Hoeveel Investeren in Aandelen? Rendement, Risico & Dividend
Hoeveel Investeren in Aandelen? Rendement, Risico & Dividend
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
08/05/2021
7 min

Hoeveel Investeren in Aandelen? Rendement, Risico & Dividend

08/05/2021
7 min

Beste Happy Investor, heb je de keuze gemaakt om te starten met aandelen? Top! In dit artikel kijken we naar de kwestie over hoeveel investeren in aandelen? We beginnen bij de basis. Wil je meer zekerheid? Of juist hoog rendement? Dit is bepalend voor hoeveel te investeren in aandelen. Vanuit de basis gaan we kijken naar het verschil tussen maandelijks vs. eenmalig investeren in aandelen. Hoeveel geld kan ons dit opleveren?

Op lange termijn kan je vermogen groeien naar €100.000, €500.000 of meer dan €3.000.000. Dat is dé kracht van investeren in aandelen!

Hoeveel investeren in aandelen? Dat lees je hieronder!

Inhoudsopgave:

Verschil in beleggingsportefeuille met rendement/risico-verhouding
Verschil in aandelen met rendement/risico-verhouding
Hoeveel investeren in aandelen: eenmalige inleg
Hoeveel investeren in aandelen: maandelijkse inleg
Hoeveel moet ik beleggen in aandelen voor dividend?

Verschil in beleggingsportefeuille met rendement/risico-verhouding

Laten we beginnen met de basis. Je wilt geld investeren. Daartoe heb je vele opties. Aandelen, ETFs, turbo’s, opties. En er is meer. Wat dacht je van vastgoed(fondsen) en obligaties?

Hoeveel je wilt investeren in aandelen is afhankelijk van je risicoprofiel.

Pensioenfondsen en andere grote jongens hanteren andere regels dan wij particulieren. Zij investeren veel geld in aandelen. Miljarden. Wie veel kan verliezen bouwt veiligheden in. En daarom hanteren zij allocatieregels. Zo spreiden ze het geld over verschillende markten.

Hoeveel investeren in aandelen als beginnende belegger? Dit ligt aan verschillende factoren. De belangrijkste zijn: looptijd, rendement en risico. Qua looptijd ben ik een diehard voorstander van lange termijn belegger. Kunnen wij de afspraak maken dat je alleen voor de lange termijn gaat beleggen? Mooi. Dit verlaagt je risico en verhoogt je kans op succes.

Dan houden we rendement en risico over. Hieronder vind je ter inspiratie beleggingsportefeuilles als antwoord op hoeveel investeren in aandelen.

hoeveel-investeren-aandelen

Kies een beleggingsportefeuille die bij jou past. Meestal begin je klein, en dus met bv. 100% aandelen. Op termijn krijg je een groter vermogen. Dan is het slim om over te stappen naar een gediversifieerde beleggingsportefeuille.

Let op: we zijn er nog niet! The devil is in the details…

Verschil in aandelen met rendement/risico-verhouding

De beleggingsportefeuilles van hierboven geven allocatie aan. Het gaat echter ook om de invulling. Zo kan je heel risicovol investeren in vastgoed, of juist heel voorzichtig. Zo ook bij aandelen. Er zijn verschillende soorten aandelen. De een heeft meer risico dan de ander, zoals bijvoorbeeld:

 • Wereldwijde ETFs – lager risico, lager rendement (≈8%)
 • Thema ETFs – hoger risico, hoger rendement (≈11%)
 • Dividendaandelen – hoger risico, hoger rendement (≈11%)
 • Valueaandelen – neutraal risico, hoger rendement (≈13%)
 • Groeiaandelen – zeer hoog risico, hoger rendement (≈17%)

Ter illustratie geef ik een inschatting van het potentiële rendement per type aandeel. Dit is gebaseerd op de lange termijn (>20 jaar). Let wel dat alles valt of staat met hoe en hoeveel je investeert per type aandeel.

Immers, wie al haar geld inzet op enkele groeiaandelen loopt het risico om 50 – 80% van haar vermogen te verliezen.

Kan je hier hulp bij gebruiken? Dan is de Happy Investors Community iets voor jou. Naast de vele cursussen én onderzoek naar unieke aandelen, geef ik je persoonlijke coaching over hoe je meer succesvol kan beleggen.

Meer weten? Lees hier meer over de online cursus beleggen.

Hoeveel investeren in aandelen: eenmalige inleg

Hierboven leerde je het belang van verschillende type aandelen. Individuele aandelen zijn voor gevorderde beleggers. Aandelen analyseren. Beleggingsstrategie samenstellen. De juiste spreiding aanbrengen. Er komt veel bij kijken om succesvol te beleggen in aandelen.

Als particuliere belegger kan je beter investeren in ETFs.

Hoe dan ook. Hoeveel investeren in aandelen? Dat is de vraag. Laten we beginnen met eenmalig investeren. Daarna gaan we kijken naar maandelijks investeren in aandelen.

Voor het gemak houd ik drie scenario’s aan qua rendement/risico:

 1. Je investeert in wereldwijde ETF’s met gemiddeld 8% rendement per jaar
 2. Een mix van ETF’s en aandelen met gemiddeld 10% rendement per jaar
 3. 100% in aandelen met gemiddeld 15% rendement per jaar

Hoeveel investeren in aandelen bij een eenmalige inleg? Hieronder vind je uitwerking van scenario’s:

 • €10.000 leidt potentieel van €17.640 tot €361.175
 • €25.000 leidt potentieel van €44.100 tot €902.937
 • €50.000 leidt potentieel van €88.200 tot €1.805.874

Hoe je het ook went of keert: op de lange termijn kan je serieus vermogen groeien. Uiteraard moet je wel juiste beslissingen nemen en het risico managen.

Vraag jezelf af: koop ik liever een nieuwe auto van 25K, of investeer ik in mijn financiële vrijheid van morgen?

hoeveel-beleggen-in-aandelen

Berekening hoeveel investeren in aandelen met eenmalige inleg. Inclusief 2% jaarlijkse inflatie. Exclusief belastingen

Dit scenario over hoeveel investeren in aandelen gaat om een eenmalige inleg. Dit heeft voor- en nadelen. Het grootse voordeel is dat je eenmalig groot bedrag kan investeren bij een grote marktcrash. De uitdaging is dat dit soms wel jaren kan duren. In dat geval loop je geld mis.

Daarom zegt men dat ‘time in the market’ beter is dan ‘timing the market’. Als je eenmalig inlegt in een goede beleggingsportefeuille, kan je op de lange termijn financieel vrij worden. Ook de hoogte van het rendement heeft grote invloed op het eindresultaat.

Tip: op de Happy Investors Community publiceer ik iedere maand unieke aandelen waar ik zelf in investeer. Ik doe hier fulltime onderzoek naar en zoek aandelen die potentieel x5 tot x10 rendement kunnen realiseren (op lange termijn). Lees hier meer over aandelen abonnement.

Naast eenmalige inleg kan je ook maandelijks bijleggen. In mijn optiek is een maandelijkse inleg slim. Zeker wanneer je extra bijkoopt bij dalende markten. Hieronder lees je meer.

Hoeveel investeren in aandelen: maandelijkse inleg

Bij het hoeveel investeren in aandelen kunnen we ook kiezen voor een maandelijkse inleg. In veel gevallen kan dit slim zijn, wanneer de aandelen “duur” zijn. Als je dan eenmalig instapt, loop je het risico “dure” aandelen te kopen. En als je echt pech hebt, vindt er vlak daarna een beurscrash plaats. Dan moet je jaren wachten alvorens je weer positief rendement behaalt. Dit is funest voor je gemiddelde rendement.

Waarom niet combineren? Bijvoorbeeld 50% als eenmalige inleg, en de overige 50% maandelijks bijstorten. Dit is slechts een suggestie 😉.

Goed. Hoeveel investeren in aandelen bij een maandelijkse inleg? Dit kan het ons opleveren:

 • €250 maandelijkse inleg leidt potentieel van €41.539 tot €934.899
 • €500 maandelijkse inleg leidt potentieel van €77.785 tot €1.761.446
 • €1000 maandelijkse inleg leidt potentieel van €150.278 tot €3.414.540
hoeveel-in-aandelen-investeren

Berekening hoeveel investeren in aandelen met maandelijkse inleg. Inclusief 2% jaarlijkse inflatie. Exclusief belastingen

Hierboven vind je het antwoord op hoeveel investeren in aandelen bij een maandelijkse inleg. Dit zijn duizelingwekkende getallen. Denk niet dat dit “wishful thinking” is. Het resultaat zal niet exact uitkomen zoals in de afbeelding. Maar dat is niet het punt. Het gaat erom dat je zo vroeg mogelijk begint. Hoe eerder je investeert, hoe meer je geld voor jou laat werken.

Neem de maandelijkse inleg van €1000 als voorbeeld. Dit is veel geld. Het is onwaarschijnlijk dat je dit dertig jaar gaat volhouden. Maar dat hoeft ook niet. Als je dit “maar” vijf jaar volhoudt ben je al op de weg naar financiële vrijheid.

Zelfs met consistent €100 per maand beleggen kan je na dertig jaar meer dan €250.000 genereren!

Je gaat mij niet vertellen dat je geen €100 per maand kan missen. Maak een keuze. Wil je financiële vrijheid? Het ligt binnen handbereik. Investeer in jezelf. Doe de nodige kennis op om 10 – 15% rendement per jaar te halen. Beleg een klein, maandelijks bedrag en laat geld voor je werken.

Tip: let op de hoge transactiekosten wanneer je gaat beleggen met een kleine, maandelijkse inleg. Lees dit artikel over hoe kosten verlagen bij beleggen.

Tip: een goed begin is cruciaal voor financieel succes

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

 • Cursus Financiële Onafhankelijkheid – met €200 per maand financieel vrij worden
 • Cursus Beginnen met Beleggen – hoger rendement én later risico
 • Cursus ETF & Dividend – beter dan gemiddeld beleggen in ETFs & dividend
 • Aandelen abonnement – unieke aandelen met potentieel x5 – x10 rendement
 • Happy Investors Community – krijg alle HIM cursussen + aandelen abonnement +  coaching + community met 75% korting.

Meer weten over deze cursussen en aandelen abonnementen? Lees hier alles over de cursussen beleggen.

Hoeveel moet ik beleggen in aandelen voor dividend?

Hoeveel investeren in aandelen om te leven op dividend? Het is de droom van iedere dividendbelegger. 100% passief inkomen uit dividend. Om dit te behalen zal je wel kennis van zaken moeten hebben. Want ja, ook bij dividendaandelen heb je verschillende soorten.

Er zijn twee type dividendaandelen. Je hebt groei dividendaandelen en hoog dividendaandelen (en soms een combinatie hiervan). De eerste zijn meestal bedrijven die lager dividend uitkeren (0,5 – 3%) maar wel hogere koersrendement uitkeren. Terwijl hoog dividendaandelen vaak in koers behoorlijk stabiel zijn, maar wel jaarlijks 3 – 10% dividend uitkeren.

Goed. Hoeveel investeren in aandelen om te leven op dividend? Hieronder vind je drie bedragen ter inspiratie.

hoeveel-aandelen-beleggen-voor-dividend

Conclusie: de meeste van ons kunnen op dividend leven vanaf €500.000 vermogen tegen 7% dividend. In de tabellen van hierboven kan je terugzoeken naar hoeveel je dan eenmalig of maandelijks moet investeren.

Let wel dat ook bij dividend er verschillende strategieën en aandelen zijn. Ook hiervoor kan je wederom terecht op de Happy Investors Community. (Ik noem het niet voor niets het alles-in-één platform voor succesvol beleggen). Naast de cursus ETF en dividendbeleggen publiceer ik er iedere maand een top 5 van de beste dividendaandelen. Sommige met 10 – 15% dividend per jaar! Deze vind je niet op de standaard beurzen 😉.

En, hoeveel ga jij investeren in aandelen? Voor welk scenario wil je gaan? Laat het mij weten in een reactie hieronder. Ik zou het ook enorm waarderen als je dit waardevolle artikel wilt delen. Iedereen moet weten hoe je financiële vrijheid kan creëren. Het ligt binnen handbereik!

Reacties
Categorieën