Wat is de Beste Industrie voor Beleggen? 2022 Overzicht + Tips
industrie-aandelen-beleggen
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
03/10/2022
5 min

Wat is de Beste Industrie voor Beleggen? 2022 Overzicht + Tips

03/10/2022
5 min

Beste Happy Investor, veel van ons kijken naar welke aandelen we willen kopen. Maar niet iedereen kijkt naar de industrie. Beleggen in de beste industrie leidt echter tot (veel) hoger rendement. Tevens verlaagt dit ons risico, omdat de beste industrieën zelfs middelmatige aandelen een boost kunnen geven.  

Hieronder geef ik inzicht in hoe ik naar de beste industrieën kijk én hoe ik idealiter beleg in aandelen uit de beste industrie. Tevens vind je onderaan dit artikel een voorbeeld van een sterk aandeel binnen een sterke industrie. Grote kans dat je er nog nooit van gehoord hebt 😉.

Op naar duurzaam financieel succes!

Inhoudsopgave

Hoe werkt Zacks Ranking op een industrie met beste aandelen?

Er zijn verschillende manieren om te beleggen in een industrie. Persoonlijk beleg ik voornamelijk voor de lange termijn, omdat de beste aandelen kunnen leiden tot exponentieel rendement. Het is zo dat de industrie een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van aandelen. Groeiende industrieën trekken veel kapitaal aan. Hierdoor kunnen zelfs middelmatige bedrijven sneller dan gemiddeld groeien, in vergelijking tot andere industrieën.

Oftewel: door simpelweg te investeren in de beste industrieën krijg je eerder betere aandelen met hoger rendement. Het is geen garantie op winst, maar wel een verhoging van de winstkans. Het is belangrijk om dit verschil te begrijpen.

Vanuit lange termijn perspectief wil je vooral investeren in sterke groeimarkten. Dit zijn de bloeiende industrieën van de toekomst. Er is echter ook het korte termijn perspectief.

Wat als we investeren in de beste aandelen uit de beste industrieën op dit specifieke moment?

"Studies have shown that 50% of a stock's price movement can be attributed to its industry. In fact, an average stock in a strong group is likely to outperform a great stock in a poor group." – Zacks Rank

Zacks Ranking richt zich op deze laatste vraag. Zij gebruiken een ranking methodiek die kijkt naar een combinatie van value, groei, momentum en EPS revisies. Bij Zacks staat dit laatste centraal: bedrijven die continue hogere earnings realiseren geven gemiddeld genomen hoger rendement. Op de lange termijn is het moeilijker om te bepalen welke bedrijven structureel winstgroei realiseren. Maar op de korte termijn is deze tactiek meer betrouwbaar.

Zacks Ranking richt zich op de aandelen die het hoogste scoren op haar ranking methodiek. Zij krijgen een #1 score. Dit betekent een verhoogde winstkans op hoger dan gemiddeld rendement (let op: het is geen garantie!). Naast de #1 score voor aandelen, geven ze ook een ranking aan industrieën. Zij beweren dat de combinatie leidt tot véél hoger rendement:

welke-industrie-aandelen-beleggenBron: https://www.zacks.com/zrank/zacks-industry-rank.php

De beste industrieën om nu te beleggen voor de korte termijn (2022)

Wat zijn de beste industrieën om nu in te investeren voor de korte termijn (3 – 12 maanden)? Volgens Zacks Rank staan deze industrieën bovenaan op basis van positieve EPS revisies:

beste-industrie-beleggenBron: Zacks.com, maart 2022

Niet geheel toevallig zijn dit ook de industrieën die in het nieuws voorkomen. Al maanden wordt er gesproken over een tekort aan chips vanuit de semiconductor-industrie. Meer recentelijk is de olieprijs door het dak gegaan. En ook de prijzen van bouwmaterialen waaronder hout en staal stijgen zeer snel over de afgelopen maanden.

Begrijp goed dat dit korte termijn ontwikkelingen zijn (deels versneld door de covid-19 crisis). Het is belangrijk om ook het lange termijn perspectief in het vizier te houden. Zo biedt olie industrie momenteel hoger dan gemiddeld rendement met de beste olie ETF’s en aandelen, maar het lijkt niet interessant voor de lange termijn.

Hieronder leg ik uit hoe ik beleg in de beste industrieën en welke aandelen.

cursus-beleggen-aandelen

Hoe beleggen in de beste industrieën en aandelen?

Er zijn verschillende strategieën te hanteren, van zeer actief en complex tot simpel en passief. In de basis kunnen we op twee manieren handelen, namelijk de korte- vs. de lange termijn (of een combinatie daarvan).

Korte termijn handelen:

  1. Lift mee op ETF’s voor de beste industrieën, en handel op korte termijn (6 – 12 maanden)
  2. Koop de beste aandelen uit de beste industrieën voor korte termijn (6 – 12 maanden)

Korte termijn handelen zou in theorie moeten leiden tot het hoogste rendement. Dit is alleen zeer moeilijk omdat markt timing slecht uitpakt. Nog moeilijker is het handelen op basis van vaste regels en emoties buiten beschouwing laten. Een ander perspectief is een toename van transactiekosten bij veelvuldig aan- en verkopen.

Lange termijn handelen:

  1. Buy & hold van ETF’s voor industrieën met hoge lange termijn CAGR (marktgroei)
  2. Buy & hold van de beste aandelen binnen de beste industrieën

Een voordeel aan buy & hold is dat we, meestal, rendement-op-rendement realiseren wat kan leiden tot exponentiele groei. Een nadeel is dat het bijzonder lastig is om de beste bedrijven te selecteren die op een lange termijn floreren.

Wat betreft beleggen in aandelen uit de beste industrieën, is het natuurlijk het allerbeste indien we korte en lange termijn kunnen combineren. Wat als we vandaag kunnen investeren in unieke bedrijven die zowel een sterke potentie hebben op de korte én lange termijn? Dit kan leiden tot zeer hoog rendement.

Een voorbeeld van een “beste” aandeel uit de beste industrie is The Mosaic Company. Dit “saaie” bedrijf produceert meststoffen. Zij bevindt zich in de top 50% beste industrieën, namelijk die van landbouw. En zij behoort tot Zacks Rank #1 alsook scoort ze hoog op andere diensten (zie onder). Ik heb dit aandeel enkele maanden geleden aangekocht en sta momenteel op >50% rendement. Ik zie deze investering niet per se voor de lange termijn, maar mogelijk wel voor de komende 12 – 24 maanden.

Ik doe fulltime onderzoek naar aandelen en ETF’s. Daarbij combineer ik mijn kennis en ervaring, met een specialisatie in bedrijfsstrategie, met betaalde diensten zoals Zacks, maar ook Seeking Alpha, Motley Fool, Capitalist Exploits, en kleinere diensten. Vanuit al deze diensten, mijn kennis en onderzoek selecteer ik de potentieel beste aandelen voor hoog rendement. Geen garanties, maar wel hogere winstkansen. 

Wil je toegang tot mijn onderzoek? Bekijk het aandelen abonnement voor meer informatie. De prijs ligt lager dan de genoemde diensten, maar je krijgt dus wel (indirect) toegang tot allen 😉.

beste-industrie-aandelenBron: Happy Investors portefeuille, maart 2022

voorbeeld-industrie-aandeelBron: Zacks.com, maart 2022

value-aandelen

Reacties
Categorieën