Mijn 5 Beste AEX Aandelen voor de Lange Termijn!
Mijn 5 Beste AEX Aandelen voor de Lange Termijn!
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
01/27/2021
9 min

Mijn 5 Beste AEX Aandelen voor de Lange Termijn!

01/27/2021
9 min

Beste Happy Investor, in een eerder artikel gaf ik al aan dat ik niet zo’n fan ben van AEX beleggen. Zo zijn er rationele argumenten om niet in de AEX index te investeren, maar juist in andere indexfondsen die op termijn naar waarschijnlijkheid een hoger rendement gaan opleveren. Dit alles wil echter niet zeggen dat er geen goede AEX aandelen zijn. In dit artikel heb ik een persoonlijke top 5 gemaakt van de beste AEX aandelen voor de lange termijn. Van deze top 5 beleg ik persoonlijk alleen in de nummer 1 (alhoewel ik posities had in de nummer 2, maar die recentelijk heb verkocht).

Let op: op moment van schrijven is de aandelenmarkt euforisch en mogelijk oververhit. Vrijwel alle populaire aandelen lijken momenteel overgewaardeerd. Investeer daarom alleen met kleine bedragen die je kan missen, en kies voor een maandelijkse of periodieke inleg om zowel de pieken als dalen mee te pakken. Leg groter in bij een grote marktcorrecties (-20% tot -40%).

Laten we beginnen!

Tevens ben ik benieuwd naar jouw beste AEX aandelen. Laat je het mij weten in een reactie onderaan dit artikel?

De beste AEX aandelen voor de lange termijn

Hieronder vind je mijn top 5 van de beste AEX aandelen van dit moment. Let op dat dit mijn persoonlijke selectie is, waarbij ik mogelijk een heel ander risicoprofiel heb dan jij. Zo kijk ik vooral naar de lange termijn, waarbij een aandeel op de korte termijn behoorlijk kan fluctueren. Tevens heb ik een voorkeur voor technologie aandelen, en dat is zeker niet zonder risico. Bovendien is op moment van schrijven de aandelenmarkt nogal euforisch, waardoor sommige aandelen onwerkelijk hoog staan. Nu valt dit voor mijn beste AEX aandelen nog wel mee, maar de korte termijn kan hierdoor mogelijk wel tegenvallen.

Tot slot is het cruciaal om te begrijpen dat ik een deel van mijn geld alleen op de nummer 1 uit deze lijst heb gezet. Het leven draait om keuzes maken, en zo ook bij beleggen. Je kan je geld maar eenmalig inzetten (opportuniteitskost). Zelf heb ik er gekozen om van de beste AEX aandelen in slechts een enkeling te investeren. Dit omdat ik de rest van mijn geld investeer in de beste ETFs en de beste groeiaandelen. Bedenk daarbij dat je jouw winstkans (tot positief rendement) verhoogt, wanneer je het geld voor minimaal vijf tot idealiter vijftien jaar kan laten staan. Investeren in een van de beste AEX aandelen betekent dus dat je tevens geduld en discipline moet hebben.

De beste AEX aandelen hebben in mijn ogen een hogere zekerheid op een positief rendement op de lange termijn

goedkoop-aandelen-beleggen

Beste AEX aandeel #5: Unilever (ULVR)

de-beste-aex-aandelen

Als nummer 5 van beste AEX aandeel twijfelde ik tussen Shell, Unibail-Rodamco-Westfield en Unilever. Zo zijn Shell en Unibail hard getroffen door de covid-19 beurscrash, en daarmee qua waardering aantrekkelijker dan Unilever. Alleen gaat het hier om mijn beste AEX aandelen voor de lange termijn. In dat kader twijfel ik of oliegigant Shell op tijd de koers naar duurzame energie kan veranderen. De vraag naar fossiele brandstoffen zal naar verwachting uit onderzoeken vanaf 2025 gaan afnemen. In plaats daarvan stijgt de vraag naar duurzame energie exponentieel. Daarom had ik twee jaar geleden besloten om te investeren in waterstof. Sindsdien staan Ballard- en Plug Power respectievelijk +1080% en +3300%. We spreken hier overigens wel van een bubbel. Terug naar Shell: de vraag is of zij een comeback kunnen maken.

Wat betreft Unibail: momenteel staat de koers 76% lager dan vijf jaar geleden. Dit lijkt een koopje, ware het niet dat ik twijfel aan hun verdienmodel. Zo hebben zij vooral vastgoed van grote, moderne winkelcentra en luchtvaartmaatschappijen. Dit is niet helemaal in lijn met het nieuwe “normaal”, en druist tevens in tegen de alsmaar stijgende trend van internetverkoop (in plaats van fysiek shoppen). Hoe dan ook, net als bij Shell, is de koers dusdanig veel gedaald dat er mogelijk nog mooi rendement mee valt te behalen.

Als belegger wil je echter zekerheid. De beste AEX aandelen hebben in mijn ogen een hogere zekerheid op een positief rendement op de lange termijn. Hoe hoger de zekerheid en het rendement, hoe beter het AEX aandeel. Vanuit dit perspectief acht ik Unilever, waar ik zelf overigens totaal geen interesse in heb, een mogelijk beter AEX aandeel dan Shell en Unibail-Rodamco-Westfield.  Wel hebben laatstgenoemde een groot voordeel genaamd dividend. Een goede lange termijn dividend beleggingsstrategie kan veel geld opleveren.

Beste AEX aandeel #4: ASMI (ASM)

beste-aex-aandelen-tips

ASM International is een technisch bedrijf wat actief is in de halfgeleider industrie. Binnen haar strategie hebben zij drie focus gebieden, namelijk wafer processing, assembly & packaging en surface mount technology. De specialisatie van ASMI ligt binnen de wafer processing. Wafers zijn een soort dunne laagjes waarmee je chips kan maken. Zij gebruiken een technologie genaamd Atomic Layer Deposition (ALD). Dit is een speciale techniek, die ik overigens niet 100% begrijp, waarmee zij klanten in staat stellen om chips te maken. Naast ALD passen zij nog andere technieken toe als toeleverancier voor chips. Waar het uiteindelijk allemaal op neer komt is de specialiteit om een chip zo klein mogelijk te maken. Hoe kleiner een chip, met meer rekencapaciteit, hoe groter de markt.

De reden dat ik ASMI een van de beste AEX aandelen vindt, is omdat zij actief is binnen een grote, groeiende markt waarbij het bedrijf zich richt op ALD specialisatie. Zo levert ASMI aan haar diensten aan internationale bedrijven die chips willen maken. Een nadeel is echter dat ASMI ook sterke concurrentie heeft, die zich overigens weer op andere technieken focussen. Voor de komende drie tot vijf jaar lijken de vooruitzichten van ASMI positief. Dit is overigens al te zien aan de financiële resultaten van de afgelopen kwartalen. Lees hiervoor de jaarbalans en recente kwartaalcijfers van dit beste AEX aandeel.

vastgoed beleggen met weinig geld

Beste AEX aandeel #3: Prosus (PRX)

beste-aex-aandelen-lange-termijn

Een van mijn beste AEX aandelen op dit moment is de nieuwkomer Prosus. Dit bedrijf is een investeringsmaatschappij met een focus op ‘Global Consumer Internet’. Zij investeren in relatief kleine internetondernemingen die de potentie hebben om een internationale speler te worden. Persoonlijk vind ik dit zeker interessant. Zo weten leden van de Happy Investors Community dat ik binnen mijn beleggingsrapporten vooral zoek naar unieke groeiaandelen met een schaalbaar verdienmodel binnen de technologie. In feite doet Prosus hetzelfde als ik, alleen dan met een focus op global consumer. Bij deze groep kan je denken aan: internet retail, thuisbezorging van eten, betalingsdiensten, online diensten voor reizen, sociale platformen, enzovoorts.

De huidige portefeuille van Prosus bestaat uit 43 internetondernemingen. Deze zijn verspreidt over de gehele wereld, en zijn niet-beursgenoteerd. Dit laatste is wel interessant. In feite betekent een investering in het beste AEX aandeel Prosus dat je jouw geld indirect investeert in 43 opkomende internetondernemingen. Daarmee kan je het ook beschouwen als een soort fonds voor small- en microcaps. Overigens zit er ook een bekende Nederlandse website bij, namelijk Autotrader.nl.

Redenen om beste AEX aandeel Prosus verder te onderzoeken als mogelijke investering:

  • Interessante spreiding met 43 opkomende internet ondernemingen met een schaalbaar verdienmodel
  • Mooie jaarlijkse omzetgroei van 17,5%: van 18,3 miljard dollar in 2019 naar 21,5 miljard dollar in 2020.
  • Jaarlijkse winstgroei van circa 12%
  • Duurzame en stabiele groei lijkt aannemelijk gezien de portefeuille van ondernemingen

Let op: dit is een beperkende analyse. Binnen mijn beleggingsrapporten op de community kijk ik naar meerdere financiële cijfers en ratio’s als ook de strategische positie. Prosus is mijns inziens een van de beste AEX aandelen, maar het is geen bedrijf waar ik zelf aandelen van heb gekocht.

Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

Blijf leren, blijf groeien. Dat is de manier om succesvol en rijk te worden!

Beste AEX aandeel #2: Adyen (ADYEN)

beste-aex-aandeel-lange-termijn

E-commerce heeft de laatste jaren een enorme opmars gemaakt. In 2020 is dit in een extra versnelling geraakt door de covid-19 gezondheidscrisis. Kleine winkeliers moesten in lock down, waardoor vele bedrijven genoodzaakt een website of webshop hebben aangemaakt. Bovendien nam, en neemt, het aantal betalingen op grote websites zoals bol.com nog meer toe. We spreken hier over enorme bedragen. Al deze betalingen moeten echter nog wel verwerkt worden. Bij een website of webshop worden deze betalingen verwerkt door een online betalingsdienst. Adyen is zo’n online betaalplatform.

Adyen is een van de beste AEX aandelen actief binnen de wereld van e-commerce. Het aanbod is heel simpel. Als jij een website hebt en je wilt online producten verkopen, dan zal je jezelf moeten aanmelden bij een online platform zoals Adyen. Vaak is dit voor jou gratis, alleen betaal je wel een kleine provisie per online transactie. Als een klant 50 euro afrekent, gaat bijvoorbeeld 50 eurocent naar Adyen. Is dit een interessant verdienmodel voor Adyen? Het antwoord is ja. Zo realiseerde zij een groei van circa +22% tussen 2019 en 2020, met daarbij een EBITDA marge van 55%. Ook de voorgaande jaren waren indrukwekkend. Alles hierover lees je terug in de jaar- en kwartaalcijfers van dit beste AEX aandeel. Dit alles is een resultante van de goede marktpositie die Adyen heeft, met grote klanten zoals de Bijenkorf, Ebay en Booking.com. Daarbij is de concurrentie overigens ook groot, met aanbieders zoals Stripe, PayPal en Square. Deze laatste twee zijn tevens zeer interessante aandelen 😉.

Let op: helaas is Adyen op dit moment relatief duur gewaardeerd. Zo is de koers/winst-verhouding 298. Dat is absoluut aan de hoge kant voor een bedrijf van 56 miljard aan beurswaarde, zelfs voor een technologie aandeel.

Hoger Rendement en Lager Risico? Tip: Asymmetrisch Beleggen!

Wat als je hoger rendement kan halen terwijl je minder risico loopt. Klinkt te mooi om waar te zijn? Dat is het niet, met dank aan asymmetrisch beleggen. Dit zijn investeringen waarbij de potentiële winst groter is dan het potentiële verlies. De enige manier voor asymmetrisch beleggen is als je heel veel kennis en ervaring hebt. Dit is voor gevorderde professionals en wordt ook wel toegepast bij de grootste beleggingsfondsen met een minimale inleg van miljoenen.

Ik ben zelf geen specialist in asymmetrisch beleggen, maar ken wel een zeer goede partij. Ik ben aangesloten bij hun Membership. Dat heeft een hoog prijskaartje, maar de kwaliteit is zeer hoog en geeft unieke kansen tot winstgevende investeringen. Dit zijn echte professionals. Daarbij hebben ze ook een gratis nieuwsbrief waarin ze één keer per week meesterlijke tips en onderzoeken voor asymmetrisch beleggen met ons delen.

Wil je meer informatie? Klik hier voor meer informatie en de gratis nieuwsbrief.

Beste AEX aandeel #1: ASML (ASML)

beste-aex-aandeel

Mijn beste AEX aandeel waar ik persoonlijke beleggingen in heb, is ASML. ASML heb ik al eerder benoemd in mijn exclusieve beleggingsrapporten op de Happy Investors Community. In deze beleggingsrapporten publiceer ik mijn onderzoek naar unieke groeiaandelen die +300% rendement kunnen opleveren op de middellange- tot lange termijn. Het rapport waarin ik ASML had benoemd dateert alweer terug van enkele jaren. Zo heb ik zelf ASML gekocht in 2018 en sta sindsdien +215%. En nog steeds is ASML een aanrader als beste AEX aandeel. Hieronder leg ik kort uit waarom.

ASML is de marktleider binnen de semiconducter industrie. Simpel uitgelegd maakt ASML hele dure machines die chipsfabrikanten (zoals Nvidia) gebruiken om chips te kunnen maken. Hierbij heeft ASML een unieke innovatie wat EUV lithography systems wordt genoemd. Daarmee is ASML de toonaangevende leverancier aan onder meer chipsfabrikanten, en is zij een voeder van deze enorme groeimarkt. Zo realiseerde ASML in 2019 een jaarlijkse omzet van 13 miljard euro, waarvan 2,9 miljard nettowinst! Maar wat ik zelf echt goed vind aan ASML is dat deze resultaten consistent zijn. Zij realiseren een jaarlijkse ROE van rond de 20%. Ieder jaar weer. Dit leidt tot consistente groei in een sterk groeiende markt, en daarom in mijn optiek het beste AEX aandeel. De gehele onderbouwing met de financiële en strategische positie over waarom ik ASML het beste AEX aandeel vindt, lees je terug in mijn beleggingsrapporten. Meld je daarop aan als je nooit meer unieke groeiaandelen wilt missen.

Dit is mijn top 5 AEX aandelen. En, wat is jouw beste AEX aandeel en waarom? Laat het mij weten in een reactie hieronder. Vergeet niet dat het altijd veiliger is om te beleggen met weinig risico. Wie meer risico neemt bij beleggen, kan ook veel geld verliezen.

Reacties
Categorieën