Loondienst of eigen bedrijf: zo maak je de keuze + succes strategie
Loondienst of eigen bedrijf: zo maak je de keuze + succes strategie
Ondernemerschap
Happy Investors
Ondernemerschap
01/04/2021
11 min

Loondienst of eigen bedrijf: zo maak je de keuze + succes strategie

01/04/2021
11 min

Beste Happy Investor, ben jij momenteel in twijfel over het in loondienst blijven of het beginnen van een eigen bedrijf? Is er onzekerheid over hoe je moet starten? Of is het misschien de angst tot een financiële tegenslag of wellicht falen? Het vraagstuk loondienst of eigen bedrijf is geen eenvoudige. Sterker nog, het is zelfs levensbepalend. Nu kan ik je onmogelijk het volledige antwoord geven middels dit artikel. Daarvoor zal ik eerst meer over jouw situatie moeten weten. Wel kan ik je mijn persoonlijke ervaringen over loondienst en eigen bedrijf delen. En ik zal je uitleggen hoe ik mijn keuze heb kunnen maken. Tot slot zal ik ook mijn succes strategie met je delen: het antwoord op de vraag loondienst of eigen bedrijf.

Hierbij deel ik mijn kennis en inzichten. Het enige wat ik van je verwacht is dat je het volledige artikel leest om de essentie te begrijpen. Het kan immers je leven positief beïnvloeden. Daarom zou ik het ook zeer waarderen als je het artikel wilt delen met vrienden en familie die dit zouden moeten lezen.

Laten we beginnen

Inhoudsopgave:

Mijn ervaringen met loondienst of eigen bedrijf
Hoe te kiezen tussen loondienst of eigen bedrijf
Verdien ik meer in loondienst of met een eigen bedrijf?
Dit is hoeveel ik kan verdienen in loondienst of eigen bedrijf
Mijn strategie voor loondienst en eigen bedrijf combineren
Stappenplan voor loondienst en eigen bedrijf starten
Waarom een eigen bedrijf starten in plaats van in loondienst gaan?

Mijn ervaringen met loondienst of eigen bedrijf

eigen-bedrijf-of-loondienst

Twijfel je tussen het blijven werken in loondienst of het starten van een eigen bedrijf? Ik begrijp je als geen ander. Zelf ben ik opgegroeid met een ondernemende vader. Zo ging ik op jonge leeftijd regelmatig samen met hem op pad, en leerde hij mij de fijne trucjes van ondernemen. Vooral de vrijheid bij een eigen bedrijf is wat mij aantrok. Maar mijn vader leerde mij ook om te blijven studeren. Waarom niet allebei? Dacht ik bij mijzelf. Daarom ben ik gedurende mijn periode op de universiteit, ook een webshop begonnen. Dit was het begin van mijn leercurve in internet ondernemen.

Na het afronden van een masteropleiding kreeg ik een leuke, uitdagende startersfunctie met hoog salaris aangeboden (een modaal inkomen op mijn 25ste). Let wel, dit was geen toevalstreffer. Geluk dwing je af door te weten wat je wilt, en daar met volle overtuiging aan te werken. Zo heb ik vele uren besteedt aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Het beste investeren doe je dan ook in jezelf door het ontwikkelen van je Mindset.

Op dat moment was ik 25 jaar, het startpunt van loondienst en een eigen bedrijf. Daarbij heb ik tijdens mijn leuke en uitdagende 40-urige job een aantal serieuze promoties gemaakt. In de avond- en weekenduren bleef ik consistent werken aan mijn eigen bedrijf. Hierbij had ik een concreet doel, namelijk financiële onafhankelijkheid bereiken.

Nog geen vier jaar later, op mijn 29ste, sta ik op het punt om te kiezen tussen loondienst of eigen bedrijf. In mijn huidige functie (het opstarten van een fabriek a 60 miljoen) ben ik bijna klaar. De volgende stap zal wederom een mooie uitdaging worden, met een interessante vergoeding (> 60.000 euro bruto per jaar excl. bonus). Maar mijn onderneming gaat ook goed. Waar kies ik voor?

vastgoed beleggen met weinig geld

Hoe te kiezen tussen loondienst of eigen bedrijf

Waar kies ik voor: loondienst of eigen bedrijf? En hoe zit dit voor jou? Wat hierbij helpt is om de voor- en nadelen zo objectief mogelijk voor jezelf op te schrijven. Cruciaal hierbij is de essentiële vraag: wat wil je echt? Waarom doe je wat je doet? Wat wil je het liefste doen? En wat zijn momenteel de zaken die je hierin belemmeren?

Het leven draait om gelukkig zijn, voldoening ervaren en het goed hebben. Een bepaald minimaal inkomen is hierbij gewenst, maar wordt op een zeker punt meer bij- dan noodzaak. Wat veel belangrijker is, is jouw reden tot bestaan. Doen wat je echt wilt zal je ongekend veel energie geven. Het is ook vaak hetgeen waar je heel goed in wordt, juist omdat je er zo graag aan werkt.

Om jezelf antwoord te geven op het vraagstuk loondienst of eigen bedrijf, zal je eerst naar binnen moeten kijken. Luister naar je hart, maar wees ook kritisch naar jezelf. Bij een eigen bedrijf krijg je veel meer verantwoordelijkheid dan in loondienst. Je wordt namelijk verantwoordelijk voor je eigen boterham. Als jij niet presteert, zal je ook geen inkomsten krijgen. Nu hoef je daar geen zorgen om te maken als je werkt aan je echte passie. Wel zal je creatief moeten zijn in het verdienen van geld. Immers, een passie moet ook geld opleveren. Bovendien zal je zelfdiscipline nodig hebben, waarbij je consistent werkt aan concrete doelstellingen en een lange termijn visie.

Niet iedereen kan ondernemen. Niet iedereen heeft de Mindset om te blijven groeien en innoveren. Hoe zit dat bij jou? Wees eerlijk naar jezelf toe. Er is een schaamte, streef louter naar een objectieve conclusie. En die kan ook zijn om te kiezen voor het veilige loondienst in plaats van een eigen bedrijf.

Daarom is het noodzakelijk om naast emotie (passie, plezier, …) ook rationeel te blijven (voor- en nadelen).

goedkoop-aandelen-beleggen

Verdien ik meer in loondienst of met een eigen bedrijf?

in-loondienst-of-eigen-bedrijf

In het algemeen is het waar dat als je echt veel geld wilt verdienen, de kans groter is bij een eigen bedrijf dan in loondienst. Dit heeft voornamelijk te maken met drive. Ondernemers die doen waar zij van houden, kunnen in potentie meer geld verdienen. Let wel: dit telt alleen als er ook een winstgevend verdienmodel voor is. Bovendien loop je meer risico, zoals het failliet kunnen gaan. Begrijp mij goed, ik ben een voorstander van een eigen bedrijf boven loondienst. En je moet je zeker niet laten ontmoedigen. Wel zal je realistisch willen zijn om jezelf en je gezin te beschermen tegen financiële tegenvallers. Ik vertel je zo meer over hoe je dit het beste kan voorkomen en toch kan genieten van de voordelen van een eigen bedrijf.

Eerst gaan we expliciet kijken naar het financiële plaatje. We mogen immers niet vergeten dat de wereld keihard is. Geld is noodzakelijk om te leven. En hoe meer geld, hoe fijner het leven kan zijn. Want met de juiste Geld Mindset maakt geld wel degelijk gelukkiger. Wie anders beweert heeft zelf waarschijnlijk ofwel geen geld, of beschikt hij niet over mindfulness.

In de berekening van hieronder toon ik met een persoonlijk voorbeeld aan hoe het financiële aspect een invloed kan hebben op je keuze tussen loondienst of eigen bedrijf.

Dit is hoeveel ik kan verdienen in loondienst of eigen bedrijf

Het verschil in geld verdienen in loondienst of eigen bedrijf is niet zo eenvoudig. Bij een eigen bedrijf zal je veel voor jezelf moeten regelen. Denk hierbij aan pensioenopbouw (of kies voor zelf beleggen voor pensioen), verzekeringen, ziekte, risicopremies en heel belangrijk: een financiële buffer voor belastingaangifte. Daartegenover staan enkele interessante voordelen zoals het aftrekken van zakelijke kosten op je eigen bedrijf. In loondienst heb je dit voordeel niet, maar hoef je je ook geen zorgen te maken over pensioen, ziekte en sociale verzekeringen. Houd hier goed rekening mee bij het maken van een financiële vergelijking tussen loondienst of eigen bedrijf.

In mijn persoonlijke voorbeeld kan ik terugkijken op feiten en data omtrent mijn financiële voortgang in de afgelopen vijf jaar. Gebaseerd op heel veel rekenwerk, verwacht ik in de komende jaren het volgende te gaan verdienen:

loondienst-of-een-eigen-bedrijf

Uiteraard doe ik hier ook aannames. En dit lijkt misschien heel veel, dat het niet geloofwaardig is. Dat maakt mij niet uit, ik heb immers niks te bewijzen. Het enige wat ik probeer is jou te helpen begrijpen hoe je de beste keuze kan maken bij het vraagstuk loondienst of eigen bedrijf. Ook wil je ik een bepaalde Mindset meegeven, dat je alles kan bereiken wat je wilt. Zolang je bereidt bent hier consistent aan te werken volgens een concreet plan.

Deze Mindset, een bepaalde manier van denken, komt ook veelvuldig terug in mijn community en cursus financiële onafhankelijkheid bereiken. Vandaar ook de naam van deze website: Happy Investors Mindset.

Bovendien toont de afbeelding louter mijn inkomen uit werk aan. Aanvullend hierop genereer ik ook inkomsten uit beleggen. Hoe ik dat doe, lees je in mijn artikels over hoeveel maandelijks beleggen en hoe structureel meer inkomen genereren.

Waarom niet EN/EN? In loondienst EN een eigen bedrijf starten

In mijn financiële berekening is het goed om te begrijpen dat er bij een eigen bedrijf nog kosten bovenop komen. De getallen die je ziet, is de brutowinst. Dat betekent omzet – kosten. Hier moet echter nog belasting van af, en ook kostenposten zoals pensioen en verzekeringen. In een 10-jaren ontwikkeling constateer ik dat ik in het begin meer verdien in loondienst. Maar met de jaren zal ik meer geld verdienen met een eigen bedrijf. Althans, als de berekeningen kloppen. Want dat is het nadeel bij ondernemen: je loopt veel meer financieel risico dan in loondienst. Alhoewel dit laatste ook niet zonder risico is (denk aan ontslag). Alleen al om het financieel risico af te dekken zou het verstandig zijn om deze werelden te combineren.

Waarom niet EN/EN, in plaats van OF/OF?

Waarom niet in loondienst werken EN een eigen bedrijf starten. Dit geeft je veel meer kansen en verkleint het risico van financiële afhankelijkheid. Het enige nadeel is dat je wat harder moet werken. Maar als je doet waar je van houdt, is het geen werken meer. Juist door de combinatie kan je zorgeloos je passie najagen middels een eigen bedrijf. Je hoeft je geen zorgen te maken over je inkomen, omdat dit wordt verworven in loondienst. Daarmee kan je puur en oprecht gaan ondernemen. Hetgeen in je hart ontwikkelen en maximale toegevoegde waarde bieden aan anderen.

Bovendien toont de berekening aan dat je meer geld kan verdienen terwijl het risico lager wordt.

HIM Tip: online website/business opstarten met >5.000 euro per maand aan winst

Wil je weten hoe ik een succesvolle online business heb opgericht? Dit begint met keihard werken. Dat is alleen niet genoeg. Je moet ook de beste software hebben die jouw online business exponentieel laat groeien. Hieronder vind je de software die ik gebruik. Voor mij heeft het geleidt tot een fulltime online onderneming waar ik van kan leven. Dit kan ik je 100% aanbevelen:

 • Lees mijn Phoenix review en ervaringen over hoe ik +2296% meer bezoekers kreeg in twee jaar
 • Lees mijn Huddle review en ervaringen over hoe ik een winstgevende online cursus en community heb opgericht
 • Lees mijn Plug & Pay review en ervaringen over hoe ik 25% conversie behaal met geoptimaliseerde betaalpagina’s

De links van hierboven zijn producten van IMU. Deze gebruik ik zelf ook voor mijn website, community en betaalpagina’s. Mijns inziens de beste aanbieder voor iedereen die een winstgevend online verdienmodel wilt hebben. Zo heb ik dankzij de software +2296% groei in twee jaar gerealiseerd. En mijn winstgevendheid is +382% gestegen dankzij hogere conversie.

Meer weten over de kwaliteit van alle IMU software? Lees hier al mijn IMU Reviews en Ervaringen

Ook kan je via deze link gratis cursussen downloaden voor SEO marketing, conversie,  community building en Affiliate Marketing downloaden.

imu-software-review

Mijn strategie voor loondienst en eigen bedrijf combineren

Alles wat je hierboven leest is niet om iets te bewijzen. De enige intentie die ik heb is om mijn lessen tot succes aan jou door te geven. Op die wijze kan ik toegevoegde waarde leveren. Gewoon omdat het kan, en omdat het leuk is. Nu kan ik deze lessen samenvatten in een concreet stappenplan als specifieke strategie voor loondienst en eigen bedrijf te combineren.

Stappenplan voor loondienst en eigen bedrijf starten

 1. Vind je Ikigai! Dit is mijn beste belangrijkste tip aan jou, omdat jouw Ikigai zal leiden tot een droomleven. Zowel in loondienst of eigen bedrijf. Het allerbelangrijkste is dat je werkt aan hetgeen waar je diep van binnen van houdt. Als je nog niet weet wat dit inhoudt, lees dan dit artikel over meer gelukkig worden
 2. Geloof in jezelf. Je kan alles bereiken wat jouw gedachten kunnen bevatten. Train je Mindset en begin met het geloof in jezelf
 3. Richt je vooral op het verbeteren van jouw krachten en kwaliteiten terwijl je werkt aan je Ikigai
 4. Denk groot, maar begin klein. Visualiseer hoe succes voor jou eruit ziet, en werk daar concreet naar toe met kleine baby stapjes. Kies in het begin om vooral tijd en energie te investeren in je eigen bedrijf, en laat geld nog even achterwegen. Pas de principes van “build, measure, learn” toe, zodat jouw strategie continue beter wordt
 5. Stel jezelf zeer concrete doelen om stap 4 te behalen. Zowel in loondienst en eigen bedrijf. In beide gevallen zal je resultaat moeten boeken. Zeer concrete doelen helpen je hierbij. Hier lees je hoe je al jouw doelen bereiken kan
 6. Werk samen met winnaars, en vermijd losers. Dit geldt zowel in loondienst en eigen bedrijf. Zoek samenwerking met de beste en meest gemotiveerde collega’s
 7. Focus! Wanneer je in loondienst bent, werk dan aan jouw doelen binnen die functie. Reserveer tijd in je agenda voor je eigen bedrijf (avond- en weekenduren).
 8. Blijf leren en verbeteren
 9. Investeer in jezelf en investeer geld voor meerdere inkomstenbronnen. Dit laatste leidt tot meer financiële onafhankelijkheid (FO). FO neemt de noodzaak van geld weg, waardoor belemmeringen verdwijnen. Denk hierbij aan de angst voor geen inkomen, of de angst voor falen.

Waarom een eigen bedrijf starten in plaats van in loondienst gaan?

Jouw vraagstuk is om te kiezen tussen loondienst of eigen bedrijf. Maar wat is de achterliggende reden. Waarom twijfel je tussen loondienst of eigen bedrijf? Welke obstakels leiden ertoe dat je nog geen keuze hebt kunnen maken?

Wanneer je nu al in loondienst zit, is het moeilijk om zomaar te kiezen voor het starten van een eigen bedrijf. Mijns inziens kan de combinatie van loondienst en eigen bedrijf juist hierbij helpen. Dit vergt opoffering van je vrije avond- en weekenduren, maar de beloning is rijkelijk voor wie werkt aan haar dromen. En als het goed gaat met je onderneming, kan je gemakkelijker overstappen naar fulltime werken aan je eigen bedrijf. Besef goed dat bovenstaande tactiek vooral bedoelt is om de financiële drempel naar een eigen bedrijf te verlagen. De financiële kant van het verhaal zou echter niet de reden moeten zijn om te kiezen voor een eigen bedrijf. De reden zou diep van binnen moeten komen. Anders red je het niet als ondernemer.

Een eigen bedrijf oprichten heeft tal van voordelen. Vrijheid, doen wat je wilt, volledig werken in je passie, et cetera. Het komt echter ook met grote verantwoordelijkheid. De meest succesvolle ondernemers zijn vaak diegene die werken binnen hun passie. Als je doet waar je echt van houdt, zal je nooit een gebrek aan motivatie hebben. Je zal nooit het gevoel hebben dat je aan het werk bent. De welbekende loonslaaf wordt een raar begrip voor je. En dat is dan ook de ultieme reden om een eigen bedrijf te starten. Het is de beste manier om binnen jouw Ikigai te werken.

Uiteindelijk draait het leven om plezier en voldoening. Geld is tot op een zekere hoogte noodzakelijk om te leven. De rest is overbodig. Een goede manier om jezelf te bevrijden van geld is Mindfulness.

Reacties
Categorieën