Online Beleggen in Cryptomunten: Tips & Uitleg uit Ervaring
Online Beleggen in Cryptomunten: Tips & Uitleg uit Ervaring
1 februari 2021 

Online Beleggen in Cryptomunten: Tips & Uitleg uit Ervaring

Beste Happy Investor, overweeg je om te starten met online beleggen in cryptomunten? Een van mijn alle eerste investeringen was in cryptomunten. Ik ben in 2017 ingestapt, nog net voor de grote hype. Sindsdien heb ik veel ervaring op gedaan, waarbij tevens mijn focus verschoof naar aandelen, ETFs en vastgoed. Desalniettemin zijn de principes van succesvol beleggen in crypto's niet veranderd. Ook vandaag de dag is er weer een nieuwe hype, waar je van kan profiteren.

In deze tutorial geef ik je tips en uitleg over hoe het beste te beginnen met online beleggen in cryptomunten.

Let op: crypto beleggen is zeer risicovol. Hieronder geef ik je praktische tips om dit risico te verlagen. Daarbij is het belangrijkste uitgangspunt om alleen met geld te beleggen dat je 100% kan missen.

Laten we snel doorgaan!

Inhoudsopgave:

Wat zijn cryptomunten en waar vind ik ze?
Hoe kan ik online beleggen in Cryptomunten?
Online kopen van cryptomunten: dit is hoe het werkt
Wat zijn de beste platformen voor online beleggen in Cryptomunten?
Binance – online beleggen in alle cryptomunten
NAGA – online beleggen in Cryptomunten met autocopy
Skilling – online beleggen in Cryptomunten met hefbomen
Coinbase.com – online beleggen in Bitcoin en populaire cryptomunten
Risico's bij online beleggen in cryptomunten
Tips bij online beleggen in Cryptomunten
Voorbeelden van succesvol beleggen in cryptomunten

Wat zijn cryptomunten en waar vind ik ze?

Om succesvol te starten met online beleggen in cryptomunten is het wel zo handig dat je weet wat het zijn. De definitie van cryptomunten vind je terug in haar naam. In het Engels wordt het cryptocurrency genoemd. In feite is het een soort van valuta. Deze valuta is gebouwd op de revolutionaire blockchain technologie. Het grootste voordeel aan cryptomunten, is dat zij financiële instanties zoals banken niet meer nodig hebben. In feite kan ik als consument cryptomunten kopen en deze aan jou overmaken als betaling. Dit is de belofte van onder meer de Bitcoin, om een internationale betalingseenheid te worden zonder grenzen (letterlijk). En dat volledig traceerbaar en veilig.

Let op: online beleggen in cryptomunten is heel risicovol. Hetzelfde geldt overigens voor investeren in Bitcoin. Dit komt vooral omdat zij de belofte (nog steeds) niet hebben waargemaakt. Hiermee hebben ze eigenlijk geen economische waarde. Hoe dit zit, leg ik je verderop in dit artikel uit. Daar vind je al mijn tips voor online beleggen in cryptomunten.

Persoonlijk kijk ik iedere dag wel eventjes naar de totale waarde van de cryptomunten. Dit doe ik op de website Coinmarketcap.com. Op die website kan je alle cryptocurrencies bekijken. Het is geen platform waarbij je kan online beleggen in cryptomunten. Daar vertel ik hieronder meer over. Maar de website is wel handig om te monitoren hoe alle cryptomunten zich ontwikkelen qua waarde en rendement. Ook kan je de totale marktwaarde zien. Dit is goed om te volgen zodat je begrijpt hoeveel geld er in of uit de cryptomarkt vloeit. Dit zien we op de afbeelding hieronder.

online-beleggen-in-cryptomunten-tips

Hoe kan ik online beleggen in Cryptomunten?

Straks neem ik je mee in het online beleggen in cryptomunten via de beste platformen. Maar ik zal je nu eerst in een aantal basisstappen uitleggen hoe het werkt. Online beleggen in cryptomunten is niet moeilijk. En zeker niet anno vandaag, waarbij de beleggingsplatformen voor cryptomunten meer gebruiksvriendelijk zijn geworden. Als je het een keer hebt gedaan, begrijp je het vanzelf.

Online beleggen in cryptomunten doe je in de basis aan de hand van deze stappen:

 1. Voorbereiding: bepaal voor jezelf hoeveel geld je wilt beleggen in cryptomunten. Doe dit alleen met geld dat je kan missen, het is immers zeer risicovol. Bepaal vervolgens in welke cryptomunten je wilt beleggen
 2. Maak een account aan op een beleggingsplatform voor cryptomunten. Hieronder vertel ik wat de beste platformen zijn
 3. Log in op je beleggingsaccount en maak geld over van je bank naar het platform
 4. Koop de gewenste cryptomunten. Na de aankoop, ontvang je deze in je cryptowallet. Dit is een ander woord voor “portemonnee”. Vanaf dat moment is het jouw eigendom
 5. Verkoop de aangekochte cryptomunten op een moment naar keuze. Met positief rendement als het even kan 😉

Lees verder voor wat meer uitleg. Mocht je specifieke vragen hebben, stel deze dan in een reactie hieronder dan help ik je verder.

Online kopen van cryptomunten: dit is hoe het werkt

In werkelijkheid zal je alleen even moeten wennen aan stap 4. Het online beleggen in cryptomunten werkt in feite hetzelfde als aandelen kopen. Zo kan je cryptomunten kopen in ruil voor geld. Bijvoorbeeld 1 Ethereum = 1.000 euro (afhankelijk van de koers). Maar het leuke aan cryptomunten is dat het valuta is. Je kan dus ook met de ene cryptomunt aan ander cryptomunt kopen. Zo laat ik je hieronder een voorbeeldje zien uit mijn eigen beleggingsaccount voor crypto's:

online-crypto-beleggen-tips

In dit voorbeeld kan ik met 4800 crypto's van Verge (XVG) maar liefst 0.53952 Ethereum (ETH) kopen. Wat hierbij opvalt is dat de ene cryptomunt veel meer waard is dan de ander. Dit ligt aan de koerswaarde. In dit geval zijn 4800 cryptomunten van Verge evenveel waard als 0.053952 cryptomunt van Ethereum. En zo is 1 Bitcoin (BTC) dan weer 25 Ethereum waard.

online-cryptomunten-kopen-tips

Helaas heb ik geen 1 BTC, vandaar de foutmelding “insufficient balance” 😉. Wat hierbij als tweede punt opvalt, is dat je geen ronde getallen hoeft te kopen. Bij aandelen is het zo dat je altijd een geheel aandeel moet kopen. Je kan er dus 1, 2 of 1000 kopen. Maar je kan niet 0.5, 1.5 of 0.0002 aandeel kopen. Bij online beleggen in cryptomunten kan dit wel. Zo kan je bijvoorbeeld 0.00012 BTC aankopen. In praktijk maakt dit alles niet zoveel uit. Of je nu 0.00012 Bitcoin, 264 Verge of 0.0030 Ethereum hebt, het heeft allemaal dezelfde waarde in verhouding tot elkaar.

Dit alles zal nu wat snel gaat. Dat geeft niet. Je leert het vanzelf na een paar uur onderzoek en “spelen”.

Wat zijn de beste platformen voor online beleggen in Cryptomunten?

Een goed begin is het halve werk. Online beleggen kan je het beste doen op de beste beleggingsplatformen. Hieronder vind je een vier beleggingsplatformen waarbij je kan beleggen in heel veel verschillende cryptomunten. Op drie van deze platformen heb ik zelf ook een account.

Dit is een top 3 van beste brokers voor het beleggen in crypto:

 1. eToro
 2. Binance
 3. Coinbase

Hieronder vind je nuttige tips per platform!

eToro – Snel en gespreid beleggen in Crypto Portfolio's

Een slimme keuze als beleggingsplatform is eToro. Zij bieden vele features aan waaronder commissievrij beleggen in aandelen en ETFs. Je kan andere beleggers kopiëren en je vindt er kant-en-klare crypto portfolio's. Dit laatste is een valide reden tot crypto beleggen bij eToro. Dankzij deze crypto portfolio's kan je snel spreiding aanbrengen over meerdere cryptomunten.

Een uniek voordeel als review tot eToro is het totaalaanbod. Een succesvolle belegger investeert niet uitsluitend in cryptmunten. Sterker nog, als tip wil ik je meegeven om slechts een kleiner gedeelte in crypto's te beleggen. Het is veel veiliger om veel spreiding aan te brengen. Denk hierbij aan aandelen, ETFs, vastgoed en leningen. Zodoende krijg je een gediversifieerde beleggingsportefeuille waarbij je naast crypto ook in andere activa belegt. Bij eToro kan je commissievrij beleggen in aandelen, ETFs en REITs (vastgoedfondsen). En daarnaast kan je in 30+ cryptomunten beleggen. Zo kan je niet alleen beginnen met cryptomunten, maar in de loop der tijd ook uitbreiden naar lager-risico investeringen ;).

Meer weten over eToro als totaalplatform voor crypto's en aandelen? Bezoek de eToro website voor meer informatie

Een sterke reden om vóór eToro te kiezen zijn de crypto portfolio's. Dit zijn kant-en-klare portfolio's voor snel en eenvoudig risico spreiden binnen de cryptomarkt. Bij eToro hebben ze meerdere kant-en-klare crypto portfolio's (vandaar mijn tip om voor dit platform te kiezen). Hieronder vind je voorbeelden:

crypto-beleggingsplatform-online

Wil je beginnen met een cryptoportfolio? Klik hier voor gratis account aanmaken

Binance – online beleggen in alle cryptomunten

Binance is wereldwijd gezien een van de grootste beleggingsplatformen voor online beleggen in cryptomunten. Ze hebben het grootste aanbod van alle cryptomunten die je erop kan handelen. En ze hebben zelfs hun eigen cryptomunt genaamd Binance (BNB). Als je via Binance gaat online beleggen in cryptomunten, kan je dit het beste doen met hun eigen munt. Als je de BNB munt gebruikt kan je namelijk kans maken op hoge geldprijzen. En dat is het leuke aan Binance.

Een account aanmaken is gratis. Ze hebben in vergelijking een van de laagste transactiekosten. En je kan grote geldprijzen van tot wel 250.000 dollar winnen. Ook hebben ze een “Crypto Acadamy” waarop je vele gratis trainingen kan vinden over hoe je het beste kan online beleggen in cryptomunten. Tot slot zijn er vele mogelijkheden om je account te beveiligen, waaronder een twee-staps-verificatie.

Meer informatie? Maak hier een gratis account aan op Binance

Toen ik in 2017 begon met online beleggen in cryptomunten had ik ook een account aangemaakt op Binance. Tot op de dag van vandaag heb ik nog steeds een paar cryptomunten erop staan. Dit alles is 100% veilig en betrouwbaar. Hieronder vind je mijn huidige portefeuille van wat ik nog over heb.

platform-online-beleggen-cryptomunten

Qua waarde in geld stelt het niet meer zoveel voor. Het is nog maar een 1.000 euro op dit moment. Daarnaast heb ik nog zo'n 3.5000 euro op ander platform staan. Daar straks meer over. Als je vaker mijn artikels leest weet je dat ik inmiddels meer dan 150.000 euro in aandelen heb geïnvesteerd. Het kleine bedrag in cryptomunten is daarom niet zo spannend (voor mij). Maar goed, het is wel leuk om dit met je te delen.

Meer informatie over Binance? Maak hier een gratis account aan op Binance

Coinbase.com – online beleggen in Bitcoin en populaire cryptomunten

hoe-online-beleggen-cryptomunten

Mijn eerste beleggingsaccount voor cryptomunten was op Coinbase.com. De tactiek die ik destijds gebruikte is om Coinbase.com te gebruiken als een account waar ik euro's naar kan overmaken. In die tijd kon je nog niet op ieder platform euro's overmaken. Dan kocht ik op Coinbase een aantal Ethereum en deze verstuurde ik naar mijn Binance account. Vervolgens kocht ik op Binance allerlei cryptomunten, omdat Coinbase destijds alleen Bitcoin, Ethereum en Litecoin aanbood. Hedendaags hebben ze echter een groter assortiment met de meest populaire cryptomunten.

Een groot voordeel aan Coinbase is dat zij een zeer betrouwbaar platform zijn voor online beleggen in cryptomunten. In principe heb je genoeg aan de bovenstaande vier platformen om een goede start te maken met je eerste crypto investering.

Op Coinbase kan je via deze link een gratis account aanmaken.

NAGA – online beleggen in Cryptomunten met autocopy

Een uniek beleggingsplatformen voor cryptomunten is NAGA. Waar je bij Binance alleen kan handelen in crypto's, kan je bij NAGA zowel online beleggen in crypto's als in andere beleggingsproducten. Denk hierbij aan aandelen, indices, forex en je kan er ook beleggen in CFD. Ook NAGA heeft haar eigen cryptomunt (met dezelfde naam). Daarbij kan je via NAGA commissievrij beleggen in cryptomunten. Je betaalt dus geen transactiekosten tijdens het aan- en verkopen van crypto's. Bovendien kan je ook hier een gratis account aanmaken.

Iets wat werkelijk uniek is aan dit beleggingsplatform voor crypto's, is dat je er gratis gebruik kan maken van Autocopy. Deze functie houdt in dat je gratis de beleggingen van experts kan kopiëren. Zo zijn er op NAGA enkele beleggingsexperts die hoge rendementen maken met crypto beleggen. Iedereen is vrij om te kiezen voor autocopy. Daarbij lift je mee op de succes van een ander. Je hoeft hier zelf niks voor te doen. Dit maakt het dus wel een mooie vorm van passief inkomen 😉. Maar let op: als diezelfde persoon fouten maakt, zal je dit terugzien in je eigen beleggingen. Hoe dan ook, soms is het slimmer om te kiezen voor laten beleggen dan alles zelf te willen doen (en daarbij falen omdat je geen ervaring hebt).

Meer weten? klik hier voor meer informatie of klik hier voor gratis account aanmaken.

Skilling – online beleggen in Cryptomunten met hefbomen

Skilling is een soortgelijk platform als NAGA, alleen dan meer gespecialiseerd in hefbomen. Zo kan je bij Skilling online beleggen in crypto's met hefboom. Stel dat je 1.000 euro op Ethereum zet, met een hefboom van 1:20. Als de koers van Ethereum op een dag met +2,5% stijgt, dan gaat dit x20 (hefboom). De totale stijging komt dan uit op +50%, waarbij de dagwinst 500 euro is. Beleggen met hefbomen is alleen wel onverantwoord risicovol. Je kan namelijk ook zomaar -50% of -99% staan. Ik zou het daarom niet willen adviseren!

Uit een uitgebreide review over Skilling die ik eerder heb geschreven, vind ik dit de grootste vier voordelen aan het platform:

 • 800+ investeringsopties, dit maakt Skilling een van de grootste CFD handelsplatformen ter wereld waarbij je ook kan beleggen in crypto's
 • Commissievrij beleggen in crypto's (0,- euro transactiekosten) en geen verborgen kosten
 • Zeer geavanceerd platform met de nieuwste trading technologieën en educatief platform voor online beleggen in crypto's
 • 100% betrouwbaar, veilig en gereguleerd onder toezicht

Meer weten? Lees hier mij volledige Skilling review. Of klik hier voor gratis account aanmaken.

Risico's bij online beleggen in cryptomunten

Toen ik zelf begon met investeren, was de cryptomunt Ethereum mijn allereerste investering. Ik was jong en naïef. Ik zag de potentie van de blockchain technologie, en maakte de verkeerde conclusie dat daarmee ook cryptomunten van economische waarde kunnen zijn. Nu, velen jaren later, heb ik een beter begrip van wat slechte investeringen en wat de beste investeringen zijn. Mijn mening over beleggen is dat je dit moet doen in zaken die economische waarde creëren. Een groeiend bedrijf creëer waarde. Een appartement renoveren en verhuren creëert waarde. Maar een cryptomunt creëert geen economische waarde. Het fungeert meer net als goud. Goud haal je uit de grond (kost geld), transporteer je naar een duur gebouw (kost geld) om het daar vervolgens op te slaan (kost geld). Goud kost geld, en creëert, net als cryptomunten, geen economische waarde.

Het grootste risico bij online beleggen in cryptomunten is dat je bepaalde munten in een “hype” koopt waarbij de prijs enorm hard stijgt. Vervolgens koop je de munten, en neemt de hype af. De koers zakt in elkaar, jij kan niks met die munten en je bent al je geld kwijt. Bij een aandeel kan dit ook gebeuren, maar hier heb je het essentiële verschil dat een bedrijf zichzelf op de lange termijn kan herstellen en kan uitgroeien tot een winstgevende multinational. Als dit gebeurt, zal de koers van dit aandeel weer herstellen. Daardoor is de kans tot verlies lager (minder risico), dan bij cryptomunten die zelf geen economische waarde creëren en puur floreren op speculatie.

Bovendien zijn er veel scams en oplichtingen. Er zijn middels meer dan 8000 cryptomunten. Slechts een fractie hiervan, zelf minder dan 3%, heeft mogelijkerwijze een potentieel nut in de toekomst. De rest is gebakken lucht. Het zijn mooie verhalen die nooit gerealiseerd gaan worden. Je wordt bedrogen.

Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

Blijf leren, blijf groeien. Dat is de manier om succesvol en rijk te worden!

Tips bij online beleggen in Cryptomunten

Het is nu volgens mij wel duidelijk dat ik geen voorstander ben van beleggen in cryptomunten. Dit wilt echter niet zeggen dat je er geen geld aan kan verdienen. Bij speculatie is er altijd een kleine groep die veel geld wint, waarbij de overige 99% veel geld verliest. Online beleggen in cryptomunten is dus vooral speculatief en onnodig risicovol. Mijn beste tip aan jou is om niet te beginnen met cryptomunten. Begin in plaats daarvan met veilig ETF beleggen. Dat bevat veel minder risicovol en heeft ook daadwerkelijk iets met beleggen te maken. Speculatie is geen beleggen, speculatie is gokken.

Heb je aan kansberekening gedaan en wil je toch een poging wagen om bij die 1% winnaars te behoren? Allereerst succes 😉. Ten tweede hierbij wat tips om je te helpen:

 • Volg Social Media platformen zoals Reddit, Robinhood en Facebook groepen om aan te voelen welke cryptomunten de volgende hype worden
 • Investeer met kleine bedragen die je kan missen. Doe dit in de nieuwe hypes. Stel daarbij automatische verkooporders in die na een X percentage automatisch verkoopt. Op die wijze voorkom je de valkuil om te lang vast te houden en je winst niet te verzilveren (“the sky is the limit”, ik spreek uit ervaring 😉)
 • Zoek naar cryptomunten waarvan het aantal eindig is. Denk aan Bitcoin, er komen steeds minder nieuwe Bitcoins bij en dat stopt op een gegeven moment. Hierdoor neemt het aanbod af, waardoor mogelijk de vraag kan stijgen (collectibles)
 • Kijk naar de dominantie van cryptomunten in relatie tot de totale marktwaarde. Als een bepaalde munt achterblijft, kan het zo zijn dat die een inhaalslag gaat maken. Zie de afbeelding van hieronder

Tot slot, nogmaals: als je een beginnende belegger bent, kies dan alsjeblieft voor beleggen met weinig risico. Begin succesvol en doe eerst ervaring op.

hoe-online-crypto-beleggen

Voorbeelden van succesvol beleggen in cryptomunten

Hoe kan je nu het beste beginnen met online beleggen in cryptomunten? In dit artikel heb ik de stappen met je doorgenomen. Het is vrij simpel om te beginnen. Maar of je succesvol bent, dat wilt zeggen: positief rendement, ligt aan jouw keuzes. Persoonlijk ben ik van mening dat crypto's niet meer interessant zijn. Ik investeer zelf helemaal niks meer in deze markt, maar als ik het al zou doen dan gaat mijn voorkeur uit naar Bitcoin. Dit is omdat Bitcoin het symbool is voor de cryptomarkt, waar nog steeds veel mensen in geloven. Ook is het zo dat het aanbod van Bitcoin alsmaar afneemt, terwijl de vraag kan stijgen door nieuwe hypes. De waarde zal daarmee ook stijgen. Naast Bitcoin heeft ook Ethereum nog een kans van slagen om in waarde te stijgen. Dit is omdat Ethereum het boegbeeld is voor de revolutionaire blockchain technologie.

Naast deze twee “grootmachten” zijn er nog andere kleine cryptomunten. Een speculatieve strategie is om kleine bedragen te investeren in de nieuwe hype cryptomunt. Om erachter te komen wat de volgende hype wordt, zal je veel actief moeten zijn op Social Media platformen zoals Reddit en Robinhood. Op een gegeven moment krijgt een bepaalde cryptomunt momentum, en wordt vervolgens massaal gekocht. Bekijk maar eens onderstaande voorbeelden.

Verge (XVG)

Toen ik in 2017 was ingestapt, was Verge een populair onderwerp op forums over cryptomunten. Het feit dat Verge een totaal waardeloze cryptomunt is was kennelijk irrelevant. Ik had destijds 100 euro erop gezet, eigenlijk bij puur toeval. Ik had geen flauw benul waar ik mee bezig was. En toen kwam de hype op Verge. Na 2 weken was mijn investering van 100 euro gegroeid naar 5.000 euro. Dat is een gigantisch rendement. Maar wat deed ik? Ik hield vast omdat ik dacht dat deze munt nog meer zou stijgen. Ik was dusdanig onervaren dat ik niet besefte wat voor enorm rendement ik had gemaakt. Niet veel later stortte de munt in, en was mijn 5.000 euro geslonken naar onder de 100 euro.

Moraal van het verhaal: word niet hebzuchtig en vergeet niet je winst te verzilveren

Dogecoin

Dogecoin is een cryptomunt die helemaal niks waard is. Het is wat ze noemen een meme. En toch stijgt deze munt bizar hard. Dit is omdat Dogecoin populair is op forums en zo ontstaat er een hype. Dogecoin is het perfecte wereld van de irrationele cryptomarkt waarbij online beleggen in cryptomunten volledig is gebaseerd op speculatie en niks met beleggen te maken heeft. Op het laagste punt in 2014 was Dogecoin 0.000505 dollar waard. Na de afgelopen hype, zie afbeelding, is Dogecoin 0.02759 dollar waard. Om dit even in het juiste perspectief te zetten, we spreken hier over een groeifactor 54. Had jij in 2014 een 1.000 euro geïnvesteerd, dan was dit vandaag de dag 54.000 euro waard. En dat terwijl je echt he-le-maal niks kan met Dogecoin!

online-cryptomunten-beleggen-tips

Polkadot

Een laatste voorbeeld van online beleggen in cryptomunten is de vrij nieuwe munt genaamd Polkadot. Ergens op het laagste punt in Oktober 2020 stond de waarde van deze cryptomunt op 3.7 dollar. In minder dan drie maanden tijd is de waarde gestegen naar 16.55 dollar. Dit is een factor 4,5, oftewel een stijging van 550% rendement in minder dan drie maanden. Dat is zelfs beter dan de beste groeiaandelen. Alhoewel ook Polkadot wederom een voorbeeld is van irrationele speculatie waarbij de kans op geld verlies schrikbarend hoog is.

online-investeren-cryptomunten

Over de schrijver
Opgevoed door een ondernemer, een master in Organisatiekunde en Strategie, en een passie voor beleggen en investeren. Mijn naam is Jorik Vermeulen, bedenker van de Happy Investors Mindset. Al jarenlang deel ik mijn filosofie over een gelukkiger leven met meer vrijheid, voldoening en financiele onafhankelijkheid. Daarbij help ik mensen om (financieel) meer succesvol te worden in Mindset & Rijkdom, met een specialisatie in lange termijn beleggen in aandelen en ETFs
Reactie plaatsen

Mis het niet: download gratis 

E-boek & Trainingen

E-boek financiele onafhankelijkheid bereiken

Mis nooit meer unieke groeiaandelen

Sluit je aan op de Happy Investors Community en krijg direct toegang tot al mijn exclusieve beleggingsrapporten met unieke groeiaandelen voor potentieel x5 - x10 rendement

arrow_drop_up arrow_drop_down