De Beste Exchange Traded Funds (ETFs) Azië en Ontwikkelingslanden
De Beste Exchange Traded Funds (ETFs) Azië en Ontwikkelingslanden
ETF Beleggen
Happy Investors
ETF Beleggen
08/25/2021
13 min

De Beste Exchange Traded Funds (ETFs) Azië en Ontwikkelingslanden

08/25/2021
13 min

Beste Happy Investor, wil je aandelen spreiden in China, Azië en ontwikkelingslanden? De beste ETFs bieden ons een effectieve, snelle en goedkope oplossing. In dit artikel vind je een uitgebreid onderzoek naar de beste ETFs voor Azië en ontwikkelingslanden (waaronder China). Allesomvattend? Nee. Degelijk? Ik denk van wel. Maar het is belangrijk om het artikel goed te lezen. Beleggen kent veel context. Negeer dit, en je maakt verlies. Maak gebruik van de context voor hoger rendement en lager risico.

Dit zijn de potentieel beste Exchange Traded Funds voor Azië en ontwikkelingslanden.

Op naar hoger rendement én lager risico!

Dit zijn beste ETFs voor China, Azië en Ontwikkelingslanden

Dit artikel bevat veel onderzoek. Om het te structureren heb ik onderscheid gemaakt in verschillende soorten trackers. Zo heb ik gekeken naar: (1) rendement, (2) spreiding, (3) dividend. Ik heb vastgoed (REITs) en de sector van commodities (grondstoffen) buiten beschouwing gelaten. Al is er wel één tracker meegenomen voor commodities in China (ticker CHIM, zie hieronder).

Dit is de inhoudsopgave:

10x de Beste ETFs China, Azië en Ontwikkelingslanden met hoogste rendement
5x Goede Exchange Traded Funds voor China, Azië en Ontwikkelingslanden met de grootste spreiding
5x de Beste Dividend ETFs voor Azië en ontwikkelingslanden
5 Trackers uitgelicht: ITEQ, EWT, CHIM, VWO en SCHE

Limitatie: dit artikel bevat geen wereldwijde ETFs en ook geen ETFs voor Europa en de Verenigde Staten. Tevens zijn vele van deze trackers NIET te koop via DEGIRO. Voor meer informatie over dat soort fondsen kan je dit artikel lezen over de top 10 ETFs uit DEGIRO kernselectie.

Let op: dit is geen koopadvies maar puur ter inspiratie en informatie.


10x de Beste ETFs China, Azië en Ontwikkelingslanden met hoogste rendement

beste-etfs-azie-en-ontwikkelingslanden

Onderzoek naar beste Exchange Traded Funds voor Azië. Bron: HIM – niet kopiëren zonder bronvermelding

De afbeelding van hierboven bevat de top 10 beste ETFs voor China, Azië en Ontwikkelingslanden. De selectie is alleen op basis van rendement van de afgelopen 5 jaar. Dit is niet gebaseerd op het toekomstig rendement, wat sterk kan afwijken. Wel bevatten deze ETFs kenmerken die kunnen leiden tot potentieel hoger rendement.

Note: de weergegeven rendementen zijn exclusief dividend. Zou je het jaarlijkse dividend herinvesteren, dan zou het rendement hoger kunnen zijn.

Neem de Global X China Consumer ETF (CHIQ) als voorbeeld. Deze tracker volgt de aandelenkoersen van 86 Chinese bedrijven. Gezien haar beperkte focus leidt dit per definitie tot meer risico. En dus ook tot potentieel hoger rendement. Het toekomstig succes van CHIQ valt of staat met de economische ontwikkelingen binnen China. En hoe de 86 bedrijven binnen de tracker hiervan profiteren. Derhalve zou je altijd eerst alle aandelen (holdings) binnen de ETF willen bekijken alvorens je investeert. Daarbij is de weging van de top 10 belangrijk. Een hoge weging duidt op onevenredige spreiding. Oftewel: nog meer risico (en potentieel hoger rendement).

Ook de manier HOE je erin investeert is van cruciaal belang. Wie eenmalig CHIQ had gekocht in 2009 zou 11 jaar later nog steeds in het rood staan! En dan komt er nog -2% inflatie per jaar bij!

beste-etf-china

Het mag duidelijk zijn dat dit soort ETFs aanzienlijk risicovoller zijn gezien haar geringe spreiding. Beleggen is vooruit kijken. Je moet zeker weten dat de aandelen die je koopt gaan floreren in de toekomst. Doe de nodige research of riskeer onnodig geld verlies!

beste-etfs-azie

Vergelijking beste ETFs China, Azie en ontwikkelingslanden. Bron: SeekingAlpha.com

Risicospreiding aanbrengen bij een aandelenportefeuille

Voor risicomijdende beleggers is deze selectie niet geschikt. Het zou je ongemakkelijk maken als je niet graag in het rood komt te staan. Het neerwaarts potentieel is nu eenmaal hoger bij risicovolle ETFs. Het opwaarts potentieel daarentegen ook (zoals de afbeelding aantoont).

Wat nu?

Een keuze die je moet maken is of je wel/niet een paar van deze beste ETFs voor China en Azië wilt kiezen. Investeer hier een klein deel van je vermogen in (bv. 5% per ETF), als je het risico accepteert. Vul de rest van je ETF portfolio aan met wereldwijde aandelenfondsen. Denk ook aan dividend ETFs die een meevaller vormen bij slechte beursjaren. Ook alternatieve investeringen zijn nodig voor risicospreiding. Denk aan vastgoed(fondsen) en grondstoffen.

Verderop in dit artikel vind je ook een top 5 van de beste ETFs voor Azië en ontwikkelingslanden met een grote spreiding. Het zou volstaan om daaruit één fonds te kiezen. Deze hebben een lager risico/rendement-profiel.

Onderaan dit artikel vind je ook een voorbeeld “all-world ETF” portefeuille 😊.

Limitatie: binnen de tools die ik gebruik worden niet alle ETFs voor China, Azië en ontwikkelingslanden meegenomen. Veel van deze tickers kan je niet via DEGIRO of eToro kopen. Wat je kan doen is het volgende: selecteer de ETFs voor Azië die jij interessant vindt. Login op jouw beleggingsaccount en zoek naar een vergelijkbare ETF. Kijk of de strategie en (top 10) holdings overeenkomen. Indien dit zo is, zal de beschikbare ETF gelijkaardig presteren.

Tip: een alternatief voor Chinese aandelen is om te kiezen voor een beleggingsfonds. Zo vind je in dit artikel over de beste beleggingsfondsen bij Robeco een goede keuze voor Chinese aandelen. In dat fonds zitten circa 40 aandelen met een gem. jaarlijks rendement van 26% over de afgelopen 3 jaar. Dit kan een relevante aanvulling zijn op je portfolio (maar zet er niet te veel geld op).

Hoe kan ik de beste ETFs voor Azië bij DEGIRO kopen?

Veel van genoemde beste ETFs voor China, Azië en ontwikkelingslanden in dit artikel kan je niet via DEGIRO of BUX kopen. Sommigen kan je wel via eToro kopen.

Zoals hierboven aangegeven kan je zelf zoeken naar vergelijkbare alternatieven. Let dan wel heel goed op de vergelijking. Is het rendement evengoed? Hoe zit het met dividend? En veel belangrijker: zijn de strategie van het fonds gelijkaardig. Kijk ook heel goed naar de (top 10) holdings.

Bij DEGIRO kan je zelf eenvoudig zoeken naar de beste ETFs voor Azië. Dit kan via de zoekfunctie en ziet er zo uit:

hoe-exchange-traded-funds-azie-kopen

In stappen:

 • Login op DEGIRO (of een ander platform)
 • Gebruik de zoekfunctie: bij DEGIRO kan je naar “Producten > Trackers (ETF’s)” gaan
 • Kies bij Gebied voor “China, Azië en/of Emerging Markets”
 • Kies bij Asset Allocatie voor “Shares”. Je kan hier ook kiezen voor vastgoed of andere activaklassen
 • Zoek beschikbare DEGIRO ETF’s tot Azië. Vergelijk deze allemaal met elkaar op strategie, (top 10) holdings, spreiding, risico en rendement

Heb je een goede tracker voor Azië gevonden die beschikbaar is bij DEGIRO? Laat het mij weten in een reactie hieronder a.u.b! Zo maken we het artikel beter 😊.

Tip: een goed begin is cruciaal voor financieel succes

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

 • Cursus Financiële Onafhankelijkheid – met €200 per maand financieel vrij worden
 • Cursus Beginnen met Beleggen – hoger rendement én later risico
 • Cursus ETF & Dividend – beter dan gemiddeld beleggen in ETFs & dividend
 • Aandelen abonnement – unieke aandelen met potentieel x5 – x10 rendement
 • Happy Investors Community – krijg alle HIM cursussen + aandelen abonnement +  coaching + community met 75% korting.

Meer weten over deze cursussen en aandelen abonnementen? Lees hier alles over de cursussen beleggen.

5 Goede Exchange Traded Funds voor China, Azië en Ontwikkelingslanden met de grootste spreiding

laag-risico-etfs-azie-met-spreiding

Exchange Traded Funds Azië met veel spreiding. Bron: HIM – niet kopiëren zonder bronvermelding

De tabel hierboven weergeeft de 5 beste ETFs voor Azië en ontwikkelingslanden met de meeste spreiding. Ook hier geldt weer dat het rendement exclusief dividend is. Deze “Azië ETFs” keren relatief meer dividend uit, dus dat is alleen maar gunstig voor het totaal rendement. Desalniettemin is het rendement lager dan de top 10 van hierboven.

Dit is de keerzijde van risicospreiding: op de lange termijn leidt een lager risico/rendement-profiel meestal tot een lager rendement.

Natuurlijk heeft deze risicospreiding wel grote voordelen. Met name voor risicomijdende (lange termijn) investeerders. Denk aan meer “peace of mind”. Ook is het te verwachtte rendement meer “zeker”.

Deze gespreide ETFs voor Azië geven nog twee andere voordelen: de kosten zijn relatief heel laag. Een expense ratio van 0,10% per jaar is goedkoop. Het totaal rendement zal hierdoor aanzienlijk toenemen in vergelijking tot duurdere trackers. Ook is het dividend met 2% aan de hogere kant. Het totaal rendement neemt daardoor meer toe. Let wel dat desondanks het totaal rendement significant is lager dan de top 10 selectie van de beste ETFs voor China, Azië en ontwikkelingslanden (zie boven).

Uiteindelijk zal je voor jezelf moeten overwegen wat je wilt. Wie op de juiste wijze hoger risico neemt kan ook meer rendement krijgen. Maar dit geldt alleen als je weet wat je doet 😊. Niet voor iedereen geschikt dus!

Welke van deze gespreide Exchange Traded Funds voor Azië kan je kiezen?

In feite maakt het niet zoveel uit. Zie de grafiek van hieronder voor vergelijking van het rendement. Wellicht is VWO de beste keuze? Dan heb je iets lager rendement, maar wel de meeste spreiding qua posities.

beste-etfs-ontwikkelingslanden

Vergelijking van beste ETFs ontwikkelingslanden (emerging market). Bron: SeekingAlpha.com

Hoe beleggen in de gespreide beste trackers voor Azië en ontwikkelingslanden?

Succesvol beleggen betekent niet alleen de juiste aandelen en ETFs kopen. Het betekent ook dat je dit tegen een gunstige prijs moet doen. Bij aandelen is dit meer belangrijk dan ETFs, maar ook bij trackers kan de wijze van instap belangrijk zijn. Zo wil je niet kopen wanneer de markt historisch duur is. Ook is het maar de vraag of je in één keer al je geld moet inzetten (wat je kan missen), of dat je kiest voor periodiek beleggen in trackers.

Op de Happy Investors Community vind je videocursussen die uitleggen hoe je hiermee om gaat. Daarbij leer je belangrijke indicatoren als richting voor wel of niet volledig instappen.

De gespreide trackers voor Azië kan je kopen bij verschillende beleggingsplatformen. Bij eToro kan je VWO en IEMG kopen. Bij DEGIRO kan je alleen de VFEM als variant op de VWO kopen. De overige trackers zijn beschikbaar via andere platformen. Of je vindt dus een vergelijkbare tracker op jouw bestaande platform.

VWO bij eToro kopen? Klik hier voor gratis account aanmaken

VFEM bij DEGIRO kopen? Klik hier voor gratis account aanmaken

Tip: VFEM keert dividend uit. Je kan er ook voor opteren om een variant te kiezen die geen dividend uitkeert. Waarom? Dan hoef je ook geen dividendbelasting af te dragen. In plaats daarvan herinvesteert de tracker het dividend wat kan leiden tot hoger rendement. Zeker voor Belgische beleggers is het zonde om 30% dividendbelasting af te dragen!

ETFs Azie bij eToro kopen

5x de Beste Dividend ETFs voor Azië en ontwikkelingslanden

beste-etf-azie-met-dividend

Selectie beste dividend ETFs Azië. Bron: HIM – niet kopiëren zonder bronvermelding

Na het maken van subjectieve keuzes bekom ik vijf van de beste dividend ETFs voor Azië en ontwikkelingslanden. In eerste instantie lijkt de First Trust Emerging Markets AlphaDEX Small Cap ETF (FEMS) de beste keuze te zijn (hoe verzinnen ze die namen…). Maar persoonlijk vind ik de Schwab Emerging Markets ETF (SCHE) eigenlijk beter (geen koopadvies…). Waarom? Omdat deze nagenoeg evengoed presteert als de FEMS, maar wel veel meer risicospreiding heeft (1627 posities vs. 222). De FEMS lijkt een hoger rendement én dividend te hebben, maar de expense ratio is ook aanzienlijk hoger. Dit scheelt 0,7%. Indien je dit van het jaarlijkse dividend aftrekt kom kom je op 3% vs. 2,4% van de SCHE.

Met andere woorden: je kan met FEMS 0,6% hoger rendement per jaar halen dan de SCHE. Maar de prijs is een hoger risicoprofiel. Alhoewel 0,6% per jaar op de lange termijn best hoog is, zou ik toch goed nadenken over de keuze.

Een tweede interessante invalshoek is dit: sommige van deze dividend ETFs bieden hoger rendement én dividend dan de gespreide ETFs voor Azië en ontwikkelingslanden (zie boven). Zo presteert FEMS qua totaal rendement significant beter dan de EWX.

Wat heeft jouw voorkeur? Laat het mij weten in een reactie hieronder 😊.

beste-exchange-traded-funds-azie-en-china

Vergelijking beste Dividend trackers China, Azië en ontwikkelingslanden. Bron: SeekingAlpha.com

Video Beste ETF’s Azië

https://youtu.be/bSfQzD_uVN0

 5 Trackers uitgelicht: ITEQ, EWT, CHIM, VWO en SCHE

Laten we nu vijf van de beste Exchange Traded Funds voor China, Azië en ontwikkelingslanden nader bekijken. Dit willen we doen om te leren van de details en context. Met name de context is van cruciaal belang!

Kijk, de geselecteerde beste trackers voor Azië zijn geselecteerd op basis van het 5-jaarlijkse rendement. De top 10 die daaruit is gekomen toont enkele zeer goede ETFs. Alleen let goed op! Vijf jaar is een beperkte periode. Zeker voor lange termijn beleggers. Er kan heel veel gebeuren in de aankomende vijf jaar. Oorlog, een beurscrash, natuurrampen, et cetera. Dit kan bepalend zijn voor de komende jaren. Verdiep je daarom goed in ieder fonds alvorens je gaat kopen. Denk na over de risico’s en probeer je daartegen te beschermen.

Hieronder benoem ik opmerkelijke details en context om je inspiratie te geven op aandachtspunten.

BlueStar Israel Technology ETF – ITEQ

In de uitgebreide ETF Analyse van Invesco QQQ Trust Series leg ik uit waarom ik dat een goede belegging vindt voor de lange termijn. Aan de andere kant kent het wel een hoger risico vanwege beperktere spreiding. De BlueStar Israel Technolgy ETF doet mij denken aan de Invesco QQQ.

Deze tracker voor Israël heeft de laatste vijf jaar exceptioneel goed gepresteerd: een gemiddeld rendement van 24,58%. Dit is iets lager dan de QQQ (26%).

Dit is de beste ETF voor Azië van de afgelopen vijf jaar. De focus van dit fonds ligt volledig op innovatieve bedrijven uit Israël. Dit is een spannende aanvulling voor hoog-risico beleggers die diversificatie willen op de QQQ. Tevens is het mijns inziens toekomstgericht: Israël is een land waar sterke bedrijven zich ontwikkelen tot grote, internationale spelers.

Je zou zeker eens de factsheet willen downloaden om een nadere blik te werpen op dit fonds. Let wel goed op de risico’s. Zo is de jaarlijkse volatiliteit ±26% en de top 10 bedraagt ±60%.

beste-etf-azie

Bron: etfmg.com factsheet ITEQ

iShares MSCI Taiwan Capped ETF (EWT)

Deze beste ETF in Azië richt zich op grote en middelgrote bedrijven in Taiwan. Het gemiddeld jaarlijks rendement over de afgelopen vijf jaar is 20,39%. Sinds inceptie is het 10,42%. De tracker volgt in totaal 96 posities. Je zou denken dat dit dan relatief goede spreiding geeft. Ook al is het enkel op Taiwan gericht. Maar een andere blik op de top 10 holdings geeft een andere indruk:

aandelen-azie-tracker

Bron: iShares.com

Maar liefst 30% (!) van dit fonds is gericht op Taiwan Semiconductor Manufacturing. Nu vind ik dit een goed aandeel. Maar qua verdeling in een ETF is dit wel erg scheef. De top 10 maakt circa 50% van het totaal uit. Aan de andere kant: als Taiwan Semiconductor de komende jaren goed presteert, zal de ETF daarvan profiteren 😊.

Global X MSCI China Materials ETF (CHIM)

beste-etfs-china

Hierboven benoemde ik CHIM als een van de beste Exchange Traded Funds voor China en Azië. Dit is louter gebaseerd op het 5-jaarlijkse rendement. En het feit dat CHIM een aanvulling is op aandelen, omdat deze tracker zich richt op grondstoffen.

Bekijk de grafiek van hierboven. Had je in CHIM geïnvesteerd sinds oprichting, dan stond je 11 jaar later nog steeds in het rood! En daar komt nog eens -2% inflatie per jaar bij! Een investering van 10.000 euro zou aanzienlijk minder waard zijn.

Waarom is dit dan een van de beste trackers? De grafiek toont wederom het antwoord. Omdat je met de CHIM kan profiteren van cyclus beleggen in de commodities. Indien de prijzen van grondstoffen wereldwijd stijgen, zal de CHIM ETF hier sterk van profiteren. Maar vice versa is ook waar. En dus vertoont deze tracker enorme volatiliteit.

Het mag duidelijk zijn dat de Global X MSCI Materials ETF niet geschikt is voor zowel beginnende- en passieve beleggers 😉. De VWO daarentegen is wél geschikt voor beginnende- en passieve beleggers.

Vanguard FTSE Emerging Markets ETF (VWO)

De meest gespreide ETF voor China, Azië en ontwikkelingslanden is de Vanguard FTSE Emerging Markets ETF (VWO). Met meer dan 4500 posities loop je significant minder risico als lange termijn belegger. Desalniettemin zit 22,2% daarvan in de top 10 aandelen. Dit gaat om grote bedrijven zoals Taiwan Semiconductor, Tencent, Alibaba, Vale SA en Naspers Ltd. Het fonds beheert 110 miljard aan vermogen. Dit is veel. Dit maakt het een liquide belegging. En dat is wenselijk wanneer je grote geldhoeveelheden direct wilt (ver)kopen.

De VWO is een prima keuze voor de beginnende- en passieve belegger die een ETF wilt met exposure in China, Azië en ontwikkelingslanden.

Stel dat je een wereldwijde ETF portefeuille wil opstellen. Je kan dan veel onderzoek doen, maar in principe biedt Vanguard de nodige trackers. Daarvoor heb je deze samenstelling nodig:

 • Vanguard Total Stock Market Index (VTI): een van de beste wereldwijde aandelen ETFs
 • Vanguard Small Cap ETF (VB): voor kleine bedrijven
 • Vanguard Value ETF (VTV): voor value
 • Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield (VHYL): voor hoog dividendaandelen
 • Vanguard Global (ex-US) Real Estate Index VNQ en VNQI: voor vastgoedaandelen

Ik zeg niet dat dit de beste ETF portefeuille is die er bestaat, maar wel dat je hiermee grote wereldwijde spreiding aanbrengt (in aandelen).

Je kan de VWO en de andere Vanguard ETFs kan je commissievrij kopen via eToro. Nog geen eToro account? Klik hier voor gratis account aanmaken

Reacties
Categorieën