7x Beste Investeringen Pensioen: Groei & Behoud Vermogen
7x Beste Investeringen Pensioen: Groei & Behoud Vermogen
Geld Investeren
Happy Investors
Geld Investeren
06/21/2021
10 min

7x Beste Investeringen Pensioen: Groei & Behoud Vermogen

06/21/2021
10 min

Beste Happy Investor, in dit artikel vind je 7 van de beste investeringen voor pensioen. De kracht zit in de combinatie van deze verschillende investeringen aankopen op een lange termijn. De onderstaande selectie is niet iets wat je bij pensioenfondsen gaat vinden. Zij opteren namelijk vooral voor een groot gedeelte in obligaties. En ja, alhoewel dit veiliger is voor pensioenbehoud is het niet de weg naar groei van vermogen. In plaats daarvan opteer ik voor een mix aan beleggingen voor pensioen gericht op groei én behoud van vermogen.

Bedenk wel dat deze benadering risicovoller kan zijn dan je wilt. Als je wilt sparren omtrent jouw beleggingsstrategie, ben je altijd welkom op de HIM Community.

Heb je vragen en/of opmerkingen? Stel ze dan in een reactie hieronder. Of volg mij via Social Media voor updates omtrent lange termijn beleggen & financiële onafhankelijkheid.

Inhoudsopgave:

Het beste investeren voor pensioen begint met een gediversifieerde beleggingsportefeuille
De 7 beste investeringen voor pensioen: mix aan groei en behoud van vermogen

 1. P2P Lending om te rentenieren naar pensioen
 2. Veilige ETFs als beste investering voor pensioen
 3. Hoog dividendaandelen om te leven op dividend gedurende pensioen
 4. Huisjesmelker als nieuwe baan tijdens je pensioen
 5. De luie huisjesmelker: Vastgoedfondsen & REITs
 6. De luie (of slimme) investeerder 
 7. Investeren voor lage vaste kosten voor een zorgeloos pensioen

Het beste investeren voor pensioen begint met een gediversifieerde beleggingsportefeuille

First Things First! Voordat we naar de 7 beste beleggingen voor pensioen gaan kijken, wil ik je een belangrijke boodschap meegeven. Beleggen kent risico’s tot geld verlies. Als je gaat beleggen voor je pensioen, is het van groot belang dat aan risicobeheersing doet. Met een aantal gouden richtlijnen kan je het risico verlagen tot een acceptabel risico. Dit betekent niet dat je geen risico meer loopt. Het betekent dat je een acceptabel risico loopt, waarbij de winstkans hoger ligt dan de verlieskans.

Alsof je in het casino roulette gaat spelen, maar dat je voor jezelf 75% van alle vlakken zwart hebt gemaakt. En hoe meer kennis je opdoet, hoe hoger die winstkans kan worden.

Er zijn cruciale richtlijnen voor wie wilt pensioenbeleggen met onder meer:

 • Spreiding, spreiding en nog eens spreiding!
 • Kies altijd voor lange termijn investeren
 • Beleg alleen met geld dat je 100% kan missen
 • Koop bij wanneer markten laag staan, maar let op: dit werkt alleen bij gediversifieerde beleggingen én je moet weten wanneer de markten “laag” staan.
 • Kies voor evenredige spreiding van je vermogen, maar als het risico toeneemt zou je minder moeten inleggen

Bovenstaande zijn richtlijnen. Meer hierover lees je in het artikel met tips over veiliger beleggen.

Deze richtlijnen kan je het beste toepassen in een gediversifieerde beleggingsportefeuille met een lange termijn horizon. Met de juiste kennis kan je uitgaan van een gemiddeld jaarlijks rendement tussen de 6 – 10% (afhankelijk van je keuzes).

Binnen de HIM community kan ik je persoonlijke coaching geven over hoe je zo’n gediversifieerde portefeuille kan opstellen én hoger rendement haalt (12 – 16%).

Natuurlijk kan je ook hoger rendement halen, maar daarvoor moet je ook hoger risico nemen. Of dit voor jou toepasselijk is ligt volledig aan je persoonlijke situatie. Zo is een lange termijn horizon van groot belang, alsook jouw kennisniveau en ervaringen met beleggen.

Let op: dit artikel bevat geen persoonlijk advies. Zo kan mijn persoonlijk risicoprofiel aanzienlijk hoger liggen dan die van jou. Beleggen kent risico’s zoals geld verlies, neem het daarom uiterst serieus en doe eerst kennis alvorens te starten.

De 7 beste investeringen voor pensioen: mix aan groei en behoud van vermogen

beste-investeren-pensioen

Tijdens mijn rondreis in Luxemburg

De belangrijkste investering is in jezelf en je sociale relaties. Je hebt maar één brein en één lichaam. Zorg daar goed voor. Het laatste wat je wilt is een lang leven van hard werken, om vervolgens te zijn afgeschreven wanneer je met pensioen gaat. En je wilt op dat moment al helemaal niet alleen zijn!

Dit is dan ook waarom ik vooral geld voor mij laat werken, en ik mij kan richten op mijn passie (die geld oplevert), mijn relaties, mijn lichaam en zelfontwikkeling.

Voor pensioen wil je echter investeren in ruil voor rendement. Daar gaan we nu hieronder naar kijken. Deze 7 beste investeringen voor pensioen staan in willekeurige volgorde. Per investering zal ik aangeven wat mijn persoonlijke voorkeur heeft en hoe je risico kan spreiden.

PS: een van de beste investeringen voor een betere wereld is die van duurzaamheid. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee. Zo heb je investeringen in warmtepompen, isolatie, en zonnepanelen binnen enkele jaren terugverdient. Vanaf dat moment blijft het geld genereren, zodat je vrijer kan leven.

Kies voor deze veilige en duurzame investering met mooi rendement van 5 – 7%! Via deze link van offerte.nl kan je de beste deals vergelijken

1. P2P Lending om te rentenieren naar pensioen

Sparen voor pensioen is verleden tijd. Het nieuwe rentenieren doe je via P2P Lending. Op de spaarrekening krijg je 0,1% jaarlijkse rente, terwijl je via P2P Lending tussen de 8 – 11% jaarlijkse rente ontvangt. Nu is P2P Lending een vorm van beleggen, en zoals je weet kent beleggen risico’s. Zo is bijvoorbeeld bij de bank je spaargeld tot 100.000 euro gegarandeerd. Bij P2P Lending is dat niet het geval.

Hedendaags is de ontwikkeling van betrouwbaarheid met P2P Lending echter zeer positief te noemen. Het is nu mogelijk om op een relatief betrouwbare wijze een hoog jaarlijkse rente te ontvangen. En dat gaat opvallend makkelijk dankzij de “Auto Invest” functie. Dat is een functie waarbij je automatisch je geld kan spreiden over honderden verschillende leningen.

Als je kiest voor de meest veilige leningen, loop je het minste risico.

Zelf heb ik 10% van mijn vermogen in twee betrouwbare P2P platformen geïnvesteerd. Persoonlijk zou ik niet meer dan 10 – 20% van mijn totale vermogen erop zetten. Zoals ik aangaf is het niet zonder risico, dat is nu eenmaal inherent aan beleggen.

Wil je meer weten? Klik hier voor Mintos vs. IUVO vergelijken en krijg via dat artikel ook inzicht in mijn P2P portefeuille.

Tip: een deel van je vermogen op P2P Lending zetten is mijns inziens een van de beste investeringen voor pensioen. Let wel goed op de verhouding en kies altijd voor de “Auto Invest” functie in de meest veilige leningen. Een gemiddeld jaarlijks rendement van 8% is haalbaar.

2. Veilige ETFs als beste investering voor pensioen

Veilige aandelen- en obligatie ETFs mogen niet ontbreken als beste investering voor pensioen! Obligatie ETFs bevatten significant minder risico dan aandelen ETFs, alleen ligt het rendement ook veel lager. Terwijl met aandelen ETFs een gemiddeld jaarlijks rendement van 8% haalbaar is, mits je de juiste strategie toepast.

Naast de juiste strategie, is het ook van cruciaal belang dat je kiest voor relatief veilige (aandelen) ETFs! Beleggen voor je pensioen is een serieuze zaak. Je kan beter wat minder risico nemen en tevreden zijn met een lager rendement, dan alles op het spel zetten.

Als beste investering voor pensioen is het van groot belang dat je uitsluitend kiest voor veilige ETFs. Maar er is meer: maak een beleggingsportefeuille van verschillende ETFs, zodat je wereldwijde spreiding hebt in de wereldeconomie. Koop niet eenmalig, maar spreid je geld over de jaren heen.

Bedenk wel dat dit slechts een fractie van de juiste strategie is. Op de HIM community help ik je verder met de juiste strategie.

Als richtlijn zou ik persoonlijk niet meer dan 20 – 30% van mijn totale vermogen in de ETF portefeuille investeren.

Tip: een goed begin is cruciaal voor financieel succes

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

 • Cursus Financiële Onafhankelijkheid – met €200 per maand financieel vrij worden
 • Cursus Beginnen met Beleggen – hoger rendement én later risico
 • Cursus ETF & Dividend – beter dan gemiddeld beleggen in ETFs & dividend
 • Aandelen abonnement – unieke aandelen met potentieel x5 – x10 rendement
 • Happy Investors Community – krijg alle HIM cursussen + aandelen abonnement +  coaching + community met 75% korting.

Meer weten over deze cursussen en aandelen abonnementen? Lees hier alles over de cursussen beleggen.

3. Hoog dividendaandelen om te leven op dividend gedurende pensioen

beste-beleggingen-pensioen

Naast spaarrente en P2P Lending kan je ook rentenieren middels dividend. Met een goede dividend portefeuille kan je een jaarlijks gemiddeld rendement van 10% halen, waarvan circa 4 – 6% dividend per jaar en de rest is koerswinst. Je kan ook kiezen voor hoog dividendaandelen. Via de link vind je voorbeelden.

Op de HIM Community vind je een ‘Inkomensportefeuille’ met daarin een mix van groei- en hoog dividendaandelen die je een jaarlijks dividend van 4 – 9% kunnen geven (exclusief koersontwikkeling).

Let op: hoog dividendaandelen zijn alleen een beste investering voor pensioen als je weet wat je doet. Zo moet je de beste dividendaandelen met een gunstig toekomstperspectief selecteren. De bedrijfscontinuïteit en stabiele dividend(groei) is van essentieel belang voor het resultaat.

Alhoewel ik inmiddels een ervaren belegger ben, zou ik persoonlijk voor mijn pensioen niet meer dan 20% van mijn geld in dividendaandelen stoppen, met een maximum van 1% per aandeel (evenredige spreiding).

Note: op dit moment heb ik 80% van mijn vermogen in individuele groei- en dividendaandelen zitten. Maar ik weet wat ik doe, heb veel spreiding, kennis en ervaring en ben “nog maar” 29 jaar oud. Ik heb ruim voldoende de tijd om te herstellen van grote beleggingsfouten. Als je echter dichter bij je pensioen zit, of minder kennis en ervaring hebt, is het zeer onverstandig om zo’n groot deel in individuele aandelen te stoppen! En ja, ook al ben je jong dan nog moet je eerst kennis opdoen omdat je serieuze verliezen kan realiseren bij foute keuzes.

Mocht je willen leren van mijn ervaring, zie dan de HIM community voor de online cursussen en persoonlijke coaching. Of meld je aan op het HIM aandelen abonnement als je meer gevorderd bent en enkel aandelen analyses wilt inzien.

4. Huisjesmelker als nieuwe baan tijdens je pensioen

Lijkt het je wel wat om tijdens je pensioen te rentenieren op de huurinkomsten uit panden? Nu is de term huisjesmelker wellicht wat insinuerend 😉. Desalniettemin is het opkopen en verhuren van vastgoed een van de beste investeringen voor pensioen.

Het grootste voordeel aan vastgoed is dat je cashflow genereert middels huurinkomsten. In de aanloop naar je pensioen kan je deze cashflow investeren. Hetzij door het extra aflossen van hypotheken (de veiligere strategie), of door het aankopen van nieuwe vastgoedpanden (de risicovolle strategie).

Een ander voordeel is dat je ieder jaar je hypotheek aflost. Daarmee zal jouw vastgoedpand na tien jaar meer renderen dan nu. En na twintig jaar kan je er serieuze maandelijkse inkomsten aan overhouden. Daarbij kan een eventuele verkoop je eveneens veel geld opleveren, zelfs zonder overwaarde. Wel even rekening houden met de belastingdienst!

Ook bij deze beste belegging voor pensioen geldt de regel der risicospreiding. Bij vastgoed is dit wel lastiger, omdat je meestal een hoger kapitaal kwijt bent bij aankoop. Hoe dan ook, tracht een balans te vinden met een maximum van 20 – 30% van het totale vermogen.

5. De luie huisjesmelker: Vastgoedfondsen & REITs

Een variant op vastgoed is het investeren in vastgoedfondsen en REITs. In essentie zijn het allebei fondsen die geld van particulieren aannemen en deze investeren in meerdere vastgoedpanden. Hoe groter het fonds, hoe meer vastgoedpanden zij beheren. Soms tot wel tientallen miljarden.

Je begrijpt wel dat het investeren in een vastgoedfonds meestal lager risico bevat dan het zelfstandig investeren in één vastgoedobject. Een ander voordeel is dat het weinig tot geen arbeid kost. Bij vastgoed heb je zelf te maken met huurders, alhoewel je dit ook kan uitbesteden. Bij vastgoedfondsen hoef je alleen “maar” te investeren en wachten op dividend.

Het verschil tussen vastgoedfondsen en REITs is de koers. Niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen hebben geen koersschommelingen. Je hebt een vaste inleg die altijd hetzelfde blijft, en daarover ontvang je dividend.

Voorbeelden van goede vastgoedfondsen zijn SynVest en Corum Investments. Let wel dat je de actuele brochure leest voor recente informatie over het dividend en de uitstapkosten.

REITs zijn beursgenoteerd en geven koersschommelingen. Het nadeel is dat jouw inleg minder waard kan worden (koersdaling). Het voordeel is dat je geen uitstapkosten hebt en je geld heel liquide is (geld nu verkopen = geld nu terug). Zoek op mijn website naar “REITs” en je vindt er uitgebreide kennisartikels over.

Tot slot, let op de spreiding. Persoonlijk zou ik gaan voor max. 20 – 30%.

vastgoed beleggen met weinig geld

6. Beste investering voor pensioen: De luie (of slimme) investeerder

beste-belegging-pensioen

Als je kiest voor zelf beleggen dan kan je hoger rendement halen. In ruil daarvoor zal je er wel meer tijd en energie in moeten steken. Immers, bij zelf beleggen neem je ook meer risico omdat je jezelf blootstelt aan valkuilen en gebrek aan kennis. De juiste kennis opdoen is daarom wel van belang, alsook de juiste keuze van veilige beleggingen voor je pensioen.

Er is nog een andere manier.

Wil je wel geld voor je laten werken, maar heb je totaal geen interesse in beleggen? Of snap je het gewoon niet? En je wilt er geen moeite voor doen?

De optie die je dan hebt heet ‘laten beleggen’. Laat je geld beleggen door beleggingsexperts die daar fulltime mee bezig zijn. Afhankelijk van jouw risicoaversie kan je aangeven of je veel of weinig risico wilt nemen. Op basis daarvan gaan zij het geld beleggen.

Voor de grap noem ik deze optie de “luie” investeerder. Maar voor sommige is dit wel de beste investering voor pensioen en daarmee zou je een “slimme” investeerder zijn.

Met deze optie kan je doorgaans een gemiddeld jaarlijks rendement van 3 – 7% genereren. Dit is afhankelijk van je risicoprofiel en je keuze voor beleggingsplatform. Zo kan je via deze link beleggingsplatformen voor laten beleggen vergelijken. Een goed begin is het halve werk 😊.

Of klik hier voor de beste beleggingsapps vergelijken wanneer je liever zelf aan de slag gaat.

7. Beste investeren voor pensioen: lage vaste kosten

De meest veilige en betrouwbare investering voor pensioen is het aflossen van je vaste lasten. Persoonlijk vind ik dit niet de beste belegging voor pensioen, maar het geeft wel een hoge mate van zekerheid. De gedachtegang is dat je de vaste lasten minimaliseert. Op die wijze kan je een zorgeloos pensioen hebben, omdat je amper maandelijkse uitgaven hebt. Enkel dan hetgeen waarvan jij besluit om geld uit te geven (vakantie, uiteten of een lekker ijsje).

De meest voor de hand liggende keuze is het aflossen van je huis. Stel dat je hypotheekrente 3% is. Bij aflossing van je hypotheek genereer je daarom 3% rendement. Alhoewel dit niet helemaal waar is, omdat de hypotheekrenteaftrek tot belastingvoordelen werkt. Maar goed, wellicht als je nog amper inkomen hebt valt er weinig winst te behalen.

Naast aflossing kan je nog andere slimme keuzes maken voor lagere vaste lasten. Hierbij enkele voorbeelden:

 • Je auto verkopen
 • Zonnepanelen aanschaffen
 • Investeren die gasgebruik reduceren (installaties, isolatie, een wollen trui dragen…)
 • Warmtepomp
 • Minder abonnementen afsluiten
 • Ieder jaar verzekeringen vergelijken
 • Een koude douche nemen
 • Je (klein)kinderen uit huis zetten (of huur rekenen)

Die laatste twee zijn overigens maar een grapje!

(Alhoewel ik zelf wel koude douches neem om mijn lichaam en geest te trainen a la the Iceman).

Dit is het einde. En, wat vind jij de beste beleggingen voor pensioen?

Heb je vragen en/of opmerkingen, stel ze dan in een reactie hieronder. Of volg mij via Social Media voor updates omtrent lange termijn beleggen & financiële onafhankelijkheid.

Reacties
Categorieën