5x Hoe Beleggen als Ondernemer: Tips & Ervaringen
5x Hoe Beleggen als Ondernemer: Tips & Ervaringen
Geld Investeren
Happy Investors
Geld Investeren
06/12/2021
9 min

5x Hoe Beleggen als Ondernemer: Tips & Ervaringen

06/12/2021
9 min

Beste Happy Investor, als ondernemers weten wij hoe het is om vol passie te werken aan onze eigen onderneming. Het is als een kindje, die je graag continue wilt blijven voeden zodat zij groter kan worden. Niet alleen voeden met aandacht en hard werken, maar ook met investeringen. Immers, als we een goedwerkend verdienmodel hebben kunnen we rendement behalen door te investeren in onze onderneming. Maar let op: hier schuilt ook een valkuil dat we (onbewust) te veel risico nemen. Zo is het goed om te spreiden, en daarom is het slim om te beleggen als ondernemer.

In dit artikel gaan we het uitgebreid hebben over hoe te beleggen als ondernemer. Eerst volgt een introductie over het waarom, en daarna gaan we kijken naar vijf manieren tot beleggen als ondernemer in relatief laag-risico investeringen.

Werk aan je financiële vrijheid, spreid je kansen! Laten we beginnen. (vragen kan je onderaan dit artikel in een reactie stellen).

Inhoudsopgave:

Waarom ondernemers goede beleggers kunnen zijn
Spreiding: beleggen in aandelen vs. beleggen in je eigen onderneming
5x Hoe beleggen als ondernemer: hoog vs. laag risico
Wat zijn de voordelen bij beleggen als ondernemer
Conclusie over beleggen als ondernemer

Waarom ondernemers goede beleggers kunnen zijn

Je hebt verschillende manieren van beleggen. Zo heb je bijvoorbeeld laag-risico beleggingen voor ondernemers. Hier vertel ik je zo meer over. Daarnaast heb je ook het investeren in individuele aandelen (bedrijven). Deze laatste tactiek behoort niet tot lager-risico. Het geeft hoger risico waarvoor je (meer) kennis en ervaring nodig hebt. Anderzijds kan je juist met individuele aandelen hoge rendementen halen. Denk daarbij aan een jaarlijks gemiddelde van 10 – 15%. En als je echt goed bent kan dit tussen de 15% – 25% liggen. Laat mij uitleggen waarom dit relevant is:

Realiseer je met je eigen onderneming een jaarlijks gemiddeld rendement van 10% of hoger?

Ondernemers kunnen zeer goede beleggers zijn. Het is zoals Warren Buffet aangeeft. Dankzij beleggen is hij een betere ondernemer geworden, en dankzij ondernemen een betere belegger. Ook ik ben zowel ondernemer als belegger en haal veel voordelen uit deze combinatie.

Het beleggen in individuele aandelen gaat in de essentie om het analyseren van het toekomstperspectief van dit bedrijf. De vraag is: gaat dit bedrijf het beste presteren binnen haar industrie op het vlak van omzet- en winstgroei? De bedrijven die duurzaam groeien, zullen op de lange termijn hoge rendementen opleveren.

Naast deze cruciale vraag is ook het aankoopmoment van belang. Immers, je wilt niet de hoofdprijs betalen. Exponentieel rendement behaal je door het kopen van exceptionele bedrijven tegen een gunstige aandelenprijs. Soms is deze prijs zelfs zo laag, dat je mag spreken over een “koopje”. Dit is één van de manieren tot veilig beleggen in bedrijven.

Als ondernemer zal je een betere belegger zijn omdat je beter kan inschatten welke bedrijven het goed gaan doen in de toekomst. Zo weet je als ondernemer dat het in feite draait om meer winst(groei). Winst(groei) is het magische woord voor vooruitgang. Bedrijven met hoge winstmarges kunnen meer herinvesteren, en daardoor harder groeien dan de concurrentie.

Als ondernemer weet je welke factoren belangrijk zijn voor een succesvol bedrijf

Hoge rendementen worden behaald door het investeren in succesvolle bedrijven. Zij met duurzame hoge winstmarges en sterke winstgroei op een lange termijn. Dit is een gevolg van strategie (organisatie, innovatie, verdienmodel, et cetera).

Zo weet je als ondernemer welke factoren belangrijk zijn voor een succesvol bedrijf. Als je individuele bedrijven gaat analyseren op deze factoren, kan jij beter inschatten of dit een succesvol bedrijf is op een lange termijn. En daarom zijn ondernemers vaak beter in beleggen. Zo zal je (instinctief) kijken naar de volgende factoren:

 • Duurzaam competitief voordeel
 • Merk en klantenbinding
 • Kwaliteit
 • Financiële situatie: marges
 • Innovatie & toekomstbeleid
 • Groei van de industrie

Naast jouw kennis en ervaring als ondernemer heb je mogelijkerwijze ook enkele karaktereigenschappen in jouw voordeel. Zo weet je als geen ander hoe je berekende risico’s kan nemen. Bij beleggen is dit exact hetzelfde: je loopt een berekend risico, waarbij je de winstkans tracht te verhogen middels kennis en ervaring.

Een andere cruciale ervaring die je reeds hebt, is dat je begrijpt dat het opbouwen van een goede business tijd in beslag neemt. Succes is een opeenstapeling van dagdagelijks beter presteren (dan de rest). Soms kost het jaren alvorens de bedrijfsstrategie haar vruchten afwerpt. En vanaf dat moment gaat het hard omhoog! Derhalve zal je de insteek hebben om aandelen langer vast te houden. Immers, lange termijn beleggen geeft een hogere kans op succes.

Tot slot is er nog de reden waarom veel ondernemers niet beleggen. Dit is omdat zij het te druk hebben. Is dat voor jou ook het geval of heb je een andere reden? Laat het mij weten in een reactie onderaan dit artikel.

Het zou bijzonder jammer zijn, omdat beleggen naast je onderneming in mijn optiek een must is. Ik zal je uitleggen waarom. En wat betreft de tijd: hier kan ik je bij helpen op de HIM community (zie link hieronder).

Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

 • Cursus Financiële Onafhankelijkheid – met €200 per maand financieel vrij worden
 • Cursus Beginnen met Beleggen – hoger rendement én later risico
 • Cursus ETF & Dividend – beter dan gemiddeld beleggen in ETFs & dividend
 • Aandelen abonnement – unieke aandelen met potentieel x5 – x10 rendement
 • Happy Investors Community – krijg alle HIM cursussen + aandelen abonnement +  coaching + community met 75% korting.

Meer weten over deze cursussen en aandelen abonnementen? Lees hier alles over de cursussen beleggen.

Spreiding: beleggen in aandelen vs. beleggen in je eigen onderneming

Als je het mij vraagt is spreiding de grootste reden waarom ondernemers moeten beleggen. Ik zal je dit uitleggen aan de hand van een persoonlijk voorbeeld.

Ik ben opgegroeid met een ondernemende vader. Hij heeft in twintig jaar tijd zijn lokale boekhandel uitgebouwd naar drie boek- en kantoorvakhandels. Gedurende deze periode heeft hij mooie jaren mogen beleven. De winst die hij maakte, heeft hij vooral gebruikt om te herinvesteren in zijn onderneming. Maar toen ging het helaas mis. De samenkomst van een groeiende Bol.com en de vernietigende financiële crisis (2008) waren en te grote klap. Een paar jaar na deze crisis is mijn lieve vader failliet gegaan. Gelukkig had hij wel gedacht aan en handige organisatorische constructie en heeft zodoende een doorstart kunnen maken. Hij is inmiddels vlak tegen zijn pensioen en is nog altijd actief in zijn lokale boekhandel.

Het probleem met vele ondernemers is dat zij te veel geld herinvesteren in de eigen onderneming. Natuurlijk wil je (snel) groeien, maar je zal ook aan risicospreiding moeten doen.

Ik beleg vanaf mijn 23ste. Mijn vader vroeg destijds eens bezorgd: “Jorik, vind je dit niet allemaal risicovol en ben je wel zeker van je zaak?”. Waarop ik antwoordde: “Pa, je hebt jarenlang al je geld in één onderneming geïnvesteerd. Wat ik doe is mijn geld investeren in heel veel verschillende bedrijven. Zo kan je ETF’s aankopen waarin meer dan 3500 verschillende bedrijven zitten!”.

Mijn vader begreep de essentie. Als ondernemer dien je ook te denken in termen van risico’s. Daar is hij goed in. Maar hij begreep de wereld van beleggen niet en had zich er nooit in verdiept. En daarom heeft hij de kans misgelopen om naast zijn eigen bedrijf ook geld te investeren in activa die een jaarlijks rendement/dividend opleveren. Zo kan je met beleggen een jaarlijks gemiddeld rendement van 8% behalen dankzij veel spreiding in lager-risicovolle investeringen.

Nu vele jaren later na dit gesprek gaf mij vader eens aan: “als ik nu naar jou kijk, kan ik mijzelf wel voor mijn kop slaan dat ik al die jaren niet mijn geld heb gespreid over verschillende beleggingen”.

Maar let op: beleggen kent, net als ondernemen, risico’s tot geld verlies. Het is daarom noodzaak dat je begrijpt wat je doet.

HIM Tip: online website/business opstarten met >5.000 euro per maand aan winst

Wil je weten hoe ik een succesvolle online business heb opgericht? Dit begint met keihard werken. Dat is alleen niet genoeg. Je moet ook de beste software hebben die jouw online business exponentieel laat groeien. Hieronder vind je de software die ik gebruik. Voor mij heeft het geleidt tot een fulltime online onderneming waar ik van kan leven. Dit kan ik je 100% aanbevelen:

 • Lees mijn Phoenix review en ervaringen over hoe ik +2296% meer bezoekers kreeg in twee jaar
 • Lees mijn Huddle review en ervaringen over hoe ik een winstgevende online cursus en community heb opgericht
 • Lees mijn Plug & Pay review en ervaringen over hoe ik 25% conversie behaal met geoptimaliseerde betaalpagina’s

De links van hierboven zijn producten van IMU. Deze gebruik ik zelf ook voor mijn website, community en betaalpagina’s. Mijns inziens de beste aanbieder voor iedereen die een winstgevend online verdienmodel wilt hebben. Zo heb ik dankzij de software +2296% groei in twee jaar gerealiseerd. En mijn winstgevendheid is +382% gestegen dankzij hogere conversie.

Meer weten over de kwaliteit van alle IMU software? Lees hier al mijn IMU Reviews en Ervaringen

Ook kan je via deze link gratis cursussen downloaden voor SEO marketing, conversie,  community building en Affiliate Marketing downloaden.

imu-software-review

5x Hoe beleggen als ondernemer: hoog vs. laag risico

Hoeveel rendement maak jij op het geïnvesteerde kapitaal in je eigen onderneming? Stel dat je bijvoorbeeld 10.000 euro investeert in advertenties of materialen, hoeveel rendement maak je hier op?

Bij beleggen kan je net als ondernemen veel of weinig risico nemen. Ik heb al aangegeven dat je dankzij je kennis en ervaring als ondernemer in een goede positie zit om eventueel hoger rendement te halen met individuele aandelen. Het voordeel is dat je bij goede keuzes een hoger rendement van bijvoorbeeld 10 – 15% kan halen. Maar is dit wel verstandig? Het nadeel aan deze tactiek is het hogere risico en de tijdsbelasting. Zo zou je minimaal een beleggingsportefeuille met 20 – 30 van de beste aandelen uit verschillende industrieën willen bezitten. En dat vergt naast kennis en kunde, ook veel tijd om deze analyses zelf te doen.

Een oplossing is het afsluiten van aandelen abonnement die jou daarbij helpt.

Als je deze tijd niet hebt is het beter om voor een andere oplossing te kiezen. Zo kan je kiezen voor laag-risicovolle investeringen. Deze hebben als voordeel dat je met weinig tijd (en kennis) veel spreiding kan aanbrengen. Bij deze tactiek is een gemiddeld jaarlijks rendement van 8% haalbaar. Hieronder geef ik je vijf opties ter inspiratie.

Dit zijn 5 opties voor lager-risico investeringen

 • Een gediversifieerde beleggingsportefeuille met ETF’s – ETF’s kan je zien als een mandje met daarin 100, 500 of zelfs 3500 verschillende bedrijven voor maximale spreiding. Meer weten? Via deze link kan je gratis ETF boek downloaden met kant-en-klare ETF portefeuilles.
 • Vastgoed en vastgoedfondsen – als ondernemer kan je naast een eigen pand ook investeren in appartementen en woningen. Dit is echter wel tijdrovend. Een alternatief is het beleggen in vastgoedfondsen. Een jaarlijks gemiddeld dividend van 8% is haalbaar bij de beste fondsen zoals SynVest en Corum Investments en dit kan je zien als passief inkomen.
 • P2P Lending – je kan een deel van je vermogen eenvoudig investeren in particuliere leningen (P2P). Zo heb ik zelf op dit moment een bedrag van 10.000 euro (Mintos Review (het platform waar ik bij beleg).
 • Beleggingsfondsen – dit zijn net als ETF’s mandjes met daarin verschillende aandelen en/of obligaties. Het verschil is dat beleggingsfondsen worden beheerd door een fondsmanager die actief aan- en verkoopt in de hoop een hoger rendement te behalen. In praktijk lukt dit echter niet altijd. Het gemiddeld jaarlijkse rendement is afhankelijk van het fonds.
 • Laten beleggen – de makkelijkste optie is om je geld te laten beleggen. Zo kan je aangeven of je lager of hoger risico wilt, waarbij een gemiddeld jaarlijks rendement van respectievelijk 4% tot 7% haalbaar is. Uiteraard betaal je een fee voor deze service, met als voordeel dat je er geen omkijken naar hebt. Mijns inziens zijn de beste partijen hiervoor BinckBank en Brand New Day. (deze laatste biedt belastingvoordelen bij pensioenbeleggen).

goedkoop-aandelen-beleggen

Wat zijn de voordelen bij beleggen als ondernemer

Om het nog maar eens te herhalen: het grootste voordeel bij beleggen als ondernemer is de risicospreiding. In plaats van dat je jouw geld in één onderneming stopt, kan je het ook spreiden over duizenden verschillende bedrijven, vastgoedpanden, particuliere leningen en alternatieven. Mogelijk ligt het rendement daarbij (iets) lager dan bij investeren in je eigen bedrijf, maar de zekerheid van positief rendement (op de lange termijn) neemt wel toe vanwege spreiding van kansen.

Het is verleidelijk om veel geld in je eigen onderneming te stoppen. Ik ken het als geen ander. Desalniettemin moeten we dit zakelijk beschouwen. Ik beleg in zowel aandelen als mijn eigen onderneming. Bij de aandelen haal ik jaarlijks circa 14,6% (wat vrij hoog is). Voor mijn onderneming moet ik minimaal hetzelfde behalen. Met andere woorden: als ik geen goede investering in mijn onderneming zie, dan geef ik de voorkeur aan het beleggen in aandelen, ETF’s, vastgoed en P2P.

Een tweede voordeel bij beleggen als ondernemer is de financiële educatie. Als je besluit om je meer te gaan verdiepen in de wereld van beleggen, zal je relevante kennis voor ondernemen opdoen. Zo leer je andere bedrijven analyseren op financiële- en strategische positie. Je leert van verdienmodellen, strategieën en financiële constructies. Tevens leer je meer over macro-economische factoren waardoor je meer holistisch gaat denken.

Een derde voordeel is dat je belastingvoordeel kan behalen. Als je kiest voor zakelijk beleggen kan je daarmee voordeel behalen op de korte termijn. (Pas) Als je het geld privé haalt, zal je uiteraard wel belasting dienen te betalen. Én je kan als ondernemer ook belastingvoordeel behalen als je gaat beleggen voor pensioen.

vastgoed beleggen met weinig geld

Conclusie over beleggen als ondernemer

Als ondernemer heb je de juiste Mindset om een goede belegger te kunnen worden. Je weet wat ervoor nodig is om een duurzaam winstgevend bedrijf op te starten en daarom zal je dit soort bedrijven eerder herkennen op de aandelenmarkt.

Het beleggen in duurzaam winstgevende bedrijven zal op de lange termijn leiden tot hoge rendementen. Zeker wanneer je op de juiste momenten aankoopt.

De belangrijkste reden om als ondernemer te beleggen is spreiding. Naast het investeren in je eigen onderneming, is het verstandig om ook een deel van je geld te beleggen. Dit kan je investeren in individuele bedrijven naar keuze, of je kan kiezen voor lager-risico investeringen. Het voordeel van individuele aandelen is potentieel hoger rendement. Het geeft echter ook meer risico en is tijdrovend qua onderzoek.

Het is mogelijk om met weinig tijd te beleggen in lager-risico investeringen. Daartoe hebben we vijf opties besproken, namelijk (1) ETF’s, (2) vastgoed(fondsen), (3) P2P Lending, (4) beleggingsfondsen en (5) laten beleggen.

Naast spreiding geeft beleggen als ondernemer nog andere voordelen. Zo zal je financiële educatie toenemen. Hoe meer je andere bedrijven analyseert, hoe meer kansen je gaat zien voor je eigen onderneming. En vice versa! Tevens kan je bij zakelijk beleggen genieten van enkele belastingvoordelen.

Spreid je kansen! Behaal naast je onderneming ook uit andere activa een positief rendement. Laat geld voor je werken zodat je minder hoeft te werken en meer kan genieten van het leven.

En als je wilt leren hoe je succesvol kan lange termijn beleggen, ben je welkom op de HIM community.

Ben jij een ondernemer en doe je al aan beleggen? Waarom, of waarom niet? Laat het mij weten in een reactie hieronder! 😊

Reacties
Categorieën