5 Beste Tips voor DAX Index Beleggen voor Hoger Rendement
5 Beste Tips voor DAX Index Beleggen voor Hoger Rendement
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
02/22/2021
10 min

5 Beste Tips voor DAX Index Beleggen voor Hoger Rendement

02/22/2021
10 min

Beste Happy Investor, twijfel je of DAX index beleggen een slimme keuze is? Immers, er zitten “maar” dertig bedrijven in deze index waarbij de geografische spreiding beperkt is. En er zijn zoveel andere mogelijkheden om mooi rendement te realiseren. Dus hoe weet je nu of het beleggen in de DAX index een goede keuze is? Geen zorgen! In dit artikel lees je mijn 5 beste tips voor DAX index beleggen om met meer succes te beleggen in de DAX index.

Met mijn jarenlange ervaring help ik mensen met succesvoller lange termijn beleggen en investeren voor financiële vrijheid en een beter leven. Na het lezen van dit artikel weet jij hoe je slimmer en beter kan investeren in de DAX index.

Eventuele vragen kan je stellen in een reactie onderaan dit artikel of binnen de Happy Investors Community. Tot slot zou ik het enorm waarderen als je dit waardevolle kennisartikel wilt delen met vrienden en familie die erdoor geholpen worden.

Laten we beginnen!

Inhoudsopgave:

Wat is de DAX Index precies?
Tips voor DAX index beleggen
Tip 1. Kijk goed naar de inhoud van de DAX index
Tip 2. Onderzoek de te verwachtte economische groei van Duitsland
Tip 3. Zet niet al je geld op de DAX index, maar kies voor spreiding
Tip 4. Duits vastgoed kan interessanter zijn dan de DAX index
Tip 5. Kies voor Buy the Dip bij DAX index beleggen aan de hand van P/E-ratio

Wat is de DAX Index precies?

Alvorens we doorgaan naar mijn tips voor DAX index beleggen, geef ik je eerst een korte introductie. De DAX is een afkorting voor de grootste Duitse beursindex. In deze beursindex staan de dertig grootste beursgenoteerde Duitse bedrijven genoteerd. Beleggen in de DAX index betekent dat je jouw geld (indirect) verspreidt over deze dertig verschillende bedrijven. Daarmee heb je in een enkele belegging deels positie genomen in de Duitse economie. Omdat multinationals steeds groter worden, is de DAX index niet zozeer een perfecte representatie van de Duitse economie. Wel is het een afgeleide. Als de Duitse economie groeit, is het waarschijnlijk dat de DAX index ook groeit doordat de dertig bedrijven zich (deels) in een economisch gunstig klimaat bevinden.

De DAX index werkt als een gewogen gemiddelde. Het totaal is 100%. De dertig beursgenoteerde Duitse bedrijven maken ieder een klein onderdeel van deze 100% uit. De grotere bedrijven (in marktwaarde) zoals Siemens, SAP en Linde hebben een sterkere impact op het gemiddelde, dan een kleiner bedrijf zoals de Deutsche bank. Waar het uiteindelijk om draait is dat de dertig bedrijven gemiddeld genomen in marktwaarde toenemen, waardoor DAX index beleggen je een positief rendement geeft.

Een cruciale tip bij DAX index beleggen, en indexbeleggen in het algemeen, is dat je wilt inschatten hoe hoog de kans is dat de DAX een positief rendement geeft op de lange termijn. Hoe je dit doet leg ik je hieronder uit aan de hand van de tips.

Je kan de DAX index aankopen via een ETF bij DEGIRO.

tipx-dax-beleggen-degiro

Tips voor DAX index beleggen

Hieronder geef ik je vijf waardevolle tips voor DAX index beleggen. Deze tips zou je ook kunnen doortrekken naar indexbeleggen in het algemeen. Na het lezen van deze tips kan je daarom ook eens het kennisartikel hoe indexbeleggen werkt doornemen voor verdere verdieping.

goedkoop-aandelen-beleggen

Tip 1. Kijk goed naar de inhoud van de DAX index

Een cruciale tip bij DAX index beleggen is dat je bekend bent met de inhoud. Geld investeren in de DAX betekent dat je geld investeert in de dertig DAX-genoteerde bedrijven. Het is een verkeerde aanname om zomaar te investeren in de DAX index, met daarbij de gedachte “investeren in Duitsland zal wel goed zijn”. Bij beleggen wil je jouw winstkans zo hoog mogelijk neerzetten. Dit doe je door kennis en ervaring op te doen. Hoe meer onderzoek je doet, hoe beter je kan inschatten wat je winstkansen zijn.

Een blik op de DAX index leert je dat er dertig verschillende bedrijven in zitten. De een (Siemens) heeft een gunstiger toekomstperspectief dan de ander (Deutsche bank). Het is belangrijk dat je naar alle bedrijven onderzoek doet. Daarbij zal je de conclusie moeten kunnen maken of het merendeel van deze bedrijven in de toekomst zal groeien. En niet zomaar groeien, maar harder groeien dan andere bedrijven uit andere beursindexen. Immers, je kan je geld maar eenmalig investeren en dan wil je daar uiteraard een zo hoog mogelijk rendement op tegen zo min mogelijk risico.

Begrijp goed dat als je gaat beleggen in de DAX index, dat je dit geld niet meer ergens anders in kan beleggen. Heb je al aan alternatieven gedacht zoals andere indexfondsen of veilige ETFs met meer spreiding?

Vragen / tips bij DAX index beleggen om over na te denken:

  • Zijn het financieel sterke bedrijven die grote, internationale groei gaan realiseren in de komende vijf tot vijftien jaar?
  • Is het investeringsklimaat / politiek beleid gunstig voor beursgenoteerde bedrijven?
  • Hoe gunstig is de economische groei van dit land in vergelijking tot andere landen?

Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

Blijf leren, blijf groeien. Dat is de manier om succesvol en rijk te worden!

Tip 2. Onderzoek de te verwachtte economische groei van Duitsland

dax-index-beleggen-tips

Een andere tip bij het beleggen in de DAX index heeft te maken met de context. De DAX index zal groeien als de daarin genoteerde bedrijven groeien. Bedrijven groeien niet alleen op eigen kracht. De context daaromheen, denk aan het politieke beleid, kan deze groei versnellen of afremmen. Zo is China een goed voorbeeld van hoe het politieke beleid de bedrijfseconomische groei kan versnellen. Een ander voorbeeld was het politieke spektakel stuk van de VVD en Mark Rutte als voorstander voor het afschaffen van de dividendbelasting voor bedrijven. Dit soort politieke keuzes maakt het investeringsklimaat aantrekkelijker voor bedrijven. Het gevolg daarvan is dat bedrijven meer activiteiten in dat land gaan ontwikkelen. Vervolgens zal de economie daardoor groeien.

Als uitgangspunt mag je veronderstellen dat: hoe sterker de economische groei, hoe gunstiger dit is voor bedrijven. De beursindex van dit land zal hier tevens deels van profiteren, met als gevolg een positieve koersontwikkeling. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen.

Als uit jouw onderzoek blijkt dat de Duitse economie niet aanzienlijk harder groeit dan andere economieën, waarom zou je er dan in willen investeren? De tip is daarom: beleg in de DAX index als je van mening bent dat de Duitse economie harder groeit dan andere economieën, en dat de DAX index hiervan zal profiteren. Met andere woorden: dat de DAX index een hoger toekomstig rendement zal genereren dan andere indexen!

Tip 3. Zet niet al je geld op de DAX index, maar kies voor spreiding

De tip van hierboven klinkt logisch, maar is in praktijk bijzonder lastig. Allereerst vraagt het een zekere tijdsinspanning. Veel particuliere beleggers haken hier al af. Immers, waarom zou ik moeite doen als ik makkelijk geld wil verdienen? Zie dit als een positieve kritische noot 😉.

Een ander probleem is onze cognitieve capaciteit. Zelfs als je heel veel onderzoek hebt gedaan, kan je er altijd nog naast zitten. Er kunnen rare gebeurtenissen plaatsvinden die je niet had voorzien.

Er is een eenvoudige oplossing voor al deze complexiteit. Mijn derde tip bij DAX index beleggen is simpel: zet niet al je geld op de DAX index, maar kies voor spreiding.

Hierboven benoemde ik het al een aantal keer vrij expliciet. In de DAX index zitten “maar” 30 bedrijven. Waarom zou je het risico willen nemen om zo “beperkt” te investeren? Het enige rationele antwoord hierop is omdat je uit onderzoek met een hoge mate van zekerheid weet dat de DAX index je een hoger rendement dan andere indexen gaat geven. Als je hier niet zeker van bent, is het slimmer om te kiezen voor meer spreiding.

Wist je al dat er ETFs zijn waar meer dan 100, 500 of zelfs 3500 verschillende aandelen zitten? Zo omvat de VWRL meer dan 3500 aandelen uit verschillende continenten. Het historisch jaarlijks gemiddelde rendement is echter slechts 2% lager dan de DAX index. Ja, het is lager maar omvat ook veel minder risico.

En wat te denken van de beste ETFs die een hoger rendement dan de DAX index geven?

Mijn advies aan jou is om niet al je geld te beleggen in de DAX index. Stel, in plaats daarvan, een gediversifieerde beleggingsportefeuille samen met daarin verschillende ETFs, vastgoedfondsen, et cetera.

Tip 4. Duits vastgoed kan interessanter zijn dan de DAX index

Deze tip haakt aan op het advies van zojuist over het samenstellen van een gediversifieerde beleggingsportefeuille. Je verlaagt het risico door je geld te spreiden over verschillende soorten investeringsmarkten. Zo kan je naast aandelen, ook een deel van je vermogen beleggen in Duits vastgoed. En natuurlijk ook in andere vastgoedmarkten, alleen gaat dit artikel nu eenmaal over tips voor DAX index beleggen 😉.

Als Nederlander of Belg zijn er aantrekkelijke investeringen in Duits vastgoed mogelijk. Zo vind ik daarbij persoonlijk SynVest een prima keuze. Dit fonds investeert voornamelijk in supermarkten en discounterwinkels. Dit zijn recessiebestendige investeringen. Als je interesse hebt in Duits vastgoed, dan mag je deze SynVest review niet missen.

Een andere mogelijkheid tot Duits vastgoed is Exporo. Dit fonds heeft een bijzondere aanpak waardoor het risico tot geld verlies voor jou als belegger relatief laag is. Daarentegen is het rendement wel fors lager dan bij SynVest. Dit scheelt zo’n 3 – 4%. Als je heel risicoavers bent, zou je eens deze Exporo review willen lezen als relatief veilige belegging.

vastgoed beleggen met weinig geld

Hoger Rendement en Lager Risico? Tip: Asymmetrisch Beleggen!

Wat als je hoger rendement kan halen terwijl je minder risico loopt. Klinkt te mooi om waar te zijn? Dat is het niet, met dank aan asymmetrisch beleggen. Dit zijn investeringen waarbij de potentiële winst groter is dan het potentiële verlies. De enige manier voor asymmetrisch beleggen is als je heel veel kennis en ervaring hebt. Dit is voor gevorderde professionals en wordt ook wel toegepast bij de grootste beleggingsfondsen met een minimale inleg van miljoenen.

Ik ben zelf geen specialist in asymmetrisch beleggen, maar ken wel een zeer goede partij. Ik ben aangesloten bij hun Membership. Dat heeft een hoog prijskaartje, maar de kwaliteit is zeer hoog en geeft unieke kansen tot winstgevende investeringen. Dit zijn echte professionals. Daarbij hebben ze ook een gratis nieuwsbrief waarin ze één keer per week meesterlijke tips en onderzoeken voor asymmetrisch beleggen met ons delen.

Wil je meer informatie? Klik hier voor meer informatie en de gratis nieuwsbrief.

Tip 5. Kies voor Buy the Dip bij DAX index beleggen aan de hand van P/E-ratio

Mijn laatste tip bij DAX index beleggen gaat over tactiek. Er zijn verschillende tactieken bij het aankoopmoment. Zo kan je maandelijks beleggen, kiezen voor ‘Buy & Hold’ of alleen kopen bij ‘Buy the Dip’. Wat ik persoonlijk een goede tactiek vind, is om structureel iedere maand een klein bedrag te investeren dat je kan missen. Daarnaast zou je een deel (bv. 20% of 50%) op je spaarrekening kunnen zetten en wachten op grote marktcorrecties van tussen de 5 – 15%. Wanneer deze markcorrecties zich voordoen kan je het bedrag van je spaarrekening inzetten. Op die wijze kan je groter instappen wanneer de DAX index goedkoop is.

Dit ziet er als volgt uit:

tips-dax-beleggen

Als je alleen maar ‘Buy the Dip’ wilt doen, dan loop je het risico om veel rendement te missen. Er zijn namelijk ook perioden waarbij de koers alleen maar stijgt. Als je dan te lang wacht, ontstaat er Fear Of Missing Out (FOMO), en koop je alsnog bij een hoge koerswaarde. Juist de combinatie van maandelijkse inleg + groter instappen bij dipjes, werkt goed. Het enige wat je nodig hebt is geld en geduld.

Om te achterhalen wanneer de DAX index zich in een dip bevindt is niet zo moeilijk. Je kan standaard de vuistregel pakken om bij iedere -5% koersdaling een X bedrag in te leggen. Daarbij komt eens in de twee of drie jaar een moment met een grotere daling van -15% of meer. Op die momenten kan het slim zijn om extra veel in te leggen. En dan eens in de zeven tot tien jaar komt er een unieke beurscrash met -30% of meer. Dit zijn de kansen waarop je veel geld moet inzetten (maar nooit meer dan dat je kan missen!).

Tip: de P/E-ratio is een handige hulptool bij timing van DAX index beleggen.

dax-beleggen-tips

Reacties
Categorieën