Veilig Zelf Beleggen Pensioen? Veilige Tips en Fouten Voorkomen | Happy Investors
Zelf beleggen voor pensioen: Veilige tips en voorkom Fouten
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
12/20/2019
9 min

Veilig Zelf Beleggen Pensioen? Veilige Tips en Fouten Voorkomen | Happy Investors

12/20/2019
9 min

Beste Happy Investor, wil je veilig zelf beleggen voor pensioen? Goed bezig! Want geld investeren is de beste weg naar financiële vrijheid. In dit artikel gaan we het uitgebreid hebben over hoe je veilig zelf kan beleggen voor je pensioen. Dit kan als aanvulling zijn op een huidig pensioen vanuit je werkgever, of als eigen pensioen voor ondernemers. 

In dit kennisartikel gaan we eerst kijken naar tips voor veilig zelf beleggen voor pensioen. Tevens vind je concrete beleggingstips voor lager risico en lange termijn beleggen, zodat je veilig kan genieten van je pensioen. In het derde gedeelte gaan we kijken naar veelgemaakte (grote) fouten die beginnende beleggers maken wanneer ze zelf gaan beleggen voor pensioenopbouw.

Inhoudsopgave

Tips voor zelf veilig beleggen als aanvulling op pensioen

Met onderstaande tips voorkom je enkele grote valkuilen die mensen lopen wanneer ze zelf gaan investeren voor pensioen. Je kent vast wel de verhalen over mensen die een leven lang keihard gewerkt hebben, hun geld hebben belegd, en nu alles kwijt zijn. Dat is onbeschrijfbaar klote. Maak niet dezelfde fouten (in deel 3 daar meer over). 

Pas de onderstaande tips toe om veilig te investeren voor pensioen!

Tip 1. Neem de tijd: veilig pensioenbeleggen doe je op lange termijn

De belangrijkste tip die ik je kan geven voor zelf pensioenbeleggen is om de tijd te nemen. Dit betekent beleggen voor op de lange termijn. Rijk worden is redelijk simpel voor wie geduld heeft. Maar zodra je minder tijd hebt, en toch een bepaald bedrag zoals bijvoorbeeld 1 miljoen wilt behalen, zal je meer risico moeten nemen. Begin daarom zo vroeg mogelijk met zelf beleggen voor pensioen ter aanvulling. 

Het grote voordeel aan lange termijn beleggen is dat je veel marktrisico elimineert. Neem nu als voorbeeld de aandelenmarkt. Iedere 8 tot 10 jaar komt er een grote dip. Bijvoorbeeld door een economische crisis of iets dergelijks. Als belegger moet je er gewoon vanuit gaan dat je minimaal ooit zo’n dip gaat meemaken. Maar als je voor de lange termijn belegt, en je houdt vast aan je aandelen, dan zullen ze ook deze dip wel overleven. 

Voor zelf veilig pensioenbeleggen zal je daarom altijd lange termijn moeten kiezen voor bedrijven die een zeer goede concurrentiele positie hebben met veel toekomstvisie en toekomstige winstgevendheid. Er zijn echter veiligere opties dan individuele aandelen (zie onder).

Een ander voordeel aan lange termijn pensioenbeleggen is dat je het maandelijks of jaarlijks rendement kan herinvesteren in je belegging. Hierdoor krijg je rendement op rendement, of dividend op dividend. Dit krachtig fenomeen zorgt voor exponentiele groei. Dit kan je goed zien aan de onderstaande grafiek. Dit is een berekening voor rendement bij vastgoedfonds Synvest (wat een van mijn tips is voor veilige beleggingen voor pensioen). De input voor deze berekening is: eenmalig 20.000 euro inleg, maandelijks 500 euro inleg en 25 jaar vasthouden.

Tip 2. Ga voor safe: lager rendement, maar wel laag risico

Kijk eens naar de bovenstaande grafiek. Bij een eenmalige inleg van 20.000 euro, en maandelijks 500 euro, heb je na 25 jaar al een kapitaal van bijna 1 miljoen. Nu is het rendement van 8% redelijk goed, maar niet overdreven hoog. Bij individuele aandelen kan je wel zo’n 30-80% rendement op één jaar halen. Maar het risico is ook enorm veel hoger. Risico dat je absoluut niet moet (en wil) nemen wanneer je zelf gaat beleggen voor pensioen. Denk eraan, dit is voor je pensioen!

Ga daarom altijd voor safe. Speel op veilig met lange termijn beleggingen die weinig risico bevatten. Met beleggen kan je altijd geld verliezen, dus hoe lager het risico hoe beter. Vaak zie je dat bij een laag risico ook het rendement lager is. Maar bovenstaande grafiek toont aan dat je de juiste pensioenbeleggingen kan maken, waarbij je in een relatief veilig vastgoedfonds kan investeren tegen een mooi rendement (gemiddeld 8%). En omdat je op lange termijn belegt, kan je ook een zeer riant pensioen behalen met een wat lager rendement. 

Tip 3. Spreiden, spreiden en blijven spreiden!

Een essentiële aanvulling op veilig lange termijn beleggen voor pensioen (tip nr. 1 en 2), is risicospreiding. Zet nooit 100% van je geld op slechts een enkele pensioenbelegging. Dat is vragen om problemen. Zelfs wanneer dat geld dan weer verspreidt wordt onder vele aandelen, zoals bij een indexfonds of ETF (straks meer daarover). Ook dat is nog steeds te weinig spreiding. 

Hieronder geef ik je vier concrete tips voor relatief veilig zelf beleggen voor pensioen. Mijn tip is om je geld te verdelen over minimaal deze vier beleggingstactieken. 

Zo spreid je jouw winstkansen over meerdere investeringsmarkten. Hoe meer spreiding, hoe beter. Maar wel moeten we het gemiddelde rendement in gedachte blijven houden. Vandaar dat ik zorgvuldig de vier tips heb gekozen, die lager risico hebben maar wel een mooi rendement geven.

Beginnen op de beste beleggingsplatformen is het halve werk

Wil jij weten wat de allerbeste beleggingsplatformen zijn? Klik dan nu op deze link naar de beste beleggingsplatformen vergelijken. Hier lees je mijn onafhankelijke vergelijking van de beste online brokers voor aandelen, en ook voor vastgoed en particuliere leningen. Want spreid je kansen over meerdere markten en beleg dus niet enkel in alleen de aandelenmarkt. 

Ook is het goed om je geld te spreiden over meerdere beleggingsplatformen voor bescherming van je geld (wat tot 100.000 euro is beschermd bij faillissement). Mis deze onafhankelijke vergelijking dus niet! Voorkom dat je een slechte keuze maakt, en klik op de link hierboven voor de uitgebreide vergelijking.

Tip 4. Maandelijks geld investeren (de “Dollar Cost Averaging”-methode)

Binnen de beleggingswereld is er nogal wat discussie over Lump Sum vs. Dollar Cost Averaging beleggen. Lump Sum betekent dat je in een keer al je geld direct investeert / belegd. De Dollar Costing Averaging (DCA) methode houdt in dat je iedere maand een klein bedrag investeert. Deze laatste tactiek is vooral interessant voor beginnende beleggers met weinig ervaring. Het zorgt er namelijk voor dat je uiteindelijk de gemiddelde prijs voor een bepaald aandeel. Deze twee tactieken zijn gericht op aandelen, want bij vastgoedfondsen of iets dergelijks heb je altijd dezelfde prijs.

Persoonlijk zou ik de voorkeur geven aan de DCA-methode wanneer het aankomt op veilig zelf beleggen voor pensioen. De DCA-methode geeft in mijn ogen minder risico doordat je het geld spreidt over de tijd. Ook voorkomt het de valkuil van “denken dat je de markt kan voorspellen”. Bovendien maakt het beleggen voor beginners meer toegankelijk, en is het een prima methode voor rijk worden voor beginners

De onderstaande video toont het verschil tussen beide methoden aan, en is kritisch over de DCA. Oordeel zelf, denk er vooral over na. Het gaat om jouw geld, en je moet je verdiepen alvorens je overgaat tot beleggen.

Tip 5. Kennis is macht

De vijfde en laatste tip voor zelf veilig beleggen voor pensioen gaat over kennis. Kennis is een van de basiselementen voor succes. Dit geldt voor alles, zowel in privé als zakelijk. Ook bij beleggen voor pensioen geldt dat je een hogere kans tot succes hebt, wanneer je meer kennis over beleggen hebt. Dit artikel is een goede eerste aanzet, maar blijf je verdiepen in verschillende beleggingsmogelijkheden en methoden. Mijn advies is om het voor je pensioen simpel te houden. JE wilt geen gekke (risicovolle) financiële constructies gaan toepassen als het aankomt op je pensioen.

Investeer iedere maand je geld verspreidt over verschillende lange termijn beleggingen met een laag risico tegen mooi rendement. Verdiep je in deze beleggingen, want hoe meer kennis hoe hoger de kans op succes. Blijf daarom dichtbij waar je goed in bent.

Wat zijn betrouwbare en veilige beleggingen voor pensioen? (Update)

Nu je de richtlijnen hebt meegekregen over hoe je veilig kan beleggen voor pensioen, wordt het tijd om naar concrete beleggingstips te gaan kijken. De onderstaande beleggingstips zijn gebaseerd op investeren voor pensioen. Dat betekent dat ik rekening heb gehouden met het risicogehalte en het rendement. Dit betekent: interessante beleggingen met een relatief laag risico tegen een mooi rendement, met voldoende spreiding en een positief toekomstig lange termijn perspectief.

Wees kritisch naar onderstaande tips. Met beleggen kan je ook geld verliezen, wees daarvan bewust. De onderstaande tips zijn ter inspiratie voor veilig zelf beleggen voor pensioen. Het zijn suggesties vanuit mijn persoonlijke ervaring en vele research, rekening houdende met de bovenstaande criteria voor veilig pensioen beleggen.

1. Vastgoed en vastgoedfondsen

Rijk worden met vastgoed is een goede beleggingstactiek. Mocht je in de gelegenheid zijn om een (of meerdere) appartementjes te kunnen kopen gelegen in grote (studenten)steden, dan zou dat een mooie belegging zijn voor je pensioen. Deze pandjes kan je langdurig verhuren, en tegen de tijd dat je met pensioen gaat kan je de appartementen verkopen. Hopelijk met een mooie meerwaarde. 

Zo is er de verwachting van een woningtekort in 2030 met 157.000 huizen te weinig. Al met al blijft het huizentekort prominent aanwezig in Nederland. Hier kan je als belegger van profiteren.

Vastgoed is interessant, maar vereist ook een hoog startkapitaal. Een klein appartement kopen is namelijk al redelijk kapitaalintensief (circa 20 – 40 K). Bovendien brengt het investeren ook relatief meer risico met zich mee in vergelijking tot vastgoedfondsen. 

Bij een vastgoedfonds word je geld verspreidt over alle huurpanden binnen dat fonds. Terwijl als jij een forse investering doet in een appartement, al je geld daarin zit. Ja, het verwachte rendement is dan ook hoger als je zelf investeert in een appartement. Maar we hebben het hier over veilig beleggen voor je pensioen, en dus is de voorkeur voor een lager risico.

Mijn tip is om een deel van je vermogen van 10 - 30% in niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen te investeren. Kies bij grote bedragen meerdere aanbieders uit deze lijst van de beste vastgoedfondsen vergelijken.

2. Indexfondsen en ETF’s voor aandelen en obligaties

Mijn tweede beleggingstip voor veilig zelf pensioen beleggen zijn indexfondsen en ETF’s. Hier durf ik wel te gaan voor wederom zo’n 30 tot 40% van het totaal vermogen. Indexfondsen en ETF’s zijn namelijk de perfecte manier om met relatief laag risico te profiteren van de groeiende aandelenmarkt. 

Je kan dit zien als een grote mand waarin allerlei verschillende aandelen zitten. Neem nu als voorbeeld het indexfonds S&P 500 uit de Amerikaanse aandelenmarkt. De S&P 500 is een grote mand met aandelen van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven. Wanneer jij een aandeel koopt van de S&P 500, investeer je dus direct in de 500 grootste bedrijven uit dat land. Dit zorgt voor heel veel spreiding met slechts een enkel aandeel. Het historisch gemiddeld rendement van de S&P 500 is rond de 9%.

Naast indexfondsen heb je ook ETF’s (exchange traded funds). Ook een ETF is een grote verzamelmand van doorgaans zo’n honderd aandelen. Vaak zijn de ETF’s meer specifiek gekozen. Dit noemen ze thema ETF's. Zo kan je dankzij een ETF beleggen in alle aandelen van een bepaalde industrie. Stel dat je heel erg gelooft in de voedingsindustrie, de zorgindustrie of misschien wel de Automation industrie. Dankzij een ETF kan je met een enkele aandeel direct investeren in alle bedrijven die actief zijn in zo’n industrie. 

Thema ETF's zijn leuk voor potentieel hoger rendement. Voor zelf veilig pensioen beleggen kan je echter beter kiezen voor deze wereldwijde ETF's. Dit zijn aandelenfondsen met duizenden aandelen. 

Ook obligatie ETFs en de beste dividend ETF's zijn een prima aanvulling.

Houd het simpel. Kies voor veel spreiding.

3. Dividendaandelen

Het grote voordeel aan dividendaandelen is dat je het dividend kan herinvesteren in het aandeel. Ieder jaar ontvang je dividend. De hoogte hiervan is afhankelijk van het dividendaandeel, maar ligt doorgaans tussen de 3 en 6 procent. Als jij 10.000 euro investeert, bij 6% dividend, krijg je dus 600 euro op het einde van het jaar. Maar als je dit jarenlang blijft herinvesteren, krijg je samengestelde interest dat leidt tot exponentiële groei (aan rendement).

Bekende Nederlandse voorbeelden van dividendaandelen zijn Shell, ING en Aegon. Omdat individuele dividendaandelen meer risicovol zijn dan Indexfondsen en ETF’s, is het advies om een kleiner bedrag te investeren verspreid over meerdere dividendaandelen die in de commodities zitten. 

Beleg maar een klein deel van je portefeuille in individuele dividendaandelen. Neem als vuistregel 10-15% van het totaal, maar dit is geen harde regel. Het is eerder een persoonlijke suggestie. Hierbij wil ik je wel sterk adviseren om enkel en alleen in dividendaandelen te investeren waar je kennis over hebt. Bedrijven die je al jaren volgt of kent, het liefst zo goed mogelijk (dus ook de interne organisatie en de lange termijn strategie). Hoe beter je iets kent, hoe minder risico je loopt op onvoorziene gebeurtenissen.

Wil je inspiratie? Hier vind je mijn onderzoek naar de top 5 beste dividendaandelen van AEX.

4. P2P Lending of Crowdfunding

Tot slot kan je in overweging nemen om een klein deel van 5 tot maximaal 10% te beleggen in particuliere leningen. Dit kan je doen via een P2P Lending platform, waarover je alles kan lezen in dit artikel dat gaat over beleggen in P2P

Een aantal voordelen bij P2P Lending zijn dat je (hele) kleine bedragen kan investeren in particuliere leningen. Zo kan je maximaal spreiden over vele leningen. Deze leningen zijn allemaal gewaarborgd middels

Reacties
Categorieën