ETF Analyse Vanguard FTSE All-World: Grote Spreiding, Laag Rendement
ETF Analyse Vanguard FTSE All-World: Grote Spreiding, Laag Rendement
10 min. leestijd

ETF Analyse Vanguard FTSE All-World: Grote Spreiding, Laag Rendement

Beste Happy Investor, in vele artikels en video’s bekom ik vaak de aanbeveling voor Vanguard FTSE All-World als beste ETF. Het is zeker een prima ETF, maar beslist niet de beste. In deze uitgebreide Vanguard FTSE All-World ETF analyse leg ik uit waar je op moet letten. Wat zijn de voor- en nadelen van de VWRL? Het risico? Het te verwachtte rendement? Als belegger wil je investeren in de beste ETFs, en de vraag is of Vanguard FTSE All-World hier tot behoort.

Op naar hoger rendement en lager risico!

Inhoudsopgave:

Vanguard FTSE All-World (VWRL) ETF analyse: grote, wereldwijde spreiding in aandelenmarkt
Waar kan ik Vanguard FTSE All-World ETF (VWRL) kopen?
ETF analyse VWRL: top 10 aandelen van de Vanguard FTSE All-World ETF
Rendement en Risico verwachtingen van VWRL
Video analyse Vanguard FTSE All-World ETF (VWRL)
Conclusie Vanguard FTSE All-World ETF analyse: lager rendement en risico dan de S&P 500

Vanguard FTSE All-World (VWRL) ETF analyse: grote, wereldwijde spreiding in aandelenmarkt

vwrl-etf-analyse-degiro

De ETF vind je onder ticker VWRL bij DEGIRO

In veel ETF analyses wordt Vanguard FTSE All-World (VWRL) genoemd als beste ETF. Waar komt dit vandaan? Als je het mij vraagt komt dit door de beschikbaarheid. Als Nederlanders en Belgen zijn wij vooral gefocust op beschikbare ETFs bij bekende brokers zoals DEGIRO en BUX. Deze platformen bieden niet alle ETFs aan.

Wist je dat de VWRL twee grote broertjes heeft? Namelijk de Vanguard Total World Stock (VT) en de Vanguard Total Stock Market Index Fund (VTI).

Wat zijn de verschillen?

DE VT en VTI bevatten respectievelijk +9000 en +3900 aandelen wereldwijd. Bij de VWRL is dit +3500. De enige reden dat je in de Vanguard FTSE All-World ETF zou willen beleggen, is omwille diversificatie. Als je met één product kan investeren in 3500 bedrijven wereldwijd, is dat een behoorlijke risicospreiding.

Wil je passief beleggen? Kies dan voor periodiek beleggen in een wereldwijde ETF (aangevuld met andere activa buiten de aandelenmarkt).

Dat is het grote voordeel van VWRL: risicospreiding. Maar deze risicospreiding komt wel tegen een prijs. Namelijk die van lager rendement. En daarbij is VWRL niet beter dan de VT of de VTI. Laatstgenoemde ETFs hebben een hoger rendement geleverd dan de VWRL.

Waarom Nederlandse beleggers dan toch voor de VWRL kiezen? Gemak. Deze is beschikbaar via DEGIRO. De VT en VTI niet. Deze kan je bij eToro (gratis) kopen, maar dan zal je wel een tweede beleggingsaccount moeten aanmaken. Een wel valide reden is dat de VWRL te koop is via Nederlandse beurs. Dit kan valuta- en belastingvoordelen opleveren qua dividend.

Belangrijke cijfers uit de Vanguard FTSE All-World ETF analyse:

  • Rendement sinds oprichting 2011: 12,11%
  • Rendement afgelopen 5 jaar: 70,55% (VT had 106%)
  • Dividend: 1,7%
  • Aantal posities: 3500 – 3600
  • Total expense ratio: 0,22%
  • P/E-ratio (30/06/2021): 20,7 (30-06-2021 VWRL Factsheet)
  • Risicocategorie DEGIRO: H
risico-analyse-vanguard-all-world-etf

Sector- en geografische spreiding. Bron: factsheet VWRL

Waar kan ik Vanguard FTSE All-World ETF (VWRL) kopen?

Je kan de VWRL ETF gratis kopen via DEGIRO. Dit kan je commissievrij doen, zonder transactiekosten. De ETFs VT en VTI, die meer spreiding bieden, een lagere expense ratio hebben en hoger rendement, kan je kopen via eToro.

Klik hier voor gratis account aanmaken bij DEGIRO

Klik hier voor gratis account aanmaken bij eToro

ETF analyse VWRL: top 10 aandelen van de Vanguard FTSE All-World ETF

vwrl-etf-analyse

Top 10 aandelen VWRL 30-06-2021. Bron: Factsheet VWRL

Deze Vanguard FTSE All-World ETF analyse is van 4 Augustus 2021. De snapshop van de top 10 hierboven is van 30 juni 2021. Een groot voordeel aan de VWRL is dat deze een grote spreiding biedt. De top 10 maakt circa 15% van het totaal uit, en dat is niet veel.

Het type aandelen in de top 10 is sterk. De top 5 zijn sterke bedrijven. Tesla en Nvidia zijn relatief duur en vormen een risico, maar bedrijven als Berkshire Hathaway hebben wel een goede Value. Uiteraard is de resterende 85% verspreidt over +3500 aandelen.

Er bestaat zoiets als te veel spreiding. Dit noemen ze over-diversificatie. Je zou naast de VWRL (of VT/VTI) geen andere wereldwijde ETF hoeven aan te schaffen. Wil je toch meer spreiding? Kies dan voor ETF’s met focus op Azië. Ook dividend ETFs zoals de Schwab US Dividend Equity zijn waardevol.

Volgens factsheet is de P/E 20.7 (30-06-2021). Dit is aan de wat hogere kant, maar niet overdreven. Daarmee zou je reeds kunnen starten met een maandelijkse inleg.

Wist je dat 100 euro per maand beleggen je al financieel vrij maakt?

Tot slot, is deze tracker dan een veilige haven voor passieve beleggers? Beleggen kent altijd risico’s tot geld verlies. Desalniettemin is de Vanguard FTSE All-World een van de meest veilige ETFs binnen de aandelenmarkt. Aanvullende spreiding in vastgoed, obligaties, P2P, en alternatieven is nuttig.

Een nadeel aan de VWRL is dat je potentieel rendement laat missen. Door het nemen van meer risico kan je op de lange termijn ook hoger rendement halen. Hiervoor moet je alleen wel de juiste beleggingen verrichten!

De beste bedrijven zorgen voor hoger rendement bij de Vanguard FTSE All-World ETF

Uit mijn Vanguard FTSE All-World ETF analyse blijkt wel dat dit fonds goed presteert. Het kan echter nog beter door in de beste bedrijven te investeren. Zo wordt het rendement van de VWRL vooral bepaalt door de top 50 beste aandelen. De rest presteert gemiddeld of ondermaats.

Dit is waarom ik zelf niet in de VWRL beleg. Ik verricht al vele jaren onderzoek naar uniek aandelen. Inmiddels zelfs op fulltime basis. Het doel? De beste bedrijven tegen een juiste prijs kopen. Dit leidt tot significant hoger rendement. Zo streven we op de Happy Investors community naar >14% gemiddeld rendement per jaar. Het ene jaar kan +100% zijn, en het andere jaar -30%. Gemiddeld genomen hebben we in ieder geval hoger dan gemiddeld gepresteerd.

Meer weten? Lees hier alles over het aandelen abonnement en krijg toegang tot aandelen met potentieel x5 – x10 rendement.

Rendement en Risico verwachtingen van VWRL

vwrl-etf-vergelijken

Wereldwijde aandelen ETFs vergelijken. Bron: SeekingAlpha.com

Uit mijn ETF analyse op basis van rendement blijkt Vanguard FTSE All-World ETF gemiddeld te scoren in vergelijking met andere wereldwijde ETFs. De vergelijking is met VT, VTI, ACWI, VXUS en IXUX. Ook de S&P 500 is opgenomen (lichtblauwe lijn).

De VWRL is niet opgenomen in de grafiek, maar presteert qua rendement iets beter dan de VT en ACWI (oranje en groene lijn).

Het is overigens interessant om de grote verschillen op te merken. Zo presteren de VXUS en IXUS aanzienlijk slechter. De VXUS bevat weliswaar veel posities, maar allemaal buiten de V.S. Hetzelfde geldt voor de IXUS. Daarmee mag je concluderen dat jouw portefeuille minder goed zal presteren indien je geen of te weinig aandelen uit de V.S. hebt.

Uit deze vergelijking presteert de VTI het beste van alle wereldwijde ETFs.

Wat zijn de risico’s? Een uitgebreide risico analyse is niet nodig voor de Vanguard FTSE All-World ETF. Het is een gediversifieerd aandelenfonds met +3500 posities. Geschikt voor beginnende en passieve beleggers. Het is verstandig om naast een wereldwijde ETF ook posities in andere investeringsmarkten te nemen (vastgoed, P2P, et cetera).

goedkoop maandelijks 100 euro beleggen

Video analyse Vanguard FTSE All-World ETF (VWRL)

Conclusie Vanguard FTSE All-World ETF analyse: lager rendement en risico dan de S&P 500

Dit artikel bevat een analyse van Vanguard FTSE All-World ETF. Een redelijk goedkope tracker met circa +3500 posities wereldwijd. De Exchange Traded Fund presteert op lange termijn minder goed dan de S&P 500. Het verschil is circa 2 – 3% rendement (waarbij s&P 500 op 10% staat). In ruil voor het lagere rendement krijg je wel veel meer risicospreiding.

Het grootse voordeel aan de VWRL is diversificatie in de aandelenmarkt. Andere voordelen zijn: gratis aankopen binnen de DEGIRO kernselectie, en beschikbaar op Nederlandse beurs.

Let wel dat VWRL niet de beste wereldwijde ETF is. Zo presteert de Vanguard Total Stock Market Index Fund (VTI) beter op rendement. En daarbij behelst deze tracker meer posities (+3900). De VTI kan worden aangekocht via eToro.

Heb je nog geen eToro account? Klik hier voor gratis account aanmaken

Gaat de Vanguard FTSE All-World ETF in de komende vijf jaar stijgen?

Dit is waarschijnlijk. Het gemiddeld jaarlijks rendement is circa 8% op de lange termijn. Tussentijdse schommelingen van -10 tot -40% zijn echter niet uit te sluiten. In deze omstandigheden kan “buy the dip” slim zijn indien je gelooft in de aandelenmarkt.

En, wat vind jij van deze Vanguard FTSE All-World ETF analyse? Laat het mij weten in een reactie hieronder.

Over de schrijver
Happy Investors streven naar gelukkig leven op basis van financiële vrijheid, persoonlijke ontwikkeling en duurzaam leven. Wij genieten van het nu, en beleggen voor de lange termijn. Wij helpen je met financieel onafhankelijk worden. Van beginnend tot gevorderd beleggen in aandelen, ETF's, vastgoed en meer, tot aan persoonlijke groei voor duurzaam succes!
Mark
Door

Mark

op 06 Aug 2021

Hoi Jorik,Voor mij is dit een belangrijke ETF. Dat is met name omdat ik het meer zie als een ‘veilige haven’ binnen beleggen. Die veilige haven heb ik nodig om stabiliteit te creëren in mijn portefeuille, aangezien mijn einddoel icm tijd behaalt kan worden met 8% rendement.

Jorik-Vermeulen
Door

Jorik-Vermeulen

op 08 Aug 2021

Hi Mark, goede keuze en sterk dat je een realistisch doel qua rendement neerzet. Hedendaags denkt men, bv. met crypto, eenvoudig hoge rendementen te kunnen halen. Dat is echter lang niet het geval op de lange termijn ;). Ik streef zelf naar een iets hoger rendement, maar dit komt wel met de prijs van hoge koersvolatiliteit. In sommige perioden presteer ik minder goed dan ETFs. de cruciale vraag is dan voor de lange termijn: presteer je wel of niet beter dan gespreide ETFs zoals de VWRL.Dankjewel voor het delen. Hier kunnen veel mensen van leren die enkel streven naar "hoog" rendement! Mvg, Jorik

Reactie plaatsen

Wil je succesvol beleggen?

Wil je graag beginnen met beleggen en wil je leren van onze 8+ jaar beleggersexpertise? 

Plan een gratis adviesgesprek in

Voorkom fouten die 80% van alle beleggers maken. Download onze gratis boeken en cursussen voor succesvol beleggen. Van het e-boek 'Succesvol ETF Beleggen' tot aan gratis beleggingsstrategie en rekentools. Bekijk alle downloads.
gratis-boek-etf-beleggen
Heb je nog geen beleggingsaccount? Kies voor een beleggingsaccount met lage kosten voor beleggen in aandelen & ETF's. Dit bespaart ieder jaar tot honderden euro's (of meer) aan transactiekosten. Wij beleggen via DEGIRO & eToro. Bezoek de brokers voor meer informatie omtrent het actuele aanbod.
periodiek-beleggen-vergelijking