Opkomende Aandelen 2022: 10 Groeimonsters voor Toekomst
opkomende-aandelen
Groeiaandelen
Happy Investors
Groeiaandelen
11/16/2021
9 min

Opkomende Aandelen 2022: 10 Groeimonsters voor Toekomst

11/16/2021
9 min

Beste Happy Investor, in dit artikel behandelen we opkomende aandelen voor 2022. Het betreft 10 “groeimonsters” met een jaarlijkse omzetgroei van >50%. Het is een mix van verschillende aandelen in zowel sector, grootte, als risico en rendement. De een bekend, de ander niet. Puur ter inspiratie en vermaak.

Laten we beginnen!

Waarom investeren in opkomende aandelen?

Voor lange termijn beleggers is het aantrekkelijk om te kijken naar groei. Dit kan winstgroei zijn, dividendgroei en ook omzetgroei. De opkomende aandelen uit deze lijst presteren goed op omzetgroei. Je zou willen beleggen in de beste groeiaandelen, opdat zij een hoog rendement in de toekomst kunnen geven.

Let op: dit is geen koopadvies. De meeste van deze opkomende aandelen voor 2022 zijn duur geprijsd. Dat is nu eenmaal de realiteit van komend 2022. Hieronder vind je desalniettemin bedrijven die excellent presteren op omzetgroei. Het is een selectie en derhalve niet allesomvattend. Bovendien ligt hier de focus op omzetgroei. Je hebt ook groeimonsters in termen van winstgroei (EBIT). Beleggen in aandelen met sterke (5 jaarlijkse) winstgroei bevat minder risico dan louter kijken naar omzetgroei.

De truc is: koop unieke bedrijven met duurzaam competitief voordeel tegen een gunstige aandelenprijs. Veel van de opkomende aandelen uit deze lijst zijn uniek, maar hebben geen gunstige aandelenprijs.

10 Opkomende aandelen met sterke groei

Hieronder vind je tien opkomende aandelen met sterke groei. De een meer bekend dan de ander. We tellen af van 10 naar 1. Dit is ter indicatie van het bedrijf in beurswaarde en/of risico. De kleinste opkomende aandelen bevatten doorgaans meer risico en bevinden zich “onderaan” de lijst. Het zijn ook deze aandelen die potentieel het hoogste rendement (of verlies) kunnen geven.

Veel van deze opkomende aandelen zouden interessant zijn voor je watchlist. Bij grote correcties van 40 – 60%, en dat is reëel in deze beursomstandigheden, is buy the dip interessant voor lange termijn beleggers.

Wil je toegang tot ons onderzoek? Bekijk hier meer informatie over Happy aandelen abonnement met unieke aandelen voor potentieel x5 – x10 rendement. Probeer 14 dagen gratis zonder te betalen.

Opkomende aandelen 10. Snowflake – Cloud Data

opkomende-aandelen-cloud

Een van de sterkst opkomende aandelen bij uitstek is Snowflake (SNOW). Het bedrijf biedt een ecosysteem aan voor het opslaan en analyseren van data. Uiteraard is dit een potentievolle groeimarkt. Zelfs Warren Buffet heeft geïnvesteerd in dit sterke bedrijf, maar weliswaar tegen een veel gunstigere prijs dan nu. Snowflake presteert goed qua omzetgroei. Dit jaar ligt de groei op 111%. Men verwacht volgend jaar een groei van 90%.

Een groeiaandeel bij uitstek. Ook het momentum is sterk en ze presteren de afgelopen kwartalen beter dan verwacht. Op winstgevendheid scoren ze echter slechter. Maar wat echt verontrustend is, is de torenhoge waardering. Voor volgend jaar wordt een EV/Sales van 97 en P/S-ratio van 101 verwacht.

Oftewel: ik betaal nu €101 voor een bedrijf dat €1 omzet maakt (P/S-ratio 101). De beurswaarde is momenteel 116 miljard. Bij een P/S-ratio van 50, wat al heel hoog is maar nog ergens begrijpelijk voor zo’n uniek bedrijf, zou de beurswaarde halveren.

Snowflake is een opkomend aandeel voor 2022, maar laat je niet meenemen in de hype. Het aandeel is geprijsd voor perfecte groei in de komende vijf jaar. In een afwijkend scenario is het neerwaarts potentieel hoger dan het opwaarts potentieel. Voor mij geeft dit helaas te veel risico, ook al is het een uniek bedrijf.

Opkomende aandelen 9. Shopify – eCommerce

opkomende-aandelen-ecommerce

Shopify (SHOP) is een bekende naam als groeiaandeel. Momenteel presteert het aandelen heel sterk op zowel omzetgroei (50%) als winstgroei (150%). Ook Shopify is een uniek bedrijf met een hoog prijskaartje. Opkomende aandelen zij vrijwel nooit duur, maar ook hier zijn waarderingsratio’s als de EV/S en P/S met een factor tien hoger dan het gemiddelde.

Uiteraard, Shopify is geen gemiddeld bedrijf. Vanuit strategisch oogpunt kunnen we hier als lange termijn belegger veel plezier aan beleven. In de komende maanden kan het aandeel stijgen omwille sterk momentum, maar verwacht tussentijds grote koersdalingen. Dat zou een interessant instapmoment zijn.

Opkomende aandelen 8. Square – Online betalen

grote-opkomende-aandelen

Square (SQ) is een groeimonster binnen de enorme markt van (online) betalen. Het bedrijf maakt producten voor kleine en grotere bedrijven om betalingen te kunnen ontvangen. Dit begon met hardware oplossingen, en is reeds uitgebreid met online betaaloplossingen. In tegenstelling tot SNOW en SHOP doet SQ het beter op basis van EV/S en P/S, maar minder goed op P/E (in vergelijking tot SHOP).

Square groeit hard in zowel omzet (circa 100%) als winst(marge). De vraag is alleen of ze de hoge verwachtingen kunnen blijven waarmaken in de aankomende jaren.

beleggen-bij-financial-freedom

Opkomende groeiaandelen 7. Roblox – Metaverse

opkomende-aandelen-metaverse

Roblox (RBLX) is een online entertainment platform waarop je games kan programmeren en/of spelen. Het is een van dé hype aandelen binnen de nieuwe trend van Metaverse. Zoals met alle hypes zal er een hoge piek ontstaat gevolgd door een forse correctie. Ook voor Roblox is dit een reëel scenario, met haar hoge waardering. Desalniettemin groeit het bedrijf erg hard in omzet (100% - 200% in 2021). Anderzijds kan het wel even duren alvorens het bedrijf winstgevend wordt.

In potentie is Roblox beslist een sterk opkomend aandeel. Hoe meer gebruikers, hoe sterker het netwerkeffect wat in essentie een (duurzaam) competitief voordeel is. Het is logisch dat dit bedrijf massaal inzet op groei, opdat zij in raptempo de grootste wordt. De fase daarop kan leiden hoge winstgevendheid.

Andere interessante “metaverse” aandelen zijn Unity en Facebook. Facebook aandelen zijn relatief minder risicovol en traden volgens mij op een eerlijke prijs (fair value).

Opkomende aandelen 6. Asana – Software (SaaS)

toenemende-aandelen-software

Aandelen van Asana staan op +500% in 2021 (Jan. – Nov. 2021). Wat is er zo bijzonder aan dit bedrijf dat zij zes keer in beurswaarde kan stijgen binnen één jaar? Asana is een software aanbieder voor project management. Recentelijk breiden ze ook uit naar Marketing, Sales en Operations. De software bevordert efficiëntie en samenwerking. En dat voor een goedkope prijs.

Zekers, Asana is een mooi bedrijf met een jaarlijkse omzetgroei van circa 40 – 50%. Maar de huidige waardering is sky high gegaan met een EV/S- en P/S-ratio boven de 70. Dat is een zeer hoge waardering t.o.v. de verwachte jaarlijkse groei. En ook op winstgevendheid mag je achter de oren krabben. Houd daarbij ook rekening met de sterke concurrentie binnen haar markt.

Een mooi bedrijf maar niet tegen deze prijs. Wel interessant voor op de watch list.

Opkomende aandelen 5. Teladoc Health – Medisch

toenemende-aandelen-gezondheidszorg

Teladoc Health is een innovatieve disruptor binnen de medische wereld. In simpele woorden digitaliseren zij de gezondheidszorg. Heb je doktersadvies nodig? Even “Teladoc” bellen. Dit snelgroeiende bedrijf investeert fors in groei. Zo hebben ze recentelijk Livongo overgenomen, waarmee dit bedrijf nu de grootste spelers is voor online gezondheidszorg.

De jaarlijkse omzetgroei ligt rondom de 50%. Alhoewel verre van winstgevend, nemen de winstmarges toe. Qua waardering lijkt de prijs oké. De grootste vraag is: heeft online gezondheidszorg een winstgevende toekomst? Indien ja, dan is (hoog) koersrendement op de lange termijn aannemelijk.

beleggingsapp-vergelijker


Opkomende groeiaandelen 4. Fiverr – Freelance marktplaats

klein-groeiaandeel

Fiverr (FVRR) en Upwork (UPWK) zijn de twee grootste aanbieders van een online marktplaats voor freelancers. De twee bedrijven hebben een verschillende strategie, waardoor het logisch kan zijn om in beide te investeren. Voor nu geef ik de voorkeur aan Fiverr als opkomend aandeel, puur omwille het feit dat zij iets sneller lijkt te stijgen in omzetgroei dan Upwork. Laatstgenoemde heeft echter wel een gunstigere waardering, en derhalve momenteel lager risico.

Opkomende groeiaandelen 3. Global-E Online – eCommerce

ecommerce-groei-aandeel

Waarschijnlijk heb je nog niet gehoord van Global-E Online (GLBE). Het bedrijft biedt een niche oplossing aan voor webshops die internationaal willen groeien. Zie het als een soort “one-stop-shop” voor als je jouw webshop op internationaal vlak lokaal wilt positioneren. Dit gaat van lokale producten en prijzen en internationale logistiek tot aan internationale wetgeving. Dankzij deze oplossing kunnen webshops op internationaal vlak sneller groeien.

Deze niche aanbieder van “cross border e-commerce” groeit snel. De laatste kwartaalcijfers waren boven verwachting, met zelfs een kleine winst. De omzetgroei ligt momenteel tussen de 70 – 100%. Dit is veel, maar ligt momenteel nog maar rond de 250 miljoen dollar. De beurswaarde is boven de 8 miljard. Dat betekent dat de markt reeds hoge verwachtingen heeft van dit opkomend aandeel.

Opkomende groeiaandelen 2. HyreCar – Transport

kleine-opkomende-aandelen

Vanuit vrijwel ieder perspectief is HyreCar (HYRE) een slechte belegging. Dit bedrijf werkt aan een online marktplaats voor het huren en verhuren van auto’s. Het is berust op de Shared Economy. Speculatief. Hoge kans op falen. Twijfelachtig verdienmodel. En toch is het een interessant bedrijf. Nog heel klein overigens. Ze maken zo’n 30 miljoen omzet met een huidige beurswaarde van 160 miljoen.

Ik heb HyreCar gekocht in 2018. Lekker speculatief. Ging om een klein bedrag overigens en hedendaags zou ik dit soort investeringen niet meer doen. Maar wat is: ik heb Hyrecar nog altijd. Op haar piek in Juli 2021 stond ik weliswaar op +490% rendement. Dat is het leuke aan speculatieve aandelen die zich bevinden in een toekomstgerichte markt.

Anno 2021 hebben ze haar strategie wel gewijzigd en richten zij zich voornamelijk op Uber en Lyft-chauffeurs. Mijn intuïtie zegt mij om dit opkomende aandeel nog enkele jaren vast te houden. Gewoon, omdat het kan. Zie het als een asymmetrische belegging. Het kan -100% of +1000% gaan. In alle gevallen is dit geen koopadvies en kan je beter je zuurverdiende centen beleggen in goede bedrijven. Toch kan het interessant zijn om dit bedrijf te volgen 😊.

beheerd-beleggen-crypto-vergelijken


Opkomende groeiaandelen 1. Kubient – Digitale Media

micro-cap-opkomende-aandelen

Kubient (KBNT) is het tweede (van de drie) speculatieve aandeel in mijn portfolio. Dit is momenteel mijn slechtste belegging ooit. Sta op -60%! En dat is oké met een kleine inleg, maar ik heb hier helaas te veel geld opgezet (lees: duizenden euro’s in het rood). Toch verwacht ik op de lange termijn dat het misschien wel mijn beste investering tot nu toe wordt (vandaar de slechte belegging, gedreven op emoties. Maak niet dezelfde fout).

Waarom Kubient?

Het is een zeer kleine niche speler onder de grote aandelen in digitale advertenties. Het bedrijf specialiseert zich in preventie van advertentiefraude. Dit model lijkt te werken en kan derhalve adverteerders veel geld besparen op haar uitgaven in online adverteren.

Waarschijnlijk betekent beleggen in deze micro cap dat we geld verliezen of minimaal rendement maken. Maar er is een kleine kans dat zij kan uitgroeien tot een winstgevende groeimachine. Indien die kleine kans zich voordoet, spreken we over potentieel x25 of meer rendement. Waarschijnlijk zal het niet veel worden, maar wie weet…

Als dit aandeel over 5 jaar nog steeds niet op koerswinst staat, dan is het inderdaad mijn slechtste investering ooit en pak ik mijn verlies. Dat is de consequentie van té risicovol beleggen. Iets wat ik nu gelukkig niet meer doe aangezien ik meer kapitaal heb te investeren 😉.

En, welke opkomende aandelen voor zie jij in het aankomende jaar?

Reacties
Categorieën