Samenvatting 12 Rules of Life – Jordan B. Peterson
12-rules-of-life-samenvatting
Persoonlijke Ontwikkeling
Happy Investors
Persoonlijke Ontwikkeling
05/28/2022
6 min

Samenvatting 12 Rules of Life – Jordan B. Peterson

05/28/2022
6 min

Auteur en psycholoog Jordan B. Peterson publiceerde in 2018 zijn boek 12 Rules of Life: An Antidote to Chaos. Hij combineert humor, controversiële standpunten en wetenschappelijk onderzoek om ons levensadvies te geven. De auteur komt niet zonder kritiek, maar zijn boek is populair en bevat interessante leerpunten.

Wil je leren hoe je de 12 regels in je leven kunt toepassen? Lees onze samenvatting om meer te weten te komen!

Rule #1: Stand Up Straight With Your Shoulders Back

Slachtoffermentaliteit komt steeds vaker voor en berust op de verwachting dat anderen jouw problemen wel zullen oplossen. Door eigenaarschap te nemen over je lijden kun je betekenis vinden, en een slachtoffermentaliteit voorkomt dat je dat doet.

Peterson relateert mentaliteit aan lichaamshouding. Rechtop staan met je schouders naar achteren is een sterke houding die dominantie en vertrouwen uitstraalt, en laat zien dat je verantwoordelijkheid accepteert. Waar het om gaat is dat je voor jezelf en je doelen opkomt. Neem eigenaarschap. Durf ervoor te gaan, en laat je niet tegenhouden door tegenvallers.

Rule #2: Treat Yourself Like Someone You Are Responsible for Helping

Hier legt Peterson uit waarom het belangrijk is om jezelf te respecteren en te erkennen dat je het verdient om geholpen te worden. Ga met jezelf om alsof je zorgt voor, helpt bij, en verantwoordelijk bent voor iemand die je liefhebt en waardeert.

Een korte samenvatting: wanneer je voor jezelf zorgt, kun je beginnen betekenis aan je leven toe te voegen. Onderschat het belang van je visie en richting niet. Dit zijn onweerstaanbare krachten en ze kunnen obstakels in kansen veranderen.

gratis-cursus-beleggen

Rule #3: Make Friends With People Who Want the Best for You

Vrienden hebben een belangrijke invloed op hoe je handelt. Heb je bijvoorbeeld wel eens gemerkt dat je onbewust dezelfde dingen zegt of de manieren van je vrienden kopieert? Dit betekent dat hun slechte gewoonten een negatieve invloed op je kunnen hebben.

Mensen die jouw aspiraties en doelen steunen, daarentegen, zullen je feliciteren als je iets goeds doet voor jezelf of anderen. En zij zullen je de waarheid vertellen wanneer dat nodig is. Omdat ze het beste met je voor hebben. Doe daarom moeite om je te omringen met positieve mensen en identificeer degenen die je kunnen helpen om positieve verandering teweeg te brengen. Op den duur leidt dit ook tot een positieve mindset bij jezelf, en dat is van onschatbare waarde.

Rule #4: Compare Yourself to Who You Were Yesterday, Not To Who Someone Else Is Today

We hebben allemaal een aangeboren behoefte om onszelf te vergelijken met andere mensen. Ons brein is altijd bezig onszelf met anderen te vergelijken. Wanneer iemand onze status bedreigt, beperken onze hersenen de productie van serotonine, waardoor we ons vernederd voelen.

De beste manier om dit te voorkomen is om vandaag nog te stoppen met jezelf te vergelijken met anderen. Begin in plaats daarvan jezelf te vergelijken met wie je gisteren was. Denk aan het eind van de dag na over wat je goed hebt gedaan en waar je je kunt verbeteren. Beloof jezelf de volgende dag om een beter mens te worden.

cursus-beleggen-aandelen

Rule #5: Do Not Let Your Children Do Anything That Makes You Dislike Them

Ouders moeten hun kinderen opvoeden op een manier die hen voorbereidt op de volwassenheid. Volgens Peterson houdt dit in dat ze ervoor moeten zorgen dat ze goed kunnen functioneren in de maatschappij door hen de nodige regels bij te brengen. Wanneer ouders dit niet inzien, lopen hun kinderen het risico op allerlei manieren door de maatschappij te worden verstoten.

Deze regel leert ons om kinderen op te voeden die gepassioneerd zijn om de wereld te veranderen en hen te inspireren om zichzelf te verbeteren om de wereld te veranderen.

Rule #6 – Set Your House in Perfect Order Before You Criticize the World

Deze regel gaat over klein beginnen en je omstandigheden overwegen voordat je klaagt over de wereld. Hier moedigt Peterson ons aan om onszelf vragen te stellen als deze:

  1. Heb je ten volle gebruik gemaakt van de kansen die je worden geboden?
  2. Werk je hard aan je carrière? Of sta je toe dat wrok en bitterheid je tegenhouden en je naar beneden halen?
  3. Heb je je verzoend met je broer of zus?
  4. Behandel je je echtgenoot en kinderen met waardigheid en respect?
  5. Heb je slechte gewoonten die je gezondheid en welzijn verpesten?


Have some humility. If you can't keep the peace in your own home, you're not ready to rule a city.


periodiek-beleggen

Rule #7: Pursue What Is Meaningful (Not What Is Expedient)

Peterson definieert "opportunisme" als het uitstellen van activiteiten waarvan we weten dat we ze zouden moeten doen om bevrediging op de korte termijn te zoeken.

We doen dit omdat het leven gevuld is met lijden. Maar er is zoveel meer in het leven dan pijn. Probeer dus ten volle van het leven te genieten door iets zinvols na te streven. Het nastreven van betekenis zal je helpen een beter en gelukkiger mens te worden terwijl je ook met pijn kunt omgaan. Dit is ook een krachtige manier van persoonlijke ontwikkeling.

Je kunt beginnen door opoffering te zoeken in plaats van onmiddellijke bevrediging. Deze opoffering moet ten goede komen aan anderen in plaats van aan jezelf. Peterson beschouwt bijvoorbeeld lange werkdagen om promotie te maken niet als een opoffering, omdat je acties nog steeds gemotiveerd zijn door een positief resultaat voor jezelf.

Rule #8: Tell the Truth—Or, at least, Don't Lie

Deze regel gaat niet alleen over liegen tegen anderen, maar ook over liegen tegen jezelf en het verdoezelen van de waarheid.

Wij liegen frequent. Wellicht vaker dan we willen. Waarom? Soms liegen we om competenter te lijken, status te verwerven, aardig gevonden te worden, en conflicten te vermijden. Dit is hoe we de wereld manipuleren.

Het kan ook zijn dat je tegen jezelf liegt en ontkent wat je wilt of wat je werkelijkheid is.

Simpel gezegd gaat regel gaat over het ontdekken van je waarheid, en er dan consequent naar handelen. Op de lange termijn zou dit beter uitpakken dan de waarheid negeren.

beste-nederlandse-vastgoedfondsen

Rule #9: Assume the Person You Are Listening to Might Know Something You Don’t

Mensen zullen je over het algemeen alles vertellen wat ze denken als je luistert zonder vooroordelen. Ze zullen je de meest ongelooflijke, absurde en fascinerende details vertellen. Gesprekken zullen altijd interessant zijn, zolang je bereidt bent om intentievol te luisteren zonder vooroordelen.

Wat je weet is niet genoeg, tenzij je leven perfect is. Je huidige kennis heeft je niet volmaakt gemaakt of je beschermd. Daarom is het onvoldoende. Mensen met een groei mindset begrijpen dit als geen ander.

Denk aan Socrates, die de wijste man ter wereld was omdat hij begreep dat wat hij wist, niets was. De eenvoudigste manier om deze regel toe te passen is dat je er in elk gesprek van uitgaat dat de persoon naar wie je luistert iets weet wat jij niet weet. Je zal veel leren als je jezelf erop voorbereidt om te leren.

Rule #10: Be Precise in Your Speech

Wanneer je iets wilt bereiken, moet je duidelijk en precies zijn in de doelstellingen. Dubbelzinnige doelstellingen kunnen leiden tot dubbelzinnige acties, die kunnen leiden tot dubbelzinnige uitkomsten. Je zult worstelen met een vaag onbehagen totdat je het expliciet definieert en concreet vorm geeft.

Wees specifiek in wat je wilt. Dit geeft rust in chaos. Het geeft richting.

commissievrij-beleggen-etf

Rule #11: Do Not Bother Children When They Are Skateboarding

Volgens Peterson beïnvloedt het ouderschap hoe kinderen in de toekomst op gevaar reageren. Ouders zullen hun kinderen vaak aanmoedigen om zich bezig te houden met activiteiten die minder gevaarlijk zijn dan skateboarden of bergbeklimmen. De auteur is van mening dat het weghalen van kinderen bij deze activiteiten hen kwetsbaarder maakt voor de gevaren van de volwassenheid.

In dit hoofdstuk bespreekt Peterson ook hoe de maatschappij naar gendergelijkheid verlangt en hoe ze soms te ver gaat om elk biologisch verschil tussen mannen en vrouwen te ontkennen. In plaats van jongens te "vervrouwelijken", stelt hij dat ouders risico's niet uit hun leven moeten weghalen.

Rule #12: Pet a Cat When You Encounter One on the Street

Het is gemakkelijk om je te concentreren op de negatieve aspecten van het leven. Sommige vormen van pijn kunnen immers volledig overweldigend zijn. Met deze crisissen is het gemakkelijk om nihilistisch of pessimistisch te worden over alles.

Besteed veel aandacht aan de liefde en schoonheid om je heen om mogelijk nihilisme tegen te gaan. Dit kan een zonsondergang zijn, bloemen, of gewoon een kat die je op straat vond. Wanneer je kunt, sta dan stil bij deze momenten om hun impact te vergroten. Het leven is te kort om te lijden.

Je kan actieve meditatie of mindfulness oefeningen toepassen om meer tot rust te komen. Geniet van het leven. Je verdient het.

Reacties
Categorieën