In 4 stappen Ochtendrituelen van Succesvolle Mensen opbouwen + voorbeelden
In 4 stappen Ochtendrituelen van Succesvolle Mensen opbouwen + voorbeelden
Ondernemerschap
Happy Investors
Ondernemerschap
06/21/2021
11 min

In 4 stappen Ochtendrituelen van Succesvolle Mensen opbouwen + voorbeelden

06/21/2021
11 min

Beste Happy Investor, succes, in iedere vorm, is het resultaat van consistente, dagdagelijkse actie. Dit is waarom succesvolle mensen ochtendrituelen hebben. Ochtendrituelen geven je een kickstart om de rest van de dag te werken aan jouw doelen voor succes.

In dit artikel vind je niet alleen voorbeelden van ochtendrituelen die succesvolle mensen/ondernemers hanteren. Ook leg ik je middels 4 stappen uit hoe je ochtendrituelen kan opbouwen die passen bij jouw persoonlijkheid en persoonlijke doelen voor succes.

Het toepassen van ochtendrituelen gaat jouw leven voorgoed veranderen (in positieve zin). Ongekende succes ligt in het vooruitzicht, en dat alles dankzij een consistent ochtendritme.

Wil je meer van dit soort inzichten? Volg mij via deze website, de nieuwsbrief en Social Media voor updates omtrent Mindset & lange termijn beleggen naar financiële onafhankelijkheid.

Inhoudsopgave:

Waarom en hoe leiden ochtendrituelen tot meer succes
7 Voorbeelden ochtendrituelen van succesvolle mensen
In 4 stappen jouw ochtendrituelen voor succes opbouwen

 1. Succesvolle mensen passen haar ochtendrituelen aan op basis van haar definitie van succes
 2. Creëer een script van aansluitende ochtendrituelen
 3. Geef concrete invullen aan je ochtendgewoonten
 4. Succesvolle mensen evalueren haar ochtendrituelen

Mijn ochtendrituelen voor Financiële Onafhankelijkheid

Waarom en hoe leiden ochtendrituelen tot meer succes

ochtendrituelen-succesvolle-ondernemers

Foto van het strand in Nederland

Iedere dag is een nieuw begin. Dit is een belangrijke zienswijze vanuit wijze filosofische stromingen, waaronder het stoïcisme en taoïsme. Zoals Lao Tzu (taoïsme) stelt: “if you are at peace you are living in the present”.

Mijn persoonlijke interpretatie over het waarom en hoe ochtendrituelen leiden tot meer succes is dit: ik zie succes als het resultaat van consistent, dagdagelijks werken aan dezelfde acties die bijdragen aan jouw doel.

Wil je een succesvolle sporter worden? Sport iedere dag en streef iedere dag naar een kleine verbetering.

Wil je geleerd zijn? Lees iedere dag kennisboeken en ontwikkel je brein (hersenplasticiteit).

Wil je carrière maken? Werk iedere dag aan de prioriteiten van jouw bedrijf en/of afdeling.

Hard werken verslaat talent! Er is alleen een probleem: hard werken is zwaar.

Om het harde werken te kunnen volhouden, kunnen we ochtendrituelen voor ons laten werken. Goede ochtendrituelen zorgen voor een frisse start van de dag. Een frisse start waarbij je energie hebt en dankbaar bent voor het moment (present). Dit geeft je energie om, iedere dag weer, hard te werken aan jouw prioriteiten die aansluiten op je doelen en dromen.

Ochtendrituelen leiden tot meer succes, simpelweg omdat het je iedere dag een kickstart geeft om hard te werken aan jouw doelen. Succes is het resultaat van consistent hard werken met laser sharp focus.

Ochtendrituelen bestaan uit een opeenvolging van gewoonten – Happy Investors Mindset

Als je dit lang genoeg volhoudt veranderen deze ochtendrituelen in een standaard manier van leven. In gewoonten waarbij je op automatische piloot draait, en waarbij je gedachten (Mindset) daarop gericht zijn.

Een persoonlijke voorbeeldje over de impact van ochtendrituelen op mijn leven

Ik was vroeger tijdens mijn HBO-studie een zesjes-student (ik was nog maar 16…). Toen ging ik naar de Universiteit van Antwerpen en besloot mijzelf (en niet iemand anders) te bewijzen wat ik kan. Dit begon met een ochtendritueel die mij aanzette tot hard werken in bepaald ritme. Het harde werken wierp haar vruchten af. Zo studeerde ik af met onderscheiding en hogere cijfers dan de gemiddelde slimmere student. En dit was slechts het begin.

De vijf jaar daarna werkte ik iedere dag vol overtuiging aan mijn doel naar financiële onafhankelijkheid. Nu ben ik 29 jaar en financieel vrij. Op mijn 35ste kan ik financieel onafhankelijk worden, maar ik heb besloten om fulltime te gaan ondernemen. Daarbij zal ik qua financiën (tijdelijk) een stapje terugdoen. En daar ben ik blij om, omdat ik nu ga werken aan mijn passie en dit past in mijn hoger gelegen doel van gelukkiger zijn. Immers, financiële onafhankelijkheid is slechts een middel naar dit hoger gelegen doel 😉.

In al deze jaren hebben ochtendrituelen mij een laser sharp focus gebracht op mijn doelen. Uiteraard is dit een proces, waarbij je nieuwe inzichten krijgt waarop je de ochtendrituelen aanpast. Onderaan dit artikel deel ik mijn ochtendrituelen met je.

Laten we eerst kijken naar 7 voorbeelden van ochtendrituelen die succesvolle mensen hanteren.

7 Voorbeelden ochtendrituelen van succesvolle mensen

ochtendritme-succesvolle-mensen

Vanuit honderden casestudies naar onder meer de ochtendrituelen van succesvolle ondernemers en mensen in het algemeen, komen vaak dezelfde voorbeelden terug. Zie het als een set aan handelingen die succesvolle ondernemers/mensen iedere ochtend uitvoeren. Door deze acties te combineren krijg je een hoger resultaat.

Na het raadplegen van vele bronnen, bekom ik 7 voorbeelden omtrent ochtendrituelen van succesvolle mensen. De lijst is niet allesomvattend, maar een samenvatting:

 1. Vroeg opstaan – in de ochtend heb je simpelweg meer tijd om aan jezelf te besteden zonder verstoord te worden
 2. Vitaliteit – een gezond (licht) ontbijt en sporten in de ochtend
 3. Meditatie – een moment van stilte waarbij je eventuele gedachten vooral richt op dankbaarheid
 4. Persoonlijke affirmaties opschrijven en inleven – ook hier komt weer dankbaarheid in terug, en ook bevestigingen van jouw identiteit en jouw doelen. Dit klinkt wellicht wat vaag, maar geeft in praktijk een sterk effect (als rationeel mens heb ik dit lang gedaan en kan het bevestigen)
 5. Visualisatie van je dromen en doelen – dit is de law of attraction waarbij je jouw gedachten richt op wat je wilt in de toekomst. Deze handeling gaat samen met meditatie en persoonlijke affirmatie. Wat je aandacht geeft groeit.
 6. Prioriteiten stellen en evalueren op basis van je doelen – begin de werkdag met je grootste prioriteit die in lijn is met jouw persoonlijke doelen (gezondheid, geluk, geld, relaties, …)
 7. Liefde – maak tijd vrij voor je gezin, huisdier, of ieder ander die je liefhebt

HIM Tip: online website/business opstarten met >5.000 euro per maand aan winst

Wil je weten hoe ik een succesvolle online business heb opgericht? Dit begint met keihard werken. Dat is alleen niet genoeg. Je moet ook de beste software hebben die jouw online business exponentieel laat groeien. Hieronder vind je de software die ik gebruik. Voor mij heeft het geleidt tot een fulltime online onderneming waar ik van kan leven. Dit kan ik je 100% aanbevelen:

 • Lees mijn Phoenix review en ervaringen over hoe ik +2296% meer bezoekers kreeg in twee jaar
 • Lees mijn Huddle review en ervaringen over hoe ik een winstgevende online cursus en community heb opgericht
 • Lees mijn Plug & Pay review en ervaringen over hoe ik 25% conversie behaal met geoptimaliseerde betaalpagina’s

De links van hierboven zijn producten van IMU. Deze gebruik ik zelf ook voor mijn website, community en betaalpagina’s. Mijns inziens de beste aanbieder voor iedereen die een winstgevend online verdienmodel wilt hebben. Zo heb ik dankzij de software +2296% groei in twee jaar gerealiseerd. En mijn winstgevendheid is +382% gestegen dankzij hogere conversie.

Meer weten over de kwaliteit van alle IMU software? Lees hier al mijn IMU Reviews en Ervaringen

Ook kan je via deze link gratis cursussen downloaden voor SEO marketing, conversie,  community building en Affiliate Marketing downloaden.

imu-software-review

In 4 stappen jouw ochtendrituelen voor succes opbouwen

Onderaan dit artikel deel ik mijn ochtendrituelen voor succes met je. Deze zijn afgestemd op wie ik ben als persoon en wat voor mij werkt. Dat zou ik jou ook willen aanbevelen: kies ochtendrituelen die bij jou passen en waar je in gelooft. Probeer het in ieder geval voor zes maanden, en bekom daarna pas met een conclusie. Als je het niet probeert, weet je het ook niet.

Een voorbeeld hiervan is vroeg opstaan. Dit is het beste begin dat je kan maken. Maar wellicht ben je gewoon geen ochtendmens? Deze zelfdefiniëring kan tegen je werken. En trouwens, sinds wanneer accepteer je dat je iets niet kan? Als je het niet met overtuiging probeert, weet je ook niet of het werkt. Zo is vroeg opstaan makkelijker als je jezelf aanleert om vroeger naar bed te gaan. Doe dit voor zes maanden, en evalueer op dat moment of je misschien toch wel een ochtendmens bent 😉.

Hetzelfde geldt voor meditatie. Dit is iets wat je moet leren. Je moet je brein leren hoe je rustiger kan worden middels concentratie. En om je gedachten te laten “gaan”. Observeren en afstand nemen, om vervolgens weer terug te keren naar stilte en/of dankbaarheid.

Ochtendrituelen voor succes moet je opbouwen!

Dit vergt tijd en toewijding. Ochtendrituelen zijn namelijk gewoonten. Verwacht niet dat je na een week al nieuwe gewoonten hebt aangeleerd. Dit proces duurt enkele maanden. En als het jouw lukt om dit vol te houden, zal je een herboren en succesvoller mens zijn.

Hieronder leer je in 4 stappen hoe dit proces van ochtendrituelen voor succes aanleren werkt.

1. Succesvolle mensen passen haar ochtendrituelen aan op basis van haar definitie van succes

ochtendritme-succesvolle-ondernemers

Wat zijn goede ochtendrituelen? Goede ochtendrituelen staan in dienst van jouw succes. Ze geven je een kickstart om te werken aan jouw doelen die leiden tot jouw gewenste succes. Dit is daarom heel subjectief.

Succesvolle mensen passen haar ochtendrituelen aan op basis van haar definitie van succes.

Wat is jouw definitie van succes? Wat wil je bereiken? Wat wil je echt? En waar word je gelukkig van? Je bent pas echt succesvol indien je werkt aan het antwoord op deze vragen.

Succes is subjectief. Ben je succesvol als je veel geld hebt? Veel macht? Veel vrijetijd? Veel liefde?

De eerste stap is om te bepalen wanneer jij succesvol bent. Dit dien je heel specifiek en concreet voor jezelf op te schrijven. Het wordt namelijk jouw hoger gelegen doel waar je de komende jaren aan gaat werken. Alleen hieruit kunnen jouw ochtendrituelen vloeien. Immers, ochtendrituelen dienen in functie van het hoger gelegen doel te zijn. Het is geen doel an sich.

Alleen al door het definiëren van jouw persoonlijke succes, zal je meer succesvol worden.

Om hier het maximale uit te halen zal je ochtendrituelen willen aannemen die dit doel ondersteunen en bij jouw persoonlijkheid passen. Iedere dag hard werken is zwaar. Maak het daarom niet extra zwaar door jezelf dingen aan te leren die niet bij je persoonlijkheid passen. Neem sporten als voorbeeld. Sporten is zeer belangrijk en zou in jouw ochtendritueel moeten zitten. Geen sporten is geen optie. Maar je kan wel kiezen in welke sport je het leukste vindt. Ben je graag in de natuur? Kies dan voor hardlopen in het bos. En lukt het echt niet in de ochtend? Leer jezelf dan aan om altijd na het eten te gaan sporten.

Als je ochtendrituelen toespitst op wat je van nature leuk vindt, wordt het makkelijker om het vol te houden.

Tevens geeft het werken aan jouw succes betekenis aan de ochtendrituelen. Herinner jezelf eraan waarom je dit doet 😉.

2. Creëer een script van aansluitende ochtendrituelen

Doen wat je leuk vindt is cruciaal voor het kunnen volhouden op lange termijn. Dit geldt ook zo voor ochtendrituelen voor succes. De truc is om het dusdanig lang vol te houden, totdat het een gewoonte (habit) is geworden. Wanneer het een gewoonte is geworden denk je er niet langer over na. Je doet het gewoon. En dat maakt het makkelijker om een ochtendritueel consequent uit te voeren.

Ochtendrituelen bestaan uit een opeenvolging van gewoonten. Je kan het ook ochtendgewoonten noemen (niet echt een eyeopener, maar toch…).

Je kan dit bereiken door het opstellen van een script of tijdlijn. Schrijf voor jezelf exact de tijden op van wanneer je iets gaat doen. Hieronder een voorbeeld:

06:00 – Wakker worden zonder snoozen
06:10 – Na het wakker worden ga ik ontbijten
06:20 – Na het ontbijten trek ik mijn sportkleding aan
06:30 – Na het aantrekken van mijn sportkleding ga ik eerst 15 minuten mediteren
06:45 – Na het mediteren ga ik een half uur sporten en douchen
07:30 – Na het douchen geef ik mijn kinderen en vrouw een knuffel en ga ik naar het werk
08:00 – Bij aankomst op het werk maak ik een praatje met collega’s
08:30 – Na een praatje met collega’s bekijk ik mijn prioriteiten van vandaag
09:00 – Na het evalueren van mijn prioriteiten begin ik met de hoogste prioriteit

Klinkt saai he? Toch geven ochtendrituelen jou vrijheid op de lange termijn. Immers, als je dit iedere dag doet zal je ongekende succes boeken.

Tip: het boek Atomic Habits is een geniaal boek over het aanleren van gewoonten waarmee je ongekende succes kan realiseren. Atomic Habits hoort tot mijn beste boeken voor financiële vrijheid bereiken.

3. Geef concrete invullen aan je ochtendgewoonten

Bovenstaande script/tijdlijn is slechts ter voorbeeld. Het is belangrijk dat dit script aansluit op stap 1. Anders werk je niet aan je persoonlijke doelen voor de lange termijn. Na het opstellen van het script, wordt het tijd om er concrete invulling aan te geven.

In plaats van ontbijten definieer je exact wat je gaat ontbijten: “na het wakker worden eet ik een kom met volkoren muesli aangevuld met blauwe bessen, aardbei en …”.

En sporten wordt “na … ga ik een half uurtje hardlopen/wandelen/krachttraining”

Dit zijn slechts voorbeelden. De essentie is dat je jouw ochtendrituelen concreet moet maken op basis van jouw definitie voor succes.

4. Succesvolle mensen evalueren haar ochtendrituelen

Zodra je een concreet script met ochtendrituelen hebt opgesteld wordt het tijd om deze uit te voeren. Succesvolle mensen met ochtendrituelen gaan nog een stap verder. Zij evalueren frequent/dagelijks hoe zij de ochtendgewoonten hebben uitgevoerd. Op basis hiervan scherpen ze het script aan.

Gaat het mediteren niet goed? De vraag is waarom. Zat je wel in een rustige omgeving waar je niet verstoord werd? Heb je genoeg tijd vrijgemaakt om het met opperste concentratie uit te voeren? Welke acties kan je nemen om de volgende keer wel succesvol te mediteren?

Door continue je ochtendrituelen te verbeteren zal je meer effectief worden in het bereik van jouw succes. En het maakt niet uit wat dit is. Van carrière maken tot aan sterke sociale relaties opbouwen, met gerichte aandacht kan jij alles bereiken wat je wilt!

Je bent er nu klaar voor. Start vandaag met het opstellen van ochtendgewoonten en evalueer ze dagelijks ter verbetering. Niet omdat het moet, maar omdat je het wilt.

Wil je wat meer inspiratie? Hieronder vind je mijn ochtendrituelen voor succes.

Mijn ochtendrituelen voor Financiële Onafhankelijkheid

Toen ik 23 jaar was begon ik aan mijn reis naar financiële onafhankelijkheid. In de afgelopen jaren heb ik heel veel geleerd. Dit zijn belangrijke levenslessen zoals dat je alles kan bereiken op de lange termijn, zolang je er maar 100% voor gaat. Dat geld slechts bijzaak is, maar financiële vrijheid wel een middel tot een leuker leven is. Het gaat echter vooral om de liefde om je heen wat telt.

Ook andere inzichten hebben mijn leven verrijkt, zoals Ikigai, genieten van het proces, en meer leven in het nu zonder het lange termijn doel uit vizier te verliezen.

Na velen jaren en mijn specifieke context, ben ik vandaag de dag op onderstaande ochtendrituelen gekomen. In de loop der tijd zal dit vast en zeker weer wijzigen, en dat is alleen maar goed.

05:30 – De wekker gaat en ik sta direct op (op termijn wil ik op 05:00 wakker worden)
05:40 – Kroelen met mijn kat (en toekomstige hond), omdat dit zowel liefde geeft als het leven relativeert
05:50 – Licht ontbijt met muesli en een glas melk (zou iets gezonder mogen). Tijdens het ontbijt lees ik het Financieel Dagblad
06:15 – Na het ontbijt drink ik een vol glas met water en ga ik maximaal dertig minuten mediteren middels ademhalingstechniek. De laatste vijf minuten denk ik aan dingen waar ik dankbaar voor ben.
06:45 – Ik start mijn laptop op en begin aan de belangrijkste taak van de dag, namelijk het schrijven van een kwalitatief kennisartikel om waarde toe te voegen
10:30 – Na of tijdens het schrijven neem ik 30 minuten de tijd om te gaan fitnessen. Ik heb gewichten en apparaten in mijn garage, waardoor de drempel om te starten laag is
11:00 – Na het sporten neem ik een koude douche (op inspiratie van The Iceman)
11:20 – Na het douchen neem ik een korte lunch en ga weer aan het werk volgens de prioriteiten van die dag

Op het einde van de werkdag bereid ik de prioriteiten van morgen voor. De avond reserveer ik voor het samenzijn met mijn vriendin en het lezen van kennisboeken. In het weekend bereid ik de prioriteiten van de aankomende week voor.

Dit is mijn ochtendritueel voor succes. Door evaluaties en andere doelen op de lange termijn, zal mijn ochtendritme vast en zeker evolueren.

Wat zijn jouw ochtendrituelen en hoe draagt dit bij aan jouw definitie tot succes? Laat het mij weten in een reactie hieronder 😊.

Wil je meer van dit soort inzichten? Volg mij via deze website, de nieuwsbrief en Social Media voor updates omtrent Mindset & lange termijn beleggen naar financiële onafhankelijkheid.

Reacties
Categorieën