Beleggen in Groeisectoren: Tips en Advies voor Hoger Rendement
Beleggen in groeisectoren: Tips en Advies voor 2020+
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
12/29/2019
10 min

Beleggen in Groeisectoren: Tips en Advies voor Hoger Rendement

12/29/2019
10 min

Beste Happy Investor, beleggen in groeisectoren is verstandig omdat het de kans op positief rendement verhoogt. In dit kennisartikel gaan we het uitgebreid hebben over groeimarkten en hoe wij hier als belegger van kunnen profiteren in de komende jaren. Dit is noodzakelijk, want bij beleggen draait het allemaal om groei in zowel omzet, afzet en winst. Dat is wat goede beleggingen onderscheidend maakt. De kans dat je investeert een goede groeiaandelen is nu eenmaal groter bij aandelen binnen groeisectoren. Maar er zijn meer manieren om van deze booming industrieën te profiteren. Dit artikel leert je hoe.

In dit artikel gaan we naar de volgende onderwerpen kijken:

  1. Wat zijn groeisectoren en waar herken je ze aan?
  2. Voorbeelden van groeiende industrieën
  3. Tips voor beleggen in groeimarkten
  4. Hoe investeren in en optimaal profiteren van groeiende industrieën?

Laten we snel doorgaan.

Wat zijn groeisectoren en waarom in beleggen?

Groeisectoren zijn industrieën die jaarlijks grote groei doormaken. Dit kunnen ook nieuwe, opkomende sectoren zijn. Er zijn vele factoren van invloed die een industrie wel of niet laten groeien, maar de meest belangrijke factor is de marktvraag. Als ieder jaar de vraag vanuit consumenten groter wordt, dan spreken we over een groeiende sector. Wat interessant is aan dit fenomeen, is dat je er als belegger enorm van kan profiteren. En niet alleen beleggers, maar ook ondernemers. Zo hoef je niet per se zelf actief te zijn in de groeiende sector, maar kan je ook een service of dienst verlenen aan deze sector. Een voorbeeld hiervan is alsmaar toenemende online verkoop. Dit is een snelgroeiende sector, waarvan ondernemers kunnen profiteren. Denk aan het oprichten van een online webshop, maar ook een postorderbedrijfje, online marketing bureau, tekstschrijver voor websites, et cetera.

Ook wij als investeerder kunnen flink profiteren bij beleggen in groeimarkten. Een goed voorbeeld hiervan zijn dominante groeiaandelen binnen een groeiende industrie. Dergelijke aandelen groeien extra hard gezien de situationele factoren. Naast individuele aandelen kunnen we ook in het geheel beleggen in groeisectoren. Zo investeer je in de groei van de sector zelf, los van individuele bedrijven. Meer tips over beleggen in groeimarkten komt later aan bod. Laten we eerst eens naar enkele voorbeelden kijken, zodat je meer gevoel krijgt met wat een groeiende industrie inhoudt.

Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

Blijf leren, blijf groeien. Dat is de manier om succesvol en rijk te worden!

Voorbeelden van groeiende industrieën wereldwijd vanaf 2020 – 2030

Om je een goede voorstelling van groeiende sectoren te geven, kan ik enkele voorbeelden aanhalen. Zie hieronder drie voorbeelden van groeimarkten van 2020 tot 2030 (en verder)

Automation, Robotics en Artificial Intelligence (A.I.) als ultieme groeimarkt

Als je om je heen kijkt, wanneer je het nieuws hoort en wanneer je zelf producten gebruikt. Overal zie, hoor of herken je het. Dat is een duidelijk signaal dat een bepaalde sector sterk aan het groeien is. In dit specifieke geval heb ik het over Automatisering, Robotica en Kunstmatige Intelligentie. Dit laatste is snelgroeiende, en de eerste twee zijn al jarenlang groeiende waar tussen 2020 – 2030 eindelijk de vruchten van kunnen worden geplukt. Beleggen in de groeisector van deze technologieën is dan ook onderdeel van mijn aandelen advies voor 2020 – 2030. Via de link hiernaast over mijn aandelen advies vind je ook een jaar evaluatie van mijn beleggingsportefeuille, en welke aandelen ik momenteel in het bezit heb voor die sectoren.

Online verkoop is een booming groeimarkt

Een ander voorbeeld van een echte groeisector die de laatste jaren enorm is toegenomen, is de online verkoop. Alles wat te maken heeft met online verkoop is een groeiende sector. Neem nu als voorbeeld de grote E-commerce websites van de wereld zoals Alibaba en Aliexpress. Een andere hele bekende is Amazon, en voor lokale bekendheid kunnen we naar Bol.com kijken. Als belegger kunnen we profiteren van deze groeimarkt. Denk daarbij aan aandelen van Alibaba en Amazon. Ook ContexLogic (WISH) en Coupang (CPNG) zijn recentelijk naar de beurs gegaan.

Wees ook creatief en denk aan andere verwante diensten en producten die meegroeien dankzij deze online verkoop. Zo heb je bijvoorbeeld postorderbedrijven zowel ter land, ter lucht als ter zee. Deze profiteren ook van de toenemende online verkoop dankzij het bezorgen van postpakketten. En dan heb je nog de kleinere ondernemers die massaal een webshop opstarten. De maatschappelijke trend van geld verdienen vanuit huis blijft maar toenemen.

Ik bedoel, wie wilt er nu niet extra geld verdienen dankzij online verkoop? Dus ja, er zijn veel ondernemers die zelf een webshop opstarten en daar kan je als belegger van profiteren. Denk aan groeiaandelen binnen deze sector zoals Shopify. Shopify levert kant-en-klare webshops aan ondernemers, inclusief verzending, voorraadbeheer, productenaankoop, et cetera. Deze slimme oplossing zorgt ervoor dat dit bedrijf beslist gaat groeien in 2020 – 2030.

970x250

De zorgsector (met name voor ouderen)

Een laatste voorbeeld van een langzame doch stabiele groeiende sector is de zorgsector. Sinds 1980 kennen we al het fenomeen van de vergrijzing. Maar dit fenomeen blijft maar versnellen binnen de Westerse landen. De bevolkingsgroei in Europa krimpt, maar mensen worden veel ouder. Deze oudere mensen bezitten overigens wel een meerderheid van al het vermogen. En zij willen dit uiteraard ook deels aan zichzelf uitgeven. Hierbij kan je denken aan goede verzorging, fitness, plastische chirurgie, et cetera. Maar wellicht de grootste kans ligt bij het investeren in vastgoedfondsen die zorgtehuizen in hun portefeuille hebben. Een voorbeeld hiervan is het vastgoedfonds Annexum, waarbij je als particulier kan investeren in vastgoed van zorgtehuizen.

Sowieso is het slim om spreiding aan te brengen binnen je beleggingsportefeuille. Dit doe je mede door naast de aandelenmarkt ook in andere beleggingsmarkten te investeren. Zo heb ik zelf goede ervaringen met vastgoedfondsen en ook met investeren in particuliere leningen.

Tips over beleggen in groeisectoren

Beleggen in groeimarkten geeft je een hogere kans op positief rendement dan beleggen in krimpende sectoren. Dat is logica. Een leuke en interessante manier om te achterhalen wat toekomstige groeiende sectoren / technologieën zijn, is via de Gartner Hype Cycle. Dit zie je op de onderstaande afbeelding. Die toont aan dat er vaak een grote hype is rondom een bepaalde technologie, zoals bijvoorbeeld dat met kunstmatige intelligentie in 2019 het geval was. Maar de werkelijke toepassingen bestaan nog niet tijdens een hype. Dit betekent voor beleggers dat je allereerst kan profiteren van de hype, maar wel dat je er op tijd moet uitstappen. En dan kan je er weer van profiteren over enkele jaren, nadat de hype voorbij is en de werkelijke toepassingen van de nieuwe technologie in praktijk worden gebracht (“Slope of Enlightenment”). Sowieso vind je via Gartner interessante artikels over toekomstige voorspellingen van groeisectoren.

Dit is een van de belangrijkste tips voor beleggen in groeisectoren. Weet wanneer er sprake is van een hype. En weet ook wanneer er sprake is van werkelijke groei met praktische toepassingen waardoor bedrijven winstgevend worden dankzij de nieuwe technologie. Zo is de Bitcoin een mooi voorbeeld van een grote hype bubbel. De beleggingsexpert Warren Buffet heeft Bitcoin beleggers herhaaldelijk gewaarschuwd dat er geen echte waarde achter de Bitcoin zit (in 2018). Simpelweg omdat er nog geen praktische toepassingen waren. Er was sprake van een gigantische hype. Zelf was ik aan het begin van deze hype ingestapt, niet zozeer in Bitcoin maar wel Altcoins. Helaas heb ik de fout gemaakt om niet op tijd mijn winsten te pakken. Gelukkig heb ik het wel alleen gedaan met geld dat ik kon missen. Al met al heb ik een klein rendement gemaakt, maar het was een kostbare les 😉.

970x250

Stap op tijd in, en ga voor de lange termijn

Bovenstaande kan je samenvatten tot een belangrijke les voor wie wilt beleggen in groeisectoren. Stap op tijd in, en ga voor de lange termijn. Met op tijd bedoel ik in de dip na een hype, waarbij je met 100% zekerheid weet dat de technologie ook echt praktische toepassingen heeft waar bedrijven van gaan profiteren. Vervolgens kan je het beste investeren in de gehele sector. Niet dat je hierdoor het hoogste rendement haalt, want dat doe je door te kiezen voor het groeiaandeel dat als winnaar uit de strijd komt. Maar het is zeer onzeker wie de winnaar wordt. Door te investeren in de gehele sector, zal je mooie rendementen kunnen pakken tegen minder risico. En dit houd je enkele jaren vast (buy & hold), om rendement op rendement te creëren voor exponentiele resultaten.

Kanttekening: bovenstaande, onder meer met de Hype Cycle, is voornamelijk gericht op technologische innovaties. Er zijn ook groeimarkten die langzaam doch stabieler groeien. In deze sectoren is het wel mogelijk om de toekomstige winnaars met meer zekerheid te kiezen. In dat geval kan je besluiten om je beleggingsportefeuille te verdelen (in percentages) over de gehele sector en enkele individuele groeiaandelen.

Beginnen op de beste beleggingsplatformen is het halve werk

Wil jij weten wat de allerbeste beleggingsplatformen zijn? Klik dan nu op deze link naar de beste beleggingsplatformen vergelijken. Hierin lees je mijn onafhankelijke vergelijking van de beste online brokers voor aandelen, en ook voor vastgoed en particuliere leningen. Want spreid je kansen over meerdere markten en beleg dus niet enkel in alleen de aandelenmarkt. Ook is het goed om je geld te spreiden over meerdere beleggingsplatformen voor bescherming van je geld (wat tot 100.000 euro is beschermd bij faillissement). Mis deze onafhankelijke vergelijking dus niet! Voorkom dat je een slechte keuze maakt, en klik op de link hierboven voor de uitgebreide vergelijking.

Hoe investeren in groeimarkten en groeisectoren?

Bij beleggen hangt alles af van hoeveel risico je wilt nemen. Deels kan je het risico verkleinen door rigoureus onderzoek te doen, waarbij je alle details doorsplits en met zekerheid weet dat de sector (of individuele aandelen) gaan groeien. Maar je zal altijd risico behouden, met een kans tot verlies van de totale inleg. Wees hiervan bewust. Daarbij is het logisch dat hoe meer spreiding je aanbrengt, hoe minder risico je zal lopen.

Mijn persoonlijke advies voor beleggen in groeimarkten is door je beleggingsportefeuille van 100% op te splitsen over drie soorten: ETF’s, dividendaandelen en groeiaandelen. Hieronder geef ik enkele tips. Ook benoem ik een percentage van de totale portefeuille als richtlijn. Houd hiermee rekening dat ik hierbij niet voor de veiligste manier kies (het minste risico), maar zeker ook niet voor de meest agressieve, risicovolle beleggingstactiek. Het is aan jou hoe je omgaat met deze tips en de percentages. Blijf kritisch en logisch nadenken!

ETF’s – 70% van je portefeuille

Eerder in dit artikel heb ik enkele voorbeelden gegeven van groeiende sectoren. Je kan zelf ook vast en zeker andere interessante sectoren vinden wanneer je online goede research doet. Wanneer je er zeker van bent dat je een groeisector hebt gevonden, kan je besluiten om zo’n 70% van je aandelenportefeuille te besteden aan ETF’s binnen deze sector. Als voorbeeld hadden we de sector van Automation. Als je op Google zoekt naar Automation ETF, dan vind je er wel een aantal. Een ander voorbeeld is een ETF in cybersecurity (beslist een groeisector). Via Google zal je dan uitkomen op ETF’s zoals CIBR.

Dividendaandelen – 20% van je portefeuille

Zo’n 20% kan je besteden aan dividendaandelen binnen deze sector. Dividendaandelen bevatten minder risico dan normale aandelen. Daartegenover staat een lager rendement, maar die wel meer stabiel is dankzij een jaarlijks dividend. Wanneer je lange termijn investeringen in dividendaandelen doet, krijg je dankzij dividend op dividend naar verwachting hoge opbrengsten.

Groeiaandelen – 10% van je portefeuille

Tot slot is het goed om 10% te besteden aan hoog risico, in ruil voor hopelijk hoog rendement. Dan heb ik het over groeiaandelen. Hiervoor moet je heel goed onderzoek doen. Je zal exact moeten weten of dit de toekomstige marktleider van de groeiende industrie zal worden. Als je gelijk hebt, mag je rendementen van boven de 1000% verwachten binnen 10 tot 20 jaar. Echter, groeiaandelen zijn ook erg risicovol. Vandaar het advies voor 10%, waardoor je het risico van eventueel verlies kan dragen met de opbrengsten uit ETF’s en dividendaandelen.

Beleggen in projecten en vastgoedfondsen gerelateerd aan groeiende industrieën

Tot slot, vergeet niet om ook te kijken naar spreiding buiten de aandelenmarkt. Zo kan je onderzoek doen naar mogelijkheden tot beleggen in projecten binnen groeimarkten. Een voorbeeld hiervan was en is het investeren in windmolenparken en zonnepanelen. Dit is voor de groeiende sector van schone energie. En een andere mogelijkheid voor extra spreiding is soms van toepassing bij vastgoedfondsen. Zo gaf ik al als voorbeeld een vastgoedfonds voor de zorgsector. Maar je hebt ook andere goede vastgoedfondsen zoals ik in andere artikels deel. 

Reacties
Categorieën