Goedkoop beleggen in ETF: Vergelijk Goedkope Trackers | Happy Investors
Goedkoop beleggen in ETF: vergelijking van goedkope ETFs en Brokers
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
02/21/2020
7 min

Goedkoop Beleggen in ETF: Vergelijking Goedkope Trackers | Happy Investors

02/21/2020
7 min

Beste Happy Investor, wil je goedkoop beleggen in ETF? ETFs worden alsmaar populairder, en voor een goede reden ook! ETF's zijn namelijk dé manier om relatief passief inkomen te creëren door geld voor jezelf te laten werken. Daarbij kiezen veel mensen voor maandelijks ETFs aankopen, maar hierbij moet je wel op de transactiekosten letten. Echter, naast goedkope ETFs wil je ook in de beste ETFs beleggen. Laten we ‘goedkoop is duurkoop’ vermijden!

In dit artikel combineren we beide werelden: hoe kan je goedkope ETF's aankopen én de beste keuze maken voor hoger rendement én lager risico. 

inhoudsopgave

Vergelijking online brokers voor het meest goedkoop beleggen in ETF

Goedkoop beleggen in ETF kan je op twee manieren zien. Enerzijds willen we de goedkoopste online broker (beleggingsplatform) kiezen waarbij je goedkoop kan beleggen in ETFs. Anderzijds willen we beleggen in goedkope ETFs, die lage kosten (management / fee) met zich meebrengen.

Hieronder starten we met een vergelijking van de goedkoopste online brokers voor ETF beleggen. Daarna gaan we kijken naar een paar persoonlijke tips van goedkope ETFs mét interessant toekomstperspectief.

Bij goedkoop beleggen in ETFs zijn er twee kosten waaraan je kan denken. De eerste is de manier waarop je een ETF koopt. Investeren in ETFs kan via online brokers / beleggingsplatformen. Waarschijnlijk voor vele geen nieuwe informatie. Maar als je minder bekend bent met beleggen, is dit onderdeel wel goed om te weten. Het is namelijk zo dat je goedkope en minder goedkope beleggingsplatformen hebt. Zie het als een supermarkt: bij de een kan je goedkoper shoppen dan bij de ander. Zo werkt het ook bij brokers.

Hedendaags kan je bijna gratis beleggen in ETF's via DEGIRO Zero of BUX Zero. DEGIRO is de beste keuze aangezien zij 200+ ETF's gratis aanbiedt. Bij BUX zijn dit er maar 40.

beste-beleggingsapp-vergelijker

DEGIRO, het goedkope Nederlandse beleggingsplatform voor ETFs

DEGIRO is een zeer populaire en bekende broker binnen Nederland. Dit bedrijf is tevens de eerste online broker in Nederland. Door het online verdienmodel zijn ze in staat vele lagere tarieven te hanteren. Dit geldt voor goedkoper beleggen in ETFs, maar ook aandelen, futures, enzovoorts. Zo zijn er 200+ ETF's waarbij je gratis kan investeren via DEGIRO. Goedkoper kan bijna niet.  

Wat ik persoonlijk een groot voordeel van DEGIRO vindt, is dat het heel gebruiksvriendelijk werkt. Het dashboard wat je ziet bij inloggen is strak en overzichtelijk. Ook kan je snel en gemakkelijk allerlei informatie opzoeken.

Veel belangrijker is dat je bij DEGIRO gratis kan beleggen in ETFs. De goedkoopste ETFs worden hierdoor nog goedkoper, simpelweg omdat je veel transactiekosten bespaart! Zo lees je hier wat de beste fondsen DEGIRO kernselectie zijn.

Heb je nog geen beleggingsaccount? Klik dan op onderstaande banner en maak een gratis account aan. Via die banner krijg ik een kleine vergoeding in ruil voor mijn informatie om jou hoger rendement te geven. Ik hoop dat je mij dit gunt, en jou kost het niks extra’s want een account aanmaken is gratis. Ik beleg zelf al vele jaren met 100% tevredenheid bij dit platform.

beleggingsapp goedkoop ETF beleggen

Goedkope ETFs met lange termijn toekomstperspectief

Nu je weet via welk beleggingsplatform je het goedkoopste kan investeren in ETF, is het tijd om te kijken naar wat nu goedkope ETF's zijn met lage management fee. Deze fee is een vergoeding die je betaalt aan het management die de ETF beheert. Dit management is vanuit een fonds, waarin experts aandelen aan- en verkopen om de ETF zo goed mogelijk te laten scoren. Een ander woord voor management fee wordt ook wel de Total Expense Ratio genoemd.

Bij goedkope ETF’s is de Total Expense Ratio kleiner dan 0,5%. Dit betekent dat als je 1000 euro investeert in een ETF met een management fee van 0,5%, dat je dan 5 euro aan kosten kwijt bent. In ruil hiervoor wordt de ETF door beleggingsexperts beheerd en hoef je zelf niks te doen. Dit maakt goedkope ETFs een vorm van passief inkomen.

Natuurlijk is 0,5% vergoeding behoorlijk laag. Zeker als je dit vergelijkt met traditionele banken die zo’n 2% vergoeding vragen. En dat per jaar! En om heel eerlijk te zijn: vaak scoren zij een lager rendement dan de ETFs van hieronder die ik je als tip geef 😉. Maar let op: dit is geen garantie en je bent zelf verantwoordelijk voor je investeringen en keuzes.

Laten we nu doorgaan naar de goedkoop beleggen in ETF met naar verwachting een goed toekomstperspectief voor de lange termijn (> 15 jaar)

1. Goedkope ETF voor wereldwijde dekking: VT, VWRL en Vanguard Russell 3000 Stocks

De beste en goedkope ETF voor wereldwijde risicospreiding is de Vanguard Total World Stock (VT). Hier zitten 9000+ bedrijven in! Het rendement is circa 7% per jaar op lange termijn.

Ook de Vanguard FTSE All-World (VWRL) is een goedkope ETF met veel risicospreiding. Er zitten 3500+ bedrijven in. De VT is beter dan de VWRL, alleen kan je de VT niet overal kopen. Daarvoor moet je bij Vanguard zelf zijn, of je kan deze commissievrij aankopen via eToro. Lees hier meer over mijn eToro ervaringen.

Tot slot nog een hele goedkope ETF met wereldwijde dekking: de Russell 3000 Index van Vanguard. De Expense ratio is 0,10% wat zeer laag is. Beleggen in deze goedkope ETF betekent dat je direct een belang koopt in de 3000 grootste aandelen van de wereld. Met andere woorden: als jij 1.000 euro investeert in deze ETF, dan zal deze 1.000 euro direct worden verspreid over 3000 verschillende aandelen. Het grote voordeel is dat deze tracker heel goedkoop is. Het nadeel is dat de 3000 posities alleen V.S. aandelen zijn. In dat perspectief zijn de VT en VWRL de beste keuze.

0,10% is een goedkope expens ratio. Het kan echter nog goedkoper.

Over het algemeen biedt Vanguard de goedkoopste ETF's aan (minder dan 0,10%). Ook Schwab biedt goedkope trackers aan, zoals de SCHD. Dit is een van de beste dividendfondsen met een expense ratio van slechts 0,06%.

De beste ETF van Vanguard en Schwab kan worden gekocht via eToro (helaas niet via DEGIRO). Klik op de banner voor meer informatie:

commissievrij-beleggen-aandelen-nederland

Wereldwijde spreiding is cruciaal voor wie het risico wilt managen, zoals uitgebreid toegelicht in het artikel over rijk worden met beleggen. Immers, als je het geld verspreidt over meerdere aandelen dan ben je minder afhankelijk van slechts een enkel aandeel. Daarom zijn zulke ETFs een waardevolle toevoeging aan een beleggingsportefeuille voor wie wilt veilig zelf beleggen voor pensioen. Maar, zorg voor goede spreiding met minder risicovolle investeren zoals obligaties, fondsen, et cetera.

2. Goedkope ETFs in groeisectoren: WCLD, ESPO, CIBR en HACK

Goedkope ETFs met groeipotentie zijn er genoeg. Voorbeelden zijn: WCLD, ESPO, CIBR en HACK. Op mijn website vind je in de blogcategorie ‘ETF analyses’ diepgaande onderzoek naar deze en andere trackers. Zo zou je eens de WCLD en ESPO willen opzoeken voor hoog rendement ;).

Met een Expense Ratio van 0,6% is de ETF van CIBR nog net aan de goedkopere kant qua investering. Ja, er zijn goedkopere ETFs maar daartegenover staat kwaliteit. CIBR is zeer toekomstgericht. Deze ETF bevat namelijk veelbelovende Cybersecurity bedrijven. Cybersecurity is zondermeer een booming industrie voor de komende tien jaar (en misschien wel langer). Dit maakt deze industrie een echte groeimarkt, en beleggen in groeimarkten is altijd verstandig voor wie wilt meeliften op succes. Een ander voorbeeld van een ETF binnen de Cybersecurity is HACK (Expense Ratio 0,6%), en een relatief nieuwe Exchange Traded Fund genaamd IHAK (Expense Ratio 0,47%).

ETFs zoals hierboven aangegeven bevatten wel meer risico dan een grotere ETF zoals de 3000 Russell. Niet alleen omdat de 3000 Russell aanzienlijk meer spreiding heeft, maar ook doordat ETFs zoals CIBR, HACK en IHAK meer gevuld zijn met groeiaandelen. Groeiaandelen zijn relatief kleinere bedrijven (tussen de 1 tot 10 miljoen) die jaarlijks enorm groeien in omzet, maar nog wel verlies maken. Beleggen in groeiaandelen kan tot enorme rendementen leiden, maar ook tot grote verliezen. Alles valt of staat met het moment waarop het groeiaandeel winstgevend wordt. Eenmaal winstgevend, dan explodeert de koers.

Tip: een goed begin is cruciaal voor financieel succes

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

Meer weten over deze cursussen en aandelen abonnementen? Lees hier alles over de cursussen beleggen.

Goedkope ETF in de Automation & Robotica: RBOT

Naast Cybersecurity hebben we nog een andere groeimarkt, namelijk die van Automation en Robotica. Een goedkope ETF met groot toekomstperspectief bevindt zich binnen deze groeiende markt. De ETF waar ik over spreek noemt men RBOT (Expense Ratio: 0,40%). Hierin zitten 100 verschillende bedrijven. Stuk voor stuk actief binnen Automation en/of Robotica. Wanneer jij gelooft in industrieën zoals automatisering, robotica, kunstmatige intelligentie en chips, dan is RBOT het overwegen waard om in te investeren. Wel ben ik benieuwd naar jouw ervaringen en mening over beleggen in automatisering. Laat het mij weten in een reactie hieronder zodat we elkaar kunnen helpen!

Reacties
Categorieën