5 Interessante Groeiaandelen Potentievol: Analyse & Tips
5 Interessante Groeiaandelen Potentievol: Analyse & Tips
Aandelen Analyse
Happy Investors
Aandelen Analyse
07/06/2021
8 min

5 Interessante Groeiaandelen Potentievol: Analyse & Tips

07/06/2021
8 min

Beste Happy Investor, in dit artikel deel ik vijf interessante groeiaandelen met je. Hieronder vind je een samenvatting van mijn analyse en tips. Alhoewel het goede bedrijven zijn, is momenteel voor mij de waardering niet gunstig genoeg om er in te beleggen. Daarmee voldoen ze niet aan de criteria die ik hanteer voor het aankopen van aandelen.

Het zijn wel interessante groeiaandelen om in de gaten te houden, omdat zij alsnog positief rendement kunnen geven. Zeker wanneer zij op korte termijn in koerswaarde dalen.

Wil je meer van dit soort inzichten? Volg mij via deze website, de nieuwsbrief en Instagram voor updates omtrent Mindset & lange termijn beleggen naar financiële onafhankelijkheid.

Laten we beginnen!

5 Interessante groeiaandelen om op je watchlist te zetten

De valkuil bij interessante groeiaandelen is dat we te veel nadruk op de groeicijfers leggen. Als een bedrijf >30% jaarlijkse groei (Y-o-Y) realiseert, dan wordt het al snel een interessant groeiaandeel. En toch kunnen dit soort investeringen een fors verlies opleveren. In vele jaren dat ik beleg ben ik hier meer dan eens achter gekomen. Ook merkte ik dat ik de grootste winsten behaalde wanneer ik interessante groeiaandelen op een lage koersprijs kocht.

Wat ik destijds, vele jaren geleden, nog niet doorhad, is dat het hier gaat om waardering. Waardering (Value) toont aan hoe duur of goedkoop een aandeel is t.o.v. de intrinsieke waarde van het bedrijf.

We willen geen interessante groeiaandelen tegen de hoofdprijs kopen. Wie ergens de hoofdprijs voor betaalt loopt meer risico op verlies, en minder kans op winst. Terwijl wie investeert in unieke bedrijven tegen een lage prijs, een forse koerswinst mag verwachten.

In dit artikel behandelen vijf interessante groeiaandelen met indrukwekkende groeicijfers maar die niet in aanmerking komen tot mijn beste selectie omwille waardering:

  • UiPath
  • Telus International
  • Unity
  • Roblox
  • Zendesk

Let op: deze aandelen behoren niet tot mijn selectie aan beste groeiaandelen. Wil je vroegtijdig instappen in unieke bedrijven tegen een gunstige waardering? Met de kans op exponentieel rendement van potentieel +300%? Lees hier meer informatie over het aandelen abonnement voor uitgebreide analyses naar unieke aandelen waar ik zelf in investeer.

Interessant groeiaandeel 1. UiPath

UiPath is een zeer interessant groeiaandeel. Voor mij zit dit op het randje van wel/niet investeren, ware het niet dat ik momenteel een goede portefeuille heb. UiPath is een bedrijf dat automatisering aanbiedt middels software robots. De slogan is “we make software robots so people don’t have to be robots”. De waarde propositie is daarmee duidelijk: het werk van mensen efficiënter maken door alle routinematige taken te automatiseren. Tevens bieden zij de software UiPath Studio aan. Dit is een platform voor RPA ontwikkelaars om zelfstandig automatiseringsprocessen te ontwikkelen.

UiPath is een interessant groeiaandeel vanwege de combinatie tussen bewezen technologie, een grote en groeiende markt, een betrokken management en een sterke groeistrategie. Momenteel is co-founder Daniel Dines de CEO. Dit is altijd positief, omdat een oprichter haar kindje wil laten groeien op de lange termijn. En dat is dan ook terug te zien aan de huidige strategie: ze investeren massaal in groei. Dit zien we ook terug in de financiële kerncijfers:

interessant-groeiaandeel

Bron: analyse Happy Investors Mindset – niet kopiëren zonder bronvermelding

UiPath is nog niet zo lang beursgenoteerd. Met de kennis van vandaag de dag zien we vooral een enorme groei (80,76%). Het management verwacht deze groei te kunnen doorzetten naar volgend jaar (zie afbeelding hieronder). De indrukwekkende groei maakt UiPath een interessant groeiaandeel.

goedkoop-aandelen-beleggen

Toch kies ik er zelf voor om op dit moment geen UiPath aandelen te kopen. De reden hiervoor is de vrij hoge waardering. Het bedrijf zal op de korte termijn nog geen winst gaan maken. Daarentegen is de price/sales-ratio relatief hoog. Het zou gerechtvaardigd zijn indien men in staat is om de indrukkwekkende groei vast te houden. Maar hier ligt nu net het risico. Indien het groeimomentum afzwakt, wordt het aandeel duurder en zal de koersprijs dalen.

In potentie is het een mooi bedrijf. Mocht UiPath kunnen aantonen om naast de hoge omzetmarge ook een hoge winstmarge te kunnen aanhouden, dan zal dit aandeel met een factor 10 kunnen groeien op de lange termijn. Echter is voor mij het risico te groot gezien de huidige waardering. Daarbij zijn er andere groeiaandelen die op dit moment een betere belegging lijken te zijn.

uipath-aandelen-analyse

uipath-groeiaandeel

Bron: Investor Presentation UiPath Q1 2022

Interessant groeiaandeel 2. Telus International

Telus International ontwerpt digitale oplossingen voor het verbeteren van digitale klantenervaringen, oftewel digital customer experience (CX). Ik kijk naar de website en de jaarverslagen, en het wordt mij niet direct duidelijk wat ze nu exact aanbieden. Dat vind ik altijd een vervelend teken: een bedrijf niet duidelijk en simpel kan uitleggen wat ze nu precies doen. Hoe wil je dit dan overbrengen naar potentiële klanten?

Voor mij is dit een NO-GO, omdat ik hierdoor niet genoeg kennis kan opdoen omtrent de kerntaken van dit bedrijf. En ja, natuurlijk krijg ik hier deels inzicht in vanuit online research maar dat is niet genoeg (en helaas heb ik niet de tijd noch budget voor fysieke bezichtiging 😉).

Toch is Telus International wel een interessant groeiaandeel voor je watchlist. Dit baseer ik op de financiële cijfers, en die vertellen ook een deel van het verhaal.

interessante-groeiaandelen-kopen

Bron: analyse Happy Investors Mindset – niet kopiëren zonder bronvermelding

De recente omzetgroei van 55% maakt Telus International een interessant groeiaandeel. In het verleden lag het iets lager met een Y-o-Y van 40% wat nochtans hoog is. Het bedrijf heeft twee grote klanten (risico) die 36% van de totale omzet uitmaken, genaamd Telus Corp. en Alphabet. Verder bevindt het bedrijf zich in een grote markt en lijkt de huidige waardering gemiddeld te zijn (niet duur noch goedkoop).

Op basis van mijn huidige inzichten tot dit interessante groeiaandeel, verwacht ik een positief rendement in de aankomende 3 – 5 jaar. Dit rendement is mijns inziens echter lager dan betere aandelen die op mijn watchlist staan.

telus-international-aandelen-analyse

Bron: Investor Presentation Telus International

Tip: een goed begin is cruciaal voor financieel succes

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

  • Cursus Financiële Onafhankelijkheid – met €200 per maand financieel vrij worden
  • Cursus Beginnen met Beleggen – hoger rendement én later risico
  • Cursus ETF & Dividend – beter dan gemiddeld beleggen in ETFs & dividend
  • Aandelen abonnement – unieke aandelen met potentieel x5 – x10 rendement
  • Happy Investors Community – krijg alle HIM cursussen + aandelen abonnement +  coaching + community met 75% korting.

Meer weten over deze cursussen en aandelen abonnementen? Lees hier alles over de cursussen beleggen.

Interessant groeiaandeel 3. Unity

Unity is een ander toekomstig gericht groeiaandeel dat beslist interesse opwerkt. Het bedrijft biedt een software platform aan om interactieve content te maken in 2D, 3D en VR games en apps. Op Youtube vind je voorbeelden van het platform, waarmee je relatief eenvoudig zonder codering mooie videospellen kan maken.

De software van Unity is voor de toekomst, en denk dan met name aan Virtual Reality. Deze trend noemen ze metaverse. De visie en waarde propositie zijn relevant en toekomst gericht. Mijns inziens is het waarschijnlijk dat dit bedrijf in de komend jaren een mooie groei kan doormaken.

Op dit moment zou ik zelf echter geen Unity aandelen kopen. De reden hiertoe is omwille waardering. Het bedrijf maakt indrukwekkende jaarlijkse groei door van > 30%. En in potentie kan het hoge winstmarges rekenen. Maar het duurt nog wel even alvorens Unity winstgevend wordt. En natuurlijk kan je hoge rendementen realiseren door nu te kopen in de hoop dat Unity de verwachtingen zal overtreffen, maar dit brengt ook meer risico. Persoonlijk verwacht ik dat er nog een grotere dip voorbij komt om dit mooie bedrijf tegen een aantrekkelijkere waardering te kopen. (en zo niet, dan niet).

analyse-interessante-groeiaandelen

Bron: analyse Happy Investors Mindset – niet kopiëren zonder bronvermelding

Interessant groeiaandeel 4. Roblox

Roblox is, net als Unity, een bedrijf dat software aanbiedt waarmee ontwikkelaars haar eigen game kunnen ontwerpen. Alles draait om online ervaringen in een 3D-omgeving. En, net als Unity, is Roblox een interessant groeiaandeel die een zeer indrukwekkende jaarlijkse omzetgroei realiseert.

Sinds maart 2021 is Roblox beursgenoteerd. Het bedrijf heeft een relatief grote marktwaarde. Enkele financiële ratio’s, waaronder de P/S-ratio, zijn zeer hoog voor een bedrijf van dit formaat. En daarbij komt dat zij nog steeds een fors verlies maakt.

vastgoed beleggen met weinig geld

Voor mij is het te vroeg om Roblox aandelen te kopen. Er is veel hype rondom de IPO geweest en de beursnotering is mijn inziens te hoog. Bovendien heb ik zelf een aversie tegen grote, internationale bedrijven die nog steeds niet winstgevend zijn (denk aan Uber). Dan ga ik twijfelen aan het verdienmodel, alhoewel dit niet altijd gerechtvaardigd is. Wanneer er op korte termijn enkele slecht nieuwsberichten komen, zoals bv. Een afnemende groei, kan dit aandeel fors dalen tot een punt waarop wij kunnen instappen.

interessante-aandelen-groei

Bron: analyse Happy Investors Mindset – niet kopiëren zonder bronvermelding

roblox-aandelen-analyse

aandelen-analyse-roblox

Bron: Investor Relations Roblox

Interessant groeiaandeel 5. Zendesk

Het laatste interessante groeiaandeel voor deze maand is Zendesk. Dit bedrijft levert customer service software en sales CRM op internationale schaal. Zij streven naar het verbeteren van de klantenervaringen, wat uiteraard een gigantische markt.

Zendesk is een relatief stabiel groeiaandeel. Jaar op jaar realiseren ze circa 25% groei, wat een goede prestatie is. Helaas is het bedrijf nog niet winstgevend, al lijken ze dit punt te gaan benaderen op korte termijn. Mijns inziens kan dit interessante groeiaandeel in potentie op de lange termijn een rendement van x2 – x4 geven. Dit klinkt goed, ware het niet dat ik op dit moment betere aandelen op het oog heb die hoger rendement kunnen geven.

interessante-groeiaandelen-potentie

Bron: analyse Happy Investors Mindset – niet kopiëren zonder bronvermelding

En, wat vind je van deze interessante groeiaandelen? Heb jij nog andere bedrijven waarvan je wilt dat ik ze onderzoek? Laat het mij weten in een reactie hieronder.

Voor frequente updates van potentievolle aandelen kan je mij ook volgen via Social Media.

Reacties
Categorieën