Hoe Kosten van Beleggen Verlagen? Dé 5 Beste Tips voor Lage Kosten
Hoe Kosten van Beleggen Verlagen? Dé 5 Beste Tips voor Lage Kosten
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
07/31/2021
6 min

Hoe Kosten van Beleggen Verlagen? Dé 5 Beste Tips voor Lage Kosten

07/31/2021
6 min

Beste Happy Investor, niemand verliest graag geld. Zeker niet wanneer je dit eenvoudig kan voorkomen. Wist je dat je zelfs 10% rendement kan verliezen bij één transactie? Dat is evenveel als het gemiddeld jaarlijks rendement van de S&P 500. Hoe kunnen we dit voorkomen? In dit artikel hebben we het over kosten van beleggen verlagen. Je leest de 5 beste tips voor lagere kosten.

Verhoog je rendement snel en eenvoudig door het verlagen van kosten bij beleggen!

Lees verder

Inhoudsopgave:

De grootste kosten bij beleggen vermijden
De grootste kostenpost bij beleggen: geld verlies
Kosten van beleggen verlagen: kies voor online broker met commissievrije aandelen en ETFs
Overzicht van de goedkoopste brokers voor kosten verlagen bij beleggen
Kosten van beleggen verlagen: aankoopmoment
Kosten van beleggen verlagen: beursnotering van aandelen en ETFs
Alternatieven tot kosten van beleggen verlagen

De grootste kosten bij beleggen vermijden

kosten-beleggen-verlagen

Er zijn meerdere manieren om kosten bij beleggen te verlagen. In dit artikel behandelen we de volgende:

  1. Geen verlies maken! (kostenbesparing > €1000)
  2. Transactiekosten bij beleggen verlagen (kostenbesparing > €500)
  3. Aankoopmomenten dat kan leiden tot hogere kosten
  4. Beursnoteringen en haar impact op kosten
  5. Alternatieven tot kosten verlagen bij beleggen in aandelen

De grootste kostenpost bij beleggen is wanneer je geld verliest. Dit is tevens de moeilijkste om te voorkomen. Hieronder leg ik je uit hoe. Daarna gaan we kijken naar transactiekosten. Naast geld verlies is dit de tweede grootste kostenpost. Het is ook een sneaky killer! Tot slot, lees je tips voor kosten van beleggen verlagen (punt 3 – 5).

Bij foute keuzes kan je tot 10% rendement verliezen per transactie!

1. De grootste kostenpost bij beleggen: geld verlies

Geld verlies is dé grootste kostenpost die je moet verlagen bij beleggen. Heb je 50% verlies? Dan moet je 100% rendement halen om break-even te staan! Dit is een uitdaging. Immers, het gemiddeld jaarlijks rendement ligt op 10%. Nu is dit voorbeeld te simplistisch, maar geeft het wel de essentie aan: verlies geen geld!

Er zijn verschillende manieren om hiermee om te gaan. Zo kan je kiezen voor lager-risico investeringen tijdens “buy the dip”. Of je raakt meer gevorderd met beleggen zodat je hoger rendement én lager risico kan behalen. Dit laatste is het meest rendabel, omdat je uiteraard een hoger rendement wilt. 5% hoger rendement per jaar kan (letterlijk) oplopen tot miljoenen extra op de lange termijn (reken zelf maar uit 😉).

Logischerwijze haal je hoger rendement door betere beleggingen te maken. En dit is een gevolg van educatie en ervaring. Ook het niet verliezen van geld kan leiden tot hoger rendement.

Kosten van beleggen verlagen? Leer succesvol en winstgevend beleggen.

Tip: een goed begin is cruciaal voor financieel succes

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

  • Cursus Financiële Onafhankelijkheid – met €200 per maand financieel vrij worden
  • Cursus Beginnen met Beleggen – hoger rendement én later risico
  • Cursus ETF & Dividend – beter dan gemiddeld beleggen in ETFs & dividend
  • Aandelen abonnement – unieke aandelen met potentieel x5 – x10 rendement
  • Happy Investors Community – krijg alle HIM cursussen + aandelen abonnement +  coaching + community met 75% korting.

Meer weten over deze cursussen en aandelen abonnementen? Lees hier alles over de cursussen beleggen.

2. Kosten van beleggen verlagen: kies voor online broker met commissievrije aandelen en ETFs

tips-lagere-kosten-beleggen

Wil je kosten bij beleggen verlagen? Kies dan voor een online broker die commissievrij aan- en verkopen van aandelen en ETFs toestaat. Waar vind ik die? Hieronder vind je een overzicht van online brokers met de laagste kosten.

Let op: ga niet handelen via de traditionele bank. Zij zijn altijd duurder. Bij periodiek beleggen kan dit oplopen tot hoge kosten.

Note: hieronder vind je blauwe linkjes naar de website van brokers die de laagste kosten bij beleggen geven. Ik zou het enorm waarderen als je via zo’n linkje een account wilt aanmaken (mocht je die nodig hebben). Daar krijg ik een kleine vergoeding voor. Wel zo fijn, in ruil voor het vele onderzoek dat ik doe om mijn artikels up-to-date te houden 😊.

Overzicht van de goedkoopste brokers voor kosten verlagen bij beleggen

Dit zijn de goedkoopste brokers voor lage kosten bij aandelen:

eToro is een uitstekende keuze voor kosten van beleggen verlagen met een tevens groot aanbod. Zo kan je naast de vele aandelen ook de beste ETFs Vanguard Total World Stock (9000 (!) posities) en de Schwab US Dividend Equity (beste dividend ETF) gratis aankopen via eToro.

Meer weten? Bezoek eToro website.

DEGIRO, het platform waar ik zelf op beleg, is de beste keuze voor Nederlanders en Belgen die in ETFs willen beleggen. Voor aandelen is deze broker goedkoop, maar niet goedkoper dan eToro. Voor ETFs heeft DEGIRO echter een kernselectie met 200 fondsen die je wel gratis kan kopen.

Meer weten? Bezoek DEGIRO website.

BUX Zero is interessant voor beginnende beleggers uit Nederland en België. Ook deze online broker biedt commissievrije aandelen en ETFs aan. Het nadeel is dat zij hoge conversiekosten (valuta) hanteren. En belangrijker: ze hebben maar weinig aandelen en ETFs. In vergelijking zijn eToro of DEGIRO een aanzienlijk betere keuze.

Ook Robinhood, NAGA en Interactive Brokers bieden commissievrij aandelen en ETFs aan. Met name Interactive Brokers (IB) is interessant. Zij bieden wereldwijde beurzen aan, zelfs nog meer dan DEGIRO. Met name voor het aankopen van aandelen in Azië is IB de beste keuze. Het nadeel is wel dat het een platform voor gevorderden is en niet gericht op Europa. Zo is geld overmaken niet gemakkelijk als Nederlander.

Mijn persoonlijke voorkeur is DEGIRO. Maar wil je de kosten bij beleggen verlagen? Dan is eToro mijns inziens een betere keuze. Mijn ervaringen lees je in deze eToro review.

kosten verlagen beleggen gratis transacties

3. Kosten van beleggen verlagen: aankoopmoment

Heb je een broker waar je niet commissievrij kan handelen? En je wilt toch via dat platform blijven beleggen? In dat geval is het aankoopmoment belangrijk voor lagere kosten.

Beleggingsplatformen rekenen transactiekosten per order. Dit bestaat uit een vast bedrag + een percentage. Bijvoorbeeld: €5 + 0,05%. Als je een order plaatst voor het kopen van €5000 aandelen betaal je in totaal €30. Op €5000 is dat 0,6%. Dit betekent dat je 0,6% rendement verliest.

Hoe vaker je aandelen koopt, hoe hoger de kosten. Bij relatief kleine bedragen leidt dit tot serieus rendementsverlies.

Stel dat je iedere maand €200 aan ETFs koopt. In dit voorbeeld zijn de totale kosten €6. Dat is 3% rendement!

Met andere woorden: je kan je rendement met 3% verhogen indien je kiest voor een gratis broker. Zeker wanneer je iedere maand een klein bedrag inlegt, kunnen de relatieve kosten behoorlijk oplopen.

Wil je hoger rendement én lagere kosten bij beleggen? Kies voor een broker zoals eToro met commissievrije aandelen. Lukt dit niet? Kies dan voor minder frequente inleg met een zo hoog mogelijk bedrag. Dit laatste kan effectief zijn bij een actieve “buy the dip”-strategie.

4. Kosten van beleggen verlagen: beursnotering van aandelen en ETFs

tips-kosten-beleggen-verlagen

Een andere grote kostenpost kan ontstaan uit verschillende beursnoteringen. Ik beleg al jaren bij DEGIRO. Iedereen begint klein. Hoe meer bekwaam je bent, hoe groter je visie. Zo bekom ik reeds vaker unieke aandelen tegen in China, Australië en andere beursnoteringen. Als ik via DEGIRO daar aandelen wil kopen, betaal ik een forse transactiekost. Daarom dat ik reeds ook accounts heb op eToro en Interactive Brokers. Dankzij deze keuze kan ik hoge kosten van beleggen verlagen.

Wil je kosten van beleggen verlagen? Let op de beursnotering van aandelen en ETFs. Niet alle landen zijn even goedkoop via je huidige broker. De kosten kunnen behoorlijk verlaagd worden als je twee of meerdere beleggingsaccounts hebt als je bijvoorbeeld ook in Azië wilt handelen.

5. Alternatieven tot kosten van beleggen verlagen

Een laatste tip voor kosten bij beleggen verlagen is door naar alternatieven te kijken. Dit is sowieso goed omwille risicospreiding. Idealiter investeer je niet 100% van je geld louter in aandelen en ETFs. Bij voorkeur breng je ook spreiding aan in alternatieven. Denk daarbij aan P2P Lending en niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen. Ook crowdfunding behoort tot de alternatieven.

Door een deel van je geld in alternatieven te beleggen bekom je twee voordelen. Ten eerste, en het belangrijkste, breng je meer risicospreiding aan. Dit is lijn met tip 1: voorkom geld verlies.

Ten tweede hanteren deze alternatieven vaak geen transactiekosten. Zo kan je via P2P Lending kosteloos in- en uitstappen. En bij de beste vastgoedfondsen kan je kosteloos iedere maand inleggen.

Zijn er alleen maar voordelen? Nee. Het grootste nadeel is dat zij andere kosten hanteren. Bij P2P Lending betaal je 0,8 – 1% kosten per vroegtijdige verkoop. Bij vastgoedfondsen betaal je uitstapkosten.

Hoe ga je met deze kosten om? Het maximale resultaat behaal je met lange termijn beleggen.

Stel dat ik nu aandelen koop. Dit kost mij 2% rendement (zie boven). Als ik na twee jaar 20% rendement heb en verkoop, is mijn rendement circa 18% (exclusief de transactiekosten van de verkoop + 2% inflatie per jaar). Maar als ik pas na tien jaar verkoop, dan zou ik 98% rendement hebben.

Ook bij alternatieven werkt dit zo. Hoe langer je vasthoudt, hoe hoger de kans dat je hoog rendement hebt. Op dat moment verkopen betekent dat de transactiekosten relatief minder impact hebben op het totaal.

Heb je nog andere tips voor kosten van beleggen verlagen? Laat het mij weten in een reactie hieronder!

Reacties
Categorieën