Indexbeleggen: waarom en hoe beginnen met indexfondsen?
Indexbeleggen: waarom en hoe beginnen met indexfondsen?
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
07/27/2020
12 min

Indexbeleggen: waarom en hoe beginnen met indexfondsen?

07/27/2020
12 min

Beste Happy Investor, in dit kennisartikel gaan we het hebben over indexbeleggen. Niet alleen leg ik uit waarom indexbeleggen de meest slimme keuze is voor de meerderheid van particuliere beleggers. Ook gaan we het uitgebreid hebben over hoe te beginnen met indexbeleggen. Een goede start is namelijk essentieel, en er zijn helaas te veel mensen die geld verliezen terwijl zij kiezen voor beleggen in indexfondsen. Iets wat over het algemeen wordt gezien als minder risicovol. Maar beleggen kent altijd risico’s, en wie fouten maakt verliest geld.

Na het lezen van dit artikel weet jij exact hoe je het beste kan beginnen met indexbeleggen.

Inhoudsopgave:

Wat is een Indexfonds en waarom erin beleggen?
Hoe Indexbeleggen: 5 stappen voor succes

  1. Zelf Indexbeleggen of uitbesteden?
  2. Het rendementsdoel
  3. Indexfondsen selecteren op basis van het gewenste rendement 
  4. Indexfondsen aankopen
  5. Het verkopen van Indexfondsen

Indexbeleggen tips: twee krachtige principes

Wat is een Indexfonds en waarom erin beleggen?

waarom indexbeleggen

Een indexfonds kan je zien als een mandje met daarin meerdere aandelen. Daarbij maakt het indexfonds een gewogen gemiddelde van alle aandelen binnen dat mandje. Typisch gezien heb je per land meerdere indexfondsen, waarbij er altijd een onderverdeling in klassen is. Je kan het vergelijken met voetbal, waarbij je verschillende divisies hebt met uiteraard de eredivisie als hoogst haalbare. Wanneer we dit doortrekken naar beleggen is de AEX indexfonds de eredivisie van Nederland onder het beleggen. In de AEX zit een samenstelling van de grootste Nederlandse bedrijven. Wanneer 90% van deze bedrijven in waarde toenemen, en 10% in waarde daalt, zal de AEX doorgaans stijgen. Bijgevolg ontvang jij bij een belegging positief rendement. Tot slot, een groter bedrijf zal een sterkere invloed uitoefenen op de gemiddelde prijs (van de AEX) dan een kleiner bedrijf.

In bovenstaande uitleg bevindt zich het antwoord op het waarom beleggen in indexfondsen. Wie kiest voor indexbeleggen, kiest ervoor om te investeren in markteconomie (van dat land). Gaat het goed met Nederland en haar bedrijven? Dan zal de AEX in waarde stijgen. Bij indexbeleggen lift je dus mee op de economie, en dat is een slimme keuze voor de meerderheid van particuliere beleggers. Immers, wanneer je niet in de markteconomie investeert probeer je de “markt te verslaan”. In dit laatste schuilt veel meer risico tot geld verlies.

goedkoop-aandelen-beleggen

Waarom vele particuliere beleggers falen bij “beat the market”

Wie beter wilt presteren dan de markteconomie (indexbeleggen), zal andere beleggingstactieken moeten toepassen. Veelal betekent dit door te gaan beleggen in individuele aandelen of meer specialistischere ETFs. Deze tactiek vraagt echter om veel kennis en ervaring. Want beleggen in individuele aandelen is alleen succesvol als je de grote winnaars eruit haalt. Met andere woorden: hiervoor heb je gevorderde kennis nodig van strategische- en financiële bedrijfsanalyse. De meerderheid van Nederland heeft dit niet, en daarom is het slimmer voor deze mensen om te investeren in de markteconomie middels indexfondsen. Op die wijze heeft men een hogere kans op hoger rendement. Immers, wie kiest voor individuele aandelen en slechte keuzes maakt zal geld verliezen.

Samengevat: indexbeleggen biedt minder risico en is daarmee meer geschikt voor particuliere beleggers met minder kennis en/of ervaring. Bovendien leent indexbeleggen zich tot meer passieve belegging. Hier kom ik later in dit artikel op terug.

Nu heb ik zelf vele jaren ervaring in beleggen. Tevens heb ik een masteropleiding in Strategie & Organisatie. En tot slot ben ik een zakenman en ondernemer. Dankzij deze combinatie heb ik genoeg kennis en ervaring tot het maken van gedegen strategische- en financiële bedrijfsanalyses. Wat heb jij hieraan? Wel nu, om mijn kennis te delen met anderen heb ik de Happy Investors Community opgericht. Hierin vind je meer dan 70 uur aan lesmateriaal om te winnen met beleggen (voor hoger rendement). Maar ook krijg je onbeperkte coaching tot beleggen.

Meer weten? Klik dan op deze link met meer informatie over Happy Investors Community.

Hoe Indexbeleggen: 5 stappen voor succes

Hoe beginnen met indexbeleggen? In de onderstaande 5 stappen leg ik je helder en concreet uit waar je aan dient te denken alvorens te starten. Let er op dat goede voorbereiding het halve werk is. Het is erg verleidelijk om direct te starten, al is dat niet slim. Het doel van indexbeleggen is om winst te maken dankzij positief rendement. Hierbij dienen we te allen tijde geld verlies te voorkomen, omdat dit anders weer veel tijd kost om het goed te maken.

Bereid je daarom goed voor. Deze 5 stappen helpen je bij meer succesvol indexbeleggen.

1. Zelf Indexbeleggen of uitbesteden?

Nu denk je wellicht ‘natuurlijk wil ik zelf beleggen!’. Maar zo natuurlijk is dat echter niet. Bedenk goed dat je bij zelf beleggen ook vele valkuilen kan begaan. Denk ook aan de vele beleggingsrisico’s die er zijn, met mogelijk geld verlies als gevolg. Wel is het zo dat je bij zelf indexbeleggen hoger rendement kan behalen dan bij uitbesteding. Dit gaat echter wel alleen op voor zij die enige (gevorderde) kennis hebben. Ben jij een totale beginner? Dan is het wijs om eerst veel te leren, alvorens je jouw zuurverdiende geld op het spel zet. Bovendien, denk niet dat indexbeleggen zonder risico is! Zo gaan we hieronder zien dat er ook vele voorbeelden van “slechte” indexfondsen zijn.

Het laten beleggen door professionals is daarom zo gek nog niet. Bij laten beleggen is het te verwachtte gemiddelde rendement circa de 5 – 8% per jaar (afhankelijk van je keuze). Het reële rendement is dan 3 – 6% (vanwege 2% inflatiecorrectie). Als je dit vergelijkt met de markteconomie, is het jaarlijkse gemiddelde rendement van de S&P 8%, wat hoger is. Maar, bij laten beleggen kiezen zij voor een mix van zowel indexfondsen, ETFs, individuele aandelen en obligaties. Dit laatste is meer gespreid dan een enkele indexfonds, en daarmee neemt het risico af.

Vergelijk bijvoorbeeld eens de verschillen tussen DEGIRO vs. BinckBank. Voor vele particuliere beleggers met weinig kennis is laten beleggen gewoon veel slimmer…

Een laatste voordeel aan laten beleggen is dat het 100% passief is. Vergelijk het met vastgoedfondsen. Je investeert je geld en mag jaarlijks zo’n 5 – 7% rendement verwachten zonder hier iets voor te doen. Kiezen voor de beste vastgoedfondsen kan daarom eveneens een alternatief zijn tot indexbeleggen.

vastgoed beleggen met weinig geld

2. Het rendementsdoel

Wanneer je besluit om zelf te starten met indexbeleggen, is allereerst de vraag wat het doel is. Zonder doel heb je geen richting, en weet je ook niet welke keuzes je moet maken om het gewenste eindresultaat te behalen. Dit is een cruciaal inzicht dat vaak wordt vergeten. Zo heb ik op de Happy Investors Community een zeer handige rekentool beschikbaar gesteld. Dankzij deze rekentool kan je berekenen wat je exact moet doen om financiële onafhankelijkheid te bereiken.

Stel dat je 10% rendement wilt behalen. 10% ligt hoger dan het gemiddelde rendement bij indexbeleggen, wat 8% is. Dit betekent dat je meer risico moet nemen, om hoger te scoren dan die 8%. Onthoud dat theoretisch gezien geldt dat: hoe hoger het rendement, hoe hoger het risico. In de praktijk is het echter mogelijk om je risico te verlagen, terwijl je het rendement verhoogt. Wederom is dat een cruciaal inzicht die members van de Happy Investors Community tot zich eigen maken. Maar dat ter zijde, als je deze kennis niet hebt zal je daarom hoger risico moeten nemen om hoger rendement te behalen.

Naast rendement en risico, is ook de looptijd erg belangrijk. Mijn algemene advies is om altijd te kiezen voor lange termijn beleggen. Denk daarbij aan minimaal 10 jaar. Of dat nu bij indexbeleggen of individuele aandelen is, dat maakt niet uit. Hoe langer de looptijd, hoe lager het risico dat je verlies moet nemen bij grote aandelencrashes. Bovendien kan een langere looptijd leiden tot exponentieel rendement dankzij het compound interest effect (daar straks meer over). Dit krachtige effect is een zeer sterk argument waarom beleggen voor jongeren zo noodzakelijk is. Immers, wie 30 jaar de tijd heeft om haar beleggingen te laten groeien, kan zeer welvarend tot aan miljonair worden. En dat met een klein, maandelijks bedrag!

3. Indexfondsen selecteren op basis van het gewenste rendement

Heb je het gewenste, jaarlijks rendement bepaald? Mooi, dan wordt het tijd om de juiste indexfondsen te selecteren. Waarom dat nodig is bij indexbeleggen? Omdat niet ieder indexfonds even succesvol is. Laten we eens enkele treurige voorbeelden bekijken.

Japanse indexfonds Nikkei

hoe indexbeleggen

Wie in het jaartal 2000 had geïnvesteerd in de Japanse indexfonds Nikkei, had na twintig jaar een rendement van 20% geboekt. Hier dient echter ook nog de inflatie te worden meegerekend, waardoor het reëel rendement negatief wordt. Dat betekent dat je na twintig jaar verlies hebt gemaakt op het geïnvesteerde bedrag in 2000. En dat niet alleen. Ook heb je potentiele winsten uit betere beleggingen misgelopen. Immers, je kan iedere euro maar een keer besteden.

Nederlands indexfonds AEX

indexbeleggen tips stappenplan

Je zou wellicht denken dat Nederland het veel beter zou doen. Maar ook de Nederlandse economie op basis van haar indexfonds de AEX doet het niet goed. Sterker nog, wie in 2000 had geïnvesteerd hard na twintig jaar een rendementsverlies van 12%. En daar moet de inflatie nog bij! Dat is dus een hele slechte investering gebleken.

Dit is nu net het probleem. Mensen denken dat er geen risico is bij beleggen in ETFs en indexfondsen. Maar risico is er altijd, en de kans tot geld verlies is aanzienlijk groter dan je wellicht denkt. Des te meer is er noodzaak aan in jezelf investeren door het opdoen van kennis. Volg bijvoorbeeld eens een goede cursus ETF beleggen, zodat je winst kan maken in plaats van verlies. Waarom zou je het wiel opnieuw willen uitvinden?

Hoe Indexbeleggen met hoog rendement?

Je ziet dat de keuze tot een bepaalde indexfonds slecht kan uitpakken. Maar hoe kan je dan wel succesvol indexbeleggen en hoog rendement halen? Hieronder geef ik je enkele richtlijnen.

Krimpende vs. groeiende economieën

Op lange termijn is een indexfonds een reflectie van de landelijke economie. Kies voor groeiende economieën, en vermijd krimpende economieën. Allereerst doe je dit door logisch na te denken. Welke economieën gaan de komende tien jaar groeien? En welke groeien harder dan de rest? Daarnaast zijn er economische factoren waarbij je rekening dient te houden. Denk aan statistieken zoals handel, BNP, bevolkingsgroei, et cetera.

Macro-economische factoren

Een cruciaal inzicht uit het boek Why Nations Fail is dat inclusieve economieën op de lange termijn meer economische groei realiseren dan exclusieve economieën. Ik adviseer je dit boek te lezen, alleen al maar omdat het een wonderlijk inzicht geeft in de historische ontwikkeling van rijke en arme landen. In relatie tot indexbeleggen moet je letten op hoe een land haar economie stimuleert te groeien. Daarbij is kapitalisme een krachtige economische motor. Ook de innovatiegraad is van belang. En tot slot mogen we de belastingen niet vergeten…

Globalisering

Welke landen gaan de komende jaren het meest profiteren van globalisering? Wereldwijde handel is een krachtige stimulans voor een land om haar economie te laten groeien. Een land met veel internationale bedrijven zal daarom meer profiteren van globalisering.

Uiteraard zijn er nog andere factoren. Waar het om gaat is dat je de winnaars kiest, en alle losers vermijdt. Nogmaals, dit alles vergt jarenlange ervaring en gevorderde kennis in beleggen, ondernemen en de economie. Als jij wilt leren van mijn jarenlange ervaring en expertise, sluit je dan aan op de Happy Investors Community. Het is de beste investering die je kan doen. Niet alleen omdat je het op korte termijn snel terugverdient, maar ook omdat je door mijn lessen en inzichten leert hoe je op lange termijn rijk kan worden.

Commissievrij beleggen in CFD’s aandelen, cryptomunten, indexfondsen & meer

Wil je commissievrij beleggen in CFD’s aandelen, cryptomunten, indexfondsen, forex, commodities en meer? Bekijk dan eens het platform van Skilling. Zij hebben professionele trading tools voor CFD handelen als een pro. Meer hierover lees je in deze Skilling review.

skilling-aandelen-cfd-review

4. Indexfondsen aankopen

Eenmaal de indexfondsen geselecteerd, wordt het tijd om deze te kopen. Het aankopen an sich is relatief eenvoudig. Hiervoor kan je kiezen voor ETFs, waarbij je indirect een aandeel koopt in de gewenste index. Hoe dat precies werkt, leer je in dit artikel over beleggen in ETF.

Zover het makkelijke gedeelte. Wat moeilijker is, is het bepalen van je beleggingsstrategie. Ook dit is weer iets wat op de community terugkomt. Een goede belegginsstrategie zorgt namelijk voor hoger rendement, en verkleint de kans tot verlies. Om je in dit artikel op weg te helpen, behandel ik hieronder een paar elementen uit een beleggingsstrategie.

Het aankoopmoment

Het aankoopmoment is bepalend voor verlies of winst. Stel, je gaat investeren in een heel sterk bedrijf of indexfonds. Je weet zeker dat dit bedrijf of indexfonds de komende tien jaar gaat groeien. Echter, je kijkt niet goed naar de huidige prijs en vergeet dat dit bedrijf of indexfonds overgewaardeerd is. Dat betekent dat de prijs hoger is dan de intrinsieke waarde. Wanneer jij dit bedrijf of indexfonds vandaag koopt, betaal je een hoge prijs. Hierdoor zal je minder rendement kunnen maken, en neemt het risico tot verlies toe.

Frequentie van aankoop

Naast waardering, is ook de frequentie belangrijk. Ga je eenmalig beleggen, of kies je voor periodiek beleggen? Zo heeft periodiek beleggen weer andere voor- en nadelen.

Duratie en hoeveelheid

Tot slot, twee andere belangrijke factoren zijn de duratie en hoeveelheid. Duratie betekent de looptijd: hoelang ga je indexbeleggen? En de hoeveelheid is bepalend voor het eindresultaat. Kies je voor een grote som eenmalig beleggen, of voor kleine, maandelijkse inlegbedragen. Zo leert het interessante artikel over hoeveel maandelijks beleggen dat we niet veel geld nodig hebben om rijker te worden.

5. Het verkopen van Indexfondsen

In de literatuur lezen we veel terug over het aankoopmoment. Minder vaak komt het verkoopmoment naar voren. Terwijl de timing van verkopen mede belangrijk is voor het eindresultaat. Zo is er een sterke valkuil waarbij zelfs professionele beleggers de fout maken. Dan spreek ik over de fout om de winnaars te vroeg te verkopen, en de losers te lang vast te houden.

Om te bepalen wanneer je wilt verkopen, is geheel afhankelijk van je beleggingsstrategie. Het belang van het verkoopmoment mag je echter niet onderschatten. Daarom komt dit ook terug binnen de Happy Investors Community en de online cursus beginnen met beleggen. Je wilt namelijk voorkomen dat je losers te lang aanhoudt en de winnaars te snel verkoopt.

Indexbeleggen tips: twee krachtige principes

Op mijn website vind je vele kennisartikels over investeren. Het is zeker goed om ook deze artikels te lezen om meer gevorderd te raken. In relatie tot indexbeleggen wil ik nog even kort twee krachtige principes met je behandelen. De eerste heet de opportuniteitskost, en het andere is rendement op rendement.

Opportuniteitskost: indexbeleggen vs. beleggingsportefeuille

Als belegger dien je altijd rekening te houden met de opportuniteitskost. Dit principe houdt in dat wanneer je voor A kiest, je niet langer B kan krijgen. Stel, je besluit om te kiezen voor 100% indexbeleggen. Je maakt goede keuzes en haalt jaarlijks 8% rendement. Stel dat een andere mogelijkheid een gediversifieerde beleggingsportefeuille is. Hiermee zou je 11% rendement hebben gehaald. De opportuniteitskost om te kiezen voor indexbeleggen is daarmee -3%.

Een ander voorbeeld is wanneer je kiest voor een vastgoedfonds. Laten we als voorbeeld vastgoedfonds Exporo kiezen. Zij hebben een unieke strategie waarbij het risicogehalte aanzienlijk lager ligt dan aandelen. Maar logischerwijze ligt het rendement ook iets lager, namelijk rond de 5,5%. In dit geval is de opportuniteitskost +2,5%, met als consequentie een hoger risicogehalte.

In de Happy Investors Community help ik mensen hoe je een gediversifieerde beleggingsportefeuille kan samenstellen met jaarlijks 8 tot 14% rendement, terwijl je het risico verkleint.

Rendement op Rendement

Tot slot is er het rendement op rendement effect. Dit krachtige principe is hoe rijke mensen alsmaar rijker worden. Het is een simpel doch zeer krachtig principe. In feite betekent het gewoon dat je iedere keer je rendement herinvesteert.

Stel, je hebt 10.000 euro geïnvesteerd en ontvangt 8% rendement. Je besluit om dit te herinvesteren. Het jaar daarop heb je 10.800. In dit geval ontvang je wederom 8% rendement. Ditmaal is het echter niet 800 euro, maar 864 euro. Nu is dit op een klein bedrag niet veel. Maar dankzij het principe rendement op rendement wordt dit bedrag ieder jaar groter en groter.

Meer hierover lees je in het artikel tips voor rendement.

Een paar laatste woorden

Top dat je dit gehele artikel hebt gelezen! Ik hoop dat je er veel van hebt kunnen leren. Voor meer van dit soort artikels kan je mij volgen via de nieuwsbrief en/of Social Media. Dagelijks schrijf ik over het bereiken van financiële onafhankelijkheid, met onderwerpen zoals geld verdienen en -besparen, beleggen, investeren, en ook over persoonlijke ontwikkeling en ondernemen. Begin jij samen met ons de reis naar financiële onafhankelijkheid?

Aangezien ik over beleggen schrijf is er een wettelijke verplichte disclaimer: Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, u kunt uw inleg (deels) verliezen. Ik ben geen beleggingsadviseur. Er kunnen geen rechten worden verleend aan dit artikel. Mocht je persoonlijk advies op maat willen, benader dan een beleggingsadviseur die onder toezicht AFM staat.

Reacties
Categorieën