5x Beste Wereldwijde ETF’s Aandelen, Dividend, Groei & Vastgoed
5x Beste Wereldwijde ETF’s Aandelen, Dividend, Groei & Vastgoed
ETF Beleggen
Happy Investors
ETF Beleggen
06/29/2021
9 min

5x Beste Wereldwijde ETF’s: Aandelen, Dividend, Groei & Vastgoed | Happy Investors

06/29/2021
9 min

Beste Happy Investor, wat als je geld voor je wilt laten werken maar niet zoveel risico wilt nemen? Laat mij je een vraag stellen: geloof je er in dat de wereldeconomie op de lange termijn groeit? Indien ja, dan zijn wereldwijde ETF’s een prima belegging voor jou om te investeren in de wereldeconomie met significante risicospreiding. Het is nooit zonder risico’s, maar risico’s op valuta, geografie, individuele bedrijven en -sectoren worden wel kleiner wanneer je kiest voor wereldwijde ETF’s in vergelijking tot individuele aandelen.

Er zijn verschillende soorten wereldwijde ETF’s. In dit artikel vind je een selectie van de beste Exchange Traded Funds met globale spreiding (exclusief obligaties en commodities).

Dit overzicht is niet volledig en dient ter inspiratie voor de beste wereldwijde ETF’s. De kracht ligt in het samenstellen van een beleggingsportefeuille met meerdere complementaire wereldwijde ETF’s. Op die wijze verhoog je jouw winstkans op een positief gemiddeld jaarlijks rendement, waarbij een streven van 6 – 9% realistisch is.

Wil je meer van dit soort inzichten? Volg ons via deze website, de nieuwsbrief en Instagram voor updates omtrent Mindset & lange termijn beleggen naar financiële onafhankelijkheid.

Laten we beginnen!

Inhoudsopgave:

De Beste Wereld ETF’s: Aandelen Internationaal
De Beste Wereld ETF’s: Dividend Internationaal
De Beste Wereld ETF’s: Small Caps
De Beste Wereld ETF’s: Vastgoed/REITS
Conclusie over de beste wereldwijde ETF’s

De Beste Wereld ETF’s: Aandelen Internationaal

beste-wereldwijde-etfs-aandelen

Bron: onderzoek Happy Investors Mindset (niet kopiëren)

Allereest een opvallende conclusie: de door Nederlandse “influencers” veelgenoemde VWRL heeft niet de beste prestaties in vergelijking tot andere wereldwijde ETF’s voor aandelen. Zo is op basis van de afgelopen 5 jaar (en sinds oprichting) de wereld ETF Vanguard Total World Stock (VT) het best presterende. De iShares MSCI ACWI ETF presteert vergelijkbaar, maar deze heeft minder posities (2375) en is ook meer geconcentreerd in Aziatische landen. De Vanguard Total World Stock daarentegen heeft 9064 posities wereldwijd, waardoor de VT meer risicospreiding geeft dan de ACWI.

Stel dat jij een beginnende belegger bent en je weet niet waar te beginnen. Waarom dan niet in de wereldeconomie investeren met de Vanguard Total World Stock ETF?

Hier doen we de aanname dat op de lange termijn de wereldeconomie stijgt. Tussentijds zullen er pieken en dalen ontstaan, en soms zelfs beurscrashes. Maar als onze aanname klopt, moeten we juist blij zijn dat er crashes zijn. Dit geeft ons namelijk de gelegenheid om tegen een lagere prijs extra aandelen te kopen in meer dan 9000 (!) bedrijven wereldwijd.

Tip: lees altijd zelf de factsheets om de meest actuele informatie te raadplegen. In een factsheet staat cruciale informatie zoals aantal posities, geografische- en sectorspreiding, rendement, risico’s, et cetera.

Beleggen in de wereldeconomie met ETF’s

beste-wereld-etf

Natuurlijk zijn er risico’s bij beleggen. Maar als de aanname klopt, en jij op de lange termijn structureel bijkoopt (maandelijks en bij dalingen), dan verhoog je de winstkans tot positief rendement aanzienlijk. Wat je NIET moet doen is paniekverkopen bij aandelencrashes. Ook moet je alleen beleggen met geld dat je op de lange termijn (>20 jaar) kan missen.

De waarschijnlijkheid dat je op de lange termijn een hoger rendement dan de spaarrente krijgt, is met de huidige (0,1%) spaarrente aannemelijk hoog. Begrijp echter wel dat we hier een marathon lopen waarbij je vele jaren geduld moet hebben. Ook is het handelen tegen je intuïtie (bijkopen wanneer de markt daalt).

Een cruciale opvatting is dat dit alleen geldt voor wereldwijde ETF’s zoals hierboven benoemd. Voor individuele aandelen is “buy the dip” niet altijd effectief. Immers, zelfs de beste bedrijven kunnen op termijn afbrokkelen zoals we hebben gezien met het boekhoudschandaal van Enron.

Let wel: de behaalde resultaten in het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Anderzijds is het zo dat hoe groter de ETF (in posities), hoe waarschijnlijker het is dat zij in de toekomst een soortgelijk rendement kan behalen (maar geen garanties). Zo is het gemiddelde voor dit type ETF op een lange termijn circa 9%. En het lijkt wel alsof dit een door mens gecreëerde self-fulfilling prophecy is.

Een ander belangrijk inzicht is dat de aandelenmarkt over de afgelopen vijf jaar consequent is gestegen. Dit is geen representatieve gebeurtenis. We moeten namelijk rekening houden met minder goede jaren, waarbij de markt zelfs enkele jaren achtereenvolgend kan dalen. Juist in deze zware, en vooral lange tijden, zou het slim zijn om bij te kopen als je de gemiddelde aankoopprijs (GAK) wilt verlagen. Dit is overigens makkelijker gezegd dan gedaan. Immers, een maand van verlies kan al lang aanvoelen. Laat staan een paar jaar!

De ETF’s ACWI, TGET, en VWRL kan je via DEGIRO (gratis) kopen. De andere ETF’s kan je via de uitgever kopen (bv. Vanguard) of via andere beleggingsplatformen.

commissievrij-beleggen-etf

De Beste Wereld ETF’s: Dividend Internationaal

beste-wereldwijde-etf-dividend

Bron: onderzoek Happy Investors Mindset (niet kopiëren)

In de tabel hierboven vind je mijn selectie van de beste wereldwijde dividend ETF’s van de afgelopen vijf jaar. Ter beeldvorming is het goed om deze tabel te vergelijken met de tabel van de wereldwijde aandelen ETF’s. Je ziet dat de dividend ETF’s een hoger rendement hebben behaald, zelfs ondanks dat zij een hoger dividend uitkeren (ook de wereldwijde aandelen ETF’s keren dividend uit).

Normaliter is het zo dat dividend ETF’s en -aandelen een lager rendement uit koersbeweging geven. Dit komt omdat wanneer bedrijven dividend uitkeren, de koers hierop wordt aangepast. Dus ieder kwartaal daalt de aandelenkoers een beetje, omdat haar investeerders dividend ontvangen. En toch zien we dat de Schwab Strategic Trust- en de iShares Core Dividend Growth ETF’s een hoger koersrendement hebben gegeven.

Let op: alleen de VHYL is een echte wereldwijde dividend ETF. Vergelijkbare opties tot VHYL (die minder goed presteren dan bovenstaande tabel) zijn bijvoorbeeld: IDV, FNDC, en DLS.

De reden hiervoor is focus. Het aantal posities, respectievelijk 103 en 394, is lager dan bijvoorbeeld de 9064 posities van de Vanguard Total World Stock ETF. Deze focus betekent enerzijds een hoger risico. Immers, hoe minder posities in een ETF, hoe zwaarder een daling van een individueel aandeel weegt op het totaal. Anderzijds betekent deze focus een streven naar het selecteren van de beste dividendaandelen. Hierdoor verklein je de kans dat er “rotte appels” tussen zitten. Wel is het noodzaak dat je de juiste keuzes maakt 😉.

Dit is waarom ik zelf overwegend investeer in bedrijven. Na jarenlang beleggen en er nu zelf fulltime mee bezig te zijn, streef ik ernaar om het marktgemiddelde te verslaan. Zo is mijn lange termijn doel om een gemiddeld jaarlijks rendement van 14% te behalen. Dit ligt circa 6% hoger dan het gemiddelde van wereldwijde ETF’s. 14% is hoog, maar beslist haalbaar met de juiste kennis.

Op de lange termijn levert 6% letterlijk honderden duizenden tot miljoenen extra op. Maar het risico is wanneer je in de verkeerde bedrijven investeert, waardoor je gemiddelde rendement potentieel lager ligt in vergelijking tot ETF’s.

Op de HIM community help ik zowel beginnende als gevorderde beleggers naar hoger rendement tegen lager risico. Voor beginnende beleggers is het verstandig om te beginnen met ETF’s (en andere gespreide beleggingen). Momenteel heb ik zelf circa 10% in ETF’s zitten.

Tip: een goed begin is cruciaal voor financieel succes

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

Meer weten over deze cursussen en aandelen abonnementen? Lees hier alles over de cursussen beleggen.

De Beste Wereld ETF’s: Small Caps

beste-wereldwijde-etf-small-cap

Bron: onderzoek Happy Investors Mindset (niet kopiëren)

Small caps zijn kleine bedrijven met een marktwaarde van onder de $300 miljoen. Dit soort bedrijven bevatten veel meer risico, omdat tegenvallende prestaties een grotere impact op hen kunnen maken. Denk aan het wegvallen van de grootste klant, of een grote juridische claim. Het gevolg kan faillissement betekenen. Bij grote bedrijven is dit risico meestal lager, omdat zij meestal een sterkere financiële positie hebben.

Anderzijds hebben kleine bedrijven een groter groeipotentie. Het is (meestal) makkelijker om van $300 miljoen naar $3 miljard te groeien, dan van $3 miljard naar $30 miljard. Zo vind je hier voorbeelden van kleine aandelen met potentie.

Met behulp van de beste wereldwijde ETF’s voor small caps, kan je eenvoudig risico spreiden door het aankopen van duizenden kleine bedrijven. Theoretisch gezien zou dit op de lange termijn een hoger rendement moeten leveren dan large caps (grote bedrijven), omdat het risico ook hoger ligt. Opvallend genoeg zien we dat de beste wereldwijde ETF’s voor small caps niet beter presteren dan de beste wereldwijde ETF’s voor alle soorten aandelen.

Maar let op: de tabellen gaan over de historische prestatie van de afgelopen 5 jaar. Indien we naar de Russell 2000 kijken, heeft deze een gemiddeld jaarlijks rendement van circa 9,13% tussen de periode 2004 – 2021. Dit ligt hoger dan de 8,42% van de S&P 500 ETF in diezelfde periode.

De Beste Wereld ETF’s: Vastgoed/REITS

beste-wereld-etf-vastgoed

Bron: onderzoek Happy Investors Mindset (niet kopiëren)

Tot slot hebben we nog een overzicht van de beste wereld ETF’s vastgoed/REITs. In dit type Exchange Traded Fund zitten beursgenoteerde vastgoedfondsen. Een REITs ETF’s is een waardevolle, complementaire aanvulling op aandelen ETF’s. Aan de andere kant geeft dit type investering wel een iets lager gemiddeld jaarlijks rendement.

Voor de aanstaande jaren kunnen wereld ETF’s voor vastgoed wellicht meer interessant worden. Niet alleen in Nederland kampen we met een woningtekort. Ook andere landen, waaronder de Verenigde Staten, zien een stijging van huizenprijzen. Tevens is het herstel van de covid-19 crisis sterker dan verwacht. Veel REITs ETF’s hebben zware klappen gehad tijdens de covid-19 crash.

vastgoed beleggen met weinig geld

Conclusie over de beste wereldwijde ETF’s

In dit kennisartikel hebben we gekeken naar (voornamelijk) wereldwijde ETF’s. Er is onderscheidt gemaakt in wereld ETF’s voor aandelen, dividend, small caps en vastgoed. De eerste drie hebben overlap met elkaar. De vastgoed ETF’s daarentegen niet, en zijn een goede aanvulling op ieders portefeuille.

We zien dat sommigen van deze globale ETF’s een enorme spreiding hebben. Zo heeft VT meer dan 9000 posities en haar rendement was +100% in vijf jaar tijd. Dat is een enorme prestatie, en maakt van iedere beginnende belegger een “Warren Buffet”. Maar natuurlijk is dit te mooi om waar te zijn.

Een belangrijke kritiek op deze lijst is dat het rendement van de afgelopen jaar aan de hoge kant is. Het is niet representatief voor een lange termijn van, zeg, dertig jaar. Om onszelf niet rijk te rekenen, kunnen we beter uitgaan van het gemiddeld rendement vanaf inceptie (oprichting). Deze vind je in de factsheets die je online kan downloaden.

Andere zaken om rekening mee te houden:

  • Deze lijst is niet alles omvattend. Er zijn nog andere wereldwijde ETF’s
  • Historisch rendement is geen garantie voor toekomstig rendement (helaas hebben we geen glazenbol!)
  • Spreiding is noodzakelijk: bouw een portefeuille op met meerdere, complementaire ETF’s en andere activa uit verscheidene investeringsmarkten
  • Beleg altijd voor de lange termijn met geld dat je kan missen
  • Verkoop niet bij verlies. Bij wereldwijde ETF’s heb je een grote kans op positief rendement als je gewoon geduld hebt. En bij grote crashes kan je bijkopen met geld dat je kan missen

Dit was de lijst der wereldwijde ETF’s! En, wat vind je ervan? Heb je vragen, opmerkingen of aanvullingen? Laat het mij weten in een reactie hieronder 😊

Wil je meer van dit soort inzichten? Volg mij via deze website, de nieuwsbrief en Instagram voor updates omtrent Mindset & lange termijn beleggen naar financiële onafhankelijkheid.

Reacties
Categorieën