De Beste Tactiek voor VWRL Beleggen: hoger rendement!
De Beste Tactiek voor VWRL Beleggen: hoger rendement!
ETF Beleggen
Happy Investors
ETF Beleggen
04/01/2021
9 min

De Beste Tactiek voor VWRL Beleggen: hoger rendement!

04/01/2021
9 min

Beste Happy Investor, toen ik op mijn 23ste begon met beleggen had ik een dialoog met mijn ondernemende vader. Hij gaf aan “Jorik, is beleggen niet heel risicovol? Ik heb ooit eens geld op een aandeel gezet op aangeven van mijn schoonbroer en dat liep slecht af”. Waarop ik reageerde “Pa, allereerst moet je nooit geld beleggen in een aandeel die je niet kent. Ten tweede is het cruciaal om je geld te spreiden over meerdere aandelen”. Als we kijken naar VWRL beleggen dan is spreiding de reden waarom. VWRL is (een van) de grootste ETF’s met wereldwijde posities in meer dan 3500 verschillende aandelen. VWRL beleggen betekent dat je jouw geld direct verspreidt over 3500 beursgenoteerde bedrijven over de gehele wereld.

In hetzelfde gesprek met mijn vader gaf ik aan: “je vindt beleggen risicovol, maar zelf investeer je al twintig jaar lang bijna al je geld in je eigen bedrijf. Is dat niet meer risicovol dan al je geld investeren in tien, honderd of zelfs duizenden verschillende bedrijven?”. Dit zette hem aan het denken. Grappig is dat hij nu, zes jaar later, meer overtuigd is van beleggen.

Als beginnende belegger is het slim om zo vroeg mogelijk te beginnen met VWRL beleggen. Maar wel op een bepaalde manier. De beste tactiek hiervoor lees je hieronder. Laten we beginnen!

PS: delen van dit artikel wordt zeer gewaardeerd. Veel mensen zullen gebaat zijn bij minder risicovol beleggen op een systematische en bewezen manier. Dit gaat hen een hoop geld verlies voorkomen…

Inhoudsopgave:

Het beste begin is vandaag! Maar is direct instappen met VWRL beleggen beter dan ‘buy the dip’?
Discipline en consistentie leidt tot financiële rijkdom. Hierbij is een maandelijkse inleg cruciaal
Lange termijn is een MUST bij investeren in VWRL
Spreiding is cruciaal: VWRL beleggen is perfect voor wereldwijde aandelen spreiding, maar er is nog meer
Is VWRL beleggen risicovol? Conclusie en samenvatting

Het beste begin is vandaag! Maar is direct instappen met VWRL beleggen beter dan ‘buy the dip’?

vwrl-beleggen-tips

De meest gestelde vraag die ik krijg op de Happy Investors Community (en tijdens online coaching) gaat over het moment van instappen. Niet alleen bij VWRL beleggen, maar ook in het algemeen. Wanneer is een goed instapmoment? Wanneer kan ik het beste investeren in VWRL?

Als je het mij vraag is vandaag het beste moment om te beginnen. Dat wilt niet zeggen dat je gelijk all-in moet gaan 😉.

Begin vandaag nog met het aanmaken van een account op een van de beste beleggingsplatformen. Beleg niet direct al je geld in VWRL, maar kies voor de tactiek van een maandelijkse inleg met een vast bedrag. Zo spreid je de aankopen over de tijd heen, en koop je op zowel hoge als lagere koersprijzen. Blijft dit proces herhalen.

Op een gegeven moment bemerk je dat op sommige momenten de koers van VWRL met 5%, 10% of zelfs 20% daalt. Dit laatste kan voorkomen bij grote marktcorrecties. Dit zijn de momenten waarop je extra wilt bijkopen, zodat je gemiddelde aankoopprijs daalt.

Als je bovenstaande tactiek tot VWRL beleggen hanteert, hoef je geen expert in markt timing te zijn.

Je kan natuurlijk statistieken raadplegen om te bepalen of de VWRL op dit moment relatief goedkoop of duur is. Een voorbeeld hiervan is om de P/E-ratio te vergelijken met het historische gemiddelde. Maar je kan ook gewoon logisch nadenken en extra bijkopen wanneer de koers flink daalt. Zie de afbeelding hieronder, waarbij je zou kunnen bijkopen bij alle rode cirkels.

hoe-vwrl-beleggen

Let op dat deze tactiek werkt bij VWRL beleggen. Het hoeft niet te werken bij individuele aandelen of kleinere ETF’s. VWRL is een zeer gespreide, wereldwijde ETF. Buy the dip in VWRL is aanzienlijk veiliger dan bij aandelen of kleinere ETF’s. Bij deze laatste kan een daling namelijk ook fundamentele oorzaken hebben, zoals een krimpende industrie of dalende winst. Waarom dit bij de VWRL niet zo is, leg ik je hieronder uit.

Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

Blijf leren, blijf groeien. Dat is de manier om succesvol en rijk te worden!

Maar als ik hoog verkoop en laag bijkoop is dat toch veel slimmer?

Kijk nog eens naar de grafiek. Je ziet ook momenten van pieken. Om bovenstaande tactiek te verbeteren zou je idealiter ook hoog willen verkopen, om vervolgens weer bij te kopen als de VWRL koers lager staat. Uit ervaring weet ik echter dat als je de markt probeert te timen met verkopen, dat je er (te) vaak naast zit. Dan loop je de boot mis als de koersen weer stijgen, waardoor je puntje bij paaltje alsnog hoger bijkoopt.

Mijn tip: houd het eenvoudig en daarmee succesvoller door gewoon consistent te kopen en bij dalingen extra bijkopen. Natuurlijk is het wel zo dat je op een gegeven moment je winst moet pakken. Mijns inziens is dat het moment waarop je jouw financiële doelen hebt behaald.

Weet wanneer je wilt stoppen. Dit doe je door het stellen van een doel.

Discipline en consistentie leidt tot financiële rijkdom. Hierbij is een maandelijkse inleg cruciaal.

Een van de cruciale lessen bij financieel onafhankelijk worden is dat discipline en consistentie doorslaggevend zijn. Je hoeft niet bovengemiddeld intelligent te zijn om op de lange termijn te kunnen rijk worden met beleggen. Maar je hebt wel emotionele discipline en consistentie nodig om de lange reis te kunnen volhouden. Ook heb je een stijgende markt nodig, anders blijft het rendement achter.

Het verleden biedt geen garanties voor de toekomst. Maar wat als het historisch gemiddelde rendement van VWRL zich ook in de komende dertig jaar zal aanhouden? In dat geval mogen we een gemiddeld jaarlijks rendement van rond de 8% verwachten. Dit rendement kan lager uitvallen. Het kan ook hoger uitvallen bij een gunstige economie of als je regelmatig bijkoopt in grote dalingen.

Als bovenstaande waar is, dan heb ik een existentieel inzicht voor je. Stel dat je gedurende dertig jaar lang iedere maand 250 euro investeert in de VWRL (zonder buy the dip). In dat geval zou je na dertig jaar een netto vermogen van circa 240.000 euro realiseren. Dit is inclusief 2% inflatie, maar exclusief belastingen.

tips-vwrl-beleggen

En als je iedere maand 500 euro in VWRL gaat beleggen, zou je na dertig jaar een vermogen van circa 468.000 euro realiseren (wederom exclusief belastingen).

vwrl-beleggen-advies

Wacht niet te lang. Begin vandaag nog met het inleggen van een klein bedrag. Maar voordat je begint, geef ik je hieronder twee cruciale lessen mee. De eerste betreft de looptijd en de tweede gaat over risicospreiding. Dit zijn twee belangrijke factoren voor wie veiliger beleggen wilt.

Lange termijn is een MUST bij investeren in VWRL

Succesvol beleggen in VWRL doe je vooral met een lange termijn horizon. Natuurlijk is het mogelijk om op korte termijn ook een mooi rendement te pakken. Niks is uitgesloten. Alleen wat wel zeker is, is dat de aandelenmarkt daalt en stijgt. Nu kan het voorkomen dat jij begint op het hoogste punt ooit, en dat vervolgens de komende beursjaren dramatisch zijn.

Reden tot paniek?

Nee. Eigenlijk moet je blij zijn. Hoe verder de VWRL daalt, hoe meer rendement je kan pakken door iedere keer bij te kopen tijdens de dalende koers. Hierbij is wel de valkuil dat je meer geld gaat beleggen dan je had voorzien. Dat is niet verstandig. Een gouden regel is om alleen te beleggen met geld dat je op de lange termijn kan missen. Op die wijze hoef je je ook niet druk te maken als de VWRL koers daalt. Je kan dan op je gemak iedere maand bijkopen, en de komende jaren wachten totdat deze weer gaat stijgen.

En wat als de VWRL nooit meer stijgt?

In dit onwaarschijnlijke geval, alhoewel de kans wel bestaat, is de oplossing om te spreiden.

goedkoop-aandelen-beleggen

Spreiding is cruciaal: VWRL beleggen is perfect voor wereldwijde aandelen spreiding, maar er is nog meer

waarom-vwrl-beleggen

Stel dat er een nieuwe wereldoorlog komt. Of dat een grote economische speler zoals de Verenigde Staten failliet raakt. Of wat als het kapitalisme omvalt? Klinkt allemaal nogal hypothetisch. Alsof het niet gaat gebeuren. En toegegeven, de kans dat zo’n soort gebeurtenis plaatsvindt is (hopelijk) klein. Maar een kleine kans is ook een kans.

Spreiding is cruciaal om je winkansen bij beleggen te verhogen. Je moet nooit al je geld in alleen de VWRL stoppen. Ja, het klopt dat de VWRL een hele grote spreiding over 3500 verschillende aandelen biedt. Maar er zijn nu eenmaal gebeurtenissen waarbij het vervelende beursjaren kunnen zijn.

Spreiding is hierbij de oplossing.

Stel dat de aandelenmarkt minder goed gaat, maar de vastgoedmarkt booming is. In dat geval zou je ook een positie willen hebben in vastgoed ETFs. Dit noemen ze REITs ETFs, wat staat voor Real Estate Investment Trust. Hier lees je meer over beleggen in REITs.

Stel dat je 50% aandelen hebt in VWRL, en 50% in een aantal REITs verspreidt over de wereld. Wanneer de aandelenmarkt daalt met 10%, maar de REITs ETFs stijgen met 15%, dan sta je alsnog 5% in de plus. Andersom kan uiteraard ook voorkomen.

Naast REITs ETFs bestaan er ook Obligatie ETFs. Persoonlijk vind ik deze niet interessant omdat het rendement slechts 2 – 4% is. Wel kan het een goede aanvulling zijn voor mensen die vooral vermogensbehoud voor ogen hebben.

Let op: de juiste ETF selectie is bepalend voor je rendement. Stel een goede beleggingsportefeuille op met de beste ETFs.

Op de Happy Investors Community vind je kant-en-klare beleggingsportefeuilles met verschillende risicoprofielen. Meer weten? Klik hier voor meer informatie.

vastgoed beleggen met weinig geld

Is VWRL beleggen risicovol? Conclusie en samenvatting

Lees nog eens het dialoog tussen mijn vader en ik zoals beschreven in de introductie. 100% van je geld beleggen in VWRL is niet verstandig. Maar is het echt risicovol? Beleggen in aandelen kent altijd risico’s. Mijns inziens is VWRL beleggen echter een acceptabel risico mits je de tactiek van hierboven blijft aanhouden. Hieronder vind je een samenvatting van deze tactiek.

Centraal bij succesvol VWRL beleggen is dat gedurende een lange termijn van minstens 15 tot idealiter 30 jaar je iedere maand een vast bedrag inlegt. Bij dipjes en marktcorrecties koop je extra bij. Doe dit alleen met geld dat je kan missen.

Samengevat neem je de volgende stappen:

  1. Begin vandaag nog met het openen van een beleggingsaccount. Zelf kies ik voor beleggen bij DEGIRO.
  2. Maak geld over naar je beleggingsaccount en koop je eerste VWRL aandelen (gebruik de zoekmachine). Koop naast VWRL ook andere gespreide, wereldwijde ETFs voor extra risicospreiding
  3. Kies een vaste dag in de maand om structureel maandelijks VWRL aandelen te kopen (let op: vul aan met andere ETF’s voor extra spreiding). Zet deze vaste dag in je agenda als een reminder.
  4. Blijf stap 3 herhalen, en herinvesteer het dividend dat je ontvangt
  5. Bij grotere dalingen vanaf -5% kan je extra bijkopen om zo je rendement te verhogen
  6. Blijf stap 3, 4 en 5 herhalen totdat je jouw financiële doelen hebt bereikt

Succes met je eerste aankoop! Mocht je vragen hebben stel ze dan gerust in een reactie hieronder, of meld je aan op de Happy Investors Community.

Reacties
Categorieën