(Beginnen met) Aandelen of ETF’s Kopen? 7 Verschillen
aandelen-of-etf-kopen
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
11/11/2021
9 min

(Beginnen met) Aandelen of ETF’s Kopen? 7 Verschillen

11/11/2021
9 min

Beste belegger, wil je beginnen met aandelen of ETF’s kopen? Een wijs besluit! Geld voor je laten werken is dé manier voor duurzaam vermogen opbouwen. De vraag is alleen: wat is beter, aandelen of ETF’s kopen? Er zijn 7 belangrijke verschillen om te begrijpen alvorens je de keuze kan maken. In dit artikel bekijken we deze verschillen en geef ik je praktische tips voor succesvol beleggen.

Aan het einde van het artikel deel ik mijn ervaringen over of je het beste kan beginnen met aandelen of ETF’s in specifiek 2022.

Laten we beginnen!

De 7 grote verschillen tussen beleggen in aandelen vs. ETF’s

etf-of-aandelen-kopen

Dit zijn de verschillen:

 1. Risico
 2. Rendement
 3. Looptijd
 4. Passief vs. actief
 5. Kennis en ervaring
 6. Tijdsbelasting
 7. Kosten

Voor de volledigheid: ook ETF’s zijn aandelen die je via een beleggingsplatform koopt. In dit artikel maken we echter duidelijk onderscheidt tussen de twee. Met aandelen refereer ik naar individuele aandelen van één bedrijf. Als je niet weet wat een ETF precies inhoudt, lees dan eerst dit artikel met tips over ETF’s en wat het inhoudt. En lees dan verder.

Hieronder behandelen we alle verschillen om antwoord te geven op de vraag: beginnen met aandelen of ETF’s kopen?

In een notendop: met aandelen kan je hoger rendement halen dan ETF’s. De prijs hiervoor is een hoger risico en de noodzaak tot meer tijdsbelasting, kennis en ervaring. Het is zoals alles in het leven: wie bereidt is hard te werken kan daarvoor beloond worden. Je moet alleen wel de juiste keuzes maken, aangezien beleggen reële risico’s tot geld verlies kent.

Wil je leren succesvol beleggen? Bekijk onze cursussen beleggen en leer hoe je financieel vrij wordt dankzij succesvol beleggen in aandelen én ETF’s.

Verschil in risico bij aandelen of ETF’s kopen

Risico is het belangrijkste verschil bij aandelen of ETF’s kopen. Met beide beleggingen kan je prima rendement halen. Het verschil is de mate van zekerheid. Wanneer iets minder zeker is, geeft dat een risico. Het risico van aandelen ligt hoger dan ETF’s.

Zwart-wit beschreven kan je het zien als:

 1. Aandelen kunnen -80% of +80% rendement in één jaar geven
 2. Bij ETF’s is dit eerder -30% of +30% in één jaar

Stel dat je met €10.000 begint en slechte aandelen koopt. In het extreme geval realiseer je -80% in één jaar. Je vermogen is dan nog maar €2.000 waard. Om nu überhaupt weer 10.000 te hebben, moet je nu x5 rendement realiseren. Oftewel: +400%. Niet veel aandelen realiseren zoveel rendement op een termijn van 5 jaar 😉.

Rule No. 1: Never lose money. Rule No. 2: Never forget Rule No. 1 – Warren Buffet

Natuurlijk is het niet verstandig om al je geld op één aandeel te zetten. Dankzij een goede strategie en de juiste aankopen zal je met aandelen kopen meer succesvol zijn dan ETF’s. Je moet alleen wel aan deze voorwaarden voldoen!

Het zou een uitstekende investering in jezelf zijn om te leren hoe dit werkt. Om te leren hoe je succesvol kan beleggen in aandelen. Waarom? Omdat op de lange termijn een paar procent extra rendement je letterlijk tien- of honderdduizenden euro’s extra kan opleveren (zie hieronder 😊). Het nadeel: je zal kennis en ervaring moeten opdoen om dit te realiseren.

Wil je minder risico lopen en heb je geen interesse je te verdiepen in aandelen? Dan is het sowieso slimmer om te kiezen voor ETF’s kopen.

Om je te helpen vind je hier gratis toegang tot mijn onderzoek naar de beste ETF’s.

beleggingsapp-vergelijker


Verschil in rendement bij aandelen of ETF’s kopen

beginnen-met-aandelen-of-etf

Beleggen doe je voor de lange termijn. Daarom spreken we altijd over een gemiddeld jaarlijks rendement. Het ene jaar kan je -20% staan, en het volgende jaar +40%. Het gemiddeld rendement is dan +11,2% (en geen +20%).

Er is een belangrijk verschil in rendement bij aandelen vs. ETF’s kopen. Hierboven gaf ik al het effect aan op één jaar. Maar stel dat je gaat beleggen volgens een bewezen lange termijn strategie. In dat geval kan je met aandelen hoger rendement behalen.

Zwart-wit beschreven kan je het zien als:

 1. Aandelen kunnen ±10 – 15% gemiddeld rendement per jaar realiseren (+20% is world class)
 2. ETF’s kunnen circa ±7 – 12% gemiddeld rendement per jaar realiseren

Let wel dat ik hier spreek over een lange termijn van > 20 jaar. Er zijn perioden waarin ETF’s gemiddeld +25% rendement geven. En aandelen zelfs nog hoger. Maar er zijn ook perioden waarin dit -20% is. En dan verlies je veel geld.

Stel dat je begint met €5000 en maandelijks €500 bijlegt gedurende 20 jaar. Hoeveel geld verschil heb je tussen aandelen en ETF’s kopen? (berekening is inclusief 2% inflatie en exclusief belastingen)

 1. Bij 10% rendement op aandelen heb je na 20 jaar: €285.000
 2. Bij 7% rendement op ETF’s heb je na 20 jaar: €202.403

Wil je toegang tot de beste aandelen? Meld je aan op het Happy Investors aandelen abonnement en krijg direct toegang tot maandelijks onderzoek naar unieke aandelen voor potentieel +15% rendement per jaar.

aandelen-of-etfs-kopenDe rekentool kan je gratis downloaden via ‘menu’ > ‘gratis training beleggen’. Bron: Happy Investors

Verschil in looptijd

Er is ook verschil in looptijd bij aandelen of ETF’s kopen. Met looptijd doel ik op het termijn waarmee je de belegging vasthoudt. In de basis ben ik voorstander van buy & hold. Dit houdt in dat je de beste aandelen en ETF’s koopt om deze pas over 5, 10 of 20 jaar te verkopen.

In principe is de looptijd bij ETF’s langer. Dit maakt het derhalve minder tijdsintensief. Dit geldt vooral bij grote, gediversifieerde Exchange Traded Funds. In feite kan je deze zorgeloos vasthouden voor een lange termijn. Er zit een management achter die af en toe aandelen rouleert, waardoor de ETF relevant blijft.

Voor inspiratie kan je hier de beste dividend ETF’s bekijken. Met name dividend herbeleggen is een uitstekende strategie voor lange termijn beleggers.

Bij thema ETF’s kan de looptijd korter zijn. Immers, als het thema niet meer relevant is, dan zullen de gelieerde aandelen in de toekomst minder goed presteren door afnemende vraag (of aanbod).

Ook aandelen kunnen een lange termijn buy & hold zijn. Dit is alleen wel wat moeilijker. De gemiddelde levensduur van bedrijven is kleiner dan 10 jaar. Voorheen was dit nog 60 jaar. Globalisering, innovatie en concurrentiestrijd nemen toe. Dit stelt bedrijven in staat om sneller te groeien dan voorheen. Maar helaas kunnen ze daardoor ook sneller failliet gaan of krimpen.

Het feit dat aandelen vandaag de dag sneller kunnen groeien, geeft ook grote kansen. Daarom beleg ik zelf al jaren in groeiaandelen. Risicovol? Jazeker. Maar ook spannend, leuk en potentieel hoog rendement.

Lees hier verder over beleggen in groeiaandelen.

beste-beleggingsapp-vergelijker

Passief vs. actief beleggen in aandelen of ETF’s

Een ander aspect is dat je in aandelen niet passief kan beleggen. Je zal altijd met enige regelmaat de voortgang willen bijhouden. Immers, je investeert in een bedrijf en haar toekomstperspectief. Aangezien de wereld continue verandert, kan het toekomstvooruitzicht minder aantrekkelijk worden. Er zijn legio voorbeelden: van koolmijnen tot grote schandalen zoals Enron.

ETF’s zijn wel meer geschikt voor passief beleggen. Stel dat je kiest voor een wereldwijde ETF. Een voorbeeld is de Vanguard All-World ETF. Dit fonds volgt de koers van 3500+ aandelen van bedrijven over de gehele wereld. Dit soort fondsen bieden lager rendement, maar is wel een van de meest passieve inkomstenbronnen die je kan opzetten.

Verschil in benodigde kennis en ervaring

beginnen-met-aandelen-of-etf-beleggen

Het spreekt voor zich dat aandelen meer kennis en ervaring vereisen. Toen ik op mijn 23ste begon had ik al reeds kennis over bedrijfsstrategie (vanuit HBO). Dit werd alleen maar meer door het volgen van een managementstudie op de universiteit. Dit stelde mij in staat om redelijk succesvol te beleggen in groeiaandelen. Ik zocht naar unieke bedrijven die een goede strategie hadden binnen een groeiende markt.

Maar in feite wist ik maar de helft van het verhaal. Ik had geluk dat de beurzen vrijwel louter bleven stijgen. Immers, bij dalende beurzen wordt het financiële aspect veel belangrijker. En hier had ik te weinig ervaring in.

Succesvol beleggen in aandelen komt neer op: koop unieke bedrijven met duurzaam competitief voordeel en duurzame groei tegen een gunstige aandelenprijs.

Dit laatste ‘een gunstige aandelenprijs’ is wat ik bedoel met het financiële aspect. Als je de juiste aandelen koopt tegen de juiste financiële waardering, dan haal je zeer hoog rendement. Bovendien geeft dit minder risico op koersverlies. Want overgewaardeerde aandelen kunnen fors dalen wanneer de verwachtingen niet worden waargemaakt.

Gelukkig zijn we nu 7 jaar verder en heb ik veel meer geleerd omtrent beide aspecten 😉.

laten-beleggen-vergelijker-2022


Verschil in tijdsbelasting

Bij aandelen moet je veel meer onderzoek doen. We moeten verlies voorkomen. Dus we willen de beste bedrijven tegen een gunstige aandelenprijs kopen. Doen we dit niet, dan riskeren we potentieel veel koersverlies. Derhalve is de tijdsbelasting bij aandelen vs. ETF’s kopen nogal verschillend.

Heb je niet de tijd maar wel de interesse in het kopen van de beste aandelen en ETF’s? Op de Happy Investors Community krijg je toegang tot een bewezen strategie voor succesvol beleggen + maandelijks onderzoek naar unieke aandelen.

Verschil in kosten bij aandelen of ETF’s kopen

Tot slot is er een laatste verschil bij beleggen in aandelen of ETF’s, namelijk de kosten. Voor het aankopen ben je meestal hetzelfde kwijt. Hierbij is het belangrijk dat je kiest voor de goedkoopste beleggingsapps. Bij sommige kan je aandelen en ETF’s commissievrij (gratis) kopen. Op de lange termijn bespaart dit serieus geld.

Lees hier over het vergelijken van de beste beleggingsapps.

Daarnaast zijn er nog beheerkosten. Bij aandelen betaal je geen vergoeding, omdat er geen fondsbeheer is. Bij ETF’s wel. Hier betaal je een management fee. Ook wel ‘Expense Ratio’ genoemd. Dit is een vergoeding voor het managen van de ETF. Zo moet het fonds zichzelf balanceren en af en toe worden nieuwe aandelen toegevoegd of verwijdert.

Er zijn grote verschillen in kosten bij ETF’s. Een expense ratio van 0,75% per jaar is aan de hoge kant. Je hebt echter ook goedkope fondsen die minder dan 0,10% per jaar hanteren.

Mijn ervaringen met beleggen in aandelen of ETF’s voor 2022

ervaringen-aandelen-vs--etf

Het belangrijkste is dat je begint met een lange termijn beleggingsstrategie. Bepaal voor jezelf hoeveel risico en rendement je wenst te nemen. Hoe hoger de wens, hoe hoger de kans op geld verlies. Beleg daarom alleen met geld dat je kan missen. Wanneer je jonger bent, kan je in beginsel meer risico nemen.

Mijn ervaringen is dat ik ben begonnen met beleggen in groeiaandelen. Dit is de meest risicovolle vorm van individuele aandelen (ik had ook een beetje crypto, dus dat zegt genoeg haha). Al met al is mij dit goed afgegaan, maar ik zou mogelijk een hoger rendement hebben behaald met buy & hold van goede ETF’s.

Waarom?

Omdat ik nog te weinig kennis en ervaring had. Ik kocht unieke bedrijven, maar soms tegen een te hoge aandelenprijs. Ik realiseerde rendement, maar er viel meer te halen.

Vandaag de dag beleg ik in een mix van aandelen en ETF’s. Dit is nu nog zo’n 70% - 30%. Op termijn wil ik hier 40% - 60% van maken. Dit is vooral omdat ik meer geld heb en minder risico wens te nemen. Anderzijds biedt deze combinatie mij nog wel de gelegenheid te profiteren van hoger rendement.

Wat ik zou doen voor 2022? Nu, Nov. 2021, staat de aandelenbeurs op een hoge financiële waardering. Veel aandelen zijn duur of overgewaardeerd. Als je nog geen kennis hebt, is het daarom slimmer om te starten met ETF’s.

Wil je toch liever beginnen met aandelen? Mijn tip: begin met dividendaandelen waarbij je het dividend herbelegt. Wacht tot de beurs wat meer afkoelt (dit kan jaren duren) en koop dan potentievolle groeiaandelen tegen een gunstige prijs.

Dit wilt niet zeggen dat er ook in 2022 unieke aandelen zijn die je kan kopen 😊.

En, wat heeft jouw voorkeur: aandelen of ETF’s kopen?

Reacties
Categorieën