Hoeveel Maandelijks Beleggen [2023] Happy Investors
Hoeveel maandelijks beleggen voor rijk worden of pensioen?
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
03/29/2020
14 min

Hoeveel Maandelijks Beleggen [2023] Happy Investors

03/29/2020
14 min

Beste lange termijn belegger, vraag jij je af hoeveel maandelijks beleggen kan opleveren? 8 jaar geleden, toen ik net begon met beleggen: ik maakte continue berekeningen over hoeveel maandelijks beleggen voor rijk worden en/of vervroegd pensioen. Heb jij dat ook wel eens? Het is goed om hier bij stil te staan, maar ook weer niet te veel. Daarom heb ik een rekentool gemaakt waarmee ik eenvoudig kan berekenen hoeveel ik maandelijks beleggen moet voor een bepaald vermogen /eindkapitaal.

Hieronder neem ik je mee met enkele scenario’s over hoeveel maandelijks beleggen. Ook laat ik je mijn persoonlijk spaar- en investeringsplan zien voor een comfortabel leven waarin privé en werk veel meer in balans zijn. Je gaat ontdekken dat geld investeren de beste weg is naar een meer comfortabel leven en aanzienlijk meer vrijheid. Het is de kracht van rendement op rendement wat je voor jezelf dient te laten werken.

Update: onderaan dit artikel geef ik je een recente update van mijn persoonlijke beleggingen die enorm gegroeid zijn vanaf het moment dat ik dit artikel heb geschreven 😉

PS: de rekentool kan je gratis downloaden via 'menu > gratis training beleggen'

Inhoudsopgave:

Zelf berekenen hoeveel maandelijks investeren om je doel te bereiken
Hoeveel maandelijks beleggen voor 100.000 euro?
Hoeveel maandelijks beleggen voor 250.000 euro?
Hoeveel maandelijks beleggen voor rijk worden?
Hoeveel maandelijks beleggen voor 1 miljoen euro?
Mijn persoonlijke spaar- en investeringsplan voor financiële vrijheid

970x250

Zelf berekenen hoeveel maandelijks investeren om je doel te bereiken

Als je zelf wilt berekenen hoeveel je maandelijks moet inleggen voor beleggen zijn er vijf basiselementen die je dient te weten, namelijk:

 • De tijdsperiode in jaren
 • Het maandelijks spaarbedrag wat je kan investeren
 • Startkapitaal voor eenmalige inleg
 • Het jaarlijks gemiddelde te verwachtte rendement of dividend
 • De inflatie (hiervoor hanteer ik jaarlijks 2%)

Deze elementen heb ik in Excel samengebundeld tot een formule waarmee gemakkelijk te berekenen is hoeveel eindkapitaal je kan realiseren. In principe werkt dit vrij simpel. Wat je doet is een eenmalige investering met het geld dat je nu hebt. Vervolgens leg je iedere maand geld bij.

De maandelijkse inleg blijf je consequent herhalen. Daarover ontvang je ieder jaar steeds meer rendement. Het eerste jaar kan het rendement bijvoorbeeld 5.000 euro zijn. Maar door de kracht van rendement op rendement is dit na 20 jaar wel zo’n 50.000 euro per jaar. En na 30 jaar is dit nog veel meer. Dit effect ziet er als volgt uit:

Kijkende naar de bovenstaande grafiek zien we de blauwe lijn voor het jaarlijks rendement dat we ontvangen. Uiteraard is dit gebaseerd op zowel de inleg in euro’s als het rendement in percentage. Indien we 10% rendement hanteren, zal de blauwe lijn sneller omhoog gaan. Het effect hiervan is dat je meer en meer rendement ontvangt wat bovenop je jaarlijkse inleg komt. Zo krijg je ieder jaar 7% rendement op een steeds groter bedrag.

Als je meer in diepte wilt weten hoe deze effecten op elkaar werken, mag je dit uitgebreide kennisartikel over rijk worden met beleggen niet missen. Daarin leer je de essentie van hoe je op een relatief veilige wijze vermogen kan opbouwen voor de lange termijn. Immers, rijk worden op de korte termijn is moeilijk, maar aanzienlijk makkelijker op de lange termijn.

goedkoop-aandelen-beleggen

Hoeveel maandelijks beleggen voor 100.000 euro?

Voor mensen die rijk willen worden dankzij beleggen wordt de magische grens meestal op 100.000 euro gezet. De reden hiervoor is dat het even gemakkelijk is om van 100.000 naar 1.000.000 te geraken, dan van 10.000 naar 100.000 euro. In beide gevallen heb je namelijk evenveel rendement nodig om beide bedragen x 10 te laten groeien. Daarom stelt men vaak de grens op 100.000 euro. Wie voorbij deze grens raakt, heeft een grote kans om miljonair te worden mits hij of zij dat ambieert.

Dus, hoeveel maandelijks beleggen voor 100.000 euro? Het antwoord op deze vraag heeft ontelbaar veel scenario’s. Hierboven had ik het namelijk al over de vijf basiselementen. Deze kan je zien als een soort draaiknoppen. Als je de maandelijkse inleg omhoog “draait”, zal je eerder 100.000 euro bereiken. Hetzelfde geldt voor de tijdsperiode, het startkapitaal, het rendement en de inflatie. Om dit te vereenvoudigen moeten we enkele aannames maken. Laten we het volgende aannemen: startkapitaal 20.000 euro, rendement 8% en inflatie van 2%.

Bij bovenstaande gegevens zullen we het volgende bedrag maandelijks beleggen om 100.000 euro te bereiken:

 • Hoeveel maandelijks beleggen voor 100.000 euro binnen 5 jaar: €1350 p.m.
 • Hoeveel maandelijks beleggen voor 100.000 euro binnen 10 jaar: €450 p.m.
 • Hoeveel maandelijks beleggen voor 100.000 euro binnen 20 jaar: €90 p.m.

In bovenstaand voorbeeld zie je heel goed terugkomen wat de impact is van de tijdsperiode. Als jij 100.000 euro wilt binnen 5 jaar, zal je aanzienlijk meer maandelijks moeten beleggen dan bij 10 jaar. En om het binnen 20 jaar te bereiken is het maandelijkse inlegbedrag verwaarloosbaar. Dit komt omdat je rendement het werk laat doen. In dit geval laat je geld voor jou werken in plaats van andersom. Daarom is beleggen essentieel voor wie structureel meer inkomen generen wilt zonder harder te hoeven werken.

970x250

Hoeveel maandelijks beleggen voor 250.000 euro?

Oké, nu gaan we over naar een meer serieus vermogen. Wie 250K op zijn of haar beleggingsaccount heeft is heel dichtbij financiële vrijheid bereiken. We blijven werken met dezelfde uitgangspunten: startkapitaal 20.000 euro, rendement 8% en inflatie van 2%.

Hoeveel maandelijks beleggen voor 250.000 euro:

 • Om binnen 5 jaar 250K te behalen, dienen we €4.050 euro per maand te beleggen
 • Binnen 10 jaar is dit €1.480 p.m.
 • En binnen 20 jaar is dit €450 p.m.

Bizar om te zien is dat we bij slechts 450 euro per maand aan maandelijks beleggen, binnen twintig jaar al 250.000 euro hebben. Dit scenario is derhalve interessant voor iedereen die jonger dan 50 jaar is. Maar ook als je 60 jaar bent, lijkt een bedrag van 1.480 euro per maand wel te realiseren niet waar?

Hieronder vinden we de scenario’s terug in grafieken:

Hoeveel maandelijks beleggen voor rijk worden?

Via de nieuwsbrief en/of Social Media help ik vaak eensgezinde mensen met eenzelfde Happy Investors Mindset met antwoorden op hun vragen over hoe ze financiële onafhankelijkheid kunnen bereiken. Een veel voorkomende vraag is hoeveel geld je nodig dient te hebben om rijk te worden. Dit bedrag is echter wel afhankelijk van je maandelijkse uitgaven. Sommige mensen leven heel sober en geven niet meer dan 20.000 euro per jaar uit. Deze mensen hebben geluk, want zij hebben in principe aan zo’n 250.000 euro genoeg om hun jaarlijkse uitgaven te dekken met rendement. Zij halen dus relatief snel financiële vrijheid. Andere mensen geven meer uit en zullen dus ook een groter vermogen moeten hebben.

Persoonlijk ben ik van mening dat iemand zichzelf echt rijk mag noemen bij een vermogen van 500.000 euro. Dit vermogen is geld wat staat op je spaarrekening en beleggingsrekening. Dit is geen vermogen in een huis, auto, of andere zaken die geld kosten in plaats van opleveren.

Dus, hoeveel maandelijks beleggen voor 500.000 euro?

 • Om binnen 5 jaar 500K te behalen, dienen we €8.500 euro per maand te beleggen
 • Binnen 10 jaar is dit €3.200 p.m.
 • En binnen 20 jaar is dit €1.050 p.m.

Door te kiezen uit een paar van deze beste investeringen is het mogelijk om 8% rendement te halen en binnen 20 jaar meer dan 500.000 euro aan vermogen te realiseren.

Beginnen op de beste beleggingsplatformen is het halve werk

Wil jij weten wat de allerbeste beleggingsplatformen zijn? Klik dan nu op deze link naar de beste beleggingsplatformen vergelijken. Hierin lees je mijn onafhankelijke vergelijking van de beste online brokers voor aandelen, en ook voor vastgoed en particuliere leningen. Want spreid je kansen over meerdere markten en beleg dus niet enkel in alleen de aandelenmarkt. Ook is het goed om je geld te spreiden over meerdere beleggingsplatformen voor bescherming van je geld (wat tot 100.000 euro is beschermd bij faillissement). Mis deze onafhankelijke vergelijking dus niet! Voorkom dat je een slechte keuze maakt, en klik op de link hierboven voor de uitgebreide vergelijking.

Waarom de tijdsperiode doorslaggevend is voor wie rijk wilt worden bij maandelijks beleggen

Ik weet niet hoe het zit met jouw maandelijkse inkomsten, maar mij gaat het niet lukken om 8.500 euro per maand te beleggen! Wat echter heel interessant is om te zien, is dat we slechts 1.050 euro per maand moeten beleggen om rijk te worden binnen 20 jaar. Dit is een zeer realistisch bedrag als je het mij vraagt. En daarbij hebben we nog steeds het rendement op 8% gezet. Wie een goede spreiding in zijn of haar portefeuille aanbrengt kan op een relatief veilige manier beleggen met weinig risico en toch 8% gemiddeld per jaar halen. Maar let op: er is altijd het risico op geld verliezen dus reken jezelf niet rijk.

Er is nog een andere essentiële reden om altijd te kiezen voor lange termijn beleggen. Economieën gaan namelijk in ups en downs. Eens in de 8 – 10 jaar komt er een grote crisis, waardoor de markten in elkaar zakken. Wanneer jij twintig jaar de tijd neemt voor beleggen, kan jouw beleggingsportefeuille deze crisis overleven. Het enige wat je dan hoeft te doen is je portefeuille vasthouden en continue blijven bijkopen in de crisis. Een persoonlijke tip vanuit mijzelf voor lange termijn beleggen is door een goede dividend beleggen strategie toe te passen.

vastgoed beleggen met weinig geld

Kan je ook op korte termijn rijk worden met maandelijks beleggen?

Desalniettemin is het ook mogelijk om op korte termijn rijk te worden met maandelijks beleggen. Zoals de tijdsperiode doorslaggevend is voor rijk worden op lange termijn, is rendement dat op de korte termijn. Stel dat we nog steeds slechts 20.000 startkapitaal hebben. Als je het aan mij vraagt is 10 jaar korte termijn. Immers, als we 5 jaar nemen dan moet je veel te veel risico nemen. Dan wordt het gokken, en zijn we niet meer aan het beleggen.

Hoeveel maandelijks beleggen voor 500.000 euro binnen 10 jaar:

 • Met 13% rendement zullen we 2.400 euro per maand moeten beleggen
 • Bij 20% rendement volstaat 1.500 euro per maand
 • En bij 25% rendement hebben we nog maar 1.000 euro per maand nodig

Om binnen tien jaar rijk te worden met beleggen vraagt een behoorlijk hoog rendement. Nu zou je in theorie 13% rendement kunnen halen bij investeren in particuliere leningen. Aandelenfondsen en vastgoedfondsen zijn niet toereikend, waar het rendement meestal tussen 6 – 9% ligt. Naast particuliere leningen is er nog een andere optie. De enige manier (in mijn optiek) is om rendementen boven de 20% te halen door te beleggen in groeiaandelen. Dit is echter een uiterst risicovolle groep qua investeringen waarbij je ook een hoge kans heb forse verliezen. Typische groeibedrijven waren de Netflix, Amazon, Apple en Microsofts van deze wereld toen zij nog in de opstartfase zaten. Dergelijke groeiaandelen vind je vooral terug in de technologie sector. Kijk hiervoor eens naar de Nasdaq. Meer informatie hierover lees je in dit artikel over investeren in groeiaandelen.

Hoeveel maandelijks beleggen voor 1 miljoen euro?

Ongeacht je maandelijkse uitgaven zal een netto vermogen van één miljoen euro meer dan genoeg zijn voor een vervroegd pensioen. Het is niet realistisch om één miljoen te vergaren binnen 5 jaar door maandelijks beleggen. Om dat te doen zou je hele risicovolle investeringen moeten doen waar ik liever geen advies over geef. De tijdsperiode van tien jaar is eveneens niet realistisch. Daarom zullen we uit moeten gaan van twintig jaar of langer. We gaan nog steeds uit van 20.000 euro aan startkapitaal en 2% inflatie. De maandelijkse inleg en het rendement zijn in deze bepalend.

Hoeveel maandelijks beleggen voor 1 miljoen euro binnen twintig jaar:

 • Bij 8% rendement is €2.300 inleg per maand benodigd
 • Bij 10% rendement is €1.800 inleg per maand nodig
 • En bij 13% rendement volstaat €1.200 maandelijkse inleg

Opmerkelijk is dat we bij een tijdsperiode van 30 jaar slechts 1.000 euro maandelijks hoeven te beleggen tegen 8% rendement om één miljoen te behalen.

Om 1 miljoen euro te genereren dankzij beleggen is niet niks. Hiervoor zal je beslist moeten kiezen uit de beste beleggingsplatformen waarmee je zulke grote bedragen kan behalen. Hiervoor mag je absoluut deze onafhankelijke vergelijking van de beste beleggingsplatformen niet missen. Maak de juiste keuzes voor een goede start, en zet niet al je geld op één paard.

Mijn persoonlijke spaar- en investeringsplan over financiële vrijheid

Om te illustreren hoe ik zelf deze berekening toepas, deel ik je mijn persoonlijke aanpak. Op moment van schrijven (2020) heb ik de volgende uitgangspunten:

 • 28 jaar
 • Startkapitaal is 70.000 euro
 • Maandelijkse inleg is 1.800
 • Rendement is 7% (mijn beleggingsportefeuille richt zich op 15% maar ik reken mijzelf niet rijk)
 • Inflatie van 2%

Mijn persoonlijke aanpak is om gedurende de eerste zeven jaar maandelijks 1.800 euro in te leggen. Dan, op de leeftijd van 35, bouw ik dit af naar een maandelijkse inleg van 900 euro per maand. Vanaf dat moment laat ik het rendement meer haar werk doen, en kan ik de resterende 900 euro per maand gebruiken voor hypotheek aflossen, minder werken en mooie vakanties boeken. Dit laat ik doorgaan tot ongeveer de leeftijd van 44 jaar. Rond die tijd zal ik een vermogen van zo’n 500.000 euro hebben, maar vermoedelijk nog hoger. Op dat punt hoef ik sowieso nog maar drie dagen per week te gaan werken in loondienst. De overige dagen gebruik voor mijn eigen ondernemingen en meer vrije tijd. Voor mij persoonlijk is dit een goede privé/werk-balans. Een leuke baan biedt namelijk ook afwisseling en uitdaging.

Samengevat ziet dit er als volgt uit:

Uiteraard kan je altijd blijven spelen met deze getallen. Waar het om gaat is dat je discipline moet hebben voor de eerste jaren van maandelijks beleggen. Ook zal je het risico moeten nemen om dit allemaal continue te blijven investeren en herbeleggen. Als je hiertoe bereidt ben, is ook voor jou financiële onafhankelijkheid haalbaar.

En, hoe ziet jouw financiële plan eruit? Hoeveel wil je maandelijks gaan beleggen en voor hoelang, en wat is je uiteindelijke financiële doel? Laat het mij weten in een reactie hieronder zodat ik tips en advies kan geven.

Update 2021: dit is hoeveel ik nu maandelijks beleg

Hierboven schreef ik over mijn persoonlijke situatie. Hedendaags beleg ik meer dan 8+ jaar, waarvan inmiddels fulltime. Daarbij heb ik ook de Happy Investors Community opgericht om mensen te helpen in het maken van betere financiële keuzes. Tevens zijn mijn doelen bijgesteld, omdat ik meer en meer gespecialiseerd raak in het beleggen in groeiaandelen. Hierdoor schiet mijn jaarlijks gemiddeld rendement om hoog. Zo was het de afgelopen twee jaar geen 15%, maar zelfs 23%. Daarom heb ik mijn doel bijgesteld, en streef ik nu naar een jaarlijks gemiddeld rendement van 14% over een termijn van 20 jaar. Tot slot heb ik enkele serieuze stappen gemaakt omtrent inkomen. Zo heb ik hard gewerkt aan mijn eigen business waardoor ik meer winst genereer. Maar ook werk ik nog steeds in loondienst, waarbij een serieuze promotie is behaald. Vandaag de dag is mijn inkomen boven de 60.000 euro bruto per jaar, exclusief bonussen. Als gevolg van dit alles, is mijn maandelijkse inleg ook gestegen van 1.800 euro naar 2.500. Dit is het grote voordeel als je jezelf richt op het verhogen van je inkomen. Het is leuker (dan geld besparen) en beter!

Mijn nieuwe situatie met een maandelijkse inleg en groter vermogen ziet er zo uit:

maandelijks-beleggen-2021hoeveel-maandelijks-beleggen-2021

Dit ziet er misschien voor jou onwerkelijk of onrealistisch uit. Maar dat is het niet. Toen ik op mijn 23ste serieus begon met beleggen had ik een startkapitaal van 10.000 euro. Ik had destijds niet kunnen bedenken dat het zo hard zou kunnen gaan. En ja, ik besef mij goed dat een jaarlijks rendement van 14% behoorlijk hoog is. Echter is dit het resultaat van jarenlang kennis en ervaring opdoen. In hard werken en niet opgeven. In doorgaan waar anderen stoppen. En in jezelf geloven waar anderen dat niet doen. Het is cruciaal dat jij in jezelf en je doelen gelooft. Wel is het noodzaak dat je daar keihard voor werkt.

Hoger Rendement en Lager Risico? Tip: Asymmetrisch Beleggen!

Wat als je hoger rendement kan halen terwijl je minder risico loopt. Klinkt te mooi om waar te zijn? Dat is het niet, met dank aan asymmetrisch beleggen. Dit zijn investeringen waarbij de potentiële winst groter is dan het potentiële verlies. De enige manier voor asymmetrisch beleggen is als je heel veel kennis en ervaring hebt. Dit is voor gevorderde professionals en wordt ook wel toegepast bij de grootste beleggingsfondsen met een minimale inleg van miljoenen.

Ik ben zelf geen specialist in asymmetrisch beleggen, maar ken wel een zeer goede partij. Ik ben aangesloten bij hun Membership. Dat heeft een hoog prijskaartje, maar de kwaliteit is zeer hoog en geeft unieke kansen tot winstgevende investeringen. Dit zijn echte professionals. Daarbij hebben ze ook een gratis nieuwsbrief waarin ze één keer per week meesterlijke tips en onderzoeken voor asymmetrisch beleggen met ons delen.

Wil je meer informatie? Klik hier voor meer informatie en de gratis nieuwsbrief.

Een paar laatste woorden

Een laatste tip: bij maandelijks inleggen worden transactiekosten alsmaar groter en groter. Bij deze tactiek kan je het beste beleggen via goedkope online brokers. Een van de beste keuzes hiervoor is DEGIRO. Dit is omdat DEGIRO zeer lage transactiekosten heeft en tegelijkertijd een groot aantal aan beschikbare ETF’s om in te investeren. Klik op deze link voor alle voordelen van DEGIRO.

Top dat je dit gehele artikel hebt gelezen! Ik hoop dat je er veel van hebt kunnen leren. Voor meer van dit soort artikels kan je mij volgen via de nieuwsbrief en/of Social Media. Dagelijks schrijf ik over het bereiken van financiële onafhankelijkheid, met onderwerpen zoals geld verdienen en -besparen, beleggen, investeren, en ook over persoonlijke ontwikkeling en ondernemen. Begin jij samen met ons de reis naar financiële onafhankelijkheid?

Aangezien ik over beleggen schrijf is er een wettelijke verplichte disclaimer: Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, u kunt uw inleg (deels) verliezen. Er kunnen geen rechten worden verleend aan dit artikel. Mocht je nu nog meer advies willen, stel dan je vragen via een reactie onderaan dit artikel! En het delen van dit artikel met je vrienden zal zeer gewaardeerd worden door mij.

Reacties
Categorieën