Is beleggen in ASML verstandig? Analyse en Tips 2021!
Is beleggen in ASML verstandig? Analyse en Tips 2021!
Aandelen Analyse
Happy Investors
Aandelen Analyse
04/01/2021
8 min

Is beleggen in ASML verstandig? Analyse en Tips 2021!

04/01/2021
8 min

Beste Happy Investor, overweeg je om te beleggen in ASML en wil je weten of dit een verstandige / betrouwbare investering is? In onderstaand artikel geef ik je een uitgebreide analyse met tips voor beleggen in ASML. Daarbij analyseren we eerst de financiële resultaten en daarna kijken we naar de strategische positionering van dit bedrijf actief in de semiconductor industrie.

Laten we snel beginnen!

Inhoudsopgave:

Waarom ik beleggen in ASML als aandelen tip gaf in Augustus 2020
Beleggen in ASML: Analyse en Tips
Samenvatting ASML analyse
Financiële Analyse ASML
Strategische Analyse ASML en Tips

Waarom ik beleggen in ASML als aandelen tip gaf in Augustus 2020

Mocht je mij nog niet kennen: ik specialiseer mijzelf tot lange termijn beleggen in unieke aandelen. Op mijn 23ste ben ik hiermee gestart. Inmiddels zijn we zes, bijna zeven, jaar verder en deel ik mijn kennis (en resultaten) via de Happy Investors Community.

In Augustus 2020 deelde ik mijn onderzoek naar ASML. Sinds publicatie van mijn beleggingsrapport is dit aandeel met +83% rendement gestegen. En dat in minder dan één jaar tijd. Natuurlijk is dat goed, maar mijn beleggingsstrategie is gericht op de lange termijn om exponentieel rendement te behalen.

In mijn zoektocht naar unieke aandelen kijk ik naar unieke bedrijven met een duurzaam competitief voordeel en winstgevend (en groeiend) verdienmodel. In mijn optiek is ASML een van die zeldzame kansen die alle checkboxen aantikt en daarmee nog altijd, ook in 2021, een goede belegging voor de lange termijn.

ASML is een uniek bedrijf met gepatenteerde technologie van de hoogste kwaliteit binnen een groeiende industrie. Deze unieke combinatie heeft voor dit bedrijf geleidt tot uitstekende financiële resultaten. In de toekomst lijkt het erop dat zij deze trend kunnen doorzetten. Zeker omdat de vraag naar chips blijft stijgen, en ASML is een sleutelspeler in deze industrie.

Hieronder zie je mijn huidige belegging in ASML met tot op heden +3300 euro koerswinst.

beleggen-in-asml

Nooit meer unieke aandelen als beleggingskans missen? Op de Happy Investors Community vind je iedere maand nieuwe beleggingsrapporten met daarin unieke beleggingskansen voor hoog rendement, tot zelfs potentieel +1000% rendement. Het is belangrijk om vroegtijdig in te stappen voor hoger rendement.

Meer weten? Klik hier voor meer informatie

Weetje: met alleen de tip voor ASML had je het abonnement al in twee maanden kunnen terugverdienen 😉

Beleggen in ASML: Analyse en Tips

Let op: deze analyse komt uit mijn beleggingsrapport van Augustus 2020 gepubliceerd in de Happy Investors Community. Sinds publicatie staat het aandeel +83% in minder dan één jaar tijd. De onderstaande cijfers zijn gebaseerd op Augustus 2020. Doe daarom zelf de check of de cijfers beter zijn geworden in 2021!

Hieronder vind je mijn volledige ASML analyse en tips van 2020. Mijns inziens is ASML nog altijd een goede lange termijn belegging, ook in 2021. Doe echter zelf onderzoek en vergelijk de onderstaande financiële ratio’s met de status van 2021 (vandaag de dag). Zijn de financiële ratio’s positiever geworden? Dan is ASML aantrekkelijker dan in 2020. Zijn ze slechter geworden, dan dien je meer voorzichtig te handelen.

Samenvatting ASML analyse

ASML is de marktleider binnen de semiconductor industrie. Simpel uitgelegd maakt ASML hele dure machines die chipsfabrikanten (zoals Nvidia) gebruiken om chips te kunnen maken. Hierbij heeft ASML een unieke innovatie wat EUV lithography systems wordt genoemd. Daarmee is ASML de toonaangevende leverancier aan onder meer chipsfabrikanten, en is zij een voeder van deze enorme groeimarkt.

∞ Lange termijn strategie: Marktleider door specialisatie in EUV lithography machines voor het produceren van chips op nano-niveau.
∞ Duurzaam competitief voordeel: Ja, EUV lithography systems
∞ Risicogehalte: gemiddeld voor large cap
∞ Termijn van investering: 3 – 15+ jaar
∞ Instapmoment:  Kleine, maandelijkse inleg. ASML is ook lichtelijk aan de “dure” kant, zoals we hieronder gaan zien. en daarmee ook ASML. Start met maandelijks inleggen van een klein bedrag dat je kan missen voor de komende 3 – 15 jaar.

Update 2021: de financiële en strategische positie van ASML lijkt nog altijd sterk. Het tekort aan chips zorgt voor een toenemende prijs, waardoor fabrikanten als ASML meer winstgevend worden.

Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

Financiële Analyse ASML

 • Marktwaarde

De huidige marktwaarde van ASML is 148 miljard. Daarmee behoort zij tot de grotere bedrijven waarin men kan investeren. Desalniettemin blijft een individueel aandeel aanzienlijk risicovoller dan een ETF of indexfonds. Tot slot, ASML is genoteerd aan de AEX index in Nederland aan de NASDAQ index in de Verenigde Staten.

Update beleggen ASML 2021: de marktwaarde is inmiddels fors gestegen, maar ook de financiële resultaten waren bijzonder goed van het afgelopen kwartaal. Bekijk de laatste kwartaalcijfers om onderstaande ratio’s in het perspectief van vandaag te zetten.

 • Koers/WinstDe huidige koers/winst is circa 43.
  De historisch gemiddelde koers/winst is circa 28 (vanaf 2013).

Puur op basis van deze gegevens lijkt ook ASML lichtelijk duur te zijn. Dit heeft deels te maken met de relatief “dure” aandelen van de huidige aandelenmarkt. Zoals in de inleiding al uitgelegd lijkt dit moment (Augustus 2020) niet het juiste moment om groot in te stappen in de aandelenmarkt. De waarschijnlijkheid tot een marktcorrectie wordt met de dag groter. Als deze plaatsvindt, wordt ASML een nog meer aantrekkelijke aankoop. Toch kan er al begonnen worden met een kleine, maandelijkse inleg.

 • Omzet, Winst en Winstmarge
asml-beleggen-tips

bron: Macrotrends.net

De strategische positie van ASML in combinatie met haar duurzaam competitief voordeel en het opereren binnen een groeimarkt (chips), heeft geresulteerd in een forse omzet- en winstgroei over de afgelopen 10 jaar.

analyse-asml-beleggen

bron: Macrotrends.net

In de grafiek hierboven zien we de winstmarge van ASML over de afgelopen 10 jaar. Een zeer interessante bevinding is dat ASML in staat is om haar winstmarge ieder jaar consistent rond de 20% te houden. Dit is een teken van een winstgevend bedrijf met hoge winstmarge, die ook nog eens structureel ieder jaar groeit. Onthoud hierbij een wijze les: duurzame en structurele groei is beter dan extreme groei het ene jaar, en forse krimp het andere jaar. Het zijn juist de bedrijven die duurzaam en structureel groeien, die de meeste controle hebben over haar eigen bestaan.

 • Return-on-Equity

Deze duurzame groei vinden we ook terug in de ROE. Deze is namelijk vrij consistent rond de 18%. Er zijn bedrijven met een hogere ROE, dus op dat vlak scoort ASML niet hoog. Maar desalniettemin is 18% ROE uitstekend, en zeker in combinatie met het feit dat de ROE zich al jarenlang consistent op dit niveau bevindt.

asml-analyse-beleggen

bron: Macrotrends.net

 • Liquiditeit

Liquiditeit toont aan in welke mate een bedrijf haar korte termijn schulden kan terugbetalen (op basis van haar cash positie). Een liquiditeit van 2 of hoger is goed. Ook is de liquiditeit een relatief getal t.o.v. voorgaande jaren.

waarom-asml-beleggen

bron: Macrotrends.net

De liquiditeitsscore van ASML ligt over de afgelopen jaren structureel rond de 2.5. Hiermee is ASML een gezond bedrijf. Op moment van schrijven heeft ASML circa 5 miljard cash op de bank staan.

vastgoed beleggen met weinig geld

Strategische Analyse ASML en Tips

 • Management

De huidige CEO heet Peter Wennink. Peter is bij ASML begonnen in 1999 en CEO geworden in 2013. Ook andere leden van het management board zijn al velen jaren in dienst bij ASML en hebben talrijke ervaring binnen de industrie.

Dat ASML lange termijn denkt is wel aangetoond gedurende de financiële crisis in 2008. In die tijd had ASML het heel zwaar, maar toch besloot management om vast te houden aan de lange termijn strategie van specialisatie in EUV lithography technologie. 12 jaar later is ASML een toonaangevende speler binnen deze industrie. Het lange termijn denken zit daarmee in de cultuur van ASML, en dat is zeer gunstig feit voor lange termijn beleggers.

 • Duurzaam competitief voordeel

Een van de sterkste argumenten voor lange termijn investeren in ASML is haar duurzaam competitief voordeel in EUV lithography technologie. Hierdoor is ASML oprecht uniek, en speelt prijs een minder belangrijke rol. Kwaliteit is de drijfveer van groei. ASML is onderscheidend, op een duurzame wijze.

Update beleggen ASML 2021: zie ook de concurrentie analyse van hieronder met een tip voor een ander sterk bedrijf als chipsfabrikant.

goedkoop-aandelen-beleggen

 • Innovatie

Zie hierboven.

 • Schaalbaarheid

De schaalbaarheid is in orde bij ASML. Zoals we hebben gezien kiest dit bedrijf voor een duurzame, structurele groei. Zij streven niet naar extreme groei, maar naar een consistente groei. Op deze manier houden zij ook productie- en verkoopcapaciteit op pijl. Wel is het zo dat haar business kapitaal intensief is, daardoor is het minder schaalbaar dan bijvoorbeeld een internet platform (SaaS) dat sneller kan groeien.

·        Concurrentie ASML

ASML is onderscheidend en uniek. Toch zijn er enkele concurrenten die in dezelfde markt opereren. Allereerst is er het Nederlandse kleine broertje, genaamd ASMI. Alhoewel dit een interessant groeiaandeel is, komt zij nog niet in de buurt van de aantrekkelijke financiële fundamentels die ASML heeft.

De twee grootste concurrenten van ASML zijn Lam Research en Applied Materials. Op vlak van financials zoals winstmarge en ROE, scoren beide concurrenten slechter dan ASML. Wel is opvallend dat de concurrentie een hogere ROE dan ASML behaalt bij vergelijking van de laatste drie jaar (2017 – 2019). De vraag is of dit een tijdelijke toename is, of een structurele. Indien het laatste, dan dienen we ook bovengenoemde concurrentie in de gaten te houden. Maar vooralsnog beschikt ASML over een unieke positie, en is de waarschijnlijkheid tot lange termijn groei hoog.

Update beleggen ASML 2021: Lam Research is meer winstgevend geworden en tevens aan tip als belegging naast ASML. Ook ASM International en Taiwan Semiconductor kunnen interessant zijn 😉.

tips-asml-beleggen

bron: Macrotrends.net

Reacties
Categorieën