De Beste Exchange Traded Funds (ETFs) Azië en Ontwikkelingslanden
De Beste Exchange Traded Funds (ETFs) Azië en Ontwikkelingslanden
ETF Beleggen
Happy Investors
ETF Beleggen
08/25/2021
5 min

De Beste Exchange Traded Funds (ETFs) Azië en Ontwikkelingslanden

08/25/2021
5 min

Beste Happy Investor, wil je aandelen spreiden in China, Azië en ontwikkelingslanden? De beste ETFs bieden ons een effectieve, snelle en goedkope oplossing. In dit artikel vind je een uitgebreid onderzoek naar de beste ETFs voor Azië en ontwikkelingslanden (waaronder China). Allesomvattend? Nee. Degelijk? Ik denk van wel. Maar het is belangrijk om het artikel goed te lezen. Beleggen kent veel context. Negeer dit, en je maakt verlies. Maak gebruik van de context voor hoger rendement en lager risico.

Dit zijn de potentieel beste Exchange Traded Funds voor Azië en ontwikkelingslanden.

Op naar hoger rendement én lager risico!

Dit zijn beste ETFs voor China, Azië en Ontwikkelingslanden

Dit artikel bevat veel onderzoek. Om het te structureren heb ik onderscheid gemaakt in verschillende soorten trackers. Zo heb ik gekeken naar: (1) rendement, (2) spreiding, (3) dividend. Ik heb vastgoed (REITs) en de sector van commodities (grondstoffen) buiten beschouwing gelaten. Al is er wel één tracker meegenomen voor commodities in China (ticker CHIM, zie hieronder).

Dit is de inhoudsopgave:

10x de Beste ETFs China, Azië en Ontwikkelingslanden met hoogste rendement
5x Goede Exchange Traded Funds voor China, Azië en Ontwikkelingslanden met de grootste spreiding
5x de Beste Dividend ETFs voor Azië en ontwikkelingslanden
5 Trackers uitgelicht: ITEQ, EWT, CHIM, VWO en SCHE

Limitatie: dit artikel bevat geen wereldwijde ETFs en ook geen ETFs voor Europa en de Verenigde Staten. Tevens zijn vele van deze trackers NIET te koop via DEGIRO. Voor meer informatie over dat soort fondsen kan je dit artikel lezen over de top 10 ETFs uit DEGIRO kernselectie.

Let op: dit is geen koopadvies maar puur ter inspiratie en informatie.


10x de Beste ETFs China, Azië en Ontwikkelingslanden met hoogste rendement

beste-etfs-azie-en-ontwikkelingslanden

Onderzoek naar beste Exchange Traded Funds voor Azië. Bron: HIM – niet kopiëren zonder bronvermelding

De afbeelding van hierboven bevat de top 10 beste ETFs voor China, Azië en Ontwikkelingslanden. De selectie is alleen op basis van rendement van de afgelopen 5 jaar. Dit is niet gebaseerd op het toekomstig rendement, wat sterk kan afwijken. Wel bevatten deze ETFs kenmerken die kunnen leiden tot potentieel hoger rendement.

Note: de weergegeven rendementen zijn exclusief dividend. Zou je het jaarlijkse dividend herinvesteren, dan zou het rendement hoger kunnen zijn.

Neem de Global X China Consumer ETF (CHIQ) als voorbeeld. Deze tracker volgt de aandelenkoersen van 86 Chinese bedrijven. Gezien haar beperkte focus leidt dit per definitie tot meer risico. En dus ook tot potentieel hoger rendement. Het toekomstig succes van CHIQ valt of staat met de economische ontwikkelingen binnen China. En hoe de 86 bedrijven binnen de tracker hiervan profiteren. Derhalve zou je altijd eerst alle aandelen (holdings) binnen de ETF willen bekijken alvorens je investeert. Daarbij is de weging van de top 10 belangrijk. Een hoge weging duidt op onevenredige spreiding. Oftewel: nog meer risico (en potentieel hoger rendement).

Ook de manier HOE je erin investeert is van cruciaal belang. Wie eenmalig CHIQ had gekocht in 2009 zou 11 jaar later nog steeds in het rood staan! En dan komt er nog -2% inflatie per jaar bij!

beste-etf-china

Het mag duidelijk zijn dat dit soort ETFs aanzienlijk risicovoller zijn gezien haar geringe spreiding. Beleggen is vooruit kijken. Je moet zeker weten dat de aandelen die je koopt gaan floreren in de toekomst. Doe de nodige research of riskeer onnodig geld verlies!

beste-etfs-azie

Vergelijking beste ETFs China, Azie en ontwikkelingslanden. Bron: SeekingAlpha.com

Risicospreiding aanbrengen bij een aandelenportefeuille

Voor risicomijdende beleggers is deze selectie niet geschikt. Het zou je ongemakkelijk maken als je niet graag in het rood komt te staan. Het neerwaarts potentieel is nu eenmaal hoger bij risicovolle ETFs. Het opwaarts potentieel daarentegen ook (zoals de afbeelding aantoont).

Wat nu?

Een keuze die je moet maken is of je wel/niet een paar van deze beste ETFs voor China en Azië wilt kiezen. Investeer hier een klein deel van je vermogen in (bv. 5% per ETF), als je het risico accepteert. Vul de rest van je ETF portfolio aan met wereldwijde aandelenfondsen. Denk ook aan dividend ETFs die een meevaller vormen bij slechte beursjaren. Ook alternatieve investeringen zijn nodig voor risicospreiding. Denk aan vastgoed(fondsen) en grondstoffen.

Verderop in dit artikel vind je ook een top 5 van de beste ETFs voor Azië en ontwikkelingslanden met een grote spreiding. Het zou volstaan om daaruit één fonds te kiezen. Deze hebben een lager risico/rendement-profiel.

Onderaan dit artikel vind je ook een voorbeeld “all-world ETF” portefeuille 😊.

Limitatie: binnen de tools die ik gebruik worden niet alle ETFs voor China, Azië en ontwikkelingslanden meegenomen. Veel van deze tickers kan je niet via DEGIRO of eToro kopen. Wat je kan doen is het volgende: selecteer de ETFs voor Azië die jij interessant vindt. Login op jouw beleggingsaccount en zoek naar een vergelijkbare ETF. Kijk of de strategie en (top 10) holdings overeenkomen. Indien dit zo is, zal de beschikbare ETF gelijkaardig presteren.

Tip: een alternatief voor Chinese aandelen is om te kiezen voor een beleggingsfonds. Zo vind je in dit artikel over de beste beleggingsfondsen bij Robeco een goede keuze voor Chinese aandelen. In dat fonds zitten circa 40 aandelen met een gem. jaarlijks rendement van 26% over de afgelopen 3 jaar. Dit kan een relevante aanvulling zijn op je portfolio (maar zet er niet te veel geld op).

Hoe kan ik de beste ETFs voor Azië bij DEGIRO kopen?

Veel van genoemde beste ETFs voor China, Azië en ontwikkelingslanden in dit artikel kan je niet via DEGIRO of BUX kopen. Sommigen kan je wel via eToro kopen.

Zoals hierboven aangegeven kan je zelf zoeken naar vergelijkbare alternatieven. Let dan wel heel goed op de vergelijking. Is het rendement evengoed? Hoe zit het met dividend? En veel belangrijker: zijn de strategie van het fonds gelijkaardig. Kijk ook heel goed naar de (top 10) holdings.

Bij DEGIRO kan je zelf eenvoudig zoeken naar de beste ETFs voor Azië. Dit kan via de zoekfunctie en ziet er zo uit:

hoe-exchange-traded-funds-azie-kopen

In stappen:

  • Login op DEGIRO (of een ander platform)
  • Gebruik de zoekfunctie: bij DEGIRO kan je naar “Producten > Trackers (ETF’s)” gaan
  • Kies bij Gebied voor “China, Azië en/of Emerging Markets”
  • Kies bij Asset Allocatie voor “Shares”. Je kan hier ook kiezen voor vastgoed of andere activaklassen
  • Zoek beschikbare DEGIRO ETF’s tot Azië. Vergelijk deze allemaal met elkaar op strategie, (top 10) holdings, spreiding, risico en rendement

Heb je een goede tracker voor Azië gevonden die beschikbaar is bij DEGIRO? Laat het mij weten in een reactie hieronder a.u.b! Zo maken we het artikel beter 😊.

Tip: een goed begin is cruciaal voor financieel succes

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

Meer weten over deze cursussen en aandelen abonnementen? Lees hier alles over de cursussen beleggen.

5 Goede Exchange Traded Funds voor China, Azië en Ontwikkelingslanden met de grootste spreiding

Reacties
Categorieën