Gelukkig zijn: Hoe Kan Ik Meer Gelukkig Zijn? | Happy Investors
Gelukkig zijn: hoe kan ik meer gelukkig worden en zijn?
Persoonlijke Ontwikkeling
Happy Investors
Persoonlijke Ontwikkeling
04/18/2020
15 min

Gelukkig zijn: Hoe Kan Ik Meer Gelukkig Zijn? | Happy Investors

04/18/2020
15 min

Beste Happy Investor, de ware essentie van de Happy Investors is gelukkig zijn. Immers, daar is waar ik over schrijf, dat is het ultieme doel. Maar hoe kan je meer gelukkig worden en zijn? En hoe kan je gelukkig blijven? In mijn persoonlijke zoektocht naar het antwoord op deze vraag heb ik hier veel over gelezen en over nagedacht. In mijn jongere jaren dacht ik het antwoord voornamelijk te vinden in financiële vrijheid, een staat waarin je in principe niet meer hoeft te werken en louter kan doen wat je wilt en waar je plezier aan beleefd. Maar wijsheid komt met de jaren. Gelukkig zijn draait vooral om doen waar je van houdt, en van betekenis zijn. Niet alleen op de wereld, maar ook van betekenis door het hebben van sterke, sociale relaties. Dit laatste, betekenisvolle sociale relaties, is de basis voor gelukkig zijn. Al is het wel zo dat dit voor de een meer nodig is dan voor de ander.

In onderstaande artikel deel ik mijn visie op gelukkig zijn met jou. Hierin leg ik de wisselwerking uit tussen drie verschillende concepten, die tezamen leiden tot het ultieme doel van gelukkig worden en gelukkig zijn. Het is hierbij de bedoeling om je aan te zetten tot verdieping in ieder van de drie concepten. Immers, als ik dit allemaal ga uitschrijven in dit artikel dan wordt het een boekwerk 😉.

Inhoudsopgave

Wat betekent het om werkelijk gelukkig te zijn?

Er is een Japans concept genaamd Ikigai. Dit concept toont aan hoe je pure geluk kan behalen. In zowel theorie als praktijk is dit concept waar, al is het niet zo eenvoudig om het te bereiken. Desalniettemin geloof ik dat Ikigai slechts 1 van de 3 componenten is om echt puur gelukkig te zijn. De andere twee componenten zijn, als je het mij vraagt, financiële vrijheid en Mindfulness. En dan niet het zweverige Mindfulness, maar de praktische toepassing hiervan die vele pragmatische, concrete voordelen geeft zoals meer focus, meer energie en meer voldoening.

In dit artikel leg ik je mijn visie op gelukkig worden en gelukkig zijn uit. Het kan zijn dat dit misschien te veel lijkt als voorwaarden tot gelukkig zijn, maar dat is het niet. Het is een lange termijn proces waarbij je stapje voor stapje neemt om jezelf te ontwikkelen. Het is hoe ik mijn eigen leven inricht, en ben dan ook zeer benieuwd naar jouw mening, ervaring en visie op zowel dit artikel als het gelukkig zijn in essentie.

Hieronder ter illustratie de drie concepten als wisselwerking. Het maakt niet uit met welk concept je begint. Ze zijn aanvullend op elkaar.

hoe gelukkig worden en gelukkig zijn

Ikigai: de basis voor heel gelukkig worden en gelukkig zijn

Onderzoek vanuit de wetenschap naar gelukkig worden en gelukkig zijn begon allereerst met een overlap tussen passie en sterktes. Al snel werd dit model uitgebreid naar de BGS-matrix. Dit staat voor betekenis, groei en sterktes. Deze matrix kwam ik tegen in het boek van Mindgym, maar is te beperkt als je het mij vraagt. Er is namelijk een beter model dat aantoont hoe je echt heel gelukkig kan zijn. Uiteraard is dat slechts een theoretisch model. Hier zit keiharde waarheid in, maar de realiteit is minder gemakkelijk. Immers, anders zou iedereen wel heel gelukkig zijn. Het model waar ik over spreek heet Ikigai. De illustratie hiervan zien we in de onderstaande afbeelding, die ik heb van dit artikel over ikigai vinden als ondernemer.

hoe gelukkig worden en gelukkig zijn

Ikigai is een Japans concept voor gelukkig worden en gelukkig zijn. Dit concept bestaat uit vier pijlers:

  1. Waar je van houdt;
  2. Wat de wereld nodig heeft;
  3. Waar je voor betaald kunt worden; en
  4. Waar je goed in bent

Als je het aan mij vraagt is Ikigai een vrij complete benadering op hoe men meer gelukkig kan worden. Zo is het niet voldoende om alleen te “werken” binnen de cirkels van waar je van houdt en waar je goed in bent. Dit noemt men passie. Alhoewel je heel gelukkig kan zijn door het najagen van je passie, is dit niet het gehele plaatje. Je moet namelijk ook nog een boterham verdienen. Dus het uitbreiden van je passie volgen met “waar je betaald voor kan worden”, zorgt er al voor dat je een nog betere basis voor gelukkig worden en gelukkig zijn krijgt. Immers, nu kan je jouw passie volgen en er ook je boterham mee verdienen.

Een kritische noot aan het bovenstaande is dat wanneer je betaald krijgt voor je passie, deze passie juist minder kan worden. In mijn visie kunnen we daarom financiële vrijheid toevoegen aan het complete beeld. Dankzij financiële vrijheid zal de basisbehoefte van geld verdienen minder relevant worden, waardoor je je meer kan richten op de mix van passie en missie.

In het concept Ikigai gaan we nog een stapje verder. Want bovenstaande formule was voorheen altijd de gedachte van gelukkig zijn. Dat we enkel “waar we van houden” + “waar we goed in zijn” + “waar je voor betaald kunt worden” nodig hebben. En in zekere zin als je deze situatie bereikt, behoor je al tot de weinigen en gelukkigen. Maar binnen Ikigai kunnen we nog een stap verder maken door te kijken naar “wat de wereld nodig heeft”. Zo onttrekken we onszelf van het individu, en leveren we bijdragen aan een groter geheel. Dit leidt tot een hoge mate van zingeving.

goedkoop-aandelen-beleggen

Flow, en hoe dat bijdraagt tot een hoge mate van gelukkig worden en gelukkig zijn

Het Ikigai concept is belangrijk omdat werken binnen de sweetspot, het middelste waarin alle cirkels samenkomen, leidt tot een zinvol leven en een hoge mate van gelukkig worden en gelukkig zijn. Wie Ikigai wil bereiken zal daar uiteraard naar toe moeten werken. Dit komt altijd met een prijs. Soms is de prijs om van werk te wisselen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een switch van advocaat van BN’ers naar een pro-deo advocaat. Met andere woorden: minder carrière maar wel meer richting de missie (waar je van houdt en wat de wereld nodig heeft). Wat de prijs ook is, er is altijd een prijs die betaald moet worden om Ikigai te bereiken. En het zal de moeite en inzet meer dan waard zijn!

Het bereiken van Ikigai is een lange termijn visie. Het naar Ikigai toewerken is korte termijn. Je zult merken dat hoe meer je richting Ikigai komt, hoe vaker en langer je in een flow zult geraken. Het bereiken van flow is een soort van gelukkig zijn, maar dan op de korte termijn. Wie in een flow zit, is bezig aan een uitdagende doch behapbare doel waaraan hij of zij ook plezier beleeft. Typisch aan een flow is dat je geen besef van tijd meer hebt, noch van jezelf. Je bent zo intens bezig met de betekenisvolle taak, dat je eigenlijk alles om je heen vergeet.

Meestal komt flow voor bij sporten en “spelen” (net als spelende kinderen). Maar wie betekenisvol werk doet waaraan hij of zij plezier beleeft, goed in is en er ook nog eens geld aan verdient, zal zich veelvuldig in de flow bevinden. Denk hierbij aan zeer gepassioneerde artsen tot aan de toegewijde conciërge vol trots van zijn of haar werk.

Gelukkig zijn en blijven doe je door vaker in deze flow te komen, en dus in Ikigai.

Financiële vrijheid: gelukkig worden en zijn door pure vrijheid

Wanneer we het model van Ikigai bekijken, zien we dat het kunnen geld verdienen een noodzakelijke rol speelt. Dit is het element “waarvoor je betaald kunt worden”. Zo werkt de realiteit nu eenmaal. Als je doet waar je van houdt, maar geen ene moer verdient, dan zal je echt niet intens gelukkig worden. Maar wat nu als je dit element van geld moeten verdienen kunt reduceren of zelfs minimaliseren? In dat geval kan je volledig werken binnen je passie en missie, zonder per se te moeten kijken naar hoe je er ook nog eens geld mee kan verdienen. Want eerlijk is eerlijk, wanneer je geld moet verdienen komen er ook andere zaken om de hoek kijken die als “werk” aanvoelen. Dat is onvermijdelijk binnen het Ikigai-model. Maar er is een antwoord.

Het antwoord ligt in financiële vrijheid bereiken. Persoonlijk beschouw ik financiële onafhankelijk als een cruciaal onderdeel voor wie heel gelukkig wilt zijn en blijven. Met financiële onafhankelijkheid doel ik niet op miljoenen, maar wel op (meer dan) genoeg passief inkomen om je maandelijkse kosten te dekken. In deze situatie heb je namelijk pure financiële onafhankelijkheid bereikt, en hoef je niet per se te werken. Deze situatie geeft je dus pure vrijheid om te doen waar je werkelijke passie en missie ligt, zonder de conditie dat je er ook “betaald voor kunt worden”. Voor veel mensen, die niet ondernemend genoeg zijn, is die conditie namelijk een groot struikelblok.

Hieronder deel ik je mijn visie op de praktische toepassing van financiële vrijheid. Maar als je nog onbekend bent met dit concept, en je jezelf er volledig in wilt verdiepen, lees dan mijn uitgebreide kennisartikel over financiële onafhankelijkheid bereiken.

Een praktische toepassing van financiële onafhankelijkheid op gelukkig zijn en gelukkig blijven

hoe gelukkig worden en gelukkig zijn

In de situatie van financiële onafhankelijkheid ontvang je maandelijks (meer dan) genoeg inkomsten om je maandelijkse kosten te dekken, zonder dat je hiervoor hoeft te werken. Dit kan door het creëren van passief inkomen, waarbij verreweg de beste manier hiervoor is om te beleggen. Hoe je dit exact doet, lees je in de artikels rijk worden met beleggen en hoeveel maandelijks beleggen. Met name dit laatste artikel toont aan dat financiële onafhankelijkheid bereiken voor echt iedereen mogelijk is, of je nu veel of weinig geld hebt. Er is letterlijk geen enkel excuus. Het enige wat je nodig hebt is pure wilskracht, doorzettingsvermogen, en de kennis en know-how die je uit mijn artikels haalt.

In die staat heb je de verlichtende vrijheid om 100% te bepalen wat jij wilt doen. Geld hoeft hier geen enkele rol meer te spelen. Voordat we gaan dromen. Laat mij uitleggen hoe ik het zie. Wanneer je dankbaar bent met hetgeen wat je hebt (mindfulness, daar straks meer over) en je laat het materialisme los, dan kan je perfect leven en alsnog hele leuke dingen doen voor een maandelijks budget van 2000 euro per persoon. Samen met je partner, gaat het dam om 4.000 euro netto per maand. Theoretisch gezien zal je circa 70.000 euro rendement per jaar moeten hebben. Lees bovenstaande artikels en leer hoe, maar let op: dit is een lange termijn avontuur van 10 – 20 jaar.

Eenmaal financiële onafhankelijkheid bereikt, kan je dus je eigen leven indelen. Stel dat je toch wilt blijven werken, maar dan drie of vier dagen in de week. Immers, uit werk kan je voldoening en uitdaging halen. In dat geval zal je aanzienlijk minder rendement nodig hebben en eerder financiële vrijheid bereiken. Hoe jij ermee om gaat bepaal je zelf, maar dat is nu juist de essentie. Dankzij financiële onafhankelijkheid kan je volledig zelf bepalen hoe jij je leven gaat invullen.

gratis-aandelen-kopen

Hoe ik omga met het bereiken van financiële onafhankelijkheid voor meer gelukkig zijn

Als je financiële onafhankelijkheid wilt bereiken, mag je nooit vergeten dat het een middel is. Het is een onderdeel van de reis naar het ultieme doel: gelukkig worden en gelukkig zijn. Zo zou ik nooit kiezen voor werk waarbij ik 30% meer verdien, maar er een grootse hekel aan heb. Kies niet voor het geld, want dat maakt je juist ongelukkig. Kies wel voor de gemakkelijkste route: genoegen nemen met minder luxe (voor lagere vaste lasten) en het geld voor je laten werken (beleggen voor rendement / dividend).

Op moment van schrijven (2020) ben ik 28 jaar. Op mijn 25ste ben ik begonnen met de reis naar financiële onafhankelijkheid. Gedurende deze jaren ben ik gaan samenwonen met mijn vriendin, tweemaal per jaar op grote vakanties geweest, vele stedenreisjes geboekt en genoeg bier met vrienden gedronken. In mijn ogen heb ik geen concessies gedaan aan het gelukkig worden en gelukkig zijn. Wel probeer ik de kosten laag te houden door geen duur huis te kopen (heb een hoekwoning van 210.000), geen dure auto en geen luxe artikels. Ook ben ik zeer selectief met mijn tijdsbesteding, en besteed ik naast een goedbetaalde 40-urige job ook minimaal 10 – 15 uur per week tijd aan mijn websites (doel = passief inkomen), mijn beleggingen en lees ik veel kennisboeken omtrent ondernemen, bedrijfskunde, psychologie en persoonlijke ontwikkeling.

Het resultaat na slechts vier jaar: een maandelijks nettoloon van 3.250 euro op basis van 40 uur. Een maandelijks additioneel nettoloon van 1.250 euro uit mijn websites. En een mooi rendement uit mijn beleggingen (op moment van schrijven heb ik een netto vermogen van circa 75.000 euro). Uit mijn berekeningen zal ik met gemak op mijn 40ste met pensioen kunnen gaan. Echter, ik kies ervoor om minimaal drie dagen in de week in loondienst te blijven en de rest van mijn tijd spenderen aan mijn websites (dat is hobby) en meer tijd spenderen aan leuke dingen doen met vriendin, familie en vrienden. Meer weten over hoe ik bovenstaande doe? Lees dan eens mijn artikel over meer inkomen genereren.

Update: inmiddels is mijn vermogen gegroeid naar >150K. Ik ben uit loondienst gegaan om fulltime te werken aan Happy Investors (mijn Ikigai). Nu help ik beginnende beleggers naar duurzaam succes.

Voor niets komt de zon op. Je zal er wel voor moeten werken en zeker de eerste jaren zal je wel genoegen moeten nemen met lagere vaste lasten. Maar dat betekent niet dat je ook gewoon leuke dingen kan blijven doen. En bedenk goed: de eerste jaren zijn het zwaarste, en daarna heb je een heel makkelijk leven waarin ultiem gelukkig zijn binnen handbereik ligt. En nogmaals: focus je niet op het geld. Geld is slechts een middel om gelukkig worden en gelukkig zijn te bereiken!

cursus-beleggen-aandelen

Mindfulness: gelukkig zijn met de kleine dingen

hoe gelukkig worden en gelukkig zijn

We hebben gesproken over het concept van Ikigai om het ware geluk te vinden. Een staat waarin je doet waar je van houdt, waar je goed in bent, wat betekenis heeft en waar je ook nog eens betaald voor kan worden. In mijn persoonlijke visie is dit laatste element vaak een struikelblok. Want als je ergens betaald voor moet worden, komt dit vaak ook met tegenslagen en kan zelfs leiden tot financiële stress in het geval van te weinig betaald krijgen voor het beoefenen van je passie. Daarom ben ik van mening dat financiële vrijheid een cruciale aanvulling is op het gelukkig zijn. Dankzij financiële vrijheid kan je veel stress voorkomen, en een makkelijker, comfortabeler leven leiden terwijl je jezelf in Ikigai bevindt.

Wie zowel Ikigai als financiële vrijheid heeft bereikt, zal al zeer gelukkig worden en gelukkig zijn. Althans, dat lijkt logisch. En toch is er nog een derde concept wat een hele belangrijke aanvulling is op het gelukkig zijn en vooral gelukkig blijven. Dan heb ik het over Mindfulness. Mindfulness als concept op zichzelf zal al direct leiden tot een meer gelukkig leven. Maar niet alleen dat, het zorgt er ook nog eens voor dat wij sneller Ikigai zullen bereiken. En daarnaast draagt Mindfulness bij aan financiële vrijheid bereiken.

Vaak wordt Mindfulness geassocieerd met zweverige bezigheden. Maar dat is onwaar. Dat is ook de reden dat de laatste jaren dit concept aan populariteit wint. Kijk, zelf ben ik heel rationeel en wetenschappelijk georiënteerd. En ik kan je verzekeren dat Mindfulness alles behalve zweverig is. Het geeft juist zeer pragmatische voordelen voor ieder rationeel mens die meer gelukkig wilt zijn, of meer succesvol wilt worden en ook meer financiële vrijheid wilt bereiken.

periodiek-beleggen

Hoe Mindfulness bijdraagt aan meer gelukkig worden en gelukkig zijn

Hieronder beschrijf ik in het kort een aantal elementen vanuit Mindfulness die bijdragen aan het meer gelukkig zijn en blijven. Dit is na inspiratie uit het boek van Mindgym, wat een praktisch boek tot Mindfulness is en zeker interessant voor wie zich persoonlijk wilt ontwikkelen (in de diepte, niet breedte).

Aandacht op de kleine momenten van gelukkig worden en gelukkig zijn

De sterkste associatie die velen hebben met Mindfulness zijn de ademhalingsoefeningen. Het klopt dat dit wat zweverig kan overkomen. Al blijkt uit tientallen onderzoeken dat ademhalingsoefeningen voor aandacht leiden tot zeer positieve ontwikkelingen. In principe zijn deze ademhalingsoefeningen een training voor mensen om meer aandacht in het nu te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je op je eigen terras zit, in die heerlijk warme zon en de vogels die fluiten. Voor veel mensen is het zo dat de gedachten door hun hoofd spoken wanneer ze in die stoel zitten “niks te doen”. En helaas is het zo dat bij heel veel mensen die gedachten vooral negatief zijn. Dit is hoe onze hersenen zijn geprogrammeerd: we willen overleven, en dus denken we vooral na over risico’s en gevaren.

Bij het trainen van je aandacht, probeer je juist deze gedachten te minimaliseren. In plaats daarvan probeer je meer in het hier en nu te zijn. Te genieten van die heerlijke zon, en die vrolijke vogeltjes. Even niet denken aan morgen. Even niet denken aan die irritante collega of dwingende baas. Even niet denken aan gezeik. Nee, gewoon even genieten van het moment in het hier en nu. Dat is waarom aandacht leidt tot gelukkig worden en zijn. Je gaat meer genieten van de kleine momenten in het leven door er meer bewust over te zijn. Bovendien leidt training op aandacht ook tot meer focus en scherpte. Twee eigenschappen die cruciaal zijn in een wereld vol afleidingen.

Tot slot, het trainen van aandacht en focus is slechts een van de vele voorbeelden voor het ontwikkelen van Mindset. Hierdoor haal je het maximale uit het leven.

hoe gelukkig worden en gelukkig zijn

Compassie (voor jezelf en anderen)

Compassie is een belangrijk onderdeel van Mindfulness. Zelf heb ik nog wat moeite met dit concept. Ik ben gewend om de lat enorm hoog te leggen, om altijd maar beter te worden en meer te bereiken. Maar bij compassie voor jezelf gaat het erom om soms even iets minder van jezelf te verwachten, of zelfs te eisen. Het idee hierachter is dat je daardoor meer gelukkig kan zijn, omdat je niet gefrustreerd raakt dat je maar continue moet blijven werken om die stretch goals van jezelf te bereiken. Eerlijk is eerlijk, voor mij is compassie voor jezelf nog wel iets om meer te trainen 😊. En hoe zit dat bij jou? Ben jij ook altijd maar aan het jagen op succes, of gun je jezelf ook wel eens wat?

Compassie voor anderen is in bovenstaande voorbeeld minstens zo belangrijk. Wie de lat hoog legt voor zichzelf, zal dat onbewust ook doen bij anderen. Daardoor kan je je snel irriteren aan bijvoorbeeld collega’s die niet presteren volgens jou lat. Iets meer compassie voor die collega, door jezelf in te leven in hun situatie, zal jou meer gelukkig maken (en een fijnere collega).

Dankbaarheid leidt tot sneller gelukkig zijn

De wereld zit vol tegenstrijdigheden. Voor mensen die zeer succesvol willen worden en bakken met geld willen verdienen, zal het nooit genoeg zijn. Je kan nooit tevreden zijn, want je moet altijd harder werken in angst voor de concurrentie. En juist daarom leidt financiële rijkdom niet per se tot geluk. Het is juist de balans tussen financiële vrijheid en de dankbaarheid van alle welvaart die je al hebt. Zo kan je dankzij dankbaarheid zelfs sneller financiële vrijheid bereiken. Want wie dankbaar is voor hetgeen hij al heeft, hoeft niet te streven naar meer materialisme.

Maar even los van financiële vrijheid, leidt dankbaarheid in haar essentie al tot een meer gelukkig bestaan. Wat als jij meer dankbaar bent voor je partner, en het goede in hem of haar ziet? Wat als je meer dankbaar bent voor je collega’s, je buren en jezelf. Zou dat niet tot een meer gemakkelijker en leuker leven leiden?

Wees dankbaar voor hetgeen je hebt. En bedenk daarbij goed dat er heel veel mensen zijn die het (heel veel) slechter hebben dan jij.

Wilskracht en persoonlijke ontwikkeling

Tot slot betekent Mindfulness ook het trainen van je geest. Wilskracht is hier een goed voorbeeld van, alsook persoonlijke ontwikkeling in karakter en kennis. De combinatie hiervan zorgt ervoor dat je niet zomaar opgeeft, maar bereidt bent om door te zetten wanneer het zwaar is. Daarbij kan je je meer ontwikkelen in je eigen persoonlijkheid, in financiële vrijheid en in Ikigai. Het werken aan deze ontwikkelingen, geeft plezier, voldoening en betekenis. Ervaar het als een positieve, leerzame reis waarbij je niet per se hoeft maar wel alles mag uit vrije wil en keuze. Ik zeg niet dat je geen doelen voor jezelf moet stellen. Immers, met doelen stellen bereik je meer. Maar zie het doel als een leuke en leerzame ontwikkeling. En denk eraan dat alles dient bij te dragen aan het ultieme doel: gelukkig worden en gelukkig zijn.

En, wat is jouw visie, mening en ervaringen met gelukkig zijn? Laat het mij weten in een reactie hieronder.

Reacties
Categorieën