ETF Analyse: WisdomTree Cloud Computing (WCLD) | Goede Belegging?
ETF Analyse: WisdomTree Cloud Computing (WCLD) | Goede Belegging?
ETF Beleggen
Happy Investors
ETF Beleggen
07/08/2021
5 min

ETF Analyse: WisdomTree Cloud Computing (WCLD) | Goede Belegging?

07/08/2021
5 min

Beste Happy Investor, hieronder vind je een uitgebreide ETF analyse van WisdomTree Cloud Computing ETF (WCLD). Op het Internet vind je na goed zoeken de nodige informatie over ETFs. Het probleem is alleen dat je al deze informatie zelf moet filteren en interpreteren. Wat betekenen de cijfers en strategieën die zij presenteren? Geeft dit nu hoog of laag risico? En hoeveel rendement mag ik verwachten?

Om je te helpen stel ik uitgebreide ETF analyses op. In dit artikel vind je een WisdomTree Cloud Computing ETF analyse. Daarbij gaan we kijken naar belangrijke informatie én mijn persoonlijke interpretatie hiervan ter inspiratie en tips.

Wil je meer van dit soort inzichten? Volg mij via deze website, de nieuwsbrief en Instagram/Youtube voor updates omtrent Mindset & lange termijn beleggen naar financiële onafhankelijkheid.

Laten we beginnen!

Inhoudsopgave:

ETF Analyse WisdomTree Cloud Computing: wat houdt het in en wat zijn de risico’s?
Waar kan ik WisdomTree Cloud Computing ETF kopen?
ETF analyse: top 10 aandelen uit de WisdomTree Cloud Computing ETF (WCLD)
Rendement en Risico verwachtingen van WCLD

ETF Analyse WisdomTree Cloud Computing: wat houdt het in en wat zijn de risico’s?

analyse-wcld-etf

De WisdomTree Cloud Computing ETF (WCLD) is een fonds dat zich volledig richt op bedrijven die actief zijn in de cloud industrie. De WCLD wordt ook wel een thematic, oftewel thema, ETF genoemd. Dit komt omdat zij zich richt op één thema, wat in dit geval de cloud industrie is. Dit brengt zowel voor- als nadelen met zich mee.

Op de website van WisdomTree bieden ze een presentatie met onderzoek aan waarin ze aantonen waarom ze in de cloud industrie geloven.

Een voordeel van dit fonds is dat je eenvoudig geld kan spreiden over 58 cloud-bedrijven. Dit zou je willen indien je erin gelooft dat de cloud industrie in de komende jaren harder groeit dan andere sectoren. Dit is een voordeel waardoor je dus gaat beleggen in groeisectoren.

Een nadeel aan thema ETFs is dat zij meer risico bevatten. Ze zijn volledig afhankelijk van de ontwikkeling van die sector. Enerzijds kan dit hoger rendement opleveren, maar anderzijds een hoger risico indien de sector faalt. Derhalve moet je wel zeker van je zaak zijn alvorens je gaat beleggen in een thema ETF als WCLD.

Belangrijke cijfers over de WisdomTree Cloud Computing ETF:

  • Rendement sinds oprichting 09-2019: 126%
  • Gemiddeld rendement per jaar: 55,41%
  • Dividend: niet uitkerend
  • Aantal posities: 58
  • Total expense ratio: 0,45%
  • P/E-ratio: 88.65
  • Risicocategorie DEGIRO: A

Wat betekenen deze cijfers?

Uit mijn ETF analyses blijkt dat WisdomTree Cloud Computing relatief gezien een hoog rendement heeft behaald. Wie gemiddeld 55% rendement haalt, zal op de lange termijn heel rijk worden. Echter geeft dit een vertekend beeld, omdat het onrealistisch is dat deze prijsstijging zal doorzetten. Dit baseer ik op de aandelen die in de WCLD ETF zitten. De gemiddelde P/E-ratio is 88. Dit is heel hoog en voor mij een indicatie dat er een flinke correctie aan kan komen.

Hieronder ga ik nog dieper in op mijn ETF analyse omtrent WCLD.

Note: de WCLD kan je commissievrij (gratis) kopen via DEGIRO. Lees hier hoe beleggen bij DEGIRO werkt.

goedkoop-aandelen-beleggen

Waar kan ik WisdomTree Cloud Computing ETF kopen?

Je kan de WCLD ETF gratis kopen via DEGIRO. Gratis betekent dat je commissievrij, zonder transactiekosten, WCLD kan kopen. Dit is gunstig omdat je bij een maandelijkse inleg hierdoor serieus wat transactiekosten bespaart. Andere aanbieders voor WCLD ETF kopen zijn BinckBank en Lynx.

Klik hier voor de verschillen tussen DEGIRO vs. Binckbank.

Klik hier voor de verschillen tussen DEGIRO vs. Lynx

ETF analyse: top 10 aandelen uit de WisdomTree Cloud Computing ETF (WCLD)

wisdomtree-cloud-computing-analyse

Bron: SeekingAlpha.com

In totaal biedt de WCLD een spreiding over 58 bedrijven. Op zich is dit een prima aantal, alhoewel het verre van een wereldwijd fonds is. Bovendien zijn alle 58 bedrijven gebaseerd op cloud computing. Alhoewel mijns inziens dit juist haar kracht is, betekent het ook een hoger risico. Zo is de jaarlijkse volatiliteit tot op heden 35%. Dit betekent dat tussentijdse schommelingen -35% (of meer) kunnen geven. Hier zal je een sterke maag voor moeten hebben 😉.

Van deze 58 bedrijven maakt de top 10 circa 28% van het totaal uit. Dat betekent dat 1/3 van al het geld binnen dit fonds is geïnvesteerd in de tien grootste aandelen. 28% is aan de hogere kant, duidende op extra risico.

De aandelen die in de WisdomTree Cloud Computing ETF zitten hebben stuk voor stuk een enorme groeipotentie. Dat is dan ook waarom je in dit fonds zou willen investeren. Het is helaas ook een feit dat ze stuk voor stuk een zeer hoge waardering hebben. Met andere woorden: de aandelen zijn relatief duur. Daardoor neemt de kans op een neerwaartse koersdaling toe.

cloud-computing-etf-analyse

Bron: WisdomTree.com

De afbeelding van hierboven is interessant. Zo geeft het fondsbeheer van WisdomTree aan dat de aandelen binnen het fonds een gemiddelde brutomarge van 69,6% hebben. Hier word ik enthousiast van: hoe hoger de bruto- en nettomarges, hoe sneller een bedrijf kan groeien. Immers, met hogere winstmarges houden ze onderaan de streep meer geld over dat ze kunnen herinvesteren voor expansie.

Tevens zien we dat de gemiddelde jaarlijkse omzetgroei 34,9% is. Dit is fors hoger in vergelijking tot andere ETFs. Dit maakt de WCLD beslist een van de betere groei ETFs.

Let op: WCLD behoort niet tot de beste ETFs uit DEGIRO Kernselectie.

Rendement en Risico verwachtingen van WCLD

beleggen-wcld-risico-rendement

Bron: SeekingAlpha.com

Na mijn ETF analyse WisdomTree Cloud Computing is mijn geloof in deze ETF toegenomen. Ik zie het als een fonds dat gevuld is met unieke groeiaandelen.

Het afgeven van een rendement- en koersverwachting is gevaarlijk. Niemand heeft een glazenbol. Toch kunnen we wel een inschatting omtrent rendement maken, al is dat louter ter inspiratie en vermaak. Zo lees ik op het internet verschillende bronnen, waarbij de verwachting is dat de koers van 54 USD naar 106 USD kan stijgen tussen 2021 – 2026.

Dit zou een gemiddeld jaarlijks rendement van 15% voor de ETF WCLD betekenen.

Een dergelijk rendement is niet onrealistisch. Een thema ETF als WCLD geeft een significant hoger risico in vergelijking tot grotere ETFs zoals de S&P 500. In ruil daarvoor mogen we een hoger rendement verwachten.

Ook indien ik kijk naar de aandelen binnen de ETF bemerk ik een grote groeipotentie. Indien deze bedrijven de gemiddeld jaarlijkse omzetgroei van +35% kunnen waarmaken. En indien zij de bottom line (winst) kunnen verbeteren. Dan is een gemiddeld jaarlijks rendement van 15% over 5 jaar haalbaar.

Dit betekent dat de WCLD aanzienlijk beter kan presteren dan menig individueel belegger!

Anderzijds is het risico wel hoog. Niet alleen is de huidige P/E-ratio zeer hoog, maar ook de jaarlijkse standaard deviatie (26.83) en jaarlijkse volatiliteit (35,71%) zijn behoorlijk.

Verwacht in de komende jaren grote pieken- en dalen in deze ETF. Correcties en stijgingen van 30% zullen frequent voorkomen. Voor de actieve belegger is dit een extra kans. Maar voor de voorzichtige belegger met hoge risicoaversie is dit geen geschikte ETF. Tenzij je de tussentijdse koersschommelingen kan negeren en vooral op de lange termijn denkt? Hoe dan ook, het is verstandig om een lagere weging aan de WCLD ETF binnen je portefeuille toe te kennen.

En, wat zijn jouw inzichten/vragen na deze WisdomTree Cloud Computing ETF analyse?

Reacties
Categorieën