buy the dip” en “buy & hold”, voor maximaal rendement.

Bovenstaande komt overigens niet in conflict met spreiding. Je kan nog steeds beleggen in ETF’s en tegelijkertijd aan de regel van 20 houden.

Timing: je kan de markt niet timen, probeer dat dan ook niet

Ik had in 2018 een van de bijna slechtste aankoopmomenten die je maar kan bedenken. Ik geloof heel sterk in deze aandelen, maar ik had als beginnende belegger nooit all-in moeten gaan. Juist als beginnende belegger moet je bekend raken met de aandelenmarkt en eventuele cyclussen van bepaalde industrieën (zoals de chips markt, Nvidia). Als je de markt probeert te timing, zal je waarschijnlijk falen. In plaats daarvan brengt het minder risico om kleinere bedragen te investeren per week of per maand. En tegelijkertijd bouw je een buffer op voor wanneer de aandelenmarkt flink daalt.

Stel dat je een heel goed bedrijf op het oog hebt, en je iedere maand een beetje investeert. Op een gegeven moment daalt het aandeel 20% vanwege ongunstig korte termijn nieuws. Beleggers raken dan in paniek (emotie), en dit geeft ons de gelegenheid om dit goede aandeel te kopen tegen 20% korting. Kortom: verspreid je aankopen over de tijd heen, en bouw een steeds grotere buffer op. Wanneer er een crash of dip komt, kan je tegen lage prijzen goede aandelen kopen. In een grote dip van 30% of meer, zou ik zelf wel alles inzetten en het aandeel vol kopen. Maar dat is een persoonlijke kwestie wanneer je met zekerheid weet dat je een kwaliteit aandeel in je portefeuille hebt.

Als je wekelijkse of maandelijkse transacties gaat doen, kost dat iedere keer weer transactiekosten. Bij maandelijks inleggen worden transactiekosten alsmaar groter en groter. Bij deze tactiek kan je het beste beleggen via goedkope online brokers. Een van de beste keuzes hiervoor is DEGIRO. Dit is omdat DEGIRO zeer lage transactiekosten heeft en tegelijkertijd een groot aantal aan beschikbare ETF’s om in te investeren. Klik op deze link voor alle voordelen van DEGIRO.Waar ik in ga investeren in 2020: naast aandelen ook andere beleggingen voor meer spreiding

Nu ik steeds dichter bij het doel van financiële vrijheid komt, wil ik minder risico nemen. Risicospreiding is niet alleen goed binnen de aandelenmarkt, maar ook binnen je beleggingsportefeuille. Dankzij deze spreiding zal je ook minder afhankelijk van de aandelenmarkt an sich worden. Daarom ga ik mijzelf houden aan mijn eigen tips voor het beste investeren in 2020. Hieronder vind je 5 tips voor extra risicospreiding over verschillende beleggingstactieken. Tip 1 tot en met 3 ga ik zeker toepassen in 2020. Tip 4 en 5 zijn alternatieve voor wie nog veiliger wilt beleggen in 2020.

Onbeperkt 1-on-1 coaching over succes, rijker worden en beleggen?

Wil jij meer succesvol worden?
Wil jij rijker worden?
Wil jij leren beginnen met beleggen als gevorderden?

Klik hier voor SILVER & GOLD Membership. Dit is waar jij direct toegang tot kan krijgen:

  • Onbeperkt 1-on-1 coaching over succes, rijker worden en beleggen
  • Onbeperkt toegang tot Silver en/of Gold Community
  • Meer dan 70 uur trainingvideo’s en worksheets voor rijker worden en succesvol beleggen
  • Exclusieve beleggingsrapporten voor 300% rendement of hoger
  • En nog veel meer…

Wat heb je te verliezen? Investeer vijf minuten in jezelf om meer informatie over het membership te lezen.

1. Aandelen advies 2020: ETF’s in Automation & Robotica, Cybersecurity, Health Care en Voeding

In 2020 ga ik absoluut een groter gedeelte van mijn beleggingsportefeuille toewijden aan beleggen in ETF’s. Mijn aandelen advies in 2020 zijn dan ook ETF’s. Met name de ETF’s in Robotica, Cybersecurity, Health Care en Voeding vind ik interessant. De eerste twee zijn toekomst gericht, dit gaat vanaf 2020 steeds meer leven. Health Care vind ik interessant, omdat de vergrijzing alsmaar toeneemt. Ook zit een groot deel van het vermogen bij de oudere mensen die nu 50 jaar en ouder zijn. Deze mensen hebben veel geld, en zullen bereid zijn om veel geld te spenderen aan goede zorg. En tot slot is voeding altijd interessant. Deze zal geen bijzonder hoge rendementen gaan leveren, maar wel een meer stabiele factor binnen mijn beleggingsportefeuille.

970x250

2. SynVest en Exporo Vastgoedfondsen

Als je vaker mijn artikels leest, weet je dat ik twee persoonlijke favorieten onder de vastgoedfondsen heb. Het eerste fonds heet SynVest, een Nederlandse beleggingsfonds met een zeer interessant vastgoedfonds dat gemiddeld 8,3% rendement oplevert. Vastgoedfondsen zijn in mijn ogen een interessante belegging vanwege het hoge rendement in combinatie met een relatief lager risico.

Het tweede fonds heet Exporo. Exporo is de allerbeste keuze voor wie klein wilt beginnen met beleggen binnen de vastgoed. Zo heeft Exporo als online vastgoedfonds de laagste minimale inleg in vergelijking tot andere fondsen. Je kan al starten bij een eenmalige investering van 1.000 euro. Bij SynVest is dit 2.500 euro en bij andere fondsen zoals Annexum is dit 9.500 euro. Ook is het platform van Exporo zeer toegankelijk. Via het online platform kan je zelf eenvoudig bepalen in welke woningen je wel of niet investeert (keuze vrijheid). Dat brengt mij tot het grootste voordeel aan dit fonds. Bij Exporo kan je investeren in grote woningen met vele appartementen die een huurbezetting van 95% of hoger hebben. Dit betekent dat de vaste kosten van het pand ruimschoots wordne gecompenseerd door de vaste huurinkomsten. Met andere woorden: het risico ligt relatief laag, waardoor het een relatief veiligere vastgoedbelegging is voor starters. Meer weten? Hier lees je de uitgebreide review over Exporo met hierin alles wat je over dit fonds moet weten.

3. IUVO Group voor Particuliere leningen

Tot slot ga ik in 2020 een klein aandeel van mijn beleggingsportefeuille investeren in P2P leningen. Ik denk eraan om te starten met een paar duizend euro, om meer ervaring op te doen en te verifiëren of het daadwerkelijk veilige rendementen zijn van 9 tot 13%. Zo is er een P2P-Lending platform in het bijzonder dat een interessante waardepropositie heeft voor beleggers. Hun garanderen namelijk zowel BuyBack als MoneyBack garantie. Dit betekent dat wanneer je via hun platform investeert, dat je gegarandeerd je geld terugkrijgt wanneer een lener niet kan terugbetalen. MoneyBack garantie betekent dat je binnen 24 uur je lening kan verkopen, mocht je het geld urgent nodig hebben. (Dit laatste zou overigens niet moeten kunnen, omdat je altijd moet beleggen met geld dat je kan missen).

Het platform waar ik het over heb heet IUVO. Ik heb al eens een review over IUVO geschreven, en met kleine bedragen geëxperimenteerd. Tot op heden werkt het platform gebruikersvriendelijk, en is het vrij eenvoudig om je geld over vele verschillende leningen te verspreiden. Ook het rendement is erg hoog, vaak zo’n 11%. Dat maakt het interessant voor 2020 😉.

4. Raisin voor wie de hoogste spaarrentes wilt vergelijken

Als je je spaargeld op een normale bankrekening zet, word je langzaam armer. Dit komt door de inflatie. Maar wat te doen met spaargeld, als je niet alles wilt beleggen? Dit laatste kan ik mij voorstellen, want zeker als beginnende belegger adviseer ik je om langzaam op te bouwen. En alleen met geld te beleggen wat je kan missen. Hoe dan ook, je geld op je spaarrekening laten staan is niet slim wanneer je rijker wilt worden (en niet armer). Een alternatief hiervoor is om te kiezen voor Raisin. Op deze website kan je alle depositorekeningen vergelijken die een hoge spaarrente aanbieden. Dit is een zeer veilige rekening, net zo veilig als het laten staan op je reguliere bank. Dus waarom dan niet gaan voor een hogere spaarrente?

Voor meer informatie kan je op de volgende link klikken voor het vergelijken van de hoogste spaarrentes via Raisin.

5. OnePlanetCrowd voor wie ethisch wilt beleggen in duurzaamheidsprojecten

Een nieuwe beleggingsmogelijkheid kwam ik tegen in OnePlanetCrowd. Eerlijkheidshalve heb ik mij er nog niet zo goed in verdiept en totaal geen ervaring mee. Toch vermeld ik het voor wie graag doet beleggen in duurzame projecten. Zo kan je op dit Nederlandse platform investeren in projecten van ondernemers die zich inzetten voor circulaire economie en andere duurzame projecten. Denk hierbij aan projecten voor E-bikes, windmolens en energiebronnen. Het rendement is niet zo hoog bij deze projecten, namelijk tussen 4 a 6%. Omdat voor mij persoonlijk de tips 1, 2 en 3 van hierboven interessanter zijn ga ik daar eerst de focus op leggen. Maar gezien het ethische aspect van dit platform is het wel leuk en interessant als aandelen advies 2020.

Meer weten over deze ethische en duurzame projecten? Bekijk hier alle investeringsmogelijkheden bij Oneplanetcrowd.

Hopelijk heb jij veel geleerd van dit artikel over aandelen advies 2020, en zal je dankzij deze inzichten meer rendement behalen met je aandelen in 2020. Lees zeker ook mijn andere kennisartikels over beleggen, geld verdienen en meer. Of schrijf je in op mijn nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste inzichten omtrent beleggen.

Reacties
Categorieën