5x Beste Innovatie ETF’s voor Lange Termijn Beleggen
beste-innovatie-etfs
ETF Beleggen
Happy Investors
ETF Beleggen
05/18/2022
8 min

5x Beste Innovatie ETF’s voor Lange Termijn Beleggen

05/18/2022
8 min

Beste Happy Investor, investeren in de beste innovatie ETF kan leiden tot (veel) hoger dan gemiddeld rendement. Alhoewel de beste innovatie ETF’s een hoog risico/rendement profiel hebben, is het ons inziens interessant voor een lange termijn belegger. Innovatie is dé katalysator voor economische groei. Innovatieve bedrijven groeien derhalve sneller dan traditionele bedrijven. Anderzijds kent dit type bedrijfsmodel ook verhoogd risico, zoals falende investeringsprojecten en snel veranderende omgevingen. Het heeft voor- en nadelen. Hieronder lees je alles over de potentieel beste innovatie ETF’s.

Op naar duurzaam (financieel) succes!

Wat is een Innovatie ETF en waarom erin beleggen?

beste-innovatie-etf

Een innovatie ETF is een effect dat de aandelen volgt van bedrijven die zich vooral richten op onderzoek en ontwikkeling. Innovatie ETF's beleggen in bedrijven die producten of diensten hebben die als "innovatief" worden beschouwd. Dit kan van alles zijn, van jetpacks tot smartphones, maar het zullen altijd bedrijven zijn die vooruitgang boeken op het gebied van technologie of processen.

Innovatie ETF's helpen je portefeuille diversifiëren: hoewel het op het eerste gezicht contra-intuïtief kan lijken, helpt een belegging in innovatie ETF's je in feite de portefeuille te diversifiëren door blootstelling aan een nieuwe sector van de economie.

Het belangrijkste voordeel van dit type Exchange Traded Fund is dat het je kan helpen met vermogen opbouwen en tegelijkertijd de samenleving als geheel te helpen. Veel van dit soort fondsen richten zich bijvoorbeeld op bedrijven die zich bezighouden met duurzaamheid, zodat ze het milieu niet vervuilen en niet bijdragen aan klimaatverandering. Alphabet wordt bijvoorbeeld beschouwd als een duurzaam bedrijf (lage CO2-uitstoot) en wordt vaak ook opgenomen in menig ESG ETF. Anderen richten zich op bedrijven die onderzoek doen naar gezondheidszorg, op zoek naar behandelingen voor ziekten als kanker en Alzheimer.

Er zijn tegenwoordig veel soorten innovatie ETF's beschikbaar. Sommige richten zich op specifieke technologieën zoals drones of kunstmatige intelligentie. Andere kijken naar gebieden als gezondheidszorg, transport of energieproductie. Deze laatste kan bedrijven verstoren die momenteel zijn opgenomen in de beste energie ETF.

gratis-cursus-beleggen

Risico en rendement van innovatie ETF's

Het risico van innovatie ETF's is hoger dan de markt als geheel, maar het biedt ook potentieel hogere rendementen. Het eerste wat je wilt weten over innovatie ETF's is dat ze niet noodzakelijk goed zullen presteren. De beste manier om over innovatie ETF's na te denken is als een investering met een hoog risico/rendement. Als je op zoek bent naar iets veiligs en stabiels, zijn innovatie ETF's waarschijnlijk niets voor je en kan je beter kiezen voor beleggen met weinig risico.

Innovatie ETF's zijn zeer volatiel en hebben een lage correlatie met andere activa. Ze zijn geschikt voor beleggers die een aanzienlijke volatiliteit kunnen verdragen en bereidt zijn een aanzienlijk risico te nemen in ruil voor mogelijk hoge rendementen.

Dit betekent dat als je opzoek bent naar een veiligere beleggingsoptie (bijvoorbeeld als je bijna met pensioen gaat of risicomijdend bent), dit misschien niet het juiste type fonds voor je is. Bovendien zijn er geen garanties als het gaat om beleggen in een Innovation ETF. Hoewel dit fonds in de loop der tijd goede resultaten heeft laten zien en dat in de toekomst wellicht zal blijven doen, is er geen garantie dat deze rendementen voor onbepaalde tijd, of zelfs helemaal niet, zullen blijven bestaan.

Als je portefeuille al vol zit met aandelen en obligaties met een hoog risico, is een Innovation ETF misschien te veel een gok voor je behoeften. Als je twijfelt raden we je aan met een adviseur te praten over andere opties die beter bij jouw risicotolerantieniveau passen.

Een ander ding om in gedachten te houden over innovatie ETF's is dat ze veel onderzoek en analyse vereisen voordat je belegt. Er zijn veel verschillende soorten innovatie ETF's beschikbaar op de markt, dus het is belangrijk dat je zorgvuldig kiest. Als je van tevoren niet genoeg onderzoek doet, bestaat de kans dat je investering pijnlijk mislukt.

cursus-beleggen-aandelen

5x Beste Innovatie ETF's voor beleggen op lange termijn

Het doel van de belegger die een innovatie ETF koopt, moet zijn om beter te presteren dan de S&P 500 of een andere index. In dit perspectief is het niet nodig om buitensporige risico's te nemen. Hieronder vind je innovatie ETF's die een hoog risico/rendement profiel hebben. Wij geloven echter dat het voor beginnende beleggers beter is om de meer populaire fondsen te kiezen. Zij hebben een hoge liquiditeit, een relatief lagere volatiliteit en richten zich op large-cap innovatieve bedrijven.

Wij denken dat de Invesco QQQ Trust Series 1 de beste innovatie ETF voor lange termijn beleggers kan blijven. Het is het populairste technologiefonds dat zich richt op innovatie. Ze richten zich vooral op de grote bekende techbedrijven zoals Microsoft en Apple. Dit zijn mega caps. Maar toch: als de waardering goed is en ze sterke toekomstige groei leveren, kunnen zelfs mega caps de S&P 500 outperformen.

Op dit specifieke moment is de waardering van QQQ hoog. Geduld is vereist voor een beter instapmoment. Probeer de markt echter niet (te veel) te timen.

Hier is meer inspiratie met 5 van de beste innovatie ETFs voor lange termijn beleggen:

  1. ARK Innovatie ETF (ARKK)
  2. iShares Healthcare Innovation HEAL ETF
  3. Lyxor MSCI Disruptive Technology ESG Filtered (DR) ETF
  4. Invesco MSCI China Technology All Shares Stock (MCHT) ETF
  5. First Trust Nasdaq Cybersecurity ETF (CIBR)

beste-innovatie-etfs-lange-termijn

Tip: lees hier meer over de beste technologie ETF’s.

ARK Innovatie ETF (ARKK)

ARKK, dat wordt beheerd door de bekende fondsbeheerder Cathie Wood, is een uitdagende keuze voor beleggers die veel risico willen nemen voor de kans op een hoger rendement. ARKK is gericht op bedrijven die werken aan "ontwrichtende innovatie", waaronder zaken vallen als automatisering, robotica, AI en het "internet der dingen".

Deze potentieel beste innovatie ETF is uitsluitend gericht als lange termijn investering. Het fonds trackt louter hoog-risico groeiaandelen die amper tot geen winst maken. Recentelijk is de tracker enorm afgestraft met zelfs -70% verlies. De reden: hoge inflatie en stijgende rente drukken sterk op het toekomstig resultaat van groeiaandelen (met schulden). Gezien de recente daling kan een instapmoment aantrekkelijker zijn, maar houdt rekening met verdere koersdaling.

Voordelen:

Innovatie is de kern van dit fond. Als je op zoek bent naar een innovatieve ETF om te profiteren van nieuwe technologie en cutting-edge ontwikkelingen, zou ARKK een uitstekende keuze kunnen zijn.

De portefeuille is gespreid over verschillende sectoren, zodat je niet al je geld in één mandje hoeft te stoppen. Bovendien heeft het fonds over het algemeen een goede staat van dienst en heeft het gedurende het grootste deel van zijn bestaan positieve rendementen behaald. Het jaar 2021/2022 was echter rampzalig.

Nadelen:

Deze innovatie tracker is extreem risicovol en speculatief. Uitsluitend geschikt voor ervaren beleggers die de emotionele aspecten van extreme volatiliteit kunnen doorstaan. In vele gevallen rekenen wij deze holdings niet tot onze beste aandelen. De reden hiervoor is dat de waardering moeilijk te berekenen is. Het kan echter een goede diversificatie zijn op waardeaandelen.

Lees hier meer over de risicovolle ARK ETF's.

300x250

iShares Healthcare Innovation ETF (HEAL)

De iShares Healthcare Innovation ETF (HEAL) is gecreëerd door BlackRock dat meer dan $10 biljoen aan activa beheert. HEAL belegt in bedrijven die ofwel nieuwe geneesmiddelen of medische apparatuur ontwikkelen, diensten verlenen aan de oudere bevolking of andere diensten in verband met gezondheidszorg verlenen, zoals ziekteverzekeringsplannen.

De focus ligt op innovatie in de gezondheidszorg, en het belegt zijn vermogen in bedrijven die naar verwachting zullen profiteren van vooruitgang in de medische technologie.

Voordelen:

Omdat het veel verschillende soorten bedrijven in de gezondheidszorgindustrie omvat, is deze innovatieve ETF divers voor deze sector. Het heeft blootstelling aan veel verschillende gebieden van de gezondheidszorgindustrie. Dit betekent dat het minder zal worden beïnvloed door negatieve gebeurtenissen in één deel van de sector dan een thema tracker dat zich slechts op één sector richt. Het fonds biedt ook meer toegang tot buitenlandse markten dan veel andere ETF's doen.

Nadelen:

HEAL ETF bestaat pas sinds 2017. Het heeft geen lange trackrecord die stabiele groei kan aantonen. Net als elk ander sectorgericht beleggingsvehikel, heeft dit ETF risico's verbonden aan beleggen in slechts één bepaald gebied. Als de hele gezondheidszorgsector een neergang meemaakt, zal de waarde van dit fonds ook een klap krijgen.

periodiek-beleggen

Lyxor MSCI Disruptive Technology ESG Filtered (DR) UCITS ETF

Het Lyxor MSCI Disruptive Technologies ESG Filtered (DR) UCITS ETF omvat bedrijven die naar verwachting aanzienlijke inkomsten zullen genereren uit sectoren zoals 3D-printing, Internet of Things, cloud computing, fintech, digitale betalingen, gezondheidszorg, robotica, het bereiken van schone energie en smart grids, evenals cyberbeveiliging.

De bedrijven die voor dit fonds zijn gekozen zijn degene die het grootste groeipotentieel hebben op basis van "potentiële impact op de samenleving, het milieu en de economie".

Voordelen:

Het fonds volgt een index die speciaal is ontworpen om te handelen volgens ESG-principes, zodat je kunt profiteren van de voordelen van een schone en maatschappelijk verantwoorde portefeuille zonder dat je zelf veel onderzoek hoeft te doen.

De index biedt blootstelling aan bedrijven in de meest innovatieve sectoren van de economie. Het fonds biedt ook blootstelling aan kleine en middelgrote bedrijven, waarvan bewezen is dat ze het op lange termijn beter doen dan large-cap aandelen.

Nadelen:

Het fonds heeft nog geen track record, dus het is moeilijk om te bepalen of het in de toekomst beter zal presteren dan de benchmark.

Het fonds heeft een lage liquiditeit, wat betekent dat het wellicht moeizaam kan zijn om aandelen te verkopen wanneer je snel wilt uitstappen.

Invesco MSCI China Technology All Shares Stock Connect UCITS ETF

Het MCTS Exchange Traded Fund (ETF) wordt aangeboden door Invesco. Dit ETF biedt blootstelling aan grote en middelgrote Chinese informatietechnologieaandelen. De beleggingsdoelstelling van dit fonds is vermogensgroei op lange termijn te realiseren via een portefeuille van aandelen met groeipotentieel en dividendinkomsten van bedrijven die genoteerd zijn aan de Hong Kong Stock Exchange (HKEX).

Het fonds belegt ook in large-cap aandelen met een focus op technologie. Het fonds hanteert een actieve benadering en volgt een kwantitatief model dat erop gericht is aandelen te identificeren die naar verwachting beter zullen presteren dan hun sectorgenoten over een periode van 12 maanden.

Voordelen:

Het ETF bezit alle Chinese technologieaandelen, die een beter groeipotentieel kunnen hebben dan andere sectoren. Ook geeft dit spreiding op andere trackers die overwegend op de V.S. of Europa zijn gericht.

Nadelen:

Het ETF heeft een lager handelsvolume dan sommige andere vergelijkbare fondsen, wat het moeilijker kan maken om aandelen te kopen of verkopen in tijden van hoge volatiliteit of lage liquiditeit op de markten.

Het is een fonds voor opkomende markten, dus het is misschien niet geschikt voor beleggers die geen extra risico willen nemen. Immers, de Chinese politiek is zeer wispelturig als het gaat om kapitalisme.

beste-nederlandse-vastgoedfondsen

First Trust Nasdaq Cybersecurity ETF (CIBR)

De index is ontworpen om de koers te volgen van bedrijven die actief zijn in het cyberbeveiligingssegment van de technologie- en industriesectoren. Het omvat bedrijven die voornamelijk betrokken zijn bij het bouwen, implementeren en beheren van beveiligingsprotocollen die worden toegepast op private en publieke netwerken, computers en mobiele apparaten om bescherming te bieden van de integriteit van gegevens en netwerkoperaties. De dividenden in het fonds worden herbelegd (accumulatief).

Voordelen:

De tracker is gericht op innovatieve bedrijven binnen de cybersecurity. Dit is een relevant thema met een snelgroeiende markt.

Nadelen:

CIBR ETF moet gezien worden als een risicovolle thema ETF. Het thema is relevant, maar mochten deze bedrijven disrupted worden, zoals door de blockchaintechnologie, dan zal het fonds fors verlies kunnen realiseren.

Reacties
Categorieën