ETF Analyse: Beleggen in Invesco QQQ NASDAQ-100 (QQQ of EQQQ)
ETF Analyse: Beleggen in Invesco QQQ NASDAQ-100 (QQQ of EQQQ)
ETF Beleggen
Happy Investors
ETF Beleggen
08/24/2021
10 min

ETF Analyse: Beleggen in Invesco QQQ NASDAQ-100 (QQQ of EQQQ)

08/24/2021
10 min

Beste Happy Investor, wil je beleggen in de Invesco QQQ NASDAQ-100 ETF met de ticker QQQ (of EQQQ)? In dit artikel vind je mijn volledige QQQ ETF analyse ter inspiratie. Dit is geen advies, maar een aansporing tot nader onderzoek.

Dit is de korte samenvatting van de ETF analyse Invesco QQQ NASDAQ-100: de QQQ ETF is een lange termijn belegging om de S&P 500 te verslaan. Het risico (en koersvolatiliteit) ligt hoger, maar een bovengemiddeld rendement mag verwacht worden voor lange termijn beleggers. Dit komt echter wel met de prijs van volatiliteit. Correcties van -20 tot -50% zijn niet uit te sluiten voor een ETF als (E)QQQ. Daarmee is dit fonds niet geschikt voor beginnende- en risicomijdende beleggers.

Voor de korte termijn bevat de Exchange Traded Fund een groter risico. In deze ETF analyse van Invesco (E)QQQ NASDAQ-100 zal ik aantonen waarom. Kijken naar de feiten en handelen op rationele vuistregels bespaart ons mogelijk veel verlies en doet onze winstkans verhogen. Tevens gaan we de QQQ vergelijken om te zien of er betere alternatieven zijn.

Op naar hoger rendement en lager risico!

Inhoudsopgave:

ETF Analyse Invesco QQQ NASDAQ-100 (QQQ): Lange Termijn Aandelenfonds om de S&P 500 te verslaan
Invesco (E)QQQ ETF vs. S&P 500 ETF vergelijken
ETF analyse: top 10 aandelen uit de Invesco QQQ NASDAQ-100 (QQQ)
Rendement en koersverwachtingen van ETF (E)QQQ
Risico analyse Invesco QQQ NASDAQ-100 ETF
Gevorderd beleggen: strategie voor hoger rendement met Invesco (E)QQQ ETF
Waar kan ik Invesco QQQ NASDAQ-100 (QQQ) kopen?
Video ETF analyse Invesco QQQ Trust series 1 (QQQ)
Conclusie Invesco QQQ NASDAQ-100 analyse: hoger rendement dan S&P 500

ETF Analyse Invesco QQQ NASDAQ-100 (QQQ): Lange Termijn Aandelenfonds om de S&P 500 te verslaan

invesco-eqqq-etf-analyse-beleggen

Bron: auteur

We beginnen de Invesco QQQ Trust Series 1 analyse met een globaal overzicht: deze tracker volgt 100 van de grootste niet-financiële bedrijven (large caps) die genoteerd staan aan de NASDAQ. Het fonds staat momenteel op nr. 1 (van 323) qua best presterende large-cap aandelenfonds over de afgelopen 15 jaar (volgens Lipper). Tevens is de tracker zeer liquide. Dit laatste betekent in praktijk dat je grote geldhoeveelheden van QQQ binnen enkele minuten kan aan- of verkopen.

De Invesco QQQ Nasdaq-100 wordt ook wel Invesco QQQ Trust Series 1 genoemd. Dit zijn dezelfde Exchange Traded Funds. Hetzelfde geldt voor de tickers QQQ en EQQQ. De QQQ is de “internationale” ticker die je bv. via eToro kan kopen. De EQQQ is de “Europese” ticker die je via bv. DEGIRO kan kopen. In essentie zijn dit dezelfde aandelenfondsen.

De strategie van dit fonds is dat zij investeren in grote, internationale bedrijven met een hoge innovatiegraad. Dit betreft voornamelijk technologie bedrijven. Dit type bedrijf wordt gekenmerkt door een gunstig verdienmodel. Denk aan hoge winstmarges en schaalbaarheid.

Voor de lange termijn is de Invesco QQQ NASDAQ-100 een uitstekende ETF. Voor de korte termijn ligt er een groot risico van overwaardering.

Eerst de belangrijke cijfers uit de (E)QQQ ETF analyse:

  • Rendement sinds oprichting (1999): 9,77% p.j.
  • Rendement afgelopen 5 jaar: +27,97% (totaal 214%)
  • Dividend: 0,48%
  • Aantal posities: 102
  • Total expense ratio: 0,20% (goedkoper dan gemiddeld)
  • P/E-ratio (30/06/2021): 46.20 (volgens de factsheet)
  • Risicocategorie DEGIRO: H
  • Risicocategorie SeekingAlpha: D+ (zie onder)

Waarschuwing: de P/E-ratio is momenteel beduidend hoog voor een large-cap ETF. Hieronder leg ik uit wat de implicaties hiervan kunnen zijn. En hoe je hier praktisch mee kan omgaan voor potentieel hoger rendement 😉.

Invesco (E)QQQ ETF vs. S&P 500 ETF vergelijken

qqq-vs--sp-500-vergelijken

Bron: Invesco QQQ (Bloomberg)

Als Happy Investor ligt onze focus op lange termijn beleggen. Daarom gaan we eerst de Invesco QQQ en de S&P 500 vergelijken.

Welke ETF levert het hoogste gemiddelde jaarlijks rendement op een lange termijn?

Antwoord: Invesco QQQ

De ontwikkeling van de afgelopen 10 jaar is weergeven op de afbeelding hierboven. Sinds oprichting heeft de QQQ een gemiddeld jaarlijks rendement van 9,77%. Dit is inclusief de grote dot.com-crisis die vooral technologie aandelen zwaar trof. Het gemiddeld jaarlijks rendement van de S&P 500 ligt voor diezelfde periode rond de 7 – 8%. Over de afgelopen twintig jaar (2001 – 2021) is dit “maar” ±6%. En de S&P 500 zou sinds haar bestaan van 1926 tot 2018 een gemiddeld jaarlijks rendement van 10% hebben gegeven.

Voor de komende twintig jaar mag je verwachten dat de Invesco QQQ in vergelijking tot de S&P 500 een hoger gemiddeld jaarlijks rendement geeft. Waarom? Omdat de Invesco QQQ een veel hoger risico bevat qua beleggingsstrategie. Het aantal posities is lager (100 vs. 500) en het type bedrijf is vooral gericht op technologie. Technologieaandelen kunnen sneller groeien dan niet-technologie bedrijven. Tevens hebben zij, meestal, een hogere winstmarge.

Voor de meer korte termijn ziet het er minder gunstig uit volgens mijn Invesco QQQ ETF analyse. Hieronder leg ik uit waarom. Ook gaan we de koersverwachting en risico’s bekijken.

Disclaimer: begrijp goed dat bij een bear market de Invesco (E)QQQ ETF waarschijnlijk minder goed zal presteren dan de S&P 500. De afbeelding van hierboven is vanaf 2012. In de periode is de aandelenmarkt louter gestegen. Bij grote crashes zoals de dot.com- en financiële crisis zal de QQQ tijdelijk slechter presteren. Behoud daarom altijd een lange termijn beleggingsstrategie (idealiter 20 jaar).

ETF analyse: top 10 aandelen uit de Invesco QQQ NASDAQ-100 (QQQ)

aandelen-analyse-qqq-etf

Bron: SeekingAlpha.com

Deze Invesco QQQ NASDAQ-100 analyse is van 24-08-2021. De snapshot van 31-07. Op dit moment bedraagt de top 10 holdings circa 52,45% van het totaal. Dit duidt op een serieuze onevenredige verdeling binnen het fonds. Het risico neemt daarmee toe. Het fonds zet groot in op de grote wereldspelers zoals Apple en Microsoft.

Volgens factsheet is de P/E 46.20 (30-06-2021). Vanuit andere bronnen is de laagste P/E ratio circa 37. Geen idee waar het verschil ligt, maar ik ga normaliter uit van de gegevens in de factsheet. Hoe dan ook: dit is een serieus hoge P/E-ratio. Ook voor sterk groeiende technologiebedrijven. Dit impliceert een potentieel grote marktcorrectie van -15% of zelfs meer dan -20% (als we pech hebben). Het is aannemelijk dat deze correctie begint na een reeks van slecht nieuwsberichten. Denk aan stijgende rentes, inflatie, of afnemende winstverwachting van de aandelen binnen de (E)QQQ.

De top 6 aandelen maken circa 40% van het totaal uit. Hieronder vind je de historische P/E ontwikkeling van 6 v.d. top 10 aandelen:

etf-analyse-qqq-nasdaq

Bron: SeekingAlpha.com

Ik heb Tesla, Nvidia en PayPal uit de vergelijking gelaten. De P/E-ratio’s van deze bedrijven zijn namelijk zeer hoog. Daardoor maken zij de grafiek onduidelijk. Tesla is zeer overgewaardeerd en ik zou voor geen goud mijn geld hierin steken (op dit moment). Nvidia en PayPal zijn daarentegen sterke bedrijven met gunstig groeipotentieel.

Ten opzichte van 2017 zijn de twee grootste holdings Apple en Microsoft duurder geworden. De P/E-ratio is gestegen van respectievelijk 12.54 naar 28.72 en van 22.72 naar 36.87. De P/E ratio’s van Alphabet en Adobe zijn vergelijkbaar. En de P/E-ratio’s van Amazon en Facebook zijn (fors) gedaald t.o.v. 2017.

Wat betekent dit? Je zou kunnen beargumenteren dat de vijf bedrijven in 2017 een groter groeipotentieel hadden dan vandaag de dag. Het feit dat de P/E ratio stijgt of gelijk blijft in 2021 is in dat geval ongunstig. Onderaan de streep zijn, naar mijn interpretatie, deze aandelen anno 2021 significant duurder dan 2017. Alleen Facebook lijkt de uitzondering te zijn.

Hopelijk zullen de bedrijven in de komende jaren excellent (blijven) presteren en daarmee de winst sneller opvoeren dan de koersprijs. Maar als dit niet gebeurt zal een correctie onvermijdelijk zijn.

Dit blijkt ook uit de toename van de gemiddelde P/E-ratio van alle 102 aandelen binnen de Invesco QQQ ETF:

analyse-beleggen-in-qqq-tips

Bron: https://siblisresearch.com/data/nasdaq-100-pe-ratio/

De beste bedrijven zorgen voor hoger rendement bij de Invesco QQQ NASDAQ-100

Uit mijn Invesco QQQ NASDAQ-100 ETF analyse blijkt dat dit fonds goed presteert op rendement voor de lange termijn. Het kan echter nog beter door in de beste bedrijven te investeren. Ik doe veel onderzoek naar uniek aandelen. Ik koop alleen de beste bedrijven tegen een juiste prijs. Je kan toegang tot mijn onderzoek krijgen als lid van de HIM community.

Meer weten? Lees hier alles over het aandelen abonnement en krijg toegang tot aandelen met potentieel x5 – x10 rendement.

Rendement en koersverwachtingen van ETF (E)QQQ

etf-qqq-vergelijken

Bron: Seekingalpha.com

Uit mijn ETF analyse op basis van rendement blijkt Invesco QQQ NASDAQ-100 excellent te hebben gepresteerd in het verleden. Hierboven heb ik al aangegeven dat de korte termijn verwachting minder gunstig is. Desalniettemin kunnen we als lange termijn belegger potentieel hoger rendement halen met de (E)QQQ ETF. De prijs die we daarvoor betalen is hoger risico (en dus hogere volatiliteit).

Meer recentelijk zijn er twee vergelijkbare Exchange Traded Funds die beter presteren. De eerste is de Vanguard Information Technology Index Fund ETF (VGT). De VGT heeft meer posities (>300), maar de top 10 holding bedraagt ±57% van het geheel. Daarvan zit 19,5% in Apple en 16,5% in Microsoft. Dit is mijns inziens meer risicovol dan de QQQ ETF. In een andere analyse zal ik de voor- en nadelen van VGT uiteenzetten. Het is de moeite om je hier verder in te verdiepen.

Tot slot hebben we nog de BlackRock Science and Technology Trust (BST). Op de grafiek lijkt deze minder goed te presteren, maar dat is een optische illusie. De ETF bestaat namelijk nog maar sinds 2014. Het cumulatief rendement is daarmee lager dan de andere ETFs die vanaf 10-jaar worden gemeten (zie afbeelding.

Ik vind de BlackRock Science and Technology Trust (BST) het beste alternatief op de QQQ. De BST ETF geeft de vele voordelen van groei dankzij technologie aandelen. En de BST ETF heeft een veel betere risicospreiding. Zo bezit zij 360 posities en de top 10 aandelen bedraagt 24,52% van het geheel. Het jaarlijks gemiddelde rendement over de afgelopen 5 jaar was 32,85%. Dit is beter dan het 5-jaar gemiddelde van QQQ wat neerkomt op 26,94%.

Wat is het beste vergelijkbare alternatief op de (E)QQQ?

Antwoord: de BlackRock Science and Technology Trust.

Risico analyse Invesco QQQ NASDAQ-100 ETF

risico-analyse-invesco-qqq

Bron: factsheet Invesco QQQ 24-08-2021

We hebben reeds enkele grote risico’s bij beleggen in Invesco QQQ benoemd. Een ander risico van deze ETF is de spreiding in sector en geografie. Dit aandelenfonds is overwegend gericht op de informatie- en communicatie technologie.

De geografische spreiding is heel beperkt met 96% in de V.S. Het gaat hier echter wel om de grootste spelers ter wereld. Oké, een Amazon, Apple of Microsoft zijn V.S. beursgenoteerd, maar haar omzet is wel verspreidt over de wereld. In praktijk is er meer geografische spreiding dan de 96% impliceert. Toch is het risico dat beleggers bearish worden omtrent V.S. aandelenbeurzen en haar geld hieruit halen. Dan daalt het fonds ook.

Deze risico’s zou je als lange termijn belegger willen mitigeren. Dit doe je door ook te investeren in activa gericht op andere sectoren. Denk aan commodities, industrials en utilities (energiebedrijven). Een andere aanvulling is een ETF gericht op Azie, Europa en onderontwikkelde landen. Natuurlijk wil je ook spreiden in andere markten zoals vastgoed en leningen.

risico-analyse-invesco-eqqq

Bron: SeekingAlpha.com

Hierboven vind je de risico analyse van Invesco QQQ ETF vanuit statistieken. De volatiliteit van 21,39% geeft aan dat de ETF bovengemiddeld volatiel is. Oftewel: niet geschikt voor risicomijdende beleggers. Een ander relevant risico is de short interest. Dit betekent dat beleggers erop anticiperen dat de QQQ in de komende periode(n) gaat dalen.

Gevorderd beleggen: strategie voor hoger rendement met Invesco (E)QQQ ETF

De aandachtige lezer heeft uit deze Invesco (E)QQQ ETF analyse opgemaakt dat: (1) dit fonds op de lange termijn goed presteert, en (2) er op korte termijn hoge volatiliteit is. Een ervaren belegger begrijpt hoe je hier optimaal gebruik van kan maken.

Met de juiste beleggingsstrategie tot beleggen in de Invesco (E)QQQ behaal je hoger rendement dan het gemiddelde van 9,77%. Derhalve kan je het rendement potentieel opschroeven naar boven de 13 – 15%. En dat is hoog voor een ETF (over 20 jaar genomen!).

Als je ervaren bent, zou je ook interesse hebben in de ETFs genaamd TQQQ en SQQQ. De eerste werkt met een hefboom van x3. Deze kan zeer hoog rendement geven in de dal van een grote marktcorrectie. Natuurlijk is het risico ook x3 zo hoog! En met de SQQQ kan je short gaan op de Invesco QQQ.

Dit soort strategieën leg ik in detail uit op de Happy Investors Community. Daarbij kan ik je persoonlijk coachen (in een 1-op-1 sparringsessie) om potentieel hoger rendement te halen. Tevens vind je op de community updates omtrent de beste ETFs en de beste aandelen voor potentieel x5 – x10 rendement.

Meer weten? Lees hier meer informatie over online cursus beleggen op de Happy Investors Community.

Waar kan ik Invesco QQQ NASDAQ-100 (QQQ) kopen?

Je kan de QQQ ETF gratis kopen via eToro. Dit kan je commissievrij doen, zonder transactiekosten. De expense ratio van QQQ is met 0,20% aan de lage kant. Dit maakt het een geschikte belegging voor periodiek ETF beleggen.

Dezelfde ETF kan je ook commissievrij aankopen binnen de DEGIRO kernselectie. Zoek daarvoor op de ticker EQQQ. Zelf beleg ik al enkele jaren in de EQQQ en heb, met pieken en dalen, tot op heden een positief rendement. Zoals aangegeven in de analyse is de korte termijn van dit fonds onzeker, maar voor de lange termijn mag je een hoger rendement dan de S&P 500 verwachten.

Klik hier voor gratis account aanmaken bij DEGIRO

Klik hier voor gratis account aanmaken bij eToro

Invesco QQQ ETF kopen bij eToro

Video ETF analyse Invesco QQQ Trust series 1 (QQQ)

Conclusie Invesco QQQ NASDAQ-100 analyse: hoger rendement dan S&P 500

Dit artikel bevat een ETF analyse van Invesco QQQ NASDAQ-100. Een goedkope tracker met circa 100 posities in V.S.-beursgenoteerde large caps. Het fonds richt zich voornamelijk op niet-financiele technologie bedrijven. We hebben gezien dat we met deze tracker op de lange termijn beter kunnen presteren dan de S&P 500. Dit komt wel met de prijs van hoger risico en hogere volatiliteit. De ervaren belegger kan hier zelfs gebruik van maken.

Is dit een goede belegging? Uiteraard hangt dit volledig af van jouw persoonlijke situatie. Hier geef ik dan ook geen advies over. Zelf heb ik wel een positie in dit fonds, maar dat wilt niet zeggen dat het voor jou ook geschikt is.

En, wat vind jij van deze Invesco QQQ ETF analyse? Laat het mij weten in een reactie hieronder.

Reacties
Categorieën