7 Tips Lange Termijn Beleggen voor Duurzaam Succes
7 Tips Lange Termijn Beleggen voor Duurzaam Succes
Geld Investeren
Happy Investors
Geld Investeren
08/04/2021
7 min

7 Tips Lange Termijn Beleggen voor Duurzaam Succes

08/04/2021
7 min

Beste Happy Investor, wij als lange termijn belegger hebben een hoge kans op financiële vrijheid. Tijd. Dat is onze grootste voordeel. Zo laten we geld voor ons werken en accumuleren we rendement-op-rendement. Uiteraard zijn er wel tips. Tips voor lange termijn beleggen om onze kans op succes te verhogen. Immers, beleggen kent risico’s.

In dit artikel vind je 7 tips bij lange termijn beleggen voor duurzaam succes.

Op naar hoger rendement én lager risico!

Succesvol lange termijn beleggen met deze tips

Dit zijn de 7 tips voor lange termijn beleggen:

 1. Begin met een financiële doel en risicoprofiel
 2. Koop de beste ETFs en Aandelen
 3. Spreiding: naast aandelenmarkt ook andere activa
 4. Geduld: time in the market vs. timing the market
 5. Emoties uitschakelen: gebruik vuistregels
 6. Combineer maandelijkse inleg met buy the dip
 7. Geniet van de reis: geld is slechts een middel 

Laten we alle tips voor lange termijn beleggen doornemen voor concrete invulling.

Lange Termijn Beleggen Tips 1. Begin met een financiële doel en risicoprofiel

lange-termijn-beleggen-tips

Tijdens mijn rondreis in Luxemburg

Pensioen? Achterhaald. Het nieuwe pensioen is werken binnen je passie. Probleem? Geld verdienen met passie erodeert intrinsieke motivatie. Antwoord: creëer NU financiële vrijheid. Werk daarna altijd aan je passie. Geld? Bijzaak? Voldoening, vrijheid, liefde en plezier? Hoofdzaak.  ⁠

Klinkt goed maar hoe bereik je dit?

Het begint met een idee om een verlangen te realiseren. Dit idee kan je omzetten naar een concreet plan. De eerste tip voor lange termijn beleggen is om te beginnen met een financieel doel. Een die past bij jouw risicoprofiel.

In de basis heb je deze informatie nodig:

 • Hoeveel geld kan je maandelijks inleggen?
 • Voor hoelang?
 • En tegen welk risico?

De belangrijkste factor voor jouw financiële succes is niet de maandelijkse inleg. De hoogte van het rendement is belangrijker. Hoe hoger, hoe beter. Alleen bedenk wel: het risico neemt dan ook toe.

Qua risiconiveau kan je denken in deze lijn: lager risico geeft 4 – 6% rendement. Neutraal risico 6 – 10%. En hoger risico geeft 10 – 30% rendement. Het risico is dat deze rendementen ook negatief kunnen zijn. Met andere woorden: hoog risico kan ook leiden tot -30% rendement (of meer) verlies.

De tip bij lange termijn beleggen is om minimaal 20 jaar vast te houden. Dit alles kan je verwerken in een rekentool. Gebruik dit als richting voor jouw bestemming. Ervaar het potentieel dat je kan bereiken. Hieronder vind je een voorbeeld van mijn rekentool:

tips-lange-termijn-investeren

Mijn rekentool gebruiken? Klik hier voor gratis trainingen beleggen. Op die pagina kan je de tool downloaden.

Lange Termijn Beleggen Tips 2. Koop de beste ETFs en Aandelen

Er zijn verschillende manieren om te beginnen. Mijn persoonlijke beste tip voor lange termijn beleggen is om te streven naar hoger rendement. Dit is dé ultieme vorm van geld voor je laten werken. Het is dé manier om financiële vrijheid te krijgen. Neem in het begin wat meer risico in ruil voor potentieel hoger rendement. Na vijf jaar kan je dit langzaam afbouwen naar minder risicovolle posities.

Deze beleggingsstrategie geeft je het beste resultaat. De voorwaarde is wel dat je de nodige kennis en ervaring hebt. Immers, hoger risico betekent ook potentieel meer geld verlies.

Waarom dan hoger risico nemen? Omdat een paar procent extra rendement je letterlijk tien- tot honderdduizenden euro’s extra geeft.

Kijk nog eens naar de grafiek hierboven. Bij €500 maandelijkse inleg tegen 10% rendement hebben we na 30 jaar €700.000 (excl. belastingen). 10% is marktgemiddelde, alhoewel veel mensen dit niet halen. Nu streef ik zelf, na inmiddels jaren ervaring, naar minimaal 14% rendement per jaar. Bij €500 maandelijkse inleg tegen 14% hebben we na 30 jaar €1.532.000 (excl. belastingen).

De 4% extra rendement die ik minimaal wil hebben, geeft mij dus €800.000 extra.

Wat moet je hiervoor doen? Hiervoor moet je veel onderzoek verrichten. De tip voor lange termijn beleggen is om de beste aandelen & ETF’s te selecteren. Bouw een gediversifieerde beleggingsportefeuille op met vuistregels voor risicospreiding.

In het verleden heb ik veel fouten gemaakt. Deze fouten hoef jij niet te maken. Zo verricht ik reeds fulltime onderzoek naar de beste en unieke aandelen. Hier kan je ook toegang tot krijgen. Zo streven we samen naar hoger rendement!

Meer weten? Lees hier meer informatie over het HIM aandelen onderzoek.

Lange Termijn Beleggen Tip 3. Spreiding: naast aandelenmarkt ook andere activa

Alle 7 tips voor lange termijn beleggen zijn belangrijk. De tip van spreiding is echter een absolute must. Wat veel mensen goed doen, is dat zij spreiden binnen de aandelenmarkt. Hier zijn ETFs geschikt voor. En dit is een prima start. Alleen, als je echt duurzaam financieel succes wilt zal je ook andere spreiding moeten aanbrengen.

De derde tip bij lange termijn beleggen is: breng spreiding aan door naast aandelen ook te investeren in andere beleggingsmarkten.

Dit kan vrij eenvoudig. Denk daarbij aan vastgoed en vastgoedfondsen. Ook P2P Lending, crowdfunding, obligaties en de cryptomarkt behoren tot de mogelijkheden.

Alles draait om: een hoog gemiddeld jaarlijks rendement halen.

Wellicht kan je beginnen met vastgoed en/of P2P leningen. Dan heb je een prima start! Op mijn website vind je verschillende artikel over hoe je het beste kan investeren in vastgoed(fondsen), P2P Lending, et cetera.

Tip: een goed begin is cruciaal voor financieel succes

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

 • Cursus Financiële Onafhankelijkheid – met €200 per maand financieel vrij worden
 • Cursus Beginnen met Beleggen – hoger rendement én later risico
 • Cursus ETF & Dividend – beter dan gemiddeld beleggen in ETFs & dividend
 • Aandelen abonnement – unieke aandelen met potentieel x5 – x10 rendement
 • Happy Investors Community – krijg alle HIM cursussen + aandelen abonnement +  coaching + community met 75% korting.

Meer weten over deze cursussen en aandelen abonnementen? Lees hier alles over de cursussen beleggen.

Lange Termijn Beleggen Tip 4. Geduld: time in the market vs. timing the market

lange-termijn-investeren

Geduld is een schone zaak. Een korte termijn belegger die hoge risico’s neemt kan wel eens vaak een poepbroek hebben… Lange termijn beleggers hebben gelukkig minder last van angstige momenten. Zij blijven geduldig vasthouden aan haar beleggingsstrategie. Ook wanneer de markten een lange tijd dalen. Ook bij depressieve perioden van -50% koersverlies.

De lange termijn belegger ziet dit als een kans om te speuren naar goedkope doch goede aandelen en ETFs. Hierbij geldt dat time in the market belangrijker is dan timing the market. Dit laatste kan leiden tot grote fouten. Stap vroeg in. Koop de beste bedrijven en ETFs. Houdt lang vast. En laat rendement voor jou werken.

Mijn grootste beleggingsblunder is dat ik uitstekende aandelen heb verkocht tijdens de covid-19 crisis. Niet toen de crisis uitbrak. Niet op het dieptepunt. Nee, net na de eerste covid-19 schok, toen de beurzen weer hard gestegen waren. Ik stond weer op grote winst. Ik geloofde alleen niet dat de markten verder zouden stijgen. Ik verkocht. De rest is geschiedenis. Ik probeerde de markt te timen en faalde hopeloos. Toen moest ik weer nieuwe, unieke aandelen vinden om tegen een aantrekkelijke prijs te kopen.

Samenvattend is de tip bij lange termijn beleggen: investeer in de beste aandelen en ETFs en houd hieraan vast zolang de fundamentals goed zijn. Fundamentals houdt in dat de huidige en toekomstige financiële prestaties aantrekkelijk zijn.

Een voordeel van spreiding in vastgoed is dat je minder last hebt van tussentijdse koersschommelingen. Dit voordeel heb je ook bij andere manieren tot investeren met vast rendement.

lange termijn investeren

Lange Termijn Beleggen Tip 5. Emoties uitschakelen: gebruik vuistregels

Lange termijn beleggen is zwaar. Het voelt als een traag proces. De ene dag +2% vooruit, de andere dag er weer 1,5% op achteruit. Een belangrijke tip bij lange termijn beleggen is om je emoties uit te schakelen.

Alles draait om: een hoog gemiddeld jaarlijks rendement halen.

Dit betekent dat er goede én slechte jaren bij zitten. Hoe ga je om met slechte tijden? De tip is om je emoties uit te schakelen. Hanteer vuistregels voor jezelf. Zoals bijvoorbeeld verkopen bij XX% winst. Eventueel met Stop Loss orders als je wenst. Blijf daarbij vooral naar de feiten kijken. Soms is de aandelenmarkt pessimistisch. Mensen zijn angstig en verkopen aandelen tegen lage prijzen. Dit zijn de kansen waar je op wacht. Grijp ze!

Emoties uitschakelen en handelen op rationele feiten is een van de must-know tips bij lange termijn beleggen

Lange Termijn Beleggen Tips 6. Combineer maandelijkse inleg met buy the dip

advies-lange-termijn-beleggen

Deze tip voor lange termijn beleggen geldt alleen bij goede aandelen en gediversifieerde beleggingen zoals ETFs. Maandelijks inleggen zorgt voor Dollar-Costing-Averaging (DCA). Met buy the dip koop je extra aandelen/ETFs wanneer de markten flink dalen (zie boven). Op die manier kan je een lagere aankoopprijs realiseren. Op termijn geeft dit een hoger rendement mits je goede beleggingen maakt.

De maandelijkse inleg is krachtig. Daarmee voorkom je markt timing. Tevens haal je er hoogstwaarschijnlijk hoger rendement mee dan door te wachten op het “perfecte” instapmoment. Dit perfecte moment kan alleen wel eens jaren duren…

Een kleine, maandelijkse inleg kan al leiden tot financiële vrijheid! Hoe? Dat lees je in dit artikel over 100 euro per maand beleggen.

Lange Termijn Beleggen Tips 7. Geniet van de reis: geld is slechts een middel

Tot slot, geniet van de reis! Geld is slechts een middel. Het kan ons leven verbeteren. Meer financiële vrijheid geven. Gebruik het op de juiste manier. Laat geld als middel voor jou werken. Hecht er niet te veel waarde aan. Hoe minder, hoe beter. En zie lange termijn beleggen als een sport. Leer zoveel mogelijk bij. Denk niet dat je alles al weet. Blijf zoeken naar verbeteringen. En zo word je een succesvolle lange termijn belegger!

Heb jij nog meer tips voor lange termijn beleggen? Laat het mij weten in een reactie hieronder 😊.

Reacties
Categorieën