Hoe Vaste Lasten Laag Houden? Tips voor Rijkdom en Geluk
Hoe Vaste Lasten Laag Houden? Tips voor Rijkdom en Geluk
Geld Besparen
Happy Investors
Geld Besparen
12/12/2020
9 min

Hoe Vaste Lasten Laag Houden? Tips voor Rijkdom en Geluk

12/12/2020
9 min

Beste Happy Investor, in dit artikel deel ik mijn persoonlijke ervaring en visie over hoe vaste lasten laag houden kan leiden tot rijkdom en geluk. Als geen ander weet ik hoe dit proces van vaste lasten verlagen kan leiden tot een droomleven waarin je meer (financiële) vrijheid en comfort hebt. Daarbij zijn er goede zaken om te doen, en minder goede zaken. Allereerst neem ik je mee in hoe vaste lasten laag houden leidt tot rijkdom en geluk. Daarna geef ik je zes praktische tips die je vandaag nog kan toepassen om je vaste lasten te verlagen.

Ik hoop oprecht dat je mijn visie over vaste lasten zal begrijpen. Dit artikel kan jouw leven bijzonder aangenamer maken, mits je bereidt bent om te leren van mijn geld mindset. Als je vragen hebt, stel deze dan in een reactie onderaan dit artikel. Of meld je aan op mijn nieuwsbrief voor meer kennisartikels over financieel onafhankelijk worden.

Lees verder.

Inhoudsopgave:

Waarom vaste lasten laag houden leidt tot rijkdom en geluk
Het proces van vaste lasten laag houden tot aan financiële onafhankelijkheid
Hoe vaste lasten laag houden: 6 praktische tips
De discipline om vandaag vaste lasten laag te houden, zal je rijkdom en geluk op de lange termijn geven

Waarom vaste lasten laag houden leidt tot rijkdom en geluk

tips-vaste-lasten-laag-houden

Het klinkt tegenstrijdig. Hoe kan het laaghouden van vaste lasten nu leiden tot rijkdom? Maar vooral, hoe kan het ook leiden tot geluk? Moet je bij vaste lasten laag houden niet streng voor jezelf zijn. Gedisciplineerd. Altijd de kachel uitzetten. En stilstaan bij iedere extra euro die je uitgeeft? Nee hoor. Dat is niet de essentie. Waar ik je mee naartoe wil nemen, is de waarheid dat een paar jaar meer gedisciplineerd leven je de gewenste rijkdom en geluk voor de rest van je leven kan schenken. Het woord gedisciplineerd klinkt voor velen als een “straf”. Maar niks is minder waar. Discipline geeft juist vrijheid. De vrijheid om te kiezen voor wat echt belangrijk voor je is, en daar volledig van te genieten. Maar hoe dan? Hoe leidt vaste lasten laag houden tot rijkdom en geluk?

Allereerst wil je op het hart drukken dat dit een tijdelijke kwestie is. We spreken over maximaal drie tot zeven jaar, waarin je de vaste lasten laag moet houden. Na die periode zal je al direct meer financiële vrijheid hebben, zodat je ruimer kan leven. Uiteraard is dit alles wel afhankelijk van jouw persoonlijke (financiële) omstandigheden.

Het principe is eenvoudig. Probeer vandaag de dag je vaste lasten laag te houden. Streef ernaar om minimaal 20% tot zelfs 50% van je inkomen te sparen. Vervolgens kan je al dit spaargeld investeren. Immers, van sparen word je niet rijker. Laat het geld voor jou werken, en ontvang rendement. Dankzij dit rendement, krijg je ieder jaar meer financiële vrijheid. En het kan zelfs leiden tot financiële onafhankelijkheid. Zo ben ik op mijn 23ste begonnen, en zal voor mijn 35ste financieel onafhankelijk zijn. Voor mij persoonlijk betekent dit een netto vermogen van boven de 500.000 euro. Voor jou kan dit meer of minder zijn, dat ligt aan jouw specifieke situatie.

Wil je meer weten over hoe je stap voor stap dit kan bereiken? Lees dan eens mijn gratis kennisartikels over structureel meer inkomen genereren en rijk worden met beleggen.

vastgoed beleggen met weinig geld

Lagere vaste lasten leidt tot meer waardering voor hetgeen je al hebt

Vaste lasten laag houden is slechts de eerste stap die je dient te zetten voor meer rijkdom en meer geluk. Hetgeen je bespaart, kan je investeren. Uiteindelijk bouw je hierdoor op de lange termijn een enorm vermogen op. Het gevolg is meer financiële vrijheid. Dit geeft je niet alleen rijkdom, maar vooral ook meer geluk als je er op de juiste manier mee omgaat. Dan heb ik het over geluk in de vorm van meer vrijheid, meer comfort en meer geven (aan diegene waar je van houdt). Meer hierover lees je in dit artikel over gelukkig zijn. Hint: financiële vrijheid is slechts 1 van de 3 componenten tot echt gelukkig zijn 😉.

Je vaste lasten laag houden geeft ook nog een ander unieke vaardigheid die je alleen kan ervaren door het enkele jaren consequent vol te houden. Uit persoonlijke ervaring kan ik je verzekeren dat het laaghouden van vaste lasten leidt tot meer waardering voor hetgeen je hebt. Stel dat je gewend bent om iedere maand voor 200 euro spullen te kopen. Als je start met het laaghouden van je vaste lasten en meer geld besparen, dan zal je hiermee gaan stoppen. In plaats daarvan, geef je bijvoorbeeld nog maar 200 euro per kwartaal uit. Je kan je voorstellen dat je in deze situatie veel bewuster omgaat met geld. Je zal alleen datgene kopen waar je ook echt behoefte aan hebt. Hetgeen wat je echt nodig hebt. Een gevolg hiervan is dat je meer waardering krijgt voor alles wat je al in bezit hebt. En alleen al dat, is een onbetaalbare vaardigheid.

Als je alles al hebt wat je wilt, zal je pure rijkdom en geluk ervaren. Zij die niks meer wilt, is de rijkste der aarde. Hebzucht leidt tot last. Tevredenheid leidt tot geluk.

“He is rich enough that wants nothing”

Het proces van vaste lasten laag houden tot aan financiële onafhankelijkheid

Zo direct geef ik je concrete tips over hoe je vaste lasten kan laag houden. Eerst wil je meenemen met het proces van hoe vaste lasten laag houden kan leiden tot financiële onafhankelijkheid. Toen ik op mijn 23ste begon, was ik nog niet zo wijs als vandaag. Aanvankelijk begon ik met de focus op het zo laag mogelijk houden van mijn vaste lasten en uitgaven. Nu weet ik wel beter. Als je de focus legt op zoveel mogelijk geld besparen, zal dat je meer stress dan geluk opleveren. Ook word je er niet veel rijker van. Bovendien is het een vermoeiend proces, wat niet velen kunnen bijhouden. Maar ik hield het wel vol (en mijn vriendin ook met mij haha 😉). Hierdoor was ik in staat om 60% van mijn inkomen te sparen.

Maar beleggen is beter dan sparen. Dus tijdens dit proces van vaste lasten laag houden deed ik al mijn spaargeld investeren. Ik wil geld voor mij laten werken, en niet andersom. Gaandeweg bouwde ik steeds meer vermogen op. Geleidelijk aan werd het ook rustiger in mijn hoofd. Door jarenlang te leven met lagere vaste lasten, zijn mijn hersenen letterlijk getraind om meer te waarderen van wat ik al heb. En nee, ik streef niet naar minimalisme. Dat is niet het geval. Wel geniet ik van de kleine dingen en hoef ik niet per se de nieuwste spullen of merken te kopen. Alleen dit geeft mij al pure vrijheid.

Op moment van schrijven ben ik begin 29. Inmiddels is mijn netto vermogen boven de 125.000 euro. Op dit punt hoef ik enkel nog maar dit bedrag te beleggen en al mijn rendement herbeleggen. Op mijn 35ste zal ik financieel onafhankelijk zijn. En voor mijn 45ste miljonair, als ik dat zou willen. Het is niet zozeer mijn ambitie. Mijn doel is namelijk meer ambitieus: ik wil ultieme vrijheid ervaren. De luxe waarbij je zelf kan bepalen hoe en wat je doet, en met wie. Ik zal sowieso niet stilzitten. Lekker blijven ondernemen of misschien wel ZZP’er zijn voor een aantal dagen in de week. Wie zal het zeggen, de keuze is aan mij!

Uiteraard kan jij dezelfde situatie bereiken. Het enige wat je nodig hebt is een tijdsperiode van minimaal 15 jaar, maar idealiter meer dan 20 jaar. Wat je ook moet weten, is hoe je slim kan beleggen. Hier heb ik al jarenlang ervaring in, en realiseer daarmee een gemiddeld jaarlijks rendement dat hoger dan het marktgemiddelde ligt (klinkt makkelijk, maar dat is het niet 😉).

Meer weten? Klik hier voor meer informatie over de online cursussen.

goedkoop-aandelen-beleggen

Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

Blijf leren, blijf groeien. Dat is de manier om succesvol en rijk te worden!

Hoe vaste lasten laag houden: 6 praktische tips

vaste-lasten-laag-houden-tips

Ik hoop dat je inmiddels begrijpt dat het laaghouden van vaste lasten slechts het begin is. Zie het als brandstof om je vermogen te voeden door middel van extra beleggen. Dit hoeft niet veel te zijn. Zo kan je met slechts 200 euro per maand beleggen al financieel vrij zijn binnen twintig jaar. Lees hier hoeveel maandelijks beleggen voor jou kan betekenen. Om je op weg te helpen met hoe je vaste lasten laag kan houden, vind je hieronder zes praktische tips:

  1. Hypotheek – aflossen op je hypotheek leidt tot lagere maandelijkse vaste lasten. Hoe hoger jouw hypotheekrente is, hoe interessanter aflossen wordt. Omgekeerd is ook waar: hoe lager je rente, hoe slimmer het is om te investeren. Lees hier meer over hypotheek aflossen of investeren
  2. Kies voor een zuinige auto met lage wegenbelasting – als je al een auto koopt, let er dan op dat deze weinig benzine verbruikt en zo laag mogelijke lasten heeft
  3. Besparen op zorgverzekering – het jaarlijks overstappen en ook bewust kiezen voor meer of minder eigen risico kan je een hoop vaste lasten besparen
  4. Energierekening – het loont sowieso om ieder jaar over te stappen naar een goedkopere energierekening. Hierdoor kan je zelfs zo’n 50 euro per maand besparen
  5. Sluit geen abonnementen af – juist het besparen op abonnementen is een zeer verstandige keuze
  6. Neem genoegen met minder en waardeer het geen wat je hebt

Mijn beste tip over hoe vaste lasten laag houden

Mijn beste tip om vaste lasten en uitgaven laag te houden is door simpelweg geen geld uit te geven. Dit klinkt als een no-brainer. Zo simpel, zo eenvoudig. En toch zijn veel mensen niet in staat om hun niet uit te geven. Dit is pure psychologie. Als je 1000 euro hebt, dan ga je zorgvuldig en bewust om met de keuze over wat je moet en wilt kopen. Maar wie 50.000 euro op haar bankrekening heeft, zal veel eerder geneigd zijn om meer geld uit te geven.

De meest krachtige tip om een financieel vrij leven te creëren met meer rijkdom en geluk, is door je mindset te trainen. Wees vrij in je gedachten. Vrij van de drang naar materialisme. Vrij van de drang naar consumeren. Als je niet hoeft. Als je alles al hebt wat je wilt. Dan ben je pas echt vrij. Zowel in gedachten als in je portemonnee 😉.

Wat zou je wel niet besparen als je genoegen neemt met een prachtig huis van 200.000 euro in plaats van 600.000 euro? Wat als je die auto van 5.000 euro evenveel waardeert als die van 50.000? De beste manier om geld over te houden, is door het simpelweg niet uit te geven. Dit noem ik slim omgaan met geld.

De discipline om vandaag vaste lasten laag te houden, zal je rijkdom en geluk op de lange termijn geven

Ik hoor je al denken: “maar Jorik als je zoveel geldt overhoudt, wat moet je dan? Ik leef in het nu. Nu kan ik genieten. Wie weet kan dat morgen niet meer”. Hoe ik het zie is om vandaag wat meer te investeren in de vrije toekomst van morgen. Als je leeft alsof het je laatste dag is, zal je nooit financieel vrij worden. Je zal misschien wel veel spullen kunnen kopen omdat je veel verdient. Maar je zal ook de rest van je leven hard moeten werken om die levensstandaard op peil te houden. Terwijl als je vandaag de dag iets zuiniger leeft, kan je over tien – twintig jaar veel meer vrijheid en geld hebben. In die situatie kan je alsnog die felbegeerde luxe auto kopen. Of dat droomhuis van je. Terwijl je in die situatie juist ook veel meer vrijheid hebt, omdat je bijvoorbeeld minder hoeft te werken.

De truc naar rijkdom en geluk is simpel: geld voor je laten werken. Waarom zou je zelf iedere dag keihard moeten werken in een stressvolle omgeving, als je ook gebruik kan maken van het kapitalisme? Beleg je geld in slimme investeringen die jaarlijks een positief rendement opleveren. In de loop der tijd kan je rendement op rendement accumuleren. Dit leidt op de lange termijn tot een exponentiele groei van je vermogen.

Wie dat consistent kan volhouden voor enkele jaren, kan een droomleven voor zichzelf (en anderen) realiseren. Het gaat dus echt om een strategische benadering van het leven. Vandaag investeren, in een vrije, zorgeloze toekomst van morgen.

Reacties
Categorieën