arrow_drop_up arrow_drop_down

Investeren in Vastgoed met weinig geld? Opties & Beste Tips

Als beginnende investeerder met weinig geld heb je meestal minder geld, waardoor je (nog) kritischer moet kijken naar je investeringsopties. Dit geldt zeker zo bij vastgoed. Vastgoed is een hele interessante manier van investeren. Maar ja, als je in Nederland een huis koopt om te verhuren ben je al snel boven de 30.000 euro kwijt. Toch is investeren in vastgoed met weinig geld prima mogelijk. Je moet alleen weten hoe 😉. In dit kennisartikel neem ik je mee met opties en beste tips voor investeren in vastgoed met weinig geld. Hierbij in het bijzonder behandelen we vier tactieken, namelijk:

 1. Vastgoedfondsen
 2. REIT’s
 3. Crowdfunding
 4. En de creatieve optie

Laten we snel verder gaan, en vergeet je niet in te schrijven op mijn nieuwsbrief voor meer kennisartikels over investeren, beleggen of geld verdienen in het algemeen.

Investeren in vastgoedfondsen met weinig geld doe je met de juiste vastgoedfondsen

Als beginnende belegger investeren in vastgoed met weinig geld is haast niet te doen. Wil je een klein appartementje opkopen in een grote stad, dan ben je al snel een investering van 20.000 euro of hoger kwijt. Gelukkig zijn er wel opties, en die komen met vastgoedfondsen. Een vastgoedfonds kan je zien als een grote mand waarin allerlei verschillende vastgoedobjecten inzitten. Dit kan van alles zijn: huizen, supermarkten, winkelpanden, et cetera. Bij sommige vastgoedfondsen heb je alsnog een minimale inzet van 10.000 euro of hoger. Maar er zijn ook vastgoedfondsen waar je met een klein bedrag kan beginnen. Dit soort fondsen maakt het mogelijk om te investeren in vastgoed met weinig geld. In het bijzonder zijn er twee fondsen die ik persoonlijk goed vind.

Het eerste vastgoedfonds wat een prima keuze is voor startende beleggers is Exporo. Het portefeuille van hun richt zich op grote huurwoningen in Duitsland met vele appartementen. De maandelijkse inleg hierbij is de laagste van alle vastgoedfondsen. Zo kan je al starten vanaf 1.000 euro. Perfect voor wie wil investeren in vastgoed met weinig geld. Het rendement is rond de 6%, wat redelijk goed is in vergelijking tot de meeste vastgoedfondsen. Voor meer informatie en details over dit fonds kan je mijn review over Exporo lezen. Het allergrootste voordeel aan Exporo is dat ze een relatief laag risico hebben doordat al hun woningen een huurbezetting hebben van 95% over hoger. Dit betekent dat de vaste lasten van hun huurpanden ruimschoots worden gecompenseerd door de huurinkomsten.

Ook Corum Investments is een prima keuze voor startende investeerders tot de vastgoedmarkt. Dit fonds heeft een iets lager rendement van rond de 6%. Dat komt vooral doordat het een heel groot fonds is dat meer dan 1 miljard aan vastgoedobjecten beheert. Dit hebben ze in vele markten verspreidt. En spreiding is altijd goed voor wie minder risico wilt. Dat is een kwestie van slim omgaan met geld. Wanneer je een hoog rendement behalen wilt, zal je ook meer risico moeten nemen. Immers, als belegger c.q. investeerder wordt je beloond voor het risico dat je neemt. Gelukkig zijn er ook voor beginnende beleggers vele manieren om te beleggen met weinig risico.

Tips voor investeren in vastgoedfondsen met weinig geld

Rijk worden met beleggen kan vanaf iedere leeftijd en vanaf iedere inzet. Bij investeren draait alles om rendement, risico en tijd. Dat is nu het mooie aan investeren in vastgoed met weinig geld. Als jij de tijd hebt om deze kleine bedragen vast te laten staan voor tien, twintig of zelfs dertig jaar, dan zal je gegarandeerd rijk worden. Dat is namelijk de kracht van investeren, waarbij de tijd je grootste vriend is. Althans, wanneer je op een slimme manier een jaarlijks positief rendement behaald en dit laat groeien voor vele jaren om het effect van samengestelde interest optimaal te benutten. Hier schrijf ik dan ook met plezier over, maar nog leuker is dat ik het zelf ook doe zoals je kan teruglezen in mijn artikel over aandelen advies. Hierin evalueer ik mijn beleggingsportefeuille.

Alhoewel ik vooral actief ben binnen de aandelenmarkt, heb ik ook positieve ervaringen met vastgoedfondsen. Hieronder geef ik je enkele tips voor als je wilt investeren in vastgoed met weinig geld:

 • Kies voor een fonds waarbij je een klein maandelijks bedrag kan inleggen
 • Investeer bij voorkeur in een fonds dat iedere maand voorschotdividend uitkeert. Op deze manier kan je sneller rendement op rendement laten opbouwen
 • Let op de uitstapkosten bij vastgoedfondsen. Dit is een % fee die je betaalt wanneer je eerder wilt uitstappen met je geld (bijvoorbeeld 2,5% bij uitstap binnen twee jaar). Bij sommige fondsen is dit percentage aanzienlijk hoger dan bij anderen
 • Kies voor een groot en gediversifieerde vastgoedportefeuille. Ook als je met weinig geld wilt investeren in vastgoed, is het verstandig om te spreiden. Risicospreiding is en blijft altijd relevant! Dus hoe groter een vastgoedfonds, met meerdere vastgoedobjecten, hoe minder risico je kan lopen.
 • Investeer alleen met geld dat je niet meer nodig hebt. En laat het dit minimaal jarenlang vast staan
 • Gebruik je gezond verstand: doe veel onderzoek, vergelijk vastgoedfondsen met elkaar, en beheers je emoties door naar de feiten te kijken

Investeren in vastgoed met weinig geld dankzij REIT’s

REIT’s zijn een misschien nog wel meer interessant dan vastgoedfondsen, voor als je wilt investeren met weinig geld. REIT staat voor Real Estate Investment Fund, wat vertaald naar het Nederlands een vastgoedfonds is. Is het dan hetzelfde? Ja en nee. Een REIT is qua inhoud hetzelfde als een vastgoedfonds zoals hierboven beschreven. Een REIT is ook een groot vastgoedportefeuille met daarin vele vastgoedobjecten. Het verschil tussen een REIT en een vastgoedfonds zoals hierboven zijn de minimale voorwaarden en ook de uitbetalingscondities.

De twee grootste voordelen van een REIT ten opzichte van een vastgoedfonds is dat ze veel meer flexibel zijn, en ook hogere rendementen leveren. Als beginnende investeerder kan je met weinig geld beleggen in vastgoed dankzij een REIT. In principe kan je al vanaf 10 euro beginnen. Dit komt doordat REIT’s beursgenoteerd zijn. Wanneer je een account aanmaakt via een beleggingsplatform zoals Flatex of DeGiro, kan je via dit platform investeren in REIT’s. Je koopt dan als het ware een aandeel van een REIT, en in ruil hiervoor krijg je rendement. Er zijn geen minimale voorwaarden hieraan. Zo heb je bij vastgoedfondsen een minimale inleg nodig en ook heb je condities zoals uitstapkosten. Bij een REIT heb je dat niet. Je kan iedere dag je aandelen verkopen, en gaan genieten van koerswinsten. Via dit kennisartikel leer je alles over beleggen in REITs.

Ook kan je dankzij REIT’s meer profiteren van de op- en neerwaartse vastgoedmarkt. Vastgoed gaat altijd in een cyclus van goede en slechte tijden. Als je in een dip koopt, kan je hoge winsten realiseren. Echter, het timen van de markt is toch wel lastig en vergt de nodige research en ervaring. Een voorbeeld van hoe dit eruit ziet zie je in de onderstaande grafiek van een beursgenoteerde REIT.

De voor- en nadelen van REIT’s in vergelijking tot vastgoedfondsen

In mijn ogen is het grootste voordeel aan een REIT voor wie wilt investeren in vastgoed met weinig geld, het hogere rendement. Vastgoedfondsen zijn minder risicovol en geven meer stabiel dividend van circa 6 tot 8%. Bij een REIT krijg je echter een hoger jaarlijks dividend van 7 tot 11%. En daar kan ook nog eens de koerswinst bovenop komen. In dit laatste schuilt echter ook meer risico, want een koers kan ook dalen waardoor je koersverlies loopt. Dit is de afweging die je zelf zal moeten maken. Wil je met weinig geld investeren in vastgoed en op een snellere manier rijk worden? Dan is een REIT een betere keuze. Maar let op: dankzij een REIT kan je ook sneller je inzet verliezen of kwijt raken. Dus als je dit doet, doe het dan alleen met geld dat je kan missen.

Dit zijn de voordelen van REIT’s in vergelijking tot vastgoedfondsen:

 • Meer flexibel: op ieder moment aan- en verkopen
 • Hoger jaarlijks dividend
 • Eventueel ook extra koerswinst
 • Geen uitstapkosten
 • Lage fee / vergoeding

En dit zijn de nadelen van REIT’s in vergelijking tot vastgoedfondsen:

 • Hoger risico: kans op verliezen van geld door koersverlies

Hoe vind ik de beste REIT’s?

Een goede bron van inspiratie zijn kennisplatformen en beleggingsplatformen. Als we kijken naar kennisplatformen dan heb ik een aantal persoonlijke tips voor je. Zo lees ik zelf vrijwel dagelijks artikels van Forbes.com. Zo kan je via de zoekfunctie via Forbes.com opzoek gaan naar artikels over REIT’s. Naast dit kennisplatform heb je ook nog andere websites zoals Investing.com en Investopedia.com. Natuurlijk kan je zelf ook gewoon via Google zoeken.

De truc voor het vinden van de beste REIT’s is door simpelweg veel onderzoek te doen. Je kan beter op voorhand tientallen uren van je tijd investeren in het onderzoeken van de beste REIT’s. Hierdoor verhoog je jouw eigen kans op succes. Ook als je gaat investeren in vastgoed met weinig geld kan ik mij voorstellen dat je mooie rendementen wilt maken.

Beginnen op de beste beleggingsplatformen is het halve werk

Wil jij weten wat de allerbeste beleggingsplatformen zijn? Klik dan nu op deze link naar de beste beleggingsplatformen vergelijken. Hierin lees je mijn onafhankelijke vergelijking van de beste online brokers voor aandelen, en ook voor vastgoed en particuliere leningen. Want spreid je kansen over meerdere markten en beleg dus niet enkel in alleen de aandelenmarkt. Ook is het goed om je geld te spreiden over meerdere beleggingsplatformen voor bescherming van je geld (wat tot 100.000 euro is beschermd bij faillissement). Mis deze onafhankelijke vergelijking dus niet! Voorkom dat je een slechte keuze maakt, en klik op de link hierboven voor de uitgebreide vergelijking.

Wil je beleggen in aandelen, ETF’s, Bitcoin, en meer op een zo goedkoop mogelijke manier? Het beleggingsplatform Etoro hanteert 0,- euro transactiekosten bij aankoop van aandelen. Dat betekent commissievrij en dus gratis handelen. Meer weten? Klik hier voor meer informatie, of klik op de banner hieronder.

beleggingsplatform geen transactiekosten

Als beginnende belegger investeren in vastgoed via crowdfunding

Crowdfunding is een vrij nieuwe ontwikkeling waar ook investeerders hun voordeel mee kunnen doen. Zo leent crowdfunding zich om te investeren in vastgoed met weinig geld. Het principe hiervan is dat je samen met andere particulieren geld kan investeren in vastgoedprojecten. Denk hierbij aan een woningbouw, een nieuw commercieel pand, restaurants, et cetera. Er zijn altijd ontwikkelaars en makelaarsprojecten die wel geld kunnen gebruiken voor hun investering. Ook jij als particulier kan hierin investeren via een crowdfunding platform. Een voorbeeld hiervan is Crowdfundmarkt, maar er zijn nog wel wat andere platformen. Hierop vind je overigens niet alleen investeringsprojecten in de vastgoed, maar ook voor andere projecten zoals die van ondernemers.

Persoonlijk heb ik geen ervaring met crowdfunding. Ik vind het ook minder interessant dan vastgoedfondsen en REIT’s. Ook in mijn lijst van de beste investeringen die je kan doen als particuliere belegger, zit crowdfunding hier niet bij. Er zijn betere manieren om hogere rendementen te halen 😉. Niettemin is het wel leuk en gaaf om in ondernemingsprojecten te investeren via crowdfunding. Voor vastgoed is het niet zo interessant, maar wel voor deze andere projecten.

Creatieve optie: vastgoed kopen in een ontwikkelingsland

Voor alle avonturiers en reizigers onder ons, heb ik een laatste creatieve tip voor investeren in vastgoed met weinig geld. Dan heb ik het over vastgoed opkopen in ontwikkelingslanden. Laat mij dit uitleggen met een voorbeeld. Stel dat je 10.000 euro ter beschikking hebt om te investeren. In ontwikkelingslanden zoals de Filipijnen of een Afrikaans land, is die 10.000 euro veel meer waard. Soms wel tot een factor 10 of 20. Dus met dezelfde 10.000 euro, heb je in een ontwikkelingsland misschien wel 100.000 “euro” aan waarde. In Nederland kan je met 10.000 euro geen huis kopen, maar met dit bedrag kan je wel een huis kopen in een ontwikkelingsland.

Als je veel reist en je weet een paar “pareltjes” te vinden in de wereld wat nog geen toeristische trekpleisters zijn, dan kan het zeer lucratief worden om deze gebieden te ontwikkelen. In dit geval kan je zelfs grotere investeerders aantrekken voor als je een groot vastgoedproject wilt opstarten. Tja, voor velen van ons is dit “ver van ons bed”, maar de echte ondernemers zullen hier de kansen in zien. En dat is nodig. Want iedereen die met weinig geld wilt gaan investeren, zal creatief moeten zijn. Of dat nu is in de vastgoedmarkt of in andere beleggingen, dat maakt niet uit.

Conclusie over investeren in vastgoed met weinig geld

In dit kennisartikel hebben we een viertal manieren besproken over hoe je kan beleggen in vastgoed met weinig geld. Tevens heb ik je concrete tips kunnen geven over hoe je dit aanpakt en waar je rekening mee dient te houden. Rijk worden met vastgoed is echt wel een interessante manier. Nu weet je in ieder geval hoe je een eerste start kan maken voor als je weinig geld hebt. Mijn advies omtrent beleggen en investeren is altijd om zo vroeg mogelijk te beginnen. Het is cruciaal om geld voor jou te laten werken, in plaats van andersom. Dit heeft alles te maken met Mindset.

Mijn filosofie staat voor de Happy Investors Mindset. Ik geloof er sterk in dat je geld voor jou moet laten werken. Voor mij is geld een middel, en geen doel op zich. Met geld als middel kan je iets veel meer waardevols kopen, namelijk: tijd. Wat nu als je dankzij investeringen niet meer fulltime hoeft te werken? Wat nu als je bijvoorbeeld nog meer 4 of 3 dagen hoeft te werken. Dat geeft echt zoveel meer vrijheid in het leven. Lekker doen wat je wilt, en minder stressvol door het leven gaan omdat geld voor jou werkt en niet andersom. Begin daarom zo vroeg mogelijk met investeren. Het is een cruciaal onderdeel voor meer inkomen genereren, zonder er grote inspanning voor in te leveren.

Als je wilt mag je altijd inschrijven op mijn nieuwsbrief voor het ontvangen van nieuwe kennisartikels over investeren, beleggen en het bereiken van financiële onafhankelijkheid. Dit zal je leven ten goede veranderen, met als doel meer tijd over te houden voor dingen die er echt toe doen 😉.

Over de schrijver
Opgevoed door een ondernemer, afgestudeerd in Masteropleidingen over Management en Strategie, en een passie voor beleggen en investeren. Mijn naam is Jorik Vermeulen, bedenker van de Happy Investors Mindset community. Sluit jij je aan bij onze reis naar Financiële Vrijheid?
Reactie plaatsen

Voorkom dat je het gratis boek "Meer Geld Verdienen in Minder Tijd" misloopt!

Mijn boek Meer Geld Verdienen in Minder Tijd telt bijna 100 pagina's met duidelijke en concrete tips over hoe je veel meer geld in minder tijd kan verdienen. Dit is inclusief stappenplan en, uit onderzoek bewezen, de beste tactieken om dit te bereiken. Om mijn kennis en ervaringen met jou te delen, mag je het boek gratis downloaden via onderstaande button. Enjoy!
50%
Download Gratis