Rijk Worden met Vastgoed: Onmisbare Tips [2025] Happy Investors
Rijk Worden met Vastgoed: Onmisbare Tips 2021 Goed Beginnnen!
Geld Verdienen
Happy Investors
Geld Verdienen
09/21/2019
10 min

Rijk Worden met Vastgoed: Onmisbare Tips [2025] Happy Investors

09/21/2019
10 min

Beste Happy Investor, rijk worden, wie wilt dat nu niet? Veel mensen willen rijk worden, maar weten niet hoe. En daar ga ik je bij helpen. Want alhoewel ik het niet makkelijk wil noemen, is het wel voor iedereen haalbaar. Zo is rijk worden met vastgoed één van de manieren hoe. Met vastgoed kan je op verschillende manieren rijk worden, en hieronder vind je een uitgebreide uitleg daarover.

De centrale vraag van dit artikel is: ‘hoe kan ik rijk worden met vastgoed’. Daarbij zal ik je enkele onmisbare tips. Houd hierbij in gedachten dat snel rijken met vastgoed niet wenselijk is. Het is een lange termijn belegging met meer zekerheid op lange termijn rijk worden.

Actuele updates voor 2025 zijn: verhoging naar 8% kosten koper als vastgoed belegging + mogelijk meer relevantie met puntentelling. Lees verder.

Laten we beginnen!

Rijk worden met vastgoed in 2025: huizen en appartementen kopen

tips rijk worden met vastgoed

Simpel gezegd zijn er twee manieren voor rijk worden met vastgoed. De eerste manier is door te beleggen in vastgoedfondsen (of een variant daarvan). De tweede manier is door het kopen van huizen en appartementen. Beide manieren zijn vormen van geld investeren, en beide hebben zo haar voor- en nadelen.

De beste manier voor rijk worden met vastgoed is door zelf actief vastgoedobjecten aan te kopen. Uiteraard heb je hier wel meer tijd, kennis en kapitaal voor nodig. In tegenstelling biedt het beleggen in vastgoedfondsen een doorgaans lager rendement, maar vergt ook minder kennis, risico en arbeid (passieve belegging).

We gaan eerst kijken naar hoe we rijk worden met het zelf aankopen van vastgoedobjecten. In essentie kan dit op drie manieren:

  1. Vastgoed kopen en weer verkopen – potentieel sneller winst, maar meer kennis nodig
  2. Vervallen huizen opkopen en opknappen – potentieel hogere winst, maar meer risico
  3. Vastgoed kopen en verhuren – langzaam winst, maar minder risico

Hoe zou jij ze aanpakken? Welke heeft je voorkeur? Hieronder geef ik je enkele tips waaraan je kan denken wil je rijk worden met vastgoed door het kopen van huizen en appartementen.

1. Vastgoed kopen en weer (door)verkopen – Flip a House

Rijk worden met vastgoed kan door het opkopen en weer verkopen van panden, huizen en appartementen. Dit kan voor zowel commerciële panden zoals een klein magazijn voor MKB-ers als voor particuliere huizen en appartementen. Als je rijk wilt worden in vastgoed op deze manier, dan zal je kennis moeten hebben over hoe je huizen kan taxeren.

In zeldzame gevallen zetten mensen hun huis op een platform zoals Funda om daar hun huis zelf te verkopen. Bij deze buitenkansje kan het zo zijn dat mensen de waarde van hun huis te laag inschatten. Door het snel opkopen en weer doorverkopen van zulke panden kan je veel geld verdienen aan vastgoed.

Bij vastgoed draait alles om de locatie

Een andere tip is om goed op de hoogte te zijn van de huizenmarkt. Dit is een lange termijn strategie waarbij je jarenlang de huizenmarkt volgt. De beste manier om rijk te worden in vastgoed is door huizen en appartementen te kopen in laag conjunctuur. Dit betekent wanneer het slecht gaat met de economie. Koop vastgoed net op het moment dat de economie weer begint aan te trekken.

Neem bijvoorbeeld de huizencrisis van 2009. Uiteraard een zeldzaam buitenkansje. Maar het feit is dat na een recessie of zelfs economische crisis, er altijd een weg naar boven is waarbij de economie opknapt. Dit kost jaren. Maar het geeft je wel de gelegenheid om een huis te kopen voor 150.000 wat normaliter 300.000 euro waard zou zijn. 150.000 euro in 3 tot 5 jaar verdienen is zo slecht nog niet?

Een laatste tip is om te kijken op online veilingen voor vastgoed. Het komt ook wel eens voor dat mensen hun huis niet meer kunnen betalen. Heel vervelend natuurlijk. Ze moeten noodgedwongen hun huis in de veiling zetten… Voor de vastgoedbelegger biedt het wel een buitenkansje (triest maar waar).

vastgoed beleggen met weinig geld

2. Vervallen of oud vastgoed kopen, deze opknappen en weer verkopen – Flip a House 2.0

rijk worden met huizen kopen

Rijk worden met vastgoed door het opkopen en verkopen van huizen is niet zo eenvoudig. Het vraagt goed inzicht tot de huizenmarkt en ook moet je kunnen bepalen wat de waarde van een huis is. Bovendien is er veel rompslomp bij het kopen en verkopen van huizen.

Ook bij het opkopen en opknappen van vastgoedobjecten is dat niet anders. Denk aan een bouwval dat al jarenlang leeg staat. Je koopt het bouwval, je knapt het op door te renoveren en vervolgens verkoop je het voor een grote winst. Het risico van deze tactiek is hoger, alsook de potentiele opbrengst. Deze methode noemen ze de Flip a House.

Mijn beste advies om rijk te worden met de Flip a House 2.0 tactiek is locatie. Bij vastgoed draait alles om de locatie.

Ken jij een bepaalde wijk die sterk in opkomst is en waar ze nieuwbouw, scholen en bedrijven aan het bouwen zijn? Of nog beter: weet je de toekomstige plannen voor zo’n nieuwbouw wijk? In dat geval heb je goud in handen. Koop goedkope huizen in bloeiende wijken en knap deze op. Vervolgens kan je deze met grote winsten verkopen.

En als je zelf niet kan klussen kan je ook wat beunhazen inhuren. Je winst zal minder zijn, maar je hebt er ook minder werk aan.

3. Vastgoed kopen en verhuren

De bovenste twee manieren om rijk te worden met vastgoed vergen nogal wat tijd en energie. Het verhuren van vastgoed is standaard. Desalniettemin is het een van de meest betrouwbare manieren voor rijk worden.

Rijk worden met vastgoed is op de lange termijn redelijk eenvoudig

Vastgoed verhuren is een veilige manier om langzaam rijk te worden. Er zijn drie zaken heel belangrijk bij het verhuren van huizen en appartementen.

De eerste is dat je geld nodig hebt voor de investering in een huis dat je kan verhuren. Als je dit niet hebt moet je kapitaal gaan werven, en dat brengt meer risico’s met zich mee.

Het tweede aandachtspunt is dat je een heel goed vooronderzoek moet doen. In het vooronderzoek zal je een goede kostprijsberekening moeten maken om te bepalen of je een mooi rendement kan behalen op het verhuren van een bepaald pand. Een rendement van 6 tot 8 procent per jaar moet mogelijk zijn. Reken de waardestijging niet mee, omdat dit geen zekerheid is.

Het derde belangrijke punt is voorkomen van leegstand. Kies voor een vriendelijke, betrouwbare huurder die je geen kopzorgen geeft. Wees kritisch met wie je als huurder neemt!

Het actief kopen van vastgoed vraagt wel om een hoog kapitaal (zonder lening). Hieronder bekijken we de optie om met weinig geld te investeren in vastgoed.

Rijk worden met vastgoed: beleggen in fondsen

makkelijk rijk worden met vastgoed

Rijk worden met vastgoed is eveneens mogelijk door te investeren in vastgoedfondsen. Het essentiele verschil is dat je zelf geen eigenaar wordt van de vastgoedobjecten. Dit is ongunstig. En toch kan het voor velen slimmer zijn om te investeren in vastgoedfondsen. Zij bieden namelijk (1) lager risico en (2) meer passieve inkomsten (alles wordt voor je geregeld).

Laten we eens kijken naar drie manieren over hoe we rijk worden door te beleggen in vastgoedfondsen. Persoonlijk vind ik het allermooiste hieraan dat je zelf geen vastgoed expert hoeft te zijn. Ook heb je veel minder rompslomp. Je hoeft niet zelf te verbouwen, te praten met huurders, of iedere keer een huis te verkopen via de notaris. Beleggen in vastgoed is simpel, het is veilig, en we kunnen er hoge rendementen van wel 6 tot 8,5% ophalen.

Beginnen op de beste beleggingsplatformen is het halve werk

Wil jij weten wat de allerbeste beleggingsplatformen zijn? Klik dan nu op deze link naar de beste beleggingsplatformen vergelijken. Hierin lees je mijn onafhankelijke vergelijking van de beste online brokers voor aandelen, en ook voor vastgoed en particuliere leningen. Want spreid je kansen over meerdere markten en beleg dus niet enkel in alleen de aandelenmarkt. Ook is het goed om je geld te spreiden over meerdere beleggingsplatformen voor bescherming van je geld (wat tot 100.000 euro is beschermd bij faillissement). Mis deze onafhankelijke vergelijking dus niet! Voorkom dat je een slechte keuze maakt, en klik op de link hierboven voor de uitgebreide vergelijking.

970x250

1. Vastgoedfondsen waar je rijk mee kan worden

Laten we beginnen met een beleggingsoptie die ik zelf ook doe, namelijk het beleggen in niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen. Misschien heb je er al wel eens een foldertje van gezien: er zijn fondsen waarin je een bepaald bedrag in kan investeren tegen een vast percentage rendement. Deze fondsen gebruiken het geld om, bijvoorbeeld, nieuwbouw wijken te bouwen. Zo kan je vaak al vanaf 5.000 euro investeren, en de rendementen zijn redelijk hoog met meestal rond de 7%.

Dat betekent dus dat als je 20.000 euro investeert, je ieder jaar 20.000 * 0,07 =  1400 euro krijgt. Over 10 jaar tijd is dat 14.000 euro aan winst. Maar je krijgt ook je inleg weer terug. Dus heb je over 10 jaar 14.000 + 20.000 = 34.000 euro. Nu zijn dit geen schokkende bedragen, maar het is wel een mooie passieve inkomstenbron.

Zelf beleg ik in Duits vastgoed. Duitsland is de sterkste economie van Europa, en vastgoed is echt booming business. Ik doe dit niet zelf, want ik heb geen verstand van de vastgoedmarkt in Duitsland. Daarom beleg ik via een vastgoedfonds. Ik heb hier hele goed ervaringen mee waarover je meer leest in deze review over SynVest.

Het fonds betaalt iedere maand circa 4 – 6% voorschotdividend uit. Dit herinvesteer ik zodat mijn vermogen sneller groeit. Het gemiddeld rendement is circa 8%, wat vrij hoog is voor een passieve belegging. Een ander goed Nederlands fonds met betrouwbare resultaten lees je in deze Corum Investments review.

Toen ik net begon met beleggen heb ik kleine bedragen ingelegd. Hedendaags beleg ik mijn vermogen vooral in aandelen, omdat ik dit leuker vindt en er hoger rendement mee kan behalen. Maar als ik enkel naar vastgoed kijk, dan blijf ik van sterke mening dat een kleinere belegging in niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen een waardevolle aanvulling zijn.

2. REIT’s

Heb je al eens gehoord van REIT’s? REIT is een Amerikaanse term dat staat voor real estate investment trust. Dit is vergelijkbaar met een beleggingsfonds van hierboven. Het verschil tussen de twee is dat REIT’s beursgenoteerd zijn. Dat betekent dat je kan beleggen in REIT’s via een beleggingsaccount. Voor REIT’s geldt dat ze meer risicovol zijn dan beleggingen in vastgoedfondsen die niet-beursgenoteerd zijn. Anderzijds betekent hoger risico een potentieel hogere rendement ter compensatie.

Dat is dan ook grote voordeel aan REIT’s in vergelijking tot niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen. Bij REIT’s kan je slim kopen wanneer koersen laag staan, en daardoor je rendement verhogen. Het grootste voordeel is echter dat een REIT veel meer flexibel. Bij niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen kamp je namelijk met hoge uitstapkosten wanneer je vroegtijdig (binnen drie jaar) wilt uitstappen.

Bij een REIT kan je binnen één minuut aan- en verkopen, zonder uitstapkosten. Dit betekent dat je het geld sneller kan terugtrekken uit de vastgoedmarkt in slechtere tijden. Uiteraard geeft deze actievere vorm wel mogelijk meer risico. Desalniettemin mogen REITs niet ontberen in dit artikel over rijk worden met vastgoed.

REIT’s kan interessant zijn voor wie meer op zowel de korte als lange termijn wilt beleggen in de vastgoedmarkt. Een reden hiervoor kan zijn omdat je gebruik wilt maken van de vastgoedmarkt cyclus. Dit is de cyclus van wanneer het heel goed gaat, en wanneer het heel slecht gaat met de vastgoedmarkt. Wie heel goed is in de timing hiervan, kan maximaal profiteren door REIT’s te kopen in de dip. De meeste REIT’s te vinden in Amerika of Azië. Een laatste tip hierbij is om te beleggen in REIT’s ETF’s zodat je de juiste spreiding hebt om risico te verlagen. Qua beleggingsplatform is mijn aanbeveling om REITS te kopen via DEGIRO.

Meer weten? Via dit kennisartikel leer je alles over beleggen in REITs.

3. REIT ETF's

Tot slot is er nog een manier om langzaam maar met meer zekerheid rijk te worden met vastgoed. Wanneer je een laag risicoprofiel hebt. En geen zin hebt om individueel vastgoedfondsen te analyseren en selecteren. Dan kan je een REIT ETF aankopen. Een REIT ETF geeft veel spreiding, omdat je daarmee indirect investeert in talloze REIT's gecombineerd. Een voorbeeld van een REIT ETF is de iShares Global REIT ETF (REET), die honderden vastgoedfondsen wereldwijd volgt. Simpele uitleg: als je één euro investeert in een REIT ETF, dan wordt deze euro verspreidt over alle vastgoedfondsen binnen de REIT ETF. Het voordeel is veel risicospreiding. Het nadeel is dat het té veel risicospreiding is waardoor het rendement niet zo hoog zal zijn (wellicht gemiddeld 4 - 6% op de lange termijn).

Het is raadzaam om naast REIT ETF's ook te kiezen voor ETF beleggen in andere soorten Exchange Traded Funds. Stel een degelijke ETF portfolio samen over zowel vastgoed, aandelen, als ook commodities (in mindere maten). Kies je voor REIT's? Ook dan is spreiding noodzakelijk. Investeer naast REIT's ook in groei aandelen, value aandelen en/of dividend aandelen.

Conclusie over rijk worden met vastgoed in 2025

tips voor geld verdienen met vastgoed

We hebben in principe twee verschillende manieren bekeken over hoe we rijk kunnen worden met vastgoed. Bij de ene methode doen we zelf al het werk. Daarbij ga je zelf de huizenmarkt op om te zoeken naar pareltjes die je kan opkopen, opknappen en weer kan doorverkopen of verhuren. Dit vergt tijd, energie, kennis en vooral veel startkapitaal. Maar het voordeel is wel dat je grotere winsten op een korter termijn kan behalen. Wanneer je kennis hebt van de huizenmarkt, en je veel geld hebt, is dit misschien de beste manier voor jou.

De andere manier die we hebben gezien is rijk worden met vastgoed door erin te beleggen. Dit is een van de betere opties voor geld beleggen zonder risico. In tegenstelling tot hierboven zal je met vastgoedfondsen weinig tijd en energie kwijt zijn. Ook heb je weinig kennis van de vastgoedmarkt benodigd en kan je al vanaf 100 euro per maand instappen. Kortom, deze manier van rijk worden met vastgoed is veel meer toegankelijk voor de meeste van ons. Ook behelst het een stuk minder risico en werk.

Uiteraard is het nadeel dat je minder rijk zal worden omdat je minder winst in korte tijd kan boeken. Als je het mij persoonlijk vraagt is dit wel de beste manier. Je kan beter met weinig risico langzaam aan rijk worden, dan grote risico’s nemen en riskeren dat je alles kwijtraakt. Zeker als je geen verstand hebt van de vastgoedmarkt. Mijns inziens is dit een kwestie van slim omgaan met geld.

Wat denk jij? Welke manier heeft jouw voorkeur en wat zijn jouw ervaringen met vastgoed? Laat het mij weten in een reactie hieronder.

Reacties
Categorieën