CEF Analyse BlackRock Science and Technology (BST): +32,87% per jaar!
CEF Analyse BlackRock Science and Technology (BST): +32,87% per jaar!
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
09/27/2021
7 min

CEF Analyse BlackRock Science and Technology (BST): +32,87% per jaar!

09/27/2021
7 min

Beste Happy Investor, in dit artikel bespreken we een analyse over BlackRock Science and Technology Trust (BST). Dit fonds heeft de laatste vijf jaar bijzonder goed gepresteerd: gemiddeld +32,87% per jaar. Maar weinig individuele beleggers kunnen dit evenaren. Hoe kan de BST zo succesvol zijn? En belangrijker: is het een goede belegging voor ons als lange termijn belegger?

Na deze analyse weet jij of BlackRock Science and Technology Trust voor jou interessant is.

Word financieel vrij! Wij helpen je met succesvol lange termijn beleggen. Op naar lager risico én hoger rendement.

Inhoudsopgave:

CEF of ETF: korte uitleg over de verschillen
BlackRock Science and Technology Trust Analyse: een CEF voor hoog dividend én rendement met technologie aandelen
CEF analyse BST: de top 10 aandelen. 3
BlackRock Science and Technology Trust CEF Vergelijken op totaalrendement
Risico analyse BST: beperkte focus op grote technologie aandelen
Voor- en nadelen van BlackRock Science and Technology Trust CEF
Waar kan ik BlackRock Science and Technology Trust (BST) kopen?
Conclusie over deze CEF analyse: BST is wellicht de beste keuze onder technologie ETF’s en CEF’s

CEF of ETF: korte uitleg over de verschillen

De BlackRock Science and Technology Trust (BST) is geen ETF, maar een CEF. Dit staat voor Closed-End Fund. Het verschil is dat een CEF acteert als een beursgenoteerd beleggingsfonds. In tegenstelling tot een ETF wordt er bij een CEF actief gehandeld. Er wordt frequenter aan- en verkocht. Ook kan men schulden toepassen en andere financiële constructies hanteren. Een ETF daarentegen is voornamelijk een passieve belegging.

Vanzelfsprekend zijn de kosten bij een CEF hoger. In ruil daarvoor zou een CEF hoger rendement moeten geven. Bijvoorbeeld door slim aan- en verkopen of hedging. Anders kan je net zo goed passief beleggen in ETFs.

Grappig weetje: in veel gevallen presteert een ETF beter.

BST is echter een uitzondering. Uit mijn analyse blijkt BlackRock Science and Technology Trust een uitstekende lange termijn belegging te zijn voor technologie aandelen.

Hoe dit exact werkt leg ik hieronder uit.

BlackRock Science and Technology Trust Analyse: een CEF voor hoog rendement én dividend met technologie aandelen

bst-analyse-blackrock

Sinds 2014 richt de CEF van BST zich op het beleggen in technologie aandelen met als doeleinde dividend én rendement. Dit is een bijzondere combinatie die je niet vaak tegenkomt. Technologie ETFs keren zelden een (laag) dividend uit. Deze unieke combinatie realiseert BlackRock dankzij een drie-pilaren strategie:

 1. Beleggen in groeiende technologiebedrijven
 2. Spreiding in geografie, marktwaarde en industrieën
 3. Reducering van koersvolatiliteit door hedging (call opties)

Dit is een slimme strategie. Technologie aandelen groeien sneller dan andere type aandelen. De volatiliteit is hoger, omdat technologie aandelen sterkere pieken en dalen kennen. De strategie van BST richt zich derhalve op het benutten en reduceren van deze koersvolatiliteit.

In deze analyse gaan we zien dat de BlackRock Science and Technology Trust enkele unieke voordelen biedt. Samengevat komt dit neer op een combinatie van hoog rendement en lager risico dankzij spreiding en hedging.

Dit zijn enkele relevante kerncijfers:

 • Totaalrendement sinds oprichting (2014): 25,52%
 • Totaalrendement afgelopen 5 jaar: 32,87%
 • Dividend: 5,02%
 • Aantal posities: 127
 • Total expense ratio: 1%
 • P/E-ratio: N/A
 • Risicocategorie: N/A (zie risico analyse hieronder)

Een actuele update van deze cijfers vind je op de website van BlackRock.

CEF analyse BST: de top 10 aandelen

aandelen-analyse-blackrock-bst

Top 10 aandelen uit BST per 31-08-2021. Bron: BlackRock.com

In eerdere analyses van bijvoorbeeld VGT en QQQ, beide technologie ETF’s, hebben we gezien dat de risicospreiding beperkt is. De top 10 holdings bevatten respectievelijk 58% en 52%. Bij de BST CEF is sprake van beduidend meer risicospreiding middels evenredige distributie. Zo bedraagt de top 10 aandelen “slechts” 23%.

De top 10 holdings an sich zijn niet schokkend. Het betreft bekende namen. Drie van deze aandelen vind je ook terug in de Happy Investors portefeuille.

Een van de holdings betreft Project Kafka Ordinary. Dit betreft investeringen in niet-beursgenoteerde bedrijven. Normaliter is dit onbereikbaar voor particuliere beleggers, maar BST maakt het mogelijk. Nu betreft dit maar 2% van het totaal.

Er bestaat echter ook de BSTZ. Dit is een variant genaamd BlackRock Science and Technology Trust II (BSTZ). Niet bepaald inventief qua naamgeving. De inhoud is echter wel creatief. Zo investeren ze tot 25% van het totaalbedrag in niet-beursgenoteerde ondernemingen. Welke bedrijven dat exact zijn wordt niet altijd prijsgegeven. BlackRock geeft dit bijzondere namen zoals Project Kafka en Project Debussy. Spannend…

De beste bedrijven van BST?

Uit de BlackRock Science and Technology Trust CEF analyse blijkt dat dit fonds excellent presteert op rendement voor de lange termijn. Tevens is het dividend met circa 5% relatief hoog. Opvallend is dat de verdeling van aandelen relatief in balans is (23% voor de top 10).

Wij van Happy Investors helpen beginnende en gevorderde beleggers naar succesvol lange termijn beleggen. We verrichten fulltime onderzoek naar de beste aandelen. Hoge kwaliteit staat voorop. Beleggen in de beste bedrijven tegen de juiste prijs leidt tot hoger rendement en lager risico. Zo word je financieel vrij!

Meer weten? Lees hier alles over het aandelen abonnement en krijg toegang tot aandelen met potentieel x5 – x10 rendement.

BlackRock Science and Technology Trust CEF Vergelijken op totaalrendement

beste-cef-technologie-aandelen

Onderzoek Happy Investors CEF vs. ETF voor technologie aandelen. Bron: tool van SeekingAlpha.com

In een eerder artikel over de analyse naar Vanguard Information Technology ETF vind je een vergelijking op totaalrendement van 7 best presterende technologie ETF’s. De VGT presteert het beste als ETF. De BST presteert het beste als CEF.

Disclaimer: de ARK ETF’s presteren nóg beter. Deze bevatten echter ook significant meer risico. Mijns inziens is dit appels met peren vergelijken. Hoe dan ook, ARK richt zich ook op (deels) op technologie aandelen. Lees hier alles over beleggen in ARK ETF.

In vergelijking op totaalrendement presteert BlackRock Science and Technology Trust (BST) zeer goed. Zelfs beter dan twee sterke ETF’s van VGT en QQQ (beide analyses lees je op onze website). De grafiek weergeeft het totaalrendement. Dit betekent koersrendement + dividend. Met name dit laatste maakt BST uniek. Zij keert jaarlijks circa 5% dividend uit. Normaliter neemt hierdoor het koersrendement af. Niet bij BST. Dit duidt erop dat de strategie van BlackRock werkt.

Op basis van de afgelopen vijf jaar is BST de beste ETF/CEF keuze voor wie een hoog totaalrendement wilt. Met name wie dividend herinvesteert kan daar veel profijt van hebben. Let wel op de risico’s, omdat de BST niet voor iedereen geschikt is. Hieronder behandelen we enkele risico’s.


Risico analyse BST: beperkte focus op grote technologie aandelen

Op de afbeeldingen hieronder vind je belangrijke informatie omtrent de spreiding van deze CEF.

risico-analyse-cef-blackrock-science-and-technology-trust

Afbeelding 1. Verdeling geografie en marktwaarde. Bron: BlackRock.com

cef-analyse-bst

Afbeelding 2. Verdeling in sectoren. Bron: BlackRock.com

De eerste afbeelding toont de spreiding in (1) geografie en (2) marktwaarde. Bijna 70% van alle BST-aandelen zijn V.S.-beursgenoteerd. 20% is beursgenoteerd in Europa en Azië. In principe is dit geen goede geografische verdeling. Anderzijds bevinden de beste technologie bedrijven zich nu eenmaal voornamelijk in de Verenigde Staten. Tip: er zijn vele manieren hoe je extra risicospreiding kan realiseren als aanvulling op de BST.

Qua risicospreiding in marktwaarde doet de CEF het mijns inziens goed. 70% van alle aandelen zijn large caps. Slechts 15% betreft small caps. Dit is een gezonde balans tussen grote en kleine bedrijven. Met name small cap technologie aandelen kunnen leiden tot zeer hoge rendementen. Maar 100% op small cap aandelen zetten leidt tot serieuze koersvolatiliteit. Niet iedereen houdt ervan om in een achtbaan te zitten. In dat geval kan je net zo goed gaan beleggen in cryptomunten 😉.

De tweede afbeelding toont de verdeling over sectoren. Software en services krijgt een groot gewicht. Dit type bedrijven wordt gekenmerkt door sterke omzetgroei en hoge bruto- en winstmarges. Dit is een van de redenen waarom de BST zo goed presteert op rendement. Een interessant alternatief hiervoor is de Cloud Computing ETF.

We hebben een vergelijking gemaakt van BST op rendement. Tevens hebben we een beperkte risico analyse uitgevoerd. Op basis hiervan, aangevuld met mijn ervaringen, kunnen we voor- en nadelen opstellen.

Voor- en nadelen van BlackRock Science and Technology Trust CEF

Op basis van deze BST analyse bekomen we enkele voor- en nadelen.

Dit zijn de voordelen van BST:

 • Relatief evenredige spreiding over 100+ snelgroeiende technologie aandelen;
 • Actief beheer met 9% cash- en derivaten posities (waardoor men kan profiteren van koersdalingen);
 • Relatief hoog dividend van circa 5% per jaar; en
 • Relatief hoog koersrendement, waarbij het totaalrendement sinds inceptie gemiddeld 25% per jaar is. En over de afgelopen vijf jaar zelfs 32,87%

Nadelen van BST:

 • Hoge managementfee (expense ratio) van 1%. Hierdoor valt het totaalrendement lager uit;
 • Geen spreiding buitenom de technologiesector. Mitigeer dit risico met complementaire ETF’s en/of beleggingsfondsen; en
 • Ondanks dat BST streeft naar reduceren van koersvolatiliteit, komen grote dalingen van -30% eens in de 3 – 5 jaar voor. Niet geschikt voor risicomijdende beleggers met een korte termijn horizon

Waar kan ik BlackRock Science and Technology Trust (BST) kopen?

Deze CEF is helaas niet beschikbaar via DEGIRO of eToro. Het is wel beschikbaar via Mexem. Dit is voor mij dé reden om toch een account bij hen aan te maken. Ik vind het geen fijn platform. Het werkt vaak traag en omslachtig. Maar ze bieden wel meer dan 135 aandelenbeurzen aan. Daarmee hebben ze het grootste aanbod van beleggingsplatformen. En derhalve kan je vrijwel ieder denkbaar aandeel, ETF of CEF via Mexem kopen.

Ook de BlackRock Science and Technology Trust II, met 25% beleggingen in niet-beursgenoteerde bedrijven, is beschikbaar via Mexem.

Conclusie over deze CEF analyse: BST is wellicht de beste keuze onder technologie ETF’s en CEF’s

In dit artikel hebben we een analyse van BlackRock Science and Technology Trust (BST) gemaakt. We hebben gekeken naar verschillende facetten, waaronder: strategie, rendement, vergelijkingen en risico’s. Vanuit de BST analyse bekomen we specifieke voor- en nadelen.

Een limitatie van dit onderzoek is dat we de BST niet hebben vergelijken met andere technologie CEF’s.

Mijn persoonlijke conclusie is dit: BST is een van de beste keuzes, dan wel niet dé beste, als ETF/CEF voor technologie aandelen.

De strategie leidt tot een relatief hoog jaarlijks nettorendement. Een 5% dividend per jaar is eveneens aantrekkelijk. En qua risico leidt de evenredige spreiding over 100+ bedrijven, met 70% large caps, tot een acceptabele rendement/risico-verhouding. Je zou BST omwille deze redenen willen opnemen in je gediversifieerde beleggingsportefeuille.

Zekers, eens in de 3 tot 5 jaar mag je een flinke dip verwachten. -30% is niet ongewoon. Dit hoort nu eenmaal bij dergelijke risicovolle activa. Als je risicomijdend bent is dit wellicht niet de beste keuze. Kan je wel tegen een stootje? Koop dan op het moment dat de BST een flinke dip vertoont. Houd lange termijn vast. Hoogstwaarschijnlijk zal je content zijn met het eindresultaat 😊.

En, wat zijn jouw gedachten over deze BlackRock Science and Technology Trust CEF analyse?

Reacties
Categorieën