Waarom beleggen in The Trade Desk? Analyse en Tips
Waarom beleggen in The Trade Desk? Analyse en Tips
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
05/03/2021
9 min

Waarom beleggen in The Trade Desk? Analyse en Tips

05/03/2021
9 min

Beste Happy Investor, in dit artikel behandelen we een uitgebreide analyse voor beleggen in The Trade Desk. Het toevoegen van unieke aandelen tot je portefeuille kan leiden tot hoge rendement. De vraag is of The Trade Desk een uniek aandeel is. In de analyse van hieronder bekijken we het bedrijf vanuit zowel financieel als strategisch oogpunt. Tevens leer je enkele tips.

Waarom beleggen in The Trade Desk? Of waarom niet? Het antwoord lees je hieronder

Inhoudsopgave:

Waarom ik The Trade Desk als aandelen tip gaf in Augustus 2020
Beleggen in The Trade Desk: Analyse
The Trade Desk Analyse als Aandelen Tip
Financiële Analyse The Trade Desk
Strategische Analyse The Trade Desk

Waarom ik The Trade Desk als aandelen tip gaf in Augustus 2020

Het aandeel The Trade Desk (TTD) ben ik voor het eerst tegengekomen in 2018. Sinds dat moment heb ik een mooi rendement gerealiseerd sinds mijn verkoop in 2020. Dit aandeel is echter dusdanig goed, dat ik deze eigenlijk niet had moeten verkopen. Dit is een wijze les: verkoop je winnaars niet te vroeg, omdat je dan veel rendement kan mislopen.

Dus in Augustus 2020 heb ik het aandeel nogmaals gekocht. En destijds ook gedeeld in de Happy Investors Community als “High Growth” aandeel.

Sinds publicatie op de Happy Investors Community staat het aandeel +68% in minder dan één jaar tijd.  Had ik langer vastgehouden, dan was mijn rendement nog hoger geweest. Had ik Trade Desk moeten verkopen? Achteraf gezien zou ik dat persoonlijk niet gewild hebben, omdat TTD voor de lange termijn een goede belegging kan zijn. Hoe dan ook, ik heb toch mooie winsten mogen realiseren op dit unieke bedrijf:

Eerste gedeelte met winst verkocht in 2020:

the-trade-desk-beleggen

En mijn resterende inleg met winst verkocht in 2021:

beleggen-the-trade-desk

Wanneer er een grote dip voordoet, zal ik wederom gaan beleggen in The Trade Desk. Ditmaal echter voor de meer lange termijn en met een kleiner bedrag.

Nooit meer unieke aandelen als beleggingskans missen? Op de Happy Investors Community vind je iedere maand nieuwe beleggingsrapporten met daarin unieke beleggingskansen voor hoog rendement tot zelfs potentieel +1000% rendement. Het is belangrijk om vroegtijdig in te stappen voor hoog rendement.

Meer weten? Klik hier voor meer informatie

Beleggen in The Trade Desk: Analyse

analyse-the-trade-desk

Let op: deze analyse komt uit mijn beleggingsrapport van Augustus 2020 gepubliceerd in de Happy Investors Community. Sinds publicatie staat het aandeel +68% in minder dan één jaar tijd.  Hieronder heb ik enkele notes als update 2021 toegevoegd.

The Trade Desk Analyse als Aandelen Tip

Een van de meest duurzame markten is die van adverteren. Voeg dit samen met de alsmaar toenemende digitalisering, en je krijgt digitale advertenties. Google is hier een bekend voorbeeld van, als ook Facebook. Wie in een van deze bedrijven vroegtijdig had geïnvesteerd, had gigantische rendementen van boven de 5000% kunnen realiseren.

Een van mijn favoriete bedrijven op dit moment is The Trade Desk (TTD). TTD is een heel interessant bedrijf, wat in potentie de toekomstige “Google” kan worden op het vlak van digitale advertenties. Uniek aan The Trade Desk is dat zij zich richten op data-gedreven gepersonaliseerde advertenties via onder meer connected TV.

Televisie is nog steeds het meest bekeken medium in de wereld. Het nadeel is alleen dat je via televisie geen gepersonaliseerde advertenties kan zenden. Terwijl dit via het Internet of Social Media wel kan (dankzij data). Nu is het The Trade Desk die werkt aan dit probleem, en daarmee een in potentie enorme markt aanboort (denk aan gepersonaliseerde advertenties tijdens Netflix of Live Streaming events).

Samenvatting van dit aandeel

∞ Lange termijn strategie: data-driven gepersonaliseerde advertenties
∞ Duurzaam competitief voordeel: onzeker, er zijn vele concurrenten
∞ Risicogehalte: zeer hoog (volatiel, klein aandeel en veel concurrenten)
∞ Termijn van investering: 5 – 20 jaar
∞ Instapmoment: momenteel is The Trade Desk duur geprijsd. Start met maandelijks inleggen van een klein bedrag dat je kan missen. Wacht tot een correctie van -20 tot -30%, en stap vervolgens groter in. Herhaal dit proces door steeds laag bij te kopen bij grote correcties. Houd wel het toekomstperspectief van The Trade Desk in de gaten gedurende de jaren.

Update beleggen in The Trade Desk 2021: ook in 2021 is en blijft TTD een duur aandeel met een PE-ratio van 150. Dit is al enigszins gedaald ten opzichte van 2020, zie hieronder, maar 150 is altijd nog hoger dan het historisch gemiddelde van TTD. Een grote beurscorrectie voor dit aandeel is niet uit te sluiten, al is de koerstrend wel positief.

Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

Financiële Analyse The Trade Desk

  • Marktwaarde

De huidige marktwaarde is 20 miljard. Momenteel staat The Trade Desk (TTD) op haar hoogste marktwaarde sinds het bedrijf beursgenoteerd is geworden. Dit in combinatie met de hoge koers/winst verhouding, is een teken dat dit aandeel mogelijk overgewaardeerd is. Dat is overigens wel lastig te zeggen, omdat beleggers al rekening hebben gehouden met de enorme groeipotentie van TTD. Immers, wie wilt er niet vroegtijdig investeren in de toekomstige Google’s van deze wereld? Door deze euforie is het aandeel hoog geprijsd. Dit kunnen we zien aan de Koers/Winst-verhouding.

  • Koers/Winst

De Koers/Winst staat momenteel op 177.
De historisch gemiddelde Koers/Winst is rond de 90.

Ook TTD is op basis van haar Koers/Winst historisch overgewaardeerd. Maar nogmaals, dit heeft mede te maken met de euforische aandelenmarkt en het grote geloof in het toekomstpotentieel van The Trade Desk.

·        Omzet, Winst en Winstmarge

ttd-financiele-analyse

bron: Macrotrends.net

Zoals verwacht is er een relatief sterke omzetgroei. Tussen 2014 – 2016 was dit bijna +100% jaarlijkse omzetgroei. Tussen 2016 – 2018 was dit +50%. En tussen 2018 – 2019 was dit +40%. Deze bizarre groeicijfers zijn een indicatie van een sterk groeiaandeel wat een unieke product/markt-combinatie heeft, en waar overduidelijk vraag naar is. Maar goed, iedereen kan groeien als je eindeloos geld spendeert. Toch is dat bij TTD niet het geval, en zien we dat ook haar absolute nettowinst ieder jaar toeneemt.

Een positieve noot is dat dit groeibedrijf in staat is om winstgevend te zijn. Een kritische noot is dat het een relatief kleine winst is (100 miljoen). Dit verklaart ook de hoge Koers/Winst. Immers, het bedrijf heeft een marktwaarde van 20 miljard, maar zij maakte “slechts” 100 miljoen nettowinst in 2019. De verklaring hiervoor is simpel: TTD heeft hoge winstmarges maar investeert momenteel veel in haar eigen business. Een teken vanuit management vertrouwen in de groeikansen van TTD.

De cruciale vraag is: wordt TTD de dominante speler binnen de markt van data-driven gepersonaliseerde advertenties op TV (en mobiel, audio, video, et cetera)? Helaas is het nog iets te vroeg om dat nu met zekerheid aan te geven.

  • Return-on-Equity

Zoals je inmiddels weet toont een jaarlijks duurzame en hoge ROE aan dat een bedrijf in staat is om een hoog rendement op haar geïnvesteerde middelen te realiseren. Dit is een teken dat een bedrijf een goed verdienmodel heeft om in de toekomst meer winst te maken. En daardoor groter te worden. Op vlak van ROE scoort TTD beslist goed. Want ondanks haar enorme groei (wat meestal een lagere ROE geeft), realiseert TTD desalniettemin een hoge ROE. Dit zien we op de onderstaande grafiek.

the-trade-desk-financiele-analys

bron: Macrotrends.net

·        Liquiditeit

Liquiditeit neemt in relevantie toe bij een kleiner bedrijf. Zeker wanneer dit een groeibedrijf is.

De liquiditeit van TTD is minder stabiel dan een minder risicovolle investering zoals ASML. Dat is eigenlijk ook wel te verwachten. TTD moet het namelijk hebben van veel investeren om zo snel mogelijk de marktleider te worden. Maar ondanks dit feit is de liquiditeit niet slecht. Het kan beter, maar het is niet slecht. Zo ligt de liquiditeit rond de 1.5. Zolang de liquiditeit boven de 1 ligt, is er geen kritisch gevaar dat een bedrijf haar korte termijn schulden niet direct kan aflossen. Bovendien is het positief om te zien dat de liquiditeit van TTD lijkt toe te nemen over de jaren heen, waardoor het in principe een minder risicovol aandeel wordt. Uiteraard hangt dit samen met haar toenemende winstgevendheid.

vastgoed beleggen met weinig geld

Strategische Analyse The Trade Desk

  • Management

Ook bij The Trade Desk staat de oorspronkelijke bedenker Jeff Green (founder) van het bedrijf nog steeds aan het roer als CEO. Ook de andere founder, Dave Pickles, is nog steeds fulltime betrokken bij het bedrijf. Dit is een teken dat de eigenaren geloven in TTD, en dat is beslist zeer positief voor het lange termijn karakter van deze organisatie.

Alhoewel het bedrijf an sich nog relatief jong is, is het management board dat niet. Zo zijn er vele personen op strategische functies binnen het bedrijf, die een achtergrond hebben in grote technologiebedrijven zoals Amazon en Microsoft.

In 2015 werd The Trade Desk door Forbes.com benoemd als een van de bedrijven binnen de top 10 ‘America’s Most Promosing Companies’. Persoonlijk vind ik het belangrijk in een The Trade Desk analyse om te kijken wat de cultuur van dit bedrijf is.

·        Duurzaam competitief voordeel

Het is nog onzeker of The Trade Desk een duurzaam competitief voordeel heeft. Cruciaal voor het succes van dit bedrijf is dat hun dataplatform zo groot mogelijk wordt. Hoe meer data zij hebben, hoe beter de gepersonaliseerde advertenties kunnen worden. Daarnaast is het netwerk ook enorm belangrijk. Immers, TTD moet in staat zijn om haar advertenties op grote kanalen te kunnen vertonen. Momenteel hebben ze een groot netwerk, met grote bedrijven zoals bijvoorbeeld Baidu, TikTok en Spotify.

  • Innovatie

Een interessante innovatie van TTD is de Koa Artificial Intelligence. Dit is een software die data vanuit het internet analyseert om de juiste advertenties aan de juiste personen op het juiste moment te vertonen. Hoe meer data, hoe beter de technologie werkt. Daarnaast heeft het andere innovatieve technologieën, maar deze zijn niet zo zeer onderscheidend van andere advertentiebedrijven.

  • Schaalbaarheid

De reden waarom TTD een van mijn favorieten is, is omdat het een enorm schaalbaar bedrijf is. Het productaanbod vindt vrijwel volledig online plaats. Dit betekent dat er geen grote investeringen in dure panden of bedrijfsactiva hoeft worden gedaan. De grootste investeringen gaan uit naar het verkrijgen van data, klanten en haar personeel. In principe is de schaalbaarheid exponentieel.

Ook is het verdienmodel uitstekend: TTD groeit doordat het meer winst (uit advertenties) genereert voor haar klanten. Hoe meer deze klanten groeien, hoe meer zij kunnen investeren in advertenties via TTD. Dit is een opwaartse spiraal van groei.

·        Concurrentie TTD analyse

Uit mijn The Trade Desk analayse blijkt dat beleggen in dit bedrijf kan leiden tot exponentieel rendement. Zeker wanneer dit bedrijf een dominante speler gaat worden binnen de data-driven gepersonaliseerde advertentiemarkt. Dit is dan ook de cruciale vraag: wordt TTD de dominante speler op de lange termijn?

Het is allerminst zonder risico. TTD heeft namelijk veel concurrenten, en die zijn niet bepaald zwak. Zo is Alphabet een van de indirecte concurrenten, die tevens een verdienmodel hebben op basis van gepersonaliseerde advertenties op het internet (Google) en video (Youtube). Ook Facebook is met haar Social Media Advertising een grote indirecte concurrent. Naast deze giganten zijn er ook nog vele kleinere bedrijven die hetzelfde productaanbod als TTD hebben. Deze kunnen we beschouwen als directe concurrentie.

De grootte van de concurrentie geeft dit aandeel daarom een hoge mate van onzekerheid. Als wij gelijk hebben, en The Trade Desk wordt een dominante speler. Dan mag je rendementen van boven de 300% verwachten op de lange termijn (5 – 15 jaar).

Gezien mijn fundamentele analyse van The Trade Desk, durf ik te verwachten dat dit bedrijf op de lange termijn een positief rendement kan genereren. Wel is momenteel de prijs hoog in vergelijking tot het historisch gemiddelde. En daarom is het verstandig om te wachten met kopen totdat de markt en/of het aandeel een correctie heeft gekregen. Tot slot, vanwege het hoge risico is het altijd verstandig om te beleggen met kleinere bedragen die je kan missen.

Reacties
Categorieën