Geld beleggen zonder risico, bestaat dat en hoe dan? 7 opties!
arrow_drop_up arrow_drop_down
Geld beleggen zonder risico, bestaat dat en hoe dan? 7 opties!
28 september 2019 

Geld beleggen zonder risico, bestaat dat en hoe dan? 7 opties!

Een van de beste manieren om meer geld te verdienen is door beleggen. Maar heel veel mensen zijn bang voor het beleggen van hun eigen geld waar ze hard voor hebben moeten werken. Misschien telt dit ook voor jou. Hoe dan ook, om maar gelijk open en eerlijk te zijn: beleggen zonder risico bestaat niet. Geld beleggen brengt altijd risico met zich mee. En gelukkig maar! Want zonder risico zou je ook geen rendement (winst) kunnen realiseren met je belegging. En wees vooral niet getreurd. Want alhoewel geld beleggen zonder risico niet bestaat, kan je wel beleggen met weinig risico. Door veilig te beleggen kan je op een langzame maar stabiele manier je vermogen laten groeien. Hieronder gaan we enkele voorbeelden aanhalen van geld beleggen met heel weinig risico. Er zal altijd wat risico zijn, maar zolang het beheersbaar is kan je op een gecontroleerde manier rijker worden!

PS: Geld beleggen zonder risico is slechts 1 van de 11 manieren om veel geld te verdienen. Zo lees je in dit artikel alles over de 11 manieren voor veel geld verdienen die ook echt werken.

Spaarrente: armer worden dankzij de inflatie

geld beleggen zonder risico

Voordat we doorgaan naar alle opties voor geld beleggen zonder risico wil ik nog even kort met je doornemen waarom beleggen zo belangrijk is. Want wat veel mensen niet weten, is dat je letterlijk armer wordt wanneer je je geld op een spaarrekening zet. Serieus? Ja, echt. Dit komt doordat de spaarrente bij een bank lager is dan de inflatie. Dit werkt als volgt: als in een jaar de inflatie 2% is, dan word je geld simpelweg 2% minder waard. Stel dat de spaarrente 1% is. Dan word je geld 1% meer waard. De inflatie is hoger dan de spaarrente, waardoor je totale vermogen 1% minder waard wordt. Geld beleggen zonder risico bestaat niet, maar als je het op de spaarrekening laat staan word je met zekerheid arm. De keuze is aan jou.

En dan heb je tegenwoordig zelfs nog de gekte van negatieve rente. Dat betekent gewoon dat je moet betalen om je spaargeld op een spaarrekening te zetten. Het moet niet gekker worden… En daarom is het zo belangrijk om geld te beleggen. Je hoeft geen gekke dingen te doen. Je kan gewoon beleggen met weinig risico. Zo kan je langzaam maar zeker je vermogen opbouwen. Zo word je rijker, en niet armer. Nogmaals, de keuze is aan jou!

Wie een beetje wakker is begrijpt dat bovenstaande een simpele kwestie is van slim omgaan met geld.

Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

 • Leer succesvol lange termijn beleggen. Sluit je aan bij de Happy Investors Community en ontvang 1-on-1 persoonlijke coaching voor 100% garantie op leren hoe je financieel onafhankelijk wordt (en dus met vervroegd pensioen). Klik hier voor meer informatie over financieel onafhankelijk worden
 • Begin op het beste en meest goedkope beleggingsplatform. Klik hier voor de beleggingsplatformen vergelijker en ontdek wat de beste keuze is om op te starten met beleggen
 • Spreid je kansen en investeer een deel van je geld in vastgoedfondsen voor 100% passief inkomen en jaarlijks 6 tot 8% dividend. Klik hier voor de vastgoedfondsen vergelijker voor de beste keuze
 • Let op: day trading en crypto beleggen is extreem risicovol en leidt vaker tot verlies dan winst. Wil je toch hiermee starten? Volg dan een cursus, omdat dit je een hoop geld verlies kan besparen. Klik hier voor het vergelijken van de beste day trading cursus in Nederland.
 • Nog beter is om te kiezen voor succesvol lange termijn beleggen. Klik hier voor de Happy Investors beleggen leerplatform + 1-op-1 coaching voor succesvol lange termijn beleggen met gemiddeld 8 – 14% jaarlijks rendement.

Blijf leren, blijf groeien. Dat is de manier om succesvol en rijk te worden!

Beleggingen met weinig risico, dit zijn de 7 opties!

Oké, je snapt het. Laten we nu kijken naar welke opties we hebben voor beleggingen met weinig risico. In dit geval is ons doel dus niet om klappers te maken, maar gewoon veilig beleggen en ons geld stabiel laten groeien. Doe er je voordeel mee.

1. Beleggen in ETF’s geeft weinig risico

Misschien heb je er al van gehoord, maar een ETF is een prima keuze voor veilig beleggen zonder veel risico. Als je wilt kan je dit artikel lezen over wat een ETF betekent. Maar mijn samenvatting zal ook volstaan voor je. Een ETF staat voor Exchange Traded Fund. Gewoon makkelijk gezegd kan je dit zien als een mandje met aandelen. Wanneer je dan een aandeel in zo’n ETF koopt, dan koop je dus eigenlijk een heel klein aandeel van alle bedrijven die in het mandje van de ETF zitten. Weet ook dat een ETF beursgenoteerd is. Hierdoor kan je ieder moment van de dag zelf heel gemakkelijk aandelen van een ETF kopen of verkopen. Denk hierbij wel aan lange termijn. Je geld minimaal een jaar of twee laten staan zorgt ervoor dat je dipjes in de aandelenmarkt opvangt en toch rendement maakt. Beleg daarom altijd met geld dat je kan missen.

Drie grote voordelen aan ETF’s zijn dat ze niet volatiel zijn, je kan ze zelf kopen en verkopen en je kan kiezen in welke sector je gelooft. Met dat volatiel bedoel ik dat de koers niet veel schommelt. Als een ETF op een dag 2% in de plus staat, is dat al een grote schommeling. Vergelijk dit met een risicovol aandeel die makkelijk 6% kan stijgen of dalen op een dag. Daarmee biedt een ETF wel ease of mind, en hoef je niet iedere dag gestrest achter je laptop te zitten. Meer weten? Lees hier een uitgebreid kennisartikel met alles over beleggen in ETF.

goedkoop-aandelen-beleggen

Beleg je geld in industrieën waarin je gelooft, waarvan je verstand hebt en die groei doormaken

Zoals ik al zei kan je met een ETF zelf kiezen waarin je je geld belegt met weinig risico. Deze vrijheid van keuze is fijn. Maar kan ook een valkuil zijn. Kies daarom voor een ETF, dus een mandje vol aandelen, binnen een industrie die je (1) volledig begrijpt, (2) waarin je gelooft en (3) die groei doormaakt. Werk jij zelf in een bepaalde industrie waar je echt kennis van hebt? En maakt deze enorme groei door? Gouden zaak! En direct doen. Zomaar een voorbeeld is de industrie van cyber security. Of een ETF voor robotics en automation. Zo heb ik zelf aandelen in zo’n ETF waarin meer dan 100 bedrijven zitten die allemaal actief zijn in robotica en automation. Iedereen weet op dit moment dat het een groeimarkt is. Dit laatste is wel belangrijk. Als een markt groeit, betekent dat je er geld aan kan verdienen door erin te beleggen zonder veel risico.

Wil je zelf ervaren hoe het is om te beleggen in ETF? Doe eerst wel even goed onderzoek dan. En volg ze een tijdje om te kijken hoe ze het doen. Als je een account aanmaakt via BinckBank kan je zelf eenvoudig beleggen in ETF. Ook kan je ondersteuning vragen via de chat of telefonisch bij eventuele vragen. En altijd lekker: bij je inschrijving krijg je direct 200 euro gratis transactie tegoed. Zo heb je direct een buffertje.

2. Vastgoed fondsen met weinig risico

hoe beleggen zonder risico

Een andere goede manier om te beleggen met minimale risico is het kiezen van een betrouwbaar vastgoed fonds. Ik kan je uit ervaring aanbevelen dat dit een interessante manier is om hoog rendement te ontvangen tegen weinig risico. Rijk worden met vastgoed is absoluut mogelijk! Wel zal je goed moeten nadenken over de timing hiervan. Vastgoed is op lange termijn een redelijk veilige keuze qua belegging. Met lange termijn doel ik op minimaal tien jaar. De reden hiervoor hebben we al meegemaakt met de huizencrisis van 2009. De huizen waren belachelijk veel in waarde gedaald na de crisis. Maar nu zijn we tien jaar verder (2019) en zien we dat vastgoed op een hoger prijsniveau staat dan voor de huizencrisis. En wat denk je dat je zou hebben verdient als je net na de crisis had belegd in vastgoed? Bakken met geld.

Maar het timen van de markt is niet echt mogelijk. Alleen de echte vastgoed experts kunnen bij benadering voorspellen of de huizen markt daalt of stijgt. Dus hoe kan je dan je geld beleggen zonder risico in vastgoed? Eigenlijk vrij simpel: kies een betrouwbaar vastgoed fonds in een stabiele markt en investeer je geld voor minimaal 10 tot 15 jaar zodat je een eventuele huizencrisis zonder stress kan laten voorbij gaan. Zelf heb ik een goede ervaringen met Exporo, die beginnen met beleggen zeer toegankelijk maakt! Zo kan je namelijk al starten met vastgoed beleggen vanaf slechts 1.000 euro inleg. Dit is het laagste bedrag in vergelijking tot alle andere vastgoedfondsen. Maar wat Exporo zo uniek maakt is het relatief lage risico tegen een toch aantrekkelijk rendement. Zo kan je via Exporo investeren in grote woningen met vele huurappartementen. Uniek hieraan is dat deze woningen een huurbezetting van 95% of hoger hebben. Dit houdt in dat de vaste lasten ruimschoots worden gecompenseerd door de huurinkomsten, waardoor de kans tot failissement zeer klein wordt. Meer weten? Lees dan mijn persoonlijke review over Exporo.

vastgoed beleggen met weinig geld

3. Beleggen in Beursindexen

De Nederlandse AEX, Dow Jones, Nasdaq. Ook als je nog een echte rookie bent binnen het beleggen zal je vast wel eens gehoord hebben van deze namen. Dit zijn namelijk aandeelmarkten. Zo is de AEX de belangrijkste aandeelmarkt binnen Nederland waarin de grootste beursgenoteerde Nederlandse bedrijven zijn aangesloten. Zie de AEX als een grote mand met allerlei bedrijven erin. De een groter dan de ander. Als de economie goed gaat, dan zal merendeel van de bedrijven in dit mandje meegroeien. Gemiddeld gezien zullen meer bedrijven groeien dan dat er bedrijven slechte resultaten boeken. Het resultaat hiervan is dat het mandje zwaarder wordt, waardoor een aandeel van de AEX in waarde toeneemt. Het gevolg: de AEX stijgt in koerswaarde.

Als belegger kan je zelf een aandeel van de AEX kopen. Daarmee investeer je dus eigenlijk in alle Nederlandse bedrijven die zijn aangesloten bij de AEX. Je zou kunnen zeggen dat je gelooft in de Nederlandse industrie, wanneer je een AEX aandeel koopt. Hiermee kan je meeliften op de Nederlandse economie, want als het goed gaat zal jouw aandeel meer geld waard worden. Naast de AEX kan je dus ook in de Argentijnse, Japanse, Duitse of Amerikaanse economie beleggen. Ook dan kan je zo’n mandje kopen. Neem nu als voorbeeld de Nasdaq. Dit is net als de AEX een grote mand met bedrijven erin, maar ditmaal zijn het allemaal Amerikaanse beursgenoteerde technologie bedrijven. Op de afbeelding hieronder zie je het koersverloop van de Nasdaq.

Door te investeren in een beursindex kan je dus meeliften op de economie van een bepaald land. Daarmee loop je een stuk minder risico doordat je geld verspreidt wordt over de grootste beursgenoteerde bedrijven van dat land. En het mooie is, dit kan gewoon in eigen beheer door zelf beleggen via Binck Bank. Tip: kies voor een grote economie zoals de United States die in de groei zit.

beleggen met weinig risico

Beginnen op de beste beleggingsplatformen is het halve werk

Wil jij weten wat de allerbeste beleggingsplatformen zijn? Klik dan nu op deze link naar de beste beleggingsplatformen vergelijken. Hierin lees je mijn onafhankelijke vergelijking van de beste online brokers voor aandelen, en ook voor vastgoed en particuliere leningen. Want spreid je kansen over meerdere markten en beleg dus niet enkel in alleen de aandelenmarkt. Ook is het goed om je geld te spreiden over meerdere beleggingsplatformen voor bescherming van je geld (wat tot 100.000 euro is beschermd bij faillissement). Mis deze onafhankelijke vergelijking dus niet! Voorkom dat je een slechte keuze maakt, en klik op de link hierboven voor de uitgebreide vergelijking.

4. Beleggen in Staatsobligaties

Een andere belegging met vrijwel geen risico zijn staatsobligaties Een staatsobligatie kan je zien als een schuldbewijs van de staat naar jou toe. Als je zo’n staatsobligatie koopt, leen je als het ware geld aan de staat. In ruil daarvoor ontvang je rente, en kan je na bijvoorbeeld 5 of 10 jaar het aankoopbedrag weer terugvorderen. Of je kan tussentijds de staatsobligatie verhandelen voor een lagere of hogere prijs.

Vergis je niet, ook staatsobligaties kunnen hele hoge rendementen geven. Zoals bijvoorbeeld toen Turkije in crisis was toen in 2018/2019 de Lira ineenstortte. Toen kon je zo’n 15% rendement op hun staatsobligaties krijgen, omdat het land dreigde failliet te gaan. Maar goed, daar heb je het al. Deze uitzonderlijke situatie bracht nogal veel risico met zich mee. Als je geld wilt beleggen zonder risico kan je beter kiezen voor een staatsobligatie van een Westers land zoals Nederland of Duitsland. Dan krijg je een bescheiden rendement maar heb je vrijwel geen risico. Immers, hoe groot is de kans dat Nederland failliet gaat? Ook staatsobligaties kan je eenvoudig zelf aankopen via de link van hierboven (stukje terug scrollen).

geld beleggen met weinig risico

5. Beleggen in het bedrijf waarvoor je werkt

Ken je het gezegde “insiders information”? Dit is een bekende term uit het beleggen wat betekent dat je diepgaande interne kennis bij een bepaald bedrijf hebt. Doordat je deze kennis hebt weet je bijvoorbeeld wanneer ze een acquisitie gaan plegen, en dus kan je op het moment daarvoor aandelen kopen en direct erna weer verkopen. Insiders information is strafbaar. Dat je het even weet. Maar wat insiders information wel benaderd, en niet strafbaar is, is beleggen in het bedrijf waarvoor je werkt. Dit kan een goede optie zijn als je gedetailleerde informatie hebt over of het bedrijf waarvoor je werkt sneller groeit dan de concurrentie. Kortom, als jouw bedrijf er heel goed voorstaat en met zekerheid de komende jaren zal gaan groeien, dan is het relatief veilig om hier aandelen in te kopen. Ik zeg relatief, want geld investeren in één aandeel is zeker niet zonder risico.

Maar geloof jij heel sterk in het bedrijf, en weet je (met zekerheid) wat de groeiprognose over de komende 3 jaar is? Waarom zou je dan niet wat geld opzij zetten en investeren in het bedrijf waarvoor je werkt? Zelf kijk ik altijd op de gratis website van Investing.com. in de zoekbalk kan je de naam van het bedrijf typen, om te zien of ze beursgenoteerd zijn. Een andere manier is om via Google de naam van het bedrijf te typen met erachter “stock”. Dus bijvoorbeeld “Microsoft stock”. En dan zie je direct de beurskoers.

Let op: beleg nooit grote geld hoeveelheden in slechts een individueel bedrijf. Dat is enorm risicovol! Wil je leren hoe je risico’s kan beheersen om verlies te minimaliseren en je winstkansen tot rendement te verhogen? Bekijk dan de complete cursus ‘Winnen met Beleggen’ met 35+ trainingen over aandelen, ETF’s, dividend, vastgoed & meer.

970x250

6. Beleggen in een beleggingsfonds

Een beleggingsfonds is vergelijkbaar met ETF, alleen dan niet beursgenoteerd waar een ETF dit wel is. Het verschil hierbij is dat bij een beleggingsfonds niet iedereen zomaar aandelen kan kopen en verkopen. In feite geef je bij beleggen in een beleggingsfonds je geld aan de fondsmanager. Deze beheert al het geld en koopt een mix aan aandelen, obligaties, enzovoorts voor het beleggingsfonds. Een nadeel aan deze tactiek optie bij beleggen zonder risico is dat je een percentage vergoeding betaalt aan de fonds manager. Anderzijds is het dan weer een groot voordeel dat je je geld laat beleggen door experts die fulltime bezig zijn met de aandelenmarkt.

Qua beleggingsfondsen heb je heel veel keuze. Daarbij is het inzichtelijk welke goed zijn, en welke niet. Want je kan de behaalde rendementen van de afgelopen jaren terugzien op de website van beleggingsfondsen. Zo heb je als voorbeeld de Rabobank, Robeco, en ook de Binck Bank. Bij deze laatste krijg je via deze link gratis 200 euro transactietegoed bij inschrijving. Een lekker begin dus. Mijn advies voor wie niet van risico houdt is om te kiezen voor een defensief beleggingsfonds. Defensief betekent dat ze je geld in veilige bedrijven, obligaties, en ETF’s investeren. Je hebt altijd risico, maar zo wel een stukje minder risico. Het jaarlijks rendement ligt tussen de 5 tot 9%. Naast defensief heb je ook nog neutraal, offensief en zeer offensief. Als je meer wilt weten kan je op de link hierboven klikken en jezelf aanmelden. Dan vind je alle informatie die je moet weten omtrent beleggingsfondsen voor beleggen met weinig risico.

7. Beleggen in Pear-2-Pear lending

Pear-2-Pear Lending is een nieuwe vorm waarin je geld kan beleggen. De naam zegt het al, je leent geld aan een ander. Tegenwoordig zijn er Pear-2-Pear platforms. Hierop kan je jezelf aanmelden voor zowel het geld lenen als geld uitlenen. Daarbij kan je mensen uit de gehele wereld geld lenen tegen vrij hoog rendement van circa 9 tot 16%. Maar goed, dit vind ik zelf niet bepaald betrouwbaar. Zelf heb ik er ook geen ervaring mee, dus kan je ook niet vertellen of dit wel of niet betrouwbaar is. Ik verkies vastgoed fondsen van hierboven eerder dan Pear-2-Pear lending. Toch heeft P2P beleggen enkele zeer interessante voordelen voor beleggers. Via de link van hiernaast kom je terecht op een in-depth artikel waarin je van A tot Z kan lezen wat P2P Lending precies inhoudt. Als je rond de 10% rendement wilt behalen, kan dit artikel zeer interessant voor jou zijn. En ook hebben de aanbieders het over MoneyBack en BuyBack garanties voor als je in de problemen komt. Dat klinkt wel als een handig vangnet.

Let op: alhoewel P2P een mogelijk hoog rendement kan genereren, is het ook zeer risicovol net als een individueel aandeel. Beleg nooit 100% van je geld in P2P, persoonlijk zou ik het limiteren tot zelfs maar 5% van je totale portefeuille!

Een alternatief op deze P2P platforms is in dit geval om geld te lenen aan vrienden of familie, tegen een bepaald percentage rente. Alleen dan kan je wel scheve verhoudingen krijgen in je relatie. Als je vriend bijvoorbeeld niet terugbetaald. Tja, wat doe je dan? Hoe dan ook zal het escaleren. Ik benoem het als een optie, maar zelf zou ik het nooit doen. Wellicht begrijp je waarom 😉.

Conclusie over geld beleggen zonder risico

Je weet nu dat beleggen zonder risico niet bestaat. Er is altijd risico. Zo heb je zelfs risico wanneer je het geld op een spaarrekening zet. Als de inflatie hoger is dan de spaarrente, wat vaak het geval is, word je armer. Dit wil je niet. Hoop ik. En daarom is het alternatief beleggen met weinig risico. Als je niet van risico houdt kan je gaan voor beleggen met weinig risico. In dit artikel hebben we deze beleggingen met weinig risico opgenoemd, en hierbij nog eens opgesomd:

 1. Beleggen in ETF’s
 2. Beleggen in vastgoed fondsen met weinig risico
 3. Beleggen in beursindexen
 4. Beleggen in staatsobligaties
 5. Beleggen in het bedrijf waarvoor je werkt
 6. Beleggen in een beleggingsfonds
 7. Beleggen in Pear-2-Pear lending

Met welke van deze beleggingen heb jij ervaring? Of als je net begint, welke lijkt je de beste keuze en waarom? Laat het mij weten in een reactie hieronder zodat we erover kunnen sparren. Volg mij zeker via de nieuwsbrief en Social Media voor meer artikels over financiële vrijheid bereik

Over de schrijver
Opgevoed door een ondernemer, een master in Organisatiekunde en Strategie, en een passie voor beleggen en investeren. Mijn naam is Jorik Vermeulen, bedenker van de Happy Investors Mindset. Al jarenlang deel ik mijn filosofie over een gelukkiger leven met meer vrijheid, voldoening en financiele onafhankelijkheid. Daarbij help ik mensen om (financieel) meer succesvol te worden in Mindset & Rijkdom
Reactie plaatsen

Mis het niet: download gratis 

E-boek & Trainingen

E-boek financiele onafhankelijkheid bereiken

Onbeperkt 1-on-1 coaching over succes, rijker worden en beleggen? 

Kies voor SILVER of GOLD Membership. Dit is waar jij direct toegang tot kan krijgen:

 • Onbeperkt 1-on-1 coaching over succes, rijker worden en beleggen
 • Onbeperkt toegang tot Silver en/of Gold Community
 • Meer dan 70 uur trainingvideo's en worksheets voor rijker worden en succesvol beleggen
 • En nog veel meer...

Wat heb je te verliezen? Investeer vijf minuten in jezelf om meer informatie over het membership te lezen.