Zelf beleggen voor pensioen: Veilige tips en voorkom Fouten
arrow_drop_up arrow_drop_down
Zelf beleggen voor pensioen: Veilige tips en voorkom Fouten
20 december 2019 

Zelf beleggen voor pensioen: Veilige tips en voorkom Fouten

Zelf beleggen voor pensioen? Goed bezig! Want geld investeren is de beste weg naar financiële vrijheid. Een onderwerp waar ik, Jorik Vermeulen, met passie en plezier over schrijf. In dit artikel gaan we het uitgebreid hebben over hoe je veilig zelf kan beleggen voor je pensioen. Dit kan als aanvulling zijn op een huidig pensioen vanuit je werkgever, of als eigen pensioen voor ondernemers. In dit kennisartikel gaan we eerst kijken naar tips voor veilig zelf beleggen voor pensioen. Daarna geef ik je concrete beleggingstips voor hoe je dat kan doen. De tips die je hier vindt zijn voor laag risico en lange termijn strategie, zodat je veilig kan genieten van je pensioen. In het derde gedeelte gaan we kijken naar veelgemaakte (grote) fouten die beginnende beleggers maken wanneer ze zelf gaan beleggen voor pensioenopbouw.

Samengevat is dit de inhoudsopgave:

  1. Tips voor veilig zelf pensioenbeleggen
  2. Concrete beleggingen om zelf in te investeren voor pensioen
  3. Veelgemaakte fouten bij zelf beleggen voor pensioen (en hoe te voorkomen)

Na dit artikel kan jij met gerust hart zelf beleggen als aanvulling op een mooi pensioen.

Tips voor zelf veilig beleggen als aanvulling op pensioen

Met deze tips voorkom je enkele grote valkuilen die mensen lopen wanneer ze zelf gaan investeren voor pensioen. Je kent vast wel de verhalen over mensen die een leven lang keihard gewerkt hebben, hun geld hebben belegd, en nu alles kwijt zijn. Dat is klote. Heel klote. Maak niet dezelfde fouten (in deel 3 daar meer over). Pas de onderstaande tips toe om veilig te investeren voor pensioen!

Tip 1. Neem de tijd: veilig beleggen doe je op lange termijn

De belangrijkste tip die ik je kan geven voor zelf pensioenbeleggen is om de tijd te nemen. Dit betekent beleggen voor op de lange termijn. Rijk worden is redelijk simpel voor wie geduld heeft. Maar zodra je minder tijd hebt, en toch een bepaald bedrag zoals bijvoorbeeld 1 miljoen wilt behalen, zal je meer risico moeten nemen. Begin daarom zo vroeg mogelijk met zelf beleggen voor pensioen ter aanvulling. Als je nog tien jaar hebt, is dat wel oké. Maar het liefst heb je nog zo’n twintig, dertig of hopelijk zelfs veertig jaar de tijd. Als je langer dan twintig jaar de tijd hebt, dan zal jij dankzij dit artikel sowieso als miljonair gepensioneerd gaan.

Het grote voordeel aan lange termijn beleggen is dat je veel marktrisico elimineert. Neem nu als voorbeeld de aandelenmarkt. Iedere 8 tot 10 jaar komt er een grote dip. Bijvoorbeeld door een economische crisis of iets dergelijks. Als belegger moet je er gewoon vanuit gaan dat je minimaal ooit zo’n dip gaat meemaken. Maar als je voor de lange termijn belegt, en je houdt vast aan je aandelen, dan zullen ze ook deze dip wel overleven. Voor pensioenbeleggen zal je daarom altijd lange termijn moeten kiezen voor bedrijven die een zeer goede concurrentiele positie hebben met veel toekomstvisie en toekomstige winstgevendheid.

Een ander voordeel aan lange termijn pensioenbeleggen is dat je het maandelijks of jaarlijks rendement kan herinvesteren in je belegging. Hierdoor krijg je rendement op rendement, of dividend op dividend. Dit krachtig fenomeen zorgt voor exponentiele groei. Dit kan je goed zien aan de onderstaande grafiek. Dit is een berekening voor rendement bij vastgoedfonds Synvest. Wat een van mijn tips is voor veilige beleggingen voor pensioen. De input voor deze berekening is: eenmalig 20.000 euro inleg, maandelijks 500 euro inleg en 25 jaar vasthouden.

Tip 2. Ga voor safe: lager rendement, maar wel laag risico

Kijk eens naar de bovenstaande grafiek. Bij een eenmalige inleg van 20.000 euro, en maandelijks 500 euro, heb je na 25 jaar al een kapitaal van bijna 1 miljoen. Nu is het rendement van 8% redelijk goed, maar niet overdreven hoog. Bij individuele aandelen kan je wel zo’n 30-80% rendement op één jaar halen. Maar het risico is ook enorm veel hoger. Risico dat je absoluut niet moet (en wil) nemen wanneer je zelf gaat beleggen voor pensioen. Denk eraan, dit is voor je pensioen!

Ga daarom altijd voor safe. Speel op veilig met lange termijn beleggingen die weinig risico bevatten. Met beleggen kan je altijd geld verliezen, dus hoe lager het risico hoe beter. Vaak zie je dat bij een laag risico ook het rendement lager is. Maar bovenstaande grafiek toont aan dat je de juiste pensioenbeleggingen moet maken, waarbij je in een relatief veilig vastgoedfonds kan investeren tegen een mooi rendement (gemiddeld 8%). En omdat je op lange termijn belegt, kan je ook een zeer riant pensioen behalen met een wat lager rendement. Ik bedoel, als jij met je 60e of 65e  met 1 miljoen euro met pensioen gaat dan heb je iets goed gedaan. Bedenk goed dat je die 1 miljoen euro ook weer kan blijven investeren. Als je dan het jaarlijkse rendement van 8% blijft vasthouden, ontvang je ieder jaar 60.000 euro netto (er gaat 25% belasting van af).

Dat is 5.000 euro netto per maand aanvullend op je huidige pensioen. Dan kom je misschien wel uit op 6.000 of 7.000 euro! En dat terwijl je grote vasten lasten waarschijnlijk al zijn geminimaliseerd (hypotheek). Daarom is Synvest een van mijn favoriete beleggingstips. Daar straks nog wat meer over, maar eerst door naar tip nummer 3.

Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

  • Leer succesvol lange termijn beleggen. Sluit je aan bij de Happy Investors Community en ontvang 1-on-1 persoonlijke coaching voor 100% garantie op leren hoe je financieel onafhankelijk wordt (en dus met vervroegd pensioen). Klik hier voor meer informatie over financieel onafhankelijk worden
  • Begin op het beste en meest goedkope beleggingsplatform. Klik hier voor de beleggingsplatformen vergelijker en ontdek wat de beste keuze is om op te starten met beleggen
  • Spreid je kansen en investeer een deel van je geld in vastgoedfondsen voor 100% passief inkomen en jaarlijks 6 tot 8% dividend. Klik hier voor de vastgoedfondsen vergelijker voor de beste keuze
  • Let op: day trading en crypto beleggen is extreem risicovol en leidt vaker tot verlies dan winst. Wil je toch hiermee starten? Volg dan een cursus, omdat dit je een hoop geld verlies kan besparen. Klik hier voor het vergelijken van de beste day trading cursus in Nederland.
  • Nog beter is om te kiezen voor succesvol lange termijn beleggen. Klik hier voor de Happy Investors beleggen leerplatform + 1-op-1 coaching voor succesvol lange termijn beleggen met gemiddeld 8 – 14% jaarlijks rendement.

Blijf leren, blijf groeien. Dat is de manier om succesvol en rijk te worden!

Tip 3. Spreiden, spreiden en blijven spreiden!

Een essentiële aanvulling op veilig lange termijn beleggen voor pensioen (tip nr. 1 en 2), is risicospreiding. Zet nooit 100% van je geld op slechts een enkele pensioenbelegging. Dat is vragen om problemen. Zelfs wanneer dat geld dan weer verspreidt wordt onder vele aandelen, zoals bij een indexfonds of ETF (straks meer daarover). Ook dat is nog steeds te weinig spreiding. Hieronder geef ik je vier beleggingen waar je zelf in kan investeren voor je pensioen. Mijn advies is om je geld te verdelen over minimaal deze vier beleggingstactieken. Zo heb je niet je geld alleen maar in de aandelenmarkt zitten, maar ook in vastgoedfondsen, commodities en particuliere leningen. Hoe meer spreiding, hoe beter. Maar wel moeten we het gemiddelde rendement in gedachte blijven houden. Vandaar dat ik zorgvuldig de vier tips heb gekozen, die laag risico hebben maar wel een mooi rendement geven.

Beginnen op de beste beleggingsplatformen is het halve werk

Wil jij weten wat de allerbeste beleggingsplatformen zijn? Klik dan nu op deze link naar de beste beleggingsplatformen vergelijken. Hierin lees je mijn onafhankelijke vergelijking van de beste online brokers voor aandelen, en ook voor vastgoed en particuliere leningen. Want spreid je kansen over meerdere markten en beleg dus niet enkel in alleen de aandelenmarkt. Ook is het goed om je geld te spreiden over meerdere beleggingsplatformen voor bescherming van je geld (wat tot 100.000 euro is beschermd bij faillissement). Mis deze onafhankelijke vergelijking dus niet! Voorkom dat je een slechte keuze maakt, en klik op de link hierboven voor de uitgebreide vergelijking.

Tip 4. Maandelijks geld investeren (de “Dollar Cost Averaging”-methode)

Binnen de beleggingswereld is er nogal wat discussie over Lump Sum vs. Dollar Cost Averaging beleggen. Lump Sum betekent dat je in een keer al je geld direct investeert / belegd. De Dollar Costing Averaging (DCA) methode houdt in dat je iedere maand een klein bedrag investeert. Deze laatste tactiek is vooral interessant voor beginnende beleggers met weinig ervaring. Het zorgt er namelijk voor dat je uiteindelijk de gemiddelde prijs voor een bepaald aandeel. Deze twee tactieken zijn gericht op aandelen, want bij vastgoedfondsen of iets dergelijks heb je altijd dezelfde prijs.

Persoonlijk zou ik de voorkeur geven aan de DCA-methode wanneer het aankomt op veilig zelf beleggen voor pensioen. De DCA-methode geeft in mijn ogen minder risico doordat je het geld spreidt over de tijd. Ook voorkomt het de valkuil van “denken dat je de markt kan voorspellen”. Bovendien maakt het beleggen voor beginners meer toegankelijk, en is het een prima methode voor rijk worden voor beginners. De onderstaande video toont het verschil tussen beide methoden aan, en is kritisch over de DCA. Oordeel zelf, denk er vooral over na. Het gaat om jouw geld, en je moet je verdiepen alvorens je overgaat tot beleggen.

Nu denk je misschien van “hoe kom ik aan zoveel extra geld per maand om te investeren”? Als je het antwoord hier niet op weet, dan heb je overduidelijk niet mijn andere artikels over extra geld verdienen en geld besparen gelezen 😉. Het is echt wel mogelijk om aan een extra tweehonderd euro per maand te komen. Schrijf je daarom in op mijn nieuwsbrief (de knop vind je bovenaan), zodat je nooit meer slimme tips en artikels mist over alles wat te maken heeft met meer geld verdienen.

Tip 5. Kennis is macht

De vijfde en laatste tip voor zelf veilig beleggen voor pensioen gaat over kennis. Kennis is een van de basiselementen voor succes. Dit geldt voor alles, zowel in privé als zakelijk. Ook bij beleggen voor pensioen geldt dat je een hogere kans tot succes hebt, wanneer je meer kennis over beleggen hebt. Dit artikel is een goede eerste aanzet, maar blijf je verdiepen in verschillende beleggingsmogelijkheden en methoden. Mijn advies is om het voor je pensioen simpel te houden. JE wilt geen gekke (risicovolle) financiële constructies gaan toepassen als het aankomt op je pensioen.

Investeer iedere maand je geld verspreidt over verschillende lange termijn beleggingen met een laag risico tegen mooi rendement. Verdiep je in deze beleggingen, want hoe meer kennis hoe hoger de kans op succes. Blijf daarom dichtbij waar je goed in bent.

Wat zijn betrouwbare en veilige beleggingen voor pensioen?

Nu je de richtlijnen hebt meegekregen over hoe je veilig kan beleggen voor pensioen, wordt het tijd om naar concrete beleggingstips te gaan kijken. De onderstaande beleggingstips zijn gebaseerd op investeren voor pensioen. Dat betekent dat ik rekening heb gehouden met het risicogehalte en het rendement. Dit betekent: interessante beleggingen met een relatief laag risico tegen een mooi rendement, met voldoende spreiding en een positief toekomstig lange termijn perspectief.

Wees a.u.b. heel kritisch naar onderstaande tips. Met beleggen kan je ook geld verliezen, wees daarvan bewust. De onderstaande tips zijn ook geen waarheden. Het zijn slechts suggesties vanuit mijn persoonlijke ervaring en vele research, rekening houdende met de bovenstaande criteria voor veilig pensioen beleggen.

1. Vastgoed en vastgoedfondsen

Rijk worden met vastgoed is een goede beleggingstactiek. Mocht je in de gelegenheid zijn om een (of meerdere) appartementjes te kunnen kopen gelegen in grote (studenten)steden, dan zou dat een mooie belegging zijn voor je pensioen. Deze pandjes kan je langdurig verhuren, en tegen de tijd dat je met pensioen gaat kan je de appartementen verkopen. Hopelijk met een mooie meerwaarde. Zo is er de verwachting van een woningtekort in 2030 met 157.000 huizen te weinig. Al met al blijft het huizentekort prominent aanwezig in Nederland. Hier kan je als belegger van profiteren.

Vastgoed is dus heel interessant. Maar dit vereist ook een hoog startkapitaal. Een klein appartement kopen is namelijk al redelijk kapitaalintensief (circa 20 – 40 K). Bovendien brengt het investeren ook relatief meer risico met zich mee in vergelijking tot vastgoedfondsen. Bij een vastgoedfonds word je geld verspreidt over alle huurpanden binnen dat fonds. Terwijl als jij een forse investering doet in een appartement, al je geld daarin zit. Ja, het verwachte rendement is dan ook hoger als je zelf investeert in een appartement. Maar we hebben het hier over veilig beleggen voor je pensioen, en dus is de voorkeur voor een lager risico.

Eerder noemde ik al het voorbeeld van Synvest. Als je start met een eenmalige inleg van 20.000 euro en gedurende 25 jaar maandelijks 500 euro investeert, heb je na 25 jaar bijna 1 miljoen euro in bezit. Dit is meer dan genoeg om met pensioen te kunnen gaan. Dit is een echte aanrader vanuit mijn kant! Je kan overwegen om 20 tot 30% van je vermogen te investeren in vastgoedfondsen zoals Synvest. Lees nog even verder voor de andere tips!

2. Indexfondsen en ETF’s

Mijn tweede beleggingstip voor veilig pensioen opbouwen zijn indexfondsen en ETF’s. Hier durf ik wel te gaan voor wederom zo’n 30 tot 40% van het totaal vermogen. Indexfondsen en ETF’s zijn namelijk de perfecte manier om met relatief laag risico te profiteren van de groeiende aandelenmarkt. Je kan dit zien als een grote mand waarin allerlei verschillende aandelen zitten. Neem nu als voorbeeld het indexfonds S&P 500 uit de Amerikaanse aandelenmarkt. De S&P 500 is een grote mand met aandelen van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven. Wanneer jij een aandeel koopt van de S&P 500, investeer je dus direct in de 500 grootste bedrijven uit dat land. Dit zorgt voor heel veel spreiding met slechts een enkel aandeel. Het historisch gemiddeld rendement van de S&P 500 is rond de 9%.

Naast indexfondsen heb je ook ETF’s (exchange traded funds). Ook een ETF is een grote verzamelmand van doorgaans zo’n honderd aandelen. Vaak zijn de ETF’s meer specifiek gekozen. Zo kan je dankzij een ETF beleggen in alle aandelen van een bepaalde industrie. Stel dat je heel erg gelooft in de voedingsindustrie, de zorgindustrie of misschien wel de Automation industrie. Dankzij een ETF kan je met een enkele aandeel direct investeren in alle bedrijven die actief zijn in zo’n industrie. Voor meer gedetailleerde informatie over hoe dit alles werkt kan je eens dit artikel lezen over investeren met weinig risico. In mijn persoonlijke beleggingsportefeuille heb ik een belang in een ETF voor Robotic & Automation en een ETF voor Cybersecurity.

3. Dividendaandelen in commodities

Het grote voordeel aan dividendaandelen is dat je het dividend kan herinvesteren in het aandeel. Ieder jaar ontvang je dividend. De hoogte hiervan is afhankelijk van het dividendaandeel, maar ligt doorgaans tussen de 3 en 6 procent. Als jij 10.000 euro investeert, bij 6% dividend, krijg je dus 600 euro op het einde van het jaar. Maar als je dit jarenlang blijft herinvesteren, krijg je samengestelde interest dat leidt tot exponentiële groei (aan rendement).

Bekende Nederlandse voorbeelden van dividendaandelen zijn Shell, ING en Aegon. Omdat individuele dividendaandelen meer risicovol zijn dan Indexfondsen en ETF’s, is het advies om een kleiner bedrag te investeren verspreid over meerdere dividendaandelen die in de commodities zitten. Commodities zijn bulkgoederen, altijd als massaproductie. Zo zijn banken en olie een massaproduct. Het voordeel aan deze producten is dat ze meestal crisisbestendig zijn (maar laat nu net de bankenwereld een hele mooie les zijn 😉).

Beleg maar een klein deel van je portefeuille in individuele dividendaandelen. Neem als vuistregel 10-15% van het totaal, maar dit is geen harde regel. Het is eerder een persoonlijke suggestie. Hierbij wil ik je wel sterk adviseren om enkel en alleen in dividendaandelen te investeren waar je kennis over hebt. Bedrijven die je al jaren volgt of kent, het liefst zo goed mogelijk (dus ook de interne organisatie en de lange termijn strategie). Hoe beter je iets kent, hoe minder risico je loopt op onvoorziene gebeurtenissen.

4. P2P Lending

Tot slot kan je in overweging nemen om een klein deel van 5 tot 15% te beleggen in particuliere leningen. Dit kan je doen via een P2P Lending platform, waarover je alles kan lezen in dit artikel dat gaat over beleggen in P2P. Een aantal voordelen bij P2P Lending zijn dat je (hele) kleine bedragen kan investeren in particuliere leningen. Zo kan je maximaal spreiden over vele leningen. Deze leningen zijn allemaal gewaarborgd middels “BuyBack garantie”. Dit houdt in dat als een lener te laat is met betalen, dat het platform de lening opkoopt en jou het geld plus het rendement terugbetaald. Als belegger word je dus beschermd. P2P beleggen is super interessant omwille het hoge rendement tegen acceptabel risico. Het rendement is 9 tot wel 16%. 16% jaarlijks rendement is heel erg hoog.

Kortom, als toevoeging aan je totale beleggingsportefeuille voor je pensioen kan je overwegen om een klein deel hiervan te investeren in P2P leningen.

5. Spaardeposito voor een zo hoog mogelijke spaarrente

Nu kan het zijn dat je al een behoorlijk vermogen hebt, en je absoluut geen risico wilt lopen. In dit geval is de beste tip om te gaan voor een spaardeposito. Een spaardeposito heeft dezelfde beschermende voordelen als een reguliere bank, maar dan met verschil dat de rentevergoeding aanzienlijk hoger is. Bij een reguliere bank is de spaarrente dusdanig laag, dat je ieder jaar een beetje armer wordt. Dit gebeurt doordat de inflatie hoger is dan de spaarrente. Gelukkig kan je dit effect minimaliseren dankzij een goede spaardeposito met een hoge rentevergoeding. Zo kan je met minimale risico zorgeloos achterover leunen, en het vermogen voor je laten werken. Dit is de beste tip voor wie zo min mogelijk risico wilt, maar toch een klein beetje rendement wilt behalen.

Via vergelijkingsplatform van Raisin kan je allerlei spaardeposito’s met elkaar vergelijken voor de hoogste rentevergoeding. Via Raisin krijgen nieuwe leden tot wel 200 euro welkomstbonus. Klik op deze link voor het vergelijken van alle aanbiedingen en ontdek hoeveel spaarrente jij kan krijgen.

970x250

Veelgemaakte fouten bij zelf beleggen voor pensioen

Als je zelf wilt beleggen voor pensioen opbouwen, wil je dat op een veilige en betrouwbare manier doen. Beleggen brengt risico’s met zich mee, en daarvan wil je er zoveel mogelijk uitsluiten als het op je pensioen aankomt. Gelukkig kunnen we veel van deze risico’s elimineren door menselijk handelen. Dit heb ik uitgebreid toegelicht in het eerste gedeelte van dit artikel. Toch liggen valkuilen altijd op de loer, en daardoor maken vooral beginnende beleggers veel fouten. Hieronder vind je vier van deze veelgemaakte fouten bij zelf beleggen voor pensioen. Als je hier bewust van bent, kan je ze ook voorkomen.

1. Te veel risico met individuele aandelen

Een grote fout die beginnende beleggers maken wanneer ze zelf gaan beleggen (voor pensioen) is het nemen van te veel risico. Vaak niet eens bewust, maar door gebrek aan kennis. Individuele aandelen geven meer risico dan aandelenfondsen, ETF’s of vastgoedfondsen. Maar het is o-zo-verleidelijk om toch in individuele aandelen te investeren dankzij de hoge rendementen. Neem nu marktleiders zoals Amazon, Microsoft of Apple. Als je in zulke winnaars gaat beleggen kan je hele hoge rendementen verdienen. Dan word je miljonair bij een inleg van 5000 euro, zo hoog zijn die rendementen. Maar het kan ook faliekant misgaan. En omdat dit artikel gaat over veilig beleggen voor pensioen, heeft het beleggen in individuele aandelen niet mijn voorkeur.

2. Te weinig spreiding

Bovenstaande situatie van individuele aandelen is een voorbeeld van te weinig spreiding. Maar het gaat verder dan dat. Als jij 100% van je geld verspreidt over 100 aandelen, dan heb je aan risicospreiding binnen de aandelenmarkt gedaan. Nu loop je nog steeds het risico van marktfalingen op de aandelenmarkt, zoals bijvoorbeeld een aandelencrash. Voorkom deze beginnersfout wanneer je zelf veilig wilt beleggen voor pensioenopbouw. In plaats daarvan kan je maximaal risico spreiden door niet alleen spreiding in aandelen, maar ook een deel van je totale vermogen te investeren in vastgoedfondsen, particuliere leningen en commodities zoals goud. Vandaar dat mijn beste beleggingstips voor pensioenopbouw uit dit artikel niet uit de lucht komen vallen 😉.

3. Denken dat je de markt kan voorspellen

Hier kan ik heel simpel in zijn: dit kan je niet. Geloof mij maar, want ik heb dezelfde grote fout gemaakt die mij heel veel rendement heeft gekost. In plaats van de dollar-average-methode zoals hierboven beschreven, had ik in een keer al mijn geld verspreid over verschillende individuele aandelen. En dit op een van de hoogtepunten van de aandelenmarkt in 2018! Twee maanden later kwam er een enorme dip, waardoor heel 2019 een super jaar was om te beleggen in aandelen. Dit heeft mij serieus tienduizenden euro’s gekost…

Na het lezen van dit artikel denk je waarschijnlijk “wat een idioot was die Jorik. En nu schrijft hij over tips en adviezen over beleggen?”. Haha, ja dat zou ik ook denken. Vandaar dat ik mijn (pijnlijke) ervaringen met jou deel. Tot op heden heb ik mooie rendementen gehaald, zoals je kan teruglezen uit mijn beleggingsportefeuille updates die ik af en toe plaats. Maar het had ook veel meer kunnen zijn 😉. Kortom, leer van mijn en andermans fouten en probeer niet de markt te voorspellen. Spreid je geld over kleine maandelijkse bedragen en investeer deze in meerdere beleggingsvormen zoals hierboven aangegeven. Dat is een slimme manier van veilig zelf beleggen voor pensioen.

BlueOrange banner 300x250

4. Confirmation Bias

Dit is een zeer krachtige bias (denkfout). De confirmation bias is een van de meest gemaakte fouten die beleggers maken. Het houdt in dat zodra je ergens van overtuigd bent, je hersenen alleen nog maar informatie filteren die je gelijk aantonen. Tegenstrijd bewijs wordt onbewust genegeerd. Deze bias heeft een dodelijke valkuil die je ertoe doet verleiden om (te) veel geld te beleggen op één aandeel. Juist omdat je ervan overtuigd bent dat het de nieuwe Apple is en je er miljonair door gaat worden. Dat is enorm risicovol, en je loopt het grote risico om tegenstrijdige informatie te negeren. Informatie die eigenlijk aantoont dat dit aandeel helemaal niet zo goed is. En bijgevolg is de kans groter dat je veel geld verliest op dat ene aandeel. Gelukkig is wederom spreiding het redmiddel tegen deze beleggers valkuil.

Ik zeg niet dat je nooit op slechts één aandeel geld kan inzetten. Wel adviseer ik om dit met kleine bedragen te doen. Doe het met geld dat je kan missen, en dat je niet nodig hebt voor het opbouwen van je pensioen.

Over de schrijver
Opgevoed door een ondernemer, een master in Organisatiekunde en Strategie, en een passie voor beleggen en investeren. Mijn naam is Jorik Vermeulen, bedenker van de Happy Investors Mindset. Al jarenlang deel ik mijn filosofie over een gelukkiger leven met meer vrijheid, voldoening en financiele onafhankelijkheid. Daarbij help ik mensen om (financieel) meer succesvol te worden in Mindset & Rijkdom, met een specialisatie in lange termijn beleggen in aandelen en ETFs
Reactie plaatsen

Mis het niet: download gratis 

E-boek & Trainingen

E-boek financiele onafhankelijkheid bereiken

Mis nooit meer unieke groeiaandelen

Sluit je aan op de Happy Investors Community en krijg direct toegang tot al mijn exclusieve beleggingsrapporten met unieke groeiaandelen voor (potentieel) 300% rendement of hoger