Persoonlijke Visie Ontwikkelen: 5 Stappen en Tips
hoe-persoonlijke-visie-ontwikkelen-tips
Persoonlijke Ontwikkeling
Happy Investors
Persoonlijke Ontwikkeling
06/08/2022
7 min

Persoonlijke Visie Ontwikkelen: 5 Stappen en Tips

06/08/2022
7 min

Laten we het hebben over persoonlijke visie ontwikkelen. Als Happy Investor geloven wij erin dat het ware doel van het leven is om gelukkiger te worden. Gelukkig zijn is echter geen constante, maar een reis. Door het toewerken naar een gewenste richting in ons leven, ervaren we voldoening en geluk. We hebben het gevoel dat we vooruit komen.

Een persoonlijke visie ontwikkelen is een cruciale voorwaarden. Veel van ons weten niet waar ze werkelijk voor staan en wat ze werkelijk willen in het leven. Als je niet een bepaalde richting op beweegt kan het zo zijn dat je rondjes blijft lopen. Dit geeft het gevoel alsof je niet vooruit komt. Je staat stil. En dit kan ons ongelukkig maken.

In dit artikel nemen we je mee in het ontwikkelen van een persoonlijke visie. Aan de hand van 5 stappen en aanvullende tips leer je een eigen visie in het leven te ontwikkelen.

Op naar duurzaam succes!

Wat is een Persoonlijke Visie?


Je persoonlijke visie is de manier waarop je wilt leven. Het beïnvloedt vele facetten van het leven, waaronder mentale, emotionele, sociale, spirituele, fysieke, en professionele aspecten.

Een beknopte persoonlijke visie combineert je capaciteiten, interesses, persoonlijkheid, waarden, ambities, vaardigheden/ervaring, achtergrond en doelstellingen in één verklaring.

Een persoonlijke visie helpt je de best mogelijke beslissingen te nemen. Het moedigt je aan op lange termijn te denken en evenwicht in je leven te bewaren.

Het hebben van een duidelijke persoonlijke visie geeft je leven zin en het moedigt je aan om na te denken over wat je kunt doen om je doelen te bereiken. Het geeft richting.

Laten we een aantal belangrijke tips doornemen over persoonlijke visie ontwikkelen.

Begin met het einde in gedachten

Als je de bestseller van Stephen Covey leest, The 7 Habits of Highly Effective People, dan benadrukt hij het belang van het hebben van een persoonlijke visie.

Waarom is dat? Omdat alles twee keer wordt geschapen: eerst maken we een mentale schepping, en dan maken we een fysieke schepping.

Eenvoudig gezegd gaat het bij deze gewoonte om verbeeldingskracht, het vermogen om met onze geest te zien wat we met onze ogen op dit moment niet kunnen zien. En toch, als we het met onze geest kunnen zien, hebben we alleen wat fysieke inspanning nodig om het te laten gebeuren.

gratis-cursus-beleggen

Waarom zou je je leven leiden volgens je persoonlijke visie?

Het ontwikkelen van een geschreven persoonlijke visie helpt je waarden, doelen en ambities te herkennen. Nadat je deze hebt vastgesteld, kan je het “professionele leven” afstemmen op je persoonlijke waarden.

Als je niet zeker bent van je waarden, zul je altijd leven volgens de visie van iemand anders. Je zult banen vinden die je niet leuk vindt of dingen doen die niet overeenkomen met je waarden. Kies er in plaats daarvan voor om te doen waar je van houdt en wat betekenis voor je heeft.

Leven in overeenstemming met je kernwaarden maakt het gemakkelijker voor je om geluk, gemoedsrust en succes in je leven te vinden. Dat komt omdat je oprecht leeft zonder verwarring, schuld of schaamte.

Met een duidelijke visie kan je de gemakkelijkste, meest efficiënte manier vinden om doelen te bereiken.

Denk aan iemand die ergens naartoe rijdt maar de richting niet kent. Hij kan verdwalen of veel tijd en middelen verliezen om op de plaats van bestemming te komen. Iets soortgelijks gebeurt wanneer je jouw persoonlijke visie niet ontwikkelt.

We hebben richting nodig om vooruit te komen. Het precieze eindstation weten we niet. Is ook niet relevant. Wensen en behoeften veranderen in de loop der tijd. Zoals dat ook gaat met de wens naar financiële vrijheid. Maar door in ieder geval één richting op te bewegen zit je zelf achter het stuur.

cursus-beleggen-aandelen

Persoonlijke Visie Ontwikkeling: 5 Stappen en Tips

Er is geen pasklare aanpak voor het schrijven van een persoonlijke visie. Maar hier zijn wat ideeën over wat je kunt doen om je eigen visie te creëren.

1. Alvorens te beginnen

De algemene regel is eenvoudig: houd rekening met wie je bent. Wat het meest voor je betekent, zoals je persoonlijke waarden, aspiraties en verlangens, naast andere dingen.

Denk niet aan grenzen. Vermijd het je zorgen te maken over obstakels tijdens het schrijven van je persoonlijke visie. Denk niet na over waar je nu staat in je professionele leven, hoeveel geld je hebt, de vaardigheden die je hebt of mist, of je sociale kringen.

Je persoonlijke visie is geen plan. Het zal je helpen een plan te maken, maar het is niet het plan zelf. Je persoonlijke visie gaat alleen over wat je wilt bereiken. Daar kom je met de tijd wel achter.

Tip: richt je op hetgeen dat er werkelijk toe doet. Denk aan liefde, relaties, persoonlijke ontwikkeling, en voldoening in werk waar je van houdt.

2. Ken je sterke punten

Sterke punten zijn, in tegenstelling tot vaardigheden en "gaven", positieve eigenschappen die je kan ontwikkelen en waarmee je anderen kan inspireren. Het kunnen hulpmiddelen zijn om je te helpen daar te komen waar je wilt zijn.

Enkele voorbeelden zijn geduld, vrijgevigheid, snel denken, authenticiteit, innovatie, zelfdiscipline, verantwoordelijkheid, aanpassingsvermogen, en energiek of gepassioneerd zijn.

Maak een lijst van je sterke punten en vraag iemand die je vrij goed kent om een brede visie.

beste-nederlandse-vastgoedfondsen

3. Identificeer je kernwaarden

Je kernwaarden zijn de principes die je handelen in het leven sturen. Ze onthullen wat voor je belangrijk of echt betekenisvol is. Je waarden belichamen het doel van het leven en wie je wilt worden.

Als je niet zeker bent over je waarden, vraag jezelf dan af hoe je wilt dat de toekomst eruit ziet. Wil je "rijkdom" en welvaart? Wil je "gezondheid"? Misschien hecht je meer waarde aan "vreedzaamheid", of heb je het gevoel dat je "vrijheid" nodig hebt.

Vraag jezelf dan af wat je bewondert aan andere mensen. Bijvoorbeeld, misschien hou je van mensen die moedig, optimistisch, vriendelijk, kalm, georganiseerd, zuinig, effectief, ijverig, coöperatief, et cetera. Denk ook na over wat je stoort aan anderen, en dat zal je ook ideeën geven over wat je het meest waardeert.

Dit zijn enkele voorbeelden van kernwaarden. Kies de waarden die jij het belangrijkst vindt.

periodiek-beleggen

4. Kies wat je wilt doen

Deze stap gaat over het vinden van een carrière die aansluit bij je waarden en sterke punten.

Het kan moeilijk zijn iets te vinden wat je graag doet en er geld voor te krijgen. In dat geval is het handig om het concept van Ikigai te begrijpen.

Ikigai is een Japanse term die vertaalt naar "reden van bestaan. "In eenvoudige woorden, je Ikigai is je levensdoel.  Het is wat je gelukkig maakt en je een gevoel van doel geeft. Je Ikigai is wat je motiveert om elke morgen uit bed te komen.

Vaak gebruiken mensen dit concept om hun droomcarrière te vinden. Je Ikigai omvat waar je van houdt, waar je goed in bent, waar je voor betaald wordt, en wat de wereld nodig heeft. Als je iets vindt dat perfect in al deze categorieën past, heb je je Ikigai gevonden.

Waar je van houdt

Deze categorie omvat de activiteiten of ervaringen die je de grootste vreugde, voldoening en vervulling schenken. Vraag jezelf af wat je graag doet en wat je gelukkig maakt.

Waar je goed in bent

Denk na over de unieke vaardigheden en talenten die je bezit. Waar ben je bijzonder goed in? Sterke punten vormen een bouwsteen voor persoonlijke visie ontwikkelen.

Waar je voor betaald wordt

Het is prachtig dat je een passie hebt waar je ook nog eens goed in bent. Maar kan je er ook voor betaalt krijgen? Je hebt nu eenmaal geld nodig, zolang je nog niet financieel vrij bent 😉.

Wat de wereld nodig heeft

Deze dimensie van het ikigai diagram verwijst naar wat de maatschappij nodig heeft of wat je kunt doen om een verschil te maken.

commissievrij-beleggen-etf

5. Schrijf je persoonlijke visie

Als je eenmaal duidelijk hebt wat je wilt doen, kun je de persoonlijke visie ontwikkelen en opschrijven. Het creëren van een verklaring die je visie weergeeft is een geweldige manier om het heel duidelijk te maken en je eraan te herinneren.

Een veelgebruikte manier om een persoonlijke visieverklaring te schrijven is deze in twee delen op te splitsen: in het eerste deel staat de baan die je wilt hebben of een vakgebied dat je leuk vindt, en in het tweede deel staat waarom je die baan wilt.

Bijvoorbeeld: "Ik wil advocaat worden om mensen bij te staan die slachtoffer waren van huiselijk geweld. Ik hecht bovenal waarde aan rechtvaardigheid en empathie."

Doe er iets aan

Nu weet je jouw persoonlijke visie! Wat is de volgende stap?

Het is gemakkelijk om je overweldigd te voelen omdat je misschien denkt dat je nog ver van je einddoel verwijderd bent. Maar maak je geen zorgen; weten wat je wilt is de eerste stap naar het bereiken van dat doel. Een persoonlijke visie ontwikkelen is slechts het begin.

Maak een plan dat je zal leiden naar het bereiken van die levensvisie. Schrijf alles op wat je nodig hebt om te komen waar je wilt zijn: middelen, opleiding, contacten, et cetera.

Schrijf vervolgens stappen om ze te bereiken. Maak jaarlijkse, maandelijkse, wekelijkse en dagelijkse doelstellingen. Het zal je helpen om op koers te blijven en jezelf verantwoordelijk te houden.

Neem kleine stapjes en wees volhardend. Het gaat om de reis, niet om de bestemming!

Zolang je deze stappen en tips aanhoudt zal je een persoonlijke visie ontwikkelen die bij je past. Je zal richting geven aan jouw leven. Jij bepaalt. Jij stuurt. En dit zal je leven verrijken met meer plezier en voldoening.

Reacties
Categorieën