Basisinkomen voor iedereen? creëer je eigen basisinkomen!
Basisinkomen voor iedereen? creëer je eigen basisinkomen!
Geld Verdienen
Happy Investors
Geld Verdienen
08/22/2020
7 min

Basisinkomen voor iedereen? creëer je eigen basisinkomen!

08/22/2020
7 min

Beste Happy Investor, de laatste jaren wordt er steeds vaker gesproken over een basisinkomen voor iedereen. Dit is volledig in lijn met het gedachtegoed dat het leven niet draait om werken. De lange 40-urige werkweek is verleden tijd. Maar dat is in feite alleen mogelijk met een basisinkomen. Maar hoe groot is de kans dat je een basisinkomen (in Nederland) gaat krijgen? Of onderneem je liever zelf actie om een basisinkomen te creëren? Immers, wie eigenaarschap neemt zal veel eerder resultaat behalen dan afwachten en hopen dat iets naar je toekomt (met de kans dat dit nooit gebeurt).

In onderstaand artikel gaan we dieper in op het concept basisinkomen, en ook hoe jij voor jezelf een basisinkomen kan creëren zonder ervoor te moeten werken.

Inhoudsopgave:

Wat is een basisinkomen en waarom zou iedereen er een moeten hebben?
Zal een basisinkomen voor iedereen ooit werkelijkheid worden?
Neem eigenaarschap over je leven en creëer je eigen basisinkomen
Over hoe ik een basisinkomen voor mijzelf heb gecreëerd en hoe jij dat ook kan
Mijn lange termijn strategie voor een basisinkomen uit rendement

Wat is een basisinkomen en waarom zou iedereen er een moeten hebben?

basisinkomen voordelen voor iedereen

Een basisinkomen komt neer op het ontvangen van een maandelijks inkomen vanuit de overheid, zonder tegenprestatie. Je krijgt dus gratis geld, waarvoor je niet hoeft te werken. Daarbij ben je vrij om te blijven werken indien je een hoger inkomen wilt. Klinkt te mooi om waar te zijn, niet waar?

In Scandinavië lopen al meerdere proeftrajecten met een basisinkomen vanuit de overheid. Ook in Duitsland loopt een proeftraject waarbij men een basisinkomen voor iedereen wilt realiseren. Het proeftraject is bedoeld om te bepalen of mensen hierdoor meer sociaal en vrij kunnen leven. Ook staat het ontnemen van financiële kopzorgen bij grote, persoonlijke besluiten centraal. Dit laatste vind ik bijzonder interessant.

Als je vaker mijn artikels leest weet je dat ik al op jonge leeftijd werk aan het bereiken van financiële onafhankelijkheid. Op mijn 23ste ben ik begonnen, en op mijn 28ste ben ik over het “tipping point” gekomen. Vanaf dat moment was het nog een kwestie van blijven doorgaan op dezelfde weg, en op mijn 35ste of eerder ben ik financieel onafhankelijk. Dit houdt in dat je kan leven van het rendement dat je genereert uit investeringen. Dit is dus precies hetzelfde als en basisinkomen. Het enige verschil is dat je een eigen basisinkomen hebt gegenereerd, in plaats van dat de overheid die schenkt.

Zo ligt het basisinkomen van de proeven uit Scandinavië en Duitsland op belastingvrij 1200 euro per maand. Stel dat je dan nog eens 32 uur per week gaat werken, kom de meeste mensen boven de 3000 euro netto per maand uit. Of je kan natuurlijk nog minder gaan werken, en tevreden zijn met hetgeen je hebt. Klinkt geweldig allemaal, maar hoe waarschijnlijk is dit verhaal?

goedkoop-aandelen-beleggen

Zal een basisinkomen voor iedereen ooit werkelijkheid worden?

In alle eerlijkheid zal een basisinkomen voor iedereen waarschijnlijk nooit werkelijkheid worden. De kosten zijn daarvoor te hoog, terwijl er geen enkele tegenprestatie tegenover staat. Dit staat in schril contrast met kapitalisme, waarbij men vergoed wordt voor de economische waarde die wordt gecreëerd. Bij een basisinkomen daarentegen wordt geen enkele economische waarde gecreëerd. Bovendien is het simpelweg niet te bekostigen. Stel dat Nederland al haar inwoners tussen de leeftijd 18 – 65 jaar een basisinkomen geeft. Laten we voor het gemak er even vanuit gaan dat dit zo’n 10 miljoen mensen betreft. De kosten voor een basisinkomen zijn dan 10 miljoen * 1200 euro = 12.000.000.000 euro. En dat is slechts voor een enkele maand. Jaarlijks komt daar een factor 12 bij.

Simpelweg de rekensom maken dwingt ons aan te nemen dat een basisinkomen voor iedereen zeer waarschijnlijk nooit werkelijkheid zal worden. Oké, en nu dan? Immers, het leven bestaat uit veel meer dan werken alleen. Als mens ben je gemiddeld 16 uur per dag wakker. In een week is dat 112 uur. Bij (minimaal) een 40-urige werkweek, inclusief een uur reizen per dag, besteed je 40% van je tijd aan het werk. En voor veel mensen zal dit 50% zijn. Bovendien liggen er ook heel wat “verloren” uurtjes binnen de 112 uur dat je wakker bent. In werkelijkheid ben je dus meer aan het werken dan dat je aan het leven bent.

Maar geen zorg. Ik ben geen pessimist. Wel een realist die je de feiten aantoont. En als optimist kan ik je ook een uitweg bieden. Een uitweg die voor iedereen mogelijk is.

Neem eigenaarschap over je leven en creëer je eigen basisinkomen

basisinkomen voor en nadelen

De uitweg tot een leven lang werken, is door zelf 100% eigenaarschap te nemen over je leven. Het is mogelijk om met slechts een klein, maandelijks bedrag al een eigen basisinkomen te creëren. Wat je hier wel voor nodig hebt is het geloof in een bewezen strategie die leidt tot financieel onafhankelijk worden. Laat ik je dit uitleggen met een rekenvoorbeeld, uit het artikel rijk worden met beleggen.

De manier om financieel onafhankelijk te worden is door middel van beleggen. Het doel daarbij is een vermogen op te bouwen, waarvan je kan leven dankzij het rendement. Stel dat het doel is om een eigen basisinkomen van 1200 euro netto per maand te creëren. In dit geval hebben we een vermogen nodig van 22.000 euro per jaar. Hier gaat 33% rendementsbelasting van af, waardoor het netto bedrag op 14.520 euro uitkomt. Gedeeld over 12 maanden, geeft dit een basisinkomen uit rendement van 1200 euro netto.

Nu denken veel mensen dat dit niet mogelijk is. Maar hoe kan het dan dat ik voor mijn 30ste al halverwege financiële onafhankelijk was? Het enige wat je nodig hebt is een klein maandelijks bedrag, de kennis over hoe je geld voor je laat werken, en een lange termijn strategie. Dit zal ik uitleggen met een rekenvoorbeeld.

Wie 22.000 euro rendement per jaar wilt genereren. Zal bij 10% rendement een netto vermogen van 220.000 euro moeten hebben. Stel dat je vandaag de dag 0 euro hebt. Je begint met iedere maand 200 euro in te leggen tegen 11% rendement, en dat doe je voor 30 jaar lang. Na 30 jaar heb je een vermogen van 277.000 euro (gecorrigeerd met inflatie). En bij 500 euro maandelijkse inleg, heb je na 20 jaar al een vermogen van 293.000 euro.

Meer weten hierover? Dan mag je dit interessante artikel over hoeveel maandelijks beleggen beslist niet missen. Of wil je direct weten HOE je zo’n lange termijn strategie moet uitvoeren, lees dan hier meer informatie over de Happy Investors Community. Binnen de community leg ik je uit hoe ik al voor mijn 35ste financieel onafhankelijk wordt. En dat is dus al mogelijk met een klein maandelijks bedrag van 200 euro.

Over hoe ik een basisinkomen voor mijzelf heb gecreëerd en hoe jij dat ook kan

Voordat ik je vertel hoe ik structureel meer inkomen genereer, vind ik het belangrijk om uit te leggen waarom ik je dit vertel. Het is namelijk zo dat de wereld draait om kapitalisme. Vele mensen begrijpen niet goed hoe dit systeem werkt, en moeten derhalve continue lange werkweken maken waarbij ze diep ongelukkig worden. En dat is echt doodzonde. Immers, het leven is toch veel belangrijker dan werken? Wat zou jij willen doen als je 100% financieel vrij bent, en je geen zorgen om geld hoeft te maken (tot op een zekere hoogte uiteraard…). Het draait niet om geld! Geld is slechts een middel wat je kan gebruiken om vrijheid te krijgen. Dit betekent dat je geen dure huizen en auto’s moet kopen, maar juist vrije tijd moet kopen in ruil voor geld. Geef voldoening aan je leven, werk aan je passie, geniet van vrijheid en spendeer tijd met mensen waar je van houdt.

Persoonlijk geef ik niks om geld. Ik hoef geen dure dingen. En toch had ik voor mijn 30ste al meer geld dan vele mensen ooit zullen hebben. Voor mij is geld slechts een middel. Ik wil geld voor je laten werken, in plaats van andersom. Ik wil geld controleren, in plaats dat het mij controleert. Dit alles omdat ik een vrij leven wil, waarbij ik niet hoef te werken in een shitty job omdat ik anders mijn vaste lasten niet kan bekostigen.

Hieronder leg ik kort maar krachtig mijn lange termijn strategie tot vermogen opbouwen uit.

vastgoed beleggen met weinig geld

Mijn lange termijn strategie voor een basisinkomen uit rendement

Er zijn twee zaken waarin wij onderscheidt dienen te maken. Enerzijds hebben we het gelukkig zijn. Anderzijds hebben we financiële vrijheid. Gelukkig zijn is in mijn optiek het ultieme doel. Het bereiken van financiële vrijheid is slechts een middel om ons te helpen sneller en makkelijker gelukkig te zijn. Daarmee is het slechts 1 van de 3 pilaren, zoals je kan teruglezen in mijn artikel over gelukkig zijn.

Om financiële onafhankelijkheid te bereiken heb ik een bewezen lange termijn strategie opgesteld. In feite is deze bijzonder simpel. Het bestaat namelijk uit drie eenvoudige stappen, namelijk:

  • Kosten laag houden
  • Inkomen verhogen
  • Zoveel mogelijk investeren

Binnen de Happy Investors Community heb ik meer dan 70 uur aan lesmateriaal opgesteld om deze drie stappen tot in de detail uit te leggen. De moeilijkste, maar wel de leukste stap, is die van het geld investeren. Voor iedereen die financieel vrij wilt worden, is investeren noodzakelijk. Daarbij haal ik zelf een gemiddeld jaarlijks rendement van rond de 18 – 22%. En ik kan je verzekeren dat dit heel hoog is.

Wil je leren hoe je financieel onafhankelijk wordt? Sluit je dan aan op de Happy Investors Community. Niet alleen krijg je direct online toegang tot al het trainingsmateriaal. Ook krijg je onbeperkte 1-on-1 coaching net zolang als nodig is. Daarbij help ik je persoonlijk met alle vragen die je hebt om (financieel) succesvol te worden.

Meer weten? Lees dan eens dit artikel over de online cursus beleggen voor beginners. Deze cursus krijg je gratis bij een abonnement op de Happy Investors Community.

Reacties
Categorieën