Rendement: Tips over hoe je hoog rendement haalt (met beleggen)
Rendement: Tips over hoe je hoog rendement haalt (met beleggen)
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
12/28/2019
11 min

Rendement: Tips over hoe je hoog rendement haalt (met beleggen)

12/28/2019
11 min

Dit artikel gaat van A tot Z over rendement. Alles wat je behoort te weten over rendement gaan we hier behandelen. Kortom, je bent op het juiste adres want op mijn kennisplatform vind je veel informatie terug over hoe je rendement op geld kan behalen. Maar specifiek voor dit artikel gaan we het hebben over wat rendement is, hoe het werkt en tips over hoe je hoge rendementen op je geld kan halen. Je bent in ieder geval al op de juiste weg door na te denken over rendement. Het is namelijk de beste manier voor financieel onafhankelijk worden! Met de tips van hieronder leer jij ook gelijk hoe 😉.

Samengevat hebben we deze inhoudsopgave:

  1. Wat is rendement?
  2. Hoe werkt het principe?
  3. Tips voor hoog rendement bij beleggen

Laten we snel doorgaan, en lees vooral de tips voor hoog rendement bij beleggen. Dat gaat je zeker bevallen!

Wat is het principe achter Rendement? Definitie en Betekenis

Rendement is een overkoepelend woord dat staat voor opbrengsten uit investeringen halen. Dit kan van alles zijn, zoals opbrengsten uit beleggen, uit werk en uit goede geld investeringen. Dat betekent dat rendement een resultaat is van iets wat je nu investeert en wat je op een later tijdstip kan oogsten. Overigens kan dit ook negatief zijn, zoals wanneer je de verkeerde beleggingen doet.

Om te illustreren wat rendement inhoudt, kunnen we dat het beste cijfermatig aanduiden dankzij een voorbeeld bij beleggen. Stel dat je 1000 euro hebt, en dat je dit gaat beleggen in een aandeel. Laten we zeggen dat je een aandeel koopt die een koers van 1000 euro heeft. Het gaat goed met het aandeel, en de koers stijgt binnen twee maanden met 10%. In feite heb je nu 10% rendement dankzij koerswinst. In je beleggingsportefeuille (portemonnee) heb je nu geen 1000 euro, maar 1100 euro. Het verschil is een opbrengst van 10% over 1000, wat 100 euro is. En dus heb je 1000 + 100 = 1100 euro. Om hiervan te profiteren kan je nu het aandeel verkopen en heb je 100 euro winst.

Wat belangrijk is aan rendement is hoe je erover denkt. Je kan overal opbrengsten uit halen. Dit telt niet alleen bij beleggen, maar ook door tijd te investeren in je vrienden en familie, in je werk en in jezelf. Zo is investeren in jezelf een van de beste investeringen die je kan doen. Denk hierbij aan een studie. En als jij deze studie afrondt ben je klaar voor een promotie. Dankzij die promotie ga je meer geld verdienen en daarom heeft het geld dat je hebt geïnvesteerd in een studie, een positief rendement opgeleverd in de toekomst. Denken in termen van opbrengsten en investeren zal je leven ten goede veranderen!

Commissievrij beleggen in CFD’s aandelen, cryptomunten, indexfondsen & meer

Wil je commissievrij beleggen in CFD’s aandelen, cryptomunten, indexfondsen, forex, commodities en meer? Bekijk dan eens het platform van Skilling. Zij hebben professionele trading tools voor CFD handelen als een pro. Meer hierover lees je in deze Skilling review.

skilling-aandelen-cfd-review

Hoe werkt het principe van Rendement?

Het principe is dat je nu geld, tijd of energie investeert, zodat je daar op een later tijdstip een hogere opbrengst uit kan halen dan dat je in eerste instantie hebt geïnvesteerd. Je kan ook rendement halen uit tijd en energie. Denk hierbij aan tijd investeren door te werken, waarbij het rendement een opbrengst in vorm van salaris is. Of je kan energie investeren in het opbouwen van vriendschappen of vrijwilligerswerk. Het rendement hierbij is meer voldoening en zingeving in het leven. Maar het beste en meest bekende waar rendement om bekend staat, is bij het investeren van geld. Hierbij is in het bijzonder een zeer sterk principe van kracht. En dat is namelijk het principe van samengestelde interest. In feite betekent dit een situatie waarbij je voor een lange tijd al het positieve rendement laat opstappelen. Je krijgt dan rendement op rendement.

Rendement op rendement leidt tot exponentiele groei van je oorspronkelijke investering. Misschien ken je het principe al vanuit een andere variant, namelijk die van dividend op dividend. We kunnen dit krachtige principe het beste uitleggen aan de hand van een voorbeeld van vastgoedfonds SynVest. Stel dat je 10.000 euro gaat beleggen. Bij SynVest is het jaarlijkse gemiddeld rendement 8,3%. Het ene jaar kan het 2% zijn en het andere jaar 12%, maar gemiddeld komen we uit op 8,3% per jaar. En stel even dat we onze jaarlijkse winsten ieder jaar terugboeken voor de komende 20 jaar. Dan zien we onze winst over 20 jaar terug in de volgende grafiek:

Conclusie: na 20 jaar heb je door helemaal niks te doen 49.000 euro extra geld. Bedenk ook dat je dit geld kan laten staan voor nog meer rendement, of je kan het gehele bedrag innen en ervan genieten! Ditzelfde resultaat kan je ook bereiken, of zelfs nog beter, door slim te beleggen in aandelen. Laten we eens gaan kijken hoe we dat dan doen!

Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

Blijf leren, blijf groeien. Dat is de manier om succesvol en rijk te worden!

Tips voor Hoog Rendement bij Beleggen

Nu je begrijpt hoe het concept en het principe werkt, kunnen we doorgaan naar nuttige tips waarmee je zelf hoog rendement kan  halen bij beleggen. Voor de tips houden we de focus even alleen op het beleggen, omdat dit het meest gangbare is wanneer men aan rendement denkt. Als het aankomt op beleggen kunnen we op minimaan vier manieren opbrengsten realiseren, namelijk:

  1. Opbrengsten dankzij beleggen in aandelen
  2. Dankzij beleggen in vastgoedfondsen
  3. Beleggen in Particuliere leningen
  4. En rendement bij beleggen in een eigen onderneming

1. Rendement dankzij beleggen in aandelen

Wanneer we gaan investeren in aandelen kunnen we op verschillende manieren opbrengsten realiseren. Hieronder geef ik tips over de verschillende manieren van beleggen en hoe je hier met de meeste kans op succes opbrengsten uit kan halen. Laten we beginnen met individuele aandelen.

Individuele aandelen

Rendement en aandelen worden vaak genoemd in dezelfde zin. Door te beleggen in aandelen kan je jaarlijkse opbrengsten genereren. Daarbij kan je kiezen voor individuele aandelen. Dat betekent investeren in bedrijven waarvan jij denkt dat deze de komende jaren veel gaan groeien. Zo heb je normale aandelen, je hebt groeiaandelen (die heel snel groeien) en je hebt dividendaandelen. Dividendaandelen keren ieder jaar een percentage dividend uit. Dit mag je zien als rendement, wat je ieder jaar kan cashen of kan herbeleggen.

Dit alles is alleen minder makkelijk dan je zou denken. Individuele aandelen komen met grote risico’s. Want de kans dat een bedrijf failliet gaat blijft altijd aanwezig. En als het slecht gaat met een bedrijf, zal dat aandeel ook dalen. Dit alles met gevolg tot negatief rendement van jouw investering. De enige manier is door het volgen van goed aandelen advies, maar vooral ook zelf heel goed onderzoek te doen. Wanneer je opbrengsten uit aandelen wilt, zal je uitermate goed onderzoek moeten doen in de bedrijven waarin je wilt beleggen. Als je dit niet doet, is er een heel groot risico tot verliezen van geld. Als je niet de kennis en/of tijd hebt om dergelijk onderzoek te doen, kan je beter kiezen voor een groot mandje met allerlei verschillende aandelen erin. Zo spreid je het risico. Immers, de kans dat alle aandelen in dit mandje failliet gaat is aanzienlijk kleiner.

ETF’s

ETF staat voor Exchange Trade Fund en is een voorbeeld van zo’n groot mandje waarin allerlei aandelen zitten. Zo eenvoudig is een ETF, het is een grote verzamelbak van allerlei verschillende aandelen. Vaak zijn ze gericht op een specifieke sector / industrie. Zo heb je een ETF voor Automation & Robotica. Hierin zitten 100 aandelen van allerlei verschillende bedrijven die een business hebben binnen Automation en/of Robotica. En zo heb je nog allerlei specifieke ETF’s voor de zorgsector, de voedselindustrie, et cetera.

Een goede tip voor stabiel rendement op aandelen is door iedere maand een klein bedrag te storten op zo’n ETF. Kies een ETF waarin jij gelooft, een sector waarvan jij denkt (op basis van je onderzoek) dat die gaat groeien in de komende 5 tot 15 jaar. Door het maandelijks bedrag te spreiden, voorkom je dat je groot inkoopt op een piek. Maar wat als je een groot dal ziet? Zo komt het af en toe eens voor dat de gehele aandelenmarkt 20 tot 40% daalt, bijvoorbeeld indien men recessie vreest. In deze gevallen is het goed om groter in te kopen. Zo koop je aandelen tegen een korting 😉.

Als je maandelijks een kleiner bedrag wilt beleggen, kan je het beste kiezen voor online broker DEGIRO. Bij maandelijks inleggen worden transactiekosten alsmaar groter en groter. Bij deze tactiek kan je het beste beleggen via goedkope online brokers. Een van de beste keuzes hiervoor is DEGIRO. Dit is omdat DEGIRO zeer lage transactiekosten heeft en tegelijkertijd een groot aantal aan beschikbare ETF’s om in te investeren. Klik op deze link voor alle voordelen van DEGIRO.

Indexfondsen en staatsobligaties

Wanneer je nog minder risico wilt nemen kan je ook rendement halen uit indexfondsen en staatobligaties. Doordat het risico lager is, zal ook je rendement lager zijn. Niettemin zijn bij de juiste indexfondsen zoals de S&P 500, Dow Jones en de Nasdaq jaarlijkse rendementen van 15% niet ongewoon. Bij staatsobligaties geldt al helemaal dat dit risico-arme beleggingen zijn. Als je voor 1000 euro staatsobligaties koopt, leen je in feite 1000 euro uit aan een land. Dit kan Nederland zijn of andere landen. Het rendement van Nederlandse staatsobligaties is doorgaans rond de 4%. Bij andere landen kan dit wel eens aanzienlijk hoger zijn. Een voorbeeld hiervan was Turkije toen ze in crisis waren (2018). Turkse staatobligaties boden toen tot wel 15% rendement, wat heel hoog is. Een ander voorbeeld was Italië, toen dit land last had van een economisch lastige tijd. Nederlandse staatsobligaties zijn een goede keuze voor wie veilig wilt zelf beleggen voor pensioen.

Je geld voor je laten beleggen

Rendement bij beleggen in aandelen is echt niet zo makkelijk als je denkt. Er kleven veel risico’s aan en er gaat ook veel tijd inzitten. Zo moet je veel onderzoek doen alvorens je investeert in aandelen. Doe je dit niet, dan heb je grotere kans op verliezen. Daarom is het helemaal geen slecht idee om rendement te behalen door je geld te laten beleggen. Bij deze optie heb je er helemaal al geen omkijken meer naar. Bovendien laat je dan experts voor jou werken, zodat jij rendement krijgt. Zelf vind ik de mixfondsen van Centraal Beheer een goede keuze om je geld in te beleggen. Dit kost je geen tijd noch moeite, maar je kan wel een jaarlijks rendement van circa 5 – 9% verwachten. Of download een informatiepakket voor laten beleggen via de BinckBank. Zij hanteren nu ook 400 euro gratis startgeld voor nieuwe leden.

Beginnen op de beste beleggingsplatformen is het halve werk

Wil jij weten wat de allerbeste beleggingsplatformen zijn? Klik dan nu op deze link naar de beste beleggingsplatformen vergelijken. Hierin lees je mijn onafhankelijke vergelijking van de beste online brokers voor aandelen, en ook voor vastgoed en particuliere leningen. Want spreid je kansen over meerdere markten en beleg dus niet enkel in alleen de aandelenmarkt. Ook is het goed om je geld te spreiden over meerdere beleggingsplatformen voor bescherming van je geld (wat tot 100.000 euro is beschermd bij faillissement). Mis deze onafhankelijke vergelijking dus niet! Voorkom dat je een slechte keuze maakt, en klik op de link hierboven voor de uitgebreide vergelijking.

2. Rendement in vastgoedfondsen

Een van mijn persoonlijke favoriete beleggingen voor rendement zijn vastgoedfondsen. De waarom hierachter leg ik uitgebreid uit in het kennisartikel over rijk worden met vastgoed. Vastgoedfondsen kan je een (klein) beetje vergelijken met ETF’s en Indexfondsen. Wanneer je namelijk een pand of huis koopt, is dat een beetje net alsof je in een enkel aandeel belegt. Uiteraard niet geheel hetzelfde, maar het risico is wel groter dan wanneer je doet beleggen in fondsen. Bij een vastgoedfonds spreid je als het ware je geld over heel veel panden en huizen binnen dat fonds. Als een grote verzamelmand voor vastgoed. Hierdoor wordt het risico aanzienlijk kleiner en kan je meer stabiel rendement uit beleggen realiseren!

Een van de beste vastgoedfondsen waarin ik toe nu toe heb belegd is Exporo. Waarom dit een van de beste vastgoedfondsen voor Nederlandse beleggers is lees je terug in deze review over Exporo. Een must-read voor wie een beginnende belegger is en rijk wilt worden met vastgoed.

970x250

3. Rendement uit particuliere leningen

Een andere manier om hoge opbrengsten uit beleggen te realiseren is dankzij P2P Lending. Dit is een relatief nieuwe manier van rendement realiseren. De essentie van P2P is dat je geld kan investeren in particuliere leningen. Dit doe je via een beveiligd platform waarop je in meerdere particuliere leningen tegelijkertijd kan beleggen. Deze particulieren moeten eerst voldoen aan een strenge controle van hun financiële status. Niet iedereen kan zomaar een lening aanvragen via het platform. Bovendien is er bescherming voor de beleggers, want de beste platformen bieden ook terugkoopgaranties van leningen aan. Zo loop je minder risico. Voor een overzicht van de beste platformen met hoogste rendementen tot wel 16% per jaar, ga je naar dit artikel over investeren in particuliere leningen.

4. Rendement uit je eigen onderneming halen

Tot slot kan je ook hoge rendementen halen dankzij slimme investeringen in je eigen onderneming. Zo kan investeren soms een veel betere keuze zijn dan winst opstrijken. Want ja, helaas betaal je forse belastingen over winst. Maar als je geld investeert dan stop je dat terug in het bedrijf. Je krijgt geen winstuitkering, maar je hoeft er ook geen winstbelasting over te betalen. De truc is om slimme investeringen te doen die ervoor zorgen dat je bedrijfje de volgende jaren harder gaat groeien.

Een voorbeeld van goede investeringen voor rendement is om de productiviteit van je onderneming te verhogen. Dit kan zijn door capaciteit te vergroten, of door sneller werken dankzij efficiënte systemen. Een ander voorbeeld voor hoger rendement is door het vergroten van je verkoop, door bijvoorbeeld iemand in dienst te nemen of door meer te winstgevend te adverteren.

Reacties
Categorieën