Rijk worden? Leer hier hoe je rijk kan worden of blijf arm!
Rijk worden? Leer hier hoe je rijk kan worden of blijf arm!
Geld Verdienen
Happy Investors
Geld Verdienen
11/16/2019
10 min

Rijk worden? Leer hier hoe je rijk kan worden of blijf arm!

11/16/2019
10 min

Rijk worden, wie wilt dat nou niet… En toch lukt zo weinig mensen het. Maar waarom? Is rijk worden dan zo moeilijk? Ik dacht het niet, en dan ben ik heel eerlijk. Alleen zoals met alles geldt wel dat je weet hoe je rijk moet worden. Kennis is macht, en dat is al helemaal zo wanneer het draait om geld. Want kan je het gezegde dat rijken niet voor geld werken, maar dat geld voor de rijken werkt?

In dit artikel lees je alles over hoe je rijk kan worden. En een ding weet ik zeker: dit artikel gaat jouw leven veranderen. Mijn naam is Jorik Vermeulen, eigenaar van TheHappyInvestors.nl waar ik al jaren mensen help in het bereiken van financiële vrijheid. Mijn doel is niet om rijk te worden, maar wel om financiële onafhankelijkheid te bereiken zodat ik een leven met meer voldoening, meer vrijheid en minder stress kan hebben. In mijn artikels leer jij alles over hoe je slimmer met geld kan om gaan opdat je financiële vrijheid kan bereiken. Als je op de hoogte wilt blijven van de laatste onderzoeken en bevindingen over hoe je rijk kan worden, schrijf je dan in op mijn nieuwsbrief.

Het basisprincipe van hoe je meer vermogen opbouwt

Rijk worden doe je met kennis over hoe je rijk kan worden. Dit begint bij een basisprincipe voor hoe je vermogen (welvaart) opbouwt. In feite is het super simpel: je krijgt maandelijks geld binnen, en er gaat maandelijks geld weg. Voor de lage- en middenklasse (waar niks mis mee is) komt geld binnen in de vorm van inkomen. En er gaat geld weg in de vorm van vaste lasten en uitgaven. Het basisprincipe van vermogen opbouwen is dat er meer geld moet binnenkomen dan dat er weg gaat. Je kan alleen rijk worden als je minimaal dit basisprincipe aanhoudt.

hoe word ik rijk

Ook rijk worden is in beginsel heel eenvoudig. Zorg ervoor dat je je houdt aan het basisprincipe, maar dat de “gap” of het verschil tussen de twee groter wordt. Een voorbeeldje: persoon A krijgt maandelijks 2000 euro binnen en geeft maandelijks 1800 euro uit. Deze persoon bouwt maandelijks een vermogen van 200 euro op. Nu hebben we persoon B die maandelijks 3000 euro verdient en maandelijks 1500 euro uitgeeft. Persoon B bouwt maandelijks een vermogen van 1500 euro extra op.

Het verschil tussen persoon A en B is vrij duidelijk. Persoon B is in dit geval best wel slim. Hij zorgt er namelijk voor dat:

 1. Zijn maandelijks inkomen hoger is dan persoon A
 2. Zijn maandelijks uitgaven lager is dan persoon A
 3. Waardoor het verschil tussen inkomen en uitgaven groter wordt en hij dus meer vermogen kan opbouwen

Samengevat is het basisprincipe voor rijk worden dat je (1) je inkomen moet verhogen en (2) je maandelijkse uitgaven moet verlagen. Begrijp je dit? Mooi, dan is het nu tijd om sneller te schakelen. Immers, tijd = geld… Maar voordat ik je ga leren hoe je rijker kan worden zullen we nog twee misverstanden moeten ophelderen.

Tip: een goed begin is cruciaal voor schulden aflossen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

 • Cursus Financiële Onafhankelijkheid – met €200 per maand financieel vrij worden
 • Cursus Beginnen met Beleggen – hoger rendement én later risico
 • Cursus ETF & Dividend – beter dan gemiddeld beleggen in ETFs & dividend
 • Aandelen abonnement – unieke aandelen met potentieel x5 – x10 rendement
 • Happy Investors Community – krijg alle HIM cursussen + aandelen abonnement +  coaching + community met 75% korting.

Meer weten over deze cursussen en aandelen abonnementen? Lees hier alles over de cursussen beleggen.

Door veel te sparen word ik toch heel rijk?

Misverstand 1 die veel mensen hebben is dat ze rijk worden door te sparen. Ja, sparen is beter dan consumeren (hint: maar niet beter dan investeren). Door te sparen honoreer je het basisprincipe dat we zojuist hierboven hebben besproken. Je hebt de basis op orde zodat het verschil tussen inkomen en uitgaven positief is. Zie puntje 3 van hierboven, het verschil tussen persoon A en B. Sparen is wat ik noem het basisniveau van slimmer omgaan met geld. Dit zegt het ook al, de basis. Maar met de basis ga je niet rijken worden.

De reden dat je niet rijk wordt met sparen is vanwege de tijd. Jan Modaal kan maandelijks misschien 500 euro sparen. Misschien kan jij wel 1500 euro per maand besparen. Dat is dan 18.000 euro per jaar. Stel dat je 35 jaar bent, dan kan je tot aan je pensioen 30 jaar lang vermogen opbouwen door te sparen. Dan heb je dus 30 jaar x 18.000 euro = 540.000 euro. Op zich is dat wel goed natuurlijk, maar met sparen word je niet rijk omdat bovenstaande scenario door weinig mensen kan worden gerealiseerd.

De eerste reden hiervoor is dat bijna niemand de discipline heeft om ieder jaar netjes te blijven sparen. Maar de grootste en belangrijkste reden is dat je door sparen juist armer wordt omdat je niet slim omgaat met geld. En dat komt door inflatie. Inflatie betekent dat ieder jaar de prijzen omhoog gaan (meestal met 2%), waardoor je minder kan kopen. Als de inflatie ieder jaar 2% is, en de spaarrente is maar 0,5%, dan word je ieder jaar 1,5% armer. Lees dit artikel als je meer wilt weten over hoe inflatie werkt, want ik wil nu graag doorgaan over hoe we wel rijk worden.

rijk worden tips

Zal ik dan wel rijk worden door te bezuinigen op mijn maandelijkse lasten?

Het eerste misverstand is dus dat je niet rijk wordt dankzij sparen. Het tweede misverstand is dat je ook niet rijk wordt door genadeloos te bezuinigen op je maandelijkse lasten. Kosten verlagen door te bezuinigen is al wel een stap verder dan dat de gemiddelde Jan Modaal doet. Veel mensen lukt het simpel weg niet. Gebrek aan discipline. Want wie meer gaat verdienen heeft de neiging om ook meer uit te geven. Puur menselijk gedrag, maar daar is wel iets aan te doen door het stellen van financiële doelen.

De reden dat we niet rijk worden door te bezuinigen is omdat op een gegeven moment niet meer bezuinigd kan worden. Het leven moet wel leuk en waardevol blijven. Voldoening uit het leven halen is belangrijker dan rijk worden (vind ik). Je kan dus niet eindeloos bezuinigen en met je gezinnetje op straat gaan leven. Denk hier maar even over na.

Als ik niet rijker wordt door sparen en/of bezuinigen, hoe word ik dan wel rijk?

We worden dus niet rijk door te sparen en ook niet door continue te bezuinigen op maandelijkse lasten. Hoe worden we dan wel rijk? Hierboven hadden we het toch over het basisprincipe van vermogen opbouwen? Ga eens terug naar de drie verschillen tussen persoon A en B, en kijk eens naar punt 1. Punt 1 is een hoger maandelijks inkomen, waardoor je het verschil tussen inkomen en uitgaven groter maakt. En dat is nu precies hoe mensen rijk worden: zij leggen de focus op meer geld verdienen. Dat begint al met kennis over hoe je makkelijk geld verdienen kan. Want waar je maar een aantal honderden of zelfs duizenden euro’s kan besparen, is er minder beperking op geld verdienen. Je wordt rijk doordat je maandelijks duizenden tot tienduizenden euro’s extra geld verdient.

Om veel extra geld te verdienen moeten we ervoor zorgen dat we meerdere inkomstenstromen opbouwen. Er moet via allerlei wegen geld binnenstromen. Hoe meer, hoe beter. En dit doen we door te investeren. Dat is hoe de rijken zo rijk worden: zij werken niet voor geld, het geld werkt voor hen.

Hieronder heb ik een opsomming gemaakt van bewezen tactieken om rijk te worden. Probeer je geld te investeren in meerdere van deze opties. Spreid je geld voor minder risico, en tegelijkertijd leert het je ook om kritisch te denken over welke investeren het meeste geld opleveren. Als je er meer over wilt weten hoe je wel de juiste investeringen maakt, mag je dit artikel over geld investeren niet missen!

1. Rijk Worden met Beleggen (met Weinig Risico)

tactiek voor rijk worden

Een van de beste manieren om rijk te worden is niet door te werken voor geld, maar door het geld voor jou te laten werken. Dit doe je door te investeren in assets die geld opleveren. Vrij simpel: een auto is geen asset, want dit kost geld en levert niks op. Een huis kost in principe ook geld, waarbij alleen de overwaarde ooit op een dag geld kan opleveren maar dat is wel onzeker. Beleggen daarentegen is een goede investering. Het mooie aan beleggen is dat je er niet veel voor hoeft te doen, afhankelijk van de keuze die je maakt. Dat is het verschil tussen actief en passief beleggen. Bij actief beleggen ga je op korte termijn handelen, maar dit is alleen aan te raden voor experts. Kies voor passief beleggen en neem daarbij weinig risico. Want rijk worden is moeilijk als je haast hebt, maar vrij eenvoudig voor wie de tijd heeft (en neemt). Voorbeelden van passieve beleggingen met minder risico zijn:

 1. Staatsobligaties
 2. Vastgoedfondsen
 3. ETF’s & beleggingsfondsen
 4. (Dividend) aandelen
 5. P2P Lending

Zelf ben ik een groot voorstander van vastgoedfondsen die een gegarandeerd dividend kunnen uitkeren. Dit betekent een relatief laag risico. Zo investeer ik zelf in het vastgoedfonds van Synvest. Voor meer informatie hierover kan je mijn review over SynVest lezen, mits je een rendement van 8,3% aantrekkelijk vindt 😉. In de opsomming hierboven vind je een paar manieren om te investeren met relatief weinig risico.

Deze en andere opties heb ik uitgewerkt in een uitgebreid artikel dat gaat over beleggen zonder risico. Waarop ik antwoord geef op de vraag of beleggen zonder risico bestaat. En zo ja, hoe doe je dat dan?

2. Rijk Worden met een Eigen Bedrijfje Naast je Werk

Uiteraard kan je flink geld verdienen als je carrière maakt. En als je daarbij ook nog eens slim onderhandelt voor een hoger salaris, dan kan je beslist goede stappen maken. Maar zo makkelijk is dat nog niet. Het grote probleem bij een salaris via een werkgever, is dat de werkgever je loon bepaalt. Door excellent te presteren en goed te onderhandelen kan je hier wat invloed op uitoefenen, maar lang niet 100%. Voor meer controle over je inkomen zal je het heft in eigen handen moeten nemen. Dit kan prima met een side hustle.

Een side hustle is een term dat staat voor een eigen bedrijfje die je opstart naast je fulltime baan. Je werkt dus 40-uur, maar in je vrije tijd begin je een eigen start up. Dit kan als zzp’er, of je bijvoorbeeld een online bedrijfje. Zelf geef ik de voorkeur aan een online bedrijf. Dit kost veel tijd om op te bouwen, maar het voordeel van online is dat het exponentieel kan groeien. Vaak blijkt dan ook uit praktijk dat een side hustle over de jaren heen uitgroeit tot een fulltime onderneming. Een aantal tips hiervoor zijn om iets te starten waar je echt passie voor hebt. Waar word je nu heel enthousiast over? Ook is het goed om klein te beginnen, in een specifieke niche. Een niche is een specifieke doelgroep zoals bijvoorbeeld vrouwelijke keepers, wat een specifieke groep binnen (vrouwen)voetbal is.

Het opbouwen van een eigen bedrijfje is zeker niet makkelijk. Het vergt passie, maar vooral heel veel focus en inzit (lees: zelfdiscipline). Een goed boek dat je op weg helpt is de 100 dollar start-up. Daarin leer je stap voor stap, op een leuke manier, hoe je een klein bedrijfje kan opstarten met een heel laag budget (100 dollar dus).

3. Rijk Worden met Vastgoed

Een uitstekende manier om rijk te worden is via vastgoed. In een heel uitgebreid artikel heb ik alles omschreven over hoe je rijk kan worden met vastgoed en vastgoedfondsen. Dat had ik hierboven ook al eerder aangehaald, dat ik zelf ook investeer in vastgoedfondsen. Vastgoed is namelijk interessant voor wie een hoog startkapitaal heeft (vanaf 50.000 euro). Maar kleinere beleggers kunnen ook de vruchten plukken van vastgoed investeringen dankzij vastgoedfondsen.

Zo lees je in een ander artikel van mij over mijn ervaringen met vastgoedfondsen. Ook lees je daar hoeveel rendement ik ermee maak, en wat jij dus ook kan. Het is namelijk vrij eenvoudig. Je maakt een account aan en je stort geld. En dat is het. Je wordt letterlijk rijker door op de bank te zitten, te sporten of tijdens het slapen. Dat is de kracht van geld. Geld maakt geld, en laat dan ook vooral geld voor je werken!

4. Rijk Worden met Focus op een Hoger Inkomen Krijgen

Rijk worden doe je door een focus te hebben op een hoger inkomen opbouwen. Je kosten omlaag brengen kan maar tot een bepaald niveau. Immers, je hebt wel basisvoorzieningen nodig zoals een huis, transport, kleding, voedsel, et cetera. Maar aan inkomen zit geen grens. Het is mogelijk om je inkomen te verdubbelen of zelfs te vertienvoudigen. Daarmee wordt het gat tussen uitgaven en inkomen alsmaar groter. Het verschil hiertussen kan je gebruiken om te investeren, waardoor je alsmaar rijker wordt.

tips voor rijk worden

5. Rijk Worden met Passief Inkomen: Meer Geld in Minder Tijd Verdienen

Heb je wel eens gehoord van passief inkomen? Veel mensen begrijpen dit concept niet, en daarom geloven ze er ook niet in. Want hoe kan je nou geld verdienen zonder er veel voor te hoeven werken? Zij zien het niet, omdat ze niet zijn opgegroeid in de 21ste eeuw waarbij er geen grenzen zijn dankzij het internet. Toegegeven, het opbouwen van passief inkomen is niet gemakkelijk. Zo heb ik daar veel onderzoek naar gedaan, wat ik uitleg in mijn boek over Meer Geld in Minder Tijd Verdienen (zie link hiervoor beneden). Niettemin is het beslist mogelijk als je weet hoe (vandaar dat het boek heb geschreven).

Conclusie over het opbouwen van rijkdom en welvaart

Rijk worden is makkelijker dan je denkt. Het opbouwen van welvaart en vermogen hoeft niet ingewikkeld te zijn. In feite kan je het gewoon voor je laten doen, door te kiezen voor de juiste investeringen. Maar waarom doen veel mensen het dan niet? Een van de grootste redenen is onwetendheid. Mensen hebben simpelweg niet de kennis over hoe je rijk kan worden door te investeren. Dit gebrek aan kennis heeft angst tot gevolg. Angst voor het risico dat ze lopen met investeren. Ja, wanneer je gaat investeren in groei aandelen (zoals ik zelf ook doe), dan kan je flinke tegenvallers ervaren door een flinke dip in je rendement.

Toch is rijk worden eenvoudig. Het is 100% haalbaar voor wie geduld heeft. Het enige wat je hoeft te doen is je kosten laag houden, je inkomsten verhogen, en al je geld te investeren in beleggingen met relatief laag risico. Je leest hier alles over in mijn boek Meer Geld in Minder Tijd Verdienen, wat tijdelijk gratis te downloaden is via de nieuwsbrief. In dit boek leer je niet alleen hoe je meer geld in minder tijd kan verdienen, maar ook hoe je financiële vrijheid bereikt. Dit laatste betekent dat je niet meer hoeft te werken. Mijn advies: investeer zoveel mogelijk van je geld in laag-risico beleggingen. Een van mijn beste beleggingstips hiervoor heb je al gelezen, namelijk bij punt 3 over rijk worden met vastgoed.

Reacties
Categorieën