Actieve Meditatie: 8 Oefeningen + Tips en Voordelen
actieve-meditatie-voor-beginners
Persoonlijke Ontwikkeling
Happy Investors
Persoonlijke Ontwikkeling
05/26/2022
7 min

Actieve Meditatie: 8 Oefeningen + Tips en Voordelen

05/26/2022
7 min

Wat is actieve meditatie? Wat heb je eraan en hoe oefen je het? In dit artikel lees je alles over actieve meditatie voor beginners. Met oefeningen en tips om zelf een goed begin te maken. Als Happy Investor kan dit werkelijk bijdragen aan een gelukkiger leven. Het zorgt ervoor dat we meer genieten van de kleine dingen in het leven. En wat heb je aan al die financiële vrijheid, als je niet er niet van geniet? 😉

Inhoudsopgave

Wat is actieve meditatie?

Meditatie is een oude praktijk die tot doel heeft een toestand van onthechte observatie of mindfulness te bereiken. Oude beschavingen dachten dat meditatie hen in staat stelde hogere staten van bewustzijn te ervaren.

Tegenwoordig is meditatie voor iedereen toegankelijk, en veel mensen gebruiken het om hun geestelijke gezondheid te verbeteren, stress te verlichten, en hun geest te kalmeren.

De meeste meditatietechnieken bestaan uit stilzitten en aandacht besteden aan iets specifieks, zoals je ademhaling of een mantra. Sommige mensen vinden het echter moeilijk om voor langere tijd stil te zitten. Om deze reden is actieve meditatie een alternatief voor conventionele meditatie.

Actieve meditatie is meditatie in beweging. Het gaat erom je te concentreren op wat je op dit moment aan het doen bent, hoe je lichaam aanvoelt, of wat er om je heen gebeurt. Het deelt veel van de voordelen van conventionele meditatie.

Wat zijn de voordelen van actieve meditatie?

actieve-meditatie-voor-beginners

Actieve meditatie heeft vele voordelen voor welzijn en zelfs persoonlijke ontwikkeling. Het heeft veel van de voordelen als elke andere vorm van meditatie:

1. Het helpt je stress te verminderen

Meditatie is een van de manieren om spanning en stress los te laten. Een onderzoek  onder meer dan 3.500 volwassenen toonde in beperkte mate aan dat regelmatige meditatie effectief was om stress te verminderen, en je kunt de vruchten plukken door slechts een paar minuten meditatie te beoefenen. De effectiviteit zal sterk toenemen als je er echt in gelooft (al is het maar omwille het “placebo effect”).

2. Je kunt altijd en overal mediteren

Een van de beste dingen aan actieve meditatie is dat je het op elk moment kunt doen. Je kunt werken en mediteren op hetzelfde moment. Het gaat om de staat van focus, en die kun je overal bereiken, het vergt alleen wat oefening. Deze focus leidt overigens ook tot meer persoonlijke groei, omdat je meer bewust en geconcentreerd activiteiten kan uitvoeren.

3. Verhoogd zelfbewustzijn

Meestal is het moeilijk om aandacht te besteden aan alles wat we denken, voelen en doen. Soms hebben we negatieve gedachten of doen we schadelijke dingen voor onszelf en anderen zonder dat we het beseffen. Actieve meditatie helpt je bewust te worden van jezelf, en te beginnen die negatieve patronen te veranderen in gezondere.

4. Het vermindert de symptomen van angst

Een studie toonde aan dat de deelnemers minder ernstige symptomen van paniekstoornissen, sociale angst en obsessief-compulsieve gedachten rapporteerden na acht weken mindfulness meditatie beoefend te hebben (bron: Journal of Behavioral Medicine 31(1):23-33, maart 2008).

gratis-cursus-beleggen

5. Betere slaap

Een studie uit 2015 vergeleek de slaapbereidheid en -patronen in twee groepen: degenen die mediteerden en degenen die dat niet deden. In vergelijking met de controlegroep, viel de meditatiegroep sneller in slaap en bracht minder tijd wakker door tijdens de nacht.

6. Het bereidt je voor op andere vormen van meditatie

Voor sommigen is meditatie gemakkelijk. Voor andere mensen voelt het onmogelijk om stil te zitten zonder na te denken. Natuurlijk vergt het voor de meeste mensen enige oefening om hun geest en lichaam te ontspannen. Actieve meditatie is een praktische oefening voor beginners omdat het de mindfulness en het vermogen om te focussen vergroot.

Als je eenmaal gewend bent om je op één ding tegelijk te concentreren, zal het zitten in meditatie geen probleem meer zijn.

7. Het laat je het leven anders zien

Wanneer je vaker actieve meditatie begint te beoefenen, verbetert het langzaam je bewustzijn van alles om je heen. Het is alsof de tijd voor een eeuwige seconde stilstaat. In die zin ben je meer ontspannen en zie je de dingen objectiever.

Je bent niet meer zo gehecht aan de dingen en laat de behoefte aan controle los. Je begint de dingen te accepteren zoals ze komen en geniet van het leven zoals het is. Verbondenheid met deze staat motiveert je ook om een beter mens te worden en de verschillende manieren te zien waarop je anderen kunt dienen.

Het maakt je wijzer en gelukkiger in alle opzichten.

beste-nederlandse-vastgoedfondsen

Actieve meditatie: 8 oefeningen

actieve-meditatie-oefeningen

Hier zijn enkele activiteiten die je kunt doen om actieve meditatie te beoefenen.

Wandelen

Meestal hebben we haast om ergens anders te komen. Maar wat als we een paar minuten vertragen?

Wandelen kan een vorm van actieve meditatie worden als je je bewust wordt van elke stap. Denk niet aan de bestemming. Wees je in plaats daarvan volledig bewust van het proces. Luister naar je hartslag, adem bewust, en voel je hele lichaam bewegen. Met name wandelen in de natuur kan enorm veel rust geven.

Kleurplaten

Kleurboeken voor volwassenen zijn tegenwoordig erg populair. Het zijn geweldige manieren om stress te verminderen en mindfulness te bevorderen.

Kleuren kan echter ook een vorm van actieve meditatie worden. Stress je niet over het resultaat. Maak je geen zorgen over het creëren van een meesterwerk. Net als bij andere vormen van meditatie, gaat het hier juist om het proces. Laat gedachten over de toekomst niet in je hoofd opkomen.

Koken

Probeer tijdens het koken je aandacht te richten op je lichamelijke gewaarwordingen. Let op de geur of de kleur van het eten of hoe het mes aanvoelt terwijl je groenten hakt. Nogmaals, niet denken. Gewoon voelen.

Tuinieren

Tuinieren is een zeer ontspannende en leuke bezigheid. Een eenvoudige taak als het verpotten van je planten kan een manier worden om te mediteren. Word je bewust van elke sensatie, zoals wanneer je de grond aanraakt of de geur van het gras, en ga helemaal op in je taak.

Eten

We zijn gewend om te eten terwijl we staan, de telefoon checken, TV kijken, telefoontjes beantwoorden, of iets anders doen dan eten. En meestal haasten we ons naar de volgende taak.

Waarom zou je in plaats daarvan van eten geen aandachtige activiteit maken? Zet je telefoon uit, haal alle afleiding weg, ga rustig zitten en geniet van het eten. Kauw langzaam, kijk naar de kleuren, voel de texturen, de geuren, de smaken.

Geef jezelf de tijd om te eten, en doe het in een rustige ruimte. Maak er niet nog een taak van je to-do lijst van, maar een ritueel en een tijd om bij jezelf te zijn.

Douchen

Sluit je ogen en voel hoe het water je huid streelt. Ruik de shampoo en zeep. Luister naar het rustgevende geluid van het water. Als je nog een stapje verder wilt gaan, stel je dan voor dat je zorgen worden weggespoeld.

Schoonmaken

Boeddhistische monniken maken na hun ochtendgebed en meditatie ongeveer twintig minuten lang het klooster schoon. De monniken beginnen aan een schoonmaaktaak zonder de bedoeling die ooit af te maken. Deze praktijk staat bekend als "Soji."

Soji is een vorm van meditatie die bedoeld is om de opmerkzaamheid van de monniken te vergroten en eventueel af te maken wat tijdens de ochtendmeditatie onvoltooid was gebleven. De Soji is voorbij als een monnik aan het eind van de voorgeschreven twintig minuten een bel luidt, en de monniken verder gaan met wat ze daarna gaan doen. Meestal het ontbijt.

Het schoonmaken van je huis hoeft geen vervelende bezigheid te zijn. In plaats daarvan kun je het zien als een manier om je geest en emoties schoon te maken.

Sporten

Lichamelijke activiteit is een van de meest populaire vormen van actieve meditatie. Het is een kans om je volledig bewust te zijn van je lichaam, elke beweging op te merken, en spanning en stress los te laten.

Sommige vormen van lichamelijke activiteit zijn beter verenigbaar met actieve meditatie voor beginners. Bijvoorbeeld, wandelen, yoga, tai-chi, of qigong.

cursus-beleggen-aandelen

Hoe pas ik actieve meditatie toe? 5 Tips

Het beoefenen van actieve meditatie is leren door te doen. We geven je 5 tips en oefeningen om met actieve meditatie aan de slag te gaan. Doe het gewoon op je eigen manier. Als het werkt, werkt het voor jou.

Tips om te beginnen met het beoefenen van actieve meditatie

Een aantal praktische tips om te beginnen met actieve meditatie

Zoek een rustige plek en een specifiek tijdstip voor je oefening

Je kunt actieve meditatie op elke tijd en plaats beoefenen. Maar als beginner wil je het misschien oefenen in de best mogelijke omstandigheden.

Stel bijvoorbeeld dat je actieve meditatie wilt beoefenen, maar je hebt haast omdat je over 15 minuten op je werk moet zijn. In dat geval zou het moeilijk voor je zijn om helemaal op te gaan in de beoefening.

Hetzelfde geldt voor de plaats. Probeer een rustige plek te kiezen met weinig afleiding. Als je bijvoorbeeld in je huiskamer bent met je familie of huisgenoten, kunnen zij je afleiden. Je kunt beter een plek kiezen waar je alleen kunt zijn en je op je gemak voelt.

Doe het elke dag

Je kunt er alleen de vruchten van plukken. Als je volhardend bent met de praktijk. Ook is het makkelijker om het elke dag te doen als je een specifiek moment van de dag afspreekt om te mediteren.

Verwijder alle afleidingen

Zet je telefoon en de TV uit, stop met het beantwoorden van telefoontjes en doe verder niets. Ga volledig op in wat je aan het doen bent. Als je veel afleidingen om je heen hebt, zul je het moeilijk vinden om een meditatieve staat te bereiken.

Begin met iets wat je graag doet

Nogmaals, als je een beginner bent, kies dan een activiteit die je leuk vindt. In dit artikel vind je een lijst van activiteiten waarmee je kunt beginnen.

Focus

Het belangrijkste principe van deze oefening is om je te concentreren op iets specifieks. Als je aan iets anders begint te denken, zoals de taak die je hierna moet doen, verleg dan altijd je aandacht naar het heden.

Reacties
Categorieën