arrow_drop_up arrow_drop_down

Goedkoop beleggen in ETF: vergelijking van goedkope ETFs en Brokers

ETFs worden alsmaar populairder, en voor een goede reden ook! ETFs zijn namelijk dé manier om relatief passief inkomen te creëren door geld voor jezelf te laten werken. Immers, bij ETFs hoef je niet actief aan- en verkopen te doen. Het is juist eenmalig aankopen en het geld laten groeien voor de lange termijn. Niet alleen wil je hierbij de beste keuzes maken, maar ook is het aantrekkelijk om te kiezen voor goedkope ETFs. Dit artikel gaat over beide: hoe kan je goedkoop beleggen in ETFs, maar wel de juiste keuze maken voor rendement behalen (in de toekomst).

Goedkoop beleggen in ETF kan je op twee manieren zien. Enerzijds willen we de goedkoopste online broker (beleggingsplatform) kiezen waarbij je goedkoop kan beleggen in ETFs. Anderzijds willen we beleggen in goedkope ETFs, die lage kosten (management / fee) met zich meebrengen. In dit artikel gaan we beide bekijken. Zo starten we met een vergelijking van de goedkoopste online brokers voor ETF beleggen. Daarna gaan we kijken naar een paar persoonlijke tips van goedkope ETFs mét interessant toekomstperspectief.

Inhoudsopgave:

  1. Vergelijking & Tips van online brokers voor goedkoop beleggen in ETF
  2. Tips & Inspiratie voor goedkope ETFs met lange termijn toekomstperspectief (wereldwijd, cybersecurity, automation & robotica, indexfonds en vastgoed)

Veel plezier met het lezen van dit kennisartikel!

Vergelijking online brokers voor het meest goedkoop beleggen in ETF

Bij goedkoop beleggen in ETFs zijn er twee kosten waaraan je kan denken. De eerste is de manier waarop je een ETF koopt. Investeren in ETFs kan via online brokers / beleggingsplatformen. Waarschijnlijk voor vele geen nieuwe informatie. Maar als je minder bekend bent met beleggen, is dit onderdeel wel goed om te weten. Het is namelijk zo dat je goedkope en minder goedkope beleggingsplatformen hebt. Zie het als een supermarkt: bij de een kan je goedkoper shoppen dan bij de ander. Zo werkt het ook bij brokers.

In het bijzonder zijn er twee online brokers waarbij je goedkoop kan beleggen in ETF. De eerste is DEGIRO, en de tweede is BinckBank (voor Nederlandse aandelen). Meer hierover lees je in deze vergelijking van DEGIRO vs. BinckBank.

DEGIRO, het goedkope Nederlandse beleggingsplatform

DEGIRO is een zeer populaire en bekende broker binnen Nederland. Dit bedrijf is tevens de eerste online broker in Nederland. Door het online verdienmodel zijn ze in staat vele lagere tarieven te hanteren. Dit geldt voor goedkoper beleggen in ETFs, maar ook aandelen, futures, enzovoorts. Zo zijn er zelfs ETFs waarin je gratis kan investeren via DEGIRO. Hieronder vind je de kostenvergelijking:

Wat ik persoonlijk een groot voordeel van DEGIRO vindt, is dat het heel gebruiksvriendelijk werkt. Het dashboard wat je ziet bij inloggen is strak en overzichtelijk. Ook kan je snel en gemakkelijk allerlei informatie opzoeken. Meer daarover hoe het werkt, lees je terug in deze review over beleggen bij DEGIRO.

DEGIRO is echter niet de goedkoopste keuze. Er is nog een goedkoper platform dan DEGIRO. Namelijk Etoro.

Wil je beleggen in aandelen, ETF’s, Bitcoin, en meer op een zo goedkoop mogelijke manier? Het beleggingsplatform Etoro hanteert 0,- euro transactiekosten bij aankoop van aandelen. Dat betekent commissievrij en dus gratis handelen. Meer weten? Klik hier voor meer informatie, of klik op de banner hieronder.

beleggingsplatform geen transactiekosten

Wil jij weten wat de allerbeste beleggingsplatformen zijn? Klik dan nu op deze link naar de beste beleggingsplatformen vergelijken. Hierin lees je mijn onafhankelijke vergelijking van de beste online brokers voor aandelen, en ook voor vastgoed en particuliere leningen. Want spreid je kansen over meerdere markten en beleg dus niet enkel in alleen de aandelenmarkt. Ook is het goed om je geld te spreiden over meerdere beleggingsplatformen voor bescherming van je geld (wat tot 100.000 euro is beschermd bij faillissement). Mis deze onafhankelijke vergelijking dus niet! Voorkom dat je een slechte keuze maakt, en klik op de link hierboven voor de uitgebreide vergelijking.

Goedkope ETFs met lange termijn toekomstperspectief

Nu je weet via welk beleggingsplatform je het goedkoopste kan investeren in ETF, is het tijd om te kijken naar wat nu goedkope ETFs zijn met lage management fee. Deze fee is een vergoeding die je betaalt aan het management die de ETF beheert. Dit management is vanuit een fonds, waarin experts aandelen aan- en verkopen om de ETF zo goed mogelijk te laten scoren. Een ander woord voor management fee wordt ook wel de Total Expense Ratio genoemd. Bij goedkope ETF’s is de Total Expense Ratio kleiner dan 0,5%. Dit betekent dat als je 1000 euro investeert in een ETF met een management fee van 0,5%, dat je dan 5 euro aan kosten kwijt bent. In ruil hiervoor wordt de ETF door beleggingsexperts beheerd en hoef je zelf niks te doen. Dit maakt goedkope ETFs een vorm van passief inkomen.

Natuurlijk is 0,5% vergoeding behoorlijk laag. Zeker als je dit vergelijkt met traditionele banken die zo’n 2% vergoeding vragen. En dat per jaar! En om heel eerlijk te zijn: vaak scoren zij een lager rendement dan de ETFs van hieronder die ik je als tip geef 😉. Maar let op: dit is geen garantie en je bent zelf verantwoordelijk voor je investeringen en keuzes.

Tot slot, als je überhaupt meer wilt weten hoe je het beste kan beleggen in ETFs, lees dan dit kennisartikel: hoe investeren in ETF. Dat is meer algemene kennis over hoe een ETF werkt en wat de voordelen eraan zijn.

Laten we nu doorgaan naar de goedkoop beleggen in ETF met naar verwachting een goed toekomstperspectief voor de lange termijn (> 15 jaar)

1. Goedkope ETF voor wereldwijde dekking: Vanguard Russell 3000 Stocks

Een interessante doch goedkope ETF is de Russell 3000 Index van investeringsmaatschappij Vanguard. De Expense ratio is 0,10%, wat aan de lage kant is. Beleggen in deze goedkope ETF betekent dat je direct een belang koopt in de 3000 grootste aandelen van de wereld. Met andere woorden: als jij 1.000 euro investeert in deze ETF, dan zal deze 1.000 euro direct worden verspreid over 3000 verschillende aandelen. Deze spreiding is cruciaal voor wie het risico wilt managen, zoals uitgebreid toegelicht in het artikel over rijk worden met beleggen. Immers, als je het geld verspreidt over meerdere aandelen dan ben je minder afhankelijk van slechts een enkel aandeel. Daarom zijn zulke ETFs een waardevolle toevoeging aan een beleggingsportefeuille voor wie wilt veilig zelf beleggen voor pensioen. Maar, zorg voor goede spreiding met minder risicovolle investeren zoals obligaties, fondsen, et cetera.

Goedkope ETFs kan je het beste aanschaffen bij DEGIRO waar zij het grootste aanbod hebben. Bij maandelijks inleggen worden transactiekosten alsmaar groter en groter. Bij deze tactiek kan je het beste beleggen via goedkope online brokers. Een van de beste keuzes hiervoor is DEGIRO. Dit is omdat DEGIRO zeer lage transactiekosten heeft en tegelijkertijd een groot aantal aan beschikbare ETF’s om in te investeren. Klik op deze link voor alle voordelen van DEGIRO.

2. Cybersecurity ETFs: CIBR en HACK

Met een Expense Ratio van 0,6% is de ETF van CIBR nog net aan de goedkopere kant qua investering. Ja, er zijn goedkopere ETFs maar daartegenover staat kwaliteit. CIBR is zeer toekomstgericht. Deze ETF bevat namelijk veelbelovende Cybersecurity bedrijven. Cybersecurity is zondermeer een booming industrie voor de komende tien jaar (en misschien wel langer). Dit maakt deze industrie een echte groeimarkt, en beleggen in groeimarkten is altijd verstandig voor wie wilt meeliften op succes. Een ander voorbeeld van een ETF binnen de Cybersecurity is HACK (Expense Ratio 0,6%), en een relatief nieuwe Exchange Traded Fund genaamd IHAK (Expense Ratio 0,47%).

ETFs zoals hierboven aangegeven bevatten wel meer risico dan een grotere ETF zoals de 3000 Russell. Niet alleen omdat de 3000 Russell aanzienlijk meer spreiding heeft, maar ook doordat ETFs zoals CIBR, HACK en IHAK meer gevuld zijn met groeiaandelen. Groeiaandelen zijn relatief kleinere bedrijven (tussen de 1 tot 10 miljoen) die jaarlijks enorm groeien in omzet, maar nog wel verlies maken. Beleggen in groeiaandelen kan tot enorme rendementen leiden, maar ook tot grote verliezen. Alles valt of staat met het moment waarop het groeiaandeel winstgevend wordt. Eenmaal winstgevend, dan explodeert de koers. Echter, blijft het bedrijf verliesgevend, dan zal het enorme rendementsverliezen opleveren voor beleggers. Enkele interessante groeiaandelen vind je terug onder mijn aandelen tips.

Automation & Robotica ETF: RBOT

Naast Cybersecurity hebben we nog een andere groeimarkt, namelijk die van Automation en Robotica. Een goedkope ETF met groot toekomstperspectief bevindt zich binnen deze groeiende markt. De ETF waar ik over spreek noemt men RBOT (Expense Ratio: 0,40%). Hierin zitten 100 verschillende bedrijven. Stuk voor stuk actief binnen Automation en/of Robotica. Wanneer jij gelooft in industrieën zoals automatisering, robotica, kunstmatige intelligentie en chips, dan is RBOT het overwegen waard om in te investeren. Wel ben ik benieuwd naar jouw ervaringen en mening over beleggen in automatisering. Laat het mij weten in een reactie hieronder zodat we elkaar kunnen helpen!

Goedkope Indexfonds ETF: S&P 500

Als je minder risico wilt nemen, maar toch wilt investeren in de aandelenmarkt, dan zijn indexfondsen een goede keuze. Meer over waarom indexfondsen een relatief veiligere aandeleninvestering zijn, lees je in dit artikel over beleggen zonder risico. Wanneer het aankomt op goedkoop beleggen in ETF, is de S&P 500 tracker genaamd iShares Core S&P 500 UCITS ETF een van de allergoedkoopste. De Expense Ratio is namelijk slechts 0,07%. Dat is niet gek ook, want het enige wat deze ETF doet is het tracken (volgen) van de S&P 500 koersverloop. Er hoeft qua management dus niks aan gedaan te worden.

De iShares Core S&P 500 UCITS ETF is een ideale oplossing voor als je gelooft in de aandelenmarkt maar niet (te) veel risico wilt nemen. De S&P 500 is een Amerikaanse indexfonds. Investeren in dit indexfonds betekent dus investeren in de Amerikaanse industrie. Voorlopig zie ik geen reden waarom de Amerikaanse industrie niet zou blijven groeien, al weet je het nooit zeker.

Goedkoop beleggen in ETF: overige keuzes

Tot slot hebben naast alle ETFs in aandelenmarkten ook trackers voor andere soorten beleggingen. Denk hierbij aan goud, olie en commodity’s zoals suiker, koffiebonen, graan, et cetera. Dat is het grote voordeel aan een tracker: het maakt beleggen relatief eenvoudig en toegankelijk. Zelf heb ik geen ervaring met trackers voor bovenstaande investeringen. Wel heb ik ervaring met beleggen in vastgoedfondsen, en ook daar zijn ETFs voor. Dit noemen ze REITS, wat staat voor Real Estate Investment Trust. Dit is niks meer dan een vastgoedfonds, maar dan beursgenoteerd. Interessant aan REITs zijn dat ze vaak mooie rendementen geven en ook hoge jaarlijkse dividenden. Daartegenover staat uiteraard wel het risico bij investeren in de vastgoedmarkt (die altijd met pieken en dalen gaat). Meer weten? In het kennisartikel over beleggen in REIT leer je hoe je dit het beste doet.

Wat zijn jouw ervaringen met goedkoop beleggen in ETF? Of beleggen in het algemeen? Laat het mij weten in een reactie hieronder zodat we erover kunnen sparren. Ook kan je mij volgen via de nieuwsbrief en Social Media voor meer van dit soort artikels en de laatste inzichten over beleggen, rijk worden, en financiële vrijheid.

Over de schrijver
Opgevoed door een ondernemer, afgestudeerd in Masteropleidingen over Management en Strategie, en een passie voor beleggen en investeren. Mijn naam is Jorik Vermeulen, bedenker van de Happy Investors Mindset community. Sluit jij je aan bij onze reis naar Financiële Vrijheid?
Reactie plaatsen

Voorkom dat je het gratis boek "Meer Geld Verdienen in Minder Tijd" misloopt!

Mijn boek Meer Geld Verdienen in Minder Tijd telt bijna 100 pagina's met duidelijke en concrete tips over hoe je veel meer geld in minder tijd kan verdienen. Dit is inclusief stappenplan en, uit onderzoek bewezen, de beste tactieken om dit te bereiken. Om mijn kennis en ervaringen met jou te delen, mag je het boek gratis downloaden via onderstaande button. Enjoy!
50%
Download Gratis