ETF Analyse Schwab US Dividend Equity ETF (SCHD): Beste Dividend ETF!
ETF Analyse Schwab US Dividend  Equity ETF (SCHD): Beste Dividend ETF!
Aandelen Analyse
Happy Investors
Aandelen Analyse
07/31/2021
6 min

ETF Analyse Schwab US Dividend Equity ETF (SCHD): Beste Dividend ETF!

07/31/2021
6 min

Beste Happy Investor, in dit artikel vind je een uitgebreide Schwab US Dividend Equity ETF analyse. Van de vele ETF analyses die ik maak, moet je deze beslist gelezen hebben. Waarom? Omdat ik als lange termijn belegger hier zelf in ga investeren. Wat betekent dat? Nu, ik doe fulltime onderzoek naar unieke aandelen. Als ik geld in een ETF investeer, kan ik dit geld niet in aandelen investeren. Met andere woorden: de SCHD ETF moet dan wel goed presteren op rendement en dividend! (dit is geen koopadvies)

Is de Schwab US Dividend ETF een goede lange termijn belegging? Deze ETF analyse geeft hier een antwoord op ter inspiratie. We bekijken belangrijke kerncijfers, analyses en vergelijkingen met andere dividend ETFs. Onderaan dit artikel vind je ook de video analyse.

Laat geld voor je werken!

Inhoudsopgave:

ETF Analyse Schwab US Dividend ETF (SCHD): hoog rendement/risico beleggen in de semicondor sector 
Waar kan ik Schwab US Dividend ETF (SCHD) kopen?
ETF analyse: top 10 aandelen uit de Schwab US Dividend ETF (SCHD)
Rendement en Risico verwachtingen van SCHD
Video ETF analyse Schwab US Dividend (SCHD)
Conclusie Schwab US Dividend ETF analyse: hoger rendement dan S&P 500

ETF Analyse Schwab US Dividend ETF (SCHD): Uitstekende tracker met hoog rendement en dividend

We beginnen de Schwab US Dividend UCITS ETF analyse met een globaal overzicht: deze tracker volgt circa 100 dividendaandelen die genoteerd staan aan beurzen uit de V.S. Het fonds is zeer goedkoop, met slechts 0,06% beheerkosten. Ondanks de lage kosten zijn de rendementen bovengemiddeld. Sterker nog, uit mijn analyse naar de beste ETFs blijkt de Schwab US Dividend de beste dividend ETF te zijn. En naast het hoge rendement keren ze ieder jaar een dividend van 2,90% uit.

Tevens van groot belang: de jaarlijkse dividendgroei is sterk in vergelijking tot andere dividend ETFs:

schd-etf-analyse

Dividendgroei SCHD ETF analyse 10 jaar. Bron: SeekingAlpha.com

De strategie van dit fonds is dat zij investeren in aandelen die fundamenteel sterk zijn in vergelijking tot haar concurrentie. Dit wordt berekend op basis van financiële ratio’s. Daarmee is het een mix van Value & Dividend. Dit kan een zeer waardevolle aanvulling zijn op beleggingsportefeuilles met groeiaandelen en/of met weinig dividend (zoals die van mij).

Eerst de belangrijke cijfers uit de SCHD ETF analyse:

  • Rendement sinds oprichting 2011: 15,53%
  • Rendement afgelopen 5 jaar: 119%
  • Dividend: 2,90% (uitkering per kwartaal)
  • Aantal posities: 102
  • Total expense ratio: 0,06% (heel goedkoop)
  • P/E-ratio (30/06/2021): 19.04 – 20
  • Risicocategorie SeekingAlpha: A- (zie onder)
etf-analyse-schwab-dividend-equity

Bron: https://www.schwabassetmanagement.com/resource/schd-fact-sheet

Waar kan ik Schwab US Dividend ETF (SCHD) kopen?

Je kan de SCHD ETF gratis kopen via eToro. Dit kan je commissievrij doen, zonder transactiekosten. En de expense ratio van SCHD is slechts 0,06%. Dit maakt het een bijzonder goedkope belegging die perfect is voor periodiek ETF beleggen.

Ik vind dit een zeer waardevolle ETF en ga er zelf ook in beleggen. Ik ben een fan van DEGIRO, maar zij bieden deze ETF helaas niet aan. Dus ja, dan maar een eToro account aanmaken. Bijkomend voordeel: via eToro kan je ook de Vanguard Total World ETF kopen, die met meer dan 9000 (!) posities de meeste spreiding wereldwijd biedt.

Klik hier voor gratis account aanmaken bij eToro

ETF analyse: top 10 aandelen uit de Schwab US Dividend ETF (SCHD)

dividend-etf-analyse

Bron: https://www.schwabassetmanagement.com/resource/schd-fact-sheet

Deze Schwab US Dividend ETF analyse is van 30 juli 2021. Op dit moment bedraagt de top 10 holdings circa 42% van het totaal. Betekende dat 60% is verdeeld over de resterende 92 posities.

Volgens factsheet is de P/E 19.05 (30-06-2021). Een potentieel risico kan liggen in het feit dat de top 10 holdings een relatief hogere P/E hebben. Immers, die hebben in dat geval theoretisch gezien een hogere neerwaarts risico. Een daling van de top 10 weegt zwaar op het totaal.

Is dit het geval? Hieronder pakken we de top 6 (het maximale in de vergelijking) op basis van P/E-ratio in de afgelopen vijf jaar. Note: ik heb Broadcom uit de vergelijk gehouden, omdat deze enkele jaren geleden een -500 P/E heeft gehad. Dit maakt de grafiek onleesbaar.

beste-dividend-etf-analyse

P/E-ratio afgelopen 5 jaar van top 6 holdings SCHD. Bron: SeekingAlpha.com

Op basis van deze informatie kunnen we de conclusie trekken dat de P/E-ratio feitelijk gezien lager ligt dan vijf jaar geleden. In tijden van angst om een grote marktcorrectie, toont in ieder geval deze top 6 aan relatief stabiel te zijn.

Ook het soort aandelen binnen een ETF is bepalend voor het rendement en risico. De Schwab US Dividend ETF bevat voornamelijk large cap aandelen (zie afbeelding). Large cap aandelen hebben doorgaans een lagere volatiliteit. Daarbij komt dat deze bedrijven dividend uitkeren. Typerend zijn dividendaandelen qua koers stabieler dan niet-dividendaandelen.

Is deze tracker dan een veilige haven voor passieve beleggers? Dit hangt af van jouw risicoprofiel. Er zijn ETFs met meer spreiding. Feitelijk gezien geven die lager risico. Het nadeel? Het rendement ligt daarbij ook lager.

De SCHD scoort zeer goed op de verhouding tussen risico en rendement. Hieronder vind je meer over de risico analyse.

De beste bedrijven zorgen voor hoger rendement bij de Schwab US Dividend ETF

Uit mijn Schwab US Dividend ETF analyse blijkt wel dat dit fonds goed presteert. Het kan echter nog beter door in de beste bedrijven te investeren. Ik doe veel onderzoek naar uniek aandelen. Ik koop alleen de beste bedrijven tegen een juiste prijs. Je kan toegang tot mijn onderzoek krijgen als lid van de HIM community.

Meer weten? Lees hier alles over het aandelen abonnement en krijg toegang tot aandelen met potentieel x5 – x10 rendement.

Rendement en Risico verwachtingen van SCHD

koersverwachting-schd

Schwab US Dividend ETF vergelijken met andere dividend ETFs. Bron: SeekingAlpha.com

Uit mijn ETF analyse op basis van rendement blijkt Schwab US Dividend ETF beter te scoren dan vergelijkbare dividend trackers. De vergelijking is met VYM, HDV, DVY en DIV. Ook de S&P 500 is opgenomen (lichtblauwe lijn).

Niet alleen presteert SCHD beter dan peers. Dit fonds presteert ook beter dan de S&P 500 over een termijn van tien jaar. Dit is een representatieve periode om te concluderen dat de SCHD een betere keuze dan de S&P 500 is. Zeker aangezien het jaarlijks dividend circa 1,5% hoger ligt!

Zou je al het uitgekeerde dividend herinvesteren, dan zou SCHD significant hoger rendement bieden dan vergelijkbare dividend ETFs. Gedurende mijn uitgebreide onderzoek naar de beste wereldwijde Exchange Traded Funds ben ik tot de conclusie gekomen dat SCHD het beste presteert. De nummer twee doet het ook uitstekend. Dit gaat om de iShares Core Dividend Growth ETF (DGRO). Een voordeel is dat deze 394 posities bevat en dus meer risicospreiding. Een nadeel is dat het rendement iets lager ligt en het jaarlijks dividend 1% lager is. Onderaan de streep is SCHD een betere keuze dan DGRO, tenzij je lager risico wenst.

jaarlijks-rendement-schwab-us-dividend-equity

DGRO en SCHD vergelijken. Bron: SeekingAlpha.com

Wat zijn de risico’s? Hieronder mijn ETF analyse van SCHD op basis van risico.

risico-analyse-schwab-us-dividend-equity-etf

Bron: SeekingAlpha.com

Op basis van risico heeft deze dividend tracker twee nadelen. Allereerst is de weging van de top 10 holdings relatief groot. Bij vergelijkbare trackers zoals VYM is dit circa 20 – 25%. En het gemiddelde ligt op 30%.

Ook de turnover is relatief hoog met 43%. Hoe hoger de turnover, hoe meer actief deze tracker wordt beheerd. In sommige gevallen kan dit overigens ook een voordeel zijn.

Op vlak van volatiliteit en standaard deviatie scoort de SCHD goed. De volatiliteit is zelfs relatief lager, terwijl de top 10 holdings wel groter is.

gratis ETFs aankopen

Video ETF analyse Schwab US Dividend (SCHD)

Conclusie Schwab US Dividend ETF analyse: hoger rendement dan S&P 500

Dit artikel bevat een analyse van Schwab US Dividend ETF. Een goedkope tracker met circa 100 posities in V.S.-beursgenoteerde dividendaandelen die goed scoren op fundamentals. De Exchange Traded Funds presteert bovengemiddeld goed. Met hoger rendement dan de S&P 500 en significant hoger rendement dan vergelijkbare dividend trackers. Daarmee is dit fonds een waardevolle aanvulling op iedere beleggingsportefeuille.

Gaat de Schwab US Dividend ETF in de komende vijf jaar stijgen?

Ja, ik ben van mening dat deze tracker beter zal presteren dan de S&P 500.

Ik vind dit een zeer waardevolle ETF en ga er zelf ook in beleggen. Deze kunnen we niet via DEGIRO kopen. Wel via eToro, en via dat platform zijn de aandelen commissievrij (gratis).

Heb je nog geen eToro account? Klik hier voor gratis account aanmaken

En, wat vind jij van deze Schwab US Dividend Equity ETF analyse? Laat het mij weten in een reactie hieronder.

Reacties
Categorieën