Hoe kan ik slim geld beleggen voor mijn kind? Tutorial & Tips!
Hoe kan ik slim geld beleggen voor mijn kind? Tutorial & Tips!
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
02/23/2020
18 min

Hoe kan ik slim geld beleggen voor mijn kind? Tutorial & Tips!

02/23/2020
18 min

Als jij als ouder wilt geld beleggen voor je kind, dan ben je maak je een hele goede en slimme eerste stap! De reden hiervoor is namelijk tijd. Bij beleggen draait alles om rendement, risico en tijd. Bij slim geld beleggen voor kinderen kan je maximaal profiteren van tijd. Dit enorme voordeel zorgt ervoor dat jij als ouder relatief zorgeloos kan investeren om een toekomstige spaarpot op te bouwen voor je kinderen. Of misschien wil je wel beleggen voor je kind zijn of haar studie. Hoe dan ook, door tijd in je voordeel te gebruiken kan je het krachtige effect van rendement op rendement toepassen. Dit is het sneeuwbal effect waarbij een kleine sneeuwbal steeds groter en groter wordt. Hetzelfde geldt bij beleggen voor kinderen. Als je de investering vastzet voor de komende 20 jaar, kan het rendement groter en groter worden.

Een voorbeeld hiervan is dat als je nu 20.000 euro investeert, en dit voor de komende 20 jaar vastzet tegen 8% rendement. Na 20 jaar is deze 20.000 euro 93.219 euro waard. Maar als je de 20.000 euro vastzet voor 40 jaar, dan is het 434.490 euro waard! Iedereen kan rijk worden met beleggen, zolang je maar weet hoe!

De vraag is dus niet waarom je geld zou willen beleggen voor je kind. Nee, de vraag is: hoe kan ik slim geld beleggen voor mijn kind? Hoe kan je ervoor zorgen dat je een gemiddeld jaarlijks rendement krijgt tegen relatief weinig risico, zodat je een gouden toekomst creëert voor je kind of kinderen? In dit kennisartikel geef ik hier uitgebreid antwoord op.

Inhoudsopgave kennisartikel over slim geld beleggen voor mijn kind

Dit artikel bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat over hoe je slim geld kan beleggen voor je kind. Dit is een stappenplan waarbij je een beleggingsportefeuille dient op te bouwen. Geen zorgen, dit is vrij simpel en ik zal je uitleggen hoe je dit doet. Dan hebben we nog het tweede deel. In deel 2 gaan we het hebben over tips voor geld beleggen voor mijn kind. Dit zijn cruciale tips die ervoor zorgen dat jouw investering een mooie toekomst creëert voor je kinderen. Samengevat:

  1. Stappenplan voor slim geld beleggen voor mijn kind
    1.1 Waarom beleggingsportefeuille samenstellen?
    1.2 Type investeringen voor goed rendement tegen relatief weinig risico
    1.3 Hoe slim geld beleggen voor mijn kind
    1.4 Voorbeelden van beleggingsportefeuilles
  1. Tips voor laag risico beleggen voor je kind
    2.1 Lange termijn toekomst denken
    2.2 Alles over risico spreiding
    2.3 Better Safe Than Sorry!
    2.4 Laat rendement voor je werken
    2.5 Geld zelf beleggen vs. laten beleggen

Laten we snel doorgaan met het stappenplan!

1. Stappenplan voor slim geld beleggen voor mijn kind

gratis tutorial beleggen voor je kind

In dit eerste deel gaan we het hebben over een stappenplan. Een stappenplan voor hoe je op een slimme manier geld kan investeren voor de toekomst van je kind. Het doel hierbij is om een flinke pot met geld te laten genereren dankzij slimme beleggingen. Dit geld kan zijn voor de studie van je kind, of gewoon voor hem of haar om te besteden. Om de richting wat te vereenvoudigen, ga ik er voor het gemak vanuit dat we een belegging opbouwen tot de 18e leeftijd van je zoon of dochter. Na de 18e komt het geld “vrij”, of kan het worden herbelegd. Zo adviseer ik altijd om ook je kinderen educatie te geven over hoe ze hun vermogen kunnen laten groeien dankzij beleggen. Hiervoor kan het uitgebreide artikel over beleggen voor jeugd met hun delen 😉.

De eerste stap om slim geld beleggen voor je kind is door het samenstellen van een beleggingsportefeuille. Dit doe je aan de hand van verschillende type investeringen, waarbij ik het ook ga hebben over enkele van mijn beste investeringen. Daarna gaan we kijken hoe je zo’n portefeuille zelf kan samenstellen, en geef ik enkele voorbeelden die je kan aanhouden als richtlijn of houvast.

1.1 Waarom beleggingsportefeuille samenstellen voor mijn kind?

Bij beleggen voor je kind wil je niet te veel risico lopen. Je wilt er zeker van zijn dat je belegging over 18 jaar aanzienlijk is gegroeid. Nu is het bij beleggen nooit zeker. Je kan altijd je inzet verliezen, dat hoort er simpelweg bij. Maar gelukkig is hier een effectieve strategie voor, waardoor je de kans op succes aanzienlijk kan verhogen. Deze strategie is het samenstellen van een beleggingsportefeuille voor je kind of kinderen. Een beleggingsportefeuille is een mix van verschillende type investeringen.

Maar waarom is een beleggingsportefeuille dan zo belangrijk? Stel, je gaat naar het casino met 10.000 euro. Is het eerste wat je doet direct 10.000 euro op rood of zwart zetten? Natuurlijk niet! Het eerste wat je doet is een rondje lopen en onderzoek doen naar de verschillende investeringsopties (even los van het gokken als voorbeeld 😉). Vervolgens kies je de investeringsopties waarin jij je kansen het hoogste inschat om te winnen. Waarschijnlijk kies je voor iets waar je veel kennis van hebt, of waar je goed in bent. En tot slot verdeel je de 10.000 euro over de verschillende investeringsopties. Immers, je moet nooit op slechts een enkel paard gokken.

Bij beleggen werkt dit precies zo. Je dient te investeren in verschillende beleggingen om je risico te spreiden. Daarbij wil je grootste deel investeren in waar je veel kennis over hebt en wat je goed begrijpt. Dankzij deze tactiek blijf je dicht bij je kracht en spreid je de winkansen door risicospreiding. Hierdoor ben je bijvoorbeeld minder afhankelijk van enkel de aandelenmarkt of enkel de vastgoedmarkt. Juist een combinatie zorgt voor de hoogste win kans! Dit maakt beleggen ook een hele tastbare manier voor jezelf als je meer inkomen genereren wilt (bijvoorbeeld naast je werk).

beleggen voor kind tips

1.2 Type investeringen voor goed rendement tegen relatief weinig risico

Als je een beleggingsportefeuille gaat opvullen met extreem risicovolle beleggingen, zullen we alsnog ons doel niet bereiken. Dit is ook niet logisch, want hierdoor benutten we niet het grootste voordeel bij beleggen voor je kind (weet je nog?). Het grootste voordeel is de tijd benutten die we hebben, en rendement op rendement te laten bouwen. Daarom is het veel logischer om te kiezen voor meer stabiele investeringen. Inherent aan meer stabiele investeringen is dat ze relatief lager rendement hebben, maar ook relatief minder risico. Hoe dit in detail werkt ontdek je in dit artikel over beleggen met weinig risico.

Nu is beleggen nooit zonder risico. Er is altijd wel wat risico. Maar dat wil niet zeggen dat sommige investeringen beter zijn dan de andere. Bij sommige investeringen krijg je zo’n 5 – 9% rendement tegen eenzelfde risico als investeringen met bijvoorbeeld 4%. Dit is een kwestie van slim beleggen voor je kind. Uit mijn ervaring zal ik een paar van deze investeringen met je delen. Daarna gaan we kijken hoe we dit in een beleggingsportefeuille kunnen samenstellen.

Mijn ervaringen met goede investeringen voor relatief stabiel rendement

Kort maar krachtig zijn er enkele investeringen die een relatief stabiel rendement kunnen bieden. Maar let op: dit is nooit gegarandeerd, er is altijd de kans tot verliezen van je inzet. Daarom is het zo belangrijk om er een mix van te maken! Dit zijn de investeringen:

  1. Beleggen in ETFs voor Indexfondsen of grote mixfondsen van aandelen
  2. Beleggen in REITs met jaarlijks rendement van 5 tot 15%
  3. Investeren in maximaal 10 dividendaandelen die ieder jaar dividend opleveren
  4. Vastgoedfondsen met relatief betrouwbaar rendement tegen laag risico
  5. Vastgoed investeringen zoals appartementen en/of garageboxen
  6. Staatsobligaties van Westerse Europese landen
  7. Investeren in particuliere leningen (bij goede spreiding en kleinere bedragen)

Juist de combinatie van deze beleggingen maakt dat je investering minder risico loopt. Laten we eens kijken hoe het samenstellen van zo’n beleggingsportefeuille werkt.

Ook Corum Investments is een zeer interessant en gediversifieerd vastgoedfonds met een verwacht maandelijks dividend van 6 tot 7%. Lees hier de Corum Investments review met nodige informatie over deze kans tot spreiding in de vastgoedmarkt en als lange termijn dividend belegging!

Tip: een goed begin is cruciaal voor financieel succes

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

  • Cursus Financiële Onafhankelijkheid – met €200 per maand financieel vrij worden
  • Cursus Beginnen met Beleggen – hoger rendement én later risico
  • Cursus ETF & Dividend – beter dan gemiddeld beleggen in ETFs & dividend
  • Aandelen abonnement – unieke aandelen met potentieel x5 – x10 rendement
  • Happy Investors Community – krijg alle HIM cursussen + aandelen abonnement +  coaching + community met 75% korting.

Meer weten over deze cursussen en aandelen abonnementen? Lees hier alles over de cursussen beleggen.

1.3 Hoe slim geld beleggen voor mijn kind: het samenstellen van de beleggingsportefeuille

gratis tutorial beleggen voor je kind

Dan nu antwoord op de vraag hoe je slim kan beleggen voor een kind. In principe is het vrij eenvoudig om een beleggingsportefeuille samen te stellen. Hedendaags is beleggen namelijk zeer toegankelijk en hoef je enkel een account aan te maken om al te kunnen starten. De bedoeling is dat je het geld verspreid over deze verschillende investeringen. Bijvoorbeeld door 10.000 euro te verdelen over aandelen, vastgoed en particuliere leningen. Meer hierover zal ik zo laten zien bij de beleggingsportefeuille voorbeelden. Maar eerst een paar tips over de beste opties om een account aan te maken.

Het beste beleggingsplatform voor lange termijn investeren

Wil jij weten wat de allerbeste beleggingsplatformen zijn? Klik dan nu op deze link naar de beste beleggingsplatformen vergelijken. Hierin lees je mijn onafhankelijke vergelijking van de beste online brokers voor aandelen, en ook voor vastgoed en particuliere leningen. Want spreid je kansen over meerdere markten en beleg dus niet enkel in alleen de aandelenmarkt. Ook is het goed om je geld te spreiden over meerdere beleggingsplatformen voor bescherming van je geld (wat tot 100.000 euro is beschermd bij faillissement). Mis deze onafhankelijke vergelijking dus niet! Voorkom dat je een slechte keuze maakt, en klik op de link hierboven voor de uitgebreide vergelijking.

De beste vastgoedfondsen bij beleggen voor je kind

Naast de aandelenmarkt is het goed om je geld te spreiden in andere markten. Een hiervan is de vastgoedmarkt. In het bijzonder zijn vastgoedfondsen daarbij interessant, omdat je dan in een keer je geld kan verspreiden over verschillende huurpanden binnen dit fonds. Uit persoonlijke ervaring en vele reviews heb ik wel een voorkeur voor SynVest of Corum Investments.

Slimme keuzes bij investeren in particuliere leningen

Tot slot hebben we nog P2P-platformen. Via deze platformen kan je snel en eenvoudig een account aanmaken en geld investeren in particuliere leningen. Hoe dit precies werkt lees je in dit artikel over P2P Lending. Interessant aan deze optie is dat je vrij hoge rendementen kan krijgen, soms tot wel 16%. Daarom kan het aantrekkelijk zijn om een klein gedeelte van je inzet te spreiden over P2P-platformen. Binnen deze platformen kan je het bedrag dan ook weer spreiden over heel veel verschillende leningen, waardoor je het risico aanzienlijk kan reduceren.

Meer betrouwbare P2P-platformen zijn MintosFellow Finance en IUVO Group. Bij deze laatste kan je als particulier ook investeren in bedrijfsleningen. Die leningen worden eerst rigoureus gecontroleerd op kredietwaardigheid, en ook moet er een garantie opkomen vanuit een financiele instantie, alvorens ze worden goedgekeurd op het IUVO Group platform.

1.4 Voorbeelden van beleggingsportefeuille samenstellen voor je kind

Nu je weet via welke platformen je het beste een account kan aanmaken, kunnen we door. Een beleggingsportefeuille voorbeeld is altijd handig en leerzaam. Hieronder zal ik daarom drie voorbeelden geven van een beleggingsportefeuille om te beleggen voor je kind van 0 tot 18 jaar. Daarbij ga ik uit van een defensieve optie (laag risico, laag rendement), een neutrale optie (normaal risico, normaal rendement) en een meer offensieve optie (hoger rendement, hoger risico). Bij iedere beleggingsportefeuille zal ik de voor- en nadelen toelichten, alsook het te verwachtte rendement en het totale eindeffect.

Defensief beleggingsportefeuille voor je kind

gratis tutorial beleggen voor je kind

Hierboven zie je een voorbeeld van een defensieve mix aan beleggingen voor je kind. Hierbij kan je wel rekening houden dat het beleggingstypes zijn die je nog moet onderverdelen. Kies bij vastgoedfonds bijvoorbeeld niet voor slechts een enkele investering, maar kies voor minimaal twee vastgoedfondsen. Hetzelfde geldt voor obligaties, ETFs en Mixfondsen. Het nadeel aan deze tactiek is dat je meer tijd kwijt bent aan het beheren van alle investeringen. Maar het zeer grote voordeel hieraan is dat je het risico nog meer spreidt!

Bovenstaand beleggingsportefeuille voor een kind is slechts een voorbeeld ter illustratie. In dit voorbeeld zouden we een jaarlijks gemiddeld verwacht rendement van zo’n 6% halen. Dat is een redelijk goed rendement terwijl het vrij defensieve investeringen zijn. Zo is 45% toegewijd aan (overheid)obligaties. Obligaties hebben typisch een laag risicogehalte. Ook hebben we in dit voorbeeld 20% in Mixfondsen geïnvesteerd. Mixfondsen zijn een slimme beleggingstactiek waarbij het geld wordt verspreid over verschillende fondsen. Het is een soort alles-in-een pakket. Denk hierbij aan grote aandelenfondsen, vastgoedfondsen, goud, commodities, et cetera. Alles samengebundeld in een mixfonds. Het grote voordeel van mixfondsen is wederom risicospreiding. Daartegenover staat wel een lager rendement. Gezien dit karakter, zijn mixfondsen ook interessant voor veilig zelf beleggen voor pensioen.

Rekensom: stel dat we eenmalig 20.000 euro investeren, en 18 jaar lang iedere maand 100 euro bijleggen. Bij een rendement van 6% heb je na 18 jaar in totaal 95.368 euro aan vermogen gegenereerd voor je kind (exclusief belasting). Niet slecht voor een defensieve investering!

Neutraal beleggingsportefeuille voor je kind

gratis tutorial beleggen voor je kind

Bij dit voorbeeld bij beleggen voor je kind zijn we neutraal qua risico. Dat betekent dat we een mix hebben van investeringen met lager risico en investeren met hoger risico. Het aandeel van obligaties is hierbij aanzienlijk gedaald. In plaats hiervan hebben we onze inzet in ETFs, vastgoedfondsen en indexfondsen verhoogd. Ook gaan we een klein percentage van ons geld, namelijk 5%, investeren in P2P Lending. Door deze verschuiving in keuzes, stijgt het jaarlijks te verwachtte gemiddelde rendement naar 7%. Het risico neemt hierbij toe, wat leidt tot hevigere schommelingen door de jaren heen. Zo kan het zijn dat we in sommige jaren 5% rendement behalen, en in andere jaren misschien wel 9%. Het belangrijkste hierbij is dat je het geld laat vaststaan voor de volle 18 jaar. Op deze manier zal de belegging vanzelf herstellen van tussentijdse schommelingen.

Rekensom bij deze neutrale beleggingsportefeuille: stel dat we eenmalig 20.000 euro investeren, en 18 jaar lang iedere maand 100 euro bijleggen. Bij een rendement van 7% heb je na 18 jaar in totaal 109.928 euro aan vermogen gegenereerd voor je kind (exclusief belasting). Het lijkt erop dat jouw kind meer welvarender gaat worden op zijn of haar 18ste dan dat jij nu al bent!? Maar, het kan zelfs nog beter.

Offensief beleggingsportefeuille voor je kind

gratis tutorial beleggen voor je kind

Zelf geloof ik heilig in beleggen. Ik zie het als de manier om financiële onafhankelijkheid te bereiken. Dit is geen mening, maar dit is gebaseerd op hoe het kapitalisme werkt. Neem nu de aandelenmarkt van de afgelopen 30 jaar. Zo werkt het kapitalisme nu eenmaal: de rijker worden nog rijker. Dit komt doordat zij geld investeren en geld voor hen laten werken, en niet andersom. Arme mensen gebruiken geld om spullen te kopen. Rijken mensen investeren geld. Zo simpel is het, zo werkt het gewoon.

Hoe dan ook, als jij ook gelooft in beleggen dan kan je overwegen om iets meer offensief te beleggen voor je kind. Dit houdt in dat je meer risico gaat nemen, in de verwachting dat je gemiddeld gezien een hoger jaarlijks rendement behaalt. Let op: het verleden is geen garantie voor de toekomst en we kunnen altijd ons geld verliezen (als het gehele systeem klapt, bijvoorbeeld).

Rekensom bij offensief beleggen voor je kind: stel dat we wederom weer eenmalig 20.000 euro investeren, en 18 jaar lang iedere maand 100 euro bijleggen. Bij een rendement van 8% heb je na 18 jaar in totaal 126.785 euro aan vermogen gegenereerd voor je kind (exclusief belasting). Tja, er zijn wel heel veel kinderen die überhaupt nooit zoveel spaargeld in hun leven gaan hebben. Dit geeft wel de nominatie tot ouder van het jaar, denk je ook niet? (al is geld niks waard in vergelijking tot liefde 😉).

Deel 2: tips voor laag risico beleggen voor je kind

gratis tutorial beleggen voor je kind

Bij geld investeren is altijd de grote vraag wat het doel is. Alleen als het doel bekend is, weet je hoe je kan beleggen om dat doel te bereiken. Wil je miljonair worden over 40 jaar, of juist binnen 5 jaar? In dit laatste geval wens ik je veel succes, want heel snel miljonair worden gebeurt in zeldzame gevallen. Maar langzaam rijk worden is dan weer wel realistisch. Dit heeft wederom te maken met de tijd. Wie veel tijd heeft, kan meer risico nemen bij beleggen. Immers, je belegging heeft meer tijd om te herstellen van eventuele drastische (koers)verliezen). Aan de andere kant: wie veel tijd heeft kan dit gebruiken om rendement op rendement te laten genereren.

Mijn eerlijke mening is dat ik geloof in wat meer risico nemen als je ook veel tijd hebt om de belegging vast te houden. Alleen als het specifiek aankomt op beleggen voor je kind, dan is het waarschijnlijker dat je als ouder minder risico wilt nemen. Specifiek voor je kind zou ik dat persoonlijk zelf ook adviseren. Het is dus allemaal een kwestie van context en doelen.

Hieronder deel ik enkele essentiële tips met je voor laag risico beleggen voor je kind. Deze tips zijn aanvullend op de defensieve, neutrale en/of offensieve beleggingsportefeuille voorbeelden van hierboven.

2.1 Denk bij beleggen voor je kind altijd aan het lange termijn doel

Ik blijf het herhalen zodat je het niet vergeet. Het grootste voordeel bij beleggen voor je kind is de tijd die je hebt. Als je vanaf de geboorte tot het 18de jaar doet beleggen, heb je 18 jaar de tijd om het vermogen te laten groeien. Dat is een lange tijd, waarbij dus heel veel lange termijn denken komt kijken. Acteer daar dan ook naar. Kies niet voor korte termijn investeringen die heel interessant lijken maar enorme risico’s met zich mee brengen. Waarom zou je? Je hebt juist de tijd om rendement op rendement te laten werken, voor exponentiele groei van het vermogen.

Daarom de tip: kies voor lange termijn beleggingen en houdt daar aan vast. Vastgoedfondsen en indexfondsen zijn typische lange termijn beleggingen. Hetzelfde geldt voor obligaties en mixfondsen. Ook dividendaandelen zijn interessant wanneer je voor bedrijven kiest die jaarlijks het dividend uitbetalen en laten groeien. Kies voor bedrijven die zich bevinden in stabiele markten. Zo is olie jarenlang een stabiele markt gebleken, maar daar lijkt langzaamaan verandering in te komen. Maar wat dacht je van de voeding, verzekeringen en gezondheidszorg. Dit zijn typische industrieën die blijven bestaan zolang de mensheid bestaat.

Gratis beleggen in crypto’s en aandelen met 0,- euro transactiekosten?

Als je interesse hebt in crypto (en aandelen) beleggen dan mag je NAGA niet missen. Dit is namelijk het nieuwe en trending crypto beleggingsplatform waarop je commissievrij (dus 0 euro transactiekosten) kan traden in crypto’s. Een account aanmaken is gratis. En bovendien krijg je toegang tot heel veel voordelen. Daarbij is het belangrijkste voordeel dat NAGA een alles-in-een beleggingsplatform voor cryptomunten en aandelen is, en dat commissievrij. Ook hebben ze unieke functies, zoals bijvoorbeeld autocopy. Autocopy houdt in dat je snel en eenvoudig alle beleggingen van een professionele belegger kan overnemen. Kortom, op die wijze kan je rendement halen zonder er zelf iets voor te doen. Inmiddels zijn meer dan 600.000 crypto beleggers aangesloten bij het revolutionaire NAGA. Meer weten? Klik hier voor meer informatie over gratis crypto beleggingsaccount aanmaken en commissievrij handelen met 0,- euro transactiekosten. Of klik op onderstaande banner voor een gratis account zolang dit nog kan

728x90

2.2 Risico spreiding is een absolute must

Ook dit is herhaling op herhaling, maar alsjeblieft bespaar jezelf een hoop zorgen door veel spreiding aan te brengen binnen je beleggingsportefeuille. Voorkom de megafout van niet spreiden. Te weinig spreiden van investeringen is een van de grootste valkuilen voor beginnende beleggers. En geloof mij, dit is sneller gemaakt dan je denkt. Zelf ben ik er namelijk ook nog altijd schuldig aan (en ik doe het toch al eventjes). Zo is het zeer verleidelijk om een grote bak met geld te investeren in aandelen waarvan je 100% overtuigd bent dat deze keihard gaan stijgen. In het geval dat je gelijk hebt, ben je binnen en hoef je nooit meer te werken. Maar de realiteit leert dat we vaker ongelijk dan gelijk hebben. En in dat geval ben je (een deel) van je inzet kwijt.

Tip bij beleggen voor je kind: stel op voorhand je plan van aanpak op door een concrete beleggingsportefeuille samen te stellen. Als je eenmalig investeert is het makkelijk om direct de spreiding aan te brengen. Als je daarbij ook maandelijks doet bijleggen, is het noodzakelijk om hier een strak plan achter te leggen. Bijvoorbeeld dat je iedere maand 100 euro in een van de investeringen doet beleggen, en dit iedere maand afwisselt. Dit vergt ook een stukje discipline 😉.

2.3 Better Safe Than Sorry

Omdat de toekomst van je kind op het spel staat zou mijn persoonlijke voorkeur er vooruitgaan om iets voorzichtiger te beleggen voor je kind. Dat is het gezegde “Better Safe Than Sorry”. De defensieve en neutrale beleggingsportefeuille uit dit artikel sluiten hier goed bij aan. Stel dat je kiest voor een defensieve aanpak en je realiseert jaarlijks gemiddeld 6% rendement. Volgens de berekening heb je dan alsnog rond de 95.000 euro. Dat is een hoop geld. En wie zegt dat dit in één keer besteedt moet worden? Waarom zou je het geld niet laten vast staan, en ieder jaar 5.700 euro uitkeren aan je kind? (95.000 * 6% rendement). Hier moet nog wel wat belasting van af overigens. Hoe dan ook, dat is een interessant zakcentje. Meer dan dat ik of jij (waarschijnlijk) ooit in het leven hebben gekregen van onze ouders 😉.

2.4 Vasthouden!

Ja, die uitroepteken van hierboven is volledig terecht. Vaak vragen mensen mij advies over beleggen. Een goed teken. Maar helaas zie ik wel vaak een terugkerend fenomeen. Want zodra mensen van hun spaargeld zo’n 50, 100 of zelfs 200 K gemaakt hebben, begint de emotie te knagen. Deze emotie is om het geld eraf te halen. Niet alles, maar gewoon een beetje. En dan weer een beetje. Dit is een super logische en natuurlijke reactie. Alleen als het specifiek aankomt op beleggen, is het juist de kracht om het geld haar werk te laten doen. En hoe groter je sneeuwbal, hoe sneller deze nog groter wordt. Hiervoor zal je dus discipline moeten hebben.

Wat je wel kan doen is het volgende. Stel dat je doel is om 200.000 euro te sparen dankzij beleggen. En stel dat je dit na 10, 15 of 20 jaar hebt behaald. Op dat punt kan je ervoor kiezen om je rendement niet te herinvesteren, maar te cashen. Als je dan jaarlijks 5% rendement hebt, kan je ieder naar 10.000 euro bijschrijven op je bankrekening. En die 200.000 euro laat je gewoon lekker staan op je beleggingsrekeningen.

Kortom, de tip bij beleggen voor je kind is: zet het geld vast en kom er nooit meer aan totdat je zoon of dochter 18 jaar is! Beleg alleen met geld dat je kan missen, want dat maakt het heel gemakkelijk om nooit meer aan het geld te komen.

2.5 Zelf beleggen, of geld laten beleggen door experts?

Een laatste tip is de keuze tot wel of niet zelf beleggen. Je kan namelijk ook je geld laten beleggen. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan zelf beleggen, zoals uitgelegd in kopje 1.3 hoe je dat het beste doet. Deze voorkeur is gebaseerd op het feit dat ik weet hoe beleggingsexperts beleggen. Ja, waarom dan niet zelf doen denk ik dan. Wel kan het voor sommige mensen toch interessanter zijn om het door een bank te laten beleggen. Als je bijvoorbeeld geen affiniteit hebt met investeren, of wanneer je er gewoon helemaal geen omkijken naar hebt. Een van de betere keuzes voor geld laten beleggen is de BinkBanck. Hier heb je vele keuzes zoals zelf in een standaard fonds beleggen (gemiddeld 4 tot 7% rendement) of door je geld te laten beleggen door experts. Op deze manier heb je er geen omkijken naar. Best veel mensen kiezen hiervoor, wat volgens dit nieuwsbericht de laatste jaren heeft geleidt tot een grote toename van ouders die beleggen voor hun kinderen.

Beginnen op de beste beleggingsplatformen is het halve werk

Wil jij weten wat de allerbeste beleggingsplatformen zijn? Klik dan nu op deze link naar de beste beleggingsplatformen vergelijken. Hierin lees je mijn onafhankelijke vergelijking van de beste online brokers voor aandelen, en ook voor vastgoed en particuliere leningen. Want spreid je kansen over meerdere markten en beleg dus niet enkel in alleen de aandelenmarkt. Ook is het goed om je geld te spreiden over meerdere beleggingsplatformen voor bescherming van je geld (wat tot 100.000 euro is beschermd bij faillissement). Mis deze onafhankelijke vergelijking dus niet! Voorkom dat je een slechte keuze maakt, en klik op de link hierboven voor de uitgebreide vergelijking.

Reacties
Categorieën