Gelukkig zijn: Hoe Kan Ik Meer Gelukkig Zijn? | Happy Investors
Gelukkig zijn: hoe kan ik meer gelukkig worden en zijn?
Persoonlijke Ontwikkeling
Happy Investors
Persoonlijke Ontwikkeling
04/18/2020
9 min

Gelukkig zijn: Hoe Kan Ik Meer Gelukkig Zijn? | Happy Investors

04/18/2020
9 min

Beste Happy Investor, de ware essentie van de Happy Investors is gelukkig zijn. Immers, daar is waar ik over schrijf, dat is het ultieme doel. Maar hoe kan je meer gelukkig worden en zijn? En hoe kan je gelukkig blijven? In mijn persoonlijke zoektocht naar het antwoord op deze vraag heb ik hier veel over gelezen en over nagedacht. In mijn jongere jaren dacht ik het antwoord voornamelijk te vinden in financiële vrijheid, een staat waarin je in principe niet meer hoeft te werken en louter kan doen wat je wilt en waar je plezier aan beleefd. Maar wijsheid komt met de jaren. Gelukkig zijn draait vooral om doen waar je van houdt, en van betekenis zijn. Niet alleen op de wereld, maar ook van betekenis door het hebben van sterke, sociale relaties. Dit laatste, betekenisvolle sociale relaties, is de basis voor gelukkig zijn. Al is het wel zo dat dit voor de een meer nodig is dan voor de ander.

In onderstaande artikel deel ik mijn visie op gelukkig zijn met jou. Hierin leg ik de wisselwerking uit tussen drie verschillende concepten, die tezamen leiden tot het ultieme doel van gelukkig worden en gelukkig zijn. Het is hierbij de bedoeling om je aan te zetten tot verdieping in ieder van de drie concepten. Immers, als ik dit allemaal ga uitschrijven in dit artikel dan wordt het een boekwerk 😉.

Inhoudsopgave

Wat betekent het om werkelijk gelukkig te zijn?

Er is een Japans concept genaamd Ikigai. Dit concept toont aan hoe je pure geluk kan behalen. In zowel theorie als praktijk is dit concept waar, al is het niet zo eenvoudig om het te bereiken. Desalniettemin geloof ik dat Ikigai slechts 1 van de 3 componenten is om echt puur gelukkig te zijn. De andere twee componenten zijn, als je het mij vraagt, financiële vrijheid en Mindfulness. En dan niet het zweverige Mindfulness, maar de praktische toepassing hiervan die vele pragmatische, concrete voordelen geeft zoals meer focus, meer energie en meer voldoening.

In dit artikel leg ik je mijn visie op gelukkig worden en gelukkig zijn uit. Het kan zijn dat dit misschien te veel lijkt als voorwaarden tot gelukkig zijn, maar dat is het niet. Het is een lange termijn proces waarbij je stapje voor stapje neemt om jezelf te ontwikkelen. Het is hoe ik mijn eigen leven inricht, en ben dan ook zeer benieuwd naar jouw mening, ervaring en visie op zowel dit artikel als het gelukkig zijn in essentie.

Hieronder ter illustratie de drie concepten als wisselwerking. Het maakt niet uit met welk concept je begint. Ze zijn aanvullend op elkaar.

hoe gelukkig worden en gelukkig zijn

Ikigai: de basis voor heel gelukkig worden en gelukkig zijn

Onderzoek vanuit de wetenschap naar gelukkig worden en gelukkig zijn begon allereerst met een overlap tussen passie en sterktes. Al snel werd dit model uitgebreid naar de BGS-matrix. Dit staat voor betekenis, groei en sterktes. Deze matrix kwam ik tegen in het boek van Mindgym, maar is te beperkt als je het mij vraagt. Er is namelijk een beter model dat aantoont hoe je echt heel gelukkig kan zijn. Uiteraard is dat slechts een theoretisch model. Hier zit keiharde waarheid in, maar de realiteit is minder gemakkelijk. Immers, anders zou iedereen wel heel gelukkig zijn. Het model waar ik over spreek heet Ikigai. De illustratie hiervan zien we in de onderstaande afbeelding, die ik heb van dit artikel over ikigai vinden als ondernemer.

hoe gelukkig worden en gelukkig zijn

Ikigai is een Japans concept voor gelukkig worden en gelukkig zijn. Dit concept bestaat uit vier pijlers:

  1. Waar je van houdt;
  2. Wat de wereld nodig heeft;
  3. Waar je voor betaald kunt worden; en
  4. Waar je goed in bent

Als je het aan mij vraagt is Ikigai een vrij complete benadering op hoe men meer gelukkig kan worden. Zo is het niet voldoende om alleen te “werken” binnen de cirkels van waar je van houdt en waar je goed in bent. Dit noemt men passie. Alhoewel je heel gelukkig kan zijn door het najagen van je passie, is dit niet het gehele plaatje. Je moet namelijk ook nog een boterham verdienen. Dus het uitbreiden van je passie volgen met “waar je betaald voor kan worden”, zorgt er al voor dat je een nog betere basis voor gelukkig worden en gelukkig zijn krijgt. Immers, nu kan je jouw passie volgen en er ook je boterham mee verdienen.

Een kritische noot aan het bovenstaande is dat wanneer je betaald krijgt voor je passie, deze passie juist minder kan worden. In mijn visie kunnen we daarom financiële vrijheid toevoegen aan het complete beeld. Dankzij financiële vrijheid zal de basisbehoefte van geld verdienen minder relevant worden, waardoor je je meer kan richten op de mix van passie en missie.

In het concept Ikigai gaan we nog een stapje verder. Want bovenstaande formule was voorheen altijd de gedachte van gelukkig zijn. Dat we enkel “waar we van houden” + “waar we goed in zijn” + “waar je voor betaald kunt worden” nodig hebben. En in zekere zin als je deze situatie bereikt, behoor je al tot de weinigen en gelukkigen. Maar binnen Ikigai kunnen we nog een stap verder maken door te kijken naar “wat de wereld nodig heeft”. Zo onttrekken we onszelf van het individu, en leveren we bijdragen aan een groter geheel. Dit leidt tot een hoge mate van zingeving.

goedkoop-aandelen-beleggen

Flow, en hoe dat bijdraagt tot een hoge mate van gelukkig worden en gelukkig zijn

Het Ikigai concept is belangrijk omdat werken binnen de sweetspot, het middelste waarin alle cirkels samenkomen, leidt tot een zinvol leven en een hoge mate van gelukkig worden en gelukkig zijn. Wie Ikigai wil bereiken zal daar uiteraard naar toe moeten werken. Dit komt altijd met een prijs. Soms is de prijs om van werk te wisselen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een switch van advocaat van BN’ers naar een pro-deo advocaat. Met andere woorden: minder carrière maar wel meer richting de missie (waar je van houdt en wat de wereld nodig heeft). Wat de prijs ook is, er is altijd een prijs die betaald moet worden om Ikigai te bereiken. En het zal de moeite en inzet meer dan waard zijn!

Het bereiken van Ikigai is een lange termijn visie. Het naar Ikigai toewerken is korte termijn. Je zult merken dat hoe meer je richting Ikigai komt, hoe vaker en langer je in een flow zult geraken. Het bereiken van flow is een soort van gelukkig zijn, maar dan op de korte termijn. Wie in een flow zit, is bezig aan een uitdagende doch behapbare doel waaraan hij of zij ook plezier beleeft. Typisch aan een flow is dat je geen besef van tijd meer hebt, noch van jezelf. Je bent zo intens bezig met de betekenisvolle taak, dat je eigenlijk alles om je heen vergeet.

Meestal komt flow voor bij sporten en “spelen” (net als spelende kinderen). Maar wie betekenisvol werk doet waaraan hij of zij plezier beleeft, goed in is en er ook nog eens geld aan verdient, zal zich veelvuldig in de flow bevinden. Denk hierbij aan zeer gepassioneerde artsen tot aan de toegewijde conciërge vol trots van zijn of haar werk.

Gelukkig zijn en blijven doe je door vaker in deze flow te komen, en dus in Ikigai.

Financiële vrijheid: gelukkig worden en zijn door pure vrijheid

Wanneer we het model van Ikigai bekijken, zien we dat het kunnen geld verdienen een noodzakelijke rol speelt. Dit is het element “waarvoor je betaald kunt worden”. Zo werkt de realiteit nu eenmaal. Als je doet waar je van houdt, maar geen ene moer verdient, dan zal je echt niet intens gelukkig worden. Maar wat nu als je dit element van geld moeten verdienen kunt reduceren of zelfs minimaliseren? In dat geval kan je volledig werken binnen je passie en missie, zonder per se te moeten kijken naar hoe je er ook nog eens geld mee kan verdienen. Want eerlijk is eerlijk, wanneer je geld moet verdienen komen er ook andere zaken om de hoek kijken die als “werk” aanvoelen. Dat is onvermijdelijk binnen het Ikigai-model. Maar er is een antwoord.

Het antwoord ligt in financiële vrijheid bereiken. Persoonlijk beschouw ik financiële onafhankelijk als een cruciaal onderdeel voor wie heel gelukkig wilt zijn en blijven. Met financiële onafhankelijkheid doel ik niet op miljoenen, maar wel op (meer dan) genoeg passief inkomen om je maandelijkse kosten te dekken. In deze situatie heb je namelijk pure financiële onafhankelijkheid bereikt, en hoef je niet per se te werken. Deze situatie geeft je dus pure vrijheid om te doen waar je werkelijke passie en missie ligt, zonder de conditie dat je er ook “betaald voor kunt worden”. Voor veel mensen, die niet ondernemend genoeg zijn, is die conditie namelijk een groot struikelblok.

Hieronder deel ik je mijn visie op de praktische toepassing van financiële vrijheid. Maar als je nog onbekend bent met dit concept, en je jezelf er volledig in wilt verdiepen, lees dan mijn uitgebreide kennisartikel over financiële onafhankelijkheid bereiken.

Een praktische toepassing van financiële onafhankelijkheid op gelukkig zijn en gelukkig blijven

hoe gelukkig worden en gelukkig zijn

In de situatie van financiële onafhankelijkheid ontvang je maandelijks (meer dan) genoeg inkomsten om je maandelijkse kosten te dekken, zonder dat je hiervoor hoeft te werken. Dit kan door het creëren van passief inkomen, waarbij verreweg de beste manier hiervoor is om te beleggen. Hoe je dit exact doet, lees je in de artikels rijk worden met beleggen en hoeveel maandelijks beleggen. Met name dit laatste artikel toont aan dat financiële onafhankelijkheid bereiken voor echt iedereen mogelijk is, of je nu veel of weinig geld hebt. Er is letterlijk geen enkel excuus. Het enige wat je nodig hebt is pure wilskracht, doorzettingsvermogen, en de kennis en know-how die je uit mijn artikels haalt.

In die staat heb je de verlichtende vrijheid om 100% te bepalen wat jij wilt doen. Geld hoeft hier geen enkele rol meer te spelen. Voordat we gaan dromen. Laat mij uitleggen hoe ik het zie. Wanneer je dankbaar bent met hetgeen wat je hebt (mindfulness, daar straks meer over) en je laat het materialisme los, dan kan je perfect leven en alsnog hele leuke dingen doen voor een maandelijks budget van 2000 euro per persoon. Samen met je partner, gaat het dam om 4.000 euro netto per maand. Theoretisch gezien zal je circa 70.000 euro rendement per jaar moeten hebben. Lees bovenstaande artikels en leer hoe, maar let op: dit is een lange termijn avontuur van 10 – 20 jaar.

Eenmaal financiële onafhankelijkheid bereikt, kan je dus je eigen leven indelen. Stel dat je toch wilt blijven werken, maar dan drie of vier dagen in de week. Immers, uit werk kan je voldoening en uitdaging halen. In dat geval zal je aanzienlijk minder rendement nodig hebben en eerder financiële vrijheid bereiken. Hoe jij ermee om gaat bepaal je zelf, maar dat is nu juist de essentie. Dankzij financiële onafhankelijkheid kan je volledig zelf bepalen hoe jij je leven gaat invullen.

gratis-aandelen-kopen

Hoe ik omga met het bereiken van financiële onafhankelijkheid voor meer gelukkig zijn

Als je financiële onafhankelijkheid wilt bereiken, mag je nooit vergeten dat het een middel is. Het is een onderdeel van de reis naar het ultieme doel: gelukkig worden en gelukkig zijn. Zo zou ik nooit kiezen voor werk waarbij ik 30% meer verdien, maar er een grootse hekel aan heb. Kies niet voor het geld, want dat maakt je juist ongelukkig. Kies wel voor de gemakkelijkste route: genoegen nemen met minder luxe (voor lagere vaste lasten) en het geld voor je laten werken (beleggen voor rendement / dividend).

Op moment van schrijven (2020) ben ik 28 jaar. Op mijn 25ste ben ik begonnen met de reis naar financiële onafhankelijkheid. Gedurende deze jaren ben ik gaan samenwonen met mijn vriendin, tweemaal per jaar op grote vakanties geweest, vele stedenreisjes geboekt en genoeg bier met vrienden gedronken. In mijn ogen heb ik geen concessies gedaan aan het gelukkig worden en gelukkig zijn. Wel probeer ik de kosten laag te houden door geen duur huis te kopen (heb een hoekwoning van 210.000), geen dure auto en geen luxe artikels. Ook ben ik zeer selectief met mijn tijdsbesteding, en besteed ik naast een goedbetaalde 40-urige job ook minimaal 10 – 15 uur per week tijd aan mijn websites (doel = passief inkomen), mijn beleggingen en lees ik veel kennisboeken omtrent ondernemen, bedrijfskunde, psychologie en persoonlijke ontwikkeling.

Het resultaat na slechts vier jaar: een maandelijks nettoloon van 3.250 euro op basis van 40 uur. Een maandelijks additioneel nettoloon van 1.250 euro uit mijn websites. En een mooi rendement uit mijn beleggingen (op moment van schrijven heb ik een netto vermogen van circa 75.000 euro). Uit mijn berekeningen zal ik met gemak op mijn 40ste met pensioen kunnen gaan. Echter, ik kies ervoor om minimaal drie dagen in de week in loondienst te blijven en de rest van mijn tijd spenderen aan

Reacties
Categorieën