Hoe Beginnen met Side Hustle: Uitleg & Stappen | Happy Investors
Hoe Beginnen met Side Hustle 2021: Uitleg & Stappen
Ondernemerschap
Happy Investors
Ondernemerschap
07/16/2021
9 min

Hoe Beginnen met Side Hustle: Uitleg & Stappen | Happy Investors

07/16/2021
9 min

Beste Happy Investor, wil je beginnen met side hustle? Ook nu is het nog een van de meest populaire ideeën voor wie financieel succesvoller wilt worden. Een side hustle beginnen is geweldig. Niet alleen kan je er meer geld mee verdienen dan in loondienst (dit gebeurt regelmatig). Ook is het een van de beste investeringen in jezelf. Je leert er enorm veel van, zowel inhoudelijk als karakter (een side hustle is in het begin zwaar 😉).

Hieronder deel ik uitleg en stappen voor hoe te beginnen met side hustle! Met deze gerichte tips en ideeën ga jij een succesvolle side hustle kunnen opstarten.

Aan het einde van dit artikel deel ik je mijn beste idee voor side hustle beginnen. Dit is geen mysterie. Het is wél de beste tip die jouw leven kan veranderen in duurzaam financieel succes met volledige vrijheid. (ik laat je ook zien hoe ik het doe)

Laat geld voor je werken!

Inhoudsopgave:

Hoe beginnen met een Side Hustle? Begin met een idee en strategie
Side hustle ideeën beginnen door strategisch na te denken
Vragen voor strategie uitwerken en hoe beginnen met side hustle
Mijn voorbeeld voor hoe beginnen met Side Hustle
Mijn strategie voor Side Hustle: Beleggen + Ondernemen

Hoe beginnen met een Side Hustle? Begin met een idee en strategie

hoe-side-hustle-beginnen

Een strategie is een plan van aanpak hoe je van A tot B komt. B is de stip op de horizon waar je wilt zijn over, bijvoorbeeld, drie of vijf jaar. Het is belangrijk om zowel punt B (waar wil je zijn) als punt A (waar sta je nu) te definiëren. Vervolgens dien je een set van acties te formuleren die elkaar opvolgen in de tijd en ervoor zorgen dat je bij punt B komt. Dit betekent dat een strategie onder meer omhelst welke concrete acties jij op zowel jaarlijks, maandelijks als dagdagelijks niveau gaat maken om tot punt B te komen. Denk hierbij niet alleen aan tijd, maar ook aan middelen (geld, netwerken, cursussen volgen, et cetera).

Wanneer je net begint met een side hustle is het slim om enige tijd aan een strategie te wijden. Aan de andere kant moet je dit ook niet te lang doen, want uit ervaring kan ik je verzekeren dat je veel nieuwe ontwikkelingen gaat meemaken.

Zie het als een feedbackloop: build > measure > improve > build > … (van het beste boek Lean Startup)

Wél heb je richting nodig van waar je naar toe gaat. Anders ben je niet effectief. Om je te helpen geef ik je doordachte vragen die richting geven.

Side hustle ideeën beginnen door strategisch na te denken

Nu wilt iedereen een side hustle opstarten. Side hustle ideeën schieten als paddenstoelen uit de grond. Zo zijn recente side hustle ideeën vooral online, zoals bijvoorbeeld:

 • Webshops
 • E-learnings
 • Affiliate websites
 • Dropshipment
 • Social Media Marketing & Management
 • Consulting
 • Fotografie & bewerking side hustle
 • Airbnb verhuur
 • Video editing
 • Fiverr Side hustle beginnen
 • Uber drive
 • Podcast side hustle

En zo gaat de lijst nog wel even door. Al deze side hustle ideeën worden door miljoenen mensen uitgeprobeerd. Dit betekent dat als jij succesvol wilt beginnen aan een side hustle, je een uniek aanbod moet bieden.

Ik laat mijn financieel succes afhangen van succesvol beleggen, en niet van loon uit werken

Je kan uniek worden indien je een goede focus hebt op één specifieke doelgroep en jouw side hustle daaromheen bouwt. Hiervoor kan je beginnen met een conceptueel en strategisch raamwerk:

hoe-beginnen-met-side-hustle

Bron: inspiratie van “Notes on Developing a Strategy and Designing a Company. Working Paper 16 – 131. Kevin J. Boudreau (2017).

Begin je side hustle door na te denken over hoe je toegevoegde waarde levert aan een specifieke doelgroep. Bedenk vervolgens hoe je deze waarde gaat leveren, en waarom dit niet gekopieerd wordt (omdat je uniek bent). Naast dit raamwerk kan je ook een business model canvas gebruiken als goede inspiratiebron.

De vragen van hieronder helpen je bij het verder uitwerken van een succesvol plan van aanpak om te knallen met je side hustle.

HIM Tip: online website/business opstarten met >5.000 euro per maand aan winst

Wil je weten hoe ik een succesvolle online business heb opgericht? Dit begint met keihard werken. Dat is alleen niet genoeg. Je moet ook de beste software hebben die jouw online business exponentieel laat groeien. Hieronder vind je de software die ik gebruik. Voor mij heeft het geleidt tot een fulltime online onderneming waar ik van kan leven. Dit kan ik je 100% aanbevelen:

 • Lees mijn Phoenix review en ervaringen over hoe ik +2296% meer bezoekers kreeg in twee jaar
 • Lees mijn Huddle review en ervaringen over hoe ik een winstgevende online cursus en community heb opgericht
 • Lees mijn Plug & Pay review en ervaringen over hoe ik 25% conversie behaal met geoptimaliseerde betaalpagina’s

De links van hierboven zijn producten van IMU. Deze gebruik ik zelf ook voor mijn website, community en betaalpagina’s. Mijns inziens de beste aanbieder voor iedereen die een winstgevend online verdienmodel wilt hebben. Zo heb ik dankzij de software +2296% groei in twee jaar gerealiseerd. En mijn winstgevendheid is +382% gestegen dankzij hogere conversie.

Meer weten over de kwaliteit van alle IMU software? Lees hier al mijn IMU Reviews en Ervaringen

Ook kan je via deze link gratis cursussen downloaden voor SEO marketing, conversie,  community building en Affiliate Marketing downloaden.

imu-software-review

Vragen voor strategie uitwerken en hoe beginnen met side hustle

Besteed een paar weken aan de uitwerking:

 1. Wat is je Ikigai? Dit is meer dan alleen passie, je moet er ook aan kunnen verdienen en het dient zinvol te zijn. Lees meer over Ikigai in dit artikel over hoe gelukkiger worden
 2. Welke niche past het beste bij jouw en is aan het groeien? Voorbeeld: de markt is voetbal, en de niche is mooie voetbalschoenen voor linksbenige meisjes tussen de 6 – 14 jaar
 3. Wat maakt jou écht uniek (unique selling points) en waarom zou de doelgroep bij jou willen kopen?
 4. Hoe kan je zo snel mogelijk opstarten? Zoek naar een low budget opstart waarbij je direct kan starten. Pas al je leerpunten direct toe voor een beter aanbod
 5. Via welke kanalen bereik je jouw doelgroep en kan je opschalen? Online, Social Media, fysieke winkels, samenwerkingen, et cetera
 6. Van wie kan je het beste leren? Boeken, cursussen, concurrentie, mentorschap, et cetera
 7. Hoe kan je de beste kwaliteit en service bieden met hoge winstmarges?
 8. Hoeveel omzet wil je behalen in één, drie en vijf jaar? Wat is hiervoor nodig?

Deze vragen geven je richting voor het uitwerken van een strategie voor beginnen met side hustle.

Begin bij wat je heel leuk lijkt om te doen, maar waar je ook goed in bent en waar je geld aan kan verdienen. Zet je plan op papier. Je krijgt iets in de zin van:

Binnen de [niche] ga ik de hoogste kwaliteit [product/dienst] aanbieden. De [doelgroep] kiest voor mij omdat ik [unique selling points] en daar ben ik de beste in. Om dit te realiseren ga ik [manier van opstarten]. Mijn doelgroep bereik ik via [kanalen]. Het doel is om binnen één jaar [omzet één jaar] en binnen drie jaar [omzet 3 jaar] te behalen. Dit doe ik door continue de kwaliteit van [product/dienst] te verhogen en aan mijzelf te blijven werken [kennis/ervaring]. 

Door hier een paar weken over na te denken heb je richting. Vanaf dat moment is het een kwestie van starten en iedere dag werken aan je doelen. Val, sta op, leer, verbeter, en ga door.

Hieronder zal ik je mijn verhaal delen, en hoe ik ben uitgekomen bij fulltime ondernemerschap met de Happy Investors Community waarbij ik (inmiddels meer dan 200+) Nederlandse beleggers help naar financiële vrijheid middels beleggen met hoger rendement en lager risico.

Mijn voorbeeld voor hoe beginnen met Side Hustle

hoe-starten-side-hustle

Ik zal je in een notendop toelichten hoe ik ben begonnen met mijn side hustles. Met vallen en opstaan is het uitgegroeid tot mijn huidige business waar ik nu fulltime aan werk. Maar dit duurde vijf jaar met falen en veel leermomenten. Dat is goed. Geniet van de reis en stop niet!

 • 20 – 25 jaar: HBO, en daarna universiteit afgerond. Daarnaast las ik heel veel kennisboeken. Tijdens universiteit had ik mijn eerste side hustle opgericht. Dit was een webshop. Ook begon ik in deze periode met beleggen (crypto en aandelen).
 • 25 – 29 jaar: Vanaf mijn 25ste in loondienst gegaan. Twee grote promoties gemaakt omdat ik 100% inzet gaf. In mijn vrije tijd bleef ik echter werken aan de side hustles. Mijn webshop werd geen succes. Maar vanuit die webshop had ik een affiliate website opgericht. En daarna een tweede (de Happy Investors-website). In de tussentijd leerde ik ook succesvol beleggen in aandelen.
 • 29+ jaar: heb mijn baan opgezegd en werk nu fulltime aan de Happy Investors. Mijn vermogen is gegroeid naar boven de €000. Nu help ik Nederlandse beleggers naar hoger rendement, van beginnend tot aan gevorderd niveau, door het aanbieden van cursussen beleggen waarbij ik ook coaching geef.

Op mijn 29ste verdiende ik veel geld. Omgerekend verdiende ik 70K bruto vanuit loondienst (salaris + vakantiegeld + winstuitkering + pensioen) en circa 20K bruto met mijn side hustles. Natuurlijk is die 20K niet genoeg om nu van te leven. Ik moet dus vol aan de bak om mijn onderneming uit te bouwen. Daarbij is mijn online community van groot belang. Dit heb ik opgebouwd met Huddle, een eenvoudige software om een online cursus te maken. Lees hier mijn Huddle review voor alles wat je erover moet weten.

Wat cruciaal is om te begrijpen, is dat ik mijn toekomst niet laat afhangen van mijn onderneming. Ik laat mijn financieel succes afhangen van succesvol beleggen.

Vanuit mijn onderneming moet ik minimaal inkomen hebben voor mijn vaste lasten. Alles wat daarbij komt is mooi meegenomen.

Side hustle uitbouwen tot fulltime onderneming

Mijn side hustle heb ik kunnen uitbouwen tot fulltime onderneming, omdat ik mij heb gespecialiseerd in beleggen. Natuurlijk, ik heb nog maar 7 jaar ervaring en ben nog geen expert. Maar ik word er wel steeds beter in, en door dit consequent vol te houden zal ik over vijf jaar van nu, met fulltime inzet, wél een expert worden.

Wil jij een side hustle beginnen en uitbouwen tot fulltime onderneming? Hierbij een paar tips:

 • Zodra je een side hustle omzet tot fulltime onderneming word je ook afhankelijk van het inkomen. Hierdoor kan je passie afzwakken, omdat je niet langer intrinsiek gemotiveerd raakt om te knallen (je moet er nu ook brood van kopen)
 • Hoe je ook begint, je gaat sowieso veel tegenslagen hebben. De eerste paar jaar zijn het zwaarste. Val, sta op, leer ervan, en val op nieuw. Maar wat je ook doet: stop nooit!
 • Investeer in jezelf. Word een expert en doe unieke kennis op.
 • Begin je side hustle op een manier dat deze snel schaalbaar is. Het liefst zonder jouw fysieke inspanning.
 • Iedereen kan een side hustle starten. Mijn tip is om je Ikigai te zoeken. Als je jouw side hustle richt op Ikigai, betekent dit dat je streeft naar een activiteit waar je (1) van houdt, (2) goed in bent, (3) geld mee kan verdienen, en (4) die zingeving geeft.

Mijn strategie voor Side Hustle: Beleggen + Ondernemen

Zoals ik al zei ga ik mij voor nu volledig richten op het uitbouwen van mijn side hustle in een volwassen onderneming. Ondernemen vind ik super leuk en het voelt als een eigen kindje. Maar ik heb hier wel een belangrijk uitgangspunt, en dat is dat ik niet reken op veel inkomen.

Natuurlijk, ik moet wel mijn vaste lasten kunnen betalen. Ook wil ik minimaal 10K kunnen inleggen voor maandelijks beleggen. Op basis van mijn berekeningen moet dit prima haalbaar zijn. Alles wat daarbij komt is mooi meegenomen. Immers, ik berust mijn financiële toekomst op een lange termijn beleggingsstrategie.

Mijn beste les van de afgelopen tien jaar is om een zo hoog mogelijk rendement tegen acceptabel risico te halen. Dan heb ik het over een gemiddeld jaarlijks rendement. Je kan wel heel hard werken, maar het is slimmer om geld voor jou te laten werken. Zo streef ik naar een jaarlijks gemiddelde van 14%.

Met 14% gemiddeld rendement per jaar zou mijn vermogensgroei er zo uit zien:

succesvol-side-hustle-beginnen

Dit is echter mijn “best case” scenario, waarbij ik weet dat een hoger dan 14% rendement ook haalbaar is. Maar voor peace of mind heb ik besloten om rekening te houden met een “most likely” scenario van 12,2% rendement per jaar.

hoe-veel-geld-met-side-hustle-verdienen

En zelfs met mijn “worst case” scenario met 9,8% rendement en slechts €500 maandelijkse inleg, zou ik alsnog uitkomen op 880K op mijn 50ste. En 1,25 miljoen op mijn 55ste.

Conclusie: mijn beste idee voor side hustle beginnen is om te leren hoe je succesvol kan beleggen. Een goede lange termijn beleggingsstrategie levert je miljoenen op!

En, wat is jouw idee voor het beginnen van side hustle? Laat het mij weten in een reactie hieronder 😊.

Reacties
Categorieën