7 Veelgemaakte Beginnersfouten Aandelen die Geld Kosten
7 Veelgemaakte Beginnersfouten Aandelen die Geld Kosten
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
07/10/2021
7 min

7 Veelgemaakte Beginnersfouten Aandelen die Geld Kosten

07/10/2021
7 min

Beste Happy Investor, de eerste regel van bekende beleggers is om geen geld te verliezen. Als je -50% verlies boekt op een aandeel, zal je +100% rendement moeten halen om dit te corrigeren. Alhoewel dit een duidelijk en krachtig principe is, gebeuren er veelgemaakte beginnersfouten bij aandelen die in strijd zijn met dit principe. Soms bewust (hebzucht), soms onbewust (onwetendheid).

In dit artikel leer je 7 veelgemaakte beginnersfouten bij aandelen die je veel geld kosten. Doe er je voordeel mee door deze te vermijden. Goed beleggen betekent niet alleen maar de beste investeringen maken. Het betekent ook minder fouten maken 😉.

Laten we beginnen!

Dit zijn de 7 dure beginnersfouten bij aandelen

veelgemaakte-beginnersfouten-aandelen

Dit zijn de 7 fouten die kunnen leiden tot veel geld verlies. Hieronder geef ik je per beginnersfout tips over hoe dit ontstaat en wat je er tegen kan doen om het te voorkomen.

Beginnersfout aandelen 1. Gebrek aan kennis en ervaring
Beginnersfout aandelen 2. Emoties je besluitvorming laten beïnvloeden
Beginnersfout aandelen 3. De hoofdprijs betalen
Beginnersfout aandelen 4. Paniekverkoop
Beginnersfout aandelen 5. Gebrek aan lange termijn beleggingsstrategie
Beginnersfout aandelen 6. Snel rijk willen worden
Beginnersfout aandelen 7. Gebrek aan risicostrategie

Luister de video of lees verder:

Beginnersfouten aandelen 1. Gebrek aan kennis en ervaring

Een logische doch veelgemaakte beginnersfout bij beleggen in aandelen is een gebrek aan kennis en ervaring. Bij het beleggen in aandelen is het cruciaal dat je de bedrijven achter de aandelen leert kennen. Omdat beleggen risico’s tot geld verlies met zich meebrengt, is het noodzakelijk dat je zoveel mogelijk onzekerheden uitsluit.

De beste manier door dit te doen is onderzoek uitvoeren. Helaas ontstaan hier de meeste beginnersfouten bij aandelen. Laat ik bij mezelf beginnen.

Toen ik op mijn 23ste mijn eerste investeringen maakte keek ik vooral naar unieke bedrijven. In de loop der jaren heb ik mij hierin gespecialiseerd, maar ook destijds had ik al wel de nodige kennis om bedrijven op strategie te analyseren. Omdat ik deze kennis reeds in bezit had achtte ik het niet nodig om bijvoorbeeld een cursus te volgen. In plaats daarvan begon ik direct met investeren in unieke bedrijven.

Ik maakte echter een grote beginnersfout. De fout heeft te maken met wat Warren Buffet aangeeft:

It’s far better to buy a wonderful company at a fair price than a fair company at a wonderful price. – Warren Buffet

Nu was ik goed bezig omdat ik zocht naar “wonderful companies”, maar ik maakte de fout om deze te duur te kopen. Ik had namelijk geen enkel idee hoe ik een aandeel kon waarderen om te bepalen of het een “fair price” biedt.

En zo zijn er nog ontelbare beginnersfouten die jij met aandelen kan maken. Vaak zelfs onbewust, simpelweg omdat je er niet van op de hoogte bent. Alles draait om de kwaliteit van jouw onderzoek. Kijk je naar de juiste zaken (waardering, strategie, management, concurrentie, sector, risico’s) en trek je hieruit de juiste conclusies?

Het beste wat je kan doen is van iemand leren die al tien jaar verder is dan jij.

Beginnersfouten aandelen 2. Emoties je besluitvorming laten beïnvloeden

dure-beginnersfouten-aandelen

Bij beleggen draait het om berekende risico’s nemen. Je wilt er zeker van zijn dat je de beste bedrijven tegen een goede prijs aankoopt. Daarom is het noodzaak om goede fundamentele analyses uit te voeren om zowel de huidige financiële situatie (intrinsieke waarde) als de toekomstige financiële situatie (omzet- en winstgroei) te doorgronden.

Een veelgemaakte beginnersfout met aandelen is dat je niet op basis van feiten (fundamentele analyse), maar op basis van emotie handelt.

Bekende voorbeelden van emoties die veel geld kosten, zijn die van angst en Fear Of Missing Out (FOMO). Bij beginnersfout 3 en 4 van hieronder ga ik hier dieper op in.

beste beleggingsapps

Beginnersfouten aandelen 3. De hoofdprijs betalen

Een dure beginnersfout is aandelen te duur aankopen. Oftewel, de hoofdprijs betalen. Dit heeft met waardering te maken. Zo kan het best zijn dat je gelijk hebt wanneer je in een bedrijf investeert. Je doet een belegging omdat je in haar toekomst gelooft. Maar ook de allerbeste bedrijven wil je niet tegen de hoofdprijs kopen. Het duurt dan namelijk niet lang alvorens er een correctie plaatsvindt en de koers met -20%, -30% of zelfs -50% daalt. Vervolgens moet je enkele maanden tot jaren wachten alvorens je weer in de plus komt te staan met dit aandeel.

Waarom betalen wij de hoofdprijs? Dit kan omdat je (1) geen waardering van het aandeel hebt gemaakt of (2) je bang bent om de kans mis te lopen. Dit laatste gebeurt bij FOMO, waarbij de hype leidt tot een snelle koersstijging die niet altijd gerechtvaardigd is. Een derde reden kan zijn dat je onderhevig bent aan biases bij beleggen, waardoor je te graag een aandeel wilt kopen terwijl de prijs te hoog is. Andere oorzaken zijn: gebrek aan kennis van waardering, speculeren en gemakzucht (het werk niet willen verrichten).

Ik zal je een persoonlijk voorbeeld geven.

Ik had Nvidia aangekocht op haar piek in 2018. Ik had gelijk wat betreft mijn oordeel over dit unieke, innovatieve bedrijf. Echter was ik mij er niet van bewust dat ik de hoofdprijs betaalde. Uiteindelijk heb ik een mooi rendement geboekt, maar stond aanvankelijk wel 1,5 jaar (!) in het rood met dit aandeel (note: ik had buy the dip gedaan om de GAK te verlagen 😉).

fouten-aandelen-beleggen

Beginnersfouten aandelen 4. Paniekverkoop

De beginnersfout in aandelen tegen de hoofdprijs te kopen is een vervelende, maar hoeft niet per se tot verlies te leiden. Immers, als je écht goede bedrijven hebt aangekocht dan zullen die op termijn stijgen. In dit scenario is het rationeel om bij te kopen wanneer de koers daalt. Op die wijze kan je de gemiddelde aankoopprijs (GAK) verlagen en dus eerder rendement boeken bij toekomstige koersstijging.

In praktijk gebeurt helaas regelmatig het tegenovergestelde. Wanneer je als beginnende belegger een forse correctie meemaakt, maak je al snel de beginnersfout in aandelen te verkopen tegen verlies. En dat is wat beleggen moeilijk maakt. Soms is het slim om je verliezers op tijd te verkopen. En soms is het slim om lager bij te kopen.

Wat je alleen nooit moet doen, is paniekverkopen op basis van angst!

Blijf altijd naar de feiten kijken. Wanneer jouw aandelen dalen, stel jezelf dan de vraag waarom dit gebeurt. Is het een gevolg van een algemene marktcorrectie? In dat geval hoeft er nog niks aan de hand te zijn. Maar gaat de algemene aandelenmarkt goed en jouw portefeuille daalt? In dat geval zal je goed moeten nadenken over de te nemen stappen.

Een andere tip is om je beste aandelen niet te vroeg te verkopen. Het meeste rendement haal je uit de 10 – 20% beste aandelen. Deze winnaars wil je niet te vroeg verkopen maar juist laten groeien. Hier bestaan allerlei strategieën voor aandelen verkopen. Uit ervaring kan je leren welke bij jou het beste past.

Tip: een goed begin is cruciaal voor financieel succes

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

  • Cursus Financiële Onafhankelijkheid – met €200 per maand financieel vrij worden
  • Cursus Beginnen met Beleggen – hoger rendement én later risico
  • Cursus ETF & Dividend – beter dan gemiddeld beleggen in ETFs & dividend
  • Aandelen abonnement – unieke aandelen met potentieel x5 – x10 rendement
  • Happy Investors Community – krijg alle HIM cursussen + aandelen abonnement +  coaching + community met 75% korting.

Meer weten over deze cursussen en aandelen abonnementen? Lees hier alles over de cursussen beleggen.

Beginnersfouten aandelen 5. Gebrek aan lange termijn beleggingsstrategie

Een andere beginnersfout in aandelen is een gebruik aan lange termijn visie. Wanneer je begint, zal je voor jezelf moeten afvragen wat je vaste strategie wordt. Persoonlijk vind ik het lange termijn beleggen met buy & hold in unieke bedrijven de beste tactiek voor exponentieel rendement. Daarbij hanteer ik een vaste set aan verkoopregels. Maar wellicht past meer korte termijn (6 maanden tot 2 jaar) binnen jouw beleggingsstijl.

Wat je strategie ook is, het is belangrijk dat je er een formuleert en hieraan blijft vasthouden doorheen de jaren. Dit geeft richting en duidelijkheid. Of de markt nu stijgt of daalt, jij houdt vast aan deze strategie. Hierdoor voorkom je emotioneel handelen.

Bedenk wel dat korte termijn beleggen meer risico geeft dan lange termijn beleggen. Bij dit laatste heb je namelijk de tijd in jouw voordeel. De time in the market is belangrijker dan timing the market. Dit laatste is nogal lastig en kan leiden tot forse verliezen. Ik spreek uit ervaring na enkele dure fouten ná de covid-19 crisis 😉.

Los van je beleggingsstrategie, korte termijn trading vs. buy & hold, moet je bij beleggen sowieso altijd in een meerjarenplan denken. Ook als je meer korte termijn handelt, zal je dit voor minimaal tien tot twintig jaar consistent willen doen. Immers, geld maakt geld en dat werkt vooral op de lange termijn.

Beginnersfouten aandelen 6. Snel rijk willen worden

Snel rijk willen worden is het probleem. Het is een emotioneel verlangen dat leidt tot hebzucht én roekeloos gedrag. Als je binnen nu en vijf jaar miljonair wilt worden, dan zal je of veel geld moeten hebben of veel risico moeten nemen om heel hoog rendement te halen.

Beheers je emoties, of zij zullen jou beheersen.

Wees slim en kies voor langzaam doch zeker vermogen opbouwen. Afhankelijk van je risicoprofiel kan het prima zijn om een klein deel van je geld (speculatieve aandelen, maar het is nooit verstandig om al je geld op hoog-risico beleggingen te zetten.

Iedereen kan rijk worden op de lange termijn. Je hebt geduld en discipline nodig, maar iedereen kan van veel geld maken dankzij het de kracht van rendement-op-rendement.

vastgoed beleggen met weinig geld

Beginnersfouten aandelen 7. Gebrek aan risicostrategie

Waar het uiteindelijk op neerkomt is dat je een vaste set van regels voor jezelf moet formuleren. En daarbij in het bijzonder regels binnen een risicostrategie. Ik zal een persoonlijk voorbeeld geven.

Toen ik net begon maakte ik heel veel beginnersfouten in aandelen. Een daarvan was dat ik te veel geld op één aandeel zette. Met andere woorden: mijn allocatie was onevenredig. Nu deed ik dit op basis van andere beleggers waaronder Warren Buffet. Het is namelijk zo dat je 10 – 20% beste aandelen circa 80% van al het rendement leveren. Door het grootste gedeelte van je geld op de beste aandelen te zetten, kan je hoger rendement halen.

Alleen zijn wij geen Warren Buffet of professionele belegger die fulltime aandelen analyseert. Zij doorgronden het bedrijf door het bestuderen van alle jaarverslagen, vele ontmoetingen met het bedrijf en management, en inzicht tot de lange termijn strategie.

Zolang je niet zoveel onderzoek doet naar één bedrijf wordt het lastig om in te schatten hoe potentievol het nu is. En ja, natuurlijk kan je veel informatie via het Internet vinden. En natuurlijk kan je op basis hiervan goede investeringen maken. Maar in dat geval, voor ons als niet-professionele belegger, is het beter om een evenredige verdeling aan te brengen over al je aandelen binnen je portefeuille 😉.

Reacties
Categorieën