Beleggen in ETF: Wat, Hoe, Waar en Welke? Tips & Advies!
arrow_drop_up arrow_drop_down
Beleggen in ETF: Wat, Hoe, Waar en Welke? Tips & Advies!
4 januari 2020 

Beleggen in ETF: Wat, Hoe, Waar en Welke? Tips & Advies!

Beleggen in ETF is interessant voor iedereen die interesse heeft in de combinatie van aandelen en passief inkomen. Dat is immers de essentie van beleggen in ETF: het tracken van een index of mandje met aandelen om zo hopelijk rendement te behalen. Dit alles met minimale inspanning, vandaar de relatie met passief inkomen. In dit kennisartikel staan we uitgebreid stil bij het beleggen in ETF’s. We starten door kort en bondig te kijken naar wat een ETF inhoudt, en wat de voordelen ervan zijn. Daarna iets meer over hoe het werkt, zodat je de werking goed begrijpt. En dan komt het allerleukste gedeelte: tips en adviezen over de beste ETF’s om in te beleggen.

Samengevat hebben we deze inhoudsopgave:

 1. Wat is een ETF, en waarom erin beleggen?
 2. Hoe werkt het?
 3. Waar kan ik het beste beleggen in ETF’s?
 4. Welke zijn de beste? En meer tips & advies!

Laten we snel doorgaan, op naar financiële vrijheid!

Wat is een ETF, en waarom zou je erin willen beleggen?

ETF staat voor Exchanged-Traded Fund. Je kan dit zien als een tracker, die een bepaalde index bijhoudt / volgt. Naast indexen zijn er ook ETF’s voor andere soorten portefeuilles. Denk hierbij aan een grote mand vol aandelen. Een voorbeeld is ETF waarin 100 verschillende aandelen zitten, allemaal actief in de groeimarkt van bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie. Andere sectoren zijn ook mogelijk, het is maar net waarvoor de ETF wordt gemaakt. Zo zijn er ook specialere ETF’s met hefbomen. Een voorbeeld van zo’n tracker is dat je 2x Apple aankoopt. Als je daarin 1000 euro investeert, en de koers van Apple stijgt met 10%, dan ontvang je 20% koerswinst. De hefboom is in dit geval x2. Deze trackers worden gemaakt door financiële instanties zoals banken of investeringsmaatschappijen. Iedereen kan erin beleggen, en de trackers worden beheerd door computerprogramma’s. Het is namelijk een vorm van passief beleggen. Er wordt niet actief gehandeld.

970x250

Voordelen van ETF

Uit de bovenstaande uitleg kan je al enkele voordelen van ETF’s halen. Dit zijn alle voordelen op een rijtje:

 1. ETF’s zijn trackers die een index volgen, waardoor het een vorm van passief beleggen is
 2. Er wordt niet actief gehandeld met ETF’s, ze bewegen met de markt mee en proberen het niet beter (of slechter) te doen
 3. ETF’s zijn vaak heel gediversifieerd. Dat betekent dat er heel veel verschillende aandelen en/of obligaties, waardoor het risico kleiner wordt dankzij spreiding
 4. Beleggen in ETF is goedkoper dan een actief beleggingsfonds zoals bij BinckBank waar de experts voor jou het werk doen (wat ook weer zo haar voordelen heeft).
 5. Dankzij een tracker kan je doelgericht verspreid investeren in grote “aandelenmandjes” binnen een specifieke groeimarkt of -industrie
 6. Doordat beleggen in ETF’s goedkoop is, kan je verschillende ETF’s aankopen voor maximale spreiding binnen de aandelenmarkt.

Zelf heb ik positieve ervaringen met beleggen in ETF. Dit kan je teruglezen in mijn artikel over aandelen advies, waarin ik een jaarlijkse evaluatie van mijn beleggingsportefeuille doe. Zo vind ik het zelf interessant om te beleggen in trackers die zich richten op groeimarkten. Denk hierbij aan automatisering, robotica en cybersecurity. Maar vele varianten zijn mogelijk waardoor je zelf kan bepalen hoeveel risico je wilt nemen. Een slimme manier van beleggen is door te kiezen voor ETF’s die indexfondsen tracken. Zo heb je grote spreiding binnen de aandelenmarkt. Dit geeft doorgaans lager rendement in vergelijking tot individuele aandelen, maar het risico is ook aanzienlijk lager.

Natuurlijk is het nog slimmer om naast de aandelenmarkt ook andere investeringen aan te houden. Zo maak je jezelf minder afhankelijk van de aandelenmarkt. Ideeën en inspiratie over hoe je dit doet, lees je terug in dit populaire artikel met tips voor het beste investeren.

Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

 • Leer succesvol lange termijn beleggen. Sluit je aan bij de Happy Investors Community en ontvang 1-on-1 persoonlijke coaching voor 100% garantie op leren hoe je financieel onafhankelijk wordt (en dus met vervroegd pensioen). Klik hier voor meer informatie over financieel onafhankelijk worden
 • Begin op het beste en meest goedkope beleggingsplatform. Klik hier voor de beleggingsplatformen vergelijker en ontdek wat de beste keuze is om op te starten met beleggen
 • Spreid je kansen en investeer een deel van je geld in vastgoedfondsen voor 100% passief inkomen en jaarlijks 6 tot 8% dividend. Klik hier voor de vastgoedfondsen vergelijker voor de beste keuze
 • Let op: day trading en crypto beleggen is extreem risicovol en leidt vaker tot verlies dan winst. Wil je toch hiermee starten? Volg dan een cursus, omdat dit je een hoop geld verlies kan besparen. Klik hier voor het vergelijken van de beste day trading cursus in Nederland.
 • Nog beter is om te kiezen voor succesvol lange termijn beleggen. Klik hier voor de Happy Investors beleggen leerplatform + 1-op-1 coaching voor succesvol lange termijn beleggen met gemiddeld 8 – 14% jaarlijks rendement.

Blijf leren, blijf groeien. Dat is de manier om succesvol en rijk te worden!

Hoe werkt een ETF (tracker)?

Er zijn verschillende soorten van ETF’s, maar ze werken allemaal hetzelfde. Het enige wat ze doen is het tracken of volgen van aandelen. Meestal, maar niet altijd, zijn ETF’s een grote mand vol aandelen. Of ze volgen een indexfonds. De trackers die puur een indexfonds volgen, presteren exact hetzelfde als dit indexfonds. Nu denk je wellicht, waarom zou ik dan niet direct investeren in het indexfonds? Immers, indexfondsen zijn een van de meer veilige manieren tot beleggen in de aandelenmarkt. Maar de reden hiervoor is eenvoudig. Neem nu de S&P 500 als voorbeeld. Als je direct een aandeel wilt kopen van dit indexfonds, dan ben je meer dan 3300 dollar kwijt per aandeel (op moment van schrijven). Dat is veel geld.

970x250
Neem nu de iShare S&P 500 als voorbeeld. Dit is een ETF die hetzelfde presteert als de indexfonds S&P 500 in termen van rendement en risico. Alleen kost een aandeel van deze ETF 320 dollar. Het aandeel is echt niet goedkoper dan de normale indexfonds, maar het is gewoon met een factor 10 verkleind. Het grote voordeel hieraan is dat je als beginnende belegger ook kan investeren in de S&P 500 dankzij het beleggen in ETF’s. En hierbij is de spreiding veel groter dan bij individuele aandelen. Wat een van de grootste valkuilen voor beginnende beleggers is, die vaak te veel risico nemen bij aandelen kopen. Soms bewust, soms onbewust.

Waar: beleggen in ETF’s via de beste beleggingsplatformen

In principe kan je via ieder beleggingsplatform beleggen in ETF. Niet iedere broker biedt alle ETF’s in de wereld aan, want dat zijn er nogal wat. Maar in feite kan je via ieder platform wel de nodige trackers aanschaffen waar jij interesse in hebt. Mijn advies bij periodiek beleggen in ETF is om te kiezen voor een online goedkope broker. Bij maandelijks beleggen lopen de transactiekosten namelijk alsmaar op, en dan kan je beter kiezen voor een goedkoper platform.

Wil jij weten wat de allerbeste beleggingsplatformen zijn? Klik dan nu op deze link naar de beste beleggingsplatformen vergelijken. Hierin lees je mijn onafhankelijke vergelijking van de beste online brokers voor aandelen, en ook voor vastgoed en particuliere leningen. Want spreid je kansen over meerdere markten en beleg dus niet enkel in alleen de aandelenmarkt. Ook is het goed om je geld te spreiden over meerdere beleggingsplatformen voor bescherming van je geld (wat tot 100.000 euro is beschermd bij faillissement). Mis deze onafhankelijke vergelijking dus niet! Voorkom dat je een slechte keuze maakt, en klik op de link hierboven voor de uitgebreide vergelijking.

Welke: Tips over beleggen in de beste ETF

Wat is de beste ETF om in te beleggen? Of wat zijn de beste keuzes? Regelmatig krijg ik dergelijke vragen ingestuurd via de nieuwsbrief. Een terechte vraag, alleen hangt het antwoord (helaas) af van wat voor persoon jij bent en wat jouw financiële doelen zijn. Ik bedoel, wil je veel of weinig risico nemen? Wil je passief of meer actief gaan beleggen? Wat is het rendement dat je wilt? En wat is het financieel doel dat je binnen welk tijdspad wilt behalen? Zo schreef ik laatst een artikel dat gaat over rijk worden met beleggen, waarin je concrete tips kan lezen over wat voor jouw de mogelijk beste tactiek tot beleggen is. Beleggen in ETF is namelijk een van de vele mogelijkheden, en dat hoeft niet per se de beste keuze te zijn afhankelijk van hoe rijk je wilt worden.

Maar ik zal je niet teleurstellen 😉. Hieronder geef ik enkele waardevolle en tijdloze tips voor hoe je het beste kan beleggen in ETF. En aanvullend met enkele van mijn persoonlijke ETF’s, waarvan ik denk dat ze een goede keuze zijn voor de komende 5 tot 15 jaar. (maar ik kan er altijd naast zitten en bovendien moet je alleen beleggen met geld dat je kan missen. Je kan je inzet verliezen).

All-in, of maandelijks beleggen in ETF? Bepaal je tactiek

Allereerst is het de vraag hoe je gaat beleggen in ETF’s qua tijdsduur. Je zal moeten bepalen of je af en toe grote eenmalige inleggen wilt doen, of maandelijks kleine inleggen. Het voordeel bij grote eenmalige inleg is dat je op gunstige momenten kan instappen. Koop in een dip, zodat je hoger rendement haalt. Maar het nadeel hieraan is dat je als beginnende belegger vaak de markt niet goed kan timen. Zelfs professionele beleggers hebben hier moeite mee. In het geval je 100% zeker bent dat je op een goed tijdstip koopt, dan kan je het beste kiezen voor grote eenmalige inleg. Een voorbeeld van zo’n instapmoment is na de economische crisis van 2009. Dan koop je in een mega dip.

Het nadeel hiervan is dat je heel lang moet wachten op een grote dip. Soms komt deze dip er pas na 4, 6 of zelfs 10 jaar. Daarom kiezen vele beleggers voor een andere tactiek, namelijk die van structureel maandelijks inleggen met een kleiner bedrag. Het voordeel daarvan is dat je het risico van timing verspreidt over de tijd. Het potentiele nadeel is lagere rendementen dan wanneer je instapt in een mega dip. Maar dit laatste komt niet zo vaak voor. Uiteraard kun je beide tactieken combineren. Door maandelijks in te leggen en tegelijkertijd te sparen voor als er zo’n grote dip komt.

Nogmaals als tip: bij maandelijks inleggen worden transactiekosten alsmaar groter en groter. Bij deze tactiek kan je het beste beleggen via goedkope online brokers. Een van de beste keuzes hiervoor is DEGIRO. Dit is omdat DEGIRO zeer lage transactiekosten heeft en tegelijkertijd een groot aantal aan beschikbare ETF’s om in te investeren. Klik op deze link voor alle voordelen van DEGIRO.

goedkoop-aandelen-beleggen

De beste ETF’s voor interessante rendementen (maar met hoger risico)

Als je wel tegen wat risico kan, en je gaat beleggen met geld dat je sowieso kan missen, zijn er interessante ETF’s met hoge rendementen. De beste tip hiervoor is door te beleggen in ETF’s die zich bevinden in groeisectoren en -markten. Dit is heel logisch. Hoe denk je namelijk dat je meer rendement halen kan: uit groeiende markten of krimpende markten? Niemand houdt van retorische vragen 😉. Maar het is de waarheid: kies voor de beste groeimarkten van 2020 – 2030.  Een voorbeeld van zo’n goede ETF is RBOT of CIBR. Dit zijn ETF’s die beleggen in 100 aandelen binnen de automatisering en robotica, en de laatste in cybersecurity. Maar er zijn er nog veel meer, denk aan de zorgsector, online verkoop, de groene sector voor duurzaamheid, et cetera.

Een bijkomend groot voordeel hieraan is dat er in dergelijke ETF’s vaak hele interessante groeiaandelen zitten. Groeiaandelen brengen typisch aanzienlijk hoger risico met zich mee, maar bieden anderzijds de kans tot echt rijk worden. Dit zijn nu nog kleine bedrijven die de toekomstige Facebook, Amazon en Apple worden over 10 of 20 jaar. Een kleine investering van 1000 euro in zo’n bedrijf kan leiden tot 0 euro, of tot miljoenen. Lees hier meer over groeiaandelen, en hoe je daarin het beste kan beleggen.

ETFs zijn meer risicovol dan je mogelijk denkt, dus wees je ervan bewust dat je een (deel) van je geld kan verliezen!

Let op: denk niet dat je altijd maar winst kan boeken met ETFs. Ook ETF is een vorm van beleggen waarbij je (gedeeltelijk) je geld kan verliezen. Wees daarvan bewust en verdiep je dus goed in hoe je het beste kan beleggen in ETFs.

Wil je echt leren en goed begrijpen hoe je succesvol kan beleggen met ETFs? Dan mag je de cursus ‘Winnen met Beleggen’ niet missen.

Klik op deze blauwe link met meer informatie over de online cursus beginnen met beleggen.

De beste ETF voor passief inkomen beleggen

De harde realiteit is dat heel veel professionele beleggers minder goed presteren dan de gemiddelde aandelenmarkt, gerepresenteerd door de indexfondsen. Het jaarlijks gemiddelde rendement van een indexfonds als S&P 500, Dow Jones of Nasdaq ligt vaak hoger dan de individuele prestaties van beleggingsfondsen en individuele beleggers. Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Maar dit zijn mensen die er fulltime mee bezig zijn. Als jij als beginnende belegger er echt geen kaas van gegeten hebt, dan kan je beter gewoon investeren in de aandelenmarkt via indexfondsen. Ik zeg niet dat je niet beter kan presteren dan de gemiddelde aandelenmarkt. Zeker is dat mogelijk, maar wel enkel en alleen als je er echt goed in verdiept. Dat vergt jaren van inspanning. Wel is het een super gaaf en leerzaam leerproces, waar je ook profijt van zal hebben binnen het bedrijfsleven (denk aan bedrijfsanalyses, denken in termen van rendement en ROI, toekomst denken, et cetera).

Kortom, als je weinig verstand van beleggen hebt en er geen omkijken naar wilt hebben, kan je het beste beleggen in ETF voor S&P 500 of andere indexfondsen. Laat dit geld minimaal 10 tot 20 jaar vaststaan, en kijk er niet naar om. Laat de aandelenmarkt het werk voor je doen, en zie het als een mooie manier tot structureel meer inkomen genereren. Een saaie manier van beleggen is het zeker, maar wel een van de verstandigste manieren.

vastgoed beleggen met weinig geld

Tips voor lager risico bij beleggen in ETF’s

Tot slot zijn er twee effectieve tips voor het verlagen van risico’s bij beleggen in ETF’s. De eerste is om altijd lange termijn te beleggen. Kies een ETF voor indexfondsen of een ETF in een groeimarkt die de komende tien tot twintig jaar booming is. Als je een beetje logisch nadenkt, weet je vast wel welke sectoren op de lange termijn het goed gaan (of blijven) doen. Denk bijvoorbeeld aan de voedingsindustrie. Mensen blijven eten, en de bevolkingsgroei neemt toe (vooral in Afrika en Azië dan). Ook de industrie van automatisering neemt alsmaar toe. Of wat dacht je van de zorgsector met de alarmerende trend van vergrijzing? De truc is om te lange termijn investeringen te doen in ETF’s die verbonden zijn aan groeiende markten of groeiende indexfondsen (lang leven Amerika).

Een andere tip voor het verlagen van risico bij ETF investeringen is spreiding. Dit trucje van diversificatie werkt altijd. Zo kan het zijn dat jij met 100% zekerheid de “gouden” groeimarkt hebt gevonden. Maar je zet toch ook niet 100% van je geld op een “gouden” paard waarvan je 100% zeker weet dat die de race gaat winnen? Je weet het nooit 100% zeker, dat is de trieste waarheid. Daarom is het advies om te spreiden. Verspreid je pot met geld over meerdere ETF’s die actief zijn binnen verschillende groeimarkten. Zo kan je bijvoorbeeld een mix aanmaken van indexfondsen en ETF’s in groeimarkten. En dat voor de lange termijn. Meer tips over risico verlagen bij investeren lees je in dit artikel dat gaat over geld investeren zonder risico.

Over de schrijver
Opgevoed door een ondernemer, een master in Organisatiekunde en Strategie, en een passie voor beleggen en investeren. Mijn naam is Jorik Vermeulen, bedenker van de Happy Investors Mindset. Al jarenlang deel ik mijn filosofie over een gelukkiger leven met meer vrijheid, voldoening en financiele onafhankelijkheid. Daarbij help ik mensen om (financieel) meer succesvol te worden in Mindset & Rijkdom, met een specialisatie in lange termijn beleggen in aandelen en ETFs
Fred
Door

Fred

op 17 February 2020

Is er een minimum inleg bij Flatex, hoeveel begin inleg moet je doen

Jorik-Vermeulen
Door

Jorik-Vermeulen

op 19 February 2020

Hoi Fred, Er is geen minimum inleg benodigd bij Flatex. Wanneer je je gaat aanmelden zal je 0,01 euro moeten overmaken om je rekeningnummer te laten koppelen aan je Flatex account. Dit is een beveiligingsmaatregel zodat er alleen geld geboekt kan worden vanuit Flatex naar je eigen rekening. Zijn er nog andere zaken waar je tegen aanloopt wat betreft beleggen via Flatex?

NB
Door

NB

op 5 February 2021

Ik wil graag ETF's combineren. Ik heb nu VWRL staan voor mijn pensioen met maandelijkse inleg. Maar zou die graag combineren met een ETF met meer rendement, ik dacht aan VUSA maar heeft dit wel nut?

Jorik-Vermeulen
Door

Jorik-Vermeulen

op 5 February 2021

Slimme zet om die ETF te gebruiken voor je pensioen! Je zou eens een kijkje kunnen nemen op mijn artikel over de 7 beste ETFs. Een aantal daarvan noem ik "groei" ETFs, omdat dit gespecialiseerde ETFs zijn met een select aantal groeiaandelen binnen een groeiende industrie. Dat is hoger risico maar kan een waardevolle toevoeging zijn om je rendement te verhogen. Succes! Met vriendelijke groet, Jorik Vermeulen

Reactie plaatsen

Mis het niet: download gratis 

E-boek & Trainingen

E-boek financiele onafhankelijkheid bereiken

Mis nooit meer unieke groeiaandelen

Sluit je aan op de Happy Investors Community en krijg direct toegang tot al mijn exclusieve beleggingsrapporten met unieke groeiaandelen voor (potentieel) 300% rendement of hoger